Börzsöny Éjszakai

2010.10.04. 10:56 szasza75

A hétvégén a Börzsöny Éjszakai futóversenyen (47.15 km 2595 m szint) vettünk részt. Az egyik barátom, futótársam Yoyoka is ott volt. Beszámolóit mindig élvezettel olvasom, így megkérdeztem tőle betehetem-e ide? Olvassátok!

Láttátok ugye a BÉF logót, a két futósziluettet a gerincen? Ahogy futnak a csillagos éjszakában és valamelyik bércen kirajzolódnak a holdvilágos égbolton!

Valami ilyesmire neveztem én is, de a pénzemért ezt kaptam! 

Sőt jobbat mondok, úgy kezdődött, hogy beneveztem a T-100-ra, aztán lesérültem tavasszal, nem tudtam indulni, gondoltam majd felhasználom a nevezést a Börzsönyin, erre ezt sem tudtam megcsinálni, hihetetlen, hogy a nevezésemet még 2 versenyen sem tudom lefutni. 

Már ennek a buszos odaútnak is van valami varázsa. Tetszik annak ellenére, hogy hiába mondtam a sofőrnek, hogy a tengerpartig ne álljon meg, valami sötét falu, erdőszéli kocsmájába vitt. Itt aztán mindenki leszállt, igazított a toalettjén, aztán nemsokára felsorakoztunk. Lupus fényképezett, Csanya szónokolt és olyan poénokat eleresztett, hogy Spartacus háznál is fel lehet adni. *khm*

Ki jön úgy futni, hogy majd feladom? Ez nem ilyen egyszerű, én soha nem adtam még fel versenyt, egyszerűen nem kellett (bár igaz, a Kazinczyn rezgett a léc). Elindultunk az aszfalton, megnyúlt a mezőny. A velünk párhuzamosan haladó sínen egy kiskocsi siklott, amolyan mini vagon és onnan szurkoltak, vicces volt. Először azt hittem Csanyáék, de kiderült, hogy inkább fiatalok. :)

Az erdő előtt is kaptunk ebből a hangulatból, jó kis társaság gyűlt ott össze. Az erdőbe érve elkezdtünk kapaszkodni felfelé, hosszú ujjú le, elég a top. Az eső is elkezdett szitálni, kígyózó lámpasor, világító prizmák. Tetszett, ahogy hullámoztunk a szűk kis ösvényen, aztán kiszélesedett az út és még jobban megnyúlt a sor.

Eleinte Larzen, Judit, Ganki és néhány más volt körülöttünk. A lefelén kicsit meglazult a sor, ott maradtunk négyen: Larzen, Judit, Ganki meg én. A Nagy-Mánára mehettünk felfelé, aztán szintben hullámzás, felfelé aztán hullámzás. Így ment ez, mire felértünk végre és irány a jó kis hosszú lejtő. Mondtam is Juditnak, ennek a lejtőnek bizony ára lesz. Leértünk a Rakottyás-völgyi ponthoz.

Már minden a derekamra volt kötve: széldzseki, technikai felső. Csanya mondta is, hogy meleg van mi? Valóban nem fáztunk, ettem néhány sajtkockát, kolát és csokit. Mentem Judit után, nem akartam lemaradni, még akkor sem, ha tudtam, hogy jó a jelölés, de nem ismerem a Börzsönyt egyáltalán. A köves patakokon többször is átkeltünk, de ha itt komoly eső van, elképesztő erők uralkodhatnak.

A P3 aztán betette a kaput, minél feljebb mentünk, annál nagyobb lett a köd. Gankit nem láttuk mögöttünk. Judit baromira tépett a botokkal felfelé, én meg a térdemre görnyedve mentem utána. Oldalról fújta a hideg esőt, a távolban szarvasbőgés hallatszott. Azt gondoltuk, ha lentebb jövünk, nem lesz köd, de mindenhol az volt.

Együtt szaladgáltunk, míg megláttuk a prizmát a fán (a szervezők fényvisszaverővel jelezték az útvonalat — a szerk.), aztán mentünk tovább, a nagyon gyökeres meredeken. Ganki és Judit elől nagyon mentek a bottal. Lemaradtunk a sráccal, de legalább volt velem valaki. Már régóta kellett pisilnem, az eső is ingerelt, de nem mertem megállni. A karom is fázott már, a széldzsekit futás közben magamra tudtam húzni. Úgy 3 óra futás után már nem bírtam. Én itt most megállok, ha lemaradok, majd bevárok valakit. Ganki is épp erre várt, mert ő meg fázott és szintén nem akart egyedül lemaradni. Én pisiltem ő meg öltözött, Juciékat meg elnyelte a köd egy pillanat alatt.

Két fejlámpa is volt rajtam, de semmit nem ért gyerekek. Elhatároztam, hogy a ponton elemet cserélek. 

Az aszfalt út megváltás volt, taps fogadott a Spartacus háznál, legalább ennyi nekünk is jutott. Köszi Zsotyek és Kata. Majdnem héjastól ettem meg a banánt, annyira éhes voltam, leültem a betonra a lámpámmal babrálni, de Pigmea alám tolt egy széket, meg az eső sem esett a lámpa belsejébe. Sikerült úgy szétszedni, hogy darabokra esett és csodálkoztam, hogy az elem miért lötyög benne. Ekkor hallottam meg, hogy Juditnak elég volt. Hűha, ilyet is lehet? ;)

Beszélgettünk, ömlött belőlünk a szó, hogy ilyen meg olyan köd van. A banánt megettem, az ölembe vettem a sós-ropis tálat. Judit felajánlotta a botját, hogy menjek azzal. Életemben nem mentem még ilyesmivel, nem itt kéne kipróbálnom, meg egyébként is, mi van ha eltöröm?

Gankival tovább vergődtünk, a lámpát sem sikerül összerakni, nem látunk, pedig lent nem is volt nagy a köd. Annyira bizonytalanok voltunk, hogy egy srácot kérdeztem meg, hogy ő tovább megy-e? Ő nem megy tovább cillagom, mert pontőr. :)

A józan eszem azt mondta, hogy itt a vége cillagom, ennyi volt, reggel szépen lefutom a maratont (természetesen lefutotta a másnapi Budapest Maratont — a szerk.), amit Pigmea is megmondott. Mondtam Gankinak, csak akkor megyek tovább ha végig együtt maradunk. Nem volt egyszerű dönteni, még akkor sem tudtuk, hogy mi legyen, mikor visszamentünk az aszfalt útra. Mikor megláttuk, hogy Judit beül Szaszával a meleg kocsiba, tudatosult bennünk, hogy ketten maradtunk 4 db szar fejlámpával. Megint fel kell menni a Csóvira és tovább és tovább, még minimum 5 óra. Szaszáék agitáltak, hogy levisznek, de mi lefutottuk azt a közel 4 kilit. Hogy hány béka volt, szinte számolni sem lehetett, több száz. Ha lehetett volna tőlük kívánni, akkor azt kívántam volna, hogy olyan csillagos éccaka legyen, mint amire befizettem.

Talán egy puszit megért volna nem?

11 komment

Címkék: verseny éjszaka börzsöny kihívás terep

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr202335675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BGy · http://babosi.blog.hu 2010.10.04. 13:16:24

Gratulálok, nem egy könnyű megmérettetés! Mindenki nick nevek alatt futott? :)))

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2010.10.04. 14:01:12

@szasza75: Gyönyörű eredmények! Ez jóval hosszabb táv egy sima maratonnál, a szintkülönbség meg rendkívül sokat számít. És mindez éjszaka a ködben! Nem vagytok semmik. Egyszer én is szeretnék!

Azt azért látom, hogy női név nem szerepel a szintidő alatt befutottak között. De azért annak is gratulálok, aki megpróbálta.

cs (mi más) 2010.10.04. 14:41:46

Jó buli volt, nekem egy óra javítást adott.

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2010.10.04. 21:52:56

@Sekiwake: a versenykiírás szerint igen. Igazán nem is akartam elindulni, mert másnap korán reggeltől egy futóversenyen segédkeztem. Aztán csak elmentem, de szándékosan csak a féltávig akartam menni, oda is vitettem valakivel a kocsimat, meg a chippet sem vettem fel, nehogy kísértésbe essek a továbbmenetelt illetően. A tervet teljesítettem, utána meg tudtam még aludni pár órát a hajnali kelésig.
Ezt 24 kilit (ami kényelmesen 3:30 lett) viszont nagyon élveztem, a különleges környezeti tényezők ellenére.
Tavaly már amúgy teljesítettem a börzsönyi éjszakait.

Bjulis · http://8mp.blogspot.com/ 2010.10.05. 10:20:07

“Ki jön úgy futni, hogy majd feladom?” Hát engem minden verseny rajtja előtt megtalál a húú, de fáj a lábam, hányingerem van, húzódik a derekam... Szóval így ráférne a lekiismeretemre ha feladnam, merthogy ugye beteg vagyok igazából. :)
De ennek a Börzsöny túrának tényleg nagyon különleges hangulata lehet. Grat a teljesítmenyhez, főleg ilyen körülmények között.

TV-Judit 2010.10.05. 16:05:05

Én azért szeretem Yoyoka beszámolóit olvasni, mert szerintem irtó viccesen tud írni olyan megmérettetésekről, amelyek még fiúk, férfiak számára is kemény fizikai erőpróbát jelentenek. Nem derült ki ebből a posztból, hogy Yoyo egyébként nem éppen a junior női mezőny tagja és már több éves (terep)ultrás tapasztalata van - hihetelen kemény csaj. Na és minderről hihetetlen mennyiséget ír is. Talán stílusa, szófordulatai (cillagom, azannyaúristenit...) miatt is sokan szeretik olvasni. Ha esetleg kedvetek támad további történeteihez, itt folyamatosan hírt ad kalandjairól: www.edzesonline.hu/blogview.php?blog_id=1800

Navixaf · http://ennyirefutja.blog.hu 2010.10.05. 18:06:45

(nem is annyira) off: ma este a neofm-en 22 órától a NeoPortré vendége Monspart Sarolta tájfutó világbajnok.

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2010.10.05. 22:00:02

@szasza75: és mi volt az a másik futóverseny?

Én Yoyokával a másnapi (aznapi?) maratonon váltottam pár szót, még akkor is az éjszakai Börzsöny hatása alatt állt :-)

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2010.10.06. 07:53:24

@Sekiwake: A II. kerületben volt egy gyerekfutóverseny.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása