Futó vagyok és turista

2013.09.27. 08:14 mgergoo

Itt ez maraton a nyakamon. Jövő hévégén már Kassán cammogok csodás 90+ kilómmal. A felkészülésem elég döcögősen sikerült. Már éppen kezdtem visszaszerezni a nyár eleji formám, amikor elkezdett egy tetraéder alakú, zöld színű fájdalom rövidhullámon sugározni a térdszalagom külső ívén. Nagybetűkkel véste az agyamba: ne legyél hülye, mint két éve Siófokon!

Szóval vagy okosodtam az elmúlt években, vagy csak öregszem, de azonnal csökkentettem az intenzitást és jeleztem Olivérnek, hogy újratervezésre van szükség. A nyár és a kora ősz sem úgy alakult, hogy ezt a Kassa maratont nagyon jól fussam. Ezt az őszi versenyszezont már elengedem. Várom a telet, az alapozást, és ha minden jól alakul, akkor majd tavasszal, vagy valamelyik kora nyári maratonon megint robbantok.

Az edzésmunkában beállt szünetben most Kis Feleségemmel egy bécsi kirándulást tartottunk és megint szembesültem egy érdekes jelenséggel, amiről már sokszor akartam veletek beszélni: tele van a város szerelemmel futócipőkkel. Minden rostocki kisnyugdíjas, malmői lakatos vagy ulánbátori radiátorszerelő futócipőben flangál. A turisták ezerféle-fajta futócipőben talpalják a kilométereket bele a lábukba. Színesebbnél-színesebb, új és használt futócipők mindenfelé.

Talán már írtam róla, hogy én sem megyek nyaralni Free nélkül, az elmúlt években a Free nekem tökéletes kis városi kirándulós cipővé vált. Útlevél, fényképezőgép, fogkefe, Free – ezek mindenképp kellenek. A Free igazából persze egy futócipő, tavaly sokat futottam benne és a kezdeti izomláz után ma már eljutottam oda, hogy futni is tudnék benne, persze nem vagyok egy mezítlábas futó, de félmaratonig szerintem bevállalnám. A Free valójában egy tökéletes utcai és kiránduló cipő, így én is sokat használom városi kirándulásokra és a hétköznapokban is. Kényelmes, könnyű és rugalmas és szerethető cipő. A Free része az életünknek, ennyire:

nike_wedding.jpg

Az egész napot felölelő sétákra viszont a Freeben is elfárad a lábam, szóval mostanában barátkozom a gondolattal, hogy valamelyik használt Vomeromat fogom be. A Vomero maga a kényelem, pihe-puha perzsaszőnyeg minden lépésnél. (Nem futó kollégák felpróbálták friss Vomeromat és őszintén csodálkoztak rá arra, amit mindig mondok: hihetetlen, hogyan lehet ilyen kényelmes egy cipő.)

neonvomero.pngA Vomeroval egy baj van: nem túl szép utcai használatra. Hiába lettek a futócipők az utóbbi években kicsivel szebbek, még mindig elég "érdekesen" mutatnak az annyira kedvelt élénk színkombinációk utcai viseletként. A kedvencedik futócipőm is kissé DK-zöld ahhoz, hogy elvegyüljek vele a városban, talán nem mindenki értékelné, ha ezt venném fel egy farmerhez.

A hétvégét van szerencsém Svájcban tölteni egy céges csapatépítés keretében. A programról nem lehet sokat tudni, de lesz egy kisebb alpesi kirándulás, a vacsora és persze szeretnék futni is egyet majd. Olyan cipő kellene, amiben lehet futni, fel lehet venni utcai ruhához és ha nem annyira könnyen ázik be, mint egy átlagos futócipő. Azt gondoltam, hogy kalandvágyból nem cipelek külön cipőt, lehet, hogy előveszem kiöregedett téli társamat a Lunar Glide 4+ Shield cipőmet a szekrényből és őt pakolom be. Szerintem jó választás lesz.

Más is használt futócipőt a hétköznapokban? Mik a tapasztalataitok?

24 komment

Címkék: free hétköznapok futócipő vomero

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr155529415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2013.09.27. 08:45:01

Én a futásra már nem alkalmas, azonban megjelenésében még elfogadható cipőket szoktam használni. (Sajnos kevés ilyen van, mert béna módon a nagy láb ujjammal kilyukasztom a hálós részt elég rövid időn belül)

Nekem kifejezetten tetszenek a rikító színű cipők, szerintem egy, a képen is látható cipő jól mutat farmerral is. Sőt, apukámnak vettünk ajándékba cipőt és direkt azt a pegát vettük, ami alapvetően szürke, de sárga részek is vannak benne, tetszett neki, pedig ő elég konzervatív ilyen szempontból.

RabiMiki · http://ittfutok.blog.hu 2013.09.27. 10:09:06

Én is használok egy Lunar Glide 4+-t sétára, bár más okból, mint Gergő. Nekem futni nagyon nem jött be, fáj tőle mindenem. Viszont ez a legdrágább futócipőm, így kidobni sajnálnám... :(

BGy · http://babosi.blog.hu 2013.09.27. 12:01:41

Ha már így rákérdeztél, én utcára egy fekete Mizuno Be cipőt hordok. Direkt ezért vettem.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2013.09.27. 13:11:30

@BGy: úgy érted amikor épen nem magasszárú fehér puma van rajtad? ;)

BGy · http://babosi.blog.hu 2013.09.27. 13:40:14

@rrroka: sajnos a magasszárú Puma ideje már lejárt. :))) Nekem még van egy 1992-es magasszárú Tisza cipőm is. Kék vászon, fehér gumitalp, a bokánál egy fehér, kör alakú gumival . A Converse-nél százszor jobban néz ki. Ha a kezembe kerül, lefényképezem és itt megosztom.

2013.09.27. 16:01:46

Futócipő futni való szerintem. Hosszú futások után nem rúgjátok le azonnal a cipőt? Ez azért van, mert nem jó a lábnak az a tartás ami a futásnál jól jön.
Lőw András egyik interjúja jut eszembe, azt mondta Ő egyszer(!) köt be egy futócipőt, ezek szerint csak annyira hogy ki tudjon lépni belőle. Nagyon fura lehet.

@BGy: Hogy vált be Be? Nagyon ácsingózom én is rá... :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2013.09.27. 17:33:53

@saaby.: hm, én szoktam futócipőbe mászkálni, még sosem éreztem kényelmetlennek. feleségem pedig azt mondja, hogy a saucony progrid ridenál nem volt még kényelmesebb kirándulós cipője.
Nekem utcára most egy Reebok Versa Comfort van, az nagyon-nagyon kényelmes, meg voltam döbbenve amikor először felhúztam. Most nézem, hogy ez elvileg nordic walking cipő... :)
www.nordicwalkingexperts.com/scripts/prodView.asp?idproduct=165

AnonymAlkoholista 2013.09.27. 17:35:09

Simán, mindegyik futócipőm utcai sétálós cipőként folytatja derék karrierjét. Ráadásul itt is szinte minden második ember valamilyen Free-ben mászkál, úgyhogy nem vagyok feltűnő a tarka-barka ex futócipőmben.

spiderbond 2013.09.27. 20:21:14

Én magamba mindig jót röhögök az olyan majmokon akik nem tudják, hogy milyen helyzetben milyen cipő való. Én az utcára utcai cipőben szoktam menni, és nem tornacsukában. Persze lehet különcködni, de ilyen alapon járhatnál búvarruhabán is. Farmer-tornacipő párosítás egyáltalán nem menő, hanem inkább slendriánság (még akkor is ha pipa van a cipő oldalán.)

Ted Striker 2013.09.27. 21:02:29

@spiderbond: az igazi férfi mindig zord,
az igazi férfi kockás szoknyát hord!

2013.09.27. 23:51:48

@rrroka: Az fasza lehet, nagyon kényelmesnek néz ki, nem is futócipó! :)

A klasszik futósnak nagyon szoros a felsőrésze, ezért nem lehet kényelmes nap-mint-nap. Mondjuk érdemes lenne megkérdezni Lőw és Szőnyi Urakat, nekik többszáz kilométer óta van rásülve a csuka a lábukra...tényleg Angelday, lehetne valami interjúféleség a fentebb említett őrültekkel?

angelday 2013.09.28. 10:35:39

@saaby.: Szaszánál kampányolj :)

Daró 2013.09.29. 07:47:02

Hihetetlen hogy senki egy szót nem ejt Mné combfixéről a képen! Szép lába van. Cipő nem szép :-)

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2013.09.29. 19:59:09

@saaby.: Lőw Andrással volt szerencsém a Nike félmaratonon együtt futni, megbeszéltük, hogy vendégünk lesz a novemberben második évadjára indított Mindenfutás Egyeteme valamelyik estéjén. Szőnyi Ferenc meghívása tavaly is tervben volt, idén remélem realizálódik.

_Enci_ 2013.09.30. 07:51:49

@Daró: Én és a lábam köszönjük a bókot :-)

Daró 2013.09.30. 12:47:14

@_Enci_: Kérem. Alapelvem hogy nem mondok valótlant, csak nagyon indokolt esetben. (pl: Hány sört ittál? Ketőőőőőőt!!!)
Nincs szükség megköszönni.

2013.09.30. 15:40:21

@mgergoo: Ez jól hangzik!
Majd kérdezzétek már meg Szőnyi Feritől, miért jó 22 nap alatt 259óra 57percet úszni-bringázni-futni. Van olyan testszövete ami még nem fáj?!

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2013.09.30. 15:52:12

@mgergoo: én azt szeretném tudni Szőnyiéktől, hogy milyen időt tudnának egy darab ironmanen tolni, mert a mostani 30-szoros ironmanen is olyan időket mennek, amiket bárki elfogadna egynek.

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2013.09.30. 22:11:03

@saaby.: Tudod, VASember. Biztos fáj, de kibírja.

@rrroka: Szőnyi Feri legjobb ideje Nagyatádon 10:20. Ha egy órával lassabban megy, akkor viszont 1 hónapon át minden nap le tud nyomni egyet...

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2013.10.03. 21:23:27

@saaby.: Én ugyan nem hasonlítanám magam Lőw Andráshoz, de minden futó és edzőcipőt így hordok, olyan lazára kötve, hogy ki tudjak bújni belőle kötögetés nélkül. Csak azért nem vágom le a fűző végét, mint András,, mert olykor mezítláb, máskor vastag sportzoknival hordom a cipőt.

Daró 2013.10.03. 23:00:03

@Bozót: Detto. 1,5- számmal nagyobb cipő, olyan lazán hogy utcán már nem is lehetne hordani. Hátulütője: a sok súrlódástól hamar kikopik saroknál :-)

Tudom hogy idióta kérdés, mert legfontosabb a jó cipő, de régen, mondjuk 30 éve mikor a hájtek még meg sem született, mindenkinek szét volt menve minden ízülete aki futott?

Nekem sajnos nem nagyon szokott lenni egyben 30 ropim egy pegára, a 10 körüli kategóriából válogatok. Tény hogy inkább csak hobbi-hobbifutó vagyok, de 5-10 km-en nem nagyon érzem hogy olyan rossz lenne. Azt igen mikor egy cipő már nem jó, de nekem bevált pl a Decathlon sajátmárkásának a középmezőnye is...

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2013.10.03. 23:26:16

@Daró: Mondjuk 30éve az futott rendszeresen és sokáig (pláne versenyszerűen) akinek jó volt a biomechanikája és bírta a "kiképzést". Aztán jött a jogging boom és fut boldog boldogtalan, a piac meg kiszolgálja az igényeket.
Épp most néztem pár tanulmányt, amik szerint a leggazdaságosabb a vastag szivacsos talp volna, de a sérülések valószínűségét az edzettség, edzésmennyiség sokkal inkább befolyásolja, mint a cipő....

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2013.10.03. 23:29:08

@Daró: Az enyém nem súrlódik saroknál, ha passzol a fazon a lábra akkor nem is mozoghat el a sarok... csak annyira laza, hogy ne is érezzem elöl a cipőt.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2013.10.04. 07:15:40

@Daró: testsúlytól, futóstílustól, fizikai állapottól függően 15-20 kiri környékén kezdenek a vízhólyagok és egyéb nyalánkságok előjönni, maratontól egy-egy lepottyant lábujjköröm már nem meglepetés. :)

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása