Téli gumi vagy hólánc?

2012.12.20. 10:20 mgergoo

Biztosan ti sem vagytok papírkutyák és csodás edzéseitek vannak még ebben a hideg időben is a szabadban. Ha így van, akkor bizonyára ti is szembesültetek már azzal, hogy mennyi probléma van a nyári futócipőkkel a téli futások alkalmával.

Az egyik, hogy bár nyáron aránylag jó érzés, hogy szellőzik a cipő, de télen pont a szellőzés miatt fagy be a láb egy perc alatt. Ezek a téli locspocsok ráadásul egy pillanat alatt bevándorolnak a cipő kis szellőzőrácsain. Kis idő múlva egy jéghideg, vizes zokniban futunk, ami viszont nem egy kéjmámor.

A másik nagy gond, ami miatt én tavaly rituális áldozatot akartam bemutatni a Futókarmának, hogy ezekben a nyári cipőkben egyszerűen nem lehet a letaposott hóban vagy csúszós úton futni. Tavaly, amikor ilyentájt az első nagyobb hó leesett, próbáltam a Népligetben futni, de nem tapadt a cipő talpa, csak csúszkáltam, értékelhetetlen mozgásban, értékelhetetlen edzést teljesítve. Akkor döntöttem el, hogy az idei szezonra felvértezem magam téli futásra alkalmas cipővel. (Ez így megy.)

Az első tervem volt, hogy a szép új Lunar Glide+ 4 Shield cipőben hasítom majd a havat. A Shield modellek a Nike télre, de inkább a sötétre optimalizált cipői. Nagyon jó dolog, hogy a cipő felső részébe van varrva egy reflex világítós anyag, már messziről látni fognak a városi futásaim alkalmával. Ez a fényvisszaverős cucc arra is jó, hogy nem engedi be annyira a nedvességet. Az elmúlt napokban 86 kilométert futottam ebben a cipőben, de eddig  a legkisebb beázás sem fordult elő. A Lunar egy jó kis városi sötétben futós, téli cipő, de a talpát megvizsgálva hamar rádöbben az ember, hogy a hóban futásra éppen annyira alkalmatlan, mint a nyári modell.

lunar.jpg

A második tervem a nyáron megvásárolt Pegasus+ 29 Trail cipőm azonnali bevetése volt. A cipő már hónapok óta porosodik a szekrényben és türelmesen várja az első bevetését. Persze gondolhatjátok, hogy milyen becsapottnak érezhette magát, de mivel én (még) terepre nem nagyon járok futni. Az első találkozásunkkor megbeszéltem vele:

- Figy, tudom, hogy te egy terepcipő vagy, de én kifejezetten a hóban való edzésre szereztelek be, légy türelmes, eljön még a mi időnk. Mivel én (még) terepre nem nagyon járok futni, ezért várnod kell az első havas futásra. 

A Nike Futóklub múlt heti edzése remek tesztterepet biztosított a Hármashatár hegyen. Nagy lelkesedéssel vettem elő a PegaTrailt a szekrényből és a talpán lévő oroszlánfogakat elnézegetve elégedetten nyugtáztam, hogy végre megtaláltam a gyógyírt a téli csúszkálás ellen.

pegatrail.jpg

Sajnos nem. A Trail talpába ugyanúgy belemegy, aztán eltömíti a hó. Hiába a látványos fogak, sajnos ugyanúgy csúszik, mint bármelyik másik cipő. DaMartian ezt már többször is elmondta, de nem hittem neki, amíg a saját szememmel nem láttam. Másfél órás szintes edzésem volt az edzéstervben, de tíz perc csoszogás és egy nagy seggreülés után úgy döntöttem, hogy lefújom ezt a HHH futást, hazakullogtam az aszfaltos cipőmért és inkább a Gellért-hegyen futottam meg a hegyi edzést. (Háromszor felfutni a Gellért-hegyre jéghideg esőben: megfizethetetlen.)

Na de vissza a tárgyra, nyakunkon a hószezon, de nincs megoldás a havon futásra. Ekkor jött jól a Nike Futóklub oszlopos tagjának a mindig vidám Shinsuke Yokochi az eseményhez posztolt fotója. Koch fogta magát és elment a legközlebbi barkácsboltba és kicsit felpimpelte a cipőjét:

yokochi_1.jpg

Nem tudom mennyire látszik jól így a fotón, de a lényeg, hogy csavarbehajtóval helyes kis csavarokat hajtott a cipője talpába, így biztosítva a megfelelő stabilitást. Barkácskedvű futók az alábbi videó alapján indulhatnak el:

Nektek mi a trükkötök a csúszkálás ellen?

17 komment

Címkék: tél barkács cipő

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr634973820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

himmelhergott 2012.12.20. 10:31:56

csak ügyesen! a zoom betétet nem kiszúrni!

gergoke 2012.12.20. 11:44:45

Azt ajánlom, amit Olivér is ajánlott a Futótársak csoportban, tanulj meg jégen futni:
www.youtube.com/watch?v=S_pNb01YoSA

Gyűrött Papír 2012.12.20. 12:21:34

Nem tudom elképzelni, hogy ez pár futás után nem teszi tönkre a talpat.
A gumin szakadás lesz, ott meg elindul a hasadás. Ahogy ráterhelsz a talp összenyomódik, a menetek dörzsölik a furat szélét és elmorzsolják. Ahogy a géppel behajtja mint valami fába... hát az bűntett.

BGy · http://babosi.blog.hu 2012.12.20. 12:26:09

Tegyük hozzá, hogy egy rendes terepcipőnek rücskösebb a talpa a Nike Pega Trailjénél. Ritkábban is vannak a rücskök, hogy ne tömődjön el könnyen. Nem minden cipőhöz jó a gofrisütő.

qmatron · http://fattyboom.blog.hu 2012.12.20. 12:45:33

Stockholmban lattam a futokon egy szoges talpat amit rahuztak a sima cipore. Intersportban (pont cimlapon promozzak, Broddar fantazia nevvel, 200SEK) be lehetett szerezni, itthon meg nem lattam.
Ilyesmi: danieleriksson.eu/blogg/2011/12/15/blankisen-besegrad/

dpspeti 2012.12.20. 12:53:00

Nem mondod, h komoly tanácsként fogalmazodik meg bárkiben, hogy egy 30ezres vagy mégdrágább cipobe belefurjon csavarokat... ha bele kell furni, akkor az a cipo nem alkalmas teli futásra, nem szabad arra hasznalni. Amint megfurod a cipot annak az osszes garanciaja elveszitodik, nem is beszelve arrol, h az elettartama gondolom tizedere esik vissza... Nikenak is biztos tetszik, h ilyen videootlet jelenik meg a cipoikkel kapcsolatban :D:D

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2012.12.20. 13:36:17

Szerintem elsősorban technika kérdése (ahogy Oli mondta), hogy mennyire csúszkálsz.

Nagy hóban vagy tükörjégen a legmarkánsabb mintázatú talp is csúszik valamennyire, de ha van kereted külön egy csak hóban futós cipőre akkor vegyél egy icebug-ot.

Külföldi futófórumokat követve kb egyenlő arányban olvasok erről a csavarozós módszerről és a cipőre húzható hóláncról (pl yaktrax)

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2012.12.20. 13:42:20

@dpspeti: nyilván az elhasznált cipőket használja erre az ember :-)

BGy · http://babosi.blog.hu 2012.12.20. 14:54:00

A Téli Mátrán az élmezőny nagyobbik része cipőre tehető szöges "papucsban", vagy yaktraxszal futott. Kopogtak is rendesen, mikor aszfaltra értünk.

Ketszeri 2012.12.20. 15:24:55

Letaposott havas sík terepen ha nagyon csúszkálsz, akkor jobban oda kell figyelni a helyes talajfogásra és elrugaszkodásra.
Csak egy nagyon pici elmozdulást szabadna érezned elrugaszkodáskor. (Nem saját észt osztok, olvastam valahol és nekem eddig bejött)

manor 2012.12.20. 15:52:36

Ez a csúszkálás egyébként bizonyos szintig előnyös is lehet, pluszban megdolgoztatja a vádlit, bokát.
Persze ez inkább csak síkon/aszfalton jó játék, terepen én biztosan nem kísérleteznék vele.

Nakhchivan 2012.12.20. 16:08:50

42-es lábra még van ilyen vicces áron:
www.multinavigator.hu/termek.php?id=589
persze elég régi és robusztus modell.
Praktikusabb lenne ez:
icebug.se/Product.aspx?m=419

Futómadár · http://madareteto.blog.hu 2012.12.20. 21:33:05

A tavaly előtti Adidas Trediac-om egész jól fogja a havat. Jégen eléggé csúszik. A legújabb változat már pávacipő. Talán a Kanadia 4 lehet jó. Egy ilyet szeretnék most venni. A Salomonnak a Speedcross és a Spikecross modellje tűnik még jónak kár, hogy nem nagyon lehet kapni.
A cipőmet meg, még ha már nyugdíjas is sosem furkálám össze az biztos. Az minimum nekrofília.

eLzsÉ 2012.12.21. 01:35:24

Nekem Pega 26 terep változatban (netről rendeltem, NikeID-s) tökéletesen bevált, nem is használom, csak télen.
Nem is olyan a talpa, mint a postban lévő Pegának, főleg az elülső talppárna közepén van markáns különbség.
Ebben tényleg szinte tükörjégen lehet futni, de letaposott havon minden gond nélkül.
És a talpa szinte makulátlan, az oldalsó pogácsákon lévő kis pöttyök is megvannak, az is a jó a hóban, hogy nem koptatja a cipótalpat.

A korábbi cipőmben én is olyan voltam, mint valami rajzfilmfigura, akinek pörög a lába, de nem halad előre.

Egyéb gondot én a nyári cipőimmel nem tapasztaltam. A lábam nem fázik benne, oké, ha beletoccsan az ember egy pocsolyába, akkor persze hogy beázik, de az pár lépés után már nem hideg, nem tudom, az én lábam télen is igyekszik tartani a 36 fokot:)
Ha meg csak a hó megy rá, attól meg szép tiszta lesz, ahogy Szasza is látványosan bemutatta.

Persze, csurom víz a zoknim, mire haza érek, de ettől még soha sem fáztam.

bitliszbá 2012.12.26. 19:19:18

sztem hiszti az egész :) vagy akarsz futni, vagy nem...
ugyanaz, mint a téli futócipő, vagy a vízálló...

ezekkel is csak annyit kell foglalkozni mint a téli cipővel. Persze busszal is fel lehet menni a Gellérthegyre, de minek...

Olival és Bozóttal értek egyet. Meg kell tanulni futni.. hegyen, vízben, sárban, jégen, homokban, mocsárban, sziklán, és még amin akarsz... :)

rhubarbjelly 2012.12.27. 12:47:36

Nekem a futócipőre húzott zokni vált be tökéletesen, ráadásul a cipőm és később ázik be és a mocsok is a zoknira megy a cipő helyett :-)

camporosso 2012.12.27. 15:02:45

unasplaza.hu/plaza_artdet.php?art=7097,unas_742419,DELTA_SPORT_GRIPS_Spikes_Cipocsuszasgatlo_jegre_h

Pár hete sokkot kaptam a HHH-en - kis híján a nyakamat törtem ki- , úgyhogy beinvesztáltam egy segédeszközbe.

Valami hasonlót vettem kb 20 euro. Kipróbáltam havas, jeges erdei úton: stabil szuper. 10 mp alatt fel lehet venni 2 mp alatt le.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása