Nike+ Sportwatch GPS teszt

2014.02.25. 10:31 angelday

Teljesen objektív és független tesztünk következik a Nike+ Sportwatch GPS-ről. Szuflavéder, aki futóként állítom, hogy nincs feltétlen oda a Nike sportszerekért (úgy kellett lebeszélnem egy Nike vs Kalenji összehasonlító tesztről), tavaly karácsonyra vásárolt magának egy Nike+ Sportwatch órát úgy, hogy besétált a WestEndben levő Nike boltba, leemelte a polcról és kifizette. December óta eltelt egy kis idő, Szuflavéder viszont azóta is fut vele rendületlenül.

nike_sportwatch.jpg

Szerintem mindenképpen pozitív, hogy ezt a futócuccot itthon is lehet kapni, aki szeret futni és szereti mérni a futásait, illetve a közösségi dolgok, gamifikáció bejön neki, mindenképpen kérje kölcsön, próbálja ki, vagy szerezze be, mert megéri. Én személy szerint egyébként az iPhone Nike+ appjával futok, ami lehet, hogy picit drága megoldás, viszont előnye, hogy látom a térképet és sokszor az alapján döntöm el a kört, másrészt abban vannak a podcastjeim, amiket futás alatt hallgatok – angolul, ami ugye egy egészen briliáns nyelvlecke is egyben.

sportwatch_gps.jpg

Most pedig Szuflavéder kommentárja:

  • Egyszerre futottam a telefonnal és először a tegnap vásárolt Nike+ Sportwatch órámmal
  • Ára: 45.990.-
  • Míg a telefon azonnal felszinkronizálta futásomat, az órát USB porton, saját Nike, de jól működő, előzetesen telepített szoftveren keresztül kellett feltölteni
  • A feltöltés nagyon felhasználóbarát: ahogy hozzádugod, megnyitja az appot és klikkelés, egyéb tudás nélkül automatikusan feltölti a Nike+ rendszerébe (értelemszerűen előzetesen regisztrálni kell hozzá)
  • Negatívumok:
    • A telefonnal indított workout azonnal elindult, az órát csak 20 méter késéssel tudtam indítani (az én hibám volt), ennek ellenére nem mértek méterre azonos eredményt – erről még később.
    • Nincs térkép az órán, de az tulajdonképpen nem is zavar annyira.
    • A telefonos alkalmazást amikor leállítottam, azonnal felszinkronizálta a futásomat, az órát két órával később szinkronizáltam USB-n otthon és két külön futásnak számította be! Mintha legalábbis nem nézné nagyjából a GPS koordinátákat és nem szűrné ki, hogy egy futás volt a kettő, könnyedén kijátszhatónak tűnik a rendszer.
    • Az igazi nagy bánatom viszont, hogy a Nike még mindig nem oldotta meg a teljes futásra vonatkozó szintemelkedési információ átadását, azaz egy számban kiírja akár a telefon, akár az óra, akár a Nike.com – pedig Csanya szerint egy terepfutó vagyok, erre lehet szükségem. :) Maga a görbe ott van, csak nem lehet tudni, hogy mennyi volt ebben az összesen futott szint.
  • Pozitívumok:
    • Jól bírja az akksija: három edzést is megcsinál egy feltöltéssel, de aki napi több órát fut, az jobban teszi, ha naponta tölti.
    • A szoftver a legfelhasználóbarátabb dolog, amit valaha láttam: hozzádugom a géphez és gyakorlatilag semmi dolgom vele. Magától megnyitja a gépen a Nike+ Connectet, feltölti automatikusan az adatokat és meg is nyitja utána a végén a Safariban a nike.com-ot, máris nézegethetem a térképen is, hogy hol jártam. Persze ezután lehet beállítani, melyik cipőben futottam, milyen volt az időjárás és hogy esett a futás.
    • Kivetni a gépből nem kell, elég csak kihúzni a csatlakozóból.

Józsi kommentár: méterre azonos eredményt semmilyen GPS eszköz nem fog mérni, hiszen a technológiában önmagában van ennyi pontatlanság. Azt hiszem írják is, szokták is hangsúlyozni, hogy csak egy bizonyos tartományra pontos. Függhet az időjárási viszonyoktól, attól is, hogy hol tartottad stb.

nike_sportwatch_2.jpg

53 komment

Címkék: teszt GPS Nike+ Sportwatch

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr605831890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2014.02.25. 10:51:52

Köszi a tesztet! Ha jól tudom az óra pulzust nem még, ami nekem meg is felelne, azt csak bizonyos időközönként mérem ill. erre van külön órám.
A kérdésem egyszerű, bár attól tartok nem fogok pozitív választ kapni, vajon a rögzített edzést ki tudom-e GPX formátumban exportálni? (Vagy csak valamilyen körmönfont módon a nike+ feltöltés után?)

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2014.02.25. 11:15:17

@pantomimes: Az óra képes mérni pulzust is. Külön megkell venni hozzá a polar mellkasövét, hogy ez működjön. (ezt én nem teszteltem)

Az órát file szinten nem látja a számítógép filekezelője, így onnan adatokhoz hozzáférni nem lehet. Az óráról a nikeplus.com-ra, a saját oldaladra feltöltött edzéseket jelenleg csak FB, Twitter oldalakra lehet megosztani. Az edzés törlésre ad még lehetőséget a Nike kezelőfelülete, exportra sajnos még nem.

bitliszbá 2014.02.25. 11:16:34

@pantomimes: de tudja a pulzusmérést. A GPX-re válaszoljon az, akinek ilyenje van...

shortstack 2014.02.25. 11:39:37

@pantomimes: tudsz gpx-et exportalni, kicsit buhera modszerrel ugyan, de mukodik:
mattstuehler.com/lab/NikePlus/

Van ugyan Nike+ API, de ha jol tudom (meg) nem publikus, csak nehany kivalasztott fejleszto szamara.

Ez az ora megveheto kb 110 EUR-ert is Ausztriaban, nem kell ra 46.000 Ft-ot aldozni (bar lassan ugyanannyi lesz a ketto).

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2014.02.25. 11:52:44

Egyelőre keresem a számomra tökéletes megoldást. Most telefonnal futok, néha (manapság a pulzus kontroll miatt mindig) viszek magammal pulzusmérő órát. A telefon nagy, zavar, viszont volt már rá példa, hogy nagyon jól jött.
Most úgy néz ki talán egy pulzusmérős, GPS-es óra lenne a megoldás és egy olcsó teleon ha hosszabb útra megyek.
A nikeval csak az a gondom, hogy a runtasticban 5000 kmem már ott van, el kell döntenem, hogy mennyire fáj új lapot kezdenem a nike ökoszisztémában.

angelday 2014.02.25. 12:02:17

@pantomimes: új lapot kezdeni mindig fáj, szerintem itt a Nike plartformon nem annyira fogsz találni jó megoldást találni import/exportra

BGy · http://babosi.blog.hu 2014.02.25. 12:44:08

Jobbkezes vagy, mert az iPhone home gombja balra van elfordulva. Jó tempóban toltad ez a szűk 23 km-t!

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2014.02.25. 13:16:53

@angelday: úgy vagyok vele ha valamikor új lapot lehetne kezdeni az most lenne, a következő futásomon érem el az 5000 kmt, ezzel be is fejezhetném a runtasticos pályafutásom, egy szép kerek lezárt fejezet lehetne, no de mi legyen helyette? Ha niket választom, akkor sok szép dolgot kapok, cserébe viszont onnan nincs kiút (az import/export hiánya miatt), az endomondo is tetszik.

@BGy: ezt én is megfigyeltem, az iphone gombja "elcsavarodik"? Nem láttam még ilyet.

dvorcsakl 2014.02.25. 13:41:02

Nekem volt hozzá pulzusövem (Polar), teljesen jól működött vele.

Az óra szerintem nagyon pontos (összevetve a 410-es és a 305-ös Garminnal legalábbis), viszont komolyabb edzések tervezésére nem alkalmas. Nem tudom, mennyit változott a szoftver két év óta, de akkor anno vagy manual lap volt, vagy a világítás működött.
Nekem kétszer maradt benne futás, akkor untam meg, s cseréltem le Garminra.
Amit nem szerettem, hogy előre el kellett otthon döntenem, hogy mi legyen a "fő"képernyőn - mi legyen nagy számokkal - mert azt az órán nem lehetett állítani.

alternaiv 2014.02.25. 14:09:33

@pantomimes: Az endomondot össze tudod kötni a Nike+-al, legalábbis a Settingsben a Connection alatt van rá lehetőség, én nem használom. Így az oda feltöltött edzések megjelennek Endomondoban is, onnan pedig már lehet exportálni GPX-et.

zalko 2014.02.25. 15:02:53

Maradok az iPhone-nál. Az rögtön szinkronizál, beszél hozzám edzés közben és még zenét is játszik.

A_Szilva 2014.02.25. 18:22:52

Én személy szerint RunKeeper párti vagyok, ott kiírja a szintkülönbségeket is a grafikon mellett és tetszőlegesen állítható a felbontása az iram, illetve magasság grafikonoknak. Elite előfizetés esetén meg kiscsillió grafikont és adatbányászatot lehet csinálni mindenfélével.
Tavaly a Bécsi maratonomat a Nike alkalmazásával futottam, de közel sem volt olyan letisztult és felhasználóbarát az élményem vele mint RunKeeper-el. Szépnek szép, meg az audio cue-k is neves sportolóktól vannak de hiányzik a rendes testreszabhatóság ami RunKeeperben megvan, valamint könnyen lehet exportálni is a futásaidat.

Mikrobi 2014.02.26. 04:22:53

A Nike köztudottan támogatja a Futóblogot.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2014.02.26. 07:15:46

@pantomimes: én nem a nike+ oldlat választanám, vannak nagyon fura dolgai, pl nem számolja egybe a terepfutásokat az aszfaltfutással, meg haosnlók. Nekem androiddal (igaz 2.3-as) hét futásból ötöt elvesztett vagy idő előtt leállított az app.
A site egyébként nagyon jó lenne, az elérhető jelvények nagyon ki vannak találva és motiválók, de az az érzésem, hogy a technikára kevesebb erőt fordítottak.
Itt van pár érdekes kép az appból: hosszutav.blog.hu/2013/07/19/elszaladtam_kenyerert

Persze lehet, hogy nyár óta sokat updateltek, szóval szerintem próbálja ki mindeki, de nem árt mellette másik app, vagy simán stopper + futoterkep.hu.

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2014.02.26. 08:20:13

@rrroka: egyszer már én is kipróbáltam, sajnos nem volt túl meggyőző, viszont az android app akkor jelent meg, ahogy olvasgatom az értékelését azóta feljövőben van. Még vacilálok, az endomondot is használtam már, az egy jó cucc, de a folyamatos felkérések aqz őrületbe kergettek. Még van 5 kili az 5000-ig runtasticban, addig adok magamnak időt :)

nagykrisz_2 2014.02.26. 12:04:34

ezért jó az 5s home gombja, nem látszik rajta, hogy használt:)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2014.02.26. 14:41:00

@pantomimes: biztos, h egyszerűen le lehet tiltani az ednomondo felkéréseket, mert én sosem kapok...

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2014.02.26. 20:22:16

Tudom, hogy itt nem illik, de valami egyéb fórumon azért szerintem sokan kiváncsik lennének egy nagy kalenji vs nike tesztre..

@pantomimes: a Runtasticről Endomondóra való váltásra személy szerint nem tudok olyan indokot mondani, ami megállná a helyét. Ezzel a két telefonos appal sokat futottam, ezek a legkiforrottabbak (legalábbis androidon), de nem tud az egyik a másikhoz annyival többet, kevesebbet, hogy megérné váltani - főleg 5000 km után.
Én most vettem valami hihetetlen jó áron egy használt Garmint, valami ilyesmit kellene vadásznod, ha fontos az átjárhatóság. Nekem így fent van minden a Garmin Connecten, importálok Runtasticra, és a DK ajánlotta Smashrun (szinkronizál vhogy Nike-val is) a legnagyobb kedvenc - ott is vannak jelvények, meg minden színes-szagos dolog, amit igen jó nézegetni.

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2014.02.27. 08:54:30

@BGy:
@pantomimes:
@nagykrisz_2:
A home gombnak nem kéne elforognia. Tavaly nyáron egy verseny előtt rácsaptam a csomagtartót. Ez maradt a maradandó sérülése. Életem legdrágább versenye volt.
És milyen szar volt, hogy nem tudtam mérni a távot. Mintha félkarú lettem volna.:
www.dropbox.com/s/q2slhizgado79yd/telefont%C3%B6r%C3%A9s.jpg

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2014.02.27. 16:45:13

@téglánakgyors: mármint milyen cuccokat vetnének össze? Bármilyen futócucc, ami 20-30 ezer forint jobb, mint a kalenji 5000 forintos. Viszont a legtöbbször a kalenji 5000 forintos cucc is elég jó futáshoz, ez alól talán csak a cipők kivételek, ott is a drábább kalenjik a normálisak.

chin0_hu · http://www.palotanegyed.hu/h1 2014.02.27. 16:59:36

@dvorcsakl: Futás közben is állíthatod a Nike+ Sportwatchon, hogy mit mutasson, és az interval/lap edzéseket is jobban támogatja.

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2014.02.27. 17:10:53

@rrroka: Nem tudom, mindent, ami szóba került, amikor ez a szituáció történt: "úgy kellett lebeszélnem egy Nike vs Kalenji összehasonlító tesztről".

El lehet persze ezt annyival is intézni, hogy minden jobb, ami húszezerbe kerül, mint ami ötbe, de én, miután csak az ötezres kalenji szintet ismerem, tényleg szívesen olvasnék egy összehasonlító tesztet is, hogy ne csak annyit tudjak, hogy "jobb", neadjisten: "nem feltétlenül jobb", hanem ennél kicsivel többet. Úgy azért mindig könnyebben dönt, költ az ember.

dvorcsakl 2014.02.27. 17:24:11

@chin0_hu: az alsó részen is? Mert a felsőn régen is, csak ugye az kisebb jóval.

chin0_hu · http://www.palotanegyed.hu/h1 2014.02.27. 17:25:04

@dvorcsakl: A felsőn változtatható csak futás közben.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2014.02.28. 05:39:31

@téglánakgyors: hát, nekem vannak drágább és olcsóbb cuccaim is, és hidd el ennél többet nem nagyon lehet ennél mondani. mégis egy ruhán mit lehetne még tesztelni? :) kontroll csoportokat futtatunk laboratóriumi körülmények között márkás és noname cuccokban, utána pedig nemzetközileg elismert orrok állapítják meg ki a büdősebb, és bőrgyógyászok vizsgálják a kidörzsölődéseket? :)

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2014.02.28. 07:30:08

@rrroka: Hát pl egy Nagy Vérző Mellbimbó Teszt örökre megváltozthatta volna a vásárlási szokásaimat :-)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2014.02.28. 09:29:36

@téglánakgyors: hát meg kell mondjam, az nem igazán márka függő... de egy ilyen teszt tényleg igazán _látványos_ lenne! :D

BGy · http://babosi.blog.hu 2014.02.28. 09:51:46

Nekem a csecsemet két ok miatt szokta kidörzsölni:
- esőben nagyon letapad a ruha, nagy időállandóval követi a mellem húsának mozgását.
- ha a rajtszámot nagyon magasra rakom és merevíti a ruhát.
Márkafüggetlen a dolog.

hidegchaco 2014.02.28. 11:30:47

@rrroka: "mármint milyen cuccokat vetnének össze? Bármilyen futócucc, ami 20-30 ezer forint jobb, mint a kalenji 5000 forintos."

Lehet, hogy csak arra kíváncsi, mi lehet pl. a NyugatiVég pálcai márkaboltban árult 110e Ft-os futófelső technikai-esztétikai-motivációs-emocionális többlete, ami egy ilyen árat indokol...

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2014.02.28. 11:36:46

@BGy: nekem a pólómérettől függ, az M-es pólóim dörzsölnek (főleg hidegben...)

@Enemy No 1: 110eFt? egy felső? abban minimum beépítet tévé van, vagy ilyesmi. :)

hidegchaco 2014.03.02. 10:12:02

@rrroka: bevallom, nem mertem alaposabban megnézni, mert mi van, ha esetleg leejtem és összetörik, vagy egyéb módon végzetes károsodást okozok benne???

(amúgy kicsit spilázom a dolgot, mert le volt árazva a termék, hatvanakárhányezret pedig minden bizonnyal megér)

nagykrisz_2 2014.03.02. 19:27:50

@Enemy No 1: a nyugativéget értem, de a pálcai micsoda?

hidegchaco 2014.03.02. 20:15:13

A pálca az a nagy épület, amiben kizárólag csak shope-ok, boutik-ok és sztór-ok vannak, illetve az eszqlzívabb pálcákban van multipleksz is.
Neked nincs tapitelid, hogy utánanézz a Gugliban?

nagykrisz_2 2014.03.03. 00:10:12

@Enemy No 1: értem, de azért lassan fejezd be az ivást, holnap hétfő:)
amúgy nike vs kalenji teszt jöhet bátran. tapasztalatom szerint ugyanazt tudja, mint egy nike vagy adidas, kivéve a tartósságot. de cserébe olcsóbb, illetve a mai fogyasztói társadalomban úgyse kap szívrohamot az ember, ha vennie kell valami újat. így legalább nyugodt lelkiismerettel teheti:D

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2014.03.03. 05:46:43

@nagykrisz_2: épp most ment le a blogunkban egy kalenji futókabát tartóstesztje, 5 év utána egy darab fényvisszaverő logó jött le a hátán, szóval ha ennél tovább bírják a drága cuccok, akkor annyi idő alatt meg is unja az ember. :)

hidegchaco 2014.03.03. 20:12:54

@rrroka: " év utána egy darab fényvisszaverő logó jött le a hátán, szóval ha ennél tovább bírják a drága cuccok, akkor annyi idő alatt meg is unja az ember. :)"

Nono... vagy '94 végén, vagy '95 elején vettem meg a jelen blogot támogató sportszergyártó (ha minden igaz, Pegazus fantázianevű) futó(szél)dzsekijét, amit a mai napig használok, és egyáltalán nem unom :)

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2014.03.05. 08:28:17

Tegnap végül kipróbáltam a kine running android appot. Szerencsére sokat fejlődött a megjelenés óta, egyelőre tetszik, bár kicsit fura, hogy nexus 4-en is röccen néha.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2014.03.06. 19:45:05

nekem egy fapados androidos appom van, runlog a neve. semmi extra nincs benne, csak lap funkciója van az időn és távon kívül, cserébe egy mozdulat elindítani és simán megbízhatóan működik.

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2014.04.25. 09:24:37

Sziasztok! NIke sportwatch kérdés, most olvasom, hogy valami érzékelőt kell a cipőbe tenni? Ez mire jó?

angelday 2014.04.25. 09:46:45

@pantomimes: pls provide link, context

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2014.04.25. 10:12:58

@angelday: egy hirdetéssel kapcsolatos magánlevelezésben olvasom, cak megerősítész szeretnék, mert neten elsőre nem találok semmit.

Még egy kérdés felmerült bennem: pulzus övvel tudom majd pulzus kontrollra használni? Fog csipogni max pulzuszám beállítása esetén.

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2014.04.28. 07:55:36

Végül megvettem, szembe jött egy olyan 2 hetes darab, amire nem tudtam nemet mondani. Egyrészt szuper volt az ára, másrészt belül piros volt :)

Úgy látom ez inkább hobbista cucc, ami mindenképpen előny ha az ember annak is veszi, könnyű a kezelés és csak tényleg a legfontosabb dolgok vannak benne. Érdekes, de nekem az, hogy a feltöltéshez csatlakoztatni kell még jól is jön, utána nézegetem a térképet, az adott futáshoz kapcsolódó infókat és addig szépen tölt is az óra. Nekem a telefon kezdett macera lenni, nehéz, kényelmetlenek a karpántok, pedig nem egyet próbáltam és a telefonomat akárhogy csomagolom be, valahogy mindig kicsit koszos lesz.

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2014.06.09. 19:36:08

@DirtyHarry: végül külön órát használok a pulzushoz, egyébként nekem bejött nagyon ez a nike óra.

DirtyHarry 2014.06.11. 00:56:58

@pantomimes: miért döntöttél külön óra mellett és nem a nike órához vettél egy Polar-t?

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2014.06.11. 07:44:24

@DirtyHarry: mert külön órám már volt, ami teljesen korrektül működik. Először fura volt a 2 órás megoldás, de hamar megszoktam, hogy a jobb kezemen tudom a pulzust, a balon a távot és a tempót nézni.
Mostanában nem futok annyit pulzus kontrollal, idővel meglátom mennyire kényelmetlen ez a rendszer.

Zordon01 2015.05.03. 17:38:26

Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni! Van egy Nike + Sportwatch órám, ami két héttel ezelőttig tökéletesen működött, ám azóta nem méri a megtett távolságot. 30-40 mp alatt megtalálja a műholdat, de az óra nem mutatja a távolságot, viszont minden más adatot igen (pulzus, 1000m/perc...). Kipróbáltam a shoe pod-al is, és azzal is egyszer működik egyszer nem. Próbáltam a neten szervizt keresni itthon, de nem találtam. Van valakinek valami ötlete? Várom a segítségeteket. Köszönöm!

hyp-r 2015.06.16. 19:54:59

@Zordon01: Szia, találtál szervizt? Az enyém nem talál műholdat :( Előre is köszi

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2015.06.17. 13:34:04

@hyp-r: nekem rémlik olyasmi, hogy nem szervízelhető az óra. Nekem a szíj és az óra között engedett el a ragasztás (pont ahol az usb csatlakozó megy), sajnos voltam elég hülye és megpróbáltam pillanatragasztóval visszatenni, egy darabig jó is volt, de megkeményedett ott a puha műanyag és újból szétnyílt.
Eddig csak esuztétikai a probléma, remélem így is marad.

feketelevente 2016.04.12. 16:38:25

szia ! ma kaptam 1 nike+sportwach órát!
de nem tudom hogy hogyan kell beállitani az idöt rajta! netán tudnál benne segíteni?

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2016.04.18. 16:14:48

@feketelevente: nem tudom mire számítottál, amikor ide tévedtél, de nagy szerencséd van :) (Arra gondolok, hogy a blog kihalt)
Szóval a le, vagy fel gombot megnyomva a CLOCK opció alatt lehet az órát beállítani. (Egyébként ha jól tudom ha letöltöd a hozzá tartozó szoftvert, akkor PC-n is be lehet állítani.)

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása