Nem árt a térkép- és helyismeret egy balatoni futóesemény előtt!

2010.06.30. 10:28 BÉvi

Terveink szerint Badacsonytördemicnél (korábban soha nem hallottam még ezt a településnevet) csatlakoztam volna a váltónkhoz, de az RTL csapat kezdő emberei minden elképzelést felülmúlóan gyorsak voltak. Már déltől kaptam a telefonokat, hogy milyen jól állunk, várhatóan négykor tényleg én jövök a megbeszélt frissítőpontnál.

Telítődve az egész heti feszültséggel nyugisan autóztam hát az M7-esen, hogy délről kerülve a tavat elfoglaljam a helyem. Egész délelőtt a bonyhádi Ultratriatlon VB fellépői, sajtója és programja miatt telefonoztam, meg leveleztem, ezért is élveztem, hogy eldobhatom a gondokat és menekülhetek az UltraBalatonra.

Felkészítőm a tapasztalt maratonista, Zsuzsi, nyugtatta a lelkem, hogy képes vagyok a vállalt 10 km-re, csak ne kezdjek gyorsan akkor a világból is kifuthatok. Ahogy majszoltam a mézeskenyeremet és próbáltam tölteni magamba a folyadékot is, egyszer csak arra eszméltem, hogy lassan tényleg kifutok a világból. Már rég nem láttam a távolban sem a Balaton türkiz vizét, viszont a Letenye táblát többször is. Közben száguldó riporterünk Hubai Anti, a logisztika professzora telefonált, hogy már legalább fél órával jobbak vagyunk a tervezettnél, hol vagyok, mindjárt én jövök.

Sávoly után valahol Szőkedencs (korábban erről a településnévről sem hallottam) táján visszafordultam az autópályán és megpróbáltam Keszthely mellett villámgyorsan eljutni Balatonedericsig. Nem sikerült!

Keszthely belvárosában jött a következő hívás, hogy akkor valaki nekivágott az első szakaszomnak, keressem Balatongyörökön a Petőfi utcát. Rendben, amint kitalálok Keszthelyről azonnal meglesz az a frissítő a vasúti sínek mellett.  Nagyon ideges nem voltam, csak a mobilomat kellett kivennem a gázpedál alól.

Bámulatos tájékozódási képességemmel és csak két megkérdezett járókelő segítségével már ott is voltam a Petőfi utca végén. A tatai futóklub tagjai örömmel fogadtak parkoló kisbuszuk mellett, és a tűző napsütésben rögtön készítettek is három fotót velem. A fókusz riportere a második szakaszomat futotta le helyettem. A késésemmel, vagy tévelygésemmel átírtam terveinket, Györöktől Keszthelyig futottam 11.7 km-t Icuval, a matektanárral.

Kész mázli, hogy a pöttyös (?) csapat tagja előttem diktálta a tempót és nem vette zokon, hogy csatlakoztam hozzá. Ő már a 26 km második felét tekerte és volt ereje beszélgetni velem. Már tavaly körbefutotta a Balcsit csapatával, rendszeresen, hetente háromszor fut 10-15 km–t, triatlonversenyre készül, és a tanítványai is számon tartják, hogy hol, milyen versenyen szerepel jól. Nem fél a békáktól, mert egy táborozás során volt alkalma száz és száz békával együtt élni, megszokta őket. A bicikliúton ezért csak én ugrottam nagyot amikor egy varangyos az út közepén szuszogott. A frissítőknél mindig ittunk kicsit, én aszalt szilvát szopogattam, rájöttem, hogy ez jó. Zsuzsi mondta, hogy egy-két ízes falat felfrissíti az embert, nem gondoltam volna, hogy ennyire. 

Lehet, hogy Icuval benevezünk a szeptemberi triatlon VB-re. Neki az úszás, nekem a bicajozás a gyengém, de most még belehúzhatunk a felkészülésbe. Elvégre amatőr Világbajnokságon ritkán indulhat.

Egy óra hét perc alatt futottuk le a három szakaszt, Keszthelyen meglepően sok ember szurkolt, ácsorgott a frissítőnél. Marsi Anikó teljesen besózva várt, alig tudtam átadni az azonosító csipünket. Azzal, hogy Badacsonytördemic helyett csak Györöknél váltottam, Anikó tervezett húsz kilométeréből vettem el. Így neki kb. 9km-t kellett csak teljesítenie, viszont azt elképesztő energiával tette.

Farkas Balázs rendezőnk 22 km-t vállalt, és így nekünk adott időt ahhoz, hogy beüljünk egy levest vagy salátát enni. Ezzel kellett kihúznunk aztán reggelig. A legsötétebb szakasz Ladiszlai Gábor és Dörmer Csaba szerkesztő-riportereknek jutott. Gábornak Földvárnál legalább az autó lámpájával tudtunk segíteni, Csabi viszont csak a fejlámpájában és denevér ösztöneiben bízhatott a kenesei susnyásban. Ismertem azt a kb. másfél kilométeres szakaszt, mert többször görkoriztunk már ott, de vaksötétben senkinek sem kívánom. Itt csatlakozott hozzánk egy fekete kutya és egészen a Tihanyi célkapuig kísért bennünket.

Az éjszaka legkeményebb szakaszát Kocsis László gyártásvezető vállalta be: Siófokon megmutatta, hogy benne van az X faktor és az aligai kegyetlen emelkedő szakaszon ugyanazzal a robot-technikával jutott túl, ahogyan elkezdte. Hajnalban Polgár Gézát a fókusz rabosított riporterét már úgy vártuk, mint a messiást. Addigra már több, mint három órás előnyünk volt saját tervünkhöz képest, ami szerint Géza még reggel nyolckor vágott volna neki a húsz kilométerének, most azonban négykor Almádiban kerestük egymást kétségbeesve.

Reggel kezdett beborulni, de csak reggel hétkor eredt el az eső, pontosan akkor, amikor befutottunk a célkapun. Nagyon büszkén és elégedetten, új csapattá születve ünnepeltük magunkat.

1400-an indultak az UltraBalatonon, előttünk ért célba az első egyéni versenyző. Vozár Attila ledarálta a 212km-t, mint pöckös napközis a tejbepapit.

Az a gyanúm, hogy néhány év múlva már sok ezer ember fut majd a Balaton körül, pontosan úgy, ahogyan ezt a Balaton átúszás versenyben megértük már.

22 komment

Címkék: rtl klub program helyismeret ultrabalaton

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr192116788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2010.06.30. 10:54:42

Gratulálok Nektek, izgalmasnak hangzik ez az UB :) Úgy néz ki tájékozódási verseny is egyben :) Egyelőre nme tudom elképzelni milyen lehet napfelkeltében futni, de biztos nagyon szép.

kmrmtms 2010.06.30. 11:50:44

Éjen a tatai Nike Futóklub, hátso sorban a szemüveges vagyok én :-) Éviről pedig mindenki áradozott csak.

kmrmtms 2010.06.30. 11:53:05

Itt van még néhány fotó a csapatunkról és Zsola is felfedezhető a képeken.
www.flickr.com/photos/komaromitamas/sets/72157624225450223/

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.06.30. 13:02:19

Évi, miért csak 10 km? szerintem sokkal többre (félmaraton minimum) vagy képes ennél.

DaMartian 2010.06.30. 13:55:07

A középső képen a bal szélső lányt kérem irányítónak a csapatomba!!! Eszméletlen gyors és ügyes!!! Edzők álma : )

BGy · http://babosi.blog.hu 2010.06.30. 15:14:13

Én is futottam ezt a szakaszt Keszthelyig, baromira sütött a nap és a balatongyöröki váltópont is jól el volt dugva. :)))

bitliszbá 2010.06.30. 15:23:37

@pantomimes: hajnali 5-kor kezdtem a negyedik cca. 20 km-emet Fűzfőn. Álmos, fáradt, friss, utálatos, kedves, mosolygós, keresgélős, örömteli, namégkicsi, mostmármeglesz, minekiscsinálomezt, nadejóvolt.

A "szép" valahogy akkor nem jutott eszembe. De így, hogy mondod... tényleg :)

DaMartian 2010.06.30. 16:34:09

@bitliszbá: Én hajnali 5-kor már lefürödve, megreggelizve durmoltam Tihanyban! : ))) De hasonlóképpen megszenvedtem érte! ; ) Bocs, nem lehetett kihagyni : )

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2010.06.30. 20:34:10

@DaMartian: Ti nagyon sokat szoktatok futni, biztos találkoztatok már azzal a problémával, ami mostanában engem az őrületbe kerget. Akármilyen anyagú, méretű pólót veszek fel futáshoz, egy idő után a mellbimbódörzsölés effekt előjön, mit lehet ez ellen tenni?

bitliszbá 2010.06.30. 22:11:49

@DaMartian: ja, közben gondoltam arra, aki beosztott a csapatba, és 20 kili helyett a második csapatban is kaptam 40-et :DDD

pólót meg nem :(((

bitliszbá 2010.06.30. 22:16:02

@pantomimes: a pólódörzsi ellen nekem csak a gézbetétes leukoplast, amit méretre lehet vágni, az jön be. Van aki a kenőcsökre, vazelin és társai esküszik, de nekem ez nem jön be.

Lewad 2010.07.01. 01:17:36

Gratula, ügyesek voltatok !
Remélem jövőre már én is tudok csatlakozni valahova legalább egy félmaratonnyi távra :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.07.01. 07:18:23

@pantomimes: ahogy bitliszbá mondja, a bimbire csak kísérletezéssel lehet megoldást találni. kenőcsök, ragaszok. legutóbbi pozitív tapasztalat egyik futócimbimnél a vízálló sebtapasz.

DaMartian 2010.07.01. 14:24:27

@pantomimes: Leukoplast... Nekem legjobban a Salvequick (reklám helye) folyékony tapasza vált be. Felkened, 10mp alatt megszárad, nem ázik le mint a ragtapasz, nem is látszik (vékony filmréteget képez a bőrön) ha esetleg nagy melegben ledobod a pólót : ) és úgy jön le, mint amikor hámlasz, nem epillál úgy, mint a Leukoplast letépése és elég tényleg csak a bimbire kenni, nem kell kilométeres csík hogy megtapadjon... Van aki vazelinezni szokott, nekem mellbimbónál az nem jön be, azt hónaljban és combok között (meg popsinál NEM FÉLREÉRTENI : ) szoktam használni, bár általában csak nagy melegben és 25-30 kili feletti távnál kell...

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2010.07.01. 14:35:15

@DaMartian: @rrroka: @bitliszbá: köszi a tanácsokat, először nekem is vmiféle tapasz ugrott be, kipróbálom az ötleteket, egy futásnál milyen praktikus egyszerre 2 módszert is tesztelhetek :)

flicka 2010.07.01. 22:18:36

@DaMartian: @pantomimes: És én még naívan azt hittem régen, hogy egy strapabíró, kényelmes, célnak megfelelő sportmelltartó kiválasztása a női futók átka...

Burgermeister 2010.07.06. 22:39:00

üdv
néhány napot Balatonfüreden töltök, tud vki ajánlani vmilyen futoutvonalat Bfüreden??

DaMartian 2010.07.07. 07:21:41

@Burgermeister: Talán nagyon földhözragadt vagyok, de nekem az UB útvonala bejött! Ha kora reggel mész, a Tagore még nincs tele gyalogosokkal (csak néhány buliból hazafelé dülöngélő részeg germán tinivel, meg frissen összemelegedett padon csókolózó szerelmespárral) A mólónál ilyenkor fantasztikus friss a levegő. A város végén a strandnál felfutva a 71-es felé, akár Csopakig mehetsz a kerékpárúton, attól függ milyen távot tervezel... Sokáig látod a Balatont, utána meg ligetes zegzugos részen is futhatsz kicsit (tavaly ez a rész volt az UB-n kirakva mécsesekkel éjszaka : )...
Ha ennyire hosszút nem akarsz menni, a másik irányban el lehet jutni gyorsan Tihanyig. Ha szintet is szeretnél, 2 úton fel is futhatsz (toronyirányt vagy szerpentínen) egészen az apátságig. Megint csak, ha kora reggel mész, ott fent nyújtani a napkeltében igazán gyönyörű!
Ha pedig kifejezetten szintes utat szeretnél, menj fel a Görög faluhoz vezető úton tovább, és vágj neki a domboldalnak. Ha felérsz, onnan is gyönyörű a kilátás, és nem is annyira combos...legalábbis az elején még nem : ) Irigyellek, én is mennék ott futni : )

Burgermeister 2010.07.08. 13:38:37

@DaMartian: Köszi a tippet! Én inkább az erdőt választom, nézegettem a térképet..na majd ott ahogy a kedvem tartja...bele a sűrűjébe.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása