Jól esik, jólesik

2009.02.03. 17:43 Ras

A firenzei maraton óta egyszer futottam tavaly. Vasárnap végre idén először átléptem az egy órát folyamatos futással, az év ötödik nekibuzdulásán. Már 40 percnél a pokolba kívántam. De ismerem már magamat, ez a sokadik újrakezdésem futásügyileg. Minden évben van legalább egy pihenőidőszak. Általában kényszerű, hol betegség vagy sérülés, hol a magánélet vagy a munka kapcsán. Ha valaki találkozott már szembe edzéselméleti fejtegetésekkel, akkor tutira feltűnt neki hogy szó van a pihenésről is. Ez nem csak heti lebontásban, de évesben is fontos. Tehát egy-egy ilyen 4-8 hetes kihagyás nem a világvége, sőt jót is tesz, mert regenerálódhatnak a meghajtott izmok, izületek. Az ember, ha sokat kihagy, hajlamos a tunyulásra nem csak testben, de lélekben is. Én pedig legalább annyira szeretek tunyulni mint futni. :)

Az ilyen finom idő mint a szakadó eső vagy sűrű hóesés pedig kifejezetten kedvez a tunyaságnak: "Miért menjek ki futni, ha itt bent is maradhatok a meleg lakásban finom ételek-italok társaságában, blogot olvasgatva, filmet nézve. Ráér holnap is nekibuzdulni az edzéseknek, addigra már biztos hogy jobb idő lesz. Meg amúgy is reggel mintha köhögtem volna." Ezért jó ha le van szervezve, hogy futni megyünk valakivel. Ha külön-külön meg is futamodna az ember, a másik előtt ezt már kevésbé vallja be, és ha a naptárban bent van hogy este fél 6 futás. Akkor nincs apelláta, nincsen 'majd holnap': futni kell.

 

Mint ahogy azt kedden is tettük egy futótársammal. Amikor kiléptem a lépcsőházból még szakadt. Mire elértem hozzá, már csak esett. Még ráhúztam a közös körre, és amikor szakadni kezdett ismét, már nyújtottam védett helyen. Ha vacillálok, akkor tuti kimarad az a futás, és nem borul semmilyen edzésterv, de mégis a tunyaság győz. Így pedig mi győztünk. Just do it. Jólesett. Pedig engem nem érint meg a Rocky-érzés. Másnap reggel az irodában a(z egyébként szintén hébe-hóba futkározó) kolléga megkérdezte: engem látott este futni valakivel a városban? Mondom: persze, miért? Őrült vagy - jött a válasz.

 

Nem vagyok őrült, csak szeretek futni. Most is szakad az eső, mindjárt indulok, egyedül. Már elég erős vagyok, a tunyaság az ágy alatt szűköl mint egy kivert kutya. Amikor hazaérek én is úgy fogok kinézni: elázva, vacogva, csapzottan. A ház lakóinak szeméből süt a gondolat: "őrült". Én pedig csak mosolygok: "ti nem tudjátok, pedig a lehetetlen nem létezik".

38 komment

Címkék: őrült eső hétköznapok pihenés rocky balboa tunya

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr15907146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsolababe 2009.02.03. 18:18:18

egyetertek... ma pl 2baratommal futottunk a Szigeten es bizony rajtunk kivul nem nagyon voltak.. a parkolo pl ures volt... en inkabb kimegyek mindennap es nem foglalkozom az idovel.. o sem foglalkozik velem :)))

adam182 2009.02.03. 18:28:26

"így pedig mi győztünk. Just do it."

"ti nem tudjátok, pedig a lehetetlen nem létezik"

húúúú micsoda ellentmondások:)))

én is terveztem ma reggel felkelni futni, de túl lusta voltam hozzá. ezek után rohadt lelkiismeretnyugtató volt a zuhogó eső, amit megláttam, mikor 2 órával később valóban felkeltem.

kombinat · http://cciepursuit.blog.hu 2009.02.03. 18:41:50

Időtől, időjárástól teljesen független vagyok én is.

Amikor nehéz elindulni, megnézem ezt:

vimeo.com/2213807

(tudom hogy már volt)

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.02.03. 18:45:07

Ma Pesten voltam, átvettem a blogos pólómat. Először megijedtem, mert aszonta a kiscsávó, hogy fel sem vagyok írva, aztán amikor megtaláltuk a nevemet, akkor meg kiderült, hogy már valaki átvette. De aztán mégsem, mert megnézte és még ott volt. Hú, egészen megijedtem, hogy feleslegesen kocsikáztam 500 km-t. Valaki mosta már ki? Mikor kezd el repedezni rajta a felirat? Vagy nem fog?
Soha nem fogtam az időjárásra a futásom elmaradását. A Rocky feeling nálam működik. Belül hősnek érzem magam ilyenkor. :)))

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.02.03. 19:08:20

Ho-hó! Ez a blogos póló nagyon faszántos! Felpróbáltam tükör előtt, még egy picit helyben is futottam. Ha Pesten lesz dolgom és kimegyek a szigetre futni, mindig ezt fogom felvenni. Ó, bébi!

GazVezir 2009.02.03. 19:46:02

Ismét egy számomra talán aktuális téma boncolgatására került sor ezzel a bejegyzéssel.

Ras: Szeretnék tőled kérdezni. Másfél hónapos kihagyást követően tegnap mentem el először futkározni picit. Visszaesett rendesen a teljesítményem, a mai futás már jobban ment sokkal, de közel sem tudtam hozni a szokásos időmet és a lábizmaim is alaposan bedurrantak. Naiv kérdés, tudom, de normális ez így?

Ras · http://futo.blog.hu 2009.02.03. 20:10:40

@GazVezir: töknormális... éppen 6percen belül futogatok most egy órákat... legalább két-három rendes hét mire visszakapaszkodik az ember a formája alá egy kicsivel... aztán lehet ismét fejlődni :)

xhege 2009.02.03. 20:32:21

A Rocky feeling nálam teljesen működik :) Abszolút hős vagyok ilyen esetekben, igaz engem a családom is bolondnak néz, és hosszú keserves ágyban való szenvedést vizionálnak ilyenkor, ami szerencsére még egyszer sem jött be, mert egy kis nyújtás után után irány a forró zuhi :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.02.04. 05:37:48

@GazVezir: persze, hogy tök normális. annál, hogy aggódik az ember azon, h lassabban megy mint a kihagyás előtt, csak egy rosszabb van: ha tartja a régi tempót. ebből lesznek a napokig tartó izomlázak, húzódások, sérülések, meg az, h annyira elfáérad az ember, hogy egy hét m ire regenerálódik.
Ez a tapasztalat a múlt hétvégi 5 perces 14 kiri után, előtte meg majd egy hónap kihagyás. :)

@BGy: a póló eleje szerintem mosásálló, az nagyon brutál módon rá van heggesztve. az egyedi név szerintem már nem lesz ennyire jó, arról majd szépen lehull egy-egy betű, remélhetőleg vicces új nickneveket létrehozva, pl xhege felsőjéről lejön az X meg egy fél Gé, és annyi marad, hogy "here", zsoláéból meg az hogy "ólba be"... :D

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.02.04. 05:39:16

ja, és ma reggel _majdnem_ elmentem futni így hajnali 5-kor, de aztán: "Miért menjek ki futni, ha itt bent is maradhatok a meleg lakásban blogot olvasgatva. Ráér holnap is nekibuzdulni az edzéseknek, addigra már biztos hogy jobb idő lesz. Meg amúgy is reggel mintha köhögtem volna."

Ras · http://futo.blog.hu 2009.02.04. 10:26:35

péntekre 13 fok lesz, NINCS apelláta senkinek. Előveszem a korbácsot ha nem mentek futni! :)

boibo 2009.02.04. 12:39:17

Most nem azért mondom, de reggel óta fáj a torkom (amúgy esik az eső is, de nem is ez a lényeg)
@Ras:
Mit gondolsz, hol az a határ, amikor inkább ne induljak szombaton a Margitán? Annyi munkám van ebben a felkészülésben, nem szeretném, ha "elúszna" hiába. De annak sincs értelme, hogy ott nyújtsam ki magamat.

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.02.04. 13:01:05

Nálunk, Nyíregyházán süt a nap!!! Megyek futni délután, mielőtt elbújna. Sár sincs, ami azért fontos, mert új a cipőm. :))) A blogos pólóban szoktatok futni? Lehet, hogy felveszem, villantok vele egyet az őzeknek.

zsolababe 2009.02.04. 13:56:45

jelenleg 4fok van es zuhog az eso... es zsola bacsi mit csinal eppen? :))) feloltozik futocuccba es kimegy a Margit-szigetre.... lehet, hogy fut is :)))))

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.02.04. 14:55:20

Zsola! Hirtelen azt hittem, futás közben írod a hozzászólásodat. :))) A nap itt is elbújt, de még száraz idő van. Ma egy lassabb futást tervezek. A hétfőn vásárolt cipőmben megfutottam az idei legjobb időmet 10 km-en. 4:38-as min/km. Lesz ez még 4.30 is. Remélem...

zsolababe 2009.02.04. 16:15:34

@BGy: en nem tudok annyival futni plane nem alacsony pulzussal.... de remelem hogy hamar elerem az alacsony pulzus melletti 5perces ezreket es akkor en is rohangalhatok vegre :)
www.edzesonline.hu/edzes/139672 ez volt ma :)

GazVezir 2009.02.04. 16:23:51

@Ras: Köszönöm válaszodat! Jó móka ez az újrakezdés mizéria, meglepődtem magamon, hogy ennyivel rosszul teljesítek. Embert kívánó feladat ez, de megcsináljuk :-).

@rrroka: Teljességgel igazad van. Tegnap 5 km után úgy döntöttem, hogy ha időben nem is, de távban megmutatom és nyomok egy 10-est. Sikerült is, de utána a levezető séta érdekesen zajlott, hát még a nyújtás. Most fekszem, lábaimban enyhe húzódásokkal, amibe a testem többi része is beletartozik. Holnaptól csak laza 5 kilométerek következnek 2-3 hétig, heti 3-5 alkalommal, ahogy Ras javasolta.

kinney 2009.02.04. 18:27:55

konditerem, futópad.
stabil 28 fok és magas páratartalom. légkondi segítene, ha lenne, igaz, így már most is megvan a nyári feeling :-))

eszméletlenül unalmas, de önkínzásra egészen ideális: emelkedőre állítva, vagy a kényelmesnél nagyobb sebességre rakva kiváló edzés...

sylverdevil · http://sylverdevil.hdweb.info 2009.02.04. 18:38:19

én ugyan csak bringázom, de amikor nem 7 fok társul az eső mellé, hanem mondjuk 20, én is nekivágok a távnak. olyankor sokkal jobban esik küzdeni és nagyobb megelégedéssel is tölt el, amikor hazaérek és felviszem az edzésnaplóba az adatokat.

Ras · http://futo.blog.hu 2009.02.04. 19:20:53

@boibo: "Annyi munkám van ebben a felkészülésben" tipikus sérülés előtti mondat...
szóval ha ez az egyetlen érved az indulás mellett, akkor semmiképp ne indulj.

boibo 2009.02.04. 21:29:27

@Ras:
Nem. Nem ez az egyetlen. Sőt, ez az utolsó az érvek között.
Az ok, a cél a táv legyőzése.
Azért kell a hegyet megmászni, mert ott van.
Azért KELL futni, mert lehet.
Az elvesztegetett energia, amit egy hiábavaló felkészülésbe belefeccoltam, csak bosszúság.
Az, ha nem sikerül megvalósítanom, amit elterveztem, és meg is tettem minden tőlem telhetőt azért, hogy sikerüljön - na az nagy csalódás lenne. De benne van a pakliban. Ilyen influenzával vészteljes időkben meg pláne. Végül ott húztam meg a határt, hogy lázasan (de még csak hőemelkedéssel se) nem indulok.
Aztán majd meglátom. Végül is, kiszállhatok akár a táv felénél is. Volt már ilyen :-)

Ras · http://futo.blog.hu 2009.02.05. 07:46:06

a felkészülés sosem elvesztegetett energia. Mindig van következő verseny/túra/cél.
A hegyet meg én úgy szeretem megmászni, hogy jövő héten is meg tudjam :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.02.06. 05:39:19

@boibo: mész végül? ha nem leszel lázas szerintem menj, legfeljebb ne törődj az órával, csak ahogy megy. a kiszállás mondjuk nem jó érzés, de ha muszáj akkor muszáj.

boibo 2009.02.06. 13:11:05

@rrroka:
Megyek. Nem lettem lázas, és a torkom is nagyjából rendbejött. Jó időt is mondanak holnapra...
Azt hiszem, kár lenne kihagynom. De majd utólag úgyis elmesélem.

haan-chee · http://www.wellnesscafe.hu/futoblog 2009.02.06. 13:57:56

Ezen a héten eddig nulla, azaz nulla kilométert futottam, nem vagyok rá túl büszke. :-( De holnap rögtön egy húszas lesz az adag, ha az égiek is úgy akarják. :-)

adam182 2009.02.06. 22:19:45

érdekes Rocky fílingben volt részem ma. gyönyörű idő, 15 fok volt ma zalaegerszegen. kötelező volt futni menni és a héten vett rövidgatyómat is felpróbálhattam. a városban még egy két sarkon volt kisebb hókupac, de ami az erdőben futó úton várt, az hogy is mondjam....meglepett. a védett, árnyékos helyeken 15-20 centis hó fogadott, amely a melegnek köszönhetően erősen olvadásnak indult. helyenként tejüveg színű vízes masszává alakult át, s elkerülhetetlen volt a nyakig ázás. drifteltem a trutyis jégen, úgyhogy egy idő után már inkább a féllábszárig érő szűz hóban toltam, aminek az alja persze már tiszta vízes volt. egyszerre vicsorogtam a jeges víztől szétázott cipőtől, de fülig is ért a szám. tuti jól szórakoztak rajtam az őzek:D

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.02.07. 18:17:22

@boibo: na mesélj, milyen volt?

én ma tesómmal, aki nagyon beleállt a fogyózásba, elmentem nordic walkingolni kb 10 kirit. érdekes ez a botos séta, elfáradt a kezem és furcsa mód a lábam is. tetszett, bár szarrá fagytam (dunapasrt), mert futó cuccban mentem csakm és kimelegedés meg nem volt annyi. taliztunk két futóval is, meg pár bringással, és kuytákkal is. ja van egy kutyás sztorim is, megy a megfelelóő poszthoz!

boibo 2009.02.08. 15:03:31

@rrroka:
Kösz az érdeklődést, meg aki drukkolt, azt is!!!
Végül nem jött össze az öt órán belüli idő, 5:20:14 lett. Pedig féltávon jócskán túljutottam, mikor fele időnél jártam, elméletileg be tudtam volna hozni. De olyan sár volt, hogy némely helyeken annak is örültem, hogy gyalogolni tudtam benne. És ez bizony rengeteg erőmet kivette. Aztán harmincnál beértem egy sporttársat, aki valahol korábban lesérült, és azt mondta, ő egy lépést sem fut már, de ha gondolom, hogy csatlakozom, együtt jó tempósan "besétálhatunk". Gondoltam. Ha egyedül lettem volna, a lejtős részeken még biztos futottam volna, így meg nem -> pár perccel talán lehetett volna jobb időm is, de így meg jobban éreztem magamat. És alig van izomlázam, fitt vagyok és üde! :-D
És még így is 1 óra 39 percet javítottam a tavalyihoz képest.
Jövőre meglesz az öt óra is!

2009.02.08. 16:42:06

@boibo:
Egészen más erdőn-mezőn, sárban maratonozni, mint városban aszfalton. Szerintem jó időt futottál, ha ez számít. :-)
Gratulálok!

potyesz 2009.02.08. 16:53:17

@boibo: szép volt, gratulálok.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.02.08. 17:18:37

@boibo: örülök, h ilyen jól ment és nem lett semmi bajod! ügyes csaj vagy! :D

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.02.08. 17:24:51

@boibo: Gratulálok, nem kispályáztok! Szolidaritásból futottam ma 18 km-t, így a hétfőn vett új cipőmben már 50 km van. :)) Jövőre talán én is megpróbálom a Margita terep maratont. Olvastam róla egy másik blogban is, klassznak tűnik!

Nylonman 2009.02.08. 17:25:12

@boibo: nagyon szép volt! Gratulálok! Én még csak a 20-ast mertem bevállalni, de így is nagyon kellemes volt. Szerencsére a"kispistázók" (20km esek) távján nem volt nagy sár, így nem fáradtam el teljesen, és még az utolsó métereket is tudtam élvezni.
Neked mi a következő túrahelszíned?

boibo 2009.02.08. 18:19:22

KÖSZÖNÖM MINDENKINEK!
Nagyon aranyosak vagytok!

@Nylonman:
Vértes, május 31. Lowe Alpine

haan-chee · http://www.wellnesscafe.hu/futoblog 2009.02.09. 12:43:35

@boibo: Gratulálok, jövőre jöhet az újabb javítás. :-) Én a 20-ast nyomtam le, jó volt. :-)

DaMartian 2009.02.09. 15:11:54

Én tavaly futottam először végig a telet, és elkerültek a nyavaják, de idén engem is elkapott az influenza! Mondjuk inkább most, mint 3 hét múlva, mert 40 nap múlva Balaton Szupermaraton. Most nem voltam türelmetlen, mint utoljára, amikor egy hónapig húzódott a navaja, mert nem vettem komolyan, és betegen is edzegettem. Most 2 hét szigorú szünetet iktattam be! Csütörtökön indultam újra, és hát nagyon kaka vagyok! Először 5 kiliket mentem és szenvedtem. Tegnap már egy jóleső tizest toltam, de átlag 1 perccel lassabb kilométerekkel, mint szoktam. És nem éreztem, hogy sokkal gyorsabbat tudnék menni még akkor sem, ha tolnám. De nem is akartam, mert most először ebben is türelmes leszek, és nem fogok a nagy akarásban lesérülni! Mert tudom, hogy van még több, mint egy hónap hasznos időm, és addigra szépen vissza fog jönni, az év végi jó formám! Talán még jót is tett ez a kis kényszerpihi! Magamtól úgysem iktattam volna be, de amíg a szervezetem pihent, az itt fájdogál ott fájdogál nyavajáim is elmúltak! : )

almee 2009.02.18. 15:13:35

Télen futni jó. A minap szakadó hóesésben nyomtam 2 szigetkört. Álomszép volt. És kiba jó érzés.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása