“A” tornatanár

2014.04.25. 09:19 Szuflavéder

Tanévkezdetkor, és ilyenkor, amikor már jobb idő van, sokszor tarják a középiskolások tornaóráját az atlétikapályákon. Heti egy-két alkalommal megfordulok a Csepel pályán. A múlt hét valamelyik reggelén, a bemelegítőfutás után éppen gimnasztikáztam, amikor megjelent egy kb. 30 fős fiú-lány vegyes csoport. Hirtelen nem tudtam sírjak-e vagy nevessek. Nem a jelenlétük zavart, hanem inkább az, hogy a legtöbben ilyenkor nem tudják, hogy kell ott viselkedni. Szerencsére azonban velük volt az 55 év körüli, köpcös, erős hangú, kemény tornatanár.

IMG_6114.jpg

Miután besétáltak a pályára, a tanár úr hangosan köszönt a pályán sportolóknak. A diákok (többségük túlsúlyos) elég halkak voltak, ezért rájuk is szólt: “mi az, nem tudnak normálisan köszönni?” A harsányabb köszönésük után kaptak egy “na, így valahogy” -ot, aztán elkezdte az órát.

“Na kérem szépen, akkor akik nem hoztak tornaruhát és nincs orvosi igazolásuk, hogy nem tornázhatnak, azok szépen kezdjenek el a nyolcas pályán, óra végéig körbe-körbe sétálni. Egy kis séta nem fog megártani senkinek. Az én órámon nem fognak itt a pálya szélén ülve Facebookozni!”

A tanár úr tehát már az első percben tisztázta az erőviszonyokat és a diákok kb. harmada duzzogva bár, de elindult a sétára. A többieket két kör bemelegítésre küldte, szigorúan a kettes-hármas pályán! A bemelegítő futást követően levezényelt egy 10 perc körüli kis gimnasztikát. Ez után folytatta:

“Akkor most futóiskolázni fogunk. Ki az, aki csinált már ilyet?”

Egy kéz sem emelkedett a magasba, így szemrebbenés nélkül bemutatta az első gyakorlatot, a dzsoggolást. Majd hármasával indította tanulókat, és mindenkihez volt egy-egy jó, vagy egy javító szándékú, szokszor megmosolyogtató szava. Az egyik srác semmihez sem hasonlítható, össze-vissza rángásokkal próbálkozott a dzsoggolással. Látszott, hogy a többieknek játszik.

“Na idefigyeljen fiam! Ha ezt a mozgást lekameráznánk és feltennénk a YouTube-ra, biztos, hogy millióan lájkolnák és nagyon népszerű lenne vele, de nálam higgye el nem az!”

Nagy röhögés volt a többiek részéről, de pillanatok alatt visszállt a fegyelem és folytatták. A többi gyakorlat befejezése után 2 db 50 méteres gyors futás következett. A komolyság itt is megvolt, stopperral mért és mindenkinek bemondta az idejét, és folyamatosan mentek a javító kommentek. A zárószám a 600 méteres felmérő volt. Itt a leggyorsabb 2:11-et ment, az utolsó pedig – mint, aki jól végezte dolgát – 7 perc körül, nagyon vidáman, sétálva, mosolyogva ért célba. A tanár úr miután beregisztrálta az időket, így zárta az órát:

“Gratulálok mindenkinek a mai mozgáshoz. A túlsúlyos tanulóktól nem várok jó futóidőket, de legalább szeretném látni az igyekezetet. Ma ezt itt nem tapasztaltam, de majd a következő órán lehet bizonyítani.”

Sajnos nem hallottam végig mindent, csak amikor a közelükben voltam, de a tanár erős hangja folyamatosan, az egész pályán hallatszott. Én sok ilyen testnevelőt kívánok a mai diákságnak. Nekem nagyon kellemes élmény volt, el is húztam kicsit ott az időt. Tetszett, hogy végig a "nyelvükön" beszélt, és folyamatos pörgés volt az órán. Nagyon motiválónak éreztem, szakmailag és pedagógiailag is a toppon volt és ha néha nyeglék is voltak a fiatalok, mégis úgy éreztem, tisztelték őt.

Biztos vagyok benne, hogy fognak emlékezni ezekre az órákra, és egyszer majd maguktól is elkezdenek mozogni valamit.

IMG_6013.jpg

14 komment

Címkék: tornaóra tornatanár Csepel pálya

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr516082247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jane 2014.04.25. 10:33:04

Jó kis cikk. Tökéletesen egyetértek!

Mikrobi 2014.04.25. 11:10:43

Egy igazán szomorú dolgot látok ebben a leírásban: hogy az osztály harmada ilyen-olyan okok miatt nem tornáz(hat)ott. Elvileg minden gyerekben hatalmas mozgásigény van, mi győzheti le bennük ezt?
A testnevelő tanárnak pedig respect!

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2014.04.25. 11:45:16

Az a helyzet, hogy gimiben egy enyhén elhízott, tesi gyűlölő gyerek voltam, Szerettem focizni, kosarazni, de a futástól ill. korlát, gyűrűtől paráztam. Sokszor ellógtam a tesi órát. A tesi tanár egy brutál fickó volt, magunk alá csináltunk tőle. A végén nagyon eldurvultak a dolgok, sokat lógtam, aztán muszáj volt visszamennem. Amikor visszamentem az egész óra rólam szólt, megcsináltatott minden gyakorlatot velem, gondolhatjátok milyen megalázó volt, kaptam az egyeseket, a bizonyítványomban kettes lettem tesiből, egy osztálytársam (aki ugyanúgy lógott csak nem ment vissza) megbukott! A ballagásomon azt mondta, hogy már nem néz engem semmibe, mert amikor visszamentem oda mertem elé állni, nem futamodtam meg és minden gyakorlatot megpróbáltam megcsinálni.

Amikor elkezdtem futni akkor láttam be, hogy igaza volt és csak jót akart nekünk. Nem mondom, hogy a módszerei helyesek voltak, de most úgy látom kellene a kemény kéz a diákoknak, rendet kellene tanulniuk.

BGy · http://babosi.blog.hu 2014.04.25. 12:22:13

Skacok! Nekem az egyik vesszőparipám az elhízott fiatalság. A 13-18 éves karfiolseggű lányok. Legalább 50%-uk elhízott. Nem is, inkább eltorzult! Ezek nem kövérek, hanem torzak. De az a rohadt energiaital mindegyiknek ott fityeg a kezében reggelente, ahogy mennek suliba. Másik kezükben a telefon, mert nyomni kell folyamatosan azt a szanaszétbaszott Facebookot. Ah, nem is folytatom, mert egyre idegesebb leszek. :))))) A szülők felelősségéről már nem is teszek említést...

blas83 2014.04.25. 12:49:43

Mennyire jó a cikk a mostani "futni mindenki tud, csak kell venni egy jó futócipőt" hülyeségek után!

Edgecrusher 2014.04.26. 13:25:16

Jó cikk!
A durva az, hogy megyek a munkahelyemre az egyetemisták között, és a srácok testalkatra vagy a "vasággyal-bilinccsel együtt 40 kilós" kategória, vagy elhízott, a lányok meg a már említett "karfiolseggűek". Az arány megfordult, nem egy-két "tesiből felmentett", a többi meg átlagos, hanem 1-2 normális testalkatú van csak köztük. Plusz a már említett szutyok energiaital, amiről már most kimuthatható eü. statisztikák vannak, mert literszámra isszák azt a szart.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2014.04.26. 13:29:27

Jó pedagógus. :) Csepel pályára csak úgy bemehet civil, vagy van még rendes szakosztály, öltöző stb, ahova igazolva lehet bejutni? Nem tudom hány kört nyomtam le itt, de kb. egymilliót. :D

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2014.04.26. 17:18:27

@rrroka: a pályára bemehet bárki. 1300 Ft-ért havonta annyiszor mész ahányszor akarsz. Van egyesület is, a Csepeli DAC. Ha leigazolsz (1000 Ft), akkor havi 3000 Ft-ért használhatod az öltözőt, zuhanyzót. Ebben az esetben az 1300 Ft-os díjat nem kell külön megfizetni.

@BGy: ma pont karfiolt pároltam ebédre, alaposan szemügyre vettem felvágás előtt. De jó ízüen faltam. Akkor ez most normális? ;-)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2014.04.26. 18:30:34

@Szuflavéder: tök baráti. persze nekem már nem aktuális, pályára közeljövőben nem megyek, hacsak nem nosztalgiázni. :)

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2014.04.26. 19:06:24

@Mikrobi: Nem hiszem, hogy ez minden gyerekre igaz lenne.

BGy · http://babosi.blog.hu 2014.04.26. 19:42:01

A Red Bull magyarországi nettó árbevétele 2012-ben 2,6 milliárd forint, előtte is, 2010-ben 3,36 milliárd. Egy RedBull, 250 ml, nettó 350 froncsi. Gondolom, a viszonteladói ára nettó 280-290 körül van. Erős becsléssel ez 8,9-9 millió doboz. Azaz 2,25 millió liter energiaital.
- 1,0125 milliárd kcal energia (45 kcal/100 ml)
- 247 tonna cukor

A számok kerekítettek! Ez csak a RedBull! A Bomba, Hell, Burn nincs benne a számításban. Szerintem a szükséges mértéktől pont annyival több, mint amennyit a fenti számok mutatnak. Na, ezektől nő a fiatal csajok feneke a duplájára! Mikor lép már valaki?
Forrás: ceginfo.hu, energydrink-hu.redbull.com

Daró 2014.04.28. 14:56:26

2:11 600 méteren, nekem annyira nem tűnik rossznak rákészülés nélkül. Nem is kiemelkedő, de azért ott már kapkodni kellett a lábát a delikvensnek. Ellenben a 7 perc, szerintem az 5 éves kislányom is abszolválná, békaügetésben. Hátrafelé :-)

Egyébként teljesen egyetértek a cikkel.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása