Pegasus vs. Air Jordan

2008.10.01. 01:33 UP

Kiöregedett agglomerációs kosárlabdázóként (próbálom szokni a dolgot, nem megy: nyugdíjas kosaras vagyok, a rohadt életbe, mennyire szomorú; most már biztosnak tűnik, hogy nem közelítem Michael Jordant, túl a csúcson, bár az utóbbi évekig komolyan gondoltam, hogy ha egy kicsit belehúzok, és komolyan veszem az alapozás, na meg ráfekszem egy kicsit a dobásokra, és szerencsém van a sérülésekkel, akkor még beférek... dehogy férek, hülyeség) próbálom szoktatni magam a futócipőhöz. Világ életemben (kilencéves korom óta) nagy kosárcipőket hordtam. Ezekben a kis könnyű, szűk futócipőkben úgy érzem magam, mint a kommandós, aki bakancs helyett balettcipőt húz. (Tegyük hozzá, hogy civilben meg punkoskodtam egy darabig, úgyhogy a magasszárú - ti. bakancs - utcán is állandó volt. A punkoskodás után meg jöttek a Converse All Starok, és jönnek a mai napig.)

Egyes kommentekben már megfogalmazódott a Nike cipőtervezési stratégiájával kapcsolatos kétely, miszerint nem tűnik olyan nagyon ésszerűnek pár dekás hobbifutócipőket készíteni, amikor a hobbifutókon jellemzően úgyis ott van egy-két (de inkább tizen-) kiló fölösleg, nekik az égvilágon semmi szükségük az ilyen csúcstechnológiás tömegspórolásra, nekik inkább ízület- és lábkímélő fícsörök kellenének.

Na ja, csak hát a bowermani hagyomány (a Nike-alapító atlétaedző jellemzően élversenyzőknek tervezett cipőt), ugye, plusz marketing, és máris a habkönnyű koncepciónál vagyunk.

Kosarasként soha eszembe nem jutott, hogy a cipő súlyának csökkentésével bármit nyerhetek. Inkább volt szempont, hogy a bokát, achillest jól fogja, a megállásoknál ne dörzsölje szét a lábat, ne nyomorítsa a lábujjakat.

Mindig is Converse-rajongó voltam. Ahogy a Nike az atléták márkája volt eredetileg, úgy a Converse a kosarasoké. A '64-ben alapított Nike komolytalan kopasz az 1908-as alapítású Converse-hez képest, amely már 1921-től gyárt kosárcipőt, Chuck Taylor akkor sétált be a maldeni gyárba, hogy megmondja, milyen cipő is kell egy kosarasnak.

Persze igazán jó Converse-eket Magyarországon évtizedekig nem lehetett kapni, úgy kellett csempésztetni, szereztetni, szerencsére akkoriban fejlett technikák alakultak ki erre. Nem nagyon változott a helyzet a kétezres évekre sem, az itteni boltokban jóval nagyobb választék volt Nike-ból, Adidasból, mint Converse-ből. Így szántam el magam hat éve egy retro Air Jordanre, amiről gyorsan kderült, hogy életem legjobb kosárcipője, roskatag achillesemet kíméli, szára magas, lábujjakat nem nyomorítja, és még jól is néz ki. Ráadásul piros-fekete, tehát egy ex-MAFC-os Chicago Bulls-drukkernek színben is tökéletes. Tessenek nézni, micsoda erőfölényben van a futós Pegasussal szemben.

 

34 komment

Címkék: cipő pegasus air jordan

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr23690068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ras · http://futo.blog.hu 2008.10.01. 07:23:44

a pega habkönnyű? :D
nike pegasus 2007: US7 méretben 311g
asics gel-1110: US7 méretben 257g
kb azonos felhasználási terület és ár, valamint az asics két évvel régebbi modell, és laposabb a sarka így könyebb benne nem sarkazós tecchnikával futni, a talpa is jobban bírja és az én lábamnak kényelmesebb. Ilyen pegából a másodikat nyűvöm az asicsokból meg már elfogyaszotttam két 1090-est most nyűvöm az 1110-est, meg van belőle egy dublőr is. Hát felváltva használva lehet csak igazán érezni a különbséget. Tudom ellenreklám (felveszem a saválló esőköpenyem :D) de még így is a Nike az egyetlen a kommersz márkák (Nike, Adidas, Reebok, Puma) közül aminek újra és újra adok esélyt, amúgy meg futócipőből: New Balance, Asics, Brooks (bár nekem annyira nem jött be), Mizuno (ezt meg még nem próbáltam) esetleg Saucony (az ő kaptafájuk viszont nem az én lábam rokona).

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.10.01. 07:50:07

a sauconyval mi is megjártuk méret ügyben. a kicsi feleségem méretében vett csuka (felpróbálva két lépesre jó volt) olyan vízhólyagot generált a sarkára egy fél nap alatt (utcai használat, nem sporttevékenység!), hogy majdnem elájultam, amikor megláttam. két ujjnyi széles volt, egy ujjnyi vastag és a benne lévő folyadékon átsütött nap...
brrrr!

buddy 2008.10.01. 08:06:32

Na azt árulja el valaki, hogy igaz-e a legenda, miszerint ezeket a cipőket (márkától függetlenül) 72kg-os súlyra tervezik minden esetben legyen az 35-ös női, vagy 46-os férfi méret???
Mert ha igaz -elég megbízhazó forrásból hallottam- akkor kb. nincs miről itt beszélgetni tovább, nemde?

gyz 2008.10.01. 08:08:55

nekem a saucony abszolút bejött. Semmi probléma vele, évek óta grid aurát hordok.

Ami már futócipőnek elnyűtt, az még jó túrázni.
A ruházatukról már sokkal lesújtóbb a véleményem (nem is veszek többet), de az messze nem olyan fontos, mint a cipő

Remélem, ezzel kicsit ellensúlyoztam a nike fölényt ezen a reklámblogon :-)

fajturista 2008.10.01. 08:43:23

rrroka: nekem hasonló tapasztalataim vannak de a Nike air icarus-szal, amely típushoz - valami utólag számomra is érthetetlen okból - több éven át ragaszkodtam. Azok a cipők több hónap használat után is képesek voltak teljesen váratlanul néhány vízhólyagot produkálni. Aztán átpártoltam a Sauconyhoz, valahogy az ő cipőik jobban passzolnak a lábamhoz. Azt mindenkinek javaslom, aki kezdő futóként cipőt vesz, hogy ne kötelezze el magát előre egy márka mellett, hanem próbáljon fel minél több cipőt, lehetőleg több gyártótól.

ThufirHawat 2008.10.01. 08:52:12

Air Jordan gyönyörű! Pedig nem vagyok sportcipő hívő, de ezt még utcán is hordanám.
Futáshoz meg... Mindenkinek más passzol. Van akinek a Nike Pega maga a tökéletesség, van, akinek mindene megfájdul benne. Én is ilyet használok, és földutakon, kavicsos ösvényeken nagyon szeretem használni (pedig ez nem a Trail), viszont most, hogy az időjárás miatt kezdek átszokni / visszaszokni aszfaltra úgy érzem, hogy nem csillapít eléggé. Azt nem mondom, hogy fájnak a térdeim, de néha érzem őket. El is kezdtem kördenézni...

=Ford Prefect= 2008.10.01. 08:55:30

Kicsit off:

A szerzőhöz hasonlóan kiöregedett kosaras vagyok, egy műkedvelő öregfiúk csapatban pattogtatok.
Nyáron úgy döntöttem, hogy lecserélem széttaposott Nike cipőmet. Mivel a Converse nekem is a kedvencem úgy indultam neki a budapesti boltoknak, hogy csakis azt.
Senkinek nem ajánlom. A Westendben csak vászoncipők voltak kivéve 1 azaz egy darab 49-es méretű viszonylag jó kosaras cipőt, ami 38 000 jó magyar forintba került. Kérdésemre kiderült, hogy más méret nincs, nem is volt, nem is lesz.
Ugyanígy jártam mindenhol, annyi különbséggel, hogy a legtöbb helyen ez az egy darab is hiányzott.
Az utolsó Converse márkaboltban aztán kifakadtam, hogy mégis hogy gondolják a magyar forgalmazok, hogy így leégetik nálunk a márkát és magukat?!
Erre nálam már csak az üzletvezető nézett butábban...

Lunchtime 2008.10.01. 08:57:20

Adidasszal kezdtem, és a kezdeti próbálkozásokhoz jó is volt, aztán egyre többen mondták, hogy asics, asics - de hát, Istenem, annyira randa dögöket gyártanak, úgy süt a dizájnról a gagyi, hogy gondoltam, ezt ugyan fel nem veszem - aztán bepróbáltam egy 2120-ast, (ekkoriban kezdtem hosszabban szaladni (szóljon, ha látott valaki ennél rondábbat :www.shoeguide.co.uk/media/product_images/main/PRO355_365_asics-gel-noosa-tri-mens-2007-2.jpg)) és bár még ma is szörnyűlködöm mindnek a külsejétől, maradtam a márkánál. Egyébként úgy vélem, hogy napi tízig, hobbifutáshoz mindegyik márka jó, bár egyik kicsit tartósabb, pár grammal könnyebb, esetleg valakinek jobban tetszik. ..
Ja és kinn voltam a Berlin Maratonon és az új világcsúcsot Haile pl. adidasban futotta - és ahogy elnéztem a srácot, szerintem ugyanúgy megfutotta volna Nikeban vagy asicsben vagy bármi másban is. :)

gyz 2008.10.01. 09:16:06

Lunchtime 2008.10.01. 08:57:20

hű, bocs, de ez tényleg ultraocsmány. fuss sokat sárban, úgy kevésbé ijesztő :-)

a sportcipő-tervezők szvsz a 14 évesek esztétikai érzékére próbálnak hatni, ezért ez a sok borzalom.

zsolababe 2008.10.01. 09:24:20

En Nike Pega val kezdtem de mivl 170kg voltam csak gyaloglashoz. Ahogy elkezdtem futni New Balance-ot hasznaltam(mivel Amerikaban kezdtem futni eleg egyertelmu volt, mivel ott imadjak:)) de nemreg attertem az ASICS Gel Kayano 14-re es hat csunyasag ide- vagy oda sajnos azt kell mondjam, hogy a legjobb futocipo jelenleg pedig tobbet fel- ill kiprobaltam. Igazabol a kulonbseget nem akkor ereztem, amikor a New Balance rol valtottam, hanem amikor visszavettem eg-ket futas erejeig a regit...

Ras · http://futo.blog.hu 2008.10.01. 09:35:08

Lunchtime: elárulok egy titkot: nincs univerzálisan jó cipő de még márka sem, kísérletezni kell, a gyártók nem egyforma kaptafát használnak más anyagokat más beétt kialakítást, emellett nagyon befolyásoló a futóstílus a zokni a fűzés stb stb... nincs bölcsek köve :)

tvk · http://kodzaj.blog.hu 2008.10.01. 10:11:16

"nem tűnik olyan nagyon ésszerűnek pár dekás hobbifutócipőket készíteni, amikor a hobbifutókon jellemzően úgyis ott van egy-két (de inkább tizen-) kiló fölösleg"

Ez marhaság, mert nem mindegy hogy hol van súlyfölösleg. A láb ugyanis elég dinamikusan mozog futás közben. Nehezebb cipőben pár dekával több súlyt kell lóbálnod előre-hátra esetleg órákon keresztül. Ez rontja a komfortérzetet és kicsivel jobban megerőlteti az izületeket.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.10.01. 10:49:03

Ras: az a baj, hogy ezek elég költséges próbák. nem is tudom mit tennék, ha egy új 10-20 rongyos csukáról kiderülne h szar nekem futáshoz. nagyon mérges lennék.
a fentebbi sauconyt átadtuk anyukámnak. :)

Ras · http://futo.blog.hu 2008.10.01. 12:01:29

rroka: azért minden cég kínálatából ki lehet választani az egyénre és az ő elvárásaira szabott 2-3 modellt. És hát ha nincs rá pénzed akkor próbálsz tájékozódni :) google, futó ismerősök, szakboltok szakértői...

én kipróbáltam sok cipőt (oké én két párat használok el egy évben...) volt ami nem jött be pl az első Nike Icarusom bizony kisebb volt a kelleténél meg nem is illett a lábamra de azért egy ezrest beletettem (mrt hát ki van fizetve :D) nyögte is a lábam még egy fél évre rá is. Aztán vettem egy ZoomSwiftet (outletben occsóért) az meg a pronációm miatt volt rossz, mostmár tudom milyen cipő kell nekem. A pega pl nem rossz, alapvetően szeretem, csak vannak apró hibái számomra az asics-ek és az NB-im megfelelőbbek. De a másik kettő Nike már funkcionálisan volt alkalmatlan. Valószínű fogok még Nike cipőt venni, ha kellően olcsó :).

AdrianMole 2008.10.01. 14:17:34

Neken a Pegasus 2007+ teljes mértékben bevált. Mondhatnám, elfogult vagyok vele. Kedves DaMartian! A Lance Armstrong féle sárga Pegasust forgalmazzátok Magyarországon? Ha igen, hol lehet női 36-ost kapni? Köszi a választ előre is.

kinney 2008.10.01. 15:45:26

mi a tapasztalatotok, kb. hány km-t bírnak a jó cipők?
az enyémben 1000-1500 km lehet és most kezd szétszakadni. de annyira kényelmes, hogy nincs szívem kidobni...

lehetetlenember 2008.10.01. 17:07:56

OFF
de nem tudom megállni. Láttátok a futocenter.hu oldalon a NIKE+ új reklámfilmjét? A dekoratív ifjú hölgy vajon hány hibát követ el futás közben? Törzstartás, karmozgás, lábmozgás. Szerintem élő ember így nem fut. Vajon hányan látták a filmet a NIKE-nél mielőtt zöld lámpát kapott?

Bau76 2008.10.01. 17:47:38

hát pontosan ilyen az, ha valaki pulzusmérő nélkül fut :D

Garf 2008.10.01. 20:23:07

A reklámokat nem kell szó szerint érteni. Az inteligens mosopor komolyan olyan patyolat fehérre mossa az inget? Nem. Egy vadi újat húznak ki a mosógépből. Fö az illúzió.

boibo 2008.10.01. 22:46:08

Persze, Graf. De attól még vannak jó reklámok, meg sz@rok. Magár valamit is adó cég mit enged a médiba...?

Ras · http://futo.blog.hu 2008.10.02. 07:04:14

kinney: 1-2ezernél többet nem nagyon, ne ma szétszakadása fő probléma hanem a középtalp összeesése ergo a csillapítás gyengül.

Lehetetlenember: azon kívül hogy csámpás és elég sarkazós-trappolósan fut én nem látok hibát (a vállát is azért lóbálja ennyire mert csámpás), amúgy láttam már ennél sokkal rosszabbat is szóval ne reménykedj vannak élő embeek ennél borzalmasabb technikával :D

FutoBolond 2008.10.02. 10:36:50

na, meggyogyultam, tegnap mar futottam fel orat...

fussatok ti is, gyerekek :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.10.02. 12:49:40

a cimbim (aki amugy megmentett a nike félmaratonon a kiállástól) olyan csámpásan fut, hogy messziről felismerem a mozgásáról, a keze meg a lába idétlen kilengéséről. :)
ennek ellenére mindig jó futó volt, van 3óra 20as maratonja... bele se merek gondolni mit tudna, ha nem kapálózna. :D

buddy 2008.10.02. 12:51:16

Senki nem cáfolja az előző kommentemet?
Ezek szerint igaz!? Bár nekem pont megfelel mert 72 kg vagyok:)

potyesz 2008.10.02. 14:17:23

en is meggyogyultam, ma reggel futottam is, ahogy kerted :)

Ras · http://futo.blog.hu 2008.10.03. 08:22:16

buddy ki az elég megbízható forrás?
Valamint ez miért probléma ha igaz? Szerintem elég egyértelmű hogy a nagyobb testsúly erősebb csillapítást kíván. Tehát nyilván nem a könyebb cipők táján kell nézelődni 100kg környékén (és választék azért van bőven). Versenycipőből meg minek csináljanak masszívabbat? Ha valakinél a súly kardinális akkor adjon le a 100+ -ból aztán lesz értelme a versenycipőnek :)

rroka: azért a jó maraton nem 3:20-nál kezdődik. A világ legjobb ideje elég friss, most futotta Gebre Berlinben: 2:03:59 :)
Viszont az érdekes futótechnika is lehet hatékony lásd pl Michael Johnson 200m-es világcsúcsa hátradőlősen :)
Viszont a csámpázás tuti nem hatékony, szóval lehet ha a cimbid javítana a futótechnikáján, csak ezzel akár 5-10 percet is faraghatna a maratoni idejéből.

DaMartian 2008.10.04. 11:23:36

Buddy a hír megbízható forrásból mondhatom, hogy nem igaz!!! A cipők talpanyagának sűrűségét és a csillapításokat (pl. légbetétben lévő nyomás) az adott nemhez és lábmérethez hangolják. Ezért nem jó pl. ha kislábú férfi nagy női cipőt vesz, (hacsak nem nagyon csontváz alkatú) mert az alapból 10%-kal kisebb súlyhoz van beállítva, arról nem beszélve, hogy a kaptafa formája is más, így kényelmetlen is lesz.
Ras a Pegát nem érdemes a 1110-zel hasonlítani, mert nem ugyanaz a kategória! Az inkább Skylon kategória, ami már bőven 300g alatt van 7-es méretben, hasonló csillapítási képességekkel. A Pega valóban nem "habkönnyű" nem is dolga, hiszen univerzális "All-Around" edzőcipő. De egy ksárcipőhöz képest valóban könnyű! Azoknak majd fél kiló darabja! De kosarasként én is a Jordanra szavazok, mint UP! Bocs! Ez a 13-as amúgy is személyes kedvenc : )

DaMartian 2008.10.04. 11:33:01

pcjuzer igazad van. Lábon minden dekát 5x annyinak érzel, és a pár grammból egy hosszú futás alatt komoly kilók lesznek több ezer lépés alatt. Ez pedig a nagyonnemmindegy! Ez volt Bowerman bácsi alapteóriája! De nyilván a hobbifutóknak igenis fontosabb kell legyen a csillapítás, stabilitás, de ha még könnyű is az csak jó!
Nehéz a márkák közti döntésben okosnak lenni, mert tényleg mindenkinek más a jó! Azért, mert egy cipő kényelmetlen, vagy vízhólyagot csinál, attól lehet hogy a másiknak péé az a tökély! Ezért nem szeretem a fikázást! Bizonyos szint fölött már nincs szar cipő, csak számunkra nem megfelelő. Én a Nike-ra esküszöm, nekem 10 éve ez jön be, de elismerem, hogy jó az ASICS, és az adinak, Saucony-nak NB-nak is vannak jó cipői! Hogy a próbálkozáshoz ne kelljen súlyos tízezreket kidobni, ezért csinálja a Nike a cipőtesztet, ahol úgy tudod hosszabb távon kipróbálni a cipőket, hogy nem kell megvenni! Így nem a 2. futásnál derül ki egy vízhólyag vagy dörzsölődés, amikor már kifizetted a 25 ezret, és ha valami bejön, akkor már úgy mész be megvenni, hogy tudod hogy jó!!! www.futocenter.hu Ennyi volt a reklámblog nike egyensúlyának visszabillentése! : )

DaMartian 2008.10.04. 11:35:48

AM sajnos a Lance féle 10//2 kollekció nálunk nincs.. Ezt max a tengerentúlról tudod berendelni, bár néha egy-egy darab feltűnik valahogy az Outletben Biatorbágyon. De eddig még csak Zoom Plussal találkoztam, Pegával nem. Apu viszont kint él és ő egy is egy ilyen fekete/sárga Pegát választott a NikeTownban

DaMartian 2008.10.04. 11:38:14

kinney! NE szétszakadásig hordj egy cipőt! A talpában a csillapítás hamarabb tönkremegy (szar cipő=5-600km, jó cipő 1000-1500km) és utána a lábad bánja ha nincs "szived" lecserélni! Inkább új cipőbe "fektess" mint orvosba!!! Hosszú távon hidd el megéri! Már csak azért is, mert ha a cipő tönkre megy tudod cserélni, de ha a lábad megy tönkre...

AdrianMole 2008.10.04. 13:17:00

Köszi DM. Megpróbálom akkor a neten megrendelni. Sajnos a LAF honlapján sem forgalmazzák, csak a többi LiveStrong cuccot. A nike.com-tól próbáljam? Vagy jövőre ha jön a vízummentesség, irány személyesen NY és Nike Town. :) Jó futást holnap! (Én csak váltózom.)

ombre 2008.10.04. 15:12:17

48-as saucony kevés kilóméterrel, ha kell valakinek szóljatok

Lunchtime 2008.10.04. 21:15:35

tessék, dícsértem az asicsekett, erre ma egy Sonderangebotnak nem tudtam ellenállni és vettem egy vomero3-at. holnap összehasonlítás lesz...

experiment 626 2008.10.05. 22:03:38

Saucony, Grid valamelyik, vegyes terepre (ezüstszürke női, kék izékkel oldalt, kék talppal). Tőlem eddig 100%-ot kapott az első perctől, pedig május óta használom erdőben, földúton, ösvényen, gáton, mezőn, aszfalton, kavicsos úton olyan heti 50-70 km-t. Könnyű, elképesztő jól tart és mindenféle felületre nagyon pontosan és puhán érkezik, még egyszer sem ment ki a bokám semmilyen későnészrevett bukkanón (pedig hajlamos rá). Király.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása