6É-ben a Futóklub

2011.03.13. 18:44 angelday

Nagy Petit, a Futóklubok egyik szervezőjét kértem meg, hogy írjon arról, milyen volt a pénteki futás. Az ő sorait olvashatjátok:

Régóta tervezzük DaMartiannal, hogy a téli Futóklub események egyikét a 6É futással kössük össze. Mint bizonyára tudjátok, a 6É futás minden hónap második péntekén kerül megrendezésre (pontosabbn minden második péntekét követő szombaton) 0.30-tól. Az útvonal a villamos síneken vezet a Móricz Zsigmond körtértől a Moszkva térig. A táv 8,6 km és a szervezők a tempót a leglassabb futó tempójához igazítják.

Optimistán, de némi szkepszissel indultam el a család nyugovóra térése után a Móricz Zsigmond körtérre. Féltem, hogy a rendőrök ne igazoltassanak, a részegek ne dobáljanak meg, hogy ne legyen semmi baj. Úgy számoltam, hogy leszünk kb 15-20-an, akik lekocogjuk a távot. Boldi, az esemény ötletgazdája (?) és főkoordinátora biztosított ugyan, hogy jó buli lesz, de azért voltak kételyeim.

Az érdeklődés minden várakozást felülmúlt: éjfél előtt már több mint 30-an toporogtunk a Móriczon. Ezt követően megérkezett bringával Boldi is, kiosztotta a jegyeket, hiszen e nélkül nem indulhat a villamos. (Az ünnepi alkalomra készült „Sínre magyar” feliratú jegy volt a közönségkedvenc.)

Látszott a törzsfutók arcán a rutin és az, hogy hosszú ideje (legalább egy hónapja, az előző futás óta) készülnek erre a szertartásra: Boldi az általa — csak erre az alkalomra — készített jegyek kiosztása után elővett egy hagyományos BKV jegylyukasztót, ahol mindenki perforálhatta a jegyét. Frenetikus élmény volt.

Az emelkedett hangulat, bemelegítés, létszámellenőrzés, szabályok ismertetése után végül 43-an vágtunk neki a távnak. Szavakkal biztos, hogy nem, sőt a képekkel is csak részben lehet visszaadni a futás hangulatát. A Combino hosszúságú mezőny villamosként közlekedett: lámpánál megállt, megállókban elhangzott a rituális megálló név-bekiabállás. Ez úgy történik, hogy valaki bemondja, hogy „a megálló neve:”, mire a többiek jó hangosan bemondják a megálló nevét. Képzelhetitek milyen derültséget okoztunk a Blahán az amúgy tök feleslegesen villamosmegállóban váró, magas alkoholszinttel rendelkező fiatalság körében.

Számoltuk, hány autódudálást kapunk (egy autótól egy dudálás számít), hány villamos-csilingelést, illetve árgus fülekkel hallgattuk, hogy mikor hangzik el az obligált „Fuss Forest, fuss” borgőzös bekiabálás, hiszen csak így lesz érvényes a futásunk. A Nyugatinál végül ezt is megkaptuk. A jegyzőkönyvbe végül 14 dudálás, egy villamos csilingelést, 2-3 biciklis bíztatást kaptunk. De ezek csak a számok...

A 90 százalékban részeg (ezen belül 80 százalékban mattrészeg) villamosra várók bíztatása, pacsizása, a derültség, amely az elhaladásunkat kísérte, teljesen lebilincselt. A futás előtti kételkedésem szöges ellenettjét tapasztaltam: az emberek integetnek, tapsolnak, nevetnek, az autósok dudálnak, szóval mindenki jókedvű és óriási élmény ez járókelőnek és futónak egyaránt.

A végén Boldi diktafonba mondta a jegyzőkönyvet, kihirdette, hogy a következő hónapban lesz az utolsó 6É futás. Májustól ugyanis éjszaka is jár majd a 6-os villamos, így nem lehet ilyen formában a síneken futni.

Végül engedjetek meg egy személyes megjegyzést: futottam már Budapesten legalább 50 eseményen (6 km-től a maratonig), ez alapján bátran kijelenthetem: a 6É futás Budapest egyik leghangulatosabb, legjobb futóeseménye. Rendelkezik azzal a varázzsal, vonzerővel, amely kevés eseménynek adatik meg. Remélem az utolsón még többen leszünk, mert minél többen vagyunk, annál élvezetesebb.

Végül Pál Balázs videója (fotógalériát majd egy másik poszthoz tesszük ki!):

12 komment · 1 trackback

Címkék: éjszaka futás futoklub

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr662736365

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fuss Csaba, fuss! (6É futás) 2011.04.10. 20:20:01

Történt vala, hogy @angelday és @3lchy kollégákon keresztül hallottam egy érdekes sporteseményről, aminek 6É a neve. Az alapötlet, hogy éjszaka nem jár a 4-6-os villamos és milyen jó lenne már annak az útvonalán futni. Ez már évekóta ment, de most juto...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tepó · http://tepo.blog.hu 2011.03.14. 18:34:01

Tényleg jó kis futkározás volt! Sőt, még egy zokni büszke gazdájává is váltam! Köszi!

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2011.03.14. 19:52:31

Jól nézem, hogy az utolsó a Vivicittá előtti pénteken lesz? Azért azon ott kéne lennem :)

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2011.03.15. 10:47:05

Szerintem is nagyon jó móka a 6É futás. Én egy olyan jeggyel büszkélkedhetek, amin fekete macska van, ugyanis péntek 13-én futottunk.
Igazi nagyszerű civil kezdeményezés, független mindenféle politikai és üzleti élettől. Több ilyen kéne az országba ez élet minden területén.

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2011.03.15. 19:57:28

jó videó...és a who is az egyik kedvencem

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2011.03.16. 01:17:59

Én amikor tudok részt veszek és imádom! Legyen a létszám 6 vagy 30. A részegek biztatása külön öröm és a külföldi turisták csatlakozása is.
Állítom lelkesebb biztatást kapunk ilyenkor mint egy szerezett futóversenyen. Persze van pár nem túl kedves megjegyzés is. A "ti mi a f@szt csináltok?"-tól kezdve a "látszik ti se dolgoztok eleget napközben"-ig. :)

Remélem lesz alternatív éjszakai futás, mert nagyon sajnálnám, ha megszűnne.

e_easy 2011.03.16. 13:27:20

kar hogy megszunik, viszont az utolso alkalom motival h jelen legyek ha mar eddig elblicceltem

sanyosz75 2011.03.16. 13:42:56

@e_easy: nem néztem alaposabban után, de miért is szűnik meg ez a futás?

Zime 2011.03.16. 14:02:11

@sanyosz75: Gondolom mert elütne az egész éjjel járó villamos... :)

Amúgy az utolsóra és is megpróbálok elmenni.

effe 2011.03.16. 14:04:38

@sanyosz75: mert a 6-os villamos éjszaka is fog járni.

myronman 2011.03.19. 14:11:05

Mindenképpen ott leszek :-] Én az éjszakai bringázást szeretem nagyon ( nightride.hu/ ) de most hogy hallottam erről az éjszakai futásról, muszáj lesz kipróbálnom :-].

Alternatívaként ha nem szentségtőrés, lehetne más útvonalat is választani (mondjuk 2-es vagy 18-as) , vagy csak szimplán félreállni a villamos elől (nem hinném hogy olyan gyakran közlekedne az éjszakai, hogy ne lehetne ezt megoldani).

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2011.03.19. 17:20:55

@Icarus_: Tényleg, a 2-es jó ötlet, ugyanúgy szép helyeken megy végig :)

Ötike 2011.03.28. 20:00:13

@angelday: Galériáról még semmi hír?

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása