Nike: Addiction reklám

2011.07.25. 17:30 angelday

Nem mindennapi reklámot csinált a Nike júliusban: a futást, mint függőséget mutatja be a heroinistákhoz hasonló stílusban és képi világgal. :-) Viszont ők is megállapítják ugyanakkor, hogy ez az egyetlen addikció, ami használ a szervezetünknek. Lájk?

Advertising Agency: F/Nazca Saatchi & Saatchi, São Paulo, Brazil
Creative Directors: Fabio Fernandes, Eduardo Lima
Art Director: Rodrigo Castellari
Copywriters: Eduardo Lima, Pedro Prado
Typography: Mario Niveo
Head of Art: João Linneu
Director: Jones+Tino
Aired: July 2011

22 komment

Címkék: reklám videó nike addikció

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr973096965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2011.07.25. 19:10:29

jajjaj, hol is láttam ez a videót, hol is láttam, melyik blogon.... :-)

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2011.07.25. 19:52:40

nekem tetszik a képi világa, de csak az

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2011.07.25. 20:03:35

@szasza75: mi az, ami nem tetszik benne és miért?

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2011.07.25. 20:31:51

@mgergoo: az egész koncepció nem. No meg kinek mi jön le. Nekem a drog, a dopping szinonímája a sportban..az meg legyen a profik "kiváltsága" ne pedig reklám a tömeg felé.

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2011.07.25. 20:35:46

@szasza75: Nekem vannak ilyen futásaim, amikor egy az egyben így érzem magam, a tegnapi is ilyen volt. Pont erre a videóra fűztem rá.

dagadtkocsog.blog.hu/2011/07/24/i_m_a_junkie_endorfin_junkie

Az egész videóról ezek a futásaim jutnak eszembe és ez motivál, hogy nem csak én vagyok ilyen hülye és még több ilyen legyen :-)

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2011.07.25. 20:53:08

@mgergoo: amit írsz a blogodban az tök jó..sőt szuper, a reklám amiről szól, az pedig valahogy nagyon negatívról indul. szorongás, félelem, álmatlanság szükség a szerre...a reklámról nekem a Requiem for a dream c. film jutott eszedbe. Amiről te írsz pedig ez: www.youtube.com/watch?v=1tNYzS_GhJU&feature=player_embedded
hasonló vegyi folyamatok de más megközelítésben.
persze lehet nincs igazam, csak én így látom

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2011.07.25. 21:34:16

@szasza75: Igen a videóval már értem... ez egy életvidám megközelítés :-) Nekem mindkettőtől van kedvem menni futni, az a baj, hogy pihenőnapom van és muszáj betartani :-)

szumo 2011.07.25. 21:49:11

Nekem tetszett. Van benne vmi. Ha rákattansz a sport/mozgás ízére, akkor nehéz leállni róla, és ha leállsz, lesz vmi hiányod, amit nem tudsz megmagyarázni.
De nekem a következő videó is tetszett:
www.youtube.com/watch?v=ZGTRhSNl0YE&feature=player_embedded
Nike 600K - Sao Paulo->Rio de Janeiro. Teljesen más, mint az UB. Tetszett a végén a közös futás. Át lehetne venni az UB-re is?.

angelday 2011.07.25. 22:33:05

Szaszának igaza van a dopping felhanggal. Mondjuk ez bevállalós reklám lett. De ha az ember negyedévente annyi reklámot csinál, akkor elfér egy ilyen is.

szemet 2011.07.26. 11:09:08

Addicton is kint van de ide is becopyzom a véleményem, hogy miért furi nekem ez az összevetés:

A drogok működésének nem az a lényegi pontja, hogy örömöt/extázist stb... okoznak amit újra és újra át akarunk élni - hiszen szerencsés esetben az egész élet tele van (vagy tele kéne hogy legyen) ilyen élményekkel.

Hanem az, hogy mindezt erőfeszítés nélkül el lehet érni, nem kell megdolgozni érte:
így arra kondicionálnak, hogy az erőfeszítés "felesleges", és emiatt a félrekondicionálás miatt van az, hogy idővel a legtöbb drogfüggő életminősége meredek pályán zuhanni kezd.

A sport és a futás nem ilyen, inkább kitartásra erőfeszítésekre kondicionál -> gyakorlatilag a drogok (már ha lényegi attribútumaira koncentrálunk ami ugye szerintem nem a "pozitív élmény") tökéletes ellentéte.

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2011.07.26. 12:28:43

Semmilyen hasonlat sem tökéletes. Szerintem nyilvánvaló, hogy a futást nem azonosítani akarjuk a droghasználattal, hanem ez a videó kiemeli, hogy milyen hasonló vegyi folyamatok játszódnak le az agyban. Az mindenki számára egyértelmű, hogy a drogozás nem igényel energia befektetést, míg a futás annál inkább, illetve hogy egy drogos pályafutása igen lefelé ívelő, míg egy futóé felfelé. A videó megtekintésétől ezt nem fogjuk máshogy gondolni, arra viszont jól rávilágít, hogy mindkettő komoly függőséget okoz. :-)

angelday 2011.07.26. 13:00:19

@azilinha: neked okoz-e függőséget és ha igen, milyen fajtát, a futás?

szemet 2011.07.26. 13:11:27

@azilinha: "Az mindenki számára egyértelmű..."
Sajnos - szerintem - kicsit fölébecsled az emberek ítélőképességét, vagy talán még pontosabban:
azt az energiát amit az emberek ítéleteik megalkotásába fektetnek.

Ha látnak egy hatásos reklámot ami a drogok és a futás között párhuzamot von, bizony sok ember nem fogja venni a fáradtságot hogy magában alaposan végiggondolja a hasonlóság mögötti különbségeket:

így összességében ez sem a futás sem a futók megítélésén nem javít, inkább csak ronthat - és itt elsősorban azokról nem futó emberekről beszélek, akikben még nem alakult ki olyan egyértelműen és "leronthatatlanul" pozitív kép a futásról mint egy rendszeresen futóban

DaMartian 2011.07.26. 13:35:16

Szerintem is nagyon határon mozog a reklám, de nekem ezzel együtt tetszik. Tény, hogy nem a kezdő futóknak szól, azoknál valószínű épp ellentétes hatást váltana ki. Én legkisebb mértékben sem asszociáltam erről a doppingra, nem látok benne semmilyen teljesítményfokozásra utaló jelet...
Ahogy Gergő is írta, ez nekem is arról a dologról szól, amikor -10 fokban még hajnali sötétben metsző szélben is nekiindulsz a reggeli futásodnak, mert szükséged van rá... A képi világ valóban szorongó és depresszív, nyilván ezzel akartak párhuzamot vonni a függőség lelki-és fizikai tüneteivel. Ezzel együtt számomra nincs negatív üzenete a reklámnak.
Azért a kedvencem továbbra is két másik futós reklám. Az egyik hasonló vonalon megy de kevésbé durva:
youtu.be/-kcvcv10g5g
a másik meg a vidám oldaláról közelít, ez igazán én vagyok. Buli, aztán futás. Nem vagyok aszkéta aki nem iszik nem rúg ki a hámból, de lusta nyomi sem aki meg sem mozdul:
youtu.be/FfS8w97z69I

BGy · http://babosi.blog.hu 2011.07.26. 13:46:58

És minden reklámban fülessel futnak. Két hetet voltam külföldön, nem tudtam ráköszönni senkire, mert mindenki a saját kis világában futott, fülhallgatóval a fülében.

Egyébként van egy olyan összeesküvés elmélet, hogy a kábitószer megelőzési programokat a kábszer maffia pénzeli, mert a legjobb eszköz arra, hogy bemutassák a kölyköknek az összes drog "működését", elérhetőségét. Hm.... Addig én sem tudtam, hogyan készül a gyerek, amíg egy ÖKM magazin nem került a kezembe. :)))

e_easy 2011.07.26. 14:44:17

erdekes de gyenge kiserlet atlepni a bevalt euforia vilagabol a kemia vilagaba. koncepcio sztem jo az eredmeny nekem nem jon be

KDMarianna 2011.07.26. 14:55:57

” A futás egészséges droggá válik: mindig többet és többet kíván az ember, egyre más tájakat akar meghódítani, keresi teljesítőképessége határait, és újra meg újra át akarja élni az első, feledhetetlen maratoni célba érkezés katarzisát. A neves pszichológus, Csíkszentmihályi Mihály által kidolgozott flow (sodródás, áramlás, beleolvadás) élmény számtalanszor átélhető közben: a futó eggyé válik a tevékenységgel, teljesen átadja magát annak."
Más tollával ékeskedem bocsi. :)..de nekem egy az egyben ez jön le a reklámból...

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2011.07.26. 15:04:39

@KDMarianna: Nekem is.

A dopping téma nem igazán jön le amit korábban itt más említett.

DaMartian 2011.07.26. 18:03:48

@BGy: én inteni szoktam, s lám fülessel is működik! : P

Szirénke 2011.07.27. 09:26:51

Érdekes a különbség a reakciókat tekintve a futók és nem futók között is. Kb egy hete kitettem FB-on ezt a reklámot, és nem futó ismerőseim egyöntetű véleménye szerint "beteg". Ellentétben a futóismerősök szerint "király" :) Nekem is kicsit nyomasztó az eleje, de amikor a lány megáll az esőben és mosolyog, akkor "megvettem" ..

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2011.07.28. 15:48:45

@angelday: Okoz függőséget, abszolút. Olyan boldogságérzetet termel, hogy nem éri meg nélküle befejezni a napot. Ezért sokszor baromi fáradtan is elmegyek, ha meg nem fér bele a programba, felkelek hajnalban, stb. Meghoz valaki ennyi áldozatot, ha nem függő? :-)

A bükki terepmaraton volt életem eddigi legnehezebb versenye. Ott kimondottan az segített át a nehézségeken, hogy tudtam, hogy a célban ott vár az endorfin bomba. :-)

bagolybagoly 2011.08.02. 16:51:59

Ez a spot ment reklámként is, vagy csak filmbetét volt.
Nekem az összes sportszergyártó, összes kisérletezgetéséből a kedvencem.
www.youtube.com/watch?v=QyO6ayCb5rE
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem szaladtam a boltba Nie-ért. De ha valami sügér megkérdezi, hogy minekmiérthova, akkor általában ez ezeket szoktam válaszolni.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása