Kimoshatatlanul büdös futócuccok

2014.02.13. 08:56 Szuflavéder

Amikor még egyesületben futottam, mindenkinek volt szellőző öltözöszekrénye. Hétfőn reggel vittük a frissen mosott szerelést és az edzés után mindenki betette a cuccait a saját szekrényébe. Minden megszáradt a másnapi edzésig. Ez így ment péntekig, amikor szüleink nagy boldogságára, jó esetben hazavittük kimosni a dolgokat. Persze volt úgy, hogy pár holmit még egy hétre bent felejtettünk.

A szekrényben kiszáradó, majd újra hordott szerelés az izzadságtól, sótól egyre keményebbre száradt. A péntek délutáni edzések az öltözőben rendre zokniállítással kezdődtek. De volt olyan is, aki meg tudta állítani a melegítőjét is. Remek szórakozás volt, valahogy így nézett ki:

IMG_6594.jpg

A stressz vagy egyéb tényezők hatására sokszor izzadunk meg úgy, hogy már a saját szagunktól is messzire szaladnánk. Néhány ilyen alkalom után a szerelés kimoshatatlanul, örökre magába szívhatja a kellemetlen izzadságszagot. Ezután a 40-60 fokon kimosott ruhák a futás során csak néhány kilométerig maradnak öblítő illatúak, és a ruha mély zúgaiból hamar felszínre törnek a makacsul beivódott SZAGOK.

A téli réteges futóöltözet ilyen esetben még komolyabb fejfájást okozhat. A ping-pong effektus beindul és a rajtunk lévő összes ruha “megfertőződik” és ha csak egyet is beújítunk, annak a sorsa is néhány alkalom után végleg megpecsételődik. A drágán vásárolt futóholmik esetében ez nagyon “fájdalmas” tud lenni.

A mosószappanos, körömkefés sikálás, a kövekhez csapkodós, patakos Iluskás módszerek egyike sem hozott eredményt. Utolsó próbálkozásom a futócuccaim kellemetlen szagának megszüntetésére a forralás volt. Beraktam egy fazékba a zöld jégerfelsőt és 10 percig forraltam, de sajnos ez sem segített. Viszont a végén a mérete “L”-esről “M”-esre zsugorodott:

IMG_6590.jpg
(Nyugi, nem ebben a lábasban főzzük a hétvégi húslevest!)

Persze a büdös cuccoknak is megvan a maguk haszna. Pl. ha a futás után BKV-val megyünk haza, garantáltan lesz helyünk a járműveken. Királyként utazhatunk a buszon, villamoson, metrón, ahol a legnagyobb csúcsforgalomban sem lesz tolongás körülöttünk. Az ülésen kényelmesen elterülve pihenhetjük ki a futás fáradalmait..

Az izzadságszag kiírtása a ruházatból nem lehet atomfizika, tuti van megoldás a problémára. Most január végén csináltam otthon egy leltárt. Egy zsáknyi moshatatlannak ítélt ruhát kukáztam ki és egy teljesen új szerelésvásárlással most tiszta lappal indítottam a februárt.

Úristen! Lehet, hogy ez csak az én problémám? ;-)

 

49 komment

Címkék: zokni bűz kifőzés büdös futócuccok

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr525796015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szancsurrr · http://egyensulyt.blog.hu/ 2014.02.13. 09:43:30

Megnyugodtam, hogy a büdös nem csak mindet zavar :)) Amikor egy blogposztban erről írtunk napokig azon rugózott mindenki, hogy milyen bunkók vagyunk. A rosszabb eset az, amikor az ember nem fürdik plusz nem mossa ki a ruháját és már a verseny elején is bűzlik. Az a tapasztalatom, hogy 60 fokon ecettel kell kimosni, az kinyírja a bűzbacikat.

tankista cica 2014.02.13. 10:28:40

hát igen....
nekem volt hogy úgy fogadtak otthon hogy öööö.... fura szagod van...
Egyébként tény hogy előbb-utóbb irdatlanul kimoshatatlanul bebüdösödnek a futócuccok. Ötödik mosás-öblítés (dupla adag öblítővel) ciklus után is már száradás alatt megint érezni lehet hogy nem nyert a dolog.
Nekem ami bejött:
- egy lavórban jó forró vízben kinyomkodni, bele egy deci 15-20%-os ecet
- hagyjuk dolgozni pár órát a cuccot
- utána kilögybölni, majd kézzel és átdörzsölni a cuccot mosószappannal. Kívül-belül.
- megint hagyjuk kicsit állni, aztán ki lehet öblíteni a szappant
- na és ez után mehet egy öblítőprogram hogy elvegye a mosószappan szagát

Herr Bruder Netzwerk 2014.02.13. 10:57:31

Egy darabig azt gondoltam, hogy a futás a legolcsóbb sport, "csak egy cipőt kell venni". Aztán amikor az első komolyabb év eltelt, akkor állt össze a kép, hogy kell két rend futóruha, meg két futócipő, naponta kell a mosógépet használni, és a fűtést is feljebb tolni, hogy hajnalra megszáradjon a ruha. De most már mindegy, nem állok le ;)

Sz.Lacc · http://fusslaci.blog.hu/ 2014.02.13. 11:11:26

Nagyon jo tema, es aki tudja ra a valaszt kerem mindenkeppen irja meg! :-)
En legutobb szegeny Rrroka-lakot büdösitettem össze izzat felsömmel, gondolom hogy örültek nekem utana... :-)

ubp 2014.02.13. 11:51:42

@Sz.Lacc: Egy rókának ezt azért bírnia kell :)

BGy · http://babosi.blog.hu 2014.02.13. 11:57:41

Givenchyt kell ízzadni és kész.
Lehet, hogy a sok NASA technológiával készült, forradalmi nanokapillárisok az izzadtságelvezető rendszerben egyszerűen eldugulnak a sós izzadtságtól és bentragadnak a bűzmolekulák. A pamut cuccok nekem nem büdösödnek. Nyáron visszaszoktam rájuk, így messziről is látszik, hogy futottam, mert egy komplett Feszty-körképet ízzadok a pólóra.
Delhusa Gjonnak a farmerja áll meg a szőnyegen! Emlékeztek arra a számra? Vááááá!!!!

karuzo5 2014.02.13. 12:11:36

Van olyan cuccom, amit akármivel mostam eddig, semmi nem segített rajta, most vettem sportruhához való mosószert... hát izé... kicsit jobb lett, de még most sem az igazi. Szóval én sem tudom igazából, hogy mi a megoldás, de örvendek, hogy nem csak én büdösödöm :D
Delhusa Gjon-on meg óriásit röhögtem XDD Na, az a farmer sem a futás miatt állt meg a szőnyegen :D

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2014.02.13. 12:23:57

Az én cuccaim is büdik futás után, de 30 fokon kimosva, esetleg kis ecettel az öblítő helyén teljesen szagmentesek lesznek.
Mit esztek ti, hogy nem jön ki a cuccbóla szag?! :DDD

@Sz.Lacc: nem volt gond, jöhetsz máskor is! :D

@ubp: bírtuk-bírtuk! :)

Sz.Lacc · http://fusslaci.blog.hu/ 2014.02.13. 12:59:09

@ubp: ez mondjuk igaz. Bar ugye teljesen mas ha sajat szagodat kell elviselni, mint ha a maset... :-)
@rrroka: tervezgetem, hogy tavasszal megyek ismet Bp-re, akkor mindenkeppen jelzem! Alig varom, hogy mehessek egyett a "szuszogon" (ha jol emlekszem ez a neve...)! :-)

angelday 2014.02.13. 14:22:19

Ránéztem az álló zokniba és belegondoltam. Megpróbált feljönni az ebéd.

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2014.02.13. 14:39:00

@szancsurrr: 60 fok ecettel? tudsz pontos mennyiséget mondani? mosógépbe a mosáshoz 2 dl ecet tisztán?

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2014.02.13. 14:45:42

@BGy: :) nekem a pamut sem kivétel, bár én is inkább azt használom

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2014.02.13. 14:50:22

@angelday: a témát nem söpörhetjük a szőnyeg alá, beszélni kell róla. Hagyd feljönni ;-)

GöTi 2014.02.13. 16:49:29

Nem érthetek én ehhez, de egy tippem volna:
A testszag kialakulását baktériumok okozzák. Ne vedd vissza a használt futó cuccodat, mosd ki minden használat után. A baktérium pusztításra baktérium ölő tusfürdőt, vagy korpásodás (azt is bacik okozzák) ellen hatékony sampont használnék a ruhák kézi mosásánál.

~Shadow~ 2014.02.13. 17:46:42

én is sokáig szenvedtem emiatt, de most úgy tűnik megoldódott ez a probléma. az edzőruhákat minden edzés után ki kell mosni (!!!), 60 fokon, sportruhákhoz való mosógéllel (perwollnak van ilyenje, korábban volt DM saját márkás sportruhákhoz való mosógél is), plusz egy kupak sanytol fertőtlenítő folyadékot kell hozzáönteni, az öblítéshez pedig szintén DM-ben kapható antibakteriális (babaruhákhoz is jó), szinte szagtalan öblítő. Ha büdösek a ruhák, akkor egyidejűleg le kell cserélni mindent és alkalmazni az alapos fertőtlenítő mosást. Nekem ez bevált!

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2014.02.13. 19:12:07

Nekem egyetlenegy pólómmal van gond, semmi mással, és pont azon gondolkodtam, hogy mitől más az az egy cucc, mint a többi. Erre kiderül, hogy pofa be, mert igazából tök szerencsés vagyok :-)

Két egymás utáni edzést simán le szoktam tudni ugyanabban a szerelésben, közben nem szoktam zavarni saját magam.

Ja, amúgy gondoljatok bele, hogy elvileg még öblítőt sem szabadna használni mosásra ezeknél a holmiknál...

2014.02.13. 20:45:26

Az illatszerek egy része is azzal a hatásmechanizmussal dolgozik, hogy elpusztítja a meleg testen az izzadságban elszaporodó, s így szagot árasztó organizmusokat. Ezt kellene a ruhából maradéktalanul eltávolítani, a magas hő, vagy az ecet is elhangzott fentebb, én a vegyszerekben bízom, Flóraszept-Domestos tengely mentén!
@BGy: A pamut is be tud büdösödni, de melegben egyszerűen nekem is jobban esik, mint a hájtek űrnevű, de mégiscsak nejlonpólók! :)
@szancsurrr: Nem írtam, hogy bunkók vagytok. Azt írtam-s továbbra is így gondolom-arrogáns, és nagyképű személyiség, aki olyan kijelentést tesz: "Mossátok ki a ruháitokat és fürödjetek meg, MIELŐTT túrázni indultok!" :D

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2014.02.13. 21:05:01

Köszönöm az ötleteket. Kipróbálom mindet a kommentek sorrendjében. Itt kommentben folyamatosan beszámolok a fejleményekről.

RabiMiki · http://ittfutok.blog.hu 2014.02.13. 21:10:32

Perwoll Sport&Active. 30C. No problem.

Kerti Öröm 2014.02.13. 21:56:16

A technikai szálas és vagy lasztex futóruháknak nem biztos, hogy jót tesz a 60 c° gépi mosás, amit itt többen javasolnak. A posztoló által említett kiforralás pedig azonnal tönkre teszi őket. Csak óvatosan a próbálgatással, annyira azért nem olcsók ezek a ruhák.

daikini 2014.02.13. 22:47:00

Fura így olvasni, hogy ez is milyen problémát okozhat valakinek. Én 3-4 alkalommal simán felveszem a cuccom, akkorra már azért van szaga, utána sima mosás, mint a többi ruha. És teljesen jó illata van. Lehet csak annyi, hogy szerencsés vagyok? Ráadásul 1 db technikai polót hordok, ami bevált, mert a többi ki szokta dörzsölni a mellem. Azt az egyet nyúzom legalább 2 éve.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2014.02.14. 08:06:23

lavór langyos vízbe egy marék szódabikarbóna, feloldani, bele a göncöt és ázhat egy fél napot, aztán simán ki lehet mosni 30 fokon vagy hideg vízben is, nem marad szaga.

a cipőbe simán is beleszórni a szódabikarbónát egy éjszakára, aztán kirázni belőle, extrém szagok esetén kidobni az erkélyre éjjelre.

tankista cica 2014.02.14. 08:36:27

én azért fel nem vennék 2x se mosás nélkül... brrr...
A legegyszerűbb hogy a futócucc velem együtt jön tusolni, ott még azon melegében jól kinyomkodom és mehet a mosógépbe centrifugálni. Mire megtörölközöm lehet is teregetni.
Minden második alkalommal egy sima öblítőprogram fél adag öblítővel, így jó illatú, főképpen pedig komfortos marad a cucc.

KOCZKY 2014.02.14. 10:53:11

Sziasztok....

Már bocs, de a net nemcsak blogolásra jó ám :-) találni néha praktikákat is....

Jelen esetben kéretik a büdös holmi kimosni ECETTEL a gépben, azaz mosószer helyett ecetet kell betenni ízlés szerint.... és láss csodát nincs szaga, se büdös, se ecet......

031052 2014.02.14. 11:17:49

Izzadásgátló stift/stick meg mellé még spray is. Ugyanúgy izzadsz tőlük, csak nem büdöset. Olyat kell választani ami nem keményedik meg a pólón. A stift semlegesíti a bűzt, a spray önmagában nem sokat ér. Lábra meg jó minőségű zokni + ha még így is reménytelen, akkor scholl.

Hilux94 2014.02.14. 12:19:04

Mosakodni kéne, büdöstelenítő testápólókat használni, oszt meg van olda a nagy (magyar) probléma.... Nálam jobban senki sem izzad (a téli futásoknál is, pedig csak két vékony réteget hordok), mégis fel tudom venni 2-4 alkalommal a futócuccot, és a teljesen közönséges mosás után sem bűzlenek.... Említettem, hogy mosakodni, testápolni kéne?

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2014.02.14. 12:42:22

@Hilux94: mindent a maga idejében! Első lépés a futócucc sterilizálása!

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2014.02.14. 12:51:49

@KOCZKY: ma este ezzel kezdek!
@031052: futás előtt sosem sprézem be magam. Minek? Viszont a sprézett izzadságbűz is elég kemény :)

cucurbita pepo 2014.02.14. 13:13:42

Fura, én ilyet még sosem tapasztaltam.
Nyáron pamut, télen technikai cucc, max két réteg, és kétszer simán el tudok menni benne futni, aztán mosás, és kész.
De persze nem vagyunk egyformák, szóval
szerintem, aki jobban izzad, inkább válassza a technikai cuccot, mert a pamut minden magába szív. Én is idegenkedtem tőle, merthogy nemáá, neylon, de sokkal jobb. Nem izzadok bele, így nem fagyok szét hazafele..
A deo-ról meg annyit, hogy olyat válasszatok, ami enged izzadni, viszont a kellemetlen szagokat semlegesíti.

KOCZKY 2014.02.14. 13:14:30

@Szuflavéder: a budöset idővel a bacik elszaporodása okozza.... ezt az ecet tökéletesen kinyírja, ha nem is azonnal első mosásra :-)

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2014.02.14. 13:21:05

@KOCZKY: na de mégis hányszor kell mosnom? arany árában mérik az ecetet ;-)

KOCZKY 2014.02.14. 13:55:49

@Szuflavéder: nálam egy után már nem volt érezhető.... mondjuk nem a sajátommal próbáltam :-) családon belül

2014.02.14. 23:12:38

@Hilux94: Én a futástól izzadságszagú leszek. Ezt tanították az edzéseken.

Gehekko 2014.02.15. 00:03:24

A Nike Dri-FIT tényleg ilyen, szinte kiirthatatlan a szag.

Javasolt inkább Under Armor cuccokat használni erre, az sokkal kevésbé érintett.
(tudom, ez egy nike blog, de akkor is)

szancsurrr · http://egyensulyt.blog.hu/ 2014.02.15. 14:58:21

@Szuflavéder: Háát, én úgy érzésre szoktam kb másfél 2 deci ecet, töményen.

szancsurrr · http://egyensulyt.blog.hu/ 2014.02.15. 21:32:46

@Szuflavéder: És 40-50 fokon is hatékony, kevésbé büdi esetben a 30 fok is elég, a lényeg az ecet.

Zöld_Dani 2014.02.16. 10:52:47

Mi minden mosószappannal és ha nem érzékeny, fekete a cucc, akkor mosószódával mosunk. Öblitőnek fél deci ecetet pár csepp illóolajjal, de azt se mindig.
Futócuccokhoz is tökéletes, a technikai dolgok (jellemzően dechatlonból) is remekül bírják.
Előnye: olcsóbb mint a sok kőolaj alalpú vegyszeres mosószer, nem mérgezem vele a talajvízet, nincsenek benne allergetizáló szarságok.
Hátránya: nincs marakuja illata a ruháknak, nem csak meg a vulkán ereje, a gejzír frissessége, amikor teregetek.
Néha van, ami nem jön ki így, de a klasszikus mosószerekkel se jön ki minden.
Ja, és 30 fokon.

gabbacsi · www.ruhatisztito.blog.hu 2014.02.17. 16:04:02

@GöTi: pont jó helyen tapogatózol. Nedves ruhán tudnak elszaporodni a szagot okozó baktériumok, amik úgymond megfertőzik a ruhát. Amikor megszárad, javul a helyzet, de amint újra nedves lesz a szaghatás berobban.
Ruhatisztítóként mostanában fordultam a problémakör felé. Mivel a mosás az én tapasztalatom szerint sem oldja meg mindig a problémát, ezért keresni kezdtem a megoldást. Bevezettem az ózonkezeléses technológiát. Jelenleg a tesztelés fázisában tartok ezért felajánlom a lehetőséget, hogy költségmentesen szagmentesítő kezelést kaphat aki behoz az üzembe (Rákospalotára) ruhadarabo(ka)t. Persze, amennyiben a blog adminjai, hozzájárulnak ehhez.

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2014.02.19. 10:28:02

Ecetes teszteredmények.
Van két felsőm, amit két mosással teszteltem.
Az első mosásnál 1 dl ecetet öntöttem a gépbe (öblítőt nem). Nem éreztem átütő változást.
Ezután 2 dl ecettel próbáltam és mintha enyhült volna a kellemetlen szag, de nem múlt el teljesen. A szódabikarbónával folytatom.

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2014.02.19. 10:28:41

@gabbacsi: engem érdekel a dolog. Tudsz adni egy elérhetőséget?

edinalorincz · http://edinalorincz.com/photoblog 2014.02.19. 10:58:59

Szódabikarbónás deo (pl. okokucko.hu/szepsegapolas_natur_higienia_88/natur_dezodorok_testpermetek_123/natur_stiftek_156/kremdezodor_teafa_levendula_35_ml_1640 vagy www.parfumneroli.hu/parfum/bemutato/soapwalla/soapwalla_deo/), és nincs büdös ruha (meg büdös futó sem :) ). Mosás 30 fokon az épp aktuális mosógéllel a többi ruhával együtt, öblítőnek ecet+víz a megfelelő rekeszbe.

Burgermeister 2014.02.23. 18:29:37

én kb 5x futás után mosok mindent, semmi kellemtlen szagom nincs futás után, és a ruháimnak sem. Sztem ez pusztán genetika, vannak nemszagos, szagos és szagosabb emberek. Talán genetika?

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2014.02.23. 20:20:47

@Burgermeister: nem tudom. Télen a reggeli futások után le tudok fürdeni a munkahelyemen, de nincs lehetőségem kiteríteni a futócuccot. Bekerül a sporttáskába és este mire a mosógépbe kerül.... brrrrrr.

Kilfish · http://www.kilfish.com 2014.02.23. 21:37:46

@Burgermeister: bocs, ez a vicc jutott az eszembe :) :

Öreg asszony elmegy az orvoshoz.
-Doktor úr, nekem folyamatosan szellentenem kell. Nincsen semmi szaga és semmi hangja, de képzelje, például amióta itt vagyok, az alatt az idő alatt is legalább ötször szellentettem.
Felír az orvos receptet, két hét múlva visszatér a páciens felháborodva.
- Doktor úr mit tett velem? A szellentés rohamaim nem szűntek meg, viszont bár még hiába hangtalanok, de a szaguk most már elviselhetetlenül büdös.
Orvos: – Rendben van, a szaglását már sikerült rendbe hoznom, most felírok a hallására is valamit.

BGy · http://babosi.blog.hu 2014.02.24. 06:34:55

@Burgermeister: 5 futás után mosod ki a cuccokat? Ugye, csak viccelsz?!

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2014.05.23. 13:46:48

@gabbacsi: kérlek küldd el mégegyszer az elérhetőséged. Köszönöm.

fbal02 2016.03.30. 00:50:15

Nem tudom egyesek hogy vannak ezzel, de bennem ez az egész azt erősíti, hogy elképesztően ápolatlanok és igénytelenek az emberek. Világ életemben sportoltam napi szinten. Mi nem tettünk vissza semmit a szekrénybe hanem hazavittük azonnal kimosni, persze volt mindenből 2-3 csere. Azt gondolom az edző is komoly büntetést adott volna ha így látott volna bennünket meg a szekrényünket.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása