A hittérítés alapjai

2008.10.17. 08:38 Winkler Róbert

Kimentem Zsiga barátomhoz diszkrét, Üröm és Csillaghegy között magasodó sasfészkébe, hogy tanulmányozzam a csokiszökőkutat, melyet a TV Paprika újság részére tesztelünk. Mindez a Futóblog olvasói számára csak egy elrettentő példa lehetne a sok közül, de nem erről akarok írni, csak mintegy kontextusba helyezni a történéseket, és az alább látható futódiagramokat. Zsiga barátom ugyanis elkezdett futni. Régi olvasóink emlékezhetnek eddigi legnagyobb távomra, a 17 kilométerre, amikor - innen indulva - tévedésből megkerültem a hegyet, vizet lejmoltam a kocsmában és még pont elértem a tűzijátékot. Plusz nyilván hosszasan szónokoltam a futás áldásos hatásairól, különös tekintettel olyasvalakire, aki a világ legjobb mezei futópályái mellett él.

Úgyhogy Zsiga elkezdett futni, de, és ezt végképp nem értem, miért, edzőteremben, futópadon. És panaszkodik, hogy valahogy nem esik jó az az öt kilométer. Nagy királynak érzi magát tőle, de jól nem esik; mi lehet a gáz? Hát, mondom, egyrészt mekkora büntetés már zárt térben futni, amikor a friss levegő a legjobb az egészben, másrészt biztos túl gyorsan futsz. Úgyhogy vittem hozzá futócuccot, hogy majd elmegyünk együtt egy szolid körre, én úgyis csak egy rövidebbet nyomhatok most, elvégre Kropesz azt mondta.

Beüzemeltük a csokiszökőkutat - ha valakinek összefutott volna a szájában a nyál, azt üzenem a nyálmirigyeknek, nyugodjanak meg: ez egy ökörség. Se a csoki nem lesz így élvezhetőbb, se a mártogatott gyümölcsök. (Persze nekem elég paraszt az ízlésem, az is lehet, hogy ez a kulinária csúcsa.) Futni végül nem mentünk együtt, mert már sötétben értem ki, és azzal nem számoltam, hogy ezek az erdők-mezők sötétben akkor alkalmasak futásra, ha valaki ismeri a terepet. Zsiga még a műutat ajánlgatta, de nekem már az alkonyatban se nagyon tetszett egy autóút mellett futni. Ahhoz ez aránytalanul veszélyes. Na de, mondom Zsigának, itt a Pegazusom a chippel, meg a Sportband, fusson pár száz métert, és figyelje, hogy olyan 6-6,4 között legyen a tempó. Zsigával vagy tíz éve csinálunk együtt mindenféle melókat, én írok, ő fotóz, és ha a menstruációnk nem is hangolódott össze, a lábunk egyforma. Szóval elment a cuccal, tíz perc múlva visszajött, és látszott rajta, hogy lelkesebb, mint volt. El se tudta képzelni, hogy az aerob tempó az ilyen mérhetetlenül lassú és kényelmes, és de hát ebben a tempóban szívem szerint minden nap mennék futni, mondta.

Hát igen, sokan hiszik a futást önkínzásnak vagy erőpróbának. Nekem is azóta van meg ez a nettó élvezeti érték, mióta Kropesz a közös kocogáson egyfolytában azt mondogatta, hogy lassabban, lassabban. Az emberek valószínűleg sokkal tömegesebben mennének futni, ha tudnák, hogy így amatőr kardió alapon ez ilyen laza, élvezetes, és még értelme is van. Mindenki vigyen magával aerob tempózni még egy embert.

Utóirat: A 420 méteres görbe Zsiga gigantikus kísérletezése, természetesen sok ácsorgás miatt ilyen bizarr az időeredmény. A másik az én vasárnap esti, betegség utáni első, ismerkedő jellegű hatosom.

17 komment

Címkék: itthon kropkó csokiszökőkút 400m

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr63715769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ras · http://futo.blog.hu 2008.10.17. 09:00:59

Helyes! Tessék fertőzni :)

BGy · http://babosi.blog.hu 2008.10.17. 10:58:04

Sikerült Kassán lefutnom életem első félmaratonját. 1:47.41 alatt. Ezzel az engem kísérő családtagok közül négyet is "megfertőztem", jövőre ők is indulni akarnak a minimaratonon.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.10.17. 11:31:23

tényleg meglepődnek az emberek amikor arról beszélek, h nem kell gyorsan futni, hisz pont nem az a lényeg.
kollégám nagyot nézett amikor mondtam neki, hogy a futás közben egyáltalán nem a láb fárad el, hanem a szufla fogy.
fertőzök én is!

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.10.17. 13:22:10

és ez a fotó meg kurva jó, tud a srác.

Németh Laci 2008.10.17. 19:00:45

Ja a foto tuti... A felesegem ujra beleszeretett Win Claire-be :)

Lazo

Németh Laci 2008.10.17. 21:45:15

Ja es aruljatok mar el, hogy tudjatok a futasotok kepet blogra rakni???

En eddig hiaba grabbeltem a kodot...

Koszi


Laci

Critmiss 2008.10.18. 10:22:06

Igen, ez a fotó asszem maximalizálta a személyes imázsteremtés lehetőségeit. :)

blue bob 2008.10.18. 11:03:29

szerint 400 métert 3 perc felett azért ne nevezzünk futásnak, ez legfeljebb powerwalking v. csoszogás.

blue bob 2008.10.18. 11:21:14

pontosítanám:
400 métert 3 perc felett azért ne nevezzünk futásnak, ez legfeljebb powerwalking v. csoszogás.

azért óvatosan, az amatőr sportok közül a futás termeli ki a legtöbb szívrohamot és agyérgörcsöt, mivel a focihoz hasonlóan azt a téves benyomást kelti, hogy ehhez mindenki ért, ill. baromi egyszerű. alapos felészülést igényel, ha valaki jelentős súlytöbblettel és eltunyult izomzattal nekiveselkedik.

addig is:
fittseg.hu/index.php?page=hirek&id=15455

bicskeib 2008.10.18. 19:28:00

Nekem is mindenki azt mondja, hogy akkor futok ha kergetnek. Aztán elmondom nekik hogy mi a jó benne (utána a zuhanyozás:), meg mennyivel jobb tv helyett, kiválóan lehet közben gondolkodni, nem kell gyorsan menni, megszakadni benne, hanem élvezni kell, egészség, stb, akkor már lehet látni az emberek szemén, h elgondolkodnak a dolgon.

Ez pont ma jutott eszembe futás közben: ha egy olyan cégnél lennék megmondóember (tf: főnök), ahol állandó a munkaidő (8-5), kihirdetném, hogy mondjuk hétfőn és csütörtökön 4-5ig futóedzés van, aki jön f4kor elmehet a munkából. Kizárólag futóedzésre persze. Közösség építő, versenyhelyzetet teremtene, egészségesebbek lennének, csak pozitív hozadéka lenne, és a 40 órából csak 3at venne el. Kár h nem ilyen helyen dolgozom. :)

Más. Off, bocs:
Robi, Neked a sportband működik rendesen? Pontosabban nekem állandóan "beázik"... A használati utasításában azt írják, hogy fél órára egy méter vízbe mártható (???!!!???), gondoltam akkor pont lehet benne zuhanyozni...nem úgy nézett ki...másnap mentem, és vettem egy másikat... Erre már vigyázok, de ez is párásodik, pedig csak futok benne. A mérések elég pontosak, uh más baj nincs vele.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.10.19. 12:39:29

LAZO: képekhez szerintem nyomnak egy printscreen gombot, és képszerkesztővel kivágják.

Németh Laci 2008.10.19. 20:28:01

OOOOOOOOOOOOh remelem ez a titok...
megyek kiprobalom

Németh Laci 2008.10.20. 09:15:04

nekem nem jott be... nem engedi a print screent a NIKEplus

FutoBolond 2008.10.20. 10:25:40

Lazo, rengeteg fotosopp jellegu cuccnak van sajat print screen funkcioja, hasznald azt.

Agyergorcs futas kozben? Nekem anno konditol meg az erolkodestol neha fajt a fejem. Futas utan meg sosem. A vizholyagokat leszamitva eddig meg mindig csak jobban ereztem magam futastol :)

BGY: egeszen jo ido :) Szeretnek en is ilyet futni, fogok is :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.10.21. 08:39:44

nekem futás után mindig hülye piros fejem van csomó ideig, tök ciki. :D

LAZO ha kell help a képkiszedéshez írj egy mailt, hogy hogy próbáltad, segítek szívesen!

DaMartian 2008.10.21. 10:43:46

bicskeib
A SportBand csak annyira bírja a vizet, hogy ha megázol futás közben, vagy nagy melegben locsolod magad, vagy iszonyúan izzadsz, akkor nem megy tönkre. De zuhanyozni, úszni nem tanácsos benne!!! Gondold el az USB csatlakozó végződései gyakorlatilag szabadon vannak. Nem annyira jó ha vizesek! Amúgy sincs semmi értelme mondjuk úszni benne! Nem arra való!

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása