Balaton félmaraton - 21.1km napsütésben

2009.11.18. 11:12 angelday

A hétvégi Balaton félmaratonról közölnénk törzskommentelőnk és megbecsült tagunk, rrroka élménybeszámolóját a hosszú táv blogról:

A tervezett kétnapos-háromrészletben maraton helyett végül "csak" félmaratonra mentünk Siófokra, egy kis anyagi meg egy kis egészségügyi okból. Áron is alaposan megfázott, néha elment a hangja és elég taknyos volt, engem meg az influenza kerülgethet, mert a héten többször kiütött az izomfájásokkal kísért hőemelkedés napközben. Szerencsére egyikünk sem lázasodott be, így vállalhattuk a versenyt, de tekintettel arra, hogy a héten még csak futni sem mentünk, és a november is lazábbra sikerült a tervezettnél, nem voltak nagy terveink. 1:50 körüli idővel simán kiegyeztünk volna.

Ez a verseny nagyon jó hangulatú. Olyan érzésem volt, mintha a nike félmaraton kb. ezerötszázra fősre sűrített kivonata lenne, csupa jókedvű sportolóval, akik az ősz végén még futnak egy marha jót a Balaton parton. El tudom képzelni, hogy az emberek még hóesésben is vigyorognának, de a napsütésben mindenki virult, mert még a tavalyinál is jobb időnk volt, kevesebb széllel, több napsütéssel és 13 fokkal.

A rajtnál sem volt nagy tumultus, simán áthaladtunk a rajtkapun fél perc alatt és nekiestünk a két azonos útvonalú körnek. Az első két kiri után realizáltuk, hogy jókedvűen futunk öt perces tempót mindenféle fáradtság és a betegeskedés hatásainak jele nélkül. A frissítőnél megállva vidáman koccintva toltuk le az isoitalt "húzóra" és még arra is figyeltük, hogy a kukába hajítsuk a poharakat. Az első kör végén éreztük, hogy ez nagyon jól megy, 12 kilométernél pedig realizáltuk, hogy megjavíthatjuk a tavalyi időnket! Ettől elkezdtük kicsit komolyabban venni magunkat, a harmadik frissítőnél már meg sem álltunk, csak a kulacsövből ittunk. A part füves részén mindkettőnkre rájött a lábfájás, Áronnak az elöregedett cipője törte fel a lábát (mint később kiderült olyan durván, hogy a papucsban kellett hazamennie), és a talpa is görcsölt, engem meg a szokásos nagylábujjas fájás gyötört. Ennek ellenére simán mentünk 4:45 és 5:05 közötti tempót.

Az utolsó három kirire fogyott el az erőnk. Nem lassultunk ugyan, de a tempó tartása már nagyon nehezen ment, hiába volt közel a cél. A 19 és 20 közötti kilométer volt a legküzdelmesebb ezrünk az utóbbi időben, sehogy sem akart véget érni, már beszélni sem volt erőnk, csak lihegve futottunk. Az utolsó kilométer jelzőhöz érve gyorsan kiszámoltam, hogy ha 144:30 volt a tavalyi időnk, akkor azt nem javítjuk meg, de ha 1:44:50, azt már igen. Nem emlékeztem pontosan, pedig lehet hogy ha tudjuk, hogy 15 másodperccel maradunk csak el az előző év eredményétől, akkor egy picit még hajrázunk.
Így is nagyon jó eredmény kevés edzésből és félig betegségből. Boldogan és csalódás nélkül vigyorogtunk a célba érés után. Aztán persze felfaltunk mindent ami a kezünk ügyében volt. :)

Jövünk jövőre is! Hátha végre lesz hó!

84 komment

Címkék: balaton verseny maraton félmaraton

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr921531151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.11.18. 12:22:53

Gratulálok! Jó időben, jó időt futottatok.
Már akartam máskor is kérdezni, hogy ha nem a hivatalos frissítőknél frissítek és megnyerem a versenyt, akkor kizárnak? Vagy ha a saját kula csövemből iszok, de csak a frissítő pontoknál, akkor érvényes az első helyem? Egyelőre még nem keveredtem ilyen szituációba, de ki tudhatja előre? :))

haan-chee · http://www.wellnesscafe.hu/futoblog 2009.11.18. 12:53:19

@rrroka: Jók voltatok, gratulálok! Jól sejtem, hogy 2007-ben nem voltatok a félmaratonon? Na, az egy szép élmény volt, vasárnap reggelre leesett a hó, majd délelőtt is szakadt, hozzá fújt a szél, mindenki hóembernek nézett ki. :) Egyszer érdemes ezt is kipróbálni! :)

torontál 2009.11.18. 13:31:23

Én is ott voltam, én nem láttam ilyen jónak a helyzetet :-( szerintem kevés volt a frissítőhely (elsősorban vízre gondolok), és a frissítés színvonala sem a megszokott volt. Arról nem is beszélve, hogy volt egy lány, aki kiszáradt - és hívni kellett a közelben álló mentőt (aki épp egy másik kidőlt sporttársunkat látta el) - ebben is talán része volt annak, hogy kevés volt a fissítőhely. Nyilván mindenkinek meg van a lehetősége, hogy vigyen saját kulacsövet vagy bármit, amivel tud frissíteni... de ettől függetlenül kevésnek és rosszul szervezettnek tartom a vasárnapi frissítést - az eddigi tapasztalatokhoz mérten mindenképpen.

Az idő szép volt, tényleg sok jó ember gyűlt össze, erre nem is panaszkodom, de mindezekkel együtt én többre számítottam a jól beharangozott Balaton Félmaratontól (nekem ez volt az első hivatalon Balaton parti futásom).

Mylady 2009.11.18. 14:53:16

A kulacsról jut eszembe: hétvégén láttam párszáz forintért a tescoban "O" alakú kulacsot (közepén lyukkal), határozottan futóknak címezve. Állítólag fél liter lötty fér bele. Olyat kell vinni futáshoz :)
Mondjuk én hülyét kapnék, ha végig egy ilyen féltégla méretű izét kellene kézben cipelnem :)

193 2009.11.18. 14:57:01

Egyet értek Torontállal!
Szerintem is kevés volt a frissítőhely!
Meglepődtem amikor az első frissítőnél az isoitalt akarták e kezembe nyomni -várjunk még vele- gondoltam, de később én is több vizes frissítőhelyre számítottam.
Azt mindenképp el kell mondani, hogy velem együtt a futók 85%-a túlöltözött!
Volt ott, gyapjúsál, kesztyű, pamut sapka, tréning alsó stb. Én úgy éreztem, féltávnál, hogy megfövök ha nem veszem le a futó sapkámat. Vetköztem volna még, de inkább a futást választottam!
A befutó csomagban is csak fél liter "mű víz" volt, jobban örültem volna a mésfél liter tiszta ásványvíznek!
Szóval, szerencsésebb a rajtnál kicsit fázni, mint féltávnál "szaunázni".
Láthatóan a nagy többségnek velem együtt (első Balatonosként) ebben nem volt tapasztalata!

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.11.18. 15:13:49

@Mylady: NE! Ne vedd meg az O kulacsot! Már ott elrontottad, hogy a Tescoban ilyeneket nézegetsz. :))) Ha sajátmárkás (ócsó) termék kell, menj a Decathlonba, vagy az Intersportba.

Mylady 2009.11.18. 16:05:11

@BGy: Á, eszembe se jutott megvenni. A limlom részlegen nézelődve véletlenül láttam meg, jót derültem rajta :)

A Decás kulacsöv sokkal jobban tetszik, csak nem látom értelmét ilyeneket venni így, hogy nem járok kútmentes helyre futni :)

HecseDLI 2009.11.18. 17:59:31

@193: Nem volt nagy meleg 15 fok körül inkább több.
A túlöltözés miatt kívántátok a még több
frissítést. Az ancúgot nem könnyi belőni sokszor, a csalóka idő miatt.

DaMartian 2009.11.18. 18:10:04

@torontál @193: szerintem ezt azért eltúlozzátok srácok! Én pl. két frissítőhelynél nem is ittam.. Aki verseny közben (különösen ha nem 40 fok és tűző nap a körülmény) kiszárad annak nem feltétlenül a verseny alatti, hanem inkább a verseny ELŐTTI folyadékbevitellel lehetett gondja!!! Én nem tapasztaltam problémát a frissítés mennyiségével sem minőségével, pedig a mezőny végén futottam!

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2009.11.18. 19:11:47

@torontál: ha 10-15 kmt futok nem is szoktam frissíteni. Mondjuk 2 hete futottam 2:30 percet terepen, a végére vattát köptem, de az inkább az előző napi italozgatának volt köszönhető és reggel is elfelejtettem inni. Aztán 3 pohár forral oltottam a szomjam. Ütött is :-) Azért ne fordíts hátat a Balatonparti futásnak pontosan 212 nap múlva indul a 212 kmes csapatverseny.

torontál 2009.11.18. 19:29:46

@szasza75: ez érdekes, mert a napi futásaim alkalmával, még ha 20 km körül futok is - akkor sem iszom. Versenyen viszont valamiféle rejtélyes oknál fogva muszáj, szükségét érzem. :-) Ki érti ezt? :-)

torontál 2009.11.18. 19:30:36

@Mylady: én kaptam ilyet ajándékba, kegyetlen dolog cipelni futásnál, nem javaslom :-)

torontál 2009.11.18. 19:32:07

@193: egyetértek, túlöltöztünk, biztos ez is benne volt a pakliban.

M.Islander 2009.11.18. 20:00:44

15-18 fok alatti hőmérséklet esetén 21 km-re én sem viszek magammal folyadékot (csak a HHH-ra, mert ott még télen is kell az utánpótlás az emelkedőkhöz), versenyen erre a távra 1-2 frissítés bőven elég - tényleg csak a túlöltözöttség okozhatott gondot.
ezért érdemes több cuccot vinni versenyre - szélkabáttól kezdve téli sapkáig minden volt nálam, de végül egy térdnadrág és egy vékony felső mellett döntöttem (ezúton is elnézést kell kérnem a futóblog szellemétől, de nekem túl vastagnak tűnt).
a szervezés szerintem is remek volt, másodszor futottam le, tényleg az egyik legjobb verseny (kár, hogy a BSI-nél még nem hozták tető alá a II. félmaraton-mániát).

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.11.18. 20:15:18

Nem reklámnak szánom, de feltettem a kb. 1200 km-t futott cipőm fényképeit a blogomra. Nézzétek meg! Persze az első és egyben utolsó mosását követően.

-------------------------------------
Emellett ha unatkozol, akkor hívj: 06-90- 187538465946 Call me now! :)))))

Tényleg nézzétek meg a cipőmet. :)

Mylady 2009.11.18. 21:24:51

@torontál: én nem kaptam ilyet, de ott a boltban megtapogattam és hasonló megállapításra jutottam :) de látványnak vicces lehet :)

@BGy: ááá, az tuti nem az a cipőd, amiben 1200 km-t futottál... valld be nyugodtan, hogy két párat vettél belőle: egyet szétfutni, meg egyet a vitrinbe :)))))

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.11.19. 05:55:03

á köszi mindenkinek! :)
meglepődtem, h viszontláttam itt a posztot, köszönöm AD! :)
@haan-chee: nem voltunk 2007ben, nem is tudtam akkor még erről a versenyről, de a 2008ra készülve néztem az előző év videóit és azon filóztam mennyire fognak odafagyni a kísérő lányok, amíg mi futunk...
@torontál: három frissítőállomás volt, télen 13 fokban. szerintem ennél többre nincs szükség. ha vki kidőlt azt pl okozhatta sok minden más mellett az is, hogy mondjuk nem frissített az első kettőnél, nem?
@193: veled sem értek egyet, szerintem mindenhol volt víz is meg iso is. aki meg egy futóverseny után csak a befutócsomag frissítésével számol, és nem visz magával semmit, az igen csak elszámolja magát. az egyik vivicitta után, pl fél literes langyos light ice teát adtak, azzal nehéz pótolni bármit ami a futáskor kimegy az emberből!
mindig kell vinni saját vizet, ez alap.
@BGy: szép cipő! :)

193 2009.11.19. 08:08:19

@rrroka: Igazad van és a többieknek is!
Valóban elég kell legyen 3-frissítő állomás ebben az évszakban. Én most már tudom az öltözködéssel rontottam el, az őszi-téli versenyekre jobban oda figyelek.
A hétköznapi futásokon én sem iszom egy kortyot sem (9-13 km) az elsőt itt is kihagytam de valahogy az utolsó harmadban nagyon jól esett volna még egy frissítés.
De ez apróság ahhoz képest, hogy itt Siófokon vált valóra az év eleji célom, megvan az arany félmaraton mániás érmem, Saci nagyi aláírásával a szalagon!
Kezdőként, jóval 40 fölött nagy pillanatom volt, sulik után életemben nem sportoltam (legjobb idő Nike:1:53). De ez, a most követő célegyenes negyvenesben másként lesz!!!

M.Islander 2009.11.19. 08:18:22

életmentő tippek az ünnepekre:
www.runnersworld.com/article/0,7120,s6-238-267--10805-1-3X5-3,00.html
azért döbbenetes, hogy a zemberek átlagosan 2-5 kg-ot híznak az ünnepek alatt, aztán jöhetnek az újévi fogadalmak, senyvedés, hülye fogyókúrák, tisztítókúrák, stb. tavaly a rendszeres heti futással már megúsztam ezt a jelenséget, hóesésben, esőben és fagyban is szívesen megyek futni, tényleg üdítő alternatíva a fenyő alatti tespedéssel és bejgli-zabálással szemben.
ha folyadékra van szükséged, érdemes venni egy víztartályos hátizsákot (pl. camelbak hydration pack-et a hervisben időnként féláron adják).

193 2009.11.19. 08:24:41

@BGy: Nem rossz, nem rossz!
De mi a helyzet 1200 km után a csillapítással?
Mi maradt mára a cipő talpban, "új" korából?
De őszintén.
Hány km után érezted az anyag fáradását a talpadon?

M.Islander 2009.11.19. 08:27:01

BGy · mizuno.blog.hu 2009.11.18. 20:15:18

tényleg kiváló állapotban van! két hete vettem egy Wave 10-et, eddig nagyon jól szuperál, jóval könnyebb, mint bármelyik Asics cipőm (Nimbus és Gel Kayano) és jóval stabilabb, mint a Nike könnyű cipői (a Lunartrainer sorozat nekem nem jött be, az első cipő volt, ami feltörte a sarkam a tavalyi 10K távon, ráadásul amatőfutóknál nincs jelentősége a pár dekás súlykülönbségnek...).

hol lehet Budapesten Mizuno-t venni normális áron (a New York-i futó szaküzletekben minden futócipő 100 dollár).

üdv, M.

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.11.19. 08:50:27

@mîkæl: a teljes kép kialakításához még hiányzik az az infó, hogy erdőben futottam ebben a cipőben, tehát a talp kopása azért sem jelentős. Nem tudom, Pesten hol lehet venni cipőt, mert vidéki vagyok. Nekem Kassán sikerült, mert ott teljes kollekció volt és ráadásul akció.
@193: őszintén mondom, nem tudom, mikor éreztem, hogy romlott a csillapítás. Valószínű, hogy nem volt hirtelen átmenet, ezért nem tűnt fel. Az új cipőmhöz képest persze érezni, hogy nem az eredeti már a csillapítása.

HelloJozsi 2009.11.19. 08:54:54

@BGy: Hát, ha én hordtam volna, tuti nem lenne már sarka. Jó neked, hogy ilyen jó a lábtartásod.

Leslie Iron 2009.11.19. 09:23:01

@mîkæl: Nekem egy Riderem van. Nem tudom mennyire minősül ez reklámnak és mennyire kívánatos egy Nike oldalon, de ha beírod a gugliba,h mizuno+nyúl, akkor kiadja a választ. :-)

HelloJozsi 2009.11.19. 09:29:23

@Leslie Iron: Őszintén szólva én titokban meg voltam győződve, hogy BGy annak a cégnek gerillamarketingezik aminek nem mondjuk ki a nevét. Így azonban azt kell mondjam határozottan más fénybe került a téma, hogy nem kötelező fényezésről van szó.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.11.19. 09:31:38

@NJoco: hát ha igen, akkor nem túl hatékony! :D

xhege 2009.11.19. 09:41:20

Egyébként én is túlöltöztem a futáshoz. Pedig rövid gatyát vittem, de a hangosbemondó bácsi lebeszélt, mert azt mondogatta, pont mikor odaértem, hogy szép idő van, de a parton hideg szél fújhat, mindenki óvatosan vetkőzzön neki. Én szót fogadtam és felvettem a hosszú atyát, ennek eredményeként a 2. kilométertől izzadtam, mint az a bizonyos szolgáltatólány a templomban :))

Mylady 2009.11.19. 09:55:41

@mîkæl: nekem van víztartályos hátizsákom, bár én a hátizsákot akartam és nem a víztartály miatt vettem, az csak benne volt :)
Nyáron vettem a Tescoban (ezt nem reklámnak szánom) 2,5ezerért.
Szép piros :)

bitliszbá 2009.11.19. 11:03:04

@torontál: a frissítőpontokkal szerintem nem volt gond, a félmaraton, hacsak nincs 30-40 fok simán lenyomható frissítés nélkül. 8-án pl. a "Tudás útja félmaraton"-on az esőben eszembe sem jutott frissíteni. Itt a Balatonon csak a szokás kedvéért frissítek a 3. ponton :). (szép a tó és már a nagy részén úgyis túl vagyok)
Mint ahogy Da_Martian is írta, inkább előtte kell a hidratációra figyelni. Nekem kb. 1.5 liter folyadék ment le ébresztőtől a startig a 78 kilómhoz.

torontál 2009.11.19. 11:53:22

@bitliszbá: lehet, hogy tényleg a verseny előtti frissítéssel volt a gond, egy kávét ittam és egy-két korty teát előtte, de én verseny előtt mindig rettegek attól, hogy majd pisilni kell a verseny alatt, ha sokat iszom előtte. Így is biztonsági intézkedés gyanánt minden verseny előtt meglátogatom 2x is a toitoi-okat. De megfogadom a tanácsod, ezentúl inni fogok futás előtt rendesen.

haan-chee · http://www.wellnesscafe.hu/futoblog 2009.11.19. 12:07:51

@torontál: Egyetértek a többiekkel, a verseny előtt kell eleget inni, sőt, már a verseny hetében is oda kell erre figyelni!
A kávé pedig köztudottan elvonja a vizet a szervezetből, nem véletlenül adnak mellé mindig egy pohár vizet a kávézókban. Legközelebb igyál többet, és ne félj a wc-zéstől. :)

Jozsef · http://road2boston.blog.hu 2009.11.19. 12:50:52

@rrroka: "aki meg egy futóverseny után csak a befutócsomag frissítésével számol, és nem visz magával semmit, az igen csak elszámolja magát. az egyik vivicitta után, pl fél literes langyos light ice teát adtak, azzal nehéz pótolni bármit ami a futáskor kimegy az emberből!
mindig kell vinni saját vizet, ez alap."
Csak az igazán kezdők hiszik azt, hogy a chip letéti ezres azért van, hogy biztosan visszavigyék a chipet. A valódi cél, hogy a verseny után mindig legyen nálad pénz SÖRre :)

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.11.19. 13:32:45

Skacok és Skacinák! Ez mai hír:
"Szőnyi Ferenc nyerte a Mexikóban rendezett Deca Ironman triatlonversenyt, amelyen tíz nap alatt tíz Ironman-távot kellett teljesíteniük a résztvevőknek, azaz összesen 38 km-t úsztak, 1800 km-t kerékpároztak és 422 km-t futottak." Bővebben az Indexen. Ja, és hogy gerillamarketingezzek, biztos Tisza cipőben és Méta technikai cuccokban futotta, úszta és Csepel Marathon Sztár biciklin kerózta le a távot. :)))

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.11.19. 14:34:00

@torontál: kávé verseny előtt??? azt nem szabad, energiaital szintén! naná hogy kiszáradtál, a kv kifejezetten vízhajtó, örülj h nem tört rád egyszerre a pisilhetnék a szomjúsággal. :)
kávét futás előtt NE!!!
@Jozsef: ááá tényleg mitcsoda összekapcsolódása ez a praktikumnak és a rendszernek! :D

@BGy: ÁÁÁ, ezazezazeaz!!! én már tavaly legendákat meséltem a mindekinek a decaironmanes magyar srácról és most megnyerte!!!
egyébként lehet h tényleg egy tízváltós csepelen tekert, ahogy őt ismerjük... :D
nagy respect neki!

csétomi 2009.11.19. 15:03:39

@rrroka: Ezt én így nem mondanám, a koffein kifejezetten jó hatással van a futóteljesítményre és nem is dehidratál igazán úgy, ahogy azt a tévhit tartja! Persze közvetlenül a futás előtt már nem tanácsos, de ez igaz a vízen vagy isoitalon kívül majdnem mindenre. Meg a mértéket sem szabad túlzásba vinni. Én pl. gélből is koffein tartalmút szoktam enni, érezhetően jobb a hatása nálam mint a simának. Viszont ha nem szoktál kávét inni, ne egy verseny előtt próbáld ki, hogy milyen.
Ha valakit érdekel itt egy cikk a RW-ről KV témában: www.runnersworld.com/article/1,7124,s6-242-301--13105-0,00.html

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.11.19. 15:24:03

@csétomi: hát az én tapasztalatom az, h egy kávé három pisi... :)

csétomi 2009.11.19. 15:29:00

@rrroka: nincs azzal baj, ha jókor jóhelyen :)))

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.11.19. 15:57:14

@rrroka: én tavaly olvastam Szőnyi Ferencről a Heti Válaszban, annyira lenyűgözött, hogy még részleteket is olvastam fel belőle a baráti társaságnak, mielőtt berúgtunk. :)))
Én nagy kávé ínyenc vagyok, a napi futásaim előtt is megiszok néha egy finom, olaszos pörkölésű eszpresszót. Még nem kellett tőle se pisilnem, se tojnom. Persze a 3 in 1 és gépi "kávéktól" megy a hasam.

HecseDLI 2009.11.19. 19:16:41

rroka-val értek egyet, ill.rám is úgy hat. Ráadásul visz mindent mint a piros hetes . A víz mellett ásványi anyagokat , vitaminokat és feleslegesen. Most kivételesen nem ittam Siófok előtt , a hőem. miatt. De nem is hiányzott, és verseny előtt nem is fogok ezentúl.
A gépi kávé 3 in 1 meg " E " hegyek

GBetti 2009.11.19. 19:27:41

Én megittam a szokásos kávémat,nem volt gondom tőle.Hatni semmit nem hat sosem,de a "szertartása" számomra élvezetes : )

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.11.19. 19:48:51

@Kate23: így van! Én is imádom a kávézós szertartást. Nem lehet húzóra meginni, kortyolgatni kell! Akkor engem nem is szabad zavarni. Munka is csak úgy kezdődhet, ha a kávén és a friss híreken már túl vagyok.
A városunkban van egy cég, akik itt helyben pörkölnek szállodáknak, éttermeknek, ráadásul olaszosan. Boltban nem lehet kapni a kávéjukat. Ők az ászok ezen a téren. Nevet nem írok, mert valamelyik moderátor nyakon vág. :)))

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.11.20. 05:19:18

@csétomi: a futókról mindenki tudja, hogy gusztustalan állatok, kézzel fújnak orrot meg minden, szóval én már álltam félre versenyen pislantani diszkrét facsoportba. :)
@BGy: ezt a HV cikket be lehet vhol szerezni, van neten? drága az az olaszos KV? én is szeretem a jó kávét, de én gyorsan iszom meg, és forró legyen meg keserű, mint a pokol.

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.11.20. 06:37:15

@rrroka: rosszul emlékeztem, mert a riport Tamás Zsolttal van, de ugyanez a verseny:
www.hetivalasz.hu/cikk/0701/14898

M.Islander 2009.11.20. 12:21:40

kiváló HHH útvonal:
connect.garmin.com/player/19248175
(a leágazás feledhető, még gyalogláshoz is kemény)

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2009.11.20. 16:14:48

@mîkæl: ez jó ez az útvonal, csak két dolog nem tetszik, az egyik, hogy a sorompónál kell leparkolni kocsival, a Fenyőgyöngyénél praktikusabb. Igaz bemelegítő emelkedővel indít az ember. :-)
A leágazás a másik, feltételezem ez a Solymári kőnél van és a kék-zöldön mész le. Praktikusabb az egyik oldalt lemenni, és viszonylag közel van a régi zöld emelkedője. Na az huncut, de talán jobb arra menni fel a sárgáig és utána visszamenni a kőhöz.

HecseDLI 2009.11.20. 19:32:25

@BGy: milyen az olaszos pörkölés?

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.11.20. 20:40:20

@HecseDLI: a bécsi pörkölés csak barnára pörköli, az olaszok enyhe túlzással szénné pörkölik a kávészemeket. Az utóbbit komálom jobban. A spanyol pörkölés meg a szénnél is szenebb, az már nagyon kesernyés.

M.Islander 2009.11.20. 20:51:07

szasza75 · szasz-a.blog.hu 2009.11.20. 16:14:48
:o) kösz a tippet!

HecseDLI 2009.11.21. 10:28:06

@BGy: Igazi ínyenc vagy. :-))))))
A zaccal mit csináltok ? Kuka? Virágok öntöző vízébe szoktam rakni tápcucc helyett és azzal locsolok. Nagyon szépek tőle. Úgy néz ki a zaccban marad a java. Lehet nekünk sem ártana ?

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.11.21. 12:15:15

@HecseDLI: én gyűjtöm a többi zöldfélével, azt viszem a kertbe a leendő növényzet alá a magaságyásba.

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.11.21. 14:27:24

@HecseDLI: katonaságnál volt egy százados, aki úgy itta a kávét, hogy egyszer lefőzette velem, majd a víztartályba a kész kávét kellett beleönteni és egy friss adag őrölt kávén átfőzni megint. Utána már értettem, mi a faszért csinált sorakozót hajnalban is. Nem tudott aludni.
A zaccot kidobom, de kipróbálom ezt a növényes dolgot. Most futottam egy nem kellemes, nem jóleső 14 km-t. Néha kell ilyen is...

HecseDLI 2009.11.21. 19:15:59

@BGy: Télen csak ilyent csinálok és gyönyörködök az erdőben, főleg ha van hó.
Azért a katonaság nem volt egy rossz dolog olyan szempontból, hogy van mire emlékeznetek, igaz hogy akkor anno csak anyáztatok a " poénos" helyzeteken. :-)))))@szasza75: Az egy kerekű cangázásról írjatok valamit. Vannak klubok itthon? Nem hallani semmit róla itthon. Beszereztünk egyet Lilla lányomnak és próbálkozik vele elszántan. Köszi

zsolababe 2009.11.22. 11:18:19

pontosan 2ora mulva doncii vel elrajtolunk a Philadelphia Marathonon...tessek szurkolni:)))

GBetti 2009.11.22. 11:26:58

Ez természetes!Biztosan nagyon jó lesz és valószínűleg nagyon fárasztó.Majd írj az élményeidről!Kitartás!!!!!!

GBetti 2009.11.22. 11:28:40

Zsola neked szántam az előbbi mondatot,csak még nem ébredtem fel teljesen.: (

HecseDLI 2009.11.22. 12:01:50

@zsolababe: kéz és lábtörés !!! :-)))))
De lagalább ott jó idő van , itt meg nagy feneköd.:-))

zsolababe 2009.11.22. 19:27:28

@HecseDLI: a jo idorol csak annyit, hogy 4fokban rajtoltunk el napfelkeltekor:)))

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2009.11.23. 10:53:24

@mîkæl: HA esetleg egy combosabb útvonalat szeretnél javaslom ezt. Fenyőgyöngye-Határ-nyereg- Sárgán hűvösvölgy- Nagyhárshegy-Szépjuhászné-Jánánoshegy a piroson-Libegő-majd vissza. 22 km 1200 m szint.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2009.11.24. 14:23:39

@rrroka: köszi a postot - sajnos idén lemaradtam - jó volt egy kis hangulatot elcsípni
- Szőnyi Ferenc már tavaly is atom volt, csak úszni még nem tudott jól. (az utolsók között volt az úszása úgy lett harmadik) Idénre vki megtanította! :o]

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.11.24. 20:02:17

@pif: nincs mit. :)
olvasd a hosszútávot máskor is! ;)

Zime 2009.11.25. 10:00:43

Volt már valakinek csonthártya vagy ínhüvely gyulladás a talpában/lábfejében? Nekem a félmaraton óta fáj ott valami, néha alig bírok ráállni... :(

Pihi+fekete nadálytő krém?

helemburgis 2009.11.25. 10:52:11

@Zime: volt sajnos, eleg kellemetlen. A hirtelen jött nagy terhelestöl alakult ki: juniusban kezdtem futni, de mar aug-szeptemberben felmaratonokat nyomtam edzesnek, fogalom nelkül, ehh. Szept vegen egy 17kili utan mar nem birtam rendesen menni, ugy fajt a jobb labfejem. Csunya biceges, igy orvoshoz mentem, az fogta a fejet a kinyomtatott edzesnaplomat latvan, szörnyülködött, milyen amatör vagyok. Voltam röntgenen, szerencsere nem volt töres. Csak gyulladas, uhogy 1 honapig teljes pihi, Voltaren, Traumeel. Utana mini tavok, de az se sokaig, a terd/csip jo idöre kivont a forgalombol, de az mar mas sztori. :)

Zime 2009.11.25. 11:14:26

@helenburgis: A teljes pihi valóban folyamatos fekvést/felpolcolást jelentett, vagy csak nem-futást?

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2009.11.25. 11:50:11

@Zime: Egyszer rosszul léptem mezítláb kőre. Akkor semmi extra csak fájt, de utána nem sokkal egy félmaratonon úgy 10 kili körül a jobb lábam középső ujja alatti bütykön jött ki. Törés nem volt, de mivel pont ott terheltem a talpam minden futólépés fájt. A pihentetés mellett a Sport Kórházban Flector géles kezelést kaptam rá - vizes elektródával vitték be a gélt. 10 alkalom 3 hét alatt. Utána még egy 2 hónapig nem nagyon futottam, de úgyis már október volt... Februárban simán újra kezdtem a szezont.

helemburgis 2009.11.25. 12:31:59

@Zime: nem feküdtem vele, a teljes pihi csak nem-futast jelentett. De nem is volt futhatnekom, örültem az elejen annak, hogy a rendes jaras ment. Amint irtam, nalam 1 honap alatt jött ugy rendbe, hogy megint futocipöt tudtam huzni egy mini-kör erejeig. Egyebkent, ha a panaszok több nap utan sem mulnak, sztem erdemes szakorvoshoz fordulni, az sk, hazi diagnozis felallitasa nem mindig a legpontosabb, s egy szakszerü segitseg a gyogyulast is felgyorsitja. Volt, hogy en is sajat elgondolasbol kenegettem a terdem mindenfele mismanccal, aztan megis csak egy fizikoterapia (aram, ultrahang) tette rendbe a futomüvet. :)

Tenyleg, ti jartok neha-neha sportorvoshoz? Vagy az elso marathon v. a marathonok elött egy kardiologiai, meg ugy egy teljeskörü vizsgalatra? Lehet, hogy tul sok nemet forumot olvasok, s megfertözött a nagy elövigyazatossag, de en most gondolkodom rajta... :) Csak ne lenne olyan piszok draga.... :(

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2009.11.25. 14:15:19

@rrroka: már fölvettem könyvjelzőnek...
:o]

GBetti 2009.11.27. 08:31:32

@helenburgis: Mesélhetnél erről a térd-csípő fájdalomról,egy nyáron át én is küszködtem vele,de senki nem kapcsolta össze a kettőt...

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.11.27. 08:32:49

@helenburgis: én még sosem voltam sportorvosnál, azaz a a tizenéves intenzív edzések alatt egyszer a sportkórházban, de akkor is csak vérképet néztek mindannyiunknak, hogy kell-e vas, mennyi a hemoglobin, meg egyéb cucc még. de sok eredménye nem lett, vagy nem emlékszem rá.
lekopogom a lábaim se korhadtak le még soha olyan mértékben h dokihoz kellejen menni.

@pif: helyes, helyes, igyekszünk megfelelni! :)

DaMartian 2009.11.27. 10:49:10

@Kate23: Térd-csípő együtt gyanúsan IT (iliotibialis) szalag probléma! Az köti össze a csípőt a térdeddel. Ilyen nekem is volt, nagyon kínzó és kellemetlen, de szerencsére panaszmentes szintig gyógyul, ergo nem olyan , mint sok más sérülés, hogy ha egyszer már volt később is mindig kiújul.. Ha így rákeresel a neten sok info van róla!

helemburgis 2009.11.27. 13:20:09

@Kate23: Panasz: dec. - minden edzes alatt es utan furcsa, de nem durva fajdalom a csipöben, jobb oldalon. jan. - fajdalom erösebb, nem mulik, havi 10km-t tudtam összesen lehuzni febr. - megprobalkozom egy laza futassal, de bicegös setaba csap at az edzes, ugy faj a csipöm. Egy het biceges, s irany a doki. Diagnozis: a röntgenek utan kiderült, h - a rakas arthrosis mellett - az egyik labamban a labszarcsont es a combcsont között, terdben, sokkal nagyobb a tavolsag mint a masik labamban, ergo az egyik labam igy joval hosszabb, mint a masik. A futasok soran asszimetrikus terheles alatt volt a csipö, s ez valtotta ki a panaszt. Alapvetöen a terd emiatt nem faj, de mindenert ö a ludas. :)
Orvosi velemeny: a futast felejtsem el, nekem nem ezt a sportot dobta a gep, valtsak izületkimelöbb mozgasokra, ha közepkoru koromra nem akarok azokban a böszme, felemas magassagu, orthoped cipökben jarni..
Volt ugye a tüneti kezelesre fiziko, meg van franko, utalatos labbetetem, ugy egy eve nem volt semmi extra problemam, de hosszu tavon tenyleg magam alatt vagom a fat azzal, hogy orvosi tanacs ellenere meg mindig futkarozok.
De nekiveselkedek meg egy tavaszi marathonnak, s utana majd atvaltok aqua-joggingra, s nordic-walkingra. :))

Navixaf · http://ennyirefutja.blog.hu 2009.11.29. 01:43:08

@Zime: másfél éve kezdtem futni, az egyszerűség kedvéért mindjárt a Midicittán egy átlagos sportcipőben (előtte csak szobabiciklizem). A hibajelenség másnap kezdődött, 1-2 perces állás után valami baromira fájni kezdett az egyik talpamban, pihentetés nem segített. Tapasztalt futó ismerősöm tanácsára meleg vízben átmasszíroztam párszor, ennek hatására néhány nap alatt rendbejött. Azt hiszem 2-3 hetet hagytam ki összesen, szóval nem volt nagyon súlyos.

Zime 2009.11.30. 10:10:52

@Navixaf: Hát úgy néz ki, én is hosszabb pihenőre kényszerülök... Kenegettem fekete nadálytő krémmel, az használt is, pár nap után úgy éreztem, megkockáztathatok egy 7 km-t. Elég jól is ment, másnap sem fájt, de azutáni napra megint lepukkantam, bicegek... :(

Szóval most hanyagolom a futást egy darabig, s majd csak óvatosan kezdem el a terhelést, rövid távokkal.

lindikeeee 2011.09.06. 11:10:41

Szerintem szuper volt!Ugyan nincs sok tapasztalatom, csak 1 éve futok és ez volt a második versenyem, de nagyon élveztem! Mi párosban indultunk, én futottam az elejét és ugyan a budai oldalon azt hittem összeolvadok az aszfalttal, mégis úgy éreztem a váltás után, hogy még tudnám folytatni... A Sparon talán még nem, de novemberben a Balatonon életemben először neki indulok a félmaratonnak én is. Olyan jó látni, hogy ti mind legyűrtétek! Gratulálok hozzá mindenkinek!

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2011.09.06. 12:31:13

@lindikeeee: ez egy két éves cikk a BALATON félmaratonról. :) itt van a friss nálunk: hosszutav.blog.hu/2011/09/05/eredmenyek_es_eredmenytelensegek_a_nike_felmaratonon
nemtom futóblogos van/lesz-e.

lindikeeee 2011.09.06. 12:33:27

@rrroka: :) akkor is jó volt. :) köszi

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2011.09.06. 12:34:56

@lindikeeee: és persze egészségedre és gratuláció és így tovább! :)

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2011.09.06. 12:54:16

Végülis ide is kommentelhetnénk az idei Balaton Maratonnal kapcsolatos gondolatainkat. Tavaly előtt itt futottam betegen a legrosszabb félmaratonomat, tavaly viszont nyomtam egy PB-t (amit azóta már sikerült felülmúlnom). Idén szeretném végigfutni az egészet, azaz nemcsak a félmaratont, hanem a 7+14 km-es részét is. A félmaratonon szerintem sikerülni fog a tavalyinál jobbat futnom, de ha a mostani PB-mnél jobbat szeretnék, akkor nagyon bele kell húznom.

DaMartian 2011.09.06. 13:24:10

@azilinha: Mivel sikerült Nike-n a PB, így én a Balatont szokás szerint szigorúan BULI FUTÁSként fogom kezelni : )

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2011.09.06. 13:36:31

@DaMartian: Te már ezt igazoltan megteheted. :-)

karma.koma 2011.09.06. 13:46:43

Én is a 7+14+21-et szeretném lefutni. Nekem a teljesítés a cél, idő nem számít :-)
Kinek mi az elképzelése, hogy érdemes egy ilyen kétnapos futamra edzeni? tegyük hozzá hogy (újra)kezdő vagyok, kb havi 150 km-t futottam mostanában.

2011.09.06. 14:05:08

idén indulok először siófokon (főleg, hogy nyeremény volt a nevezés), és itt fejezem be a félmaraton mániát is.

Tudom, hogy kint még közel 30 fok van, de engem leginkább az aggaszt, hogy mit lenne érdemes viselni. Télen ritkán futok 30percnél többet, ott bőven jól elvagyok egy pamut mezei melegítő nadrág+hosszú technikai kombóval, de tartok tőle, hogy 2 órás (esetleg picit csapadékos időjáráshoz) nem ez az optimális.

Viszont remélem, hogy idén először végre PB-t szülő időjárás lesz, azaz 30 foknál hidegebb : )

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2011.09.06. 14:42:08

@viito: én tavaly abszolút nyári cuccban nyomtam, eső volt kicsi, de rövidnadrág+drifit póló elég volt.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása