A gerinckezelésem története

2015.07.01. 09:12 Szuflavéder

A gerincem vizsgálata során bekerültem a mókuskerékbe és természetesen más betegséget is találtak, amibe kis híján beledöglöttem. Erről itt olvashattok.

Ahogy már írtam az utolsó hatos című posztomban az orvostudomány a kezdődő gerincsérvvel (előboltosulás) nem tud sok mindent kezdeni. Gerinctorna, kímélő életmód stb. Mégis örülök, hogy a Sportkórházban ezt a reumatológus doktornőt fogtam ki, mert ajánlott nekem egy shiatsu mestert, aki szerinte segíthet a problémámom.

Nem húztam az időt, azonnal bejelentkeztem hozzá. Április 28-án mentem először a mesterhez. Azzal kezdte, hogy csak úgy érdemes elkezdeni ezt a terápiát ha egy időre teljesen le tudok mondani a mozgásról és mindent úgy csinálok ahogy kéri, különben semmi értelme. Természetesen szó nélkül igent mondtam, hiszen sportolni akartam.

Hasra fektetett és elmondta, hogy a jobb lábam kb. 2,5 centivel rövidebbnek tűnik a másiknál, majd hanyadt fektetett és mutatta, hogy ez a csípőm miatt van, mivel az is aszimmetrikus. A jobb csípőm kb. 2,5 centivel feljebb van, mint a másik. Így kezdődött. (ezt a kórházban miért nem nézték vajon?) Masszírozott, nyomkodott, mozgatott. A mester a kezelésem során még a kiropraktika és a manuálterápia módszereit is alkalmazta. Rengeteg pontot megnyomott, és bizony voltak fájdalmasabbak is. Elkezdett folyni az orrom, és egy kis “lebegő” érzésem volt. A végére mindkét lábam egyforma “hosszú” lett, és a csípőm is szintben volt. Mondta, hogy elkezdődött egy méregtelenítő folyamat a szervezetemben, ezért a szokásosnál is több folyadékot igyak. Egy pohár víz volt a jutalmam a végén.

Elkezdtünk nyomozni, kerestük a pontos okokat, hiszen mindent nem lehet csak a futásra kenni. Az ágyam tökéletesen kemény, a kocsi ülésénél viszont most már gerinctámaszt használok, az ülőmunkához pedig felfújhatós instabil párnát, hogy a gerinc tehermentes legyen.

960121.jpg

Már az első éjszaka kicsit jobban éreztem magam. Nem ébredtem meg a forgolódásoknál a tompa fájdalmakra.

A második kezelésen kicsit más fogások voltak, mint az előzőn, de ezután nem lettem jobban. “Szédszedem a csigolyákat”, “hátizmok, gerinc mélyizmok ellazítása” hangzottak el. Próbáltam követni, kevés sikerrel. Ezután néhány nappal azt vettem észre, hogy sokat ropogott a gerincem, amit meg is említettem neki a harmadik kezelésen. Azt mondta, hogy ez a lehető legjobb hír amivel érkezhettem. Újra jöttek a nyomkodások, mozgatások és valahogy másképp, mint az előző alkalomkor. Felfigyeltem menet közben arra, hogy nagyon elégedetten tette a dolgát. A megpihent izmaim tökéletesen ellazultak és – a csípő után – most minden csigolya is a helyére került. Mondta is, hogy szerencsés vagyok a laza izomzatom miatt.

Innentől kezdve otthon mélyizom-erősítéseket kellett végeznem, naponta 5 percet, aztán nyújtás. Ezalatt az 5 perc alatt annyira kikészülök, mintha 1500-at futnék maxra. Annyira intenzívek a gyakorlatok, hogy a végére folyik rólam a víz. (ezeken a legkeményebb testépítők is elvéreznek) A 45 perces gyógytornák sem voltak ilyen hatékonyak. Elkezdhettem háton is úszni, bringázhattam is (feltéve ha nem érzek kisugárzó érzést vagy egyéb kellemetlenséget. Nem éreztem). A futás és a kertészkedés még tilos volt.

kepernyofoto_2015-06-12_16_09_53.jpg

Ez a időszak elég emlékezetes maradt a bevásárlások miatt is. Mivel másfél kilónál nem emelhettem többet, sniccerrel jártam ásványvizet venni. Szépen egyesével tettem be a vizeket a bevásárlókocsiba, aztán a futószalagra, majd az autóba. 

A szigethalmi piacon (minden vasárnap reggel itt kezdek) is furcsán nézett a zöldséges Rózsika néni, akinél másfél kiló borsót vásároltam, majd kicsit később visszamentem még fél kilóért. Ilyen bevásárlólistám volt: 2 kg zöldborsó, 1 kg paradicsom,1 kg paprika, egy fej karalábé, egy köteg sárgarépa, két kígyóuborka, 1 kg eper, 1 fürt banán, 2 kg alma. Hatszor fordultam és kb. 2,4 km-t sétáltam pluszban, de azt ígértem betartom a szabályokat.

A harmadik kezelés után megszűnt a folyamatos kisugárzó fájdalomérzés, ettől nagyon boldog voltam. Ezután hol jobban, hogy rosszabbul éreztem magam, de a trend a javulás felé ment. Az ötödik kezelés után megkérdezte a mester, hogy tudok-e keveset futni. Azonnal felcsillant a szemem! Két kilométert kaptam ajándékba. A futás után 24 órával részletes jelentést kellett írnom mit éreztem a futás követő 24 órában. Leírtam és jött is a válasz: "Bringa mehet, futás nem bocs!"

kepernyofoto_2015-06-12_19_01_30.jpg

A hatodik kezelést követően dicséretet kaptam, hogy nagyon szépen alakulnak a hátizmaim, de az egyik csigolyám sajnos elcsúszott és azt helyre kellett tenni. Újra próbálkozhattam a futással, újabb két km. Mivel most minden rendben volt egy héten át mehetett a napi 5 km és a rá következő héten már napi 8 km. Tünetmentesen ment a futás.

kepernyofoto_2015-06-12_19_01_35.jpg

A hetedik kezelésnek az volt az üzenete, hogy már elég erősek a mély hátizmaim ahhoz, hogy a csigolyák ne tudjanak elcsúszni. Pontosan idézem: “esélyük sincs!”. A nyolcadik kezelést követően azt mondta a mester, hogy látja már a kezelés végét és engedélyt kaptam lenyírni a füvet is. Ráfért :)

kepernyofoto_2015-06-13_8_39_12.png

A kilencedik kezelésre már szinte tökéletes állapotban érkeztem. Mentek tünetmentesen a napi 8 km futások és mellette hetente az összesen 160 km bringa és 3×1500 m hátúszás. A mester 15 perc után azt mondta: “készen vagyunk”, innentől kezdve már rajtam múlik minden, és a magam ura vagyok.

Hirtelen nem értettem, vagy csak nem akartam érteni a dolgot. Nem mondta meg mennyit futhatok, azt sem mondta, hogy meggyógyultam, annyit mondott csak, hogy amit ebből a gerincből ki lehetett hozni, azt kihozta. Azt senki sem tudja megmondani, hogy a kezdődő sérv visszahúzódik-e véglegesen, vagy ha megint jobban terhelem újra előjönnek a fájások, de egyelőre szépen bírja a terhelést.

Már aznap futhattam volna 10 km-t, de inkább az atlétikapályát választottam (nincs többé tempókorlát sem), 6 km gimnasztika és 10×100. Szárnyalni, akartam, persze nincsenek hozzászokva az izmaim a gyors futásokhoz, de nagyon klassz volt. Annyira nem tértem magamhoz, hogy még péntek este sem tudtam eldönteni, mit merjek szombatra, és vasárnapra bevállalni.

Nagy nyomás volt rajtam, de végül szombat reggel megterveztem a hétvégét. Reggel 10 km-t futottam (52:30), minden hibátlan volt, délután pedig kb. 45 km-t tekertem. Vasárnap pedig úgy döntöttem csinálok egy rövid távú triatlont. 1500m úszás – 40 km kerékpár és 10 km futás. Eléggé elfogyott az erőm a végére, de 50 percen belül hoztam a 10 km-es futást.

Azt veszem észre, hogy a testem sokkal olajozottabban működik és a könnyű futások is 5 perc és 5:20 közötti iramban mennek. A levegő még ugyan nehezen jön, de a lábaim szépen visznek. Hihetetlen, hogy elferdült csípővel, rossz gerinccel 5:45-6:15 ös kiliket mentem könnyű futáson, most meg, hogy minden a helyén van észre sem veszem és 5 percesekkel futok.

A következő 6-8 hétben a fokozatosság szellemében folytatom, és csinálom a napi öt perces gerinctornámat is. Jelenleg a gerincem 50%-kos állapotban van, de így is kb. háromszor erősebb már, mint a kezelés előtt. Összesen kb. egy év kell mire teljesen megerősödik. Meglátjuk mi lesz, és mivel nincs tempómegkötés ezért már nézegetem a versenynaptárat is. (mostanra már 12 km-nél járok)

img_9071.jpg

 

40 komment

Címkék: terápia gerincsérv gerinctorna shiatsu

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr457585426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.07.01. 09:37:51

Ami a másik posztot illeti, amiben a CT-ről és egyebekről írtál... ne hidd, hogy a hosszú várakozási idő friss keletű.
Tizennégy-tizenöt éve volt, hogy valami furcsa zsibbadás jelentkezett a bal lábamban, az üzemorvos elküldött egy magándokihoz, akit a cégem fizetett szerencsére(?)... doki meghallgatta a panaszomat, gondolkodott egy kicsit, majd a kezembe adott egy beutalót, hogy kérjek MRI időpontot. Ha jól emlékszem, másfél hónapot kellett várnom a vizsgálatra, majd újabb két hetet arra, hogy a dokihoz időpontot kapjak újra.
Sokáig rá sem néztem a beutalóra, de jó két héttel az MRI előtt véletlenül belenéztem: "S/M gyanú"... na egy ilyennel várni egy hónapot, az sem egy leányálom. És ez még akkoriban volt, amikor nem volt ennyire szétverve az egészségügy.

ocsongi 2015.07.01. 10:20:15

Leírnád miből áll ezt az 5 perces hardcore gerinctorna?

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2015.07.01. 10:34:48

Az instabil párna melyik oldalán ülsz? Nekem is ilyen van. én a "sima" felületre ülök ill. úgy használom, ahogy kivettem a dobozból, nem fújtam bele. Azért kérdezem ezeket, mert használati utasítás nem volt mellékelve, csak a megérzéseimre hagyatkoztam :)

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2015.07.01. 16:33:11

@ocsongi: nem írom le bocs. Ha valaki megcsinálja úgy, hogy nincs rendben a gerince, csípője, pont ellentétes hatást válthat ki vele.

@pantomimes: a pöttyös oldalon, mert több ponton izgat ;-) és jobban szellőzik a popsi ;-) Én is kidobtam a használatit.

bellone 2015.07.04. 14:32:56

Van olyan titkos mélyizomtorna, ami 34 másodpercig tart, 49 heti gyógytornával ér fel és azonnal belehal mindenki, ha nem készült rá minimum 33 évig mint Jézus. Bocs!

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2015.07.04. 17:05:05

Nem tudom, hogy van-e ilyen. A shiatsu nem titkos. A három statikus gyakorlatot öt percben sokkal hatékonyabbnak érzem, mint ami a sima 45 perces gerinctornán volt. Leírtam, hogy miért nem írom ki, de a posztba betettem a fotókat, amin éppen végzem a gyakorlatokat. :)

Zöld_Dani 2015.07.09. 13:50:39

Az egyik láb rövidebb volta nem olyan ritka tudtommal. Nekem 2 centi különbség van, és már minden bajom volt, mire rájöttek. Azóta hordok sarokemelőt, és kéthavonta van pár nap, amikor úgy fáj a hátam/derekam, mint annó egy héten 4-5 napon át.
Jó jobbulást!

Orsolya Mészáros 2015.07.15. 12:17:35

Szabad elkerni a mester elerhetoseget.

Pris 2015.07.25. 16:01:45

@Szuflavéder: nekem is küldd el, kérlek! Köszönöm!

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2015.08.15. 13:33:29

@Zöld_Dani: köszi, jól haladok. A sarokemelő tüneti kezelés, tetesd a helyére a csípődet és egyforma lesz a két lábad. :)

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2015.08.16. 18:22:08

Szia, én is kérem a shiatsu mester elérhetőségét és a kezelés árát is írd meg légyszi.

Werkolandinheaven 2015.08.30. 11:56:40

Kedves Szuflavéder!
Feleségemnek is hasonló gondja van, megtennéd, hogy e-mailben elküldöd a shiatsu mester elérhetőségét. Nagyon köszönöm.

Gábor Gévai 2015.09.09. 23:04:07

Igen-igen, én is pont ezt kérdezem: mi van a Futóbloggal? Él még?

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2015.09.11. 09:03:50

@BGy: @Gábor Gévai: dolgozunk rajta, hogy tovább éljen. Bár nem tudom, hogy ez jó hír-e nektek srácok :)))

zerushunter 2015.09.30. 13:38:50

naná hogy jó hír, várjuk a fejleményeket!

Burgermeister 2015.10.05. 22:45:50

Szia! Megírnád nekem is a mester elérhetőségét?

Gyűrött Papír 2015.12.16. 21:05:31

Szia! Hogy vagy? Teljesen rendbe jöttél?

atestbeszel · https://atestbeszel.blog.hu/ 2016.01.05. 18:30:08

Kedves Szuflavéder, kérlek küldd el nekem is a shiatsu mester és a reuma-dokinő elérhetőségét. Köszönöm!

EzüstCipô 2016.01.30. 09:14:24

Szia! Küldd el nekem is légyszi a Mester elérhetôségét. Köszönöm!

LaraK 2016.02.05. 01:11:32

Szia, én is szeretném elkérni a reumatológus doktornő és a shiatsu mester elérhetőségét, valamint ha lehet a kezelés árát. Köszönöm!
Az első kezeléstől a "készen vagy-ig" nagyjából mennyi időt telt el?
Minden esetre le a kalappal, mert a gyógytornával csak szinten tartom magam, de a teljes gyógyulás lenne a cél!

Andrea Mészárosné Farkas 2016.03.10. 22:18:25

Szia, szeretném én is elkérni a mester elérhetőségét! Köszönöm!

ironman · http://finisher.blog.hu/ 2016.03.14. 17:44:30

Szia, engem is erdekel (sajnos) a mester elerhetosege. Nekem ugy tunik, hogy piriformis szindromam van, de kell valaki, aki diagnosztizal es segit. Most, amig nem komoly, es kb 1-2 hete kezdodtek a tunetei.

Nightale 2016.04.12. 20:58:05

Kedves Szuflavéder!

A gerinckezelésed történetéhez a google keresője hozott, kerestem az okát annak, hogy miért futok X lábakkal kacsázva... Főleg, hogy félmaratonra szeretnék felkészülni júliusra. Vizsgáltam a cipőm.. egyik talpon intenzívebben kopott mint a másik talpon, felmerült bennem, hogy egyik oldalon jobban terhelek mint a másikon? Innentől a tükör segített, hogy a csípőm is lejjebb van közel egy centivel a jobb oldalon. Ha felemelem a sarkam szintbe kerül minden.. Fájdalmaim nincsenek. Na és így találtam a bejegyzéseidet, hogy "egyik lábam rövidebb" és a "futás" szóra kerestem rá :) . Szeretném elkérni a shiatsu mester elérhetőségét és esetleg, hogy egy kezelés ára körülbelül mennyi. Nagyon szépen köszönöm előre is és azt is, hogy megosztottad a tapasztalataidat a cikked sokat segített.

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2016.04.13. 11:39:18

@Nightale: elküldtem üzenetben

Remélem mindenki megkapta, aki fentebb kérte.

tamara76b 2016.10.08. 11:16:00

Kerlek ird meg nekem is az elerhetoseget,arat. Koszonom

mrnyzltn 2017.03.01. 20:49:27

Kedves Szuflavéder!

Remélem olvasod még az itteni hozzászólásokat. Kicsit irigykedve olvastam az itt leírtakat, ugyanis jelenleg hasonló cipőben járok én is.
Arra szeretnélek kérni, hogy nekem is írd meg a shiatsu mester nevét, elérhetőségét.

Köszönöm!

Fliegler Anett 2017.10.20. 08:16:47

Szia! Nem tudom él e az oldal még, de esetleg meg tudod írni a mester elérhetőségét? Nagyon köszönöm: Anett

Eddie Nero 2018.01.14. 17:04:02

Helló!
Szeretném én is elkérni a mester elérhetőségét.
Segítséged előre is Köszönöm!
Üdv!

Krisz101 2018.04.22. 01:49:19

@Szuflavéder: ez szomorú mert én is baromi kíváncsi lettem volna erre a gerinctornára. egyébként nem vagyok kezdő, 195 és régóta vannak gerinc gondjaim, most úszom és súlyfürdőzőm vele. de tornában csak a normál gyógytorna gyakorlatokat ismerem, amik nem intenzívek, inkább nyújtó feszítő, jóga jellegűek.

bár mondjuk az a begubózás nem néz ki valami jól, az utolsó előtti képen az biztos hogy kell?

mARC 2018.10.17. 11:21:33

Esetleg elkérhetném én is a mester elérhetőségét? Köszönöm előre is.

mARC 2018.10.17. 11:23:04

Kérlek erre az e-mail címre küld. marton.koszegi@outlook.com
Köszönöm.

mARC 2018.10.17. 12:19:40

Megkérdezhetem hogy van a hátad mostanában? Jársz még kezelésekre?

Kamaxom · www.szuflaveder.hu 2018.10.17. 12:58:55

@mARC: nem járok már, azóta tünetmentes vagyok. De folyamatosan erősítenem kell otthon azt a területet statikus gyakorlatokkal.

MBBarbara 2019.08.26. 16:48:56

Szia, szeretném én is elkérni a mester elérhetőségét! Köszönöm!

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása