Lefutottam az utolsó Sziget előttit

2008.08.13. 18:31 Winkler Róbert

Kipróbáltam DeMartian kommentelőnk ajánlatát, a Meder utcától a Duna-parton át az Árpád-hídon át a Margitszigettel. Az ajánlat lényege az volt, hogy ha tíz kilométert akarok futni, az pont annyi lesz. Sokan szidják a Nike+ karkötőt, hogy nem mér pontosan, de 10,34 kilométer lett, úgy, hogy nem sorompótól mértem, hanem ajtótól. Hihetetlen.

Volt szó arról is, hogy kellenek-e futáshoz kütyük, legfőképpen zene, mert a futás mindig legyen öröm. Hát nekem most nem volt öröm. Ilyen lehet a menstruáció. Kedvem még csak-csak lett volna hozzá, de valahogy fájt a lábszáram, több helyen is. Néha van ilyen. Azért persze végignyomtam, és igazából az lesz a jó a Margitszigeten, ha vége a nyárnak, mert most még este fél 10-10 között is annyi az ember, hogy a Margit-híd felőli szakasz gyakorlatilag passzív dohányzás. Az emberek a futópályán andalognak, egyszer, esküszöm, a sötétben kis híján beleszaladtam egy teli söröskorsóba. Ott botorkált a csaj, a futópályán, a sörrel. Beszarás.

Most, hogy a Kropkótól megtudtam, miért szar a margitszigeti műanyag pálya, már be is tudtam beszélni magamnak, hogy tényleg, milyen szar. Egyrészt az alap futócipő, és az enyémek is ilyenek, flaszterre készült, a szigeti pálya pedig egyrészt nagyon puha. Mintha egy takonyra terített légpárnás fólián futna az ember. Engem speciel nem zavar, de tény, hogy a TF műanyaga keményebb, és főleg egyenletesebb. A Margitszigeten ráadásul már össze-vissza foltozták, hol ilyen, hol olyan. Persze ahhoz képest, milyen kevés efféle épített pálya van az országban, örüljön az ember ennek is.

Viszont hogy hogyan bírtam ennyire egyenetlen tempóban vánszorogni, az érdekes. A múltkor a zsombékban sokkal szebb volt a görbe.

26 komment

Címkék: sziget edzésnapló tervek álmok kropkó

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr3614594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

onedin kenedi 2008.08.13. 18:51:36

Banyek, ahogy leírod, úgy nem is tűnik soknak a 10km, pedig az. Én legalábbis még messze vagyok tőle.

kardiomaca 2008.08.13. 19:04:57

Öööö, lábszárfájásról profikkal beszéltél? Mármint nem azokkal a fanatikusokkal akik szerint a fájdalmat el kell viselni és run thru it, hanem óvatosabbakkal?
Azért is kérdezem mert várhatóan követőkre fogtok itt találni, az meg sajna felelősség. :)
Ne csak azt lássák hogy fájt de azért futottál... (Ettől persze még hős vagy meg minden, csak adjunk az óvatosságnak is.)

haribodog 2008.08.13. 19:41:17

Ne bántsuk már szerencsétlen futópályát, a civilizáció kevés jelének egyike Budapesten. Az egyetlen pozitív dolog, ami nincs Bécsben, és itt van.
Valahogy volt 2000 körül egy időszak Pesten, amikor csináltak néhány értelmes dolgot, bicikliút, futópálya, aztán elmúlt, mintha itt se lett volna.

Papp Sanyi 2008.08.13. 20:17:29

Nem mintha látszódna Winkleren, hogy futna:) Ne foglalkozz ezzel a rosszmájú beszólással! Respect! :)

2008.08.13. 21:15:46

Van a söröskorsónál sokkal rosszabb is: a dohányosok! Bocsi, dohányosok, de alapból szar, mikor az ember fut, a tüdeje küzd a levegőért, és amit kap, az full cigifüst. Ez sima flaszteren a város közepén még mondjuk megbocsátható. Végül is mit kocogok én a városban, OK. De amikor az ember a Szigeten fut, a kijelölt futóhelyen, és OTT füstölnek az orra alá, na az kinyitja az én zsebemben a bicskát. Amikor ott futottam, sokszor volt ilyen. Most bringaúton megyek és nem annyira gyakori a füst. De nemsokára megint a Szigetre kényszerülök és az jó szar lesz... előre utálom... fent említett tömeg mellett. A gumi nem érint, mellette futok...

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2008.08.13. 21:43:17

Egyszer egy kocsmában bicikliztem söröskorsóval a kezemben, erre egy futó előttem sérült le a nagylábujjára. Szerencsére nem állt meg, hanem erőltette, mert különben áthajtottam volna rajta. Tutira totálkáros lett volna a cangám.

Ver Sacrum 2008.08.14. 07:54:32

Üdv, Testvér!
A fájdalommal kapcsolatban kérdezném, hogy futás közben véletlenül nem nyújtott lábbal, sarokkal fogsz talajt? Én pl. egy évig így futottam, és sosem értettem, miért fáj a lábszáram. Érdemes próbát tenni egy másik technikával is, nekem bevált:
www.freeweb.hu/powerhiker/pirie.htm

yzzy 2008.08.14. 09:11:40

Jó az a szigeti pálya, én sem bántanám, legalább van egy normális hely a városban, ahol összefüggően, egyben lehet futni egy pontos távot (és a többszörösét). Tény, hogy puhább, mint az asztfalt, de én meg aszfalton, betonon, úton nem futnék. Az izületek halála.

A Margitszigetre hajnalban kell menni, 1/2 6 - 6 körül, nem délután és este, akkor csak azok vannak, akik futnak (nyáron így is meglepő, hogy mennyien...

kutya vacsorája 2008.08.14. 09:16:33

sziasztok,
fájdalom: a run-thru-it nem hüjeség és nem fanatizmus, előbb-utóbb mindig fáj vmi... (magamról - talán így érthetőbb, miért - kicsit? túlsúlyos? nehéz? hobbista vagyok, nem futok tízet, csak azokon a ritka áldott napokon, amikor olyan az ember, mintha rugó lenne a lábán, tüdőd nincsen, csak élvezkedsz. ellenben 4-5-6-ot minden nap, nap, na jó min.5x egy héten amióta világ a világ. de: hegyvidéki szakasz, kérem védencem fölmentését!) szóval: hol a térdizület, hol a csípő, kisez, kisaz. eleinte pánikoltam, ma már legyintek, és röhögök rajta: ezzel akarnak a sejtjeim tespedtségre kényszeríteni bruhaha, aztán elmúlik. amit ellenben muszáj megtenni: alapos bemelegítés+ még alaposabb nyújtás a végén, az én bő félórás távomhoz min.+5-10 perc, a tájcsís mozdulatok nagyon bejönnek. és áááálat a rictofit sportkrém! - frankón, kicsit olyan vagyok vele, mint az öreg a bazi nagy görög lagziban az ablakpucolóval:mindenre jó:)
cigi: egyetértek. annak ellenére, hogy magam is dohányos vagyok (szép hobbi a futás egy túlsúlyos bagóstól...), ráadásul kicsit hülyén is hangzik kihajtani a dohányosokat a közterületről (margitszigeti pálya). de tény,h.nagyon zavaró olyankor, amikor minden korty oxigénért kűzdeni kell. (még jobban zavar a szigeten a hajósban. úszom, mint mobydick, és a kiváló sportemberek a medence szélén pöfékelnek... onnan viszont télleg ki lehetne tiltani a bázt...) hát így, további kellemes sportélményeket!

potyesz 2008.08.14. 09:30:39

sziasztok,
a labszarfajason nekem is megakadt a szemem... mar csak azert is, mert nekem is fajt a labszaram, gyakorlatilag minden lepest az agyam fajdalomkozpontjaban ereztem. Kijevben futok, igy dokihoz is itt mentem. Elso kerdes: Dohanyzik? Termeszetesen nem, de miert kerdezi? A doki elmondta, hogy dohanyosoknal nagyon gyakori, hogy mar kisebb megereoltetestol is megfajdul a labszar. Aztan arra jutottunk, hogy valoszinuleg gyorsabban fokoztam a terhelest, mint szabad lett volna. (3 hetente noveltem 10 perccel). Mondta, hogy a csonthartya gyulladasba jon es ez okozza a fajdalmat. Egyertelmuen ereztem, hogy a csont faj es nem az izom, vagy inak... A lenyeg hogy gyogyszert adott, meg fizioterapian kezeltek 10 napon at es ma reggel futottam egy lazat es nem fajt.
Szoval Robinak is javaslaom, hogy nezesse meg dokival, mert magatol nem fog javulni az tuti. Igy osszessegeben 3 hetet nem tudtam futni, de ma nagyon jol esett, bar mar 7 orakor 25-26 fok volt. Hiaba, itt is meleg van :)...

angelday 2008.08.14. 09:44:03

kutya vacsorája, az hogy lehet, hogy "túlsúlyos" vagy, ha heti majd' minden nap futsz fél órát?

almee 2008.08.14. 10:11:39

Pont az a baj a szigettel,a futópályával, hogy annyira magyar. Csinálunk valamit, ami egyedi, aminek tökéletesek az adottságai, de megcsináljuk "baszdelmódon". Miért nem lehetett ugyanolyan szinvonlaúra, mint bármelyik futó rekortán a városban? Jahh, kérem: amit kispóroltak belőle, az biztos vki zsebében ott figyel.

(detto autópálya - felépül, majd 1 év múlva felmarják, foltozzák)

kutya vacsorája 2008.08.14. 10:42:35

angelday: megszoktam, gyerekkoromban-kamaszkoromban keményen sportoltam, azóta is szeretem a mozgást, a testemnek és a lelkemnek is jót tesz, gondolom, ezzel nektek nem mondok újat. futáson kívül csinálok mást: heti 1-2x 1500 méter úszás, és szerelmes hobbim a lovak, + napi 2X40 perc kutyaséta (ráadásul magam tartom rendben a háztartást - és rendben is van...:) -, ami sztem fölér egy tinglitangli zenetornával hihi). hát így.
fogyni ellenben tapasztalatom szerint nemigen lehet így, legalábbis ezzel a távval biztosan nem: a több mozgás több energiát igényel, úgyhogy ha apasztani akarom a belem, éppen hogy visszaveszek kicsit, és akkor bírom a fényevést egy darabig.
na most túlsúly és túlsúly között is különbség van nyilván, én: nő, közel 40, a konfekcióméretem 42-es (ha fölmegy 44-re, akkor jön a fény:), ez kb. 5-8 kilót jelent pluszban, ami (sztem, mert igen megértő vagyok magammal...) tolerálható, hiszen 1. effektív "libegő" háj nemigen van, 2. nem topmodellként keresem a kenyerem.
nagyjából. szóval: daginak lenni nem egyenlő a testpedtséggel, csak ezt akartam bizonyítani:) (ráadásul mennyi ismerősöm van, aki 36-38-as mérettem lusta mint a föld...!)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.08.14. 12:59:13

érdekes dolog ez a túlsúly is mega dohányfüst is. nekem aza tapasztalatom, h futás szempontból nem sokat számít.
tesóm, 38 év 90-100 kiló, és simán futott félmaratont, szokott edzeni (amíg bírta a bokája), 8-10 kiriket futott. a bokája amelótól ment szét, nem a futástól. senki se hiszi el h miket fut amikor ránéznek.
én meg cigizek, uh ugyanebből az okból nem szoktak hinni nekem, pedig nem az első félmaratonra edzek most.
najó mondjuk lustán, heti 2-3x 6-8-10 kirik.
de közben sose gyújtok rá, csak előtte meg utána...

a kis blog csapat mire edz? van cél, vagy csak ugy bele a világba a nike cuccokkal?

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.08.14. 13:01:36

almee, azt mit csinált az aki kispórolta az anyagot apályából? saját kis futókarikát az udvarban, vagy kocsibeállót? :DDD
ez hülyeség, egyszerüen csak ez az anyag nem alklamas egy alig egyméteres csík építésére, ez a 8 sávra van kifundálva. egyébként ott is kopik az egyes meg a nyolcas pálya, főleg az utóbbi szokott romos lenni.

islanđer 2008.08.14. 13:40:11

szerintem meg jó a margitszigeti pálya, olyan, mintha fenyőerdőben futnál a tűleveleken - a térdeknek, izületeknek messze ez a legjobb (érdemes kipróbálni: 10 km aszfalton kontra Margitsziget).
az viszont tény, hogy kénytelen leszek aszfalton futni a Nike félmaraton előtt, mert a gumiszőnyegen ugrálásnak semmi köze az aszfalthoz.

igen, igen, a szépülésen kívül mire treníroznak a t. blogszerzők?

várom a további egetrengető, khm, híreket a fehér kenyérrel és tsai-val kapcsolatban.

nem kell valakinek egy kétszer használt ffi Nike Air Zoom Elite 42-es méretben (2008-as modell, 34eFt az eredeti ára, 20eFt-ért vihető -- nekem kicsinek bizonyult).

egyébként ez is megér egy misét, hogy mennyire felkészületlenek a Nike üzletekben (konkrétan: WestEnd), minden szart eladnak neked. a Spuriban végül egy 43,5 méretre beszéltek rá, ettől nem lesz víz/vérhólyagos a lábam 21 km után.

Ras · http://futo.blog.hu 2008.08.14. 18:51:21

a margitszigeti rekortán szar, konkrétan azért mert ne megyenletes a "keménysége", plusz azért mert a nagyon puha részek kb homokbanfutás érzést adnak. Legjobb füvön futni ami persze ritka lehetőség szóval a murva/földút. Vidékiek előnyben :)

tizen km már a HHH-n is simán megoldható.

ja és mérőkütyük ellenőrzésére: www.gmap-pedometer.com/

a sípcsont éles szúró fájdalma jellemzően tőlerőltetés vagy rossz futótechnika okán fordul elő a konkrét tünetet csonthártyagyulladás szokta okozni, javallott a mezitláb füvön repülőzés (50-100m, féltávig fokozatosan gyorsuló majd negyed távon tempót tartó és végén lendületet kiengedő futás) plusz egy kis futótechnikázás, futóiskolázás, anyag hozzá a neten van nem kevés, a Pirie-félét már valaki belinkelte.

És hogy felfedjük a nagy titkot amit csak a Spuriban tudnak egy kommersz Nike/Adidas/stb boltban nem: futócipőt a normál utcai méretnél legalább 1 számmal nagyobbat kell venni, mert a lábfej izmai és szalagjai a terheléstől nyúlnak és a lábfej főképpen szélesedik de nyúlik is kissé.

szenyo12 2008.08.14. 20:21:22

az összes menedzser a Margitszigetre jár, ott a menő futni...

Közben a "Nyócker"-ben az Orczy-kertben (bocs, most már Park) van erdei futópálya.
Nem rekortán, hanem természetes talaj.

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2008.08.14. 21:26:42

De Szenyo vagy!
Elárultad? :-)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.08.15. 09:09:27

nekem úgy tanították, h olyan csukát vegyek futni, amibe a sarkam mögé még befér az ujjam.
nekem most egy 3-4 éves adkóm van, 9900volt a hervisbe, és alig van 2 gramm az egész.
az a tapasztalatom, h az adidasok a szélesebb lábúaknak valók, a nike meg akinek hosszúkás. és az is tapasztalat h az adidas tovább bírja.
futócipő nekem még az asics és a saucony. reebok csukát sose, hamar szétmegy.

aáb · http://azsiaport.hu 2008.08.15. 12:09:42

Nekem heti 5x5000-hez a Nike skylon jött be, kettőt gyalultam le eddig, mindkettőben több mint 2000 km van. Erre mit kapok a szülinapomra? Egy kellemes, de a lábamnál egy számmal kisebb Asicsot. Ha valakinek 43,5-es kell, szóljon.

bodicicus 2011.01.10. 05:47:55

A margitszigeti rekortánt senkinek nem ajánlom, mert egyetértve néhány előttem szólóval: nagyon puha és ezért tönkre vágja az ízületeket.
Sok-sok év balett és atlétika, no meg öt év kihagyás:(, után újrakezdtem a futást, és mivel olyan jó érzés volt a stadionban, gondoltam változatosságból kimegyek a szigeti körre. Pár km után megfájdult a térdem, alig bírtam ráállni. Az ortopédus haverom első kérdése ez volt: 'szigeti rekortán?' Aztán a volt barátom, profi triatlonos, kommentje: 'elment az eszed, hogy a szigeti rekortánon futsz?! Nálunk mindenki csonthártyagyulladást kapott tőle...' Rajtam ez nem segít, még most sem tökéletes a térdem, de gondoltam megírom, hátha másoknak jól jön az info.

pannonfunk 2011.01.10. 15:05:15

@bodicicus: Biztos, hogy maga a rekortán a probléma és nem az, hogy az utolsó 500 méter beton, és közben is vannak beton szakaszok?

Egyébként lehet mellette is futni, és jó darabon az pont salak.

Pirx 2011.01.11. 10:06:11

Erről tudtok valamit? (Félek egy ökör ára lesz... :( )
mobilarena.hu/hir/gps_modult_kapott_a_nike_sportwatch.html

DaMartian 2011.01.11. 10:52:06

@Pirx: A GPS miatt nyilván nem SportBand árban lesz, de állítólag a konkurens GPS Sportórákhoz képest jóval olcsóbban dobják piacra. Bár tartok tőle, hogy a vacak magyar forint miatt nálunk sokkal drágább lesz majd a forintosított ára, mint az euro övezetben...az USA árról nem is beszélve... : (

Pirx 2011.01.11. 12:02:58

@DaMartian: Ettől féltem én is. Sajnos a sportbandem feladta... Na majd gyűjtögetek! :)
Köszi!

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása