Spontán kismaraton Valenciában

2008.12.08. 20:07 Winkler Róbert

Fél tízkor szállt le a gép Valenciában, fél 11 körül kerültünk a szállodába, ahol még felmerült a Kia Soul bemutatójára érkezett újságírók részére egy könnyű sörvacsora, de én futásra hivatkozva kimentettem magam. Végül is a futás egyik vonzereje, hogy kiakaszthatunk vele másokat.

Hoztam cuccot, ráadásul két pólót is, mert három napos az út. Sajnos csak 11-kor indulhattam, mert a Real Madrid meccse a Villareal ellen olyan volt, mint egy rövidre vágott összefoglaló, nem bírtam otthagyni a második félidőt. A recepción aztán nem kértem térképet, hiszen San Diegóban is megoldottam, hogy elkezdek futni egy úton, aztán fél óra elteltével visszafordulok, csak hát Valencia nem egészen olyan. Szállodánk, a Hotel Opera Valencia modern részében, a valenciano nyelvjárásban Ciutat de les arts i de les ciéncies nevű részen van, gondoltam, elindulok a centróba, aztán vissza, és kész. Az túlzás, hogy ismerem Valenciát, mint a tenyeremet, de voltam már itt vagy ötször, igaz, úgy 12 év leforgása alatt. Autóval, vonattal, navigációval, de így gyalog még nem próbáltam.

12 fok, az élet nagy ajándéka – otthon szombaton, december 6-án még motorozhattam, most meg rövidgatyában futok, szenzációs. Elindultam a Paseo de la Alamedán, kellemes, párás a levegő, nagyon tiszta viszont nem lehet, mert bár ilyenkor már kicsi a forgalom, de valószínűleg a fél életüket odaadnák annyi esőért, amennyi mostanában nálunk volt (utólagos szerzői megjegyzés: így hétfő este fél 9-kor még mindig zuhog, mint az állat, úgyhogy még nem öltöztem be.). Az autók porosak, az utcák porosak, nem panaszképpen mondom, csak tájékoztatásul. Valencia gyönyörű, egyrészt van ez az igen nagyszabású modern vonal, másrészt egy elegáns belváros és egy gyönyörű óváros. Még éjféltájt is viszonylag sok az ember az utcákon, a kocsmákban pedig még mindig a bajnoki forduló összefoglalóit nézik marha nagy kivetítőkön.

Pálmafák rogyásig, a sugárutakon sok a széles, parkosított elválasztósáv nagy ősfákkal, mármint nagy, öreg fákkal, ott is lehet futni. Én persze azt találtam ki, hogy nem ugyanott futok vissza, hanem egy kereszt-sugárúton jobbra fordulok, aztán, amikor jól esik, még egyszer jobbra, és akkor csak kiadja. Kicsit aggasztó, hogy közel sem derékszögűek a kereszteződések, de hát istenem, az a jó, ha egy várost nem körzővel-vonalzóval álmodnak a térképre, hanem csak úgy nő, ahogy kiadja.

Volt egy szakasz, úgy 45-50 perc táján, amikor hinni tudtam benne, hogy tényleg ki fogja adni. Utólag megnéztem a térképen, tényleg közel jártam a célhoz, csak elfutottam mellette – ezen a részen sok a huszonegynéhány emeletes lakóház, amik pont eltakarták a tájékozódási pontokat. Ráadásul amikor elindultam, betájoltam magam a holdra, de közben beborult. Sebaj, szaladjunk. A következő húsz perc egyre sötétebb és egyre többsávos helyeken talált, kurvák kettesével körforgalmakban, aztán valami pályaudvar, végül olyasféle hely, mint az M1-M7 közös kivezető szakasza, olyan táblákkal, hogy Alicante meg Madrid.

Ilyenkor azt szoktam csinálni, hogy hiszek benne, hogy jó az irány, és megyek tovább, de csak egyre sötétebb lett, már nagyon rég nem láttam embert, csak autókat, és a járda is elfogyott, a zsombék felett Szasza szelleme lebegett, aki nyilván habozás nélkül Madrid felé vette volna az irányt, elvégre a sport az legyen sport, de én csak egy hobbista vagyok, visszafordultam.

Utólagos térképnézegetésem alapján közel járhattam a valenciai általános köztemetőhöz (Cementerio General), ahol egy buszmegállóban találtam egy fiatal párt. Tőlük kérdeztem, merre található a Hotel Agua, ami a mi szállodánk mellett van, csak negyvenszer akkora. Fél percig nevettek, amit rossz jelnek vettem, aztán a srác azt mondta, pont a buszra várnak, ami arra visz. Szó sem lehet róla, bár már 12-13 kilométer felé járhatok, de nem fogok itt megfázni Valencia-külsőn, meg egyébként is szépen jövök kifelé a hörghurutot követő punnyadásból. Egy óra futás után is könnyedén sprintelek, ha villogni kezd a zöld, tényleg minden fasza lenne, ha nem szaladgálnék itt totálisan fogalmatlanul.

A srác elkezdte mondani, merre, és hogy a körforgalomban, ahol egy hatalmas horgot ábrázoló szobor van, forduljak balra. A horgot spanyolul persze nem tudom, de úgy mutatja, ahogy csak a spanyolok képesek magyarázni, két ujját a pofazacskójába akasztva. Szóval vissza. Mondanom sem kell, a megfelelő térnél elfelejtettem balra fordulni, ezért megint csak feleslegesen jártam meg egy felüljárót --

A szerkesztő közleménye: WinklAIR írásának többi részével nem tudjuk, mi történhetett, rejtélyes okok miatt megszakadt a beszámoló. Így, korábbi gyakorlatunknak megfelelően Józsi fogja befejezni a posztot. Tehát!

-- felesleges volt ugyan, de nem olyan vagyok, mint aki megretten holmi körforgalmaktól, vagy felüljáróktól, tehát mentem csak tovább, űzötten, vadul. A Megyeri híd is megvolt, mit nekem holmi külváros. Futottam, futottam, és akkor már átkozottul bántam, hogy Józsinak adtam a GPS-releváns Garmint, akinél ráadásul még mindig a kredencen porosodik az eszköz, mert Józsi átkozottul elfoglalt csávó, nekem elhihetitek. De elkalandoztam.

Tehát olyannyira futottam, hogy már lassan 21 kiri lett belőle, de akkor eszembe jutott, hogy ennél többet én még életemben nem futottam és bizony nem is most fogom elkezdeni a készülést a Nagyra, tehát megálltam a hotel előtt (ne kérdezzétek, hogy jutottam vissza oda, lényeg, hogy az egyik körforgalomnál elmentem balra, aztán jobbra, utána megkérdeztem az időt az egyik kurvától). Legnagyobb döbbenetemre MÉG JAVÁBAN tartott a hotelben az autós újságírók buzifesztiválja, leültem, berúgtunk, kimentünk az udvarra, ott pedig ilyen felálltam egy vicces eszközre, amit úgy kellett megfogni, mint a síbotot.

Egyszóval: FAJA.

-------update

Alig telt el néhány óra a poszt élesítése után, WinklAIRtől kapom is a leveleket, ezt skubizzátok meg:

Ez persze alföldi pusztába vetett üres szitok, hiszen a levelet maga a Mester felejtette el rendesen elküldeni -- vagy a technika ármánykodásainak áldozatává váltunk. Mindenesetre én azt feltételeztem, hogy WinklAIR küld egy csatolmányt, ahol helyreigazít. Ehhez képest:

Úgy vélem, a Futóblog hűséges olvasói (rrróka, boibo, Zsola, meg akiket éppen nem tudok felidézni emlékezetből) nem méltók arra, hogy megtudják, mi történt tulajdonképpen Valenciában.

Engem is furdal a kíváncsiság, de távol álljon tőlem, hogy ezen esemény miatt ne tudjak éjjel aludni!

44 komment

Címkék: kocsi gps valencia hobbi félmaraton

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr40811849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

boibo 2008.12.08. 20:35:16

"Végül is a futás egyik vonzereje, hogy kiakaszthatunk vele másokat."
:-DDD
Na igen.

Titi120 2008.12.08. 21:14:47

Tegnap a Real nem a Villareallal, hanem a Sevillaval játszott.
Csak azért, hogy én is hozzátegyek már valamit a bloghoz. :)

Winkler Róbert 2008.12.08. 21:25:02

Tényleg, Kanouté! Éreztem, hogy nem stimmel... :)

szbszig 2008.12.08. 21:25:13

Ja, és a Villarreal az két r, hogy én is. :D

boibo 2008.12.08. 21:30:09

Ugye-ugye?
Itt is van rögtön Titi120 és szbszig, akiket még úgy is ki tudtál akasztani, hogy futnod sem kellett, csak írtál róla.
:-)

manor 2008.12.08. 21:51:00

Robi, a Nike+SportBandbizbasz csak nálad volt, nem? Hadd lássunk már valami grafikont is, egy összefirkált térkép elég sovány bizonyíték...:)

2008.12.08. 21:56:11

Én is teljesen összezavarodtam, hányadikán is íródott ez, milyen meccsről beszélsz? De a horog magyarázata kárpótol mindenért, jót nevettem rajta. :-))))

angelday 2008.12.08. 22:22:54

Egyébként engem tényleg érdekel, mi a lett a történet vége.

Mi lesz, baze, ha nem fogok tudni rendesen aludni??

ommm 2008.12.08. 22:47:57

:D

klasszik.alszik.

2008.12.08. 22:56:35

Lehet még mindig a hotelt keresi? :))

Ivan Grasso · http://op-ironman.blog.hu/ 2008.12.08. 23:15:36

Eldobálta a ballasztot (a csuklósúlyt) és most gyorsul...:)

zsolababe 2008.12.08. 23:19:23

a sztori vege csak az lehet, hogy visszatalalt nem???? :) tenyleg, Robi elkuldhetned most mar a veget is ha igy belekezdtel :) vagy az irasbol is megvolt a 21km es gondoltad feladod? :)))))))))))))))

2008.12.09. 00:12:43

Vagy ha nem Madrid felé, akkor a másik irányba.
Legutóbb Ibizánál láttak egy furcsa, világos hajú embert, amint kimászik a tengerből és csak fut, fut, fut ...
"elvégre a sport az legyen sport" :-)))

Garf 2008.12.09. 07:15:53

A fent említetteken kívül még nagyon sok hűséges olvasótok van, csak ők nem nyomulnak ennyire...

zsolababe 2008.12.09. 09:02:37

Garf@
valoszinuleg mi erunk ra a legjobbban kommentelni :) ...amikor felmerult a futoblogos polo otlete par ora alatt kiderult, hogy van meg legalabb 50 csendes olvaso is :) es meg ki tudja mennyi.. :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.12.09. 09:57:26

ez egy marha jó post!!! :D röhögök!

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.12.09. 10:00:48

Garf, jaja, én gép előtt ülök szinte egész nap, ezért tudom csekkolni, de nincs miért irigykedni, mert 8+3-4 óra a masinával nem nagy élvezet.

Garf 2008.12.09. 10:32:43

Nem irigykedem, és nem is akartam bántani senkit, csak megjegyeztem a csendes olvasók nevében. :) Szép napot mindenkinek!

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.12.09. 10:54:36

jó, persze nem is úgy értettem hogy most esz a penész. :D

zsolababe 2008.12.09. 10:56:09

Graf@
ezzel eloleptel a csendes olvasok korebol :)))

Trobi 2008.12.09. 11:38:34

pszt....van itt valaki? :-)
nekem a Forest Gump jutott eszembe...:-) és a Winkler egyre csak fut, csak fut és fut...
ja és az a horog valószínüleg vasmacska akar lenni, szerintem...:-)

ÉS MONDJA MÁR MEG VALAKI, MIÉRT JOBB AZ ESTI FUTÁS A REGGELINÉL, MERT MEGŐRÜLÖK..:-) azon kívül, hogy a Winkler eltéved, UP térdkalácsaszakad és mégmittudoménkivelmitörténik

zsolababe 2008.12.09. 11:49:25

nem jobb :)) akkor van idejuk :) nekem az jon be, hogy azzal kezdem a napot..embere valogatja :)

Trobi 2008.12.09. 12:28:23

Vasmacskát visszavontam, lehet, hogy mégis horog, de így felülről elég nehéz a Glorieta de Europa-n levő szabadtéri műalkotást beazonosítani... viszont nézzetek rá a műholdas térképre itt:
utazas-nyaralas.info/spanyolorszag/valencia-terkep.html
és megtaláljátok Winklert amint a füvön fekszik éppen a Passeig de l'Albereda és a Paseo de la Alameda között jobbra :-))))

Pris 2008.12.09. 12:33:58

Én pl. azért futok este - jó mondjuk tényleg nem tudnék annyira korán kelni, hogy munka előtt beleférjen :) - mert már be vagyok melegedve, tudok enni előtte 2-3 órával, és szerintem sokkal hangulatosabb sötétben :)
próbáltam hétvégén párszor reggel, de nem esett jól

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.12.09. 12:57:13

én sokat futottam hajnalban (kikísértem a feleségem a 4:45ös buszhoz, azt uzsgyi), de utána mindig fáradt voltam egész nap (akkor még 5:30 alatti kiriket toltam). most meg van délutáni futótársam, így áttettük 17 óra körülre. így este vagyok fáradt és uzsgyi aludni.
milyen hülye szó már az uzsgyi! :D

BGy · http://babosi.blog.hu 2008.12.09. 13:19:53

Én is este-délután futok, nekem jobban esik. Hétvégén reggel szoktam a hosszabb távokat futni és az annyira nem esik jól, mint az esti. Nyilván azért, mert a délutánhoz szokott a szervezetem. Reggel inkább lustálkodok. Nem lehet letenni a voksot itt, vagy ott! Megszokás kérdése.

Lockna 2008.12.09. 14:19:01

Nem csak megszokás kérdése a délelőtti/délutáni futás. A okosabbak azt mondják, hogy a szervezet legjobb teljesítőkéspessége du. 5 óra körülre esik. Bizonyára meg van a maga logikája (tudományos magyarázata), de semmi képp sem hiszem, hogy szentírás lenne.

zsolababe 2008.12.09. 14:24:01

Nekem a legjobban ugy esik a futas, hogy felkelek 8kor 10ig fel 11ig valaszoltatok az emailekre, irogatok a futoblogra(!) majd utana(meg mindig ehgyomorra) elmegyek futni egyet... eleve olyankor van altalaban a legjobb ido, legyen az tel vagy nyar:) bar ez az elso tel, hogy futok :)

2008.12.09. 15:04:53

Én reggel 8-9 körül kelek, de akkor olyan kómás vagyok, hogy futásról szó sem lehet.
Este, munka után hazaérek 7-8 felé, így 8 után szoktam indulni, mikor már a legtöbb ember hazaért és a tévé előtt ül.
Hétvégén is este futok, már megszoktam a sötétséget, furcsa is lenne délután, esetleg világosban elindulni. :)
Annyi előnye mindenképp van ennek, hogy a sötétben világító autókat sokkal könnyebb észrevenni /a sötétben nem világítóktól/ a nappal közlekedőnél - szerintem.

zsolababe 2008.12.09. 15:10:08

biztos vagyok benne, hogy nincs csodamodszer... az eletmododbol il. a napi teendoidhez igazodva fogod kialakitani, hogy mikor mesz futni..konkretan beepited a napi rutinba :)

Trobi 2008.12.09. 15:44:57

meggyőztetek, mindenki akkor fut/fusson, amikor ráért és/vagy jól esik vagy süt a nap neki..:-)
másik fogós, ravasz kérdés következik, eddig 5 max 8 kimit ( :-)) futottam és a hétvégén akarok 10 fölé futni. Viszont itten már izzadásból kifolyólag komoly folyadékveszteségre számítok, amit nem tudom, hogyan lehet a legprofibb módon pótolni. Literes üveggel ugye elég hülye dolog futni, ráadásul (lásd UP-t) az egyenetlen terhelés térdkalácsproblémákat okozhat. Szóval, ti hogy oldjátok meg hosszabb távon futásnál a folyadékpótlást?

zsolababe 2008.12.09. 15:59:12

en nem iszom de ez helytelen szoval van velemenyem de nem ertek vele egyet:)) a legtobb amit eddig egyben futottam az 22km volt de azalatt nem ittam es nem is ereztem szukseget szoval... nem tudom megmondani, de szerintem 10km kornyeken meg nem kell magaddal vigyel semmit, inkabb az elotte levo par oraban igyal aprankent, hogy legyen eleg folyadek benned.... bar multheten ugy futottam 22km-t, hogy nem is ittam elotte meg aznap semmit...szoval kerdezz meg valakit aki okos mert en csak unalmamban irogatok ide hulyeegeket :))))))

potyesz 2008.12.09. 16:07:14

Trobi@, en hetente 3szor futok, altalaban reggel, alkalmankent min. 10km-t, hetvegen kicsit tobbet. Sajat tapasztalat, hogy ha "normal", aerob pulzusszam-tartomanyban futok, nem erzem, hogy innom kellene futas alatt. Utana meg elotte persze iszok, de szerintem 10km-hez nem kell meg kulon vinni magaddal. Nem tudom, hogy milyen intenzitassal futsz, lehet, hogy fokozottan izzadsz... zsolahoz hasonloan en sem vagyok profi, biztos kapsz "expert"-tol is tanacsot.

Trobi 2008.12.09. 16:24:38

@zsolababe - köszike :-), 10 km-en nem kell inni, a félmaratont meg ivás nélkül futni a legjobb..:-))))))))))
én sajnos nem tevegénekkel születtem :-), már 5-8 km közben is cserepesedik a szám, és utána csavarni lehet a futócuccomból az izzadságot...:-( vagy inkább :-)
@potyesz -ha előtte iszom, lötyög a gyomromban, utána meg már késő..:-) intenzitásra nem tudok mit mondani, szerintem jó, mert a pulzusom alapban 65-70, futás után közvetlenül 138-148 közötti, a békási Duna-gát oda-vissza 2,6 km 14 -15 perc az olyan 5,5-6 perces km

zsolababe 2008.12.09. 16:40:08

ha mar 5-6km kozben is szomjusagot erzel, akkor azt a folyadekot nem akkor vesztetted el... amikor az ember mar szajszarazsagot erez legalabb 3liter folyadek hianyzik a szervezetebol... ezt nem egyszerre kell potolni, hanem inkabb folyamatosan inni a nap folyaman(who am i to talk? :D) es akkor biztos, hogy ivas nelkul kibirsz 10 km-t

BGy · http://babosi.blog.hu 2008.12.09. 17:45:42

Ilyen hidegben én még futás után sem vagyok nagyon szomjas. Félmaratonon sem iszok 15 fok alatt. Nem érzem szükségét. Nyáron a Délibáb futáson, a Hortobágyon, viszont vedelek, mint a gödény. Szerintem most felesleges vinned magaddal vizet. Főleg 1 litert. Vagy ilyet nem is írt senki? De akkor sem.

FutoBolond 2008.12.09. 18:56:38

Trobi: izzadas: ne oltozz tul :)
Amugy tenyleg ez a lenyeg: ha napi 3 litert iszol (egyenletesen), akkor 10km-re is eleg hidratalt vagy valoszinuleg.

Ha ez nem eleg, akkor ket megoldast lattam, bar magam meg egyiket sem probaltam:

camel back: 7-10 decis lapos tartaly a hatra, elore szivoszal szeru cucc. Ha kell, iszol.

a masik: futoov: altalaban 4-6 kis masfeldecis palack van ra korbe felaggatva. egyenletesen kiiszod oket, akkor nem feloldalas a terheles.

olcsobb megoldas: ha d2d (ajtotol ajtoig) futsz, akkor csinalsz egy nyolcast, es kihelyezel magadnak vizet...

amugy az ovre-hatra aggatott cuccok azert sokkal kevesbe rontjak el a mozgasod, mint a sulyzo, vagy a balkezben cipelt literes udito...

BGy · http://babosi.blog.hu 2008.12.09. 19:56:44

A rossz ritmusban történő ivás is "elhangolja" a beállt rendszert. Tapasztalatból mondom. Utána felborult a légzésem ritmusa és két perc kellett, míg visszaállt. Ez hülyén hangzik, de így volt.

boibo 2008.12.09. 20:28:59

Azt képzeljétek el, hogy van egy olyan futóútvonalam is, ahol útba esik egy forrás. Nagggyon romantikus, csak iszonyú hideg, vigyázni kell vele.

FutoBolond 2008.12.09. 20:43:54

bgy, en is nyeltem mar felre vizet :)
kezdokent talan meg jobb setara valtani, ha iszok... :)

masik: a legzeshez sokat segit, ha uszol is.

boibo, nyaron pont jo lesz! :)

palyi 2008.12.10. 08:59:47

Izzadás: én rengeteget izzadok, viszont szerintem se kell 10km-re vízet vinni. Nekem az volt a tapasztalatom (még nyáron, nagyon melegben is), h az első 2-3 km-ben kiszárad a szám, viszont utána meg visszaállt a normális nedvességre. 5-7-10 km-t futottam hajnalban rendesen leizzadva, de nem voltam szomjas, csak amikor hazaértem akkor ittam legalább fél liter vízet, de az inkább megszokás kérdése volt, mint a szomjúságé.
Viszont a Margit szigeten nagyon jól tud jönni a kút az Árpád hídnál :)

zsolababe 2008.12.10. 09:58:02

en konkretan attol a kuttol szoktam indulni futni:) en ha szarra izzadom magam futas kozben sem vagyok szomjas utana..ha mar igen akkor az azt jelenti, hogy egesz nap nem ittam mert elfelejtettem :) es mar du van :)))

Trobi 2008.12.10. 10:30:08

@Futóbolond - camel bag vs. tevegén :-) jó ötlet, bár az egyik haverom inkább a sörhast preferálja :-)
látom már, önuralom kell ide meg a napi 3 liter folyadék, a'lá zsolababe:-)
Köszi mindenkinek a tanácsokat!

palyi 2008.12.10. 14:23:44

zsolababe: én is onnan indultam, vagyis, a metrómegállótól, de a szigetkört ott kezdem

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása