Porckopás a térdben

2013.11.07. 10:55 Szuflavéder

1997-ben egy balatonföldvári buli következményeként a bal térdemben levált egy porcdarab, megoperáltak. A doki a kontroll után így engedett haza: “Nézze, hiányozni fog az a porcdarab, de futhat”.

14 évvel később meglátogattam ugyanezt az orvost, de akkor a másik térdemmel volt bajom. Kíváncsiságból csináltunk egy ún. AFP röntgent. (Ez egy terheléses röntgen, amely azt jelenti, hogy nem fekszünk rá a gépre, hanem állva fotózzák le a térdet.)

Az első kép tehát 2011-ben készült. Az orvos azt mondta, hogy a műtött bal térdemben (a kép jobb oldalán látható), enyhe kopás látható. Na, hogy is van ez kérem? Hol a porc? És hová tűnt a képről a térdkalácsom?

“A röntgen nem mutatja a porcot. A két csont közötti rés nagyságából lehet következdtetni a porckopás mértékére.” (remélem pontosan idéztem) Én semmi különbséget nem látok, de nem is vagyok orvos. Íme a kép:

20110909AFP.jpg

Idén ismét meglátogattam a kedvenc térdspecialistámat, újabb AFP kontroll. Kíváncsi voltam, tovább kopott-e a “sérült” térd. Nos, jelentem nem. Két év alatt semmivel sem lett rosszabb a helyzet. Az idei kép:

2013.07.16.AFP.jpg

A végén így búcsúzott tőlem: “Lehet, hogy azért magának jobbat tenne hosszútávon a kerékpározás, vagy az úszás”.

Vajon eljön az a pont majd, amikor döntenem kell, hogy egy térdet kímélőbb sportot űzzek? Nem tudom, és ő sem tudta megmondani, kinél mikor jöhet el ez az idő. Ki tudja meddig mehetünk el.

9 komment

Címkék: térd porc AFP kontroll

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr825614892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2013.11.07. 12:53:46

Nekem az a tapasztalatom, hogy általában az orvosok nem javasolják a futást. Különösebb indokokat nem hoznak fel, mindig azt mondják inkább ússzak, vagy biciklizzek. Az az érzésem ezt csak azért teszik, hogy feltehessék a kezüket ha valami komolyabb problémát összeszed az ember, "Én szóltam".
Mindenesetre az jó jel, hogy az elmúlt 2 évben nem romlott a térded állapota, egyébként ez a porc hiány okoz bármilyen kellemetlenséget? Néha fáj, vagy front esetén jelez?

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2013.11.07. 15:28:12

Én nem érzem egyáltalán a hiányát. Soha sem fáj és nem érzek fronthatást sem ott.

Kilfish · http://www.kilfish.com 2013.11.07. 16:09:02

Nekem jó 20 évvel ezelőtt egy iriszdiagnosztikai vizsgálaton mondták, hogy kevés az ízületeim között a kenőanyag, ilyen vagyok alkatilag, ezért ne fussak sokat. Már akkor is futottam, aztán egyre jobban fájt a térdem, leálltam és kihagytam pár évet. Újrakezdés után havi 60-80 km-eket toltam, néha előjött a térdfájás, aztán ahogy kiokosodtam futásügyileg egyre jobb futó cipőket vettem, és hidegben térdvédőt veszek a nadrág alá. 3 éve egyéb okok miatt leszoktam a vajról és a kenyeret oliva illetve tökmag olajjal eszem, ezt követően drasztikusan csökkent a térdfájásom, miközben a havi kilométereimet 200-300-ra növeltem meg. Kajáláshoz még hozzátartozik, hogy tengeri halakon kívül nem eszem más húst, úgy tudom aki sok vörös húst eszik, annak sok salakanyag halmozódik fel az izületeiben, ami koptatja azokat.
Nem tudom, hogy a szervezetem a megnövelt terhelés hatására erősítette-e az ízületeim ellenálló képességét, vagy pedig csak a jó cipő/térdvédő/olajok kombó hatása-e ez, de most erősebbnek, tűnetmentesebbnek érzem a térdeimet mint néhány évvel ezelőtt úgy, hogy közben többszörös az igénybevételük mértéke.

Nakhchivan 2013.11.07. 16:57:57

Teljesen laikusként nekem meggyőzően hangzik az az érvelés, hogy az MRI korában ellenőrizhetően megdőlt az a korábbi orvosi nézet, hogy a mozgástól kopik a porc. Pont ellenkezőleg, az ideg- és érhálózattal nem rendelkező porcnak jót tesz a fokozott keringés. Más a porckopás oka, pl. mandulagyulladás, hiába nem logikus. Az úszás, bicajozás kíméletes lehet meglévő izületi problémák esetén, kevésbé sérülésveszélyes, de különben nincs baj a futással.

übi 2013.11.07. 17:22:33

Néhány térdoperáció után már komoly szakember vagyok: nagyon nem mindegy, hogy az izületi felszínt borító üvegporcról vagy az ún. rostos porcról (meniscus) beszélünk. Csak a meniscus operálható-darabolható - egy hónap múlva már kocoghatsz. Ha az üvegporcod sérül meg vagy tűnik el véglegesen, akkor neked kakukk, mert nem operálható. 42 métert sem tudsz futni, nemhogy 42 kilcsit.

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2013.11.07. 21:02:12

@übi: most, hogy mondod: medialis meniscusból szakították tovább a félig levált porcdarabot.

BGy · http://babosi.blog.hu 2013.11.08. 08:07:15

Olvasás után elkezdett mind a két térdem szúrni. Jaj, most meg azt képzelem, hogy hipochonder vagyok. :))))

SzuMe 2013.11.08. 15:46:53

Nekem két napja állapította meg az orvosom, hogy meniscus szakadás van a bal térdemben. Remélem, nem talál a műtét közben egy szakadt szalagot is...

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2013.11.09. 17:53:41

@SzuMe: Hajrá, hogy sikerüljön visszavarni. Ugyan hosszabb a gyógyulási idő, de ott marad a porc

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása