A célhoz vezető út...

2009.07.17. 16:52 szasza75

Talán egyszer készültem igazándiból félmaratonra. Abban az évben találták ki, hogy klassz piros pólót kap az első 1000 beérkező. Nagyjából 1:40 en belül kellett ahhoz futni, hogy mindenképpen a kezembe nyomják a célba. Ez végül összejött, de azon a nyáron vettem először komolyan a célkitűzésemet. Rendszeresen futottam a köreimet, hétköznap gyorsabbakat és rövidebbeket, hétvégén pedig egy-egy 15-25 km-t. Nagyon büszke voltam magamra a kitartásom miatt. De ez már rég volt....


Augusztus végén ismét nekivágok a CCC elnevezésű trailversenynek. Egy korábbi postban már írtam róla, tavaly nem fejeztem be. Talán a tapasztalatlanság, talán a puhány lábam és rossz cipőválasztás, de az is lehet, hogy fejben voltam kevés hozzá. Annyit megtanultam, hogy ez nem sétagalopp, komolyan kell venni. Augusztus 28-án 10 órakor rajt, így múlt hét elejétől gyakorlatilag belekezdtem a felkészülésem utolsó 7 hetébe. Természetesen ezt megelőzően is futottam, csak ugye mivel közeledik a verseny napja, így a ráhangolódás is nagyobb szerepet kap. Ennek megfelelően múlt hét pénteken a szellemi ráhangolódás jegyében a szállástársakat invitáltam egy már klasszikusnak mondható sörben sült csülök partira. Mentálisan kifejezetten jót tett ez a kezdet, utat nyitva a következő 7 hét megpróbáltatásainak. Persze elejtettem pár irányelvet is arra vonatkozóan, hogy az edzéseket komolyan veszem, többet futok hegyen és az étkezésemre is jobban odafigyelek (pár kilót azért jó lenne ledobni). Utóbbi kivételével ezek vállalható fogadalmak.

A múlt hét nem csak emiatt volt érdekes. Németh Csaba újabb skalpját gyűjtötte be a 7 napos SWISS JURA Marathonon, vasárnap pedig 5 trikoloros mezbe öltözött futó mérettette meg magát a Terepfutó VB-n Franciaországban (68 km, 3500 m szint). A magyar csapat kiválóan helyt állt a rendkívüli nehéz és technikás magaslati pályán.

Aznap futótársaimmal mi sem tétlenkedtünk. Pár ezer méterrel alacsonyabban a Szurdok 40 túrán látogattuk meg a Pilis számos szurdokát és persze emelkedőjét. Nemcsak a pazar természeti szépségekre csodálkoztam rá, hanem arra 2400 m szintre is, amit belesűrítettek a 44 km-es távba. Persze a Rám-szakadékban, a Vaskapu sziklánál (lásd fotó), vagy a Lukács-árokban szó sem volt futásról. Mindenesetre a 6:30-on belüli teljesítéssel tökéletesen elégedett vagyok. A táv során csupán egyszer gyengültem el igazán, amikor is egy méretesebb kullancsot pöcköltem le a pólómról. Persze elfáradtam, de ez rendjén is van így. Időközben az is felmerült bennem, hogy heti egy alkalommal összefoglalom itt, hogy mit futottam, sportoltam az adott héten, de talán ezek a futások meglehetősen kevés támaszt nyújtanak a sporttársak félmaratoni felkészüléséhez. Na de ezen még gondolkodom.

76 komment

Címkék: motiváció ccc félmaraton terepfutás ráhangolódás

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr171248750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HecseDLI 2009.07.17. 18:23:43

Hogy és hol készülsz rá Szasza? Milyen hosszú a táv , mekkora a szintkülönbség?

Jane 2009.07.17. 18:26:43

Én is megkaptam akkor azt a piros pólót! Emlékszem mennyire örültem neki, és milyen büszkén futkorásztam benne utána a Margit-szigeten :))
Fura, hogy azok után, hogy kb. fél éve nem volt már rajtam, épp a tegnap esti futásomhoz vettem fel újra, és ki is fejtettem a futópartneremnek, mennyivel másabbak már a mai papírvékony Dri-Fit pólók, mint ez a piros kis tünemény, ami Nekem életem első Dri-Fitje volt.
Szasza, gratula a Szurdok 40-hez, hajrá a CCC-re való felkészüléshez, és részemről: Én követelem a heti egy összefoglalót az edzéseidről és sportmegmozdulásaidról!!!
Mivel nyújthatnál nagyobb támaszt a félmaratonra készülő sporttársaknak, ha nem azzal, hogy leírod, mi mindent vagy képes megtenni a magad elé kitűzött célok elérése érdekében??

zsolababe 2009.07.18. 07:30:09

Szerintem is jo lenne egy osszefoglalo a felkeszulesrol..plane, hogy en aznap akarok futni a Velence Szupermaratonon 56km-et es lehet, hogy segitene nekem is a felkeszulesben... a nike-t en csak levezeto edzesnek szanom egy hettel a verseny utan :)

HelloJozsi 2009.07.19. 21:33:07

Magam részéről valami fél perccel maradtam le a pólóról, azt hiszem.
Ami az összefoglalót illeti szerintem minden motiváció jól jön, főleg ha azt nézzük, hogy mi az az őrület amire készülsz :)

2009.07.20. 11:02:10

OFF - Figyu blogírók: nem lehetne írni egy bejegyzést a N félmaratonról? Úgy látom elég sokan tervbe vettük, hogy lefutjuk, aktuálissá is kezd válni a téma, esetleg nem lenne valamelyikőtöknek kedve csokorba fogni a hasznos tanácsokat, tapasztalatokat, tippeket, ötleteket? Lehet h csak én vagyok ilyen kis érzékeny lélek, de nekem olyan jó lenne egy entry, amiben minden fő tudnivaló össze van szedve, ha valamire kíváncsi vagyok, csak visszajövök és újból elolvasom. Persze, tudom, máshonnan is össze lehet szedni a netről mindent, amire kíváncsi vagyok, de... naaaaa! Léccilécciii! :)

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2009.07.20. 11:20:17

tudnivalók a félmaratonról? hmmm, az a baj nehéz elképzelnem hogy mire vagy kíváncsi. Ha vannak konkrét kérdések talán valamire tudok válaszolni. így azért nehéz, futni kell és kész :-)

2009.07.20. 11:33:03

@szasza75: Hát nemtom... én még nem voltam, ez lesz az első. Úgyhogy nekem minden új vele kapcsolatban. DaMartian pl. említette, hogy nem érdemes gyorsan kezdeni. Vagy hogy előtte már ne fussuk agyon magunkat. De pl. hogy együnk előtte? Mikortól érdemes visszább venni a futást? Ilyesmik. Nemtom. Ami a ti tapasztalatotok. Aztán úgyis jönnek a kommentek, ki-ki a saját élményével / parájával / kérdésével... csak összeáll valami a végére... én meg jól begyűjtök minden infot, hogy mégjobban el tudjam képzelni, milyen is az a félmaraton...

Persze ha a félmaraton még nem az a kaliberű verseny, amiről sokat érdemes írni, akkor mindegy, mondom, a neten végülis van fönt info, de az mégis mááááás... mint a Futóblog-info.... :)

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2009.07.20. 11:48:24

@wannabeskinny: Szerintem érdemes róla írni. Azon gondolkodtam, hogy azt az ominózus felkészülésemet előkeresem valahonnan, egy biztos. Egy biztos a félmaratonra úgy mentem, hogy már előtte futottam edzés jelleggel jó párat. így kitapasztaltam mire lehet szükségem és mire nem.

2009.07.20. 11:57:36

@szasza75: Na, hát ez az - én még életemben nem futottam ennyit egyszerre :) Egyesek szerint nem is kell, elég, ha 15-18-ból megvan egy pár alkalom (nincs még...), mások szerint nem lehet nekimenni anélkül, hogy előtte le ne futottad volna a teljes távot. Nemtom, semmit nem tudok, csak azt, hogy közeleg, jön, MINDJÁRT ITT VAN - és nekem addig még nagyon sokat kell futni!!!!!! Úgyhogy jól jönnének a tanácsok, tapasztalatok...

Jane 2009.07.20. 13:23:17

@wannabeskinny: Tényleg mondott már ilyet valaki, hogy nem lehet nekimenni anélkül, hogy le ne futottad volna előtte a teljes távot? Ez a legnagyobb (már bocsi) baromság a világon. Szerintem teljesen fölösleges, és pont a lényegről maradsz le a verseny napján, az érzésről, hogy igen megcsináltam, képes vagyok lefutni 21 kilit (főleg mint újonc félmaratonista)
Én még a 18 kilit is soknak tartom, max. 15, persze ez egyénfüggő, Nekem elég alacsony a monotonitástűrő képességem, én soha nem futottam még egyszerre 20 kilinél többet, a maratonjaimra való felkészülések során sem. Én inkább a két edzés közötti regenerálódási idővel játszom olyankor.....

2009.07.20. 13:59:56

Bizony, pl. egy norvég ismerősöm, aki otthon rendszeresen fut. Igaz, tőle mondjuk nem is vettem komolyan, mert amúgy is egy okostojás, mindig az a frankó, amit ő mond, nemcsak futásban... de mástól is hallottam már. Hálistennek amit te mondasz is hallottam többször és személy szerint afelé hajlok... csütörtökön úgy néz ki fogok tudni futni egy hosszút, kíváncsi vagyok, mennyit bírok... egy 15 jó lenne, de majd meglátjuk...

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.07.20. 15:57:05

@wannabeskinny: Én úgy készültem a legelsőre, hogy kétnaponta 10 km-t futottam, olyan gyorsan, ahogy csak bírtam (4:30-4:40 min/km). Egyszer kipróbáltam a 16 km-et, akkor még nagy kihívás volt, majd a félmaratont lenyomtam 1:47:41 alatt. De az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy két évig előtte minden másnap 10 km-t futottam. Azóta futottam több félmaratont, de már nem akkora nagy szám mint az első, mert simán megy. Persze ha ekkora arccal beférek a célba. :)))

bodlac 2009.07.20. 16:05:13

@wannabeskinny:
Nézd:
www.edzesonline.hu/edzesterv/64/felmaratoni_edzesterv_kezdoknek

De ez persze csak egy terv, sok másikat lehet még találni. Ha csak a teljesítésre (nem időre) hajtasz, kevésbé összetettet is lehet csinálni, a lényeg hogy hetente legyen egy hosszú futásod (aminek nem kell sztem 15-16 km fölé mennie), meg még 2-3 rövidebb (5-10 kilósak).
Visszavenni elég az utolsó két hétben, utolsó előttiben csak ne hatjsd szét magad, az utolsóban meg legyen 2-3 pihenőnap a verseny előtt. Tempó ügyben akkor jársz a legjobban, ha megpróbálod egyenletesen tartani, számold ki a céltempódat, és igyekezz azt tartani végig. Elején elszaladni tényleg nem jó, kivéve ha ezáltal kikerülsz a tömeg totyogó sűrűjéből. A kajálás sokmindentől függ; de verseny közben félmaratoninál nincs szükség evésre.

2009.07.20. 16:19:26

Na ez az, ilyen tanácsokra gondoltam, és ami külön tetszik, hogy hárman kb. ugyanazt írjátok, azaz valószínűleg igazatok lehet. Ami a céljaimat illeti, most így elsőre a teljesítés - pláne hogy nagy valószínűség szerint a verseny lesz az első alkalom, hogy 21-et futok egyben. Momentán igen lassú vagyok, nem is írom le, milyen lassú (na jó, 6:33 átlaggal csináltam tegnap egy ráérős 10 km-t, szerencsére messze voltam a végkimerüléstől), de még szintidőn belül, ami azért biztató, így szűk 1.5 hónappal a Big Race előtt. Ami az edzéseimet illeti, vagy 5 hónap kihagyás után főképp futópad, heti 3x, darabonként 40-55 perc 3%-on (ezen már nem is nagyon szeretnék változtatni). Aztán van heti egy kinti, az egyelőre ilyen 10 km körüli. De most lehet, hogy a csütörtöki futópadot le tudom cserélni egy másik kintivel. De jó lenne! Hát ilyen kis kocakocogó vagyok én, nagy álmokkal. A fene számolt ezzel az 5 hónapos kihagyással, de ha már így alakult, föladni a félmaratont csak nem fogom!!!! Úgyhogy jöjjön csak az a félmaratonos poszt és rá a kommentek, hagy lássam a buktatókat, a nehézségeket és készülhessek gondolom többedmagammal életem első igazi nagy versenyére...

bodlac 2009.07.20. 16:50:03

Még annyit, hogy a szintidő 2:30, így ezzel a tempóval várhatóan eléggé a végén leszel a mezőnynek. Ezzel kapcsolatban azt kellene megtudnod, hogy szokott-e még ilyenkor víz lenni a frissítőpontkon, vagy már felisszák - ebben az esetben jobb ha viszel magaddal egy kulacsot.

2009.07.20. 18:30:31

Jaja, gondolom, hogy éppen csak nem ér majd utol a busz, de hátha fejlődök addig azért. Mielőtt kényszerpihentem, megvolt a 6 perces km (ami persze szintén nem egy gepárdvágta...) és terveim szerint a heti 4 edzés még vagy négy héten át biztos meglesz. Gondolkodom egyébként ilyen kis mikrokulacson, amit bevághatok a zsebembe, a kaja nem izgat, mi több, víz nélkül is simán bírom 10 km-en át tutira. Volt itt szó kulacsövről korábban - ha övet nem is, de 1-2 kulacskát lehet h viszek magammal...

manor 2009.07.20. 20:09:25

@wannabeskinny:
Ha csak a teljesítés a fő cél, akkor szerintem nyugodtan futhatsz az edzéstempóddal, aztán 15-16 km-nél, ha úgy érzed, hogy maradt még benned, akkor lehet gyorsulni, onnan már biztosan nem fogsz elbukni. A tömeg, a versenyélmény egyébként sokat segít, tényleg csak az elején kell figyelni, hogy ne ragadjon magával, és megmaradj a megszokott tempód környékén, aztán később már csak utazol - majdnem:)

2009.07.20. 20:39:14

@manor: ez a tervem! Turbózhatnék hamarabb, meg minden, de nem szeretném idő előtt kifullasztani magam. A cél a teljesítés - séta nélkül! Tisztában vagyok, milyen pulzussal mit teljesítek, amit a versenydrukk kicsit mondjuk elmos (legalábbis a tavalyi Coca-Colán ez volt: csak annyit éreztem, hogy kicsit jobban fulladok az elején, mint szoktam - naná, 152 helyett 172 volt a pulzusom!!), erre most figyelni fogok. Csak az a hülye busz utol ne érjen... jaj, azt nem élném túl!!!!

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.07.20. 22:05:01

@wannabeskinny: A busz 7:10-es km-ket "fut", azaz 10 km múlva már 6 és fél percre lesz tőled, ha a szokott tempódat hozod. Ej, ez nem is olyan sok! Szóval húzzál bele, de ne rögtön az elején! 6:30-as tempónál mennyi a pulzusod?

2009.07.20. 22:18:20

@BGy: Tegnap az átlag pulzusom átlag 6:33 pace mellett 158 volt, igen baráti... tényleg baromira nem voltam elfáradva a 10. km végére... tudok én ennél jóval jobbat is, már tegnap is így éreztem...

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.07.21. 08:01:46

@wannabeskinny: először is biztosan teljesíteni tudod a távot fizikailag ezzel a felkészüléssel amit itt leírtál. a pulzusmérés a versenyen sem hülyeség, hogy érezd a versenyszellem és napsütés nem szippant-e ki belőled többet, mint amit érzel.
a 21 kirin várhatóan nem csak a fáradtság lesz az ellenséged, hanem a cipőd és a ruházatod is meg fog kínozni. körömágyi fájásra és vízhólyagra lehet számítani, ennek esélyét a jó cipővel és egy normális futózoknival lehet csökkenteni, esetleg még vmi kenegetéssel, erre nem tudok tippet adni sose kenegettem. ha a csukádban már van 800kiri akkor a verseny előtt most még érdemes újat venni, a maradék másfél hónap alatt összeszoktok.
ahogy nekem is mondták a kulacsöv nem létszükséglet, de tényleg lehet rá esély hogy a gyorsabb tempóban futók felszlopálják előled a izótóniás italokat és a víz jórészét is, így erre készülhetsz kulaccsal.
sapka, ha nem bírod a napot, lehetőleg fehér. nekem bevált a frotír csuklópánt, mint izzadtságtörlő, és ha nem bírod hogy vmi melegíti a csuklód, akkor is zsebre lehet vágni, frissítőpontotn bevizezni, isteni tud lenni.
a pályából adódóan nagyon sok embert fogsz látni akik már jóval előtted lesznek, ez deprimáló lehet, de ne érdekeljen különöseben, lesznek mögötted is.
a záróbusz nem téma, sosem fog utolérni, sőt nem is hiszem, h látni fogod a tempóddal. ha mégis utolérne, akkor vmi baj van, jobb is ha felszállsz.
a pálya alakjából adódóan nagyon sok helyen tudnak rokonok, barátok szurkolni, ez nagyon nagy erőt tud adni amikor éppen lekonyul az ember. ideális hely a petőfi híd pl, ott kétszer is elhaladunk majd. ha van váltóban induló ismerős akkor ott is kapsz biztatást. nagy általánosságban persze mindenhol lesznek szurkoló emberek, de a pesti oldalon felfele kicsit magára maradhat az ember, és kb itt 15 kiri után ismerkedik össze a holtponttal is. ezen némi frissítéssel, tempóváltással, powersonggal lehet könnyebben átlendülni.
ha zenével futsz figyelj nehogy közben lemerüljön az elemed. :)
egy óra mindenképp kell, h kapj visszajelzést a részidődről. ha nem pontos perces kirit futsz, akkor nem árt előre megjegyezni pár referenciaidőt, pl mennyinek kellene lennie 13 kirinél, ha 6:30 futsz. nekem 14-15 kiri után már komoly feladat szokott lenni kiszámolni milyen részidőkkel milyen végső időre számíthatok és milyen tempót megyek, de ezzel pl nagyon jól el is szórakoztatom magam, csak úgy repülnek a kirik. :)
a frissítéseknél lassíts, vagy akár állj is meg, nincs rosszabb, mint amikor az ember az izóval szemen és orron önti magát. 15 után azonban a megállás nem célravezető, lemerevedhetsz és nehéz lehet továbbmenni, akár görcs is lehet belőle.
nem tudom most milyen lesz a pálya pontosan, de mindig lehet számítani arra, hogy a szervezők viccesek és a cél előt csinálnak még vmi kunkort, így amikor azt hiszed már csak pár száz méter kiderülhet, h a ligetben még el kell menni balra meg jobbra, majd vissza. gonosz trükk!
az utolsó kiriért csináljuk az egészet, de leginkább az utolsó pár száz méterért. majd meglátod mire gondolok! ;)
verseny után, ivás és nyújtás! rohadtul fog fájni mindened, talp és izomgörcs lehet. érdemes kicsit sétálni, lábat rázogatni. leguggolni tilos!
látod már túl is vagy az első félmaratonon! :D

zsolababe 2009.07.21. 08:17:46

@wannabeskinny: eloszor is nem biztos, hogy ugy zajlik mint rrokanal :) ..nekem pl az elso felmaratonomon sem volt sem faradtsag, sem labfajas de meg csak liheges sem..mondjuk 1.57 lett szoval nem egy vilagcsucs:) en pl. majdnem mindennap futottam egy szigetkort es csak az utolso par hetben kezdtem el ket szigetkoroket futni.. es egyszer futottam 3-at(16km) ennyi... es konnyeden ment.. viszont azt javasolnam, hogy a futpadot surgosen csereld szabadban futasra mert egeszen mas a ketto... de nem hiszem , hogy aggodnod kellene..siman le fogod futni.. azert egy versenyen elkap a tobbiek lelkesedese is.. szoval ne aggodj :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.07.21. 08:48:05

@zsolababe: én inkább úgy mondanám, hogy nem biztos, h úgy zajlik minden, mint nálad, mert te szuperman vagy! :DDD

2009.07.21. 08:58:35

@zsolababe: az a baj, h nem TUDOM lecserélni a futópadot :( Egyszerűen nincs mód arra, hogy heti 4x kint tudjak futni :( Most lehet, hogy heti kettőt meg tudok oldani, de többre nem nagyon van kilátás.

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2009.07.21. 09:07:44

@wannabeskinny: miért nem lehet? pedig aszfalthoz kellene edződni...

2009.07.21. 09:13:37

@rrroka: nagyon köszönöm a részletes leírást, bakke, most momentán nagyon lenne kedvem futni, teljesen meghoztad :) A cipőm egyébként új, Adidas Supernova Glide, most barátkozunk, remélem beválik. Eddig nincs vele különösebb baj, egyszer mondjuk megijesztett, de azóta már rendben vagyunk. Valami nyári futózoknit tudtok ajálani? Van valami vékonyabb spéci zokni, vagy a sima frottír futó az, ami jó, pont mert nem vékony...? Sapim van, fehér, futó, a csuklópántot még nem próbáltam. Talán megéri egyet zsebrevágni, mert azt gyűlölöm, amikor mezítlen alkarral kell elkennem az izzadságot az arcomon... pláne ha folyamatosan... A hólyagok meg... izom- és talpgörcs... aszondod érdemes a hétfőt kivenni szabinak? :P

Huhh, azért kemény lesz ez nekem. De semmi pénzért ki nem hagynám!

2009.07.21. 09:14:42

@wannabeskinny: logisztikai okok miatt. Szinglimami-sors :)

2009.07.21. 09:15:15

Jaj, Szasza, ezt neked akartam, csak elbánáztam :D

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.07.21. 09:49:00

Nekem az első félmaraton után fájt a térdem másnap. Aztán egy másik cipőt vettem, azóta soha, semmilyen csont-csatlakozási helyem nem fájt, tehát a cipő nem kényszeríti a lábamat erőltetett pozíciókba. Nagyon-nagyon fontos, hogy a cipő támasztása a futóstílusnak megfeleljen!!!!! Ezért lenne jó, ha minden futóboltban egy futópadon kameráznák az ember lábát hátulról és egy szakértő eladó megmondaná, milyen cipő kell hozzá. Ha mezítláb futsz, nem fáj a térded, mert a csontjaid úgy csavarodnak, ahogy akarnak. De ha egy olyan cipőben teszed mindezt, ami a csontok csavarodását növelik, akkor a térd tényleg tud fájni. A Runners' world oldalán erről szemléletes képek és videók vannak. Cipő,cipő,cipő!

Ivan Grasso · http://op-ironman.blog.hu/ 2009.07.21. 09:52:46

Tavaly a NIKE-n 2ó44perces befutónál nem volt a záróbusz még sehol. A mezőny végével értem be a fenti idővel, minden frissítőállomáson bőven volt még izo és víz. Szerintem ezen a versenyen felesleges vinni. (kiemelkedően jó a szervezés)

@wannabeskinny : az aszfalton futást tényleg szokni kellene, de anélkül is meg tudod csinálni, max. kicsit fájni fog és lassabb leszel.:) Ha olyan idő lesz mint tavaly (35C), sapka, napszemüveg hasznos kiegészítő és ne csodálkozz, ha a pulzus +10/perccel magasabb lesz. Remélem ezt az idén megússzuk!

2009.07.21. 10:01:54

@Ivan Grasso: mivel a futópados futásaim mindig minimum 3% emelkedőn vannak, így az aszfalton mindig gyorsabb vagyok :) Egyébként a 2008-as évet csakis aszfalton futottam végig, akkoriban azért volt sok 10 km-em, volt idő, mikor heti 4-5x pl, remélem a lábaim emlékezni fognak erre. Meg hát azért most is 4-ből 2 outdoor lesz ettől a héttől... ne is fájdítsátok a szívemet ezzel a futópad-témával. Higgyétek el, nagyon hiányzik a kinti futás :(

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.07.21. 10:23:35

@wannabeskinny: mindenképp kell egy szabinap utána! :) futópadot én is tanácsolnám elhagyni, még ha csak kicsi távokat tudsz is menni időhiány miatt, mert az egyenletes felszínű futópadon néhány olyan láb és boka izom nem dolgozik, ami majd a hepehupás aszfalton kezd el hiányozni és fájni.
ha futni nincs időd, akkor kertben, mezítláb egy kis futóiskola, akkor a csemetének lesz min nevetni! :)
(futóiskola nálunk az volt, h alacsony-közép-maga térdemeléssel dzsoggolás (tyúklépésben futás), visszafele ugyanez sarokkal).

2009.07.21. 10:34:56

@rrroka: Nincs kert, idő még lenne is, bébicsősz nincs :) Ez az én nagy bajom: nagyszülőkből a legközelebbi is 150 km, a barátok nyakára meg nincs képem járni. Van egy leányzó, aki fut és aki érti, hogy miért akarok annyira futni - ő most babát vár, így mostanában nem edz, viszont szívesen vigyáz a fiacskámra - na így tudok elmenni heti egyszer kintire. E héttől heti 2x, hála neki. A végén lehet, h több is lesz belőle, de ilyet elvárni senkitől sem szeretnék, pláne, mivel a kisfiam egy energiagombóc.... nem egyszerű vele, szívem szerint befognám futni, de még nem lehet :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.07.21. 11:12:15

@wannabeskinny: a heti 1-2x aszfalt bőven elég lesz, további parára nincs szükség. :)

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.07.21. 11:20:21

@manor: Hűű, ezt kipróbálnám! Azt a k... életbe, mekkora ötlet!
@wannabeskinny: nem irigyellek! Én pont az ellenkezőjéről tudok beszámolni. A feleségemnek rengeteget köszönhetek, mert minden nap elenged egy órát futni. Igaz, hogy az erdőhöz közel lakunk, emiatt door-to-door tudok futni. A nagyobbik lányomat (óvodás) augusztusban viszem Mezőtúrra a félmaratonra, ahol 200 méteres futáson indítom. Kapnak ők is érmet, hátha ezzel elkezdi a kis amatőr sportkarrierjét.

2009.07.21. 11:32:20

@BGy: Hát nem egyszerű. De nem panaszkodom, mert az életem minden egyéb aspektusa klasszisokkal lett jobb a szinglimamivá válásommal, meg a fiacskámé is - a futással akkoriban nem számoltam. Most viszont, hogy kialakult az új kis menetrendünk, már ez is fontos megint ugyebár és ez az első alkalom, hogy a negatív oldalát is látom az egyedül nevelésnek (na azért soha ne legyen ennél nagyobb problémám :D) Ezt is megoldom valahogy. Futópad oszt kész, majd lesz jobb is, most ez van. Addig is szoktatom a gyerkőcöt is a sport gondolatához... aztán majd együtt gyűjtjük a kilométereket :D

zsolababe 2009.07.21. 12:04:14

@wannabeskinny: a frottir zoknit felejtsd el:))) futozoknit vegyel..en a nike structure-t ajanlom hosszabb tavokra 21+ de a legegyszerubb kalenji a decathlonbol is klasszisokkal jobb mint a frottir zokni:) tisztesseges futozokniban, a labadra valo cipovel lehetetlen vizholyagokat szerezni egy felmaratoni tavon:) ne aggodj..siman menni fog..szerintem nem is kell masnapra szabit kivenned.. a szabit inkabb tartogasd egy hosszu hetvegere, ahova kikapcsolodni es pihenni mesz ..nem lesz ra szukseged hetfon..arrol nem is beszelve, hogy meg teli leszel energiaval es az "i did it" erzes euforiajaval szoval..... just do it! :)))

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.07.21. 13:41:35

@zsolababe: igen-igen, a zokni! Egy sportzokniban tényleg nem szabad vízhólyagot szerezni. Én a Hervisben vettem, 3 db 1500 forint volt. Vastag, szellőzik, kitölti a cipőt, ezért nem csúszkál a láb, ami ugye a bőrrétegek nyírását okozza. Bár a félmaratonjaim 66%-át külföldön futottam és oda a seregből "megmentett" piros-fehér-zöld csíkos zoknimban megyek (vastag), ha már nincs HUN felirat a mezemen. :)))

2009.07.21. 13:57:45

@zsolababe: FUTÓ frottír, te :) Persze h futó. De az enyéim (Nike szintén) frottírok... vastagok, sőt az egyik belül frottír, kívül meg sima... (a frottír a törcsi-anyag, igaz??) Na akkor ezt a Nike structure-t megnézem...

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.07.21. 14:38:37

@zsolababe: megint csak vitatkozni tudok veled abban, hogy a nem robot emberek, mint mi, igenis éreznek fájdalmat az első félmaraton után. :)))

"Érzékelem a sérülést. Ezt nevezhetjük fájdalomnak."

zsolababe 2009.07.21. 15:30:14

@rrroka: miert kell serulest osszeszedni egy felmaratonon? :) nem lehet csak ugy lefutni... mondjuk most a delibabon az egyik mellbimbom kidorzsolodott.. de egyreszt elfelejtettem bekenni masreszt azert eleg extrem korulmenyek voltak :)

2009.07.21. 16:14:48

@zsolababe: szerintem nem a bokaficamra gondol Rrroka, hanem ilyen vízhólyag-bimbikidörzsölés stb dolgokra. Hát remélem semmi ilyesmi nem fog történni, eddig még sosem volt futásból adódóan semmi bajom, de 21 km az bizony 21 km... jobb készülni az ilyen dolgokra, mint gyanútlanul megtapasztalni őket...

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.07.21. 16:28:55

@zsolababe: ezzel a bimbóval nem vagy egyedül, a jobb bimbómat nekem is kidörzsölte a hortobágyi futás. Vááá! A rajtszámom jobb oldala emiatt piros lett, de esővel higítva! Áááááá, ha menet közben látom, hogy vérzik, akkor biztos, hogy jobban fájt volna, így csak utólag értesültem a dörzsölés tényéről.

bodlac 2009.07.21. 20:41:52

Bocs hogy kicsit megakasztom a gondolatmenetet, de már napok óta arra várok, mikor esik le a blogíróknak, hogy egyik kontribútoruk, pkrisztike megnyerte a 3000 m-es síkfutást szombaton a Zaragozában rendezett EAA Premium atlétikai viadalon.

www.nemzetisport.hu/atletika/atletika-papp-krisztina-elso-lett-3000-m-en-zaragozaban-247089.html

Hát nem vártam tovább, congrats.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.07.21. 20:49:56

@zsolababe: itt most ne olyan sérülésre gondolj, ami miatt fel kell adnia futást, hanem olyanokra amik nehezebbé teszik. hiába a legjobb cipő-zokni kombó vízhólyagja, feltörése mindenkinek kialakulhat, számítani kell rá és tudni, hogy ez mindenkinek szokott lenni és kibírható. :) de pl ha vki nem vágja le a körmét a lábán, vagy nemrég vágott, akkor a körömágy is simán bevérezhet, azon nem segít a cipő és a zokni sem.
te marha sokat futsz, edzésen sosem zúzza le a lábad a csuka? mert akkor marhára irigyellek. :) bár a mostani cipőmmel nagyon jó barátságban vagyok, lekopogom!

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.07.21. 20:52:50

@zsolababe: hozzáteszem, én az ilyen kidörzsölős, hólyagos dolgokra nem figyelek futás közben, ahogy az oldalszúrásra és egyéb kifulladós dolgokra sem, de fontosnak tartom elmondani azoknak akik még nem voltak ilyen helyzetben. neked is osztottuk az észt tavaly a balcsi előtt. :)

Steve01 2009.07.21. 21:16:43

Sajnos nekem is tönkretette a lábamat a cipő a hortobágyon.Egy szép nagy vérhólyagot növesztettem verseny közben, ami a végére szépen ki is szakadt.Történt mindez úgy, hogy a versenyen viselt Nike Zoom Vomero-ban már kb 800 km volt, és soha addig semmi gondom nem volt vele!Biztos vagyok benne, hogy az egyenletlen út miatt mozgott benne a lábam, aminek ez lett az eredménye.
Ettől függetlenül azt hiszem kiszolgálta az idejét, ezért nyugdíjaztam. Már csak a konditerembe használom.Ma teszteltem először az utódját, egy pegazust. Az időm siralmas lett, de erről nem a cipő tehet.Az teljességgel jól vizsgázott, csakhogy ez volt az első futásom a hortobágy óta, és ez most három hét, plusz három kiló súlytöbblet!:)De a nike-ig még belerázódom.Apropó, éppen ma neveztem.:)
@wannabeskinny: Nem akarlak paráztatni, annyira nem értek hozzá, ezért csak a saját tapasztalataimat mondom.Amikor elkezdtem a futást, akkor a konditeremben futópadon edzettem.Aztán mikor már pár hónap után simán lefutottam 6-7 km-t gondoltam, hogy mostmár kimegyek a szigetre és körbefutom, elvégre az csak 5 km.Hát eléggé nagy volt a csalódás, mert két km után még a füleimen is levegőt vettem és 3 km után kénytelen voltam megállni, és sétálva befejezni.Aztán másnap lementem megint a terembe és simán leküldtem a 7-et!Teljesen más volt "haladva" futni, mint "felugrálva".Remélem érted, hogy mire gondolok!
De ez csak saját tapasztalat, lehet, hogy másoknál máshogy működik.

zsolababe 2009.07.21. 21:18:28

@rrroka: nekem csak most zuzta meg egy kicsit a Lunar Trainer sajnos:( futottam benne mult heten egy 28ast kanikulaban es szerintem mas a kaptafaja mint a Peganak es megnyomta a bal nagylabujamat:( azota Pegaban futok mert meg gyaloglasnal is erzem a lunarban:( ha helyrejott akkor a Lunart csak rovidebb 10-15km-es futasokra fogom hasznalni es maradok a Peganal.. ill lehet hogy a Lunarbol egyel nagyobb kell..de hat interneten rendeltem nem probaltam fel:) ..januarban a mutetem utan, amikor nem futhattam csak gyalogolhattam futopadon akkor egy 12km-es gyaloglasnal az asicsem ugy megnyomta ket labujjamat, hogy a korom is lejott:( de a Pegausokkal meg nem volt baj soha pedig futottam mar bennuk 36km-t meg 32-t rendszeresen es azert heti 100-120km-t beleraktam mindket Pegamba..lehet szerencses vagyok de nem szokott ilyen jellegu serules lenni sem edzesen sem versenyen... most azert kicsit aggodom az aug 28-i ket velencei-to koros verseny miatt..azert az megiscsak kb 56km..bar a versenykiiras szerint 54 de mivel nem egyszer futottam mar korbe tudom, hogy az majdnem 28km... szoval azert eleg soknak tunik de belevagok :)

Steve01 2009.07.21. 21:21:39

@wannabeskinny: Ja, és minden tiszteletem a Tiéd, amiért a munka és a gyermek mellet egyedülállóként még ilyen komoly célokat tűzöl ki magad elé. És abban biztos vagyok, hogy meg is fogod valósítani!:)
Találkozunk a Nike-on!:)

zsolababe 2009.07.21. 21:26:02

@Steve01: azert egy Vomero-t meg nem kell nyugdijazni 800km-nel.. meg egy saucony is elmegy 1200-at egy Vomeroba vagy egy Pegaba nyugodtan belerakhatsz 1500-1800kozott..kicsit draga ahhoz a Vomero es tul jo cipo, hogy ido elott nyugdijba kuldd :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.07.21. 21:31:43

@zsolababe: tényleg szerencsés lehetsz, de azért az 56 káem az nagyon durva! én azt hittem csak októberben futsz majd maratont, addig nem esel neki nagyobb távnak. így már a maraton nem is lesz vmi nagyon izgalmas. :)
azért az nem mindegy h 54 vagy 56 kiri, az ember igencsak el tud keseredni a részidők láttán! nem lehet h kicsit más útvonal lesz, mint a tópartin volt?

bodlac 2009.07.21. 21:45:41

@zsolababe: Nekem azért szépen elhalt a legutóbbi pegám 600km-nél, szal nem az árától függ, hanem hogy az aktuális cipő épp meddig bírta. Gondolom ez a futó tömegétől, stílusától, futásintenzitástól is függ.

bodlac 2009.07.21. 21:51:32

Erre a Velencei-tavi futásra www.velenceitomaraton.hu/ én is megyek, és ahogy látom a listát immár a glorious Futóblog Allstars team 40%-a be van nevezve. Van 27km és 54 km táv, és ráadásul egy vöröskeresztes mentőcsapatot is támogat az ember, ami igen szép dolog, bár tudom hogy a minden Nike boltban 4990 Ft-ért beszerezhető vörös félmaratonos pólóért futni sem kutya, hehe.

zsolababe 2009.07.22. 08:06:35

@bodlac: en azt nezem a statisztika szerint, hogy mindket Pegamban 700km felett van mar es meg tokeletesnek erzem oket..mondjuk ranezesre is olyanok mintha vadiujak lennenek :) lehet, hogy a Pegad selejtes volt :)

zsolababe 2009.07.22. 08:11:28

@rrroka: tulzottan mas utvonalat, ugye eleg nehez talalni..plane rovidebbet..hacsak nem a vizenjarast gyakoroltatjak velunk..hmm..mondjuk karacsonykor szulettem az igaz:)) na de kestem 2000evet szoval nekem meg nem megy a vizen jaras..bar a vizisi remekul megy szoval.... :))) nekem a Garminom 27,6 korul szokott mutatni a vegere es mindig csal lefele meg a szigeten is nemhogy egy ekkora tavon:) de szerintem mindegy is ..en nem a reszidot szoktam nezni, hanem a pillanatnyi tempomat az eggyel kozvetlenebb visszajelzes :)
a maraton azert meg izgalmas lesz nekem mert egyreszt az elso maratonom.. ismeretlen terepen mert Philadelphiaban meg nem voltam soha.. ja es nem az a celom, hogy lefussam, hanem hogy 4oran belul fussam es azert az mas :)

2009.07.22. 08:14:40

@Steve01: azért hetente egyszer aszfalton is megyek és a minimum 8 km simán megvan :) Ha a futópadon beállítasz egy kis emelkedést, akkor az eléggé hasonlít a normál futáshoz. Nekem ez minimum 3%.

Most meg na mi történt? Holnap úgy néz ki megyek a Szigetre (!!!) és 2 kör minimum. Azt hiszem nekimegyek a harmadiknak is, legfeljebb megállok, ha már nagyon nem bírom... de agyban már egy napja készülök, hogy bírjam... ha az sikerül, már csak 5+ km a félmaraton..... :)

Steve01 2009.07.22. 09:21:41

@zsolababe: Simán lehet, hogy megvan benne már az ezer is, csak nem jegyzek fel minden edzést.Meg aztán az elején a nagylábujjamnál a belső anyag kiszakadt.Még nem lyukas teljesen, de már nemsoká...
Amúgy már mások írták, de ha valaki nem olvasta volna, a Hervisben minden Pega 14990 Ft!

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.07.22. 10:29:10

@zsolababe: hát akkor nem tudom elképzelni hol szednek le majdnem két kirit a körből. lehet h nem használnak se gpst, se googlemapet. :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.07.22. 10:30:17

@bodlac: ez az oldal katasztrófálisan néz ki... :D

zsolababe 2009.07.22. 10:54:53

@wannabeskinny: ha harom kort le tudsz futni akkor ezer szazalek, hogy meg lesz a felmaraton, akkor mar nem lesz min aggodj!!! Szep lassan menj es minden korben igyal par kortyot a kutbol van egy az eredmenyjelzo tablanal es van egy a szallodak utan a parkolonal, mindketto mukodik es nagyon finom viz van bennuk! az allatkertnel levo nem mindig mukodik de koronket egyszer eleg frissiteni! siman menni fog ne aggodj..meg azt is fogod fontolgatni, hogy neki menj-e a negyedik kornek :)

bodlac 2009.07.22. 10:59:45

@rrroka: ez igaz, tényleg olyan '96 nekiengedték a népeket a html-nek stílusú.

@zsolababe: kivülről nekem is újszerűnek néz ki. A tömegem kisebb, így biztos az intenzitás eltérés okozhatja a különbséget. :)

effe 2009.07.22. 22:56:28

@rrroka: miért tilos leguggolni verseny után? :-o
nekem futás után nagyon jól esik a guggolás, nyújtja a combomat , bokát, térdet.
van valami "tudományos" magyarázata, vagy saját tapasztalat?

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.07.23. 06:45:07

@effe: általánosan a nyújtás ellentéte a guggolás. amit lenyújtottál, azt a leguggolással újra összerántod. persze, h feszülnek az izmok, de nem jól. nekünk legalábbis ezt mondták amikor versenyszerűen futottunk és a nyújtásról volt szó. de még sosem láttam "hivatalos" hogyan nyújtsunk futás után leírásban sem, h guggoltattak volna, mindig csak hajolgatás nyújtott lábbal, meg ilyenek szoktak lenni.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.07.23. 06:51:59

@effe: ezek pl nagyon jó gyakorlatok: www.futanet.hu/eterv2/bemelegites/spec_bem.html
van benne egy félig guggolás, de nem az a földigsegges combösszegyűrős. én nagyjából ezeket is szoktam csinálni, kivéve a guggolós, meg ahajolgatós részt. az utolsó előtti nagyon jól kinyújtja a vádlit-achillest, marha jó érzés! nekem általában egy konyhaszék a segítségem, nekem pont ideális magasságban van, hogy feltegyem rá a lábam.
ezen kívül még földre ülve, hátradőlve szoktam felhúzott lábat rázogatni, az egy ilyen általános bemelegedve tartó mozdulat, sokszor látható pályaversenyek előtt, ahogy ülnek és rezgetik a lábukat. :)

Jane 2009.07.26. 21:07:27

@wannabeskinny: Na, hogy sikerült a szigetfutás??

2009.07.27. 10:01:06

@Jane: na, hát aznap nem a Szigeten kötöttem ki és sajna 6 km-nél többet nem is sikerült kipréselnem magamból. Tegnap este viszont 17 km-t futottam átlag 152-es pulzussal és NAGYON JÓL ESETT!!!!! Ma pici combizom-lázam van, szerintem először, mióta futok (2008 márc), de ezt az érzést szeretem, mert tudom, hogy a 17 km okozza, amit csak úgy sitty-sutty lefutottam :D

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.07.27. 13:10:34

@wannabeskinny: Gratulálok, ezek szerint akkor jó eséllyel indulsz a Nike félmaratonon. A 17. km után már csak a visszaszámlálás van. 18,19,20,21 és vége!

2009.07.27. 13:20:14

@BGy: köfike, hááát, szeretném azt hinni, hogy menni fog. Szeretnék addig még vagy két ilyet futni, meg pár 10 km-t, csak hogy szokják a lábaim a hosszú betont...

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.07.27. 14:31:55

@wannabeskinny: A 17 km-t mennyi idő alatt futottad le? Meglesz a 7:10-es átlag? Említetted, félsz, hogy a kísérőbusz a sarkadra lép. :))

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.07.28. 08:14:54

@wannabeskinny: én is azt mondom, h simán meglesz a félmaraton, szerintem 2:20 körül, ami bőőőőven a szintidő alatt van. szerintem látunk majd még embereket 3 óra körül is befutni, záróbusz ide vagy oda.

zsolababe 2009.07.28. 13:02:53

@wannabeskinny: szerintem 2.15 alatt leszel.. el fog kapni a verseny hangulata ..ne aggodj .. en benevezem egy baratomat, aki meg eleteben nem futott tobbet csak velunk ket kort(mar amennyiben az futasnak szamit amit o csinal:D) es vele fogok maradni vegig a tav alatt mert meg nem hiszi el de en biztos vagyok benne hogy le fogja futni meghozza 2.15 alatt ...mar cak 94kg:) ..ha gondolod, akkor te is fuss velunk es biztosan bevonszolunk a celba :)

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása