Orrokról lesz szó

2009.01.16. 10:50 Winkler Róbert

Egy korábbi poszt kommentjeiben láttam, hogy a Futóblog olvasóközönségében valóságos népbetegség a szájon át légzés. Mínusz tíz fokot közvetlenül letorkozni nem a hosszú élet titka. Megfázni is úgy szoktunk, hogy valamink kihűl, mondjuk a torkunk, ott az immunrendszer akadozni kezd, és a mindig arra járó baktériumok-vírusok kiépítik az első hídfőállást. Szóval szájon át lélegzéssel egy órán át a torkunkat hűteni mindenképpen rossz.

De mi a rossebet csináljon, akinek nem jön az orrán át elég levegő?

Bokszolóknál alap, hogy az orr mindig útban van - a bokszoló tán legfeleslegesebb testrésze az orrcsont. Ha orrba vágják az embert, az még a meccs adrenalinmámorában tobzódó, egyébként is fájdalomhoz szokott bunyósoknak is feladja a leckét. Az orrtörés borzalmasan tud fájni, még egy sima, enyhe vérzéses orrba vágás is kellemetlen, megkönnyezi az ember. Láttam már olyat, hogy ökölvívó a pályafutása során eltekint az orr törött porcainak rekonstruálásától. A Kokó előtti korszak legeredményesebb magyar profija, Gálfi András több fontos erénnyel rendelkezett. Sose szart be például az erősebb ellenféltől, az idegen pályától vagy attól, hogy csak pár napot készülhetett a meccsre. És volt egy olyan jobbegyenese, hogy belegondolni is rossz. Nem volt viszont orrcsontja. Vicces is volt, amikor egyszer megmutatta: benyomta az orrát, amit gyakorlatilag nem tartott semmi. Gyakran el is képzeltem, milyen közelről bámulhat ki a csukott ablakon, ha akar. Nála az volt az orr-porctalanság motivációja, hogy így soha többé nem tört el az orra. Könnyen elkezdett vérezni, ha bekapott egy orrost, de inkább csak szivárgott a vér, ami semmiben nem zavarta. Aki sok bokszot néz, tudja, mekkora vérmennyiség tud időnként kiszakadni az orrból. Szóval Gatto így menedzselte a kérdést.

Én meg, mióta az eszemet tudom, rosszul kaptam levegőt orron át. Azt hittem, állandóan náthás vagyok, vagy valami ilyesmi, igazából nem is nagyon gondolkoztam rajta; megszoktam. Hanem egyszer egy orvoslánnyal jártam. Mármint nem a lány volt az orvos, hanem az apja. Na és ő, mint precíz és érdeklődő orvoslány állandóan mondogatta, hogy ez nem normális, és addig szívta a vérem, míg el nem mentem a fater fül-orr-gégész kollégájához. Aki belenézett az orromba, és megállapította, hogy valami kagyló, vagy porc, vagy mi, meg van nagyobbodva. És simán ki lehet savazni, kérem-e.

Szarul hangzott a savazás (hangyasav), de át kellett tömegközlekednem a városon, gondoltam ne vesszen kárba az út, köszönettel kértem. Előrebocsátom, mindenkinek nagy szeretettel ajánlom ezt a kis beavatkozást, de tényleg, őszintén, komolyan. Ugyanakkor nem tett boldoggá, hogy a savas pamacsot egy kötőtűre emlékeztető formátumú krómpálcikára rakta, márpedig egy orvosi műszer alakja soha nem öncélú: ha hosszú, akkor azt bizony mélyre dugják.

Én speciel sose gondoltam volna, hogy az orrom belül ennyire hosszú utazást tesz lehetővé. Az se megnyugtató, hogy látjuk, amint folyamatosan tolják befelé azt a szart, persze az érzés is kellemetlen. Kellemetlen, míg meg nem érkezik a sav a rendeltetési helyére; na, akkor nem kellemetlen, hanem nagyon kemény. Sokkal durvább, mint beverni a fejünket a kredencajtó sarkába, és valamivel intenzívebb, mint amikor szegycsontra tetoválnak.

Szóval szar, de megéri. Azóta kapok orron levegőt, tök király - aki megszokta már az ellenkezőjét, annak kiváltképp több éves katarzis. Szeretettel ajánlom tehát minden szájon át lélegzőnek. Egyszer fáj, de az nagyon jó befektetés, ráadásul az én operációm már igen régen volt, azóta biztos sokat fejlődött az aneszteziológia tudománya. Szóval, Józsikám, nincs mentség a téli tunyulásra, ez a szomorú helyzet.

36 komment

Címkék: orr polip lélegzés beavatkozás orrcsont hangyasav légvétel

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr56857697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.01.16. 11:23:18

orrpolip, orrsövényferdülés...

én is szájlélegző vagyok, jönnek is a megfázások. nem normális dolog. előbb-utóbb orvos kell hozzá!

Ted Striker 2009.01.16. 11:31:27


Orr-fül-gégészeti világnapot tartasz WR? :-)
(totalcar.hu/magazin/kozelet/szallopor/)

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.01.16. 11:39:05

Én csak futás közben veszem a számon a levegőt. A fájdalmat nem bírom. Ááááá.

Salvatore Bonanno 2009.01.16. 11:52:36

@Ted Striker: Én is épp erről akartam érdeklődni Robitól, de beelőztél. :-)

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2009.01.16. 12:15:22

Winkler egy polihisztor, úgy néz ki mindenhez ért ! :)

Kicsit elgondolkoztam ezen az örr-füll-gége alapú sportlégszűrő tunningon saját részre : persze még nem döntöttem.

Ami nekem bejött az a horkolás elleni ragtapasz! Elég jól megnöveli a levgőmennyiséget.

Egyébként megnéztem a Kropesz-es videótokat, kicsit hiányoltam hogy nem borultál előtte jelképesen térdre, szerintem poénos lett volna így kezdeni a videót. Kropesz egy élő szobor és legenda egyben, kb. éteri magasságokban... :)

Annak ellenére hogy futással kapcsolatos volt a videó címe, semmi futás nem volt benne :) Persze leesett a fényképezőgép...

Az FJR 1300-as Yamahád, nem rossz. Nekem egy 1100-es Kawa van. :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.01.16. 13:08:29

jajj, de nagyon leíró volt, többször összeborzongtam.
biztos nekem is kellene vmi hasonló beavatkozás, de teljesen elrettentem.
szép írás! :)

cato fong 2009.01.16. 13:31:16

nekem is összeszorult a seggem a leírástól. nekem 10 éve volt egy orrsövény műtétem, éppen azért, mert rosszul (illetve inkább sehogy sem) kaptam levegőt az orromon. a műtét óta, ha lehet, még kevésbé kapok levegőt, viszont ugyanúgy, ahogy Robi leírta, egész évben fújom az orrom, mintha az év 365 napján meg lennék fázva. a folyamatos orrfújás kezdetét egyértelműen a műtéthez tudom kötni. nem tudom, lehet, hogy megnézetem újra egy fül-orr-gégésszel, bár azóta nagy ívben elkerülöm őket, mert fájt is a műtét után kb. 2 hétig, ráadásul értelme sem volt.
viszont gondom eddig nem volt a hidegben való futásból, pedig szájon át tüdőzöm a jó hideg levegőt. ha nagyon sokat futottam hidegben, akkor köhögök egy pár órát, esetleg még másnap, de akkor tudom, hogy miért. ami veszélyesebb szerintem az, ha hidegben ÉS nagy szélben fut az ember, jó átizzadva (gore-tex meg kutya fasza ide vagy oda) kapja a szélrohamokat a mellkasára.

Winkler Róbert 2009.01.16. 13:32:37

Ted&Salvatore:
Véletlenül jött ki így, mert ezt az orrost már két hete megírtam, csak a futóblogot Józsi szerkeszti, és akkor rakja ki a posztokat, amikor a világszellem súgja neki. Meg egyébként a szállóporos cikket is keddre terveztük, de aztán cseréltünk, mert Obama beiktatására mással készülünk. Tényleg, Józsi, valami Obama-emlékfutást rendezhetnénk. Mindenki Geronazzo Mária dalát állítaná be power songnak.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.01.16. 13:48:35

@Winkler Róbert: hogy lehet kibírni, h vmit amit már megírtál ne tárd azonnal ország-világ elé? hát igen, ezért szakma ez.

angelday 2009.01.16. 14:17:05

A demokratikus elven szerkesztett blogokat wikinek hívják, skacok.

Vegyi Ali 2009.01.16. 14:25:23

Én általában orron át lélegzek, mikor kicsit kifogy a szufla, akkor szoktam kicsit szájon át is, de nem váltok teljesen. Nekem inkább az a bajom, hogy ilyen rohadt hidegbe ki nem bírok menni. Ma mondjuk szép idő van, de én két hete nem futottam egy métert se. Talán este kimegyek.

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2009.01.16. 15:42:55

Mint mondotam volt nagyon jó ilyen célra a horkolás elleni tapasz. (Gyógyszertárból tudsz venni) Értelemszerűen az orrodra kell tenni, és kb. úgy fekszik rajta mint az a cikk első fotóján látható - persze ez átlátszó.

Sokkal több levegőt tudsz vele beszívni, és ezért elég sok triatlonos használja.

Én pl. a nagyatádi versenyen fogom, bringán és futás közben is.

Úszáshoz nem. :)

Bár... kipróbálom. Lehet hogy nem ázik le.

FutoBolond 2009.01.16. 16:45:15

witch, es ez legalis cucc?
meg egeszseges?

egy idoben az uszok kozott is divat volt valamilyen tapasszal az orrukon futni, de leszoktak rola.

FutoBolond 2009.01.16. 16:45:47

marmint ugy gondoltam, az uszok usztak a tapasszal :)

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.01.16. 16:57:05

Geronazzo Mária nevének említése illik a mérleg másik serpenyőjébe. Orrszondázás félméteres cuccal, vagy Geronazzo Mária felRÉMlése az agyban. Jó lenne "power starter"-nek. A rajtnál tesz egy olyan mozdulatot, mintha meg akarna csókolni. Usain Bolt a rajtgépből sem lépne ki, mire én a százat már lefutnám. Na, megyek szívok egy kis friss levegőt. :))

adam182 2009.01.16. 16:59:24

annó a katonasági alkalmassági vizsgálaton kiderült, hogy orrsövényferdülésem van. akkor még nem is volt tünetem, így meglepett a dolog. azóta sokat romlott, állandóan be van dugulva. lassan el kell mennem vele dokihoz, de tartok a műtéttől :S

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.01.16. 20:12:49

@angelday: bocs, nem volt benne semmi kötözködés, komolyan mondtam h nem tudom hogy bírjátok ki ti, akik hivatásból írtok. ha nekem sikerülne ilyeneket összehoznom biztos nem bírnám ki, h úton útfélen ne hősködjek vele. :) ezért mondom h szakma.
ami azt illeti majdnem olyan jó szakma mint zsoláé... :)

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2009.01.16. 21:34:49

@FutoBolond: Persze szerintem teljesen legális. Annyi hogy az orrodat nem engedni összesni... Te is csinálhatsz magadnak otthon, vágsz egy rugalmas műanyagot, és szpen bekened ragaszóval. Rárakod az orrodra... Ennyi :)

2009.01.16. 21:55:46

@WITCH: Én eddig azt hittem, hogy az ilyenben minimum valami kenőcs van, ami vagy odapárolog az orrom elé, vagy felszívódik a bőrön keresztül. Így viszont nem hangzik túl veszélyesnek.

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2009.01.16. 22:00:57

@rrroka: Szerintem annyira nem drasztikus az újságíróknál az információközlési kényszer. Én pl. relatíve sok magazinnak írok, de nem esnék kétségbe ha egy cikket áttolnának a következő számba. :)

Ez is egy munka > az újságíró is ember > sőt, van amelyik fut. Bár az utóbbi megállapítás nem jellemző a többségre. :)

-elf- 2009.01.18. 09:28:05

Igy, telen kicsit gyanus, hogy azert nem jon az orromon a levego, mert futas kozben permanensen folyik.
Azelott sose gondoltam volna, hogy ennyi taknyom van, de masfel oraig gond nelkul dol.
Mas izzad, en igy valasztok ki.

Viszont amiota telen futok -azaz iden- nem voltam meg beteg.
Ja, es az uszas is a Komjadi kinti medencejeben tortenik, ott esely nincs orron keresztul a levego vetelre.

xhege 2009.01.18. 09:48:39

@-elf-: Én tavaly januárban kezdtem futni, és februárban egyszer voltam beteg, de azóta elkerült minden nyavalyatörés EDDIG :(
Pénteken még este futottam 8 km-t, ami rendkívül jól esett, tegnap reggel meg bedurrant a torkom, köhögök és folyik az orrom plusz a közérzetem sincs a toppon. Úgy tűnik eddig tartott a védettségem :(
Tegnap délután még meccsem volt, de örültem, hogy túlélem. Most pár nap pihi jön azt hiszem.

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.01.18. 11:43:57

Futó "karrierem" kezdete óta engem is elkerül a megfázásos betegség. Olyankor szoktam egy kicsit gyengélkedni, amikor a gyerekek az oviból, vagy a bölcsiből hazajönnek és az arcomba tüsszentenek, ezt C-vitaminnal kúrálom ki.
Ma sikerült friss, mély hóban futni az erdőben. Szenvedés volt, többször nem vágyok ilyen romantikus helyszínre. A lábam fáradt el. Eh.

2009.01.18. 12:57:24

Betegség ügyében annyit tudok mondani, hogy futni tavaly márciusban, pont Húsvétkor kezdtem el és utána kábé minden hónapban egyszer voltam lázas, megfázásos beteg egész júniusig. Azóta nem. Most télen egyszer-kétszer éreztem a torkom, néha a közérzetem is rossz volt, de nem dőltem ki úgy, mint azelőtt. Ezt viszont nem tudom hogy a futásnak tulajdonítsam, vagy a hozzáadott vitaminoknak és ásványi anyagoknak. Ugyanis, hogy ne legyek beteg, néhanapján elropogtatok egy-egy úgymond táplálékkiegészítőt. Valószínű mindkettő közrejátszik benne, vagy inkább remélem, hogy a futásnak is van haszna ilyen szempontból. :)

kata1121 2009.01.18. 13:59:38

Nekem múlt héten volt orrsövény műtétem, és egyáltalán nem olyan vészes, mint amilyennek a cikk, meg a kommentek alapján képzelném. Altatás-előtt-után-közben semmi komoly fájdalmat nem éreztem, kivéve, mikor véletlenül orrba vágtam magam kevéssel a műtét után.
Egyetlen rossz élményem maradt: mint azt később elmondta az orvos, az átlagosnál jobban vérzett, és emiatt sok vért nyeltem a műtét alatt és után, és az jött vissza emésztetlenül a műtét utáni fél napban folyamatosan.

Azóta sem tudom, hogy én vagyok szerencsés, és magas a fájdalomküszöböm, vagy az orvos volt irdatlan profi.

Futni a műtét óta még nem voltam, úgyhogy nem tudtam kipróbálni, hogy jobban lélegzem-e, egyelőre még a sétánál is majd megfagy az orrom hegye:) Mindenesetre csak a fájdalom miatt szerintem nem érdemes halogatni a műtétet.

CsabaÚr 2009.01.18. 17:54:30

Felfutottam ma reggel Hegyestűre, lefelé jövet egy gödörbe lépve kifordult a bokám. Még egy ötöst lenyomtam vele kocogva Köveskálig, nehogy leizzadva megfagyjak, de most nem nagyon tudok ráállni. Nem tudtok valami jó kenőcsöt?

manor 2009.01.18. 19:21:38

@CsabaÚr:
Naturland Fekete nadálytő krém nekem jól szokott esni izületi/ínszalag fájdalmakra, bár ha nem tudsz ráállni, az már lehet, hogy komolyabb szert kíván.

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2009.01.18. 20:46:10

CsabaÚr
Ha van duzzanat anno még az un. Burofixes kötést is ajánlották. Talán tablettában kapható, ezt kell feloldani vízben. Még egy cucc ami nagyon jó regenerálószer az Aminoerg. Ha több nap egymás után 40+ felett futok mindíg ezt használom. Létezik oldatban, krémben, gélben.

CsabaÚr 2009.01.18. 21:28:00

manor, szasza75, köszönöm szépen a tippeket. Most este már rá tudok állni, de a Fekete nadálytő krémet megpróbálnám holnap, simám gyógyszertárban megkapom? Ha nem segít, ráfordulok az Aminoergre.

manor 2009.01.19. 10:31:21

@CsabaÚr
DM-ben, Rossmanban is megkapod

DaMartian 2009.01.20. 11:29:22

Paula Radcliffe is ilyen nózitapasszal fut!
Nincs benne semmi dopping, csak felhúzza a bőrt az orron, így megnöveli az orrüreg méretét és simábban, több levegő tud bejutni. nem túl szép, de hatékony!
@Csaba úr: bokaficamra feketenadálytő krém!!
Én tavaly óta futok kint télen is, és bár régen könnyen megfájdult a torkom, mostmár úgy hozzászokott, hogy kimondottan élvezem a hidegben futást, és egy éve nem voltam se beteg, se influenzás, sőt az alul/felül vírusok is elkerültek, pedig azelőtt azokat hajlamos voltam benyelni!

állítolagmárvillamostisláttam 2009.01.31. 18:02:45

feketenadálytőt + árnikát homeopata bogyócskában is lehet kapni, és szájon át is nyomni a kenőcs mellé. csillapítja a fájdalmat is, meg lehúzza a duzzanatot is. (12-15, napi 3x 5db)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.02.02. 09:54:40

@állítolagmárvillamostisláttam: a homeopátiásról és a 20 millió dolláros kacsáról itt:
www.origo.hu/tudomany/elet/20030103homeopatia.html

"Egy gyakran használt homeopátiás gyógyszer, az Oscillococcinum kacsamájból készül. Forgalma az USA-ban évente 20 millió dollárnyi. A hígítás akkora, hogy elegendő minden évben csak egyetlen kacsát leölni, hogy ellássa a teljes Egyesült Államokat - ez az állat tehát a húszmillió dollárt érő kacsa."

adam182 2009.02.06. 22:11:55

nagy nehezen rávettem magam, és ma eljutottam dokihoz az orrsövényferdülésemmel kapcsolatban. megállapította, hogy a jobb oldalon amiatt, a másik oldalom vmi orrkagylónak nevezett félkör alakú porc túlzott mérete miatt kapok rosszul levegőt.
március közepén helyrehozzák a dolgot kisebb vésés, faragás segítségével. gyáva vagyok és altatást kértem, de még így is f.s.k. ráadásul két napig bent kell maradnom utána, és két hétig tabu a testmozgás. viszont a műtét után 3,5 héttel lesz a velencei tófutás, amiről semmiképp sem akarok lemaradni:(

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása