Az önkínzás szépségei

2009.08.26. 15:43 Winkler Róbert

Monspart Saroltával őszintén, 3. rész

- Száz szóvak is egy a vége, @lehetetlenember ne csináljon semmit, tanuljon meg együtt élni a lejtőtlenséggel, és ne végezzen indiánszökdelést gumicsizmában?

- Az Alföldön tényleg reménytelen. De azt elmondhatom, hogy az én időmben a válogatott Rostás Irén volt utánam a legjobb tájfutó, aki Hódmezővásárhelyen értelemszerűen kevés havas hegyoldalt látott. Úgyhogy a stadionban edzettek lépcsőn, meg a töltésen...

- Akkor a lépcső végül is olyan, mint egy sűrített hegy?

- Igen. Lelkileg szarabb. Még mindig jobb egy meredek hegyoldalra felfutni, mint lejönni a lépcsőn, és újra elindulni fölfelé.

- Ja, végülis olyan rockys.

- Fiatalosan bolondos... Dupla akaraterőt visz el, de megint azt mondom, lépcsőzni a téli alapozáskor kell. Nyáron már el kell felejteni, ha valaki őszi versenyekre készül. Amikor ti még nem is éltetek, a Balczó, a Sütő kitalálták régen, hogy ólmot tetettek a futócipő talpába, hogy milyen jó, mert erősíti a lábat. Egy szezon után leszedette az edző, mert lassúak lettek. Mert átáll a mozgás erre az igavonásra: erősödik és lassul. Ha tehát 1,45 alatt szeretnél végigmenni a félmaratonon, felejtsd el a plusz súlyokat, inkább adj le még a sajátodból, és vágd rövidebbre a cipőfűződ, mert az is három gramm. A menők ezt csinálják. Komolyan.

- Újabb olvasói kérdés @FutoBolond nickű kedves hallgatónktól egyenest Münchenből: hegynek felfelé milyen gyorsan érdemes futni?

- Ha valaki élete első félmaratonjára készül, szinte mindegy, mit és hogyan edz. Edzzen. És ne azt tűzze ki, mennyi idő alatt, hanem hogy célba akar érni. Viszont a második félmaratontól már nem szabad előtte hegyen edzeni. A hegyen az a lényeg, hogy az első három kilométer mindenképpen bemelegítés legyen: sose kezdünk felfelé! Vagy síkon, vagy halvány lefelén. De a laza, hétvégi 15-18 kilométeres futásunk alkalmával, amit én inkább futókirándulásnak hívok, a felfeléket inkább megnyomom, és lefelé kipihenem magam. Akaratilag és erőben is így a jó.

- @miertne kérdése, mennyit számít a futóedzések szempontjából, ha naponta 15 kilométert biciklizik a munkahelyére és vissza?

- Az rossz. Amúgy jó, mert a kerékpáros edzés a keringési rendszert ugyanúgy edzi, mint egy futóedzés; pörget. A fő lábizmokat, ha nem is úgy, mint a futásnál, de használja a kerékpáron. Én azt mondanám, hogy a heti három fő, fontos futóedzés napján ne menjen kerékpárral dolgozni, hogy ne fáradtan álljon oda délután futni. Ha a 15 km az kétszer 7,5, az nem olyan sok, de azt mondom, ha aznap nehéz résztávos edzése lesz, ne menjen bringával.

- Pedig jól hangzana, kb. mint hogy jó napot, Rocky vagyok, ő meg itt a haverom, a fagyott félmarha. De ezek szerint minden, amitől lassabban fut az ember az edzésen, az rossz. Ezek szerint nincs annyi értelme az önkínzásnak?

- Hajjaj! Ezek a kemény résztávos edzések azért elég jók önkínzásnak! Amikor a maratonos csajok futják a piramist, a három piramis végére már itt kúsznak-másznak a földön. Ha rendesen csinálják. Mert persze mindent el lehet lógni; csak egy kicsit futom lendületesen, nem fárad el annyira. Persze nem is fejlődik annyit.

- Ugyancsak @FutoBolond fejfájása, ami egyébként bennem is motoszkált, hogy mi van, ha 10 km jóleső futás van előírva, de neki 15 km is jól esik?

- Valamennyivel lehet többet futni, de ha tudom, hogy a hétvégén lesz egy húszasom, hiába esne jól 15, nem szabad annyit futni. 12-13-at lehet, 15-öt már inkább ne. És nem mindig. Egy-egy alkalommal lehet kevesebbet is csinálni. Nagyon ritkán mondtak nekem ilyeneket a lányok, akiket edzek, hogy több esne jól, de ha jól esik, mehet többet.

(folytköv! utolsó rész folytköv!)

7 komment

Címkék: rocky lépcső gumicsizma hegyoldal monspart sarolta igavonás

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr331340017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FAQlyás Menyét 2009.08.26. 17:22:46

Ez egy egyszeri interjú volt, vagy lesz még egyszer valamikor folytatása, és lehet kérdezni még? Bennem, mint kezdő hobbifutóban merült fel egy-két kérdés még.
De köszi ezt is, ha már odáig jutok (félmaraton-közeli szint), biztos hasznosak lesznek ezek a tanácsok.

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.08.26. 17:49:07

A legjobbkor jött ez az interjú, mert ma nem volt kedvem futni, de ez most ismét kedvet csinált, futok is egy 12 km-s etapot. Nem jólesően, hanem megnyomom rendesen. Még másfél hét és jön az igazi megmérettetés. Tényleg lesz közös fotó, vagy csak Winklert szívatjátok, hogy sokan odamenjenek hozzá ezzel az ürüggyel? Nem akarok SPAM rajongónak tűnni. .))))

svrider AKA stig · http://riderblog.hu/ 2009.08.26. 19:51:29

bocs az offért, fél7 körül a sziget budai oldalán damartian integethetett szembe? :) futoblogos felsőben voltam, ő(?) meg pirosban egy szőke hot chixel :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.08.27. 05:30:56

@BGy: mi többen leszünk kint amúgy is a haverokkal, szóval biztos nem fogom otthagyni őket fotóért, meg verseny előtt én izgulok, nem is tudnék társadalmi életet élni. :) utána már sanszosabb, de akkor meg mindenki szétszóródik.

DaMartian 2009.08.27. 12:56:20

@svrider: Igen én voltam! Azzal a bizonyos szőkével, akiről a Balaton postomban már írtam anno. Nagyon komolyan készül a maratonra! Én meg kezdek elbizonytalanodni a félmaraton PB-vel kapcsolatban... Vagy csak még mindig nem hevertem ki az edzőtáborozást??? Mindenesetre gyüjjetek holnap Knippl Pistinek gratulálni, holnapután meg Velencei tóóóóraaaa!

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2009.09.04. 21:31:32

@Winkler: Hallottam mekkorát buliztál tegnap előtt a a kollégáimmal. ;')

- "Éljen a totalcar" :))))

Burgermeister 2009.10.11. 08:23:09

Jo cikk, johet folytatas, ezekbol lehet tanulni, elgondolkozni. Csak igy tovább Saci!:)

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása