Edzésnapló: Ese loco

2008.08.28. 08:38 angelday

Futunk. Egyre könnyebb. Középiskolában mindent elkövettem, hogy elkerülhessem a Cooper tesztet, most meg csak csókot lehelek az asszony hálás pofijára, aztán már kocogok is. Megy. Nekem is megy. Sőt, D2D is megvan. (D2D nevű kifejezést én alkottam a mai endorfin-mámorban, lényege, hogy ajtótól ajtóig, azaz nem kocsival megyek futni.)

Ma beterveztem egy 7 kilós távot, lett belőle 7.5 -- HOZSÁNNA!

Nekem is összeállt már néhány dolog a futással kapcsolatban. Egyszerűen van egy kellemes (aerób!) tempó, amit az ember könnyedén tud tartani, amivel csak úgy falja a kilométereket. Ha egy hónappal ezelőtt valaki azt mondja nekem, hogy Józsi, egy hónap múlva képes leszel majd' 50 percet futni megállás nélkül, azt garantáltan körberöhögöm.

Pedig megy az, és nem is volt kellemetlen. Sőt, kipihenten, mosollyal az arcomon értem haza. Egyáltalán nem volt az a "jajj-most-meghalok" érzés, mint ami annak idején az első Margit-sziget 5.3 köröm után.

Stabilnak érzem magam. David Hasselhoffnak, aki hazatér a futásból és le van izzadva a pólója a Baywatchben (az enyém is ugyanúgy volt leizzadva).

Van két másik személyes célom is a futással. Egyrészt Winkl AIR mondta, hogy ő amióta rendszeresen fut, még nem volt megfázva. Teniszpartnerem Georgiev Viktor is ugyanezt erősítette meg korábban: "Fátter, ütök-futok, soha semmi influenza nem döntött még le." (Nem telt el néhány hónap, jött az SMS, hogy nem tud jönni ütni, mert elkapta a "mellhártyagyula".)

Másrészt: az úszógumi, ami 27 éves korom óta rakódik. Winkl AIR azt mondja, hogy [kattints a fotóra], de én nem értek egyet ezzel. Nekem az az elképzelésem, hogy 6 hónap múlva szálkás adoniszként fogok lakás-szerte sasszézni.

Én mindenesetre most lelkes vagyok, és ott van az érzés, hogy meg tudtam csinálni. Emberek, háromnegyed órát futottam megállás nélkül. Az összes középiskolás testnevelés tanárok, akik haragudtatok rám, mert lógni akartam minden testnevelés órákról: 

hazatértem.

(Kellően amerikai volt a befejezés? Köszönöm a szavakat. Most pedig: függöny.)

105 komment

Címkék: edzésnapló hasselhoff memoár futópálya

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr45634403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Buzz Lightyear 2008.08.28. 09:24:57

Az nekem is eszembejutott annak idején, hogy még tizenévesen be voltunk tojva a Cooper-teszttől, mert utána napokig izomlázunk-húzódásaink voltak (pedig amúgy nyaranta napi 3-4 órákat fociztunk a játszótéren). Csak azért, mert a tudatlan testnevelő tanárainknak még a bemelegítésről sem volt fogalmuk: kihajtottak a pályára, törzskörzés, békaügetés, fekvőtámasz (!)aztán meg hajrá. Én is rájöttem 28 évesen, hogy az embernek 16km (80-90perc) futás után sem kell, hogy izomláza, húzódása, stb. legyen, nemhogy 2,5 után.
Szerintem az oktatási rendszerünk nagy hibája, hogy megtanítanak (illetve gyakoroltatják, nagy különbség....) pl. magasugrásra, gyűrű-,korlát-,svédszekrény-gyakorlatokra, meg hasonló baromságokra, de ki látott már olyan embert, aki délutánonként az erdőben kézenátfordulást, vagy saslendületet gyakororl????? Nem tanítnak meg viszont ALAPVETŐ edzéselméletre, meg a hobbiként elterjedt sportágak helyes művelésére. Tisztelet a kivételnek, van, ahol tanítnak pl. úszni, de még sosem hallottam olyan iskoláról, ahol megtanítják rendesen futni azokat, akik maguktól rossz technikával futnak. Félmaratonon is láttam embereket olyan gazdaságtalanul, görbén, csámpásan futni, hogy nyilvánvaló volt, úgy csak szenvedni lehet, élvezni a futást biztosan nem.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.08.28. 09:30:26

congratulations!
a kockahasról: én amikor a versenyszerű futást abbahagytam tíz kiló _fogytam_! azóta (tíz év) is tartottam azt a 65 kg körüli súlyt futással vagy anélkül, csak mostanában került fel rám megint egy kis párna oldalra és most 70 körül vagyok.
de egyébként a futás marha jó extrém fogyásnak is, multkor hazaértem egy tizesből és egyből ráálltam a mérlegre: 73 kg. ellenben irtó sürgős dolgom volt a legkisebb helyiségben... namost futás után közvetlenül ez rossz, az emberből dől, ömlik az izzadtság, konkrétan hatalmas tócsába gyűlt alattam! és tovább ömlött, még nagyobb tócsába! a végén persze aztán ráálltam megint a mérlegre: 70 kg...

GodisMJ23 · http://www.youtube.com/watch?v=6icwrLvZGhA 2008.08.28. 09:43:09

sry hogy ide is beírom a kérdésem, de cipővásárlás előtt állok, és kellene a szakértő segítség, és nemtom hogy a régi postokat mennyire olvassátok...na a lényeg:
a "pályacipők" (zoom miller; forever; rivals3) hogy bírják a gyűrődést? padon lehet őket használni? és rekortánon kivül? természetesen szög nélkül rendelném, hagyományos talppal.
mert érdekes módon ezek jól néznek ki. a "hagyományos" csukák viszont tényleg gázosak.

AdrianMole 2008.08.28. 09:56:36

Kedves Buzz Lightyear! Teljesen egyetértek veled az iskolai "testnevelés" órákkal kapcsolatban. Anno velünk is futtattak 800 métert atlétika pályán bemelegítés nélkül, vagy maga a bemelegítés volt két kör az iskola körül. Persze sprintelve. A csúcs az volt, amikor 146 centimmel kosárlabdáznom, magasugranom meg kislabdát hajigálni kellett. Brr. Ugyan 152 centinél felnőttként sem nőttem nagyobbra, de maratonokat futó apukám hatására megszerettem a futást és a mozgást, és jó pár félmaratonont lefutottam már. Jó futást mindenkinek!

vargatom 2008.08.28. 10:22:15

Küldöm Józsinak és mindenkinek aki szereti.
www.youtube.com/watch?v=L-7Vu7cqB20

;)

retroflexus 2008.08.28. 10:24:40

Gimiben sose tudtam teljesíteni a 12 perc folyamatos futást, 1 évvel ezelőtt hülyének néztem azt, aki labda nélkül fut, most meg hiányzik, ha 2 napig nem tudok elmenni futni. Bár még csak a 35 percnél tartok, de ez legalább jól esik, felfrissít, és még büszke is vagyok magamra!

Ras · http://futo.blog.hu 2008.08.28. 10:45:57

rroka: ez a fogyás csalóka ugyanis 80-90%-ban csak vizet "fogysz", az meg csak virtuális fogyás, a szervezet szépen visszatölti a raktárakat amint elkezded pótolni a folyadkot.

angelday 2008.08.28. 10:47:58

Ras, mi a hatékony módja akkor?

GodisMJ23 · http://www.youtube.com/watch?v=6icwrLvZGhA 2008.08.28. 10:53:50

angel
a hiit és a fehérjedús táplálkozás (nem a zsírtól kell félni hanem a szénhidráttól). ha van rá igény hosszabban is letom írni, ehhez értek:) 10 éve gyúrok, 25 éve sportolok...
és kondizni is kell, legalább 2szer egy héten.

Kamela 2008.08.28. 11:02:00

Mi ez a zöld kiemelés az indexen?

angelday 2008.08.28. 11:04:47

Azért emelték ki zölddel, hogy mutassák, EZ ITT A GECIJÓ BLOG!

Ras · http://futo.blog.hu 2008.08.28. 11:07:41

angel: szerencsémre nem nagyon kell fogynom, azt az egy-két kilót ami felesleg van versenyre a hosszúfutásaim eltüntetik (2óra plussz x)

alapvetően 40 percnél rövidebb aerob testmozgásnál zsírhoz nem nyúl a szervezet. szóval heti 2*egy óra aerob laza futás, és lassan de biztosan elmúlik. Volt aki 3 hónap alatt 10-15 kilót adott le így (két kör a szigeten heti 2-3-4 alkalommal) az elején még közel másfél órát tartott másfél órát tartott a végére már másfélbe három kör fért neki bele.

Ne akarj csodát tenni hetek alatt, ha tartós és sérülésmentes, egészséges fogyásra vágysz akkor változatos táplálkozás: sok rost sok folyadék, helyes szénhidrát-zsír-fehérje arányok (40-20-20 a maradék gyümölcs-zöldség), no kávé nó cigi no (esetleg minimál és hosszú) szesz, no só (max sósmogyoró, kesudió, pisztácia).
Alapvetően a ez emberek nem azért híznak el mert sokat esznek hanem mert rosszul és mert keveset vagy egyáltalán nem mozognak. Ja és a konditeremtől nem lehet fogyni max ha aerob futópadozol.

Mondjuk elég kemény ezt így mind egyszerre átállítani az ember életében, de leht haladni apránként, viszont arendszeres sport is úgy megy jól ha mellérakod a megfelelő táplálkozást. (versenyautóba sem 91K-t tankolsz ugye)

Szóval tartós fogyás -> komplex életmódváltás, diétázni a klasszikus értelemben véve egészségtelen és kifejezetten káros. Viszont a táplálkozásban kb felvázoltakat nagyjából lefedi az elválasztó diétaként ismert módszer ez gyakorlatilag ne mdiéta a klasszikus értelemben hanem egy más étrend és táplálkozás-szemlélet tehát nem két hétig érdemes csinálni hanem örökké (a diéta eredetileg amúgyis magát az étrendet jelentette ne milyne kúraszerű önsanyargatést/éheztetést). Bocsi nem linkelek gugli a barátunk (én meg melózok is közben néha kicsit).

(whizz) 2008.08.28. 11:10:51

A testnevelésórán a cooper teszt után, azért volt izomláz, mert az már kardió zónában történt (a pulzus 75% felett) ekkor az izom glikogén (szénhidrát) raktárai ürülnek elsősorban és persze nincs kellő bemelegítés mikrosérülések az izomban ettől fájhatott vszínűleg. A kellemes futások aerob-zónában történnek (60-75%), az izom kellő mennyiségű oxigént tud felvenni. Ilyenkor az energiát 25-30perc után nagyrészt zsírlebontásből nyerjük, ezért szokták diéta mellé javasolni. A másik verzió ez az intervallum vagy HIT edzés. Rövid sprintek lassu futások keveréke.

Diétázni minimális izomvesztéssel így kell: body.builder.hu/bbcomment_post.htm4?id=47

angelday 2008.08.28. 11:21:17

Ras, köszi. Majd még érdeklődöm.

GodisMJ23 · http://www.youtube.com/watch?v=6icwrLvZGhA 2008.08.28. 11:23:46

ras
ha valakinek nincs hetente ennyi ideje futni, akkor ott a hiit. 15 perc alatt több zsírt égetsz relatíve mint 1 óra futással. csak kicsit necces:)

Ras · http://futo.blog.hu 2008.08.28. 11:23:53

Godis: nem akarok itt okoskodni de ha futócipőt a kinézet alapján veszel...

futónak meg szénhidrát nélkül elég nehéz, fehérjedús táplálkozás izomépítéshez kell, a hossztávfutás az pont nem ez a műfaj.

Félni meg egyiktől sem kell, meg kell találni a megfelelő arányokat. Nyilvánvalóan Phelps nem ezt az étrendet követi, nem is neki jó amatőr futáshoz tökéletesen megfelel. Én 6 éve csinálom negyedik éve futok és csak akkor voltma beteg amikor egyéb okok miat nem tudtma rendesen edzeni. Vagy ha az irodában négyen-öten köhögtek szinte a képembe egész nap. De akkor másnapra el is múlt, este egy kis C-vitamin tea kombó és se híre se hamva.

Szóval: izomépítéshez fehérje, hosszú aerob mozgáshoz meg szénhidrát kell, a zsír meg a vitaminokhoz valamint raktározáshoz én a legdurvább szezonomban 8% testzsírral nyomtam de ennyi kell is a hosszútávú izomműködéshez.

És a poén az elválasztó diétában hogy havi egy-két alkalommal belefér a rántotthús krumplival meg a jó húsos szószos spagetti sajttal is mert a lényeg nem az egy-egy bűnözésen van, hanem hogy 95%ban helyesen táplálkozol és ha a szervezeted a sport illetve a javuló táplálékbevitel okán jobban működik akkor a szomg/vegyszerek/néhai bebűnözés is enyhébb lefolyású hatásokkal jár. Valamint ez az étrend sem drágább mint a többi. Szóval nem kell elkeseredni nem kell egyből hardcore szinten nyomni ezt sem, először csak elhagyni a kávét mondjuk, aztán kicsit többet aludni (6óra a minimum de 8óra éjfél előtti fekvéssel lenne az optimális), feljebbcsavarni a napi folyadékbevitelt (szénsav mentes ásványvíz, 100% gyümölcslé, tea cukor-citrom nélkül, szesz, kávé, tömény minuszba számít), növelni a gyümölcs-zöldség vs egyéb arányt

minél többet lépsz meg annál nagyobb a fejlődés a közérzetben munkabírásban frissességben és ez ki fog hatni az edzéseredményekre is.

Ja és a diétázás után előbb vagy utóbb visszajönnke a dolgok, ha életmódot váltasz akkor nem.

GodisMJ23 · http://www.youtube.com/watch?v=6icwrLvZGhA 2008.08.28. 11:28:38

ras
kinézet alapján IS :) ezért kérdeztem, hogy az egyéb szempontoknak mennyire felelnek meg.
ami az egyéb: fogyást kérdeztek, nem hosszútávfutást. és annál a szénhidrátot kell megvonni, nem a zsírt és a fehérjét. amit te írtál az igaz. de a kérdés a fogyás volt. és azt legkönnyebben, legegészségesebben a fehérjedús táplálkozással (50%fehérje; 40 szénhidrát; 10 zsír...kb persze) izommegtartó vagy építő kondizással és hiit-tel lehet elérni.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.08.28. 11:39:10

RAS: tudom, ez csak egy extrém példa volt kilófüggőknek, engem nem érdekel. :) jól nézek ki és jól is érzem magam, ez nekem elég :DDDD

Jay Phix 2008.08.28. 11:40:28

OFF:
Jézusom, Ras, az a 8 %-os testzsír nagyon durván hangzik. Én az első ironman versenyem UTÁN voltam 12 %-on, pedig a munkatáborok világát idéztem a külsőmmel. Oldalról látható voltál egyáltalán? :)

Viszketeg · http://zagyvasag.blog.hu 2008.08.28. 11:44:28

Ebben a megfázás dologban biztosan van valami. Én is azt tapasztalom, hogy amikor rendszeresen futok, szinte sosem fázok meg. Szinte. Pár éve februárban azért valahogy sikerült jó kis arcüreggyulladást összeszednem egy hideg szeles és esős edzés közben, részben az öltözék nem megfelelő megválasztása miatt.

Ras · http://futo.blog.hu 2008.08.28. 11:45:42

a HIIT az nem aerob edzés, én anaerobot csak résztávon meg versenyen futok (maratonon ott is csak az utolsó egy km-en).

Anaerob zónában iszonyat mennyiségű tejsav termelődik ami meglehetősen káros a szervezetre (és nem nem a tejsav okozza az izomlázat, a mai napig nem tudják megfejteni mi okozza, a mikroszakadások is népszerű teória, de csak teória nem bizonyított), a baj az hogy a rövid pihi alatt nem áll vissza a szervezet az aerob energiatermelésre és a keringés (vér+nyirok) nem képes elszállítani a tejsavat a megfelelő helyre lebontásra. Viszont az edzés után szépen az egész véráramban megnő a tejsavkoncentráció és a szervezetnek a regenerálódási idő jó részében a tejsav okozta károkkal kell küzdenie a helyett hogy ténylegesen regenerálódna. a HIIT rövidtávon nagyon eredményes, de ha gyors eredmény kell azt durva diétákkal is el lehet érni. Az aerob 60perc viszont egész életen át tartható és jól beállítja a szervezet testsúlyát egy helyes táplálkozással kombinálva és egészségesen tart.

Tehát a HIIT nem rossz, mindössze nem fenntartható hosszú távon szemben az elválasztó diéta + Lydiard edzésmódszer alapján felépített egyéni edzésprogrammal. és ha valaki le akar adni pár kilót akkor a heti 5*30perc helyett tuti találnak időt 3*60 percre (ráadásul a különbség mindössze fél óra). Persze 3órás maratonhoz több kell.

Ja és mégvalami hogy néz ki egy résztávom verseny előtti egy hónapban: 1 perc kocogás az max 200m (ha előtte sprinteltél akkor tuti kevesebb lesz) 5 perc nyélen az legyen mondjuk 1500m, na én a másfél órás félmaratonhoz futottam 3:30as ezreket 2 perc pihivel és nem nyélgázon (mondjuk 90-95% gázon) ebből hatot. És ez még a nagyon amatőr szint. Ha gyilkolni akarod magad kezdésnek akkor meg fuss 200/200-akat csutkára (:, kanyarban kocogás egyenesben max.
Utána lendületből futottam még rá egy hónapra 3:30as maratont közte meg volt egy amatőr duatlon OB ezüst. Szóval ez a HIIT ez egy más dologra jó és nem zsírégetésre. Lehet tőle fogyni, leginkább vizet ami másnap visszajön.

A testsúlymérés meg nagyjából úgy nézzen ki hogy reggel ébredés után üresen (értsd kisdolog nagydolog után kaja/ivás előtt). Edzés után én is könnyebb vagyok mint edzés előtt, vacsora után meg nehezebb mint előtte :)

Szóval szép és jó dolog ez a fitness, de már az alapfokú tanfolyásokon is elég kevesen figyelnek oda, úgy meg kevés ragad az emberre. És nem a Cosmopolitanban hirdetik az igét az okosok. Kritikus vagyok, de nyugi a diplomás edzők közül is sokan még kőkorszaki módszerekkel edzetnek profi sportolókat (persze ez engem nem nyugtat meg, de legalább látszik hogy a fejétől bűzlik a hal).

Na ez kisesszé lett, húzok meló...

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.08.28. 11:46:24

és mit egyen az ember, ha este még rájön az éhség?

Ras · http://futo.blog.hu 2008.08.28. 11:48:31

Godis ha egy futócipőnél a kinézet szempont....

namost magyarázd el nekem hogy ha zsírt égetni az ember 40 perc után kezd, akkor a 30perces HIIT edzés alatt hogy éget zsírt?

GodisMJ23 · http://www.youtube.com/watch?v=6icwrLvZGhA 2008.08.28. 11:53:29

ras
hogy írhatsz olyat hogy a hiit nem jó zsírégetésre? lemérték hogy az aerob futáshoz képest 9!!!!szer több zsírt éget a szervezet, mert 20-30 órára pörgeti az anyagcserét. nem kell minden nap tolni, hanem hetente csak kétszer, egy idő után 3szor és regenerálódik is a szervezet. sry én nem vagyok futó, de gyúrós az igen, és a fogyáshoz a testépítők értenek a legjobban (én ugyan csak hobbi szinten tolom, de nézek ki valahogy...). gyúrás-hiit-kaja a tökéletes trió. ha kéred linkelek be elég anyagot a hiitről (nem azért mert nem tudod mi az, hisz látom vágod, hanem hogy mennyivel hatásosabb mint az aerob futás).

GodisMJ23 · http://www.youtube.com/watch?v=6icwrLvZGhA 2008.08.28. 11:56:57

ras
te most kötökedsz velem, nem vagyok szimpatikus vagy mi? - már írtam. kinézet IS. IS. IS. ha vehetek jó futócipőt ami jól néz ki, meg oylat amelyik csak jó, akkor miért ne választanám azt, ami jól IS néz ki.
úgy, hogy epoc-ot szabadít fel a szervezetben. és az aerob/hiit arányában a gyakorlat alatt kétszer annyi energiát igényel az aerob, ergo kétszer annyi zsírt éget el. de nem 15percből áll egy nap, és az aerob gyakorlatnak szinte semmilyen hatása nincs az anyagcserédre egész napra, ellenben a hiit felpörgeti extrém esetekben akár 30 órára is.

Ras · http://futo.blog.hu 2008.08.28. 12:04:49

Okés én abból indultam ki hogy Józsi futni akar (mondjuk 10km és környéke távokat rendszeresen) és zsírt égetni. HA gyúrsz biztos jó a HIIT. Sosem gyúrtam, nem is fogok ezt nem tudhatom.
SZERINTEM Józsinak nem.

Azért néhány alapvető dolgot jó lenne tisztába tenni. Tegyük fel hogy napi 2000KCal plusz edzés energiaigénye van a szervezetnek. A szervezet csak akkor nyúl a zsírtartalékokhoz ha a glikogénraktárak kiürültek. Tehát ha zsírt akarunk égetni akkor először el kell használni a glikogént. A HIIT impulzusszerű löketekkel kikormolja (ezt a Winkl AIR-nek :)) a glikogént, az aerob 60perc meg szép lassan alapjáraton elpöfögteti. Az impulzusszerű löketekkel az a baj hogy anaerob, tehát sok-sok tejavat termel ami akadályozza a regenerációt, sőt komoly károkat okoz nemcsak az izomzatban de az agyban is. Egy svájci csóka a TF-en tartott előadást az alacsony intenzitásos edzésről és a tejesav volt a fókuszban, azt magyarázta mindenféle kísérletekkel hogy a magas tejsavval edzőknél csökkent a koncentráló képesség valamint a nemzőképesség is. Tehát tegyük fe lelhiszme hogy a HIIT-vel tudunk jól zsírt égetni, akkor is szívunk a magas tejsavval. De ha megcáfolod nekem hogy az anaerob intervallozástól nem nő a tejsavszint akkor tuti orvosi Nobel díjat fogsz kapni (vagy lenyúlnak az amerikaiak hogy valami új cuccost fejlessz a Phelpsnek).

GodisMJ23 · http://www.youtube.com/watch?v=6icwrLvZGhA 2008.08.28. 12:04:51

tényleg csak segítség gyanánt, nem flame okán:
"...Angelo Tremblay, Ph.D és tanítványai a Laval Egyetemen, Kanadában végeztek kísérleteket, hogy az ET (standard-intenzitású tréning) vagy a HIIT (magas-intenzitású tréning) éget több zsírt. Az ET esetében 30-45 perc tréning volt, egyre fokozódó intenzitással, edzés végére átlag 170BPM sebességű szívveréssel ("bio-drum'n'bass"). A HIIT esetében ugyanennyi idő állt rendelkezésre, de az intenzitást folyamatosan váltani kellett, így a szív nem tudott hozzászokni a terheléshez. Nem árulok zsákbamacskát, a vége az lett, hogy a HIIT-vel edző 18-30 év közötti teszt-csoport kilencszer annyi valós zsírt égetett el, mint a másik!"
egy másik:
"...Aerob vs. intervall

Dr. Izumi Tabata összehasonlította a közepes intenzitású aerob edzés (70% VO2max, 60 perc hetente ötször, hat héten át) és a HIIT protokolt (170% VO2max 20 másodpercig 10 mp pihenõvel nyolcszor, heti öt alkalommal). Az eredmények egy része várható volt, de születtek meglepetések is. A közepes intenzitású program 10%-kal fokozta a VO2max-ot, de az anaerob kapacitást nem. A HIIT edzés viszont a VO2max-ot 14%-kal fokozta, és az anaerob kapacitás is masszív 28%-os emelkedést mutatott!...
Következtetés:

A nagy-intenzitású intervallum (HIIT) tréning hatásosabban fokozza mind az aerob, mind az anaerob teljesítményt, és jelentõsen több zsírt éget el, mint a közepes intenzitású aerob edzés, melyet tévesen a zsírégetõ edzés egyetlen igaz módjának tartanak sokan.

Publikálva:

„Effects of moderate-intensity endurance and high-intensity intermittent training on anaerobic capacity and VO2max". Medicine and Science in Sports and Exercise.

Kutatók:

Dr. Izumi Tabata, National Institute of Fitness and Sports, Japán. "

GodisMJ23 · http://www.youtube.com/watch?v=6icwrLvZGhA 2008.08.28. 12:10:01

nem hinném hogy annyira félni kellene a tejsavtól. 10 éve minden edzés után izomlázam van, legalább 3-4napig, ha nincs, akkor ott gáz van. hagyni kell regenerálódni a szervezetet, vigyázni kell rá. ezért írtam, hogy max heti 2, esetleg haladóknak 3. lefogy 3 hónap alatt, és utána aerobozik. mutass egy embert, aki nem akar 5-10szer hatékonyabban diétázni.

Ras · http://futo.blog.hu 2008.08.28. 12:12:18

az aerob nem felpörgeti az anyagcserét hanem az átlagos anyagcserehatékonyságot javítja. Érdekes módon nekem az ébredési átlagpulzusom alapozás időszakában (egy 70% lendületes egyóra, minden másnap egy 60%os aerob pihenő egyóra meg két 60%os aerob hosszú futás) 39-42, ha meg intervallozok ami kb ekvivalens a HIIT haladóval akkor meg 45-50, namost az anygacserém nem akkor jobb amikor magasabb a pulzusom hanem akkor roszabb.

Én akkor fejlődök ha az égetett kCal/km csökken miközben az edzésem átlagtempója nem csökken vagy nő, ez azt jelenti hogy az anyagcserém ugyanannyi erőfeszítéssel többre képes mint korábban ergo jobb a teljesítőképességem és még egészségesebb is vagyok ha megfelelően táplálkozom.

Ez már nagyon szemléletbeli kérdés de szerintem nem egészséges az anyagcserét odavissza rángatni (ízlések és pofonok nem tudok erre vonatkozó tanulmányokról), én a fontolva haladás embere vagyok és eddig ezeket a módszereket láttam és találtam hosszútávon életképesnek, ha jövő hónapra kéne 10 kilót leadnom én sem aerob 60percet ajánlanék senkinek (inkább lebeszlénem a tervéről de ez most mellékes)

Ja és a futócipőkre visszatérve: nekem tökmindegy hogy néz ki, a futócipőnek egyetlen célja van: kényelmesen és jól lehessen benne futni. Nálam aminek jól kell kinéznie az az öltönyöm meg a nyakkendőm.

Ras · http://futo.blog.hu 2008.08.28. 12:28:24

Godis én inkább hiszek Lydiardnak meg nemkevés élvonalbeli bringás-triatlonos edzőjének.

Valamint én nem 30-45 perc fokozódó aerob edzésről beszéltem hanem 60perc alacsony intenzitásúról.

Nálam az furó aerob küszöb 172 ami kifejezetten nem alacsony még a saját életkoromban sem. Tehát ha vettek 20 átlagember akkor az aerob küszöbjük valahol 160 vagy az alatt lett.

és hogy akkor linkeljek is: www.freeweb.hu/powerhiker/lydiard.htm hidd eltudom hogy szembeszélben hugyozok :) a svájci csókát is értetlenül nézte a közönség (élvonalbeli atlétikaedzők) jó része.

A VO2max amúgy pedig a max pulzussal elég jól korrelál, mápedig az genetikailag is meghatáozott és nem igazán fejleszthető valamint a korral mindeképpen csökken. Tehát én azért megnézném azt is hogy melyik csoport milyen 10km-t tudott futni a végére.

Valamint az téves megállapítás hogy az aerob mozgás izomleépítő hatású: hallottál már gyors és lassú izomzatról? Az aerob mozgás nem fejleszti a gyors izomzatot csak a lassú izomsejteket, de ez nem is volt eddig sem kérdés.

Tehát ha Józsi úgy akar kinézni mint Hasselhof akkor HIIT, ha meg csak szimplán relatíve zsírmentes kultúrált izomzatot szeretne akkor aerob 60p. Ok?

2008.08.28. 12:30:28

Kedvenc bejegyzésem. Én anno ugyanígy kezdtem, ugyanígy éreztem, abszolúte ismerős, amit írsz, Angelday! Gratula és csak így tovább!!!

Ras · http://futo.blog.hu 2008.08.28. 12:32:43

rájöttem valamire: kicsit elbeszéltünk egymás mellett a HIIT-vel az edzés alatt nem égetsz zsírt hanem utána égetsz mivel az anyagcsere lassúreagálású az edzés intenzitásáról nem tud azonnal lenyugodni tehát ezerrel dolgozik még az edzés után is (viszont akkor azt nem nevezném regenerálódási iőszaknak, szerintem ez olyan mint amikor túlpörgeted a motort), tehát ha megnézzük a HIIT edzés előtt és közvetlen után akkor nem fogy zsír vagy csak minimális, viszont ha veszünk 4 hét HIIT edzést az eleje és a vége között lesz zsírcsökkenés.
Ha veszünk egy aerob 60percet akkor az eleje és a vége között lesz zsírcsökkenés, értelemszeráen a 4 hét alatt is.

Ha meg benyomod az L carnitint akkor csak reggel este elmész melóba meg boltba és lesz zsírcsökkenés :D

Viszont 20 éves időtávban akkor is az aerob 60percekre szavaznék.

Ras · http://futo.blog.hu 2008.08.28. 12:33:26

Na és akkor hogy leszakadjunk a zsírégetésről :) (és bocs hogy megszálltam a posztot)

Jay: van egy fél pajzsmirigyem (hat éve kiselejtezték a sebészek a másik felét, előtte 73kg->63kg, addigra kb 67kg-ra tornáztam fel magam) amúgy is vékony alkat vagyok, lenyomtam egy év alatt 2700km-t futva meg 20-25 versenyt, ebben volt 90perces félmaraton 3:30as maraton sok sprint meg két rövid duatlon, mellé bringáztam is vagy 2500km-t. Mindezt az első évben amikor futni kezdtem, sok volt a szabadidőm, egyetem negyedév, azok a régi szép idők :D, megszenvedtem azért :)
Ha visszanézem az akkori fotómiat mindig az jut ezsembe hogy girnyó voltam, most stabilan tartom a 72-73kg-t 186cm-hez.

rroka: én zabálok kétpofára napi 3-4000kCalt igaz edzek is mellé heti 80-10órát alacsony pulzussal (150-160 a maxom 210)... igaz a pajzsmirigyem miatt rólam amúgy is könnyebben mennek a kilók mint jönnek

tvk · http://kodzaj.blog.hu 2008.08.28. 12:34:03

Sziasztok,
létezik olyan pulzusmérő óra, amiről az edzésadatokat le lehet tölteni és grafikon formájában megjeleníteni?

Olyasmire adatokra gondolok hogy az edzés X-edik percében vagy az Y-adik kilométernél mennyi volt a pulzusom.

Ha tudtok ilyen készüléket akkor osszátok meg velem! Az is jó ha tudtok mutatni példa grafikonokat.

Felüdülés olyan adatokat bogarászni amik nem a pénzről szólnak.

GodisMJ23 · http://www.youtube.com/watch?v=6icwrLvZGhA 2008.08.28. 12:35:31

ras
nem ok:) ezért:
ha van kedved olvasd el, most találtam
zsiregetes.blogspot.com/2008/01/valdi-zsrgets-sztredz-alwyn-cosgrove.html
hosszú, de minden szava aranyat ér:)

GodisMJ23 · http://www.youtube.com/watch?v=6icwrLvZGhA 2008.08.28. 12:40:06

én nem beszéltem el melletted, írtam is hogy igazad van, amennyiben nem fogyásról lenne szó, hanem futásról Józsiról meg az ő 10km-ről:)
de angel a fogyást kérdezte. én arra reagáltam.
és az előbb linkelt cikkben minden benne van. aki fogyni szeretne futástól olvassa el...
futást/órát/cipőt illetően kussolok, és figyelek kitartóan:)

Ted Striker 2008.08.28. 12:40:48


Azért arról nem szabad elfelejtkezni, hogy a futás elsősorban a kardiovaszkuláris (légzés-keringési) rendszertől függ. Persze csak azután miután ad.1 a támasztószövetek (csonthártya, izületek) ad.2 izmok a kellő mértékben megerősödtek.
Miután kialakul az az edzettségi szint, hogy a steady-state állapotban a "világ ki lehet futni" már nem a táv hosszának növelésével, hanem az intenzitás (fartlek, résztávozás, stb.) növelésével lehet fejlődni.
(Forrás: Nádori féle Edzéselmélet)

A "sportszív" megfelelő kialakulásához (amely hatékonyabban pumpálja a vért) is nélkülözhetetlen a megfelelő sorrend: aerob terheléssel kamrák megnagyobbodása, anaerob a szívizom megerősítése (vastagabb lesz ezért nem szerencsés anaerobbal kezdeni)

És javítsatok ki ha tévedek de ez a HIIT tréning nekem a 20 seces idejével inkább alaktacid anaerobnak tűnik?

Egyébként én tudok olyanról is hogy szénhidrát megvonás futóknál, csakhogy ennek a módszernek pont az a célja hogy teljesen lemerítse a szénhidrát raktárakat hogy az újbóli szénhidrát bevitelével túltöltse a szervezet.

nagyonnagyon 2008.08.28. 12:47:42

Szerintem sok itt a hókuszpókusz, a fogyáshoz egész egyszerűen több energiát kell felhasználni mint amit beviszel. Cifrázni persze lehet .. 2 éve 100 kg voltam ma 78, reggelizek válogatás nélkül ebédelek normálisan (igaz 2-3 óra környékén), nem nagyon eszem édességet vacsorázni meg elég ritkán szoktam. De az is simán belefér néhanapján.
Angelday szerintem ha semmi mást nem csinálsz csak futsz és az életmódodon, bevitt kalóriákon nem változtatsz már fogyni fogsz lassan de biztosan.
Futáspárti vagyok meg egyszerűen kicsit visszavenni a kajából de semmi túlzás.

vargatom 2008.08.28. 13:04:25

Van százféle iskola és módszer. Szerintem aki ezek közül egyet kiválaszt és azt hirdeti hogy csak AZ az igazi - esetleg hozzáteszi hogy az összes többi pedig rossz - az már gyanús.

Manapság mindenre lehet tudományos kutatást felhozni - tehát mindennek az ellenkezőjére is. Ras szerint a HIIT káros a nemzőképességre. Godis szerint a sok aerob futás nem elég hatékony a zsírégetésre. A legtöbb 100 kilós erős ember itthon meg valószínűleg úgy általában tojik a futásra.

Tudtommal a sprinterek nem szoktak maratonokat futni, mégis az ő testalkatuk van talán a legközelebb az általános ideálhoz az atléták közül, és nem nagyon jellemző rájuk az úszógumi sem. Persze a triatlonisták meg az afrikai hosszútávfutók se kövérek, de sokkal-sokkal soványabbak, alig van rajtuk hús.

Dean Karnazest - Ultramaraton man -ismeritek?
www.ultramarathonman.com
worldoftoday.files.wordpress.com/2007/09/dean.jpg
Ő se az a sovány alkat, a néha napi egy (!) maratonfutás mellett erősít is rendesen. Ráadásul 30 évesen kezdett komolyan sportolni, szóval ideális példakép lehet Józsinak is :) Vannak persze nála is keményebb csávók, csak neki a legjobb a marketingje.
www.wired.com/wired/archive/15.01/ultraman.html

Szerintem a testedzésben is van középút és lehet nyugodtan keverni a dolgokat. Nem csak aerob futni, nem csak konditerembe járni, nem csak bicajozni, nem csak boxzsákot ütni. Phelps is szokott gyúrni, gondolom Bolt is (bár ő azért nem az a tipikus rövidtávos alkat). Nem lehet mindenben egyszerre a legjobbnak lenni, de kit érdekel?

Ja igen, és az átlag 100% narancslében ugyanannyi a kalória, mint a kólában - szóval aki fogyni akar, az jobb ha mindkettő fogyasztását minimalizálja. Teába meg lehet azért rakni mézet, az többé-kevésbé egészséges.

vargatom 2008.08.28. 13:25:20

Egyébként ha jól emlékszem, egy kiló zsír kábé 7000 kcal energiát jelent. Vagyis napi 500 kcal eltéréssel két hét alatt 1 kilót lehet fogyni/felszedni.

Asszem 500 kcal kábé egy tábla csoki, vagy két korsó sör, vagy egy szelet pizza.

Ras · http://futo.blog.hu 2008.08.28. 14:03:11

mert a mézesteában nincs kalória... hehe :)

jahh meg a kóla meg a 100%os narancslé mindkettő egészségtelen mert sok benne a kalória... akkor igyál lájtkólát az egészséges...
abban nincs kalória a mézesteában meg a narancslében viszont van.

a hosszútávfutás nem a kardiorendszerről szól kizárólag, a futás a sejtanyagcseréről szól amihez a kardio rendszer csak a szállítószalag ami az üzemanyagot viszi (az oxigén is üzemanyag), a lényeg az izomrostokban történik, hogy adott üzemanyag elégetésével a sejt mennyi hasznos munkát tud végezni, hiába fejleszted a szállítószalagot ha az izomrost pazarló. anaerob módon nem tudod fejleszteni az energiahatékonyságot csak a maximális energialeadást. Ezért kell először nagyon hatékonynak lenni és aztán anaerob módon felhozni a célversenyre a maximális energialeadást. Kb erről szól a Lydiard módszer, nem túl népszerű itthon de bizonyítottan hatékony. Pl Japánban aha valaki profi maratonfutó akar lenni az első pár évben egy métert sem futtatnak vele, cska sokat kell sétálni, a negyedik évben versenyeztetik őket előszőr.

pcuser: minden komolyabb pulzusmérő tud ilyesmi polar S sorozat vagy RS sorozat, a timexekből nem tudom van e de a Suunto Garmin órák is tudnak ilyesmit.

Godis én futópadra valami masszívabb edzőcipőt vennék tuti nem pályacipőt azok nem sokban különböznek a mezitlábfutástól, a futópad pedig hasonló terhelés az izületnek mint az aszfalt/beton.

Amúgymeg edzeni nemcska azért jó az edzőcipőkben mert jobban védenek, hanem nagyobb a súlyuk is :), aztán felveszed a könyebb versenycipőt és hasítasz.

Ras · http://futo.blog.hu 2008.08.28. 14:06:34

Ted a szénhidrátmegvonás az csak verseny előtti rövid időszakban jó, kvázi becsapás az anyagcserének: elégeted a szénhidrátot és nem pótolod rendesen, a szervezet azt gondolja most szűkös idők járnak, amint elkezdesz szénhidrátot betölteni túlraktároz mert ínséges idők vannak ergo később kell a zsírhoz fordulni.
De ez nagyon rövid időszakokban működik csak (néhány nap) előnyösen.

szimi 2008.08.28. 14:09:34

pcjuzer: Én polar s725x-et hasznalok, ez tudja a grafikont ami neked kéne.

Ras · http://futo.blog.hu 2008.08.28. 14:10:16

erről a Dean nevű egyedről: az ultrafutás sokkal kevésbé fiziológiai sport. Ott már szinte csak fejben dől el hogy végigmész-e vagy sem. hu.wikipedia.org/wiki/Sipos_Istv%C3%A1n nézd meg a képen Sípos Istvánt 5000km után. Ehhez képest nem mondanám hogy a hétköznapokban girnyó alkat, sőt. Nem hinném hogy Mr. Karnazest lényegesen másképp nézne ki egy 200 mérföldes verseny után.

FutoBolond 2008.08.28. 14:53:33

pcjuzer, Suunto, Polar, Sigma, Ciclosport es a Garmin is gyart ilyen orakat. A legegyszerubbek koze a Polar rs100 tartozik, mokas modon atfuttyogi az adatokat a szamitogepedre (kell hozza mikrofon :).

Szerintem keress ra a cegek honlapjaira, a tovabbiakban a google a baratod.

Overdose 2008.08.28. 15:01:37

Ras! Azt szeretném megkérdezni ha gondod van a pajzsmirigyeddel és hormonpótlásban részesülsz, nem dobja meg a pulzusodat?

bamb 2008.08.28. 15:25:48

PeterGilmore-nak van igaza.

Az intenzitás mindegy. Nem lehet trükközni.

Ez a "fél óra után indul meg a zsír" egy baromság. Amennyi kalóriát lefutsz, annyi fog hiányozni a szervezetből.

Egy túrórudi lefutásához 1 km-t kell futni. Ha gyorsabban futsz, kb. akkor is 1 km-t kell futni, csak akkor kevesebb ideig, mert gyorsabban kész vagy, előbb ülhetsz a tv elé.

bamb 2008.08.28. 15:27:37

Ha nem lehetne fogyni fél óra alatti futásokkal, az ellentmondana az energiamegmaradás törvényének. Ti buták.

FutoBolond 2008.08.28. 16:03:41

bamb :)
tudom, hogy buta vagyok, de azert nem banod, ha helyreigazitom az egydimenzios vilagkepedet? Egy aerob futas hatásfoka sokkal jobb, mint az anaerobé. Valahol 4x értéket olvastam. Más folyamatok szabadítják fel az energiát aerob és anaerob folyamatoknál. Nem mindegy, hogy lesétálod, vagy végigsprinteled azt a kilometert.

FutoBolond 2008.08.28. 16:06:13

Mellesleg mindenki, aki ert a fizikahoz, tudja, hogy az energiamegmaradas torvenye csak zart rendszerekre igaz. A futasnak meg ehhez koze nincs :-)

Viszketeg · http://zagyvasag.blog.hu 2008.08.28. 16:14:41

Szerintem túl van lihegve ez a dolog. A lényeg, hogy az ember rendszeresen, hetente többször mozogjon. A futás erre tökéletes. Sikerélményt ad, segít kordában tartani a kilókat, segít megőrizni az egészséget. Nekem tökmindegy, hogy anaerob vagy sem, a lényeg, hogy jól essen.

Ted Striker 2008.08.28. 16:16:09


RAS megvilágosodtam és visszaadom az edzéselmélet-anatómia-módszertan szigorlatomat :-/

(whizz___) 2008.08.28. 16:25:00

bamb: amit írsz max. a tömegvesztésre igaz, de a normális ember zsírból szeretne fogyni nem a nehezen megszerzett izomzatát leépíteni vagy kiizzadni egy kis vizet.

Az első 5-10mpben foszfátból utánna glikogénből nyersz energiát, mert az lehet a leggyorsabban mobilizálni.
Aerob esetben a szervezet át tud állni arra, hogy zsírból fedezze az energiát.
Anaerobnál gyorsan kell az energia tehát továbbra is glikogén fogy, ha elfogyott akkor pedig az izom (fehérje) kezdi magát leépíteni.

Lehet látni embereket, akik nagy túlsúllyal futnak (láthatóan anaerob) majd ugyanolyan zsírosan folytatják ezt hónapok múlva is.

bamb 2008.08.28. 16:37:51

futóbolond,
igazad van, a sprint rosszabb haátsfokú, mint a séta, azért több kalóriát vesztesz 1 km-en. De szó sincs 4x különbségről, 6 km/ó és 10 km/ó között kb. 10% a különbség, vagyis lófasse.

boibo 2008.08.28. 16:48:08

Világos: PeterGilmore-nak mindig igaza van, ami a száraz borokat illeti, abban főleg! :-)))
Ami a testsúlyt illeti: négy kilóval vagyok NEHEZEBB, mint amikor futni kezdtem, de több olyan ruhám is van, amit azért nem tudok hordani, mert túl BŐ rám. 58 kg háj helyett most 62 kg izom :-) Sokkal jobban érzem magam a bőrömben.

bamb 2008.08.28. 17:08:11

whizz,
és a végén szegény meghalt, mert a zsír alatt elfogyott az összes izma. LOL. Hát én ilyet még nem láttam. És ilyen nincs is.
Azok a dagik akiket te látsz, visszaeszik amit lefutottak, de nem baj, mert a futástól így is sokkal jobb lesz az egészségük.

nagyonnagyon 2008.08.28. 17:15:53

boibo - tezsdvérem : ) talán csak nem ? Te is kortyolsz olykor ilyesmit?
Egyébként én az életmódváltásra akartam célozni de nem azzal hogy mától salátát eszünk meg korpáskiflit. Nagyon kicsi változtatás is eredményt hoz csak a mai világban hirtelen látványosan kell mindent ..

Ras · http://futo.blog.hu 2008.08.28. 18:31:45

Ted ha már szigorlatoztál: a pulzuskontroll és Lydiard az tananyag már?

Lehet jó az elmélet amit oktatnak, nekem nem jött be ha több mint 2*3 nap merítés-töltés ciklust csináltam verseny előtt.

Mémé (törölt) 2008.08.28. 19:02:37

Józsi végül vettél kardio-órát? Ha igen, mi a tapasztalatod?

ÉS végső soron mitől lehet leadni az úszógumit? HIIT vagy bármi egyéb?

vargatom 2008.08.28. 19:28:50

"mert a mézesteában nincs kalória... hehe :)

jahh meg a kóla meg a 100%os narancslé mindkettő egészségtelen mert sok benne a kalória... akkor igyál lájtkólát az egészséges...
abban nincs kalória a mézesteában meg a narancslében viszont van."

Nem köll besértődni...
Egy kanál méz mennyi, 60kcal? Ezen nem múlik senki fogyása sem.

De ha valaki betol napi 1 liter narancslevet, az bizony cirka 450-500kcal, szóval ha fogyni akar, akkor igenis vegye vissza maximum egy pohárra (mondjuk reggelihez) és igyon helyette sima vizet. Mert ezen viszont már igenis múlhat az, hogy látszólag megmagyarázhatatlanul tartja a súlyát valaki, vagy elkezdenek lemenni a kilók.

Ras · http://futo.blog.hu 2008.08.28. 20:26:20

Májsz, nem kell hormont szednem, általában a kontrollon mindig határon billegek.
Az ébredési pulzusom 40-50 közötti, a maxom 210 (Concony, dombozás, verseny alapján), az aerob edzéseim 146-156 (65%) között csinálom, a lendületeset 156-166 (70%) között, az anaerob küszöböm futásnál 172 (77%) (Conconyval mérve), résztávozni 185-195el szoktam az utolsó hónapban kizárólag.

Amit tapasztaltma környezetemben hogy az ébredési pulzusom kb 5-el magasabb a max pulzusom kb 10-el, az anaerob küszöböm is kb 10-el de az genetikai adottság alapvetően nem fejleszthető, max pár ütésnyit és a korral alapvetően csökkenni fog.

Ras · http://futo.blog.hu 2008.08.28. 20:27:02

vargatom:

napi edzésmunka 800-1500kCal plusz a napi életvitelhez 2000kCal (de inkább kevesebb mert hatékonyabba a szervezetem az átlagnál nagy bvalószínűséggel), ennyit égetek tehát öszesen: 2800-3500kCal

a bevitel pedig:
2 liter gyümölcslé: 900kCal
reggelire általában 50dag gyümölcsjoghurt 5dag búzacsíra-szezámmag-zabpellyel az kb 475kCal+ 250kCal
2 liter tea cukor/méz/citrom nélkül -> 0kCal
Ebéd: szelet csirkehús sacc per kb 40dag -> 450kCal mellé általában párolt zöldségköret bőséggel (zöldbab, kukorica, sárgarépa, borsó) plusz friss zöldségsaláta (paradicsom, paprika hagyma bab kukorica uborka) 500kCal
vagy 25dag tészta megfőzve szósszal 15-20dag reszeltsajttal ez összesen 900+200+600= 1700kCal
este: 5-8 lágytojás 3-500kCal vagy 25dag gesztenyepüré 550kCal plusz 10dag tejszínhab 300kCal vagy 60-70dag vegyes zöldsségsaláta sajttal 500kCal
nassnak (mikor melyik): 2-3 alma 150kCal, egy nagy grapefruit 100kCal, 20dag kesudió/pisztácia 1200kCal, 20dag csipsz 1200kCal, egy tábla csoki 600kCal

ebből nagyjából a minimum jön ki 3500kCal-ra, napi átlagban inkább 4000kCal amit beviszek és mégsem hízok mint a disznó, miért?

bamb 2008.08.28. 21:30:03

Talán a pajzsmirigyed miatt?..............
Tudd, hogy mások nem ilyenek mint te.

Napi megeszel 2 zacskó csipszet meg egy tábla csokit csakúgy estére? Hehe, csak ettől egy normális ember ott helyben szívinfarktust kapna....
Azért vigyázz a cukrodra is ember.... kezdek aggódni érted.

bamb 2008.08.28. 21:33:32

heheheee.......
2 liter gyümölcslével, 2 zacskó csipsszel meg egy tábla csokival én 3 évig nem hűlnék ki az Északi sarkon.....

hehehee.......

vargatom 2008.08.28. 21:34:15

Ezek mind becslések, és sztem a hibahatáron belül vagy, plusz tényleg rengeteget mozoghatsz. Ha úgy ennél ennyit, hogy csak tévét nézel, akkor garantáltan elhíznál...
Esetleg tehetsz egy próbát azzal, hogy kihagysz 2 hetet ;) bár én ha nem mozgok, fogyni szoktam mert az étvágyam is lemegy szépen...

vargatom 2008.08.28. 21:37:23

Egyébként mennyi idős is vagy?

FutoBolond 2008.08.28. 23:32:34

nekem is van olyan ismerosom, aki a limonadejaba tobb cukrot tesz, mint vizet, haromszor annyit eszik, mint en, megis bor es csont (meg szalkas izom), nem tud hizni.
Van aki meg egesz nap csak salatat legel, megis 150 kilo.

Ez mulik hormonokon, sok mindenen. Raadasul a szervezet nagyon adaptiv. Ha elkezded az egyenleget negativba vinni, a legtobbunknel javulni fog a hatekonysag, a kevesebb bevitt taplalek jobban hasznosul. Persze szerencsere forditva is mukodik a dolog, eleg jol szabalyozott a rendszer.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.08.29. 05:30:18

Ras: a fél pajzsmiriggyel még mindig túlműködésed van? az azért nem semmi. azt mondják a túlműködés a szervezetnek olyan, mintha nem is két végén égetnék a gyertyát, hanem egyenesen beraknák egy kazánba...

a vacsit, meg konkrétan is kérdem, mert az életritmus, munka, koránkelés (04:00) miatt napközben alig evésre, késői kiadós vacsorára vagyunk hangolva kicsi feleségemmel, és ez nem túl jó, még rám is felugrott 5-6 kiló (eddig mínuszban voltam), neki meg van egy csonkolás utáni alulműködése...

Ras · http://futo.blog.hu 2008.08.29. 08:22:05

rroka: 26 és fél éves vagyok, és hajszálon múlik hogy nincs alulműködésem, a TSH/FT3 a felső határon szokott billegni az FT4-em általában középen van. amúgy kevesebb mint fél pajzsmirigyem van, egy hideg göb (jóindulatú) miatt vették ki a jobb lebenyt és az isztmuszt (ez a két lebeny közötti híd).

anyukámnak izotópos roncsolása volt a műtétem után közvetlen (struma miatt), sokat játszottak nála hogy beálljon de pár év alatt sikerült a súlyával nem volt gondja sosem. Én a regggeli-ebédet elég rendezetten - 7-8 illetve 12-13órakor - eszem, a vacsora gázos szigoruan futás után viszont az meg elég hektikus meló és edzéshossz függő.

Bamb a nass az általában vagy-vagy :) tény hogy néhány mázsás embert is le tudok enni simán az asztal alá :) azért a saláta után simán befér még akármelyik. 10 lágytojás után azért max a gyümölcs :)
Nagybátyám úgy 4-5 éve jegyezte meg mikor nála voltam (Veszprém-Kalocsa bringával) hogy inkább ruházna mint etetne. A poén hogy szerintem nem költök vészesen sokat kajára kb havi 25-30-at max. és ebben sok zöldség-gyümölcs, filézett csirkemell olajos magok meg a napi két liter 100% gyümölcslé is bennevan viszont a céges ebéd nincs bár sokszor inkább magam viszme mert a menza kaja elég gyíkfing, alapból két főételt kell tolni. Igaz pl kenyeret elvétve eszek, kávé kóla ismeretlen, sót-cukrot egy év alatt nem eszek fel egy-egy kg-t semmi műhús meg szalámi és társai (max néha egy kis háztáji csípős vastagkolbász), inkább sajtok, joghurt szigorúan nem zselatinos. Heti egy-kétszer egy kis csíráztatott lucerna (ami durván jó verseny előtt fogyasztva közvetlen), alma grapefruit meg amennyi jólesik szinte mindennap valami gyümölcs mikor minek van szezonja. Szerencsére telik rá, de arra neveltek hogy az vagy amit megeszel és az egészségre mindig olcsóbb költeni mint a betegségre.

Igen átlagember oldalról nézve elég hardcore ahogy élek pedig semmi vegaság. Viszont 3 év alatt amióta melózok nem voltam táppénzen a mandulagyulladás/influenza nálam egy-kétnapos ha bejön (sajna 15 emberrel egy irodában nehéz kivonni magam a fertőzésekből), de az elmúlt 7,5 évben (kb azóta csinálom az elválasztó étrendet és napi szinten lassan 4 éve futok előtte csak bringázgattam, azért az indításnak műtét utáni két hónap fehérjementes diéta az kemény volt nekem is pedig imádom a gyümölcsöket) nem volt olyan bajom amit sok C-vitamin + sok folyadék ne oldott volna meg néhány nap alatt.

Ras · http://futo.blog.hu 2008.08.29. 08:37:37

hogy kicsit pontosabb legyen a diagnózisom: alulműködésnek azt nevezik ha magas a TSH és normál vagy alacsony a fT3/fT4
túlműködésnek azt ha alacsony a TSH és normáls vagy magas a fT3/fT4. Az fT4 maga a thyroxin nevű hormon (a pajzsmirigy 90%-ban ezt termeli) az fT3 pedig trijód-tironin. A TSH pedig a pajzsmirigy stimuláló hormon, az agyalapi mirigy termeli ez a pajzsmirigy vezérlő potmétere.

Namost nekem alapvetően mindegyik a felső határ és a sávközép között szokott lenni, könnyen lehet hogy a sport miatt, mindenesetre a TSH alapján alulműködésem van, viszont maga a hormonszintem megfelelő, így hormont szednem sosem kellett eddig.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.08.29. 08:44:25

nagyon durván nyomod bakker, mind kajálást, mind az edzést. :D

Ras · http://futo.blog.hu 2008.08.29. 09:15:47

hát ha megnyerném a lottóötöst célbavennék egy olimpiát maratonfutásban :) de sajna napi 8ban kell minimum húznom az igát úgyhogy csak bilibe lóg a kezem egyelőre, meg lottózok azért ;)

komolyra fordítva a szót: más a szabadidejében koncertre jár, vagy sörözni vagy szipuzik a parkban esetleg lanpartikra jár. Én túrázni meg futni (sajna idén még nem ültem a bringámon, két hónap meló külföldön kicsit sok volt futócipő meg könyebben befér a bőröndbe). Kinek mi az őrültsége :)

vargatom 2008.08.29. 09:34:58

Na a 26 éves életkor azért sokat számít :) 30 éves kor körül lelassul az anyagcseréd, mert megáll a sejtosztódás (vagy mi), szerintem akkortájt neked is vagy a fogyasztásod vagy a testalkatod változni fog majd.

Ras · http://futo.blog.hu 2008.08.29. 10:20:40

vargatom, ha megáll a sejtosztódás akkor meghalok ám :) ne kívánj nekem ilyesmiket 30éves koromra, gyereket szeretnék meg ilyenek :)
lehet meg fog változni, nem tudom, majd kiderül... most ez van ez fix, igazából nekem bajom nincs vele, szeretek enni :)

Ras · http://futo.blog.hu 2008.08.29. 11:45:49

na mostmár tényleg leállok egy interjú az úriemberrel: www.becomehappy.com/hplp.htm

bamb 2008.08.29. 12:51:44

ras,
"anaerob módon nem tudunk zsírt égetni"

a zsírégetést sztem ne kösd össze ennyire magával a futással, mert 70 km futással csak 1 kg zsírnak megfelelő energiától lehet megszabadulni.

A fogyás lényege a diéta. A futást meg csak arra tudja használni a mezei felhasználó, hogy jobb legyen az erőnléte, és VALAMELYEST javítsa a napi kalóriaegyensúlyt.

Ras, te persze Terminátor vagy és meg fogod kapni a Nobel díjat is tőlem ha rajtam múlik, mert te aztán nagyon király vagy. De a legtöbb ember azt az utat járja, amit én írtam fent.

jajistenem (törölt) 2008.08.29. 13:07:12

Nemrég olvastam egy tanulmányt a futás és a fogyás összefüggéseiről. Nagyon érdekes volt, arra jutottak, hogy a rendszeresen sportolók (pl. amatőr futók) egy idő után KEVESEBBET esznek - maguktól, nem azért, mert diétáznak - és emiatt fogynak szebbre. Ez persze nem segít azokon, akiknek 5-10 kilót kell leadniuk néhány hónap alatt, de hosszú távon ilyen hatással van a rendszeres sport.
Nekem az okoz nehézséget, hogy egyáltalán nem eszem állati eredetűt.

Ras · http://futo.blog.hu 2008.08.29. 13:22:19

bam tudodmit? egyél sz*rt, többmilliárd légy nem tévedhet. Tehát attól jó hogy sokan csinálják, ez aztán a megalapozott érvelés.

A fogyni gyorsan, sokat, egészségesen klasszikus háromból kettő választás. Egyszerre mindhárom nem megy. szerintem az egészség az amit ebből mindenképp érdemes választani, onnantól a másik kettő meg adja magát. Lehet gyorsan sokat, de az tuti hogy hosszútávon egészségproblémákkal fog járni.

Nem vagyok Terminátor, piskóta vagyok jópár emberhez képest, jópár emberhez képest meg megszállott. Senki nem mondta hogy napi 1-1,5 órát kell futni meg azt sem hogy annyit és úgy enni ahogy én. Kérdezték, elmondtam én mit csinálok, ha nem érdekel ne olvasd.
Ha meg nem értesz egyet vele akkor cáfold megalapozottabban annál hogy sokan nem így csinálják.

Bőven elég lenne ha mindeneki rászánna heti 2-3 órát a testmozgásra, de amíg manapság abban van a nagy pénz hogy heti 2*5 perctől kockahasad lesz vegyél ezt-azt jópénzért, addig ez nehezen fog változni.

Mégegyszer elmondanám szerintem a HIIT gyors és nagy fogyásra jó, viszont szerintem egészségtelen mivel anaerob terhelés, aminek alapfeltétele egy jó aerob állóképesség kezdésnek semmiképp sem ajánlanám.
A 60perc aerob futás meg lassan fogyaszt, viszont jóval egészségesebb.
Persze ha rossz a cipő, a futótechnika az mindkét esetben negatív következményekkel jár, viszont gyorsan futva igen nehéz megtanulni helyesen futni.

Ras · http://futo.blog.hu 2008.08.29. 13:24:14

jah és az aerob-anaerob dolog nem a futásra vonatkozik hanem a sejtanyagcserére, lehet bringázni, evezőpadozni, lépcsőzni, túrázni, nordic walkingolni, úszni, sífutni, nem sportágfüggő az hogy hogyan állít elő energiát az izomzat.

boobytrap 2008.08.29. 13:27:50

Én öt éve heti hétszer minimum 5 K-t futok, het 4-szer valami súlyzós vagy súlyzó nélküli bugriskodással, és pont annyi kiló vagyok mint előtte (73). Enni meg hol egészségeset eszek, hol nem, vagy keveset vagy sokat. Viszont nem is azért csinálom, hogy fogyjak, sem azért, hogy hízzak, hanem mert jobb az erőnlétem, meg az állóképességem. Meg mert történik valami a család+munkán kívül. Nekem bevált ez a tök tudománytalan hozzáállás eddig.

nagyonnagyon 2008.08.29. 13:30:35

azért egymás torkának ne essetek : ) csak hogy oldjam a feszültséget, amikor megvettem a pulzusmérős órát asszonykám reakciója az volt "ezt szex közben is lehet használni ?" aztán egy darabig megvizsgáltuk aerob és anaerob szempontból az ötletet meg persze ment a hülyeség .. jókat röhögtünk. Arra jutottunk hogy sok tényező játszik itt szerepet ; ).

bamb 2008.08.29. 14:31:32

Nem esek a torkának, csak nekem is az a véleményem, hogy nem érdemes túltudományoskodni a dolgot. Ezek a divatos elméletek 1 hét múlva a kukában kötnek ki, mint az eddigiek is természetesen.

fenntartom ezt a két állításomat:

1.
1 km sétálva vagy 1 km futva, a leadott kalóriák szempontjából ugyanaz (72 a 75-höz kilométerenként). Márpedig sétálni mindenki tud.

2.
A futást nem magáért a zsírégető hatásáért kell csinálni az átlagfelhasználónak, mert az erőlködéshez képest meghökkentően kevés energiától lehet vele megszabadulni. A fogyás lényege ehelyett a meg nem evett kalóriákban rejlik

Viszont jót tesz az erőnlétnek és jól esik, mert ha valaki sport nélkül fogyókúrázik, összecsoffad.

ras, csak hogy kötözködjek, nem azt kérdezték, hogy te mit eszel, hanem azt, hogy mit kell enni este. Na arra mondjuk nem válaszoltál XD

Candi 2008.08.29. 16:51:42

Azt hittem a futás ösztönös: gyorsabban teszed az egyik lábadat a másik elé. Ezek szerint mégsem...? Hol lehet megtanulni helyesen futni? Tudtok olyan oldalt vagy cikket ajánlani?

FutoBolond 2008.08.29. 17:19:37

bamb, a 10m futoedzo orszaga :-)

ha este ehes vagy, egyel almat, korpovit kekszet, ketszersultet, puffasztott rizst, wasa knäckebröd-öt, kefirt (lehetoelg origi kaukazusit, a danone fele kamu).

En csokit szoktam, es futok +10 percet :)

Ted Striker 2008.08.29. 17:30:25


Candi: a futás is elvileg generikus mozgás azaz ösztönös, de ez csak maga a képesség a hogyan az már ez egyénre jellemző.
És igen, tanulható és készség szintre fejleszthető (dinamikus sztereotípia kialakulása) a "helyes" technika. Kérdés hogy kinek mi a helyes.

Mondjuk úgyis mindjárt jön Ras aki megmondja neked a tutit meg linkel pár oldalt

bamb 2008.08.29. 19:42:39

Én csak a 47 olimpiai aranyérmemre tudok hivatkozni , amit maratonfutásban nyertem. Napi 2500 kilométert futok. Két hónapja még 165 kiló voltam, és ma meg 48 kiló izom. Az állam kondenzcsíkot húz, olyan szálkás vagyok.

De ha nem hisztek nekem, nem érdekel, lúzerek.

angelday 2008.08.29. 19:52:42

Végigolvastam a kommenteket (többé-kevésbé).

Volt, ahol sírtam, volt, ahol nevettem, viszont összességében örülök, hogy milyen kis közösség alakult itt ki. Én azt hittem, hogy egy hónap alatt ez lehetetlen.

Winkler is zokog, csak ő nem mutatja ki!

bamb 2008.08.29. 20:05:48

Gondolom Winkler már nem tud sírni azóta a piros cipő óta. Látványnak is iszonyú volt, átérzem.

angelday 2008.08.29. 20:06:39

Winkler jetlaggel. De most kitettük a Kropkós posztját, érdemes elolvasni.

Fusi · http://fusi.inda.hu 2008.08.30. 00:39:14

Laza aerob futáshoz több zsir kell, mint szénhidrát. A szervezet rögtön használja a zsirt, az egy tévhit, hogy csak 30-40 perc után kapcsolja be a zsirégetést. Minél nagyobb a tempo/intezitás, annál inkább átáll a szervezett a tárolt szénhidrát/glikogén felhasználásra. De egy laza kocogásnál inkább zsir.
Hosszutávu futás csak az egyik ága a fittségnek, ráadásul nem is a "legjobb" része. Szivedet az intenziv, anaerob sportok is edzik és fogyni is jobban lehet tőle. Az is egy 90-es évekbeli tévhit, hogy alacsony pulzusszámmal végzett aerob mozgás a legjobb zsirégetésre. Ha egy intenziv súlyzós edzést megcsinálsz, nem eszel hülyeségeket, visszafogod a szénhidrátot, jobban fogsz fogyni és az izmaid is megmaradnak. Müködik a bevitt kevesebb kaloria, mint amennyit elégetsz = fogyás szisztéma. Ha megvan a stimulus az izmoknak, akkor tudja a test, hogy nem abból kell fogyni. Anaerob, súlyzos edzés után az anyagcsere is felgyorsul, egész napra átáll a szervezet, több zsirt is éget.
Ha csak a futást végzi valaki, akkor az az izomtipus is adaptálodik a futáshoz, amelyek a gyors erőkifejtéshez "vannak". Tehát gyengébb leszel és izomtömeget veszitesz. Célszerubb ezért intervall edzéseket is csinálni, annak nincs ilyen mellékhatása.

Fusi · http://fusi.inda.hu 2008.08.30. 01:00:41

Meg a másik, amit gyakran elfelejtenek a badisok. Azt mondják, hogy az alacsony intenzitásnál éget több zsirt a szervezet, ezért inkább gyalogolnak/kocognak, mint futnak. Ez úgy igaz, hogy nagyobb százalékban éget zsrit a szervezet alacsony intenzitásnál. Viszont nagyobb intenzitásnál több kaloriát éget, amiből ugyan kevesebb százalék a zsir, de mégis többet, mint alacsony intenzitásnál. De a lényeg (szerintem) a kalória és a sulyzos edzés az izmoknak.

Ha meg kifogy a glikogén, akkor marad a zsir....és a fehérje. Nincs glikogén akkor bomlik az izom, fehérjéből is tud csinálni glukozt a szervezet.
Én ezért maradok általában a rövidebb, intenzivebb edzésnél az alacsony szénhidrátbevitelem mellett. Viszont nem mindig. Nincs a legjobb, több dologban kell jó lenni, akkor fitt igazán az ember. Megnéztek egy hosszutávfutót, lehet látni mire gondolok. Nagyon jó hosszutvfutásban, teste hozzászokott a hosszu aerob mozgáshoz. Viszont nagyon gyenge, hirtelen erőkifejtéshez nem alkalmazkodott, sovány, relativ több zsir van rajta (hiszen az az egyik fő uzemanyaga). Egy sprinter pont az ellenkezője. Egyértelmü szerintem, hogy a kettőt kell együtt csinálni. De ez még nem minden:). Érdemes megnézni, hogy a crossfitesek szerint ki a fit.
foundationfitness.blogspot.com/2008/03/10-general-physical-skills.html

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.08.31. 12:32:24

bamb, azért ha józan paraszti ésszel végiggondolod, hogy égethetne egy kiri futás ugyanannyi kalóriát, mint egy kiri séta? vmelyik fentebbi linken azt láttam, h egy óra futás, bringázás és úszás ugyanannyi (600) kalóriát éget el. ez is furcsának tűnik nekem, bár az azért igaz, h egy óra futás az kb 12 km, egy óra bringa az vagy 30, egy óra úszás azt nemtom, mert nem úsztam sose semennyit :D, de ha folytatjuk, akkor az egy óra séta az meg mondjuk 5 km, ami sehogy sem lehet 600 kalória a te számolásod szerint (5x72, az csak 360).
akkor én mostmár teljesen össze vagyok zavarodva, hogy miben kellene mérni a kalóriát, távban vagy időben.
én mondjuk nem mérem, szóval nekem ez csak elmélet, de vki elárulhatná. :)

Fusi · http://fusi.inda.hu 2008.08.31. 15:21:01

rroka:

Intenzitástól és időtől függ. Ugyanan az ember több kalóriát éget futás közben, mint gyaloglás közben. Magasabb a pulzusa, több munkát is végez. Táv az másodlagos, egy edzett ember nagyobb távot tesz meg kevesebb kalóriával, mint egy edzetlen ugyanannyi kalóriával.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.09.01. 08:47:48

Fusi: én ezt értem és gondoltam, csak feljebb alakult ki vita, h mi mennyi és hány kcal/óra/kiri.
szerintem ezt nem is lehet pontosan kiszámolni, hiszen az edzettséget semmilyen kalkulátor nem tudja figyelembe venni, ahogy a pillanatnyi fizikai állapotot sem, vagy azt h tegnap, azelőtt mennyit edzett, melózott stb. az ember.
de azt nem hiszem el, h egy kiri gyaloglás=egy kiri futás.

FutoBolond 2008.09.01. 09:44:31

rrroka, ez bamb butasaga, nem kell ennyit rugozni rajta. rajta kivul mindenki mas tudja, hogy hulyeseg :-), lepjunk tovabb

Jay Phix 2008.09.01. 12:16:07

Fusi: "A szervezet rögtön használja a zsirt, az egy tévhit, hogy csak 30-40 perc után kapcsolja be a zsirégetést."
Odáig rendben van, hogy mindenki abban hisz, amiben akar - történelmi léptékben mérve nem is olyan rég még mindenki meg volt győződve róla, hogy a Föld tányér alakú, és a szélén le lehet esni a Végtelenbe. De hogy miért írod le mindezt egy "szakmai fórumon", az valahogy nem fér a fejembe...

Britte 2008.09.01. 13:01:37

Egyetértek Buzz Lightyear-rel.
Anno senki sem tanított meg arra, hogy hogyan fussak, még a sporttagozatos osztályban sem!! Pedig milyen jó lett volna. Azt mondta a tanár fussatok le ennyit meg annyit azt kész. Bezzeg a kézenállásra meg a cigánykerékre extra figyelmet fordított...

Britte 2008.09.01. 13:49:06

Emberek, ha zsírégetésről van szó, akkor tényleg hallgassatok a testépítőkre!!! Náluk jobban tényleg senki sem vágja témát! :)

popovic 2008.09.07. 17:28:54

hello mkinek
szeretnek tobbet tudni errol a HIIT rol...
en 26 eves vagyok...171cm/83kg
marciusban elkezdtem sulyzozni,(ekkor 70 kg voltam), ettem feherjet, leginkabb tejsavofeherjet napi min. napi 100grammot, es nyomtam a kajat orrba szajba ,viszont a karom is is csak 36-37 es nem szallkas, gondolom a sok szenhidrat miatt.
jo lenne most elkezdeni ezt a hiit edzest de akkor lehet hogy 33cmre lemenne a karom.
a konditerembe azt tanacsoljak hogy noveljem meg a tomegemet 90-95 kilora, es majd utanna szalkasitani,csak az a baj hogy most is iszonyat sokat nott a hasam, derekam, egy nadrag sem jo ram,mikor elkezdem az edzeseket akkor ramjott a 29-30-as nadrag,most meg a 34 is nehezen jon ram.
Tehat mit tegyek????pleasee

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása