Nagydolog volt már?

2009.06.07. 14:20 Winkler Róbert

Azt hiszem, rajtakaptam magam az elszaszásodáson: apró jelek mutatkoznak csak, de így is mintha kifejezetten az endorfin-junkieság felé venném az irányt.
Alig néhány hete, hogy barátommal és életmód-tanácsadómmal, Gáborral belefutottunk az első 17 kilométerbe. Jött aztán 19,5, meg bő két óra távmérés nélkül, ami megint annyi lehetett. Most már kezdem felismerni a tanulságot: mindig vasárnap futottuk a nagyokat, és az ember, akárcsak például a kutyák, nagyon könnyen válik a szokások rabjává.

Pünkösd vasárnap borzalmas idő volt, hideg és eső, amit szeretek is futóidőnek, de nem nyáron. Egyébként meg estig a pünkösdi autóvadászat nevű rendezvényen vettem részt, úgyhogy most kimaradt a házi félmaraton. Hétfőn viszont kezdett jó idő lenni, az orosz étteremben elkövetett botrányos zabálás pedig megadta a kérlelhetetlen motivációt, úgyhogy hagytam három és fél órát az ülepedésnek, és elrajtoltam. Hamar eszembe is jutott, hogy ez az első júniusi hétvége, átadták tehát az északi összekötő vasúti hidat – két sanyarú év után ismét átfuthatok a Rómaira!

Képünk olcsó Photoshop

A híd igen fullos lett, most már mind a két oldalán lehet futni és biciklizni. A fullosság foka már olyan, elpuhult kispolgári luxusokig csapott fel, mint a közvilágítás – most ugyan fényes nappal szaladtam át rajta, de egyértelmű, hogy ezen túl nem a szememet meregetve fogok a sötétben a korlát mellett trappolni. Jó kis híd na, szép műtárgy, a csúszásokat leszámítva teljesen meg vagyok elégedve. Mintha még szélesebb is lenne a járda, mint volt, bár erre nem esküdnék meg.

A Római parton valahogy átverekedtem magam a sűrű hekkszagon, az andalgókon és biciklizőkön, és épp azon gondolkodtam, mikor jön már a Mátyás király utca, ahol fordulni szoktam, hogy kiadja a 10 kilométer, amikor egyszerre csak ott volt, de gondoltam, ha már egyszer úgyis nappal futok erre, végre megnézem, amit a sötétben régebben sose mertem: mi van északabbra, a kivilágítatlan ismeretlenben. Napvilágnál egész jó kis parti út. És miközben megfejtettem az új Green Day lemez rejtélyét, miszerint azért tűnik rossznak, mert koncept az album, a sztori szerint rendezték a számokat, és nem a gyengébbet dugták el, hanem azzal kezdtek, mert az a sztori eleje, egyszerre csak megpillantottam a Colbert (Chuck Norris)-hidat. Hopp! Mi lenne, ha? Hány kilométer? Mindegy, a kaland az kaland, most már eljutottam addig, hogy ilyen 140-es pulzus körül elfutok a világ végéig, hát akkor lássuk.

Már nagyon közel jártam a hídhoz, de egyre erősebben éreztem, hogy az orosz konyha nagy mennyiségű bifidus essensist használhat, mert megjött a kellemetlen tolófájás, ami a múltkor olyan gyorsan befejezetté tette a tengerparti futásomat. De most nyilvánvaló volt, hogy ezt ezúttal képtelenség volna hazavinni. Akár hiszik, akár nem, nekem ez a kültelki kábelfektetés már gyermekkoromban sem ment. Jóval később, a seregben egy lőgyakorlaton Horváth Tomi, a vas megyei teniszbajnok társaságában beosztottak egy háromnapos lőtérőrzésre a semmi közepén. Akkor is addig keresgéltem, míg nem találtam egy csorba vödröt, amire rá lehetett ülni, hogy legalább a civilizáció illúziója meglegyen. Itt, a bozótos Duna-parton kocogva könnyű volt félreeső, horgászmentes helyet találni, és hát nem akarom részletezni, de egész ügyesen megoldottam. A futásban meg persze valósággal szárnyakat kaptam, mint a léghajó, amiből kihajították az összes ballasztot. Hogy mennyi lett az össztáv, nem tudom, mert se karkötőt nem vittem, se pulzusmérőt, de a bő két óra miatt biztosan megvolt a huszonegykét kilométer.

Mennyivel hálátlanabb lett volna mindez az Andrássyn, vagy bárhol másutt Budapest belterületén... De hogy csinálják ezt a maratonisták? Meg az ultrák? Van valami tudományos recept, hogy elkerüljük, vagy lényegében mindenkinek van valami idevágó vicces története? A fiúk alapban undorító állatok, úgyhogy természetesen elsősorban lányok futós kakitörténeteit várjuk. A beküldők között egy karton háromrétegű Zewa Softist sorsolunk ki.

69 komment

Címkék: futás edzésnapló bokor félmaraton nagydolog kákkánámáná kakimanó

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr421161608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.06.07. 15:48:00

nekem a sok év alatt sosem volt közben gondom, csak olyan már , h azt hittem nem érek haza időben. hát pár másodpercen múlt...

wagabound 2009.06.07. 16:34:41

Ha jól emlékszem, Moldova-sztori: osztrák hegyoldalban egy sielő nőre rájött a szükség, ezért besiklott egy fa mögé, és letolta a nadrágját-bugyiját, hogy elvégezze, amit kell. Ám mire érdemben hozzáfoghatott volna, megindult alatta a sítalp, és a hölgyemény guggolva, letolt gatyákkal, csupasz seggel száguldott lefelé a sielő túristák legnagyobb örömére...

Z-o-g 2009.06.07. 16:51:13

Asszonyom nem fut sokat, hat kilométereket, de már így is kétszer kellett kukoricába ill. erdőbe futnia. szerencsére vidéken futunk :) Pedig már vigyáz rá, hogy előtte elmenjen, mégis!
Nekem az itthoni Preventív Kakkantások elegendőek, még sosem volt ilyen problémám, pedig én 11 km-eket szaladok általában. Pössenteni gyakran kell, de az nem nagy cucc. :)
Jó lesz a post!

hurmazs 2009.06.07. 17:09:06

Helyszin: London.Előző este thai étteremben frankó csípős kaja.Mivel a Hyde park mellett
laktunk ,adott volt a futás helyszíne.Kb fél óra futás után kénytelen voltam kb. 15 mókus érdeklődése közepette a Hyde parkban lerendezni a dolgot.

wily 2009.06.07. 17:18:24

Nekem többször is volt már ebbő fakadó problémám. Szegeden általában a Tisza parti töltésen szoktam futni, de az első 3-4 km ebből a szempontból elég kritikus, mivel ott még sok a nyaraló és lakóház, szóval nem lehet csak úgy egy nyugodt susnyást találni. Ebből kifolyólag volt is egy majdnem "tragédiába" fulladt esetem: történt egy kora tavaszi szép késő délután, hogy elindultam lefutni a 8km-es penzumot. 5-6 kilométerig nem volt semmi probléma, majd mint derült égből a nyilallás belémhasított az inger oly intenzitással hogy az nem tűrt halasztást. A Tisza parton szerencsére azon a területen még volt használható terület. Szépen kezdtem volna elhelyezkedni, amikor neszezést hallottam és egy horgász nézett velem farkas szemet. Az inger ebben a pllanatban eltűnt. Na gondoltam, akkor azt a két km-t a kocsimig nagy tempóban lenyomom, hogy minél előb biztonságos területre érjek. Igen ám, de a nagy tempó nagy légzéssel, az pedig nagy bélmozgással jár. Ekkor újra támadt a mars (már lakott területen). Csapdában voltam - ha gyorsan futok, hamarább érek, de kockáztatok egy befo..ást. Ha gyaloglok lassaban érek, de az eredmény ugyanaz. A gyaloglást választottam - megfeszített rekeszizommal, apró pici légzésekkel. Szerencsére sötétedett már, így a töltésen lézengők, futók nem láthatták üveges tekintetemet és eltorzult arcvonásaimat. Többször átfutott az agyamon hogy bekéredzkedek valahová, de nem törtem meg. (közben néztem a madarakat, milyen könnyű is nekik). Végül sikerült elérnem az autóig, ahol újabb riadt gondolat futott át az agyamon: vajon teljes ülés csere lesz vagy megúszom? Szerencsére hazaértem (tíz végtelen hosszú perc Szeged városában, majd három emelet és a boldogság)

_Budabitch_ (törölt) 2009.06.07. 18:14:14

Elég gyenge a gyomrom.

Margitsziget. Nagyon rámjött, semmi sem volt nyitva arrafelé. Akkor még nem tudtam, hogy ha az ember elég bennfentes pofával sétál be a szállodába, akármit csinálhat, pl. elmehet vécére is. De akkor még nem mertem hívatlanul, csak úgy... mert volt neveltetésem. Tehát (hehe), kerestem gyorsan egy bokrot, távol kutyáktól, sétáló családoktól, más futóktól. Találtam is, már éppen letoltam volna a gatyát, amikor felnézett rám egy hajléktalan, mert amit én félreeső helynek néztem, az az ő nyári szállása volt. Onnan el. Borzasztó volt, sírva meneteltem, összeszorított lábakkal, futni nem tudtam, mert akkor azonnal kijött volna minden. A végén a Sarkkert budijába rontottam be, nem volt vécépapír. Na mindegy, valahogy hazamentem aztán. Az a pár perc maga volt az örökkévalóság.

Vidéken futottam egy hosszabbat, előzetes terv és kaka nélkül. A patakparton jött rám, simán lekuporodtam. A csalánba.

Gyenge a gyomrom, mondom, gyakran van "helyzet". Eddig összesen egyszer kakiltam be, a többit megúsztam valahogy.

_Budabitch_ (törölt) 2009.06.07. 18:18:37

Kíváncsi vagyok, bevallja-e rajtam kívül más is a betojást.

angelday 2009.06.07. 18:19:50

@_Budabitch_: most nem derült ki, hogy a nadrágodba rongyoltál be, vagy a Sarkkert budijába?

_Budabitch_ (törölt) 2009.06.07. 18:27:40

@angelday: a Sarkkertes esetet megúsztam, ott csak WC-papír nem volt.

Egy másik alkalommal, az is a szigeten kezdődött, azt hittem, hazaérek még. De nem.

ihatethisindapassthingy 2009.06.07. 18:35:05

Érdekes, velem még sosem volt olyan, hogy megindult volna a hasam a futástól - igaz, 13km-nél még sohasem futottam többet egyhuzamban.

Tréning Atya 2009.06.07. 19:43:51

Éppen van egy viszonylag friss, illatos és idevágó irományom: trogair.blog.hu/2009/05/31/szar_ugy_11

Crataegus calycina 2009.06.07. 19:46:20

Nos, ahhoz mekkora agyatlanság kell, hogy az ember elfelejtse az aznap reggeli mályvateájának elfogyasztását. (fiúk kedvéért, erős víz- és hashajtó hatású) Még igen csak futókarrierem elején jártam, időt még véletlenül sem mértem, nemhogy egyebeket, de biztos, hogy azóta sem értem olyan gyorsan a Margit-hídtól a halastavi WChez, mint akkor, azt hittem, az ott a vég, legalábbis a civilizált életem vége. Szó nélkül beviharzottam a wc-s néni mellett, aki nem kérdezett és a megértését meghálálandó másnap kifizettem az elmaradt díjat.:) Azóta nincs mályvatea, éljenek a rostok.

manor 2009.06.07. 19:49:32

El kellene menni minden reggel wc-re, ahogy anyukátok tanította

a fej nélküli ember 2009.06.07. 20:02:43

Utoljára óvodás koromban szartam be egy barátomnál, idegeneknél nem mertem elmenni wc-re. Édesanyám ezután megtanította, hogy rá kell szoktatni a szervezetet a rendszeres szarásra, azóta reggelente megtörténik és nincs ilyen problémám. Futás közben még pisilni sem kell soha, hosszabb távnál sem, kivéve amikor hólyaggyulladásom volt és ez 5km után derült ki, de volt a közelben bokor. Olyan, mintha sport közben teljesen elhasználná a szervezetem a folyadékot, egész napos biciklizésen is megvagyok kisdolog nélkül.

Jozsef · http://road2boston.blog.hu 2009.06.07. 20:47:43

Versenyen kb. hasonlóan érdekel, hogy mit szólnak hozzá, mint a Paula Radcliffet :) www.youtube.com/watch?v=W6I2-YP42rs
Rajt előtt félórával széntabletta vagy Lopedium kapszula. Az utóbbi jobb választás, mert nem akadályozza az izoital felszívódását.

z 2009.06.07. 20:49:51

Mindent megeszek, meg is emésztem. Reggelente szarok a kávé után, utána akkor sem kell egész nap, ha futni kell, vagy más helyzet van. Futásos, túrázós, bicajozásos pisilésnél viszont ha sötétedik és az ember azért beljebb megy az út széléről a susnyásba, ott mindig van az aljnövényzetben csalán, szar, valami ami beleáll a lábadba, hajléktalan, vagy rádrontó vadállat, ezt már sikerült megfigyelnem. Csak óvatosan!

harzol2 · http://forum.tozsde.hu/ 2009.06.07. 21:01:31

Hát ha nem állandóan erdőben futnék tudnék mesélni, de így csak rendszeresítve van a 4 darab papírzsebkendő a nadrágban és nincs gond. Korábbi városi futásnál volt, hogy 4km-ről szenvedtem haza magam és jobban megszenvedtem vele, mint a maratonommal.

Azért egy sztorit tudok mesélni. (név nélkül) Igaz én is csak hallottam, az érintettől.

London maraton. Honfitársunk 2:15 körüli időt és némi pénzdíj összeszedését tervezi lassan tán 30 évvel ezelőtt.
Rátör a szükség. WC sehol, ellenben kertvárosi rész, így amikor már nincs mit tenni beugrik egy sövény mögé és rekordidő alatt elvégzi a dolgát. Papír nincs, de a gyep segít...
A megkönnyebbülés és a pályára történő visszatérés közötti időről állítólag csak egyetlen képkockára emlékszik illetőnk, de arra nagyon.
A kertes ház tulajdonosának arcára, aki az egészet végignézte, de ezt versenyzőnk csak a végén vette észre.

Ez egyébként nem magyar specialitás. Nem is futó. Gondoljatok csak a biciklisekre. (közvetítésekből általában kivágják)
Az élsportoló néha állat. :)

www.youtube.com/watch?v=tvdkfW6b5ks

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.06.08. 06:08:29

Nekem csak akkor kell tojnom, ha aznap eszek valamit, amin van műcsoki. Ilyen a túrórudi bevonata, puding, vaníliáskarika. Ezt persze ki kellett tapasztalnom, évente 5-6 erdei lekuporodásom van emiatt. A legdurvább hely a befutónál lévő meg nem nevezett főiskola kertje. Tuti, hogy láttak, de azt is lesz..rom. A legszaporább pedig 1 km-en belül kétszer!
Ja, a lényeg! Ugyebár nem kakilni kell ilyenkor, hanem hasmenés van!

Nimandi 2009.06.08. 08:34:07

Kifejezetten irigylem azokat, akik napjában egyszer letudják az év minden napján, stabilan. De azért nem bűn a napi több, nem? ,) Pl. úgy tudtam, a felpörgetett anyagcsere, a sport és a sok kis étkezés eleve többszöri adagot generál. Vagy ez egy idő után beáll?

xhege 2009.06.08. 08:47:49

Nekem nem jellemzőek ezek a gondok, de nem oly rég volt hasonló élmény. Nagy cseresznyézés után másnapi futás:)
10 km körül váratlanul jött az inger, amit nem tudtam mire vélni, de éreztem, hogy nem tréfadolog. Óriási szerencsém volt, mert két urbanizált rész között voltam, bokros susnyás szakaszon. Az a megkönnyebbülés leírhatatlan. Az utolsó 5-6 km-t szinte szárnyaltam.

arcturus 2009.06.08. 08:53:52

Nálam ez idegi alapon megy. Ahogy tudatosul bennem, hogy nem tudok belátható időn belül vécéhez jutni, beüt a ménkő. Volt hogy félbe kellett hagyni a futásomat, kocsiba be, száguldás haza, és ahogy betettem a lábam a liftbe minden elmúlt. Eddig egyetlenegyszer kellett csak bokor alatt kuporognom a Városligetben. Hálistennek sötétedés után futok.

xhege 2009.06.08. 08:59:13

Más de (számomra) nagyon fontos:

Vasárnap lefutottam életem első félmaratonját. Ezúton a lehető legkomolyabban szeretném megköszönni a blog minden résztvevőjének a segítséget. Biztos vagyok benne, ha nem tévedek ide sose futottam volna ennyit és versenyre sem mentem volna, mert eszembe sem jut ilyesmi.
Nagyon sok hasznos tanácsot olvastam és kaptam is sokaktól. Persze egy részét elfelejtettem és nem tartottam be (pl mellbimbó leragasztás, de nem volt gond szerencsére) :)
Az eredmény az, hogy végigfutottam, tudtam 15 km-nél kicsit beszélgetni, 19-nél mosolyogva megindítani egy hajrát és átlagban 5:38-as kilométereket futni (1.59,10 lett a vége), ami számomra nagyon nagy szó, hiszen 15 km-es távon sem sikerült még 6 perc alá mennem soha.
Megfogadtam azt a tanácsot, hogy ne vigyen el a hév az elején. Igaz ijesztő volt látni hogyan indul meg a tömeg, és én az utolsó sorból indulva mindenkinek csak a hátát látom, még 3-4 km-t követően is. Aztán elkezdtem előzgetni és a végéig előztem, úgy hogy 19 km-nél még nem ziháltam nem esett szét a légzésem. Sok olyan futó volt, aki gőzmozdonyként fújtatott már 10-12 km körül, mikor elmentem mellette. A Ti segítségetek nélkül valószínűleg én is hasonló módon szenvedtem volna végig életem első versenyét. Szerencsére nem így lett és végig élveztem a futást.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.06.08. 09:22:07

@xhege: gratulálok!
nagyon jó eredménnyel, okosan futottál, így kell ezt csinálni!
biztos, h ez kell legyen az utolsó?

dpspeti 2009.06.08. 09:36:18

@xhege: GRatulálok :) Én is nemrég koszontem meg @angelday-nek twitteren és a futoblogosoknak, hogy ezt egyáltalán elkezdték és a kütyük és tanácsok által én is elkezdtem futni/gyalogolni és már tul vagyok elso 5 km-es versenyemen, ami csakproba volt persze :) Azota is edzem nehez testem, es fogyok és egyre inkább ahogy @Winkler is irja, szokássá válik :) www.dpspeti.hu

bellone 2009.06.08. 09:52:29

A téli alapozás során történt, hogy az erdő közepén, kb. egy óra futás után éreztem, hogy fáj az egyik lábujjam, nem vágtam le a körmöt. Szép nagy hó volt és hideg. Elkezdtem morfondírozni, hogy mit lehetne csinálni, mert még 2 óra be volt tervezve, de ha visszafordulok is legalább egy óra míg hazaérek. Aztán a futótársam jelezte, hogy "egészségügyi" szünetet tart, tehát adva volt a lehetőség. Ő leguggolt, én nem messze leültem. Ő nyomta keményen, én meg szépen a számba vettem a lábam és mire végzett pedánsan lerágtam a körmöm (addigra már vérzett rendesen). Az erdőben minden más, de városi környezetben valószínű, elég nagy felbolydulást okoztunk volna...

Xhege gratulálok!

xhege 2009.06.08. 10:01:31

@rrroka: Ezt a kérdést feltettem én is egy sportorvosnak és kaptam egy kis kibúvót, haladékot. Azt mondta, hogy ő is 10 éve kopott izülettel fut, nem kell dramatizálni annyira a helyzetet, mint az ortopéd doki tette. Azt mondta csináljak félévente porcerősítő kúrát, fussak, focizzak tovább, aztán 1 év múlva röntgen és meg kell nézni romlik-e a helyzet. Ha nem, romlik és szinten lehet tartani, akkor lehet sportolni tovább :)))
Illetve továbbra is ezeket a sportokat űzhetem, nem kell áttérnem a bicikli, úszás kombóra.

@bellone: köszi a gratulációt.

DaMartian 2009.06.08. 10:20:25

@xhege: Nagy Gratulációk!!! Remélem nem az utolsó volt! Szorítok a továbbiakhoz!
Szerencsére nekem még nem volt a topic témájában szereplő súlyos gondom. Bár az első félmaratonjaim, maratonjaim során én is mindig ettől paráztam, és az idegességtől bizony nekem is volt 2-3 olyan versenyem, ahol néhány perccel rosszabb időt mentem TOI-TOI szünet miatt, meg egyszer-egyszer előfordult, hogy az ingerek miatt már én is nagyon szerettem volna hazaérni, de SOS esetem szerencsére még sosem adódott.. Ellenben a Balaton Szupermaraton utolsó napján...na jó ezt nem lövöm le itt : )))
A múlt heti Generalit viszont úgy gondolom emiatt "buktam el" Esküvőről mentem, és jól bezabáltam...azt hittem 2-3 óra elég lesz verseny előtt hogy leülepedjen... Hát nem volt elég. 6-7 kilométerig bírtam a tervezett 4 percen belüli tempót és utána sem az izmaim fáradtak el, és tüdővel is bírtam volna még...de éreztem, hogy tele a pocak, és kényelmetlenül feszít meg lötyög benne a kaja..20 másodpercet lassultam emiatt kilométerenként, így az utolsón már hiába hajráztam, 1 perccel rosszabb lett az időm a tervezettnél. Ha belegondolok mennyit készültem erre a versenyre és mennyire vártam, nagyon balf@sz voltam...

Nimandi 2009.06.08. 10:40:04

@bellone: Ej, ez gyönyörű történet. ,) Micsoda szerencse, hogy tudod rágni a lábkörmöd, végre egy szitu, ahol ez a tulajdonságod hasznot hozott. ,)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.06.08. 10:40:35

@DaMartian: ezt a versenyt azért hagytam ki, mert túl soknak találtam a nevezési díjat a távhoz képest. tudom, h ezt nem így mérik, de 40 párperc mókára nem volt ennyi zsetonom. :)

xhege 2009.06.08. 11:08:23

@DaMartian: Neked külön köszönöm, mert Te tanácsoltad, hogy nagyon figyeljek az elején ne fussam el magam, és akkor 15-16 km környékén mosolyogva előzhetek. Ez szó szerint bekövetkezett, mert tényleg mosolyogva felszabadultan futottam el a szenvedő arcok mellett.
Az egyetlen holtpontom sem tüdő vagy izomzat miatt volt, hanem 16-19 km között a csütörtökön megrúgott térdem kezdett el fájdalmasan lüktetni. Szerencsére ez amilyen gyorsan jött úgy el is múlt ezen a szakaszon, és nem az egész verseny alatt hátráltatott.

DaMartian 2009.06.08. 11:22:51

@xhege: Örülök, hogy segíthettem! Az élet apró (vagy nem is annyira apró) örömei! ; )

barnemertekhozza 2009.06.08. 11:29:15

Velem eleinte sokszor fordult elo ez a kellemetlen eset, erre mondjak hogy ehgyomru futo. Versenyek, hosszu futasok elott nagyon kell figyelni az etkezesre. Ez sok kiserletezest es kb ennyi utolag vicces tortenetet jelent. :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.06.08. 11:54:19

@xhege: kurva jó hír h nem kell lemondanod a futásról. gondolom örülsz. :)

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.06.08. 12:12:15

@bellone: ez a jelenet cellulózért kiált! Ez egy külső szemlélő szemszögéből az alábbi lehetett: egy csávó ül a hóban és zabálja a lábát miküzben vér folyik már belőle, a másik meg éppen a hátsó lyukán keresztül próbálja magát kifordítani. Beszarás! Csak hogy stílszerű legyek.

xhege 2009.06.08. 12:47:26

@rrroka: gondolhatod, hogy mennyire feldobott a hír. Elmondani nem lehet.

@BGy: sírva röhögtem a hozzászólásodon. Vizuális típus vagyok.

manor 2009.06.08. 14:14:56

@xhege:
én is gratulálok! és tök jó dolog, hogy van remény a folytatásra, hajrá!

manor 2009.06.08. 14:17:29

@Nimandi:
én általában duplázok, ezt a mozgás+elfogyasztott kajamennyiség indokolja is. Amíg a minőség megfelelő, addig szerintem ez nem gond.

bellone 2009.06.08. 15:07:46

@BGy:
Átadom a megfilmesítés jogait, de azért támasztanék néhány feltételt.
-A központi figura megformálásában Woody Allen és Paudits Béla kizárva.
-A látványos díszletek mellett legyen feldolgozva a szituáció spirituális tartalma is.(Címszavakban: Ember és környezet harmóniája, az örök körforgás, önzetlen barátság, nirvána)
-Adjon útmutatást a helyes táplálkozás, és kiegyensúlyozott anyagcsere-folyamatok közérdekű kérdéseiben.

Írói leleményként bele lehetne még szőni például, hogy angol tudósok egy különleges, lábujjakon tenyésző bifidusz törzset fedeztek fel, és hogy a kielégítő mennyiségű és minőségű sörivás serkenti a testet és szellemet egyaránt.

Sőt! Ez utóbbihoz ragaszkodnék...:)

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.06.08. 17:18:35

A Futóblog szlogenje illik ide is: Megvolt már a mai adagod? Muhahah

Domesticdragon · http://domesticdragon.blogspot.com/ 2009.06.08. 17:55:28

történtek már velem is furcsa dolgok!
Volt úgy hogy bizonyos tisztítótea elfogyasztása után elmentem egyet bringázni.Akkor még Budapesten laktunk a Zurammal.Nem "ragzom" nagyon,csak tőszavakban:Városliget,bokor,Zuram vinnyogva röhög,toalett-papír híján fehérnemű nélkül mentem haza.....,otthon a tea nagyívben landolt a kukában!
Másik eset:
nyargalászok itthon a dombok között,amikor hallom a hangos morgást a pocakomból feltörni,ahol narancslé,házitej,műzli,méz-kávéval csücsült reggelről!Megboldogúlt Morzsi kutyám volt velem akkor.Már nagyon vártam,hogy "fedett" helyre érjek,megkönnyebbűlve vetkőzök neki,végez(ném) a dolgom,mikor érzem hogy eszeveszetten égeti valami a ......-megtaláltam a legádázabb csalánmezőt,amit életemben valaha láttam!Aznap rosszul esett az ülés.....de legalább nem lesz reumás a szebbik felem....

Domesticdragon · http://domesticdragon.blogspot.com/ 2009.06.08. 17:56:50

Ja,a Morzsi meg-nem hülyülök-kiröhögött a szemétje!!!!!!!!

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.06.08. 21:13:05

@Domesticdragon: a csalán jó, én egyszer azzal gyógyítottam az Achilles-ín fájdalmamat. Kimentem az erdőbe és hozzádörzsöltem a fájó részt a csalánhoz. Úgy lezsibbasztotta, hogy utána nem fájt. Egy hét alatt meggyógyult és azóta sem jött elő.

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2009.06.08. 22:56:33

ÉN speciel úgy csinálom hogy verseny előtt, vagy nagyobb(komolyabb vagy erősebb) edzés előtti nap, iszok, és eszem amennyit csak bírok. De a verseny reggelén MAXIMUM 2dl víz Lenkei Calmag porral, + egy banán. Semmi más. Verseny közben meg enegriazselé és víz amennyi belém fér.

Ez a trükk. :)

Edzésre is jó.


És befejezésül az Iron Maiden után szabadon:

"Up the irons!!!" :)))

Domesticdragon · http://domesticdragon.blogspot.com/ 2009.06.09. 08:16:52

@BGy: persze,hogy jó a mozgásszervi panaszokra!Én is használom,hosszúfutás után belegyalogolok és is a csalánba,de akkor,ott nagyon nem esett jól khm....

xhege 2009.06.09. 08:45:23

Köszi mindenkinek a gratulációt. Még egyszer utoljára visszatérek a félmaratonommal, bár tudom, hogy itt off, de Veletek muszáj megosztanom :)
Ma megkaptam az eredménylistát részeredményekkel.

Egy kis statisztika:
243 félmaratoni induló volt. Összesítésben a 124. helyen végeztem.

Korcsoportomban (26-40 közötti férfiak) 93-ból az 52. helyen zártam.

4 fő nem teljesítette a távot (azt hittem többen lesznek).

A legjobb idő 1.15,28

Van négy részeredmény plussz a befutó szakasz eredménye:
I. részeredmény alapján 197. hely
II. alapján 111. hely
III. alapján 101. hely
IV. alapján 89. hely
Befutó szakasz alapján 95. hely

Talán kicsit túl óvatos volt a kezdés, de így biztos volt a célba érés :)

Bocsi, hogy untattalak Titeket, de hát kinek meséljem el ha nem Nektek? :)

xhege 2009.06.09. 08:47:33

A verseny előtt egyébként (csakhogy On is legyek) kocogtam 2-2,5 kilométert utána beültem a wc-re, hogy megszabaduljak minden káros anyagtól, de biztos ami biztos alapon bevettem egy szem immodiumot is :)
Ahogy írtam nem jellemzőek rám az ilyen problémák, de nem szerettem volna életem első versenyén ilyesmivel is megküzdeni.

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.06.09. 12:18:34

@xhege: nem biztos, hogy te kezdtél óvatosan, hanem az előtted lévő 100 sporttárs kezdett egy kicsit erősebben a kelleténél. :)))
Kezd el nézegetni, hogy hol lesz a második versenyed. Mostmár nincs megállás!

xhege 2009.06.09. 13:23:19

@BGy: valószínűleg nagy igazság van abban amit mondasz. Utólag visszagondolva talán kicsit bátrabb futás belefért volna, de maximálisan elégedett vagyok :)
Most még csak élvezem a siker ízét és az elégedettséget érzek, hogy sikerült teljesíteni, de biztosan elmegyek még ilyen versenyre, és ott már tényleg lesz mihez képest jobbnak lennem (ha az utolsó helyen érek be, de 1 perccel jobb idővel, mint amit most futottam, akkor már nyertem).
Pedig, hogy elhittem korábban magamnak, hogy én sose megyek el ilyen versenyre, csak saját szórakoztatásomra futok. Aztán tessék belekeveredik az ember egy ilyen társaságba, mint ez a blog és magával rántja az örvény :)
Igazából ennyi ember között futni volt nagy élmény, és érezni (nagyképűen) a futótársadalomhoz való tartozást.

pkrisztike 2009.06.09. 13:58:25

Egy jó tanács: zöld almát ne egyen senki hosszúfutás előtt :D

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.06.09. 14:39:49

@pkrisztike: meggyet se.

@xhege: akkor is siker egy félmaratont lefutni, ha rosszabb idő sikerül a legközelebben! akkor az azt jelenti, hogy vmi baj volt, de mégis végigmentél. úgy "könnyű" teljesíteni, h minden rendben. :)

xhege 2009.06.09. 15:39:14

@rrroka: ebben is van igazság :)

@pkrisztike: nekem ahogy fentebb írtam a cseresznye okozott problémát. Igaz én ha elkezdem, akkor nem 1-2 marék, hanem 1-2 kg gyümölcs csúszik le :)

Daró 2009.06.09. 22:12:24

Khm. lehet off lesz de mindenképp első komment:-)
kb 5 éve futkorászok, lefogyási céllal kezdtem,. Lefogyni ugyan nem sikerül, (104 kiló 178 centi) de nyár végére sikerül mindíg "felfejleszteni" magam 6000-8000 m egybe kocogásra. Aztán valami mindíg közbe jön (1. majd 2. gyermek születése pölö) és most kezdem ismét azzal hogy szeretnék 4000-t egyben :-)
De! Gittelnem még soha nem kellett közben, bár az is igaz hogy nem bírok futni ha előtte eszek, illetve dél előtt sem megy a futás, viszont a nap egy kiadós kábelezéssel indul. Pisilni annál gyakrabban, de ha nem állok meg, elmúlik (szerintem kiizzadom :-) )

Daró 2009.06.09. 22:14:50

@xhege: Jaj, ismerek olyan szép lányokat, akik iszonyat büdöseket finganak 1-2 kiló cserkótól. És talán büszkék is rá.

xhege 2009.06.10. 08:14:55

@Daró: a cseresznyés állításod természetesen rám nem áll :) Egyrészt én nem vagyok szép lány (32 éves férfi), másrészt az enyém mindig rózsavirág illatú :)))))

Egyébként én is fogyási céllal kezdtem el 1,5 éve a futást. Tanácsot nem szeretnék adni, mert nem osztom az észt, nekem sincs sok :) Ellenben a véleményem és a tapasztalatom elmondom.
Én csak a sporttól nem tudtam lefogyni, de az étkezésem megreformálásával és a sporttal, együttesen 3,5 hónap alatt leadtam 20 kg-t. 102 kg-ról indultam és 82-re fogytam le (182 cm), és másfél év futással a hátam mögött vasárnap félmaratont futottam. Szóval hajrá és kitartást!!!

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.06.10. 09:00:28

@Daró: tesóm 100+ kilóval és 178 centivel két órás félmaratont futott, szóval menni fog neked is a távnövelés, már ha szeretnéd egyáltalán. :)

Vegyi Ali 2009.06.10. 13:21:10

@Daró: Ha van 5 év futkosó múltad, akkor 1. Valószínűleg a kondidhoz képest túl gyorsan próbálkozol, azért nem megy egyben 4 km. Vegyél vissza, addig, míg egész kényelmesen kocogsz, lihegés nélkül. Lehet, hogy vánszorgásnak fogod érezni, de ki fox tudni futni a világból. 6-8 km meg se fog kottyanni.
2. Ha sokat hagysz ki futások közt (4-5 nap, vagy még több), vagy csak kampányszerűen futsz (néhány hét rendszeres, gyakori, aztán több hetes leállás), azzal többet ártasz, mint használsz, igazából csak erőlteted a szervezeted, mikor épp futsz, de nem szokik hozzá a terheléshez, nem edződik. Így az edzés inkább csak elfáraszt, de a rendszertelenség miatt nem fogyaszt, és nem erősít. Ha ez a helyzet, akkor inkább csinálj alkalomszerűen hosszabb túrákat, vagy bringázz, ússz. Szerintem kevésbé megterhelő a vázrendszer számára a te testsúlyodnál. Szerintem alkalomszerűen futni nem nagyon érdemes, de én nem vagyk szakember.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.06.10. 13:32:15

@Vegyi Ali: igazad van, az alkalomszerű futás csak kifáraszt. én kihagytam két hetet, egy hete futottam 15-t, meg tegnap is, mindkettőn alaposan elfáradtam, pedig csak 5:30 körüli tempóba mentem, régen meg ment a félmaraton 5 alattival. hova lett a jó formám, ajjaja?!

Daró 2009.06.10. 14:09:42

Igyekszem a fentiek szerint cselekedni :-)
Meg a fogyás meggyorsítása végett biztos ami biztos elkezdem szedni a reductilt.
A 4km most épp azért nem megy egyben mert lassan két éve nem tudok kijárni futni (munka+2 kisgyerek+suli kombó) de mivel tudom, ezek csak kifogások, ezért a vizsgák végeztével éjra felveszem a nyúlcipőt. És lassan futok, megígérem! Illetve fokozatosan lendülök formába.

Vegyi Ali 2009.06.10. 15:26:14

@Daró: ha 2 éve nem futsz, akkor ne is akarj egyszerre többet négynél. Én mikor elkezdtem, akkor volt rajtam 3-4 kg fölösleg, amúgy átlagos egyetemista kondícióban voltam (magyarul a sörözés jobban ment, mint a futás, de azért egy óra kispályás focit végig bírtam mozogni). 13-14 perc/2,5km-ekkel kezdtem, és csak úgy két-három hónap alatt mentem fel fokozatosan 10km-re.

kekut 2009.06.10. 22:17:08

@_Budabitch_:
Jó sokszor kerestem "menedéket" futások közben, és mindig odáig cipeltem, ameddig nem találtam, mégpedig klotyót, és nem bokrot. Ez többször úgy sikerült, hogy hazáig vittem, de nem egyszer haladtam be diszkréten a Margitszigeti Nagyszálló legfontosabb zugja felé.
De bevallom: kétszer nekem is beszaladt. És máig sem értem, hogyan volt lehetséges. Mindkétszer őrülten kellett, őrülten nyomtam, mert már nem volt messze az otthon, így nem lassítottam, nem tettem elterelő próbálkozást, hanem eszelősen nyomtam a futást, de pár perccel a cél előtt éreztem, hogy kudarcot vallottam, és kis csomagot riszálok az alsógatyámban.
A további részletektől megkímélnélek.

blackspeed 2009.06.10. 23:51:39

A Szigeten szoktam futni általában, de eddig még csak egyszer mentem be az uszodába "konnyítési" céllal, hol máshol lehet megállni,ha a szükség úgy hozza? Mondták itt páran a hotelt, és még...?

M.Islander 2009.06.11. 17:19:02

én is a reggeli ürítést javallanám, érdemes rászánni egy kis időt és rendszeressé tenni... a doktorka is ezt javasolná, hogy ne cipeld egész nap.
kb. 20 éve futok, még egyszer sem volt hasonló kalandom...

Bgiirl 2009.06.13. 13:30:00

"Azelőtt" mindig du. vagy este futottam. Egyszer gondoltam elmegyek reggel. Sziget közepén hatalmas inger tört rám. Már mozogni is fájt :) Vágtam egy erős balost, s be a szigetre, valami alkalmatos helyet találni, mert nem bírtam tovább.
Szerencsémre!!! valami rendezvény volt a szigeten, s sorra voltak toi-toi-k.
Utána -talán már mondanom se kell-, mintha golyóból lőttek volna ki, sokkal könnyebben ment a maradék 1,5 km :)
Azóta reggel addig nem indulok útnak a szigetre, mielőtt ... :D

FutoBolond 2009.06.28. 20:50:37

Eddig nem nagyon volt olyan elmenyem, ami ide illett volna, most majdnem lett :)
Tegnap buliztam, igy ma felmaraton helyett csak egy tizest vallaltam be. Viszont sajnos ez is majdnem kudarcba fulladt, mert tegnap ettem valami olyasmit, ami nem maradt meg bennem. Reggel azutan ereztem, hogy a mai napon nem mehetek egy oranal messzebb a wc-tol :), es baromira orultem, hogy nem vallaltam be mostanra a felmaratont :) Szerencsere logisztikaval sikerult megoldanom, hogy a futas 1 oraja zavartalan intervallumra essen, igy nem kellett a zsebemben felhalmozott zsebkendo keszletre hagyatkoznom egy park fai kozott :-)
Kicsit lassabb voltam a szokasosnal, gondolom, mert nem volt kezdeti tapanyag, csak amit a tartalekokbol tudott a szervezetem kihamozni, szolocukorral, banannal nem is mertem frissiteni :)
Szoval minden okes volt, leszamitva, hogy a cel utan nem alltam le gyalogolni, hanem utemesen egy kozeli etterem fele vettem az iranyt :-)

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása