A magyar női maratoni országos csúcs fejlődése

2015.02.04. 13:22 Szuflavéder

Ez a téma sokkal érdekesebb a nőknél, mint a férfiaknál, még akkor is, ha sokkal kevesebb nevet lehet megemlíteni. A nőket ugyanis sokáig féltették a hosszabb futószámoktól. Női maratont olimpián először csak 1984-ben rendeztek. A 70-es évekig magyarországon sem engedték ilyen távot futni a hölgyeket.

Monspart Sarolta (Futóblogon már sokat írtunk róla) volt az első nő, aki futott hivatalos maratoni versenyen. Az 1972-es Csepel maratonon még nevezés nélkül indult el (egy nem induló csapattársa rajtszámát vette fel), a rendezők óriási felháborodására. Megpróbálták az elején kiszedni őt a mezőnyből, kevés sikerrel. Végül engedték, hogy végigfussa a távot. Európai nőként először három órán belüli idővel 2:59:53-mal ért célba.

mosa.jpg

Az első hivatalos országos csúcsot 1982-ből jegyezzük: Schäffner Antónia Karl-Marx Stadtban futott 2:41:07-es időt. Rajta kívül még három hölgy neve szerepel a listán: Szabó Karolinának ötször, öt különböző helyszínen sikerült faragnia az időből. Sipka Ágnes vitte aztán 2:30 alá ezt az időt, majd Nagy Judit (ma: Földingné Nagy Judit) országos csúcsa 1996-ból még mindig az aktuális, szintén "szakállas" 19 éves rekord: 2:28:49.

noi_maraton.jpg

Van azonban még egy magyar hölgy, aki Judit idejénél már futott két perccel jobbat azóta. Kálovics Anikó 2006 októberében 2:26:43-at futott Olaszországban Carpiban. Ezt azonban nem hitelesítették, mert a pálya nem felelt meg az IAAF csúcshitelesítési szabályainak.

És még egy utolsó érdekesség: Papp Krisztina április 12-én Rotterdamban futja első maratoniját. Kíváncsian várjuk vajon megdől-e idén a 19 éves magyar rekord. Hajrá! :)

1 komment

Címkék: nők maraton országos csúcsok

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr837139743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

enne mi? 2015.02.04. 21:10:50

Picit eltérek a főcsapástól: amikor még képes voltam maratonokat futni, egy Vass Márta nevű hölgy volt a(z egyik?) női favorit. Később nem nagyon találkoztam a nevével, amit most beütöttem a tudjukhová, és kiderült ultrafutó lett, és így gyűjtött be Európa-bajnoki címet, valamint világbajnoki ezüstöt, bronzot.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása