Száraz ágon lógok, mint valami kopasz veréb

2010.03.25. 21:27 szasza75

Napok óta egy női hang kattog az agyamban: "Újratervezés, Újratervezés". Dübörög a meleg, a fák rügyeznek, az időjárás is a futóembernek kedvez. A futóembernek. Jó pár hete benyeltem egy sérülést, hasonlót, mint másfél éve. Akkor közel 2 hónapig tartott, most már majdnem ott tartok időben. Vége lehetne már. Tudok futni, de csak korlátolt ideig, erősen korlátolt tempóig, csekély élvezeti értékkel, így inkább pihenéssel ütöm el az időt, és újratervezem a fél évem vagy az egész évem, még nem tudom.

Bizonyára mással is előfordult már, hogy valamit életforma szerint művelt a maga módján, aztán kényszerűségi okokból ki lett zökkentve. Nemcsak a napi ritmus más, hanem fejben fel is kell dolgozni. Most ezen vagyok. Ezt a "fejben feldolgozást" viszont igen magas szinten művelem.

Ebben a fél évben 2-3 jelentősebb eseményre neveztem be, ami azért némi felkészülést igényel. A Mátrabércen egy időbeli fogadást is kötöttem egy haverral. Ahány perccel kicsúszok a tervezett időmön kívül annyi óriásrudit fog kapni. Annyi a szerencse, hogy maximum 210 darabot fog kapni. Szegény, hülyére eszi magát, nekem meg ez lesz a legdrágább versenyem. A hétvégi Vértesi Terepmaratonon aktív tapsoló leszek, a T-100-ban meg a plátói távlatokat látom. Beneveztem még egy június végi olaszországi mókára korábban... jelen meglátásom szerint csak az indulásra van esély, és pont annyi a feladáshoz.

Tekintve hogy izomfájdalomról, izomfeszülésről (vagy valami ilyesmi) van szó, értelemszerűen az izmok lazításán, regenerálásán van a hangsúly. Lássuk az eszköztárt:

  • Magne B6 (orális bevitellel)
  • Aminoerg (az érintett izomrész betekerve folpackkal)
  • Rendszeresebb nyújtás
  • Többféle masszázs

A napokban beugrottam egy Thai masszázs szalonba (vidám befejezés nélkül!). Alacsonyabb termetű vasgyúró hölgy kedvesen mosolygott, majd porrá zúzott (vidám befejezés nélkül!). Érdekes módon ezek a lányok/asszonyok (olyan kortalanok, sosem tudom belőni tegezzem vagy magázzam) kiröhögnek amikor fájdalmamban felszisszenek. Aztán jön a "szorri" meg a "fáj / nem fáj" játék. Persze ügyesek, de nem beszélünk egy nyelvet.

Akupunktúra

Gondoltam kipróbálom, még sosem voltam ilyenen. A hit fontos, mindig mondtam, éreztem is némi javulást. Maga a tudat, hogy kis hegyes tűk állnak ki a testemből borzongással töltött el, mindenesetre ingergazdag élmény volt!

Fürdőzés, szauna

Mind közül a legjobb, amúgy is. A Rudasban szoktam olykor megjelenni, lenge törölközőben. Egy - másfél óra alatt zseniálisan ellazít.

Érzem, hogy jó úton járok, de mit tehetnék még?

Pár napja bringázni kezdtem, főleg munkába és haza, olykor elmegyek egy laza spinningre. Beiktatok egy-egy úszást, amit nagyon nem szeretek. Veszélyes víz, ha így haladok, benevezek megint egy triatlonra, valami hosszúra. Igazán most ehhez nincs kedvem, maradjunk csak a futásnál, tervezzünk újat.

UPDATE: Tegnap elmentem kocogni a szigetre. Hömpölygő futótömeg, rövidgatyás csajok látványa fogadott. Igazi újrakezdőnek éreztem magam. A testem kipihentségét  igencsak éreztem, 3 km után bizsergett a hasamon, oldalamon a ... na jó, valójában a fogásra is alkalmas zsírrétegem tájékán az egész. Egy könnyed 10-es közben körvonalazódott is valami tervszerű a 2. félévre.

Két eldöntendő élménytúrát, amit kinéztem ( Madeira Ultra Trail, Tor Des Geants ) mentek a kukába. Ezek helyett tervezek egy jó kis félmaratont Budapesten, majd egy maratont valahol Európában. Ezek a tervek, aztán majd meglátjuk.

Újratervezés vége, meg írok egy szponzorációs levelet a rudisoknak. :-)

25 komment

Címkék: izom rudi szopóág akupunktúra újratervezés

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr991853495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

John C. Arvay 2010.03.25. 21:47:03

Szerda délután, olyan fél öt tájban nyomtam én is egy laza kört a szigeten. Szembe futottam a "normális" emberekkel - oka van annak, nem szívatásból csinálom: észrevettem, hogy ha folyamatosan egy irányba futok, egy idő után megfájdul a bal térdem, így inkább egy kör erre, egy kör arra alapon gyűröm a kilcsiket, és ez bevált - és azt vettem észre, hogy RENGETEGEN VAGYUNK! Ez - meg a zene, amit folyamatos ismétlésre állítottam be és úgy hallgattam az iPod nano-n - annyira feldobta a hangulatom, hogy egész végig csak vigyorogtam a bézból sapkám alatt, mint a fakutya.

Egy hátulütője van ennek a minden második "vissza-kör"-nek, hogy a rövidgatyás csajok nem tudnak annyira motiválni. No nem azért, mert ilyenkor nem veszem a látványt, hanem prózai oka van: szinte mindenki a "jó" irányba megy - marha kevesen futnak ilyenkor előttem :)

www.youtube.com/watch?v=p3hVdZM7w0I

Mylady 2010.03.25. 22:45:09

Hát jobbulást, meg kitartást, meg ilyenek.
De mi ez a sérülés?

BGy · http://babosi.blog.hu 2010.03.26. 06:07:27

Ismerős szituáció! Én még január közepén betegedtem meg (nem derült ki, mit kaptam el) és kb. két hete tudok ismét normális időket futni a megszokott terepemen. Én is szeretnék menni a Mátrabércre, de tegnap a dombra fel-le futásnál azt hittem, a combom kiszakad, annyira nehéz volt. Messze vagyok még a fénykoromtól, Mátrabérc talán törölve. Két-három hét múlva a bécsi félmaratonon a 2 órán belüli időeredmény a cél. Teljesen visszafejlődtem. :)))

bellone 2010.03.26. 09:26:14

Jobbulást! Én most az Árnika krémben és a Tibeti masszázsban hiszek, mert a Margita közben szerzett húzódásomat azzal kezeltem és csodát tettek. A VTM-en és a MB-en is ott leszek, első teljesítőként viszont gyanítom, hogy az előbbin leszek közelebb a 6.30-hoz és nem a Mátrabércen...;)

helemburgis 2010.03.26. 14:15:16

A bejegyzes munkacime (sz.agon vagyok) nagyon tetszett, de nem volt elegge nyomdakepes? :D
Jobbulast Szasza, melysegesen együtterzek!

Nekem a most vasarnapi felmarcsi utan adta be a bal labam az unalmast, minden lepes egy horror, futas felejtös. Teljesen elurakodott rajtam a panik, mert 3-4 het, s itt a maraton, s lenne meg jopar edzes. Mindenfele kencefice, alter gyogymodok, pozitiv gondolkodas (ehh), hatha most vasarnapra sikerülne mar megint üzemkepesnek lenni. Lehet, hogy tempomba is el kellene mennem? hmmm...

Nannycsuri 2010.03.26. 14:35:02

@sire-lancelot: jujj, ez jó kis muzsika volt így 7végére

M.Islander 2010.03.26. 18:30:27

akkor inkább nem nyavalygok a várhatóan 1,5-max. 2 hetes kihagyásommal...
jobbulást!

helemburgis 2010.03.26. 21:23:46

@angelday: Jozsi, ez a szemfülessegemnek szolt, vagy csak egy kedves karörvendes? :P

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2010.03.27. 00:04:41

Sajnálom és remélem hamar javulsz most már! Homeopátiás bogyókkal nem élsz?

laciii79 2010.03.27. 12:18:21

Én meg abban hiszek, hogy féltalpas futótechnika! A váltás óta teljesen jó minden. Az elején volt még a másik technikáról hozott sérülés, de fokozatosan elmúlt rásegítve egy kis fekete nadálytő krémmel.

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2010.03.27. 20:54:40

Szasza, elmondhatnád, hogy mi a gond, hadd tanuljunk belőle!! Én most pl. olyan tünetekkel küzdök, ami nagyon hasonlít az IT-szalaghúzódáshoz..

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2010.03.29. 12:02:56

@laciii79: Féltalpas futótechnika? ez mit jelent?@Sekiwake: ha tisztább a kép, beszámolok...

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2010.03.29. 12:03:51

@bellone: Na hogy ment?
Készült pár kép, írd meg hova küldjem...

leilana 2010.03.29. 12:07:32

Jobbulást szasza!!

laciii79 2010.03.29. 15:34:15

@szasza75:
Bocs a pongyola megfogalmazásért, én csak így nevezem a Gordon Pirie féle futóstílust, amiről én WITCH-től hallottam először. Egy sérülésem kapcsán adott tanácsot nekem, és hívta fel rá a figyelmem. Én meg váltottam. Egyelőre úgy tűnik bejött. Nagy tudatosságot és odafigyelést igényel az elején, és elég fura érzés, és mivel más izmok dolgoznak, így némi izomlázzal is jár, de kitartónak kell lenni, én legalábbis az voltam, és most már sokkal jobb így. Íme!

witch-ironman.blog.hu/2010/02/04/a_flat_versenycipok

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2010.03.29. 15:49:05

@laciii79: OKÉ világos, értem amúgy ismertem, láttam már a linkelt filmet is. Síkon emelkedőn lábfejre érkezem, sarokra csak akkor ha meredek lejtőn ereszkedem, iagz az nem is futás...
ha már futótechnika ez is érdekes:
www.edzesonline.hu/cikk/2509/gebre_video_%E2%80%93_elemzes_pronalo_stilusrol

laciii79 2010.03.29. 17:08:57

@szasza75: Ja, ja meredek lejtőn nyilván nem is lehet féltalpra érkezni...
Nem rég' én is láttam/olvastam ezt. Ebből is látszik, hogy nincs mindenkire ráhúzható séma, és hogy a futót globálisan érdemes nézni, nem csak a lábát. Ettől még persze, az esetek 90%-ában nyilván nem igazán egészséges a pronálás.

Leggy 2010.03.30. 08:08:57

@laciii79: én most olvasom ezt a könyvet, sokmindenről (sérülések, futóstílus) nagyon érdekes következtetésekre jut:
borntorun.org/

bellone 2010.03.30. 08:46:10

@szasza75: Röviden: nem élveztem. Hosszabban: a MB a cél, erre készültem ezen a versenyen is. Teszteltem a felszerelésemet, kilós kis hátizsák, amire egyébként nem lett volna szükség és próbáltam nem meghalni.

A pulzusom végig magas volt, amit nem értek, mert folyamatosan lassítottam (Sétáltál már 160-as pulzussal?:)) Négyszer útvonalat tévesztettem (K+, 2. ponton túlmentem többed magammal, a térképolvasás segített, kétszer a K- ról is rossz fele tértem le, a végén pedig, ha nem kiabál utánam egy sporttárs Szárligeten kötöttem volna ki). Vérgesztes előtt majdnem befordultam, úgy hogy észre sem vettem, volt egy 48 perces 5 kilométerem, de szerencsére egy zselé kitisztított. 4:41 lett a vége, ebben kb 15 percet hagyhattam benne a tévelygések miatt.

A feladatot végül is megoldottam, de még dolgoznom kell magamon, hogy minden a helyére kerüljön. Örülök, hogy találkoztunk, sokat segített a biztatás!

Tegnap már kocogtam egy tízest, Szombaton pedig Sirok-Kékes-Galya bejárásra megyünk, úgyhogy csak előre...;)

A címem: bellone72kukacgmailpontcom. Mindent köszönök!

laciii79 2010.03.30. 09:10:58

@Leggy: Hmmm.... valóban érdekesnek tűnik.

Leggy 2010.03.30. 10:06:42

itt több kiderül a témáról, ez egy összefoglaló a tartalmáról. Tök jó olvasmány!

socalrunnergirl.typepad.com/trail/2009/05/born-to-run-book-review.html

laciii79 2010.03.30. 12:04:58

@Leggy: Kösziii! Nem mintha eddig kétségeim lettek volna, de most már még inkább biztos vagyok benne, hogy Zatopeknek igaza van: "A halnak úszni, a madárnak repülni, az embernek futni kell!"
Érdekel a könyv, igyekszem megszerezni majd, bár hosszú a lista....

Leggy 2010.03.30. 19:03:33

az tetszik benne, hogy nem egy újabb "tuti" saját módszert ír le, hanem hobbi futóként összefoglalja a tapasztalatait -amire szép lassan az ember úgyis a saját kárán rájön.
Én is éjszaka olvasok, ha napközben van egy kis időm, inkább futok :-)

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása