A futóblogos srácok női amifoci-edzést teszteltek

2011.04.18. 08:38 Winkler Róbert

Szasza volt az értelmi szerző. Egyrészt ő dolgozik mindig nagy erővel a "Periférikus sportok futás mellé" munkacímű fiktív PhD-munkáján. És a tudományos munka szent; Szasza még spinningelni is szokott telente, pedig hogy az mekkora egy lidércnyomás, magunk is meggyőződhettünk a minap.

A másik tényező, ami a női amerikaifoci-edzésre vezetett minket, az Szasza húga, Gabi, aki a Budapest Wolves női szakosztályának második számú irányítója. Eredetileg hárman mentünk volna, mint a Futóblog komplett kollektívája, de Józsi hatodik érzéke megsúghatta neki, hogy ez nem egy szigetkör-jellegű makettkodás lesz, és minden eddigit felülmúlóan szürreális kifogással állt elő, melyet itt most nem árulok el, hátha azóta elszégyellte magát.

A Wolves Ladies edzése Budapest XIII. Kerületében, a Rozsnyai utcában van. Láttam én már ezt az új sportkomplexumot, de csak kívülről, így egészen meglepett, milyen kellemes odabent. Ha valaki még nem próbált nagyon sokféle sportintézményt, nehezen tudja elképzelni a sportág-proliság tízfokú skáláját. Az ő kedvükért mondom, hogy egy normális bokszterem a 10 pont. A bunyónak hülyén is áll, ha túl jók a körülmények, emlékszem, hogy húzódozott a csapat, amikor az Imperial SC átköltözött a gyárcsarnokból egy új helyre: csempézett öltöző?! Szóval a bunyó prolifaktora 10, nem véletlenül forgatta Stallone ilyen szellemiségben a Rockyt. Az amerikaifoci ehhez képest 0, vagy inkább mínusz 10. Kellemes, jól szituált társaság, a környezet is olyan, mint a filmekben egy amerikai campus. Jó levegő, körben fák, csend, madárdal, meg persze időnként elszánt, katonás ordítozás.

Szerencsésen sikerült adaptálni az amerikai elemeket a magyar környezetbe. A fekvőtámaszt például úgy nyomják, hogy kollektíven bömbölik a számokat, de magyarul, így nem lesz a dolog olyan nevetséges, amilyen néha a japán számolással küszködő magyar sportemberek formagyakorlata tud lenni. Közben Gabi mindkettőnknek hoz kitinpáncélt, amit a játékosok edzésen is hordanak, hiszen mégse lehet rajtuk pont a meccsen valami szokatlan. Kapunk arcvédős sisakokat is, de önmagában a vállvédő az igazi mámor: már érzem, hogy sokkal agresszívebb vagyok, mint öt perccel ezelőtt. Kis híján felökleltem például a Toi-Toi vécét.

Az edzés érdekes. Csupa pörgős és dinamikus gyakorlat, mindenféle sprintek, páros lábbal oda-vissza átugrálni egy vonalat, egy lábbal, kitámasztva átlépkedni a vonalat, sprint, két fekvőtámasz, rükverc-sprint (azaz backpedala témáról bővebben itt).

Aztán egy igazán geci gyakorlat, a medvézés, ami olyan, mint a laposkúszás, csak nem lapos, aztán sprint vissza. Háromnegyed óra után már érzem, miféle igénybevétel ez: fel a pulzust 180-ra, aztán lötyögés, hogy életben is maradjunk a következő sprintig. Kemény, de azért ki lehet bírni — pulzusmérőt nem hoztam, de a 175 BPM-et csalhatatlanul megérzem arról, hogy szorítani kezd a kitin. De olyankor úgyis jön a pihenő, amit munkanéven szotyiszünetnek hívok.

Idővel olyan izgalmas dolgok jönnek, mint egy szimbolikus létrában tipegni minél gyorsabban, különböző variációkban, majd végre tolhatjuk a szánt a műfüvön, rajta az edzővel. Jól ki van találva, hogy elég sokat sorba kell érte állni, aztán Szaszával nekiveselkedünk és tolunk, majd pont normalizálódik a pulzusunk, mire újra sorra kerülünk. Jóféle mozgások, igazából még így is jól esik, hogy gyakran elég fogalmatlanul csináljuk — unalmasnak a legkevésbé sem unalmas.

A társaság amúgy jónak tűnik, főleg, miután a második órában elkezdődnek a labdás gyakorlatok. Van valami ebben a tojáslabdában, amitől jó fogdosni, dobni és elkapni, és igen szórakoztató az a pár alapfigura is, amit gyakorolhattunk. Arra már nem emlékszem, ki a frász is az, aki fut a labdáért, csak hogy az irányító dob. Mink meg szaladunk mondjuk 5 lépést, aztán 45 fokban elfordulunk balra, és futás közben már nézhetünk is vissza, mert jön a labda. Egyébként többnyire meglepően pontosan, főleg miután az egyik edző elmagyarázta, hogy egyenletes tempóban kell futni. És persze mindig az irányító felőli lábunk van elöl, most már nem emlékszem pontosan, miért is.

Még gyakorolunk néhány figurát, közben megkérdezem a csajoktól, milyen kiegészítő sportok vannak ehhez. Azt mondja, futás és gyúrás, hát ez az! Akkor igazából én direkt erre az edzésre készültem. Szasza nem sokkal a vége előtt kidőlt, mert egy nem egészen tökéletes elkapásnál félig eltörött az egyik ujja. Remélem, a röntgenképet majd kiposztolja egyszer.

Én túléltem, de azért kemény volt, főleg ha abból indulok ki, hogy ez a női csapat edzése, és ők mindössze heti két alkalommal csinálják. Lett is egy szép háromnapos izomlázam, mert a nyújtásnál a figurákat a hátsó sorban nem nagyon lehetett hallani, meg elég sötét is lett közben. De így legalább el tudom mondani, mennyire tökéletes női alakformáló torna is ez, hiszen vádlira, combra és seggre elég kemény. Ugyanakkor szórakoztató és kellemes mozgásforma. Bérlet 8500 forint, és sokkal jobb poén, mint amilyenre számítottam.

A fotógaléria az edzésről megtekinthető itt.

22 komment

Címkék: videó amerikai foci kiegészítő sport

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr382830997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jane 2011.04.18. 10:17:52

Hát igen, mint periférikus sport a futás mellé, az amerikai foci eddig még nem jutott eszembe:)
Jó a cikk, Robi Neked jól áll ez a "széles váll", és szerintem Szaszán is másképp adná ki magát, ha nem piros "COCA COLA TESTÉBRESZTŐ NŐI FUTÓGÁLA" pólót viselne hozzá.:)
Amúgy a sporttal kapcsolatban, meglep hogy van ilyen Budapesten. Heti két edzéssel milyen szintre lehet eljutni, már úgy értem mennyi ebből a "csak hobbi" meg "csak egy kis mozgás a friss levegőn", és mennyi a komoly? Hány női csapat van Magyarországon, és ők rendesen meccseket játszanak egymással? Van magyar bajnokság, meg minden?

DaMartian 2011.04.18. 10:42:18

Nem foglalkoztatott eddig különösebben a tojásfoci, de a post alapján egészen kedvet kaptam a dologhoz! Nem véletlen, hogy több kosaras csapattársam is átpártolt az elmúlt években... Csak nem sokra mennék a férfi mezőnyben a nyeszlett 70 kilós hosszútávfutó testemmel : )
Azt hittem Szasza valami kőkemény ütközéstől sérült meg!

Zime 2011.04.18. 10:59:58

Hmmm, kemény lányok...hmmm...
Kedvet kaptam? :)

mdi 2011.04.18. 11:15:42

Ha eljut hozzám, hogy jöttök, kaptok valami szép mezt is. (lásd fenti komment) A postot minden esetre kinyomtam a fészbúkunkra.

Köszi, hogy kipróbáltátok, legközelebbre esetleg a férfi első csapat (W1) alapozását ajánlom. ;)

Marci (wolves sajtó, NZ, Valuska tudja elérhetőségem)

mdi 2011.04.18. 11:17:05

@DaMartian: a fociban minden testalkatra szükség van! 5kg izom meg mindenkire felugrik (robbanékonyság növelése melett) egy téli "the program" során. szóval, bátran!

BGy · http://babosi.blog.hu 2011.04.18. 11:24:51

A csajokról lehetett volna közeli videót csinálni, mert nem derült ki, hogy jónők-e a tojásfocizósok. :)))

angelday 2011.04.18. 12:05:19

@mdi: merre van a fácse lapotok?

mdi 2011.04.18. 13:46:15

@Jane: A heti két edzés a "kötelező" a lányoknak, aki játékosként komolyabban veszi a dolgot, nem akar lesérülni egyfolytában, e mellé még edz másik legalább 2-t. A Ladies amúgy az osztrák bajnokságban indul immáron 4. éve, ott több csapat van, hazánkban csak a Wolvesnál van női banda.

Következő meccs:
Április 30. 15:00 Láng sporttelep vs. Vienna Vikings Ladies

angelday 2011.04.18. 13:55:02

Sviatkó Gábor még a csapat tagja?

szászgabi 2011.04.18. 14:16:51

@BGy: A lányok csodájára lehet járni akár élőben is, így mégiscsak könnyebb eldönteni 'jónők-e' :))
@mdi: közben volt egy módosítás így a meccs időpontja: 2011. május 1. 15:00 óra helyszín, ellenfél ugyanaz

mdi 2011.04.18. 14:18:54

@angelday: Gábor úgy tudom legutóbb a Prague Panthersben játszott, elötte a Danube Dragonsban, nálunk utoljára 2007-ben. Persze nem a Ladiesben :D

mdi 2011.04.18. 14:22:23

@gabry: thx!
@mdi: ebben a videóban (index, 2008) azért látszik egy két lány: index.hu/kultur/eletmod/ladies0512/

BGy · http://babosi.blog.hu 2011.04.18. 15:33:46

@mdi: köszi! Megnéztem és megnyugodtam. Tudod, ez fontos szempont. Nagyobb kedvel próbál ki az ember egy új sportágat, egy "periférikus sportot futás mellé", ha más motiváció is van.:))))

bellone 2011.04.18. 16:22:18

@BGy: Hogy sikerült a Mátrabérc?

szászgabi 2011.04.18. 16:53:22

@DaMartian: 70 kilósokat -főleg akik futnak- is várunk szeretettel! Legközelebb ha találkozunk majd jól rábeszéllek, hogy próbáld ki te is! :)

BGy · http://babosi.blog.hu 2011.04.18. 18:30:27

@bellone: ne is kérdezd! Nem tudtam menni. Hétfőn szóltak, hogy meglepetéspartira vagyunk hivatalosak szombaton, lemondhatatlan. Majd szét b@szott az ideg, mert mindenki tudta, hogy a Mátrabércre akarok menni. Át is alakítottam emiatt a hétvégémet. Nagy nehezen beletörődtem, aztán pénteken szóltak, hogy elmarad a buli. De ekkor már nem tudtam menni. Azóta duzzogok, de a május 14-i Vidróczkira megyek, az talán 46 km és Mátra. Most várhatok egy évet.

DaMartian 2011.04.18. 19:00:30

@gabry: igazából még érdekelne is a dolog, nagyon nem kéne győzködni, de már kosáron is folyton össze vagyok törve az ütközésektől, nem hiányzik még több sérülés : ) Meg tényleg nem gondolnám hogy "használható" lennék, bár a futással nincs bajom...

mdi 2011.04.20. 14:54:02

@DaMartian: én kb. 6 szezont kosaraztam versenyszerűen, de már 17 évesen is az volt a bajom, hogy folyton dagad a térdem, meg a bokám. miután focinál fű, illetve műfű van, azóta nincsenek ilyen problémáim. nem azt mondom, hogy nem lehetnek sérüléseid, de az ízületeknek jóval kedvesebb, mint a parketta.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása