DaMartian: Balaton Maraton (második nap)

2008.11.30. 09:19 angelday

DaMartian két részes Balaton Maraton beszámolójának második részét közölnénk le a vasárnapi kikapcsolódáshoz. Első rész.

Néminemű átvedlés, séróbelövés után a buli felé vettem az irányt. Belépve kissé meghökkentem. Eddig azt hittem, a komoly sportolók, a teljesítmény miatti fegyelmezett aszkétaélet mellett nem tudnak bulizni. Tévedtem! Üvöltő zene, és a táncparkettet megtöltő jókedvű, önfeledten táncoló, és láthatóan már nem szomjas futókat és futónőket láttam!

Még két dolog keltette fel az érdeklődésemet: az egyik, hogy ennyi csinos, kicsattanó, ragyogóan vidám embert egy helyen ritkán látni. Nem úgy, mint egy normál szórakozóhelyen, ahol a kigyúrt izompólós srácoktól nem lehet elférni, viszont vigyázni kell, nehogy nekik menj a tömegben, mert akkor vége az életednek! A lányok közül meg amelyik nem anorexiás, az deréktájon folyik ki a csípőnadrágjából. Itt szó sem volt ilyesmiről. A lánykák csinosak és feszesek, a srácok meg vékonyak és szálkásak.

A másik dolog, amire gyorsan rájöttem, hogy Péter Attila NEM NORMÁLIS! Aki volt már futóversenyen, ahol ő a szpíker, tudja miről beszélek, Attila képes megállás nélkül 4-6 órát beszélni 14 poén/perces „tempóban”. Nos, ezúttal a dalokat kommentálta a 80-as évek Arató Diszkó stílusban. Még azt is elérte, hogy egy kedves sporttárs boxeralsóra vetkőzve ropja a publikumnak! Sajnos a másik nem képviselői között nem akadt hölgy, aki a melltartóját adta volna ajándékért cserébe.

Fél órával a party meghirdetett befejezése után végül a hotelszemélyzet jött le, hogy talán abba kellene hagyni, mert más vendégek is vannak a szállodában... Szar ügy! A zene le-és a villany felkapcsolása sem törte le azonban a felpörgött futók kedvét: a-capella kezdtek bele ismert dalok éneklésébe, amit a többiek tapssal kísértek, majd előkerült valahonnan egy üveg ágyaspálinka illetve Jager is. A dalos kedv hanyatlásával az éjszaka futóanekdoták mesélésébe csapott át, ahol egy-egy ismert, és a társaságban elismerésnek örvendő futó, stand-up komikusok stílusában vicces, futótörténeteket adott elő ezekről a nem mindennapi képességekkel és eredményekkel rendelkező emberekről.

Megtudhattuk, hogy Péter Attila nem csak a száját tudja gyorsan jártatni, hanem a lábait is, nem véletlen, hogy ilyen hiteles, és hogy mindenkit ismer a futóvilágban, hisz mögötte sem kevés verseny áll! A kemény mag, aki az aznapi 21 kili, és a késői óra ellenére fenn maradt, egész biztosan nem bánta, hogy még nem a szobájában pihen! Jó volt ezek között az emberek között lenni, valahogy mégis úgy éreztem, egy kicsit közéjük tartozom! Ez őszinte büszkeséggel töltött el!

Vasárnap reggel némi másnapossággal ébredtem, így lebotorkáltam az uszodába, hogy a hideg víz segítsen magamhoz térni. Bőséges reggeli után mentem ki az utcára, ahol már javában készültek, melegítettek a futók az aznapi félmaratonra. Biztosan a szép idő is közrejátszott, hogy sokkal többen jöttek el, mint tavaly, mégis hihetetlen látványt nyújtott a rajtzónában több száz méteren keresztül feltűnő színű ruhákba öltözött futók hosszú kígyója! Nem beszélve a fantasztikus hangulatról, a rengeteg szurkolóról, akik kereplőkkel, csattogókkal, tapsolókkal, transzparensekkel bíztattak minket.

11 órakor eldördült a rajtpisztoly, és akárcsak a nagy versenyeken, percekig tartott, mire a két oldalt tapsoló, kiabáló tömeg között a teljes mezőny áthaladt a rajtkapun. Nem untatnék most senkit a táv 21 kilométerével, de egy dolog, nagyon megfogott ebben a versenyben, amit máshol még nem tapasztaltam, és ami miatt bármikor újrafutnám ezt a félmaratont: a Tour de France érzés.

A Tour alatt látni olyat, hogy a két oldalt sorfalat álló tömeg néhány ponton összeszűkül, csak annyi helyet hagyva, ahol épp átfér a kerékpáros, és az elhaladó kerekeshez szinte hozzáérve, pár centi közelségből ordítva, tapsolva bíztatják és próbálják gyorsabb tempóra bírni a versenyzőket. Igen balesetveszélyes, de nagyon hangulatos és motiváló.

Az utcai futóversenyeken, különösen, ahol több százan-ezren indulnak, általában olyan széles a nyomvonal, hogy teljesen szétszóródnak a szurkolók, így nincs meg ez a „testközeli” élmény. Itt a Balatonnál viszont a parti sétány lényegesen keskenyebb, mint azok az utak, amelyeket az autóforgalom elöl zárnak el (minimum 2 sáv, az legalább 6 méter széles) és mivel hideg van, legtöbben igyekeznek közvetlenül a versenyközpont mellett lemenni a partra, hogy ne kelljen messzire menniük. A sok kísérő, barát, családtag, váltótárs, helyi lakos pedig egy irdatlan nagy tömeget alkot, amely rövid és keskeny részre koncentrálódik, ahol szinte súrolják futás közben az ordító, bíztató, tapsoló tömeget. Ez még a Rocky érzésnél is jobb! 

Ezúton is köszönet azoknak, akik ott voltak! Bár Holle anyó idén nem adta meg az örömet, hogy „különleges” körülmények között teljesítsük a távot, de a környezet, a táj, a ragyogó napsütés, a futótársak és szurkolók így is csodássá tették a hétvégét, felejthetetlen élményt nyújtva! A Futóblogról is többen tiszteletüket tették, sajnálom, hogy személyesen egyikükkel sem sikerült találkoznom, de ami késik, az nem nyúlik ugyebár!

20 komment

Címkék: balaton diszkó élmény damartian balaton maraton

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr57795762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sylverdevil · http://sylverdevil.hdweb.info 2008.11.30. 09:54:24

Péter Attila tényleg remek, aktív triatlonos-duatlonos éveimben imádtam ha ő volt a szpíker, mert nagyon fel tudja dobni egy verseny hangulatát még ha amúgy akadnak is hiányosságok.

2008.11.30. 11:48:10

Zseniális poszt, köszönjük. :)

BGy · http://babosi.blog.hu 2008.11.30. 15:18:32

Verseny előtt egy piálós-bulizós este? Nekem ez furcsa. Utána viszont ezerrel!!! Jövőre megyek!

angelday 2008.11.30. 17:27:30

BGy, két napos verseny volt, olvasd el az első részt is!

BGy · http://babosi.blog.hu 2008.11.30. 18:50:52

angelday, értem-értem. De a két nap között csak szürcsöltek, nem? Nekem ez a furcsa. Én a verseny előtt két héttel már nem szittyózok. Nem is nagyon megy 4.30 alá kilóméterenkénti időm. Talán itt rontottam el! Egy kis szilvórium, egy kis borocska, aztán hajrá. Régen, az egyetemi bulikból hajnalban, már nem szomjasan, sokszor mentem futva a koliig. Főleg a KEK-ről (ott volt pálinka is!) volt könnyű hazafutni, mert az dombon volt. :)) A futásom is így kezdődött. Egy karácsonyi összejövetelről kellett gyorsan hazaérnem, és futottam. Kabátban, téli cipőben. Aztán csodálkoztam, hogy 3 kilómétert milyen "simán" lefutok. Két hét múlva vettem is egy Active márkájú cipőt a Metróban, amiről elég hamar kiderült, hogy csak dísznek jó. :)))

manor 2008.11.30. 19:48:26

BGy:
Aki itt akar egyéni csúcsot beállítani, az valószínűleg komolyabban veszi. Ez amolyan évbúcsúztató verseny lehet a többségnek. Egyelőre én nem tudom magamról elképzelni, hogy ne vegyek komolyan egy versenyt - remélem, majd egyszer az is eljön, és végleg bebocsátás nyerek a funrun mennyországba:)

bodlac 2008.11.30. 23:22:11

Ez a verseny előtt bulizás dolog nekem sem tiszta. Akár csúcsot akar valaki, akár nem, másnaposan futni nem öröm. Igaz én sem tettem le még a versenyen versenyezni hozzáállásról; azaz eddig egyetlen alkalomal igen, mikor egy lánynak paceltem egy félmaratont. (Bár az is igaz, hogy az volt eddig az egyetlen olyan versenyem, ahol fizikailag jól éreztem magam, és nem arról szólt meddig bírom még a szenvedést.)
Különben ezen a Siófoki versenyen én is majdnem indultam, készültem is rá 4 hetet, mire leesett hogy nem igazi maraton. Nem értem mi a rákért hívnak nálunk minden random futóversenyt maratonnak (minimaraton, kicsimaraton, aprómaraton, stb), mikor az egy adott táv. Ez olyan degradáló dolog. Ezt az alkalmat is nevezhették volna inkább sportnapoknak vagy hétvégi futókarneválnak.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.12.01. 05:31:50

a balaton maraton elnevezés miatt nekem sem volt egyértelmű elsőre, sőt még másodikra sem, h konkrétan teljes táv nincs is, de különösebben nem zavar a dolog.

bulizás verseny előtt nem gáz. többször futottam már így, jó persze nem maratoni távot, hanem buli futást, és meg kell h mondjam az a tapasztalat, ha verseny közben teljesítményt nem igazán befolyásolja, egy kis sör, vagy egyszer egy kevés alvás (2-3 óra elég) után simán lehet jó versenyt futni. utána, na utána nem lesz annyira öröm az élet, akkor kell sokat pihenni és feltölteni.
hozzáteszem én erre a félmaratonra nagyon készültem, szóval kizárt volt az italozás előtte.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.12.01. 05:44:27

szerkik, mi ez az új csuka a fejlécben?

zsolababe 2008.12.01. 10:33:35

ez a pegasus 25... lehet Nike ID val rendelni.. a sajat neved lehet a sarkan es te allithatod ossze a szineit is... eleg jo.. es 120$ ha IDval rendeled egyebkent csak 100

DaMartian 2008.12.01. 11:20:17

BGy, és bodlac
manornak igaza van. Nyilván itt is vannak, akik komolyan készülnek erre a távra, meg akarják nyerni vagy egyéni csúcsot futni. Földingné Jucus biztosan nem bulizta át a szombat estét, de a "tömeg" számára ez egy szórakoztató lezárása a futóévnek. Még mindig jobb sportosan, a hétvége alatt 7-42Km-t teljesítve vigadni, mint otthon sört vedelve a TV előtt! Ezért nem kell senkit elítélni!
Nekem életem leggyengébb félmaratonja lett a vasárnapi, de nem az esti bulizás miatt, hanem egyszerűen kényelmes tempóban mentem, nem hajtottam szét magam. Pedig én is kompetitív alkat vagyok, legtöbbször tolom ami a csövön kifért, de ez itt most nem erről szólt! Tavasszal ettől még maraton és félmaraton egyéni csúcsot is akarok dönteni! : )
Amúgy mivel a versenyek legtöbbször hétvégén vannak, és szórakozni is csak a hét ezen szakaszán van időm, így nem ritka nálam, hogy buliból megyek futóversenyre. Futottam már így is egyéni csúcsot! Meg persze a buli és az ital nem egyenlő azzal, hogy totálisan csapjuk szét magunkat! Hehe

bodlac 2008.12.01. 16:24:45

No, nem ítélek el én senkit, csak furcsa. Nekem másnaposan még a pihengetés is kellemetlen. Arra meg nem gondoltam, hogy szárazon buliztatok. ;)

Ras · http://futo.blog.hu 2008.12.01. 16:36:06

hmm ismerek én olyat aki keményen tolta így is úgy is... tudás útja még aznaposan :D... de nem árulok el nagy titkot, az általam abszolute pozitív példaként számon tartott Muhari úr tartja a veszprémi egyetemi sörcooper csúcsot a mai napig :) (minden körben egy pohár sör, és ha jól emlékszem 4000m környékén van vége)

FutoBolond 2008.12.01. 18:32:06

bodlac, azert nem mindegy, mit iszol, mennyit, es milyen gyomorra...

ha igenyesen tankolsz (minosegi italok, nem keverve, es nem negykezlabmenos allapotig), lefekves elott meg magadba eroltetsz egy liter vizet, egy normal alvas regeneral masnapra...

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.12.01. 19:41:13

engem mondjuk nem regenerálna pár óra alvás egy rendes piaolimpia után, akárhány liter folyadékot iszok is meg. :) de azt már tapasztaltam (a legénybúcsúm utáni táncórán pl.), h a mozgás a fejfájós másnaposságra pont hogy jól jön. jó utána megint rohadék szarul voltam, de amíg pörögtem addig tök jól voltam.

Verocs 2010.11.23. 18:47:55

most kicsit bánom, hogy nem mentünk le a szobából pörögni egyet, pedig én már nem is futottam vasárnap :S na de majd jövőre! :)

Navixaf · http://ennyirefutja.blog.hu 2010.11.24. 08:47:33

Időutazó kommentek vagy földkörüli út?

:-)

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2010.11.25. 14:03:52

Itt most nagyjából elolvastam, miért is nem mentem le idén a szombati eseményekre. Ha alávetem magam az esti programnak, valószínűleg nem futok olyat vasárnap, mint amilyet így futottam. :-)

-Mariann- 2010.11.25. 22:26:46

@azilinha: hmm...mi nem mentünk buliba, de nagyon jót vacsiztunk, éjfélre értünk csak vissza, személy szerint hajnal 1 körül ájulhattam be, fél 8 körül próbáltam felébredni..és azért nem ment az olyan rosszul a szombati futás és későn fekvés ellenére sem. :)
Az az igazság, hogy én péntek este is nagyon keveset aludtam, nem sikerült időben ágyba kerülni..már jócskán elmúlt éjfél..de még nem tudtam aludni, mikor lefeküdtem, pedig korán kellett kelnem, mert szombat reggel mentem le, és ugye akkor még rendesen reggeli, már beöltözni, felkészülni, kocsiba lecuccolni..ott lent hotelba fel cuccolni...stb..

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása