Gondolatok az oszteopátiáról

2010.02.04. 13:45 szasza75

Ez a poszt nem született volna meg, ha mint amatőr - és egyben hobbysportoló - nem találkozom mozgás közben fájdalommal, húzódással és egyéb kellemetlen testi örömökkel. (De megszületett.)

Évekkel ezelőtt futás közben ért egy sérülés, aminek a legintenzívebb jele az volt, hogy alig bírtam ráállni a térdemre. Jött a szokásos procedúra, kórház, ultrahang, röntgen, 3 hónapos fizikoterápia. Ez a szokásos forgatókönyv. Talán ismerős másnak is a helyzet.

Az állapotom javult, de valamilyen állandósult  fájdalom, olykor futás közbeni zsibbadás csak-csak előjött. Időközben felkerültem Pestre, és egy gyógytornász tovább javított állapotomon, de még mindig nem volt az igazi. Később valaki ajánlotta, hogy menjek el Dr. Kovács Gellérthez, hátha ő tud velem kezdeni valamit.

Egy-két alkalom után az évekig tartó problémám megszűnt.

Őszintén szólva nem értettem mit csinál, miért pont azt, igaz nem is nagyon mertem kérdezni. Csak ámultam, és azon gondolkodtam, hogy ha Magyarországon a népesség 10 %-a olyan szakértelemmel csinálná azt, amit csinál, vezető nagyhatalom lennénk. Persze lehet, hogy ez nem igaz, de akkor ezt gondoltam.

Eltelt azóta pár év, én továbbra is hordozom genetikai adottságaimat, sérülékenységemet, és ha valami nyűgöm van, megyek hozzá.

Múlt hét elejétől már éreztem, hogy valami nincs rendben. Jobb csípőm kissé kötöttebben mozgott és mozgásra fájt is. Gondoltam, majd a szombati Téli Mátra XL javít rajtam, megpróbálok rámozgással gyógyítani. Nem segített a havas táj látványa, és a Kékes keleti gerincén az orkán erejű szél sem. Aki volt, tudja, hogy a talajviszonyok sem voltak futáshoz a legkedvezőbbek. Nagy száguldozási kedvemet hamar letörte az olykor térdig érő hó, viszont puhára estem hatszor. Az emelkedők jól mentek, a lejtőkön pedig lépésenként szembesültem a tudattal, itt már csak a doki segíthet.

Célba értem, szombat estére teljesen lesántultam. Vasárnap elmentem jó 3 órát ázni a Rudas fürdőbe, a helyzet kicsit jobb lett. Persze arról, hogy fussak, akár 10 métert is, szó sem lehetett.

Szerdára kaptam időpontot, elmentem, megállapítottuk, hogy milyen régen voltam és elmeséltem, hogy miért is vagyok itt. A vizsgálat általában úgy történik, hogy különböző testhelyzetekben apró mozgásokat végzek, pontosabban a doktor mozgat. Figyeli az izomzatomat, ha az egyik mozog, hogy mozog a másik, vagy ha megnyom egy pontot, hol lazul el máshol. Így megy ez perceken keresztül.

Néha egy-egy pontot rajzol rám tollal, majd rövid szöveges érzékeléssel nyugtázza, hogy most ez és ez a helyzet. Képzeljük most el azt a képet, hogy a jobb combcsontom és a csípőm között igen erős fájdalom és feszülés van. Aztán kerül egy pont valamelyik csigolyámra, a mellkasomra és a bal oldalamra. A csigolyámon a funkciózavart 1-2 roppantással megszünteti az oldalamon, a mellkasomon pedig kézzel kilazítja az izmot. A csípőmet nem is érinti, és mégis, szemmel láthatóan is kilazul a csípőm, lazább a combom, nem fáj.

Persze ez az egész művelet nem 25 másodperc, hanem a kezelés időtartalma az órát közelíti. Egyszerűen elképesztő. Sokat írhatnék még róla hogy mennyire komplex az emberi test, de ez a poszt már így is hosszú lett. Barátunk a google, meg a YouTube. Lehet böngészni.

Kis ízelítő az emberi testből.

Mi is az oszteopátia?

23 komment

Címkék: sérülés mátra tél gyógyulás futás oszteopátia

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr441728476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

John C. Arvay 2010.02.04. 14:02:44

Na, valami hasonló gondom van nekem is hónapok óta: a csípőm jobb oldala a forgóm környékén néha baromira tud fájni - van mikor éjjel erre ébredek. Tök változatos, van mikor napokig semmi, aztán egyszer csak megint. Örülnék, ha elküldenéd az elérhetőségét a Doktor Úrnak. Kössz!

M.Islander 2010.02.04. 14:48:19

"... alig bírtam ráállni a térdemre"
Szasza, kerüld a térdenállást! :o)

egyébként főleg az ilyen jellegű húzódások miatt nem megyek futni 0 fok alatt/hóban...

rodriguez 2010.02.04. 14:56:30

Szasza! Köszönjük a doktor úr nevét! Nem elképzelhetetlen, hogy most szereztél neki pár pácienst.... És tényleg milyen hasznos a google :-)

plat 2010.02.04. 15:29:45

@sire-lancelot:

Elérhetősége:
www.mozgasszabadsag.hu/

Tapasztalatból mondom, hogy inkább hívd fel, arra hamarabb válaszol. Jobbulást.

ergerberger 2010.02.04. 16:26:00

Pátia (pathia) = bántalom, betegség
Oszteopátia (osteopathia) =csontbántalom, csontbetegség

Ezt jelentik ezek a szavak.
Nem pedig valamiféle fasz kuruzslást.

Nehogy már ilyen ezoterikus faszkalapok kisajátítsák az orvostudomány szakkifejezéseit...

sertésszamba:-/ malacmambó 2010.02.04. 19:20:38

Basszus!!!
És sem tudok a saját térdemre állni!!!
Segítség!

sertésszamba:-/ malacmambó 2010.02.04. 19:21:56

Nemhogy alig, egyáltalán nem megy...

Transzlator 2010.02.04. 22:31:28

Zseniális a doktor úr, engem és családtagjaimat már többször "kirángatta" a bajból :-)

Azért kell visszamenni (ha ugyan kell), mert
a) sok problémát nem lehet egyetlen kezeléssel megoldani (jé, ilyen van)
b) rossz testtartással, berögzött, rossz mozdulatokkal újra előállítjuk magunknak a sérülést.

Az oszteopátia kb. annyira ezoterikus, mint a 7-es busz. Csak Te még nem hallottál róla. Manuálterápiával oldja meg azokat görcsöket, sérüléseket stb., amire az átlag reumatológus fájdalomcsillapítókat és mindenféle fincsi gyógyszereket adagol. Ugye, ez borzasztóan hangzik?
Mellesleg a magyar provincializmus tipikus eleme az, hogy nem ismerünk valamit, de egyből tudjuk, hogy totál szar, különben is tudunk kicsit latinul, majd a nevéből mi jól rájövünk, mi itt a csalafintaság.

bagolybagoly 2010.02.04. 23:25:07

hja /mély sóhaj/ öregszünk /haaaj/

((((azért az itteni banda nem kicsiz mazo)))))

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2010.02.04. 23:38:18

Ha már a témánál tartunk...

A "legyúrás" nagyon fontos. Nagyon jót tud tenni az egyes csigolyák helyrerakásával együtt (érdemes kimasszírozni az izmokat előtte)

"rossz testtartással, berögzött, rossz mozdulatokkal újra előállítjuk magunknak a sérülést."

Ez tökéletesen igaz. Mindenki magának csinálja a bajt általában.

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2010.02.04. 23:39:00

Ha már a témánál tartunk...

A "legyúrás" nagyon fontos. Nagyon jót tud tenni az egyes csigolyák helyrerakásával együtt (érdemes kimasszírozni az izmokat előtte)

"rossz testtartással, berögzött, rossz mozdulatokkal újra előállítjuk magunknak a sérülést."

Ez tökéletesen igaz. Mindenki magának csinálja a bajt általában.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.02.05. 07:42:06

@ergerberger: ez most gyenge volt, nem ugrott rá senki, tudsz te ennél provokatívabb kommentet is. ne add fel, próbáld újra! a veszekedés sok oldalletöltést generál! :D

Domesticdragon · http://domesticdragon.blogspot.com/ 2010.02.07. 12:12:32

eddig még nem volt dolgom ostheopátiás szakemberhez,de csontkovácshoz igen!Ódákat tudok zengeni róla!!!!
Nem drágább mint a rheumatológián feleslegesen felírt rakás gyógyszer.....

bodhiszattva 2010.02.08. 12:13:30

bar nem ehhez a posthoz illik, de nem tudok jobb helyet neki, ezert ide irom, az eszrevetelemet a nike + meressel kapcsolatban. tortent ugyanis hogy a hetvegen egy hoszabb terepversenyemre elvittem a baratnom nike+ sportbandjet, (a haitis challange miatt) es a sensor a fuzore volt erositve, mivel nem nike cipom van.
szoval a versenyen a cucc kapott mindent, volt sar rendesen, csuszkalas, vizben megmerules, lejto, emelkedo, kozben mar fogalmazgattam a hozzaszolast hogy mekkora gagyi, es atveres ez a cucc, mert ugyis teljesen hulyesegeket fog merni.
erre a vegen, a kozel 80km tobb mint nyolc es fel ora alatt kb 2.5 km-el mert tobbet mint a gps-es garminom, ami kb 3%, ugy hogy a baratnom futasahoz volt kalibralva.
szoval kellemesen csalodtam benne, mert bar en nem cserelem le a meglevo oramat erre, de amire kitalaltak, egy elerheto aru, divatos, motivacionovelesre kivaloan alkalmas, sebesseg-tavolsagmero eskoznek, tokeletesen megfelel, es kellokeppen pontos.

ja, es a futasnak volt egy kis idevago tartalma is, ugyanis elotte labfajjassal kuzdottem, de a Szaszatol tobbszor hallott raedzes ugylatszik tokeletesen meggyogyitotta. akit bovebben erdekel, keszul egy beszamolo ide: lesirun.blogspot.com/

light22 2010.02.08. 14:59:03

Nekem is elcsesződött a térdeim egyik éven, ami magától nem gyógyult. Térdszorító gumival kezdtem el futni, amit egyre lazábbra kellett húznom, és kb öt vagy nyolc hónap (már nem emlékszem pontosan) után tudtam teljesen elhagyni. Azóta (7 év) csak gondos bemelegítés után megy a futás, ha azt elcseszem, akkor két hét, mire rendbe jön. Vannak olyan body boulder szerek (Multi-X, Joint-X,Spa Pak), amik kenőanyagot termelnek a porcok, in-inhüvely közé, néha azokat szoktam szedni ha pár nap kimarad a futásból (pl. napokig ülök és vezetek).

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2010.02.09. 22:46:34

@light22: Nem lehet, hogy a döbbenetesen lehasznált cipőd (amit egy másik posztban bemutatnak) okozta bajt? Milyen terepen futsz?

gyurmahercegno 2012.07.12. 16:45:51

Szia!

Próbáltam hívni Dr. Kovács Gellértet, de napok óta nem elérhető! Esetleg nem tudod rendel még? Jársz még hozzá?
Sehogy nem tudom elérni!

Köszönöm fontos lenne!

Szádeczky Zsolt 2013.07.23. 20:32:59

Ne haragudjatok, de nekem ez az egész bejegyzés nagyon reklámszagú.
Nemrég pont körbenéztem a magyar csontkovács piacon és azt tapasztaltam, hogy többen alaptalanul állítják, hogy oszteopátiát vagy kiropraktikát tanultak (pl. egy külföldi egyetemen, ahol tanítanak ilyet).
Már nem ma írtam is egy érdeklődő levelet az említett doktor úrnak, de nem válaszolt s a honlapján sem írja, hogy hol tanult oszteopátiát. Pedig én ha elvégeztem volna egy rangos egyetemet/főiskolát a témában, akkor biztos nem titkolnám el...

Emellett lehet, hogy érti a dolgát, de nem hinném, hogy ezt az alapján lehetne eldönteni, amit ő ír a honlapján vagy amit akárki is ír ezen a blogon.

angelday 2013.07.24. 15:50:16

@Szádeczky Zsolt: elég valószínű, hogy Szasza kiterjedt sporthálózatából egy ismerősről van szó. Remélem nem gond! Szerintem csak jó!

Szádeczky Zsolt 2013.07.25. 14:34:22

@angelday: Lehetséges, de nálam szempont, hogy egy szakember ne legyen megtévesztő a végzettségét illetően.

NagyyAnita 2013.11.13. 20:53:54

Nos, én mindenki más helyében nagyon meggondolnám, hogy kihez mennék. Az én tapasztalatom dr. Kovács Gellérttel (oszteopata / csontkovács) nem volt jó. Nekem semmit sem segített a kezelése, viszont horror összeget fizettem ki érte. Az elején azt mondta, hogy ez sima ügy, ezért bíztam benne, de kár volt. De volt egy pozitívuma is a dolognak, méghozzá nem rontott el semmit! Ha valaki mégis hozzá akarna menni, akkor kérjen pénzvisszafizetési garanciát. Bár nem hinném, hogy adna, mert a pénzt azt nagyon szereti... Finoman szólva a stílusa sem volt túl megnyerő a számomra. Közben rájöttem, hogy gyanús, ha egy orvosnak csili vili honlapja van, mert elvileg egy jó orvos ajánlás útján kell, hogy szerezze a pácienseket.

Zöld_Dani 2013.11.16. 19:23:23

Én bejártam pár dokit a hát és derékfájásommal, és egyedül ő állt a dologhoz értelmesen és nagyon sokat segített. És azon kevés dokik közé tartozik, akik nem próbálják megmagyaráni, h a futás miért rossz minden második embernek, akik nem sikítanak akár a mezitlábas futás hallatán. Tényleg nem olcsó, de érti a dolgát.
Ettől még persze simán lehet, h Anitának nem tudott segíteni.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása