Meddig tart egy óra élete?

2010.10.08. 19:00 szasza75

Mostani posztom témáját az élet ihlette. Pár éve, amikor kacsintgattam a futás felé, második (első a cipő) komolyabb beruházásom egy Timex ironman óra volt, amit egy "egyet fizet kettőt kap" akción belül vettünk egy barátommal. Pár hónap használat után eltört a szíja, cserélni nem lehetett. A barátom felajánlotta, hogy kölcsönadja az övét, majd pár hónap múlva annak is eltört a szíja. Magával ragadott a pulzusmérés őrülete, így először egy 5 000, majd egy 7 000 forintos Hervis noname órával lettem boldogabb. Ezekkel is lett valami, azt hiszem a drágábbat megkapta a Józsi, cseréljen benne elemet, talán még működik.

Teltek múltak az évek, éreztem, hogy valami komolyabb cuccra kell szert tennem. Hetekig vizsgáltam a Polar, Garmin, Suunto órák előnyeit, hátrányait. Döntésem végül a Garmin Forerunner 305 típusra esett. Ha jól emlékszem 2008 tavaszán vettem külföldről. Tavaly ennek elromlott a pulzusöve, javítani nem lehetett, boltban 14 900 Ft-ért lehetett volna venni új övet. Pont akkor jelezte egy barátom, hogy eladó az övé órástúl-övestül. Kis felárral ugyan, de inkább a barátom kb. 1 évet használt óráját vettem meg.

Döntésemet akkor az a felhasználhatóság, tudás, ár döntötte el. Vásárláskor — tekintve, hogy egy 80-100 ezer forintos óráról van szó — élettartami kérdés bennem fel sem merült, pontosabban az, hogy mennyi ideig lesz használható, mennyi idő múlva dobhatom ki a kukába. Barátaim kezén akkor leginkább Polar volt, évek óta különösebb meghibásodás, probléma nélkül. Így bíztam a drágább óra jobb óra minőség elvében.

Most nézzük meg közösen a két óra mostani állapotát:

Igen, az egyiknél (ezt itthon vásároltam) a beépített akkumulátor körül lehet valami gebasz. Az óra nem kapcsol be, ha ráteszem a töltőre szépen feltölt, majd hálózatra csatlakoztatva be tudom kapcsolni. Azonban lecsatolva a dokkolóról, azonnal kikapcsol. Így azért eléggé korlátozott a használata.

A másik funkcionálisan remekül működik. Bekapcsol, az aksija bír vagy 10-12 órát is viszont a 2 év használat meglátszik a gombjain. Az enter gombot, egy ideje nem is használom, valójában kiesett. Futni azért lehet vele, a probléma akkor jön elő igazán, amikor kiírja, hogy alacsony a telep töltöttsége, nyomja meg az entert. Mondjuk egy ceruzával vagy egyéb hegyes eszközzel még lehet akár entert is nyomni, na de ez nem életszerű futás közben. Így persze a vízállósága is elég véleményes.

Szeretem ezt az óra típust. Azt viszont nehezen fogadom be, hogy egy 80 ezres órát rendszeres használat mellett 2.5 év után selejteznem kell. Felhívtam tehát a forgalmazót, hogy akkor most hogyan tovább, ha már nincs rá garancia. Azt mondták, ha Magyarországon vásárolt, akkor ugyan javítani nem tudják, aksit nem cserélnek, de 22 900 Ft-ért elhozhatok egy újat, ha beadom a rosszat.

Az érzéseim eléggé vegyesek. Örülök is, meg nem is. Csalódás, hogy 2-3 év alatt tönkremegy, de ez a csere ár olcsó, ha újat kapok érte. Ami nagy tanulság, itthon vagy olyan helyen kell órát venni, ahol érvényesíteni tudom a garanciát vagy vissza tudom vinni. A másik következtetés, hogy érdemes tájékozódni, rendszeres használat mellett milyen élettartalma van egy ilyen órának.

Kinek mi ezen a téren a tapasztalata?

104 komment

Címkék: videó óra mérés élettartam

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr962345769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ketszeri 2010.10.08. 21:11:40

Polar RS200 (a 300 elődje).

Eddig kb 200x bő fél óra, illetve hétvégenként, nyaralás alatt és túrázáskor is ez van rajtam. Olyan, mint az új.

Mylady 2010.10.08. 21:19:36

Alap decathlonos pulzusmérő, másfél éve vettem, 5 ezer forint volt. Tökéletes.
Igaz, nincs rajta enter gomb és dokkoló egység sincs hozzá, de reménykedem, hogy még bírja egy darabig.

Előtte, nem pulzusmérős, hanem csak szimpla "sport" karórával futottam (plusz ébresztő, plusz egyéb célok, de "hétköznap" nem használtam), férfi modell, most kb 8 éves, 1000 forintért vettem a józsefvárosi kínai piacon. Sajnálatos módon tavalyelőtt kiment benne a világítás, azóta egyáltalán nem használom. Pedig az időt még mindig mutatja. Pontosan.

80 ezret sosem adnék óráért.

Ivan Grasso · http://op-ironman.blog.hu/ 2010.10.08. 21:41:57

Sajnos úgy kell tekinteni ezekre a high-tech cuccokra is, mint a mobiltelefonokra. Nagyjából 2-3 évet bírnak azok is (persze mindenki tud mondani kivételt, de kb. ennyi).
Szasza ha összeadod hány órát üzemelt a Garminod hóban, fagyban, esőben rájössz, hogy nem is olyan rossz az a 2-3 év. (a Polar a GPS hiánya miatt egyszerűbb szerkezet).

Egyébként a cipő sokkal rosszabb "befektetés":
Vegyünk egy átlagos cipőárat (24000Ft), egy átlagos hobbifutó tempót (6min/km), és egy átlagos futásteljesítményt, ami után érdemes cserélni a cipőt a csillapítás elhasználódása miatt (1200km) és kiderül, hogy futás közben óránként 200 forintot költünk cipőre, vagy ha úgy tetszik 20 Ft/km.
Egy hat literes fogyasztású autónál ugyanennyit kell benzinre költeni kilométerenként...:)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.10.08. 21:43:00

A Timexek szíja egy hulladék - a feleségemnek már 2x kellett cserélni úgy, hogy nem üti vágja, sőt. Most már 3000 Ft körül van egy szíj. 5000 ért új órát vettem neki...
Én még szerencsésnek mondhatom magam - 10 éves timex Ironman-em van - annak még nem dizájnos szíja volt, így 500 Ftért bármelyik órásnál lehet pótlást venni hozzá, így kb 2 évenként kell cserélni. Az már viszont régen is vicces (vagy inkább szomorú) volt, hogy a Timexbe, hogy garanciális maradjon a kijelölt helyen kellett elemet cserélni (soroksári Tesco az M5 mellett v. Csillaghegy - mindenhez közel) külön rá kellett (volna) fizetni egy 2000 Ft-os bevizsgálást, hogy tényleg maradjon a garancia

Ivan Grasso · http://op-ironman.blog.hu/ 2010.10.08. 21:51:28

Nekem a három db Decatlonos 5000 forintos órámból egy elveszett, egy bekrepált se kép se hang kb. fél év után, a harmadik még működik. A 7000 forintos Hervises kb. 30 óra használat után elköszönt. A Garmin Forerunner 50-ben a második elemcsere után (kb. 120 üzemóra) megszűnt a csipogó, mondjuk ezt meg tudnám csinálni, de lusta vagyok vacakolni vele, nem fontos. A Garmin 310XT 18 óra használat után még tökéletes (még szép...)

BGy · http://babosi.blog.hu 2010.10.09. 08:28:36

Polar RS800 közel egy éve sirály.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.10.09. 12:52:06

timex ironman (75 köridő, tépőzáras szíj) két éve bírja, kétszer beragadt a világítás beragad a világítás, ilyenkor elemcsere ezerért. párszor meg astop/ reset gomb ragadt be, törölve az összes mért időmet...

Vegyi Ali 2010.10.09. 14:15:11

Geonaute CW500 SD (Decathlon, kb. 30kiloHUF, pulzusmérés, távolságmérés, sebességmérés, statisztikák, >50köridő, and more): az első a dobozból kivéve hibás volt, az egyik gombja nem működött. Visszavittem, szó nélkül kicserélték. A második másfél éve hibamentes. Az elemcserét nem tudják a Decathlonban garanciálisan megcsinálni, mert nincs itthon egyik áruházban sem olyan berendezés, amivel le tudnák tesztelni, hogy vízálló maradt-e.... Tehát ha kimerül, akkor bukik a garancia. Ezért korrektnek tűnt. hogy csak a csereelemet fizettem ki, munkadíjat nem. Viszont az "új" elem egy hét alatt merült le. Ezután órással cseréltettem, mert egyszerű, és jó órás rendesen vissza tudja tenni a záró gumitömítést. A footpod eleme is lemerült már egyszer, de a mellkasi jeladó még bírja. Mindegyik tartozék ugyanolyan, standard elemmel megy, ami nagyon olcsó, néhány 100 HUF darabja, mindenhol kapható.

2010.10.09. 18:17:04

most Timex Ironman-em van, ami fél éves.

A hortobágyi délibáb futás után megadta magát teljesen, a kijelzőn mindenféle marhaságok jelentek meg, törött feliratok, stb, állítólag az egyik nyomógomb hibásodott meg. A garanciális ügyintézés feltűnően korrekt volt (már hazai viszonyokhoz mérten), leszámítva, hogy feltették a kérdést, hogy nem kapott véletlenül vizet az óra. Jeleztem, hogy egy Ironman óra, mint ilyennek talán egy kis víztől még nem kellene tönkremennie, de biztosítottam őket, hogy ebből a Hortobágyon egy csepp sem volt :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.10.09. 18:29:10

@viito: vááááá ez mekkora! :DDD kapott-e vizet egy triatlonra tervezett óra! "Nem, azt a kezemet végig kint tartottam a vízből."

BGy · http://babosi.blog.hu 2010.10.09. 19:35:51

Ha egy madzagra rákötsz egy répát és fél órán keresztül magad után húzod, az pont fél óra. Ezzel is lehet mérni az időt.

Navixaf · http://ennyirefutja.blog.hu 2010.10.09. 20:22:39

@pszollos: elolvastam a cikket, mert nemrég "upgrade"-eltem ForeRunner 50-ről 305-re (az utóbbi pár hónapban közel féláron adják a Pixmania-n). A leírás szerint nem biztos, hogy az akkumulátor ment tönkre, lehet, hogy kontakthiba van az előlap és a hátsó rész között. Persze ha Szasza nem az a bütykölős fajta, akkor tökmindegy...
Egyébként az FR50-nél egy időre nálam is lehalt a csipogó, de aztán valahogy magától megjavult (lehet, hogy pont az elemcserével függött ez össze?).

Ras · http://futo.blog.hu 2010.10.09. 20:30:46

Polar S710i, 6 éves lesz nemsokára, nagyker áron volt 55 Mátyás...
Eddig egy szíjcsere, a harmadik övet fogyasztom: az első még a klasszikus fajta volt, az 3 év után elrepedt és már nem érintkezett, a második a pöckös-patentos, az még teljesen jó de néha az is meghülyült, most a sima patentos van több mint fél éve, eddig ez tűnik a legkorrektebb konstrukciónak és az első kivételével mindegyik cserélhető elemes. Kb. 15-18 hónaponta cseréltettem elemet az órában. A háza megrepedt úgy másfél éve mert egyszer bringán nekiütöttem egy fémoszlopnak (tehát nem az óra hibája, viszont nem tört el a kéztőcsontom :)), de csak az elemcserénél tűnt fel szóval még csak be sem ázik (bár azóta nem úsztam vele). Ez a müanyag házas kivitel, de a 720-as fémháza is 15kHUF-ba fájna, lassan erőt veszek magamon és kicseréltetem, az talán törni sem fog :).
Ahogy összeszámoltam kb 1250 órát használtam főleg futva de bringán is, eddig megérte a pénzét.

Steff76 2010.10.09. 20:41:32

@Ketszeri: Én is Polár RS200-at használok, kicsit több mint két éve. Tudom hülye dolog, de nekem ez a mindennapi órám (is). Ránézésre gagyi műanyag, de aki viszont tudja, hogy mi is ez, azzal már van miről beszélni..... 1,5 év után cseréltettem elemet, a mellpánt most nyáron szakadt el, de még varrható helyen, most valszeg abban kellene elemet cserélni. 9 hónapja footpod-ot is vettem hozzá...

Szerintem megérte, remélem még sokáig marad és ha cserélni kell, akkor is Polár lesz, mert nekem bevált. (Másrészt mert egpénztárra csak ezt a márkát fogadják el, és egyelőre az egpénztári befizetéseket nem (saját) gyógyszerre költöm.... Inkább 80-ért óra, mint ennyiért gyógyszer........)

csétomi 2010.10.09. 21:50:43

Én a Decathlonos és Hervis-es órákról nem szólnék, úgy gondolom, hogy aki egyszer beruház egy komolyabb darabra, az már úgyis tudja, mi a különbség. Timexem volt (van is, de a fiókban) szerintem csapnivaló a minősége minden területen, pedig nem alsókategóriás modell (Ironman T5J985). Nálam egy óránál alapvető, hogy ne hagyjon cserben, ez az óra két maraton versenyen tette ezt, minden előzetes jel nélkül. Most Polar rx800-asom van. A software hagy némi kívánnivalót maga után, de használható (szerintem legnagyobb baja, hogy tipikus PC-s cucc), de szerintem futó nem kívánhat magának jobb társat. Hozzáteszem, Garminhoz eddig nem volt szerencsém. Egyébként Szaszának garanciaügyban teljesen igaza van, Nagyon meg kell nézni, kitől veszed az órát, (főleg magyarországon) még a worldwide garancia is okozhat meglepetéseket. (itt nálam a Timex szervíz áll nyerésre a Polar képviselettel szemben)

Lemúr Miki · http://hosszutav.blog.hu/ 2010.10.09. 22:04:34

Olcsó decathlonos órával nyomulok vagy másfél éve, soha nem volt vele semmi bajom, pedig nem kímélem. Persze, akinek van sok tízezer forintja egy-egy márkanévre, lelke rajta... :)

.com 2010.10.09. 22:23:34

Az oraimat megvetelkor felcsatolom, tonkrementelkor meg le.

Polar F5 ot evig birta, harom elemcsere
Polar F5 ket ev, osszetorott (csuklostul)
Timex Ironman, elszakadt a szija 2 honapra
Uj szij, beazott az ora...
Polar F6 ket ev utan beazoot buvarkodasnal (10-12m) se kep se hang
Geonaute mittudomen15ehuf beazott 15cm-es vizmelysegben (furdokad) 1 honap utan es kiesett a valamelyik gombja
Polar RS300x 2 eve muxik gond nelkul, meg nem volt elemcsere, csak a mellpant egy ev utan

Naponta hasznalom cca 2 orat, heti 5x, eddig nalam a Polar a nyero, a lenyeg, hogy prios gombos legyen a modell :o)

Ras · http://futo.blog.hu 2010.10.09. 22:26:29

@Lemúr Miki: egyáltalán nem tartom magam márkahűnek vagy sznobnak, de azért elég határozottak a különbségek egy Hervis/Decathlon, de még Timexet is ide venném, és egy Garmin/Polar között.
Amíg nem vettem egy Deuter bringás hátizsákot én sem tudtam elképzelni hogy mi a tököm kerülhet 30ezerbe egy hátizsákon. ( év alatt lefokozódott melóbajárós hátizsákká, de azóta az utódlásnál kétség sem fért hozzá hogy ismét Deuter lesz.
Ez nem azt jelenti hogy az alsóbb kategóriás órák között a Polar a király, sőt ha valaki csak ötezret szán órára én sem Polart javasolok neki. Ez nem változtat azon a tényen hogy a Polar évtizedek óta foglalkozik a témával. A Decathlon/Hervis meg rábök a kínai katalógusban egy órára és kiküldi a mintát Ázsiába, hogy mit szinterezzenek rá.

@DaMartian: tavaly Pozsonyban megfutottam a maratonfutás állatorvosi lovát :), el is ment a kedvem a futástól egy évre (lábban és fejben is), de már kóstolgatom az alapozást...

HARholio 2010.10.09. 22:28:41

Van valakinek tapasztalata Beurer órákkal?
A PM55-öst nézegetem.

.com 2010.10.09. 22:31:26

nem elhanyagolhato az sem, hogy a Polarok laposak, nem akad el bennuk ruha, kesztyu stb
es konnyuek. Kiprobaltam egy Forunnert, zavart a bumszli erosen
Persze, engem nem izgat a PC-s edzesterv elemzes, pillanatnyi / atlag pulzusra, kor / reszidore es kaloria meresre hasznalom

.com 2010.10.09. 22:35:13

@HARholio: Egy cimboram 3 eve hasznalja, O boldog vele. Az ora naponta furdik cca 2,5 orat, meg fut sokat. Maraton kajakos a gazdaja. Viszont eszi az ora az elemeket, harom havonta csere. Mellpant felevente ( nem eldobos mint a Polar pantjai )

M.Islander 2010.10.10. 09:09:50

csodálkozom, hogy senki nem használ Garmin FR405 órát, egészen kiváló felső kategóriás darab, 2 éve használom, még semmi gondom nem volt ezzel.
nekem bejön a PC-s csatlakoztatás is (pendrive-szerű kütyüvel működik), szerintem nagyon strapabíró, beletettem kb. 2500 km-t és a gyengélkedésnek még nem mutatja jeleit...
az remek hír, ha az elromlott darabot a vételár kb. 30%-ért becserélik újra!

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.10.10. 09:53:17

@Ras: na mesélj mi történt, nagyon eltűntél, pedig te voltál itt a legszigorúbb.

@HARholio: PM45-ösöm van, cikk itt: hosszutav.blog.hu/2010/05/05/titkos_edzesterv_es_pulzusmero
Röviden: funkciói jók, de a kivitel nem egy nagy durranás, viszont 7 rugót megért.

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2010.10.10. 10:36:06

@mîkæl: én gondolkodtam rajta, de van 1-2 olyan funkció, amit én használok, és a 405-ben nincs, de a 305-be megvan.

Ras · http://futo.blog.hu 2010.10.10. 11:36:18

@.com: az új Polar pántok már cserélhető elemesek (WearLink), mondjuk nekem a fixelemes is kibírt 3 kemény évet és nem az elem merült le benne szóval szerintem 5-6 évet ki kell bírjon az eleme.

@rrroka: Tavaly a meló is elég szigorú volt, meg egyéb futással nem kapcsolatos dolgaim :S, most kezdek visszatérni a normál kerékvágásba.
A kassai maraton meg:
1. elmentem minimál edzéssel hogy majd emlékezetből lenyomom 4 órában;
2. bekezdtem mint állat: első harmad: 62perc (jobb mint Firenzében)
3. éreztem hogy sok lesz, de mivel mindenki húzott el mikor kezdtem visszavenni, ráálltam egy női top10-ben végzettre meg a bolyára -> második harmad 72 perc
Na itt lettem teljesen kész, de fejben nem akartam feladni úgyhogy végighúztam a belem a pályán, utolsó harmad: 90 perc úgy hogy 1km-ből legalább 3-400m-t sétáltam.
Rendesen leamortizáltam a térdeim is így. 'Kissé' elment a kedvem a futástól. Mivel 2005-2009 között kb 9500km-t futottam úgy döntöttem rámfér egy pihenőév, és addig nem futok amíg nem kívánom újra a futást. Hát közel egy év kellett hozzá, bár a nyáron pár hetet futogattam, most lendülök bele újra a tervszerű edzésbe, jó hosszú alapozás lesz de ha minden jól megy tavasszal meg egy év múlva meg is lesz az eredménye :)

Ted Striker 2010.10.10. 11:38:49

A poszt hatására elkezdtem szemezni egy Polar CS300-zal - bicajos órám tönkrement, ezért egy ilyen kettőazegyben modell nagyon hasznos mozdonnyá tenne engem :-)
Szóval bicajozáshoz és futáshoz használnám: van valakinek tapasztalása ezzel a modellel?

@Ras: Welcome back, már csak Winklert kéne visszacsábítani a Sziterovics Gábor nevű tenyészmén mellől...

BGy · http://babosi.blog.hu 2010.10.10. 12:15:42

@Ted Striker: én is nézegettem a Polar 300-asát, de végül a 800-ig elmentem, mert az meg annyi mindent tud, hogy többet nem is kívánhatok. Az jó a Polarokban, hogy bővíthetőek, a modulok külön egységek, nem kell kapásból kifizetni egy kiló pénzt, hanem szépen lassan. :)))

Ted Striker 2010.10.10. 12:31:35

@BGy: Köszi , de én nem akarok egyből a csúcsra törni, főleg nem 100+ ropiért...

plat 2010.10.10. 13:16:28

Én is Garmin FR405-öt használok, több mint 2 éve. Meg vagyok vele elégedve.
A szoftverrel valami probléma lehet, mert ha intervallos edzést állítók be, akkor a következő futásnál lefagy az óra, és reset-elni kell, de szerintem ennyit megér. Külföldről hozattam, 2 éve került kb. 54 ezer Ft-ba került. De hát valamit valamiért.
Ha most akarnám megvenni, akkor szerintem a garancia miatt is már itthon tenném.

Amúgy nagyon megbízható, pl Kőszegről futottam fel az Írott-kőre, ahol 891 méteres magasság helyett 893-at mért. Ennyi már a magasságom miatt is belefért.
A Nagy-Kopaszon, és a Gerecse tetején is csak 1-2 métert tévedett. Szóval én bátram merem bárkinek ajánlani. Nagyon sokat számít, ha kontrollálni tudjuk az edzésünket.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.10.10. 13:47:16

@Ras: hát ez szar ügye. :( nem tudom emlékszel-e, hogy páran mondtuk, hogy ezzel a hajtással szét fogod magad cseszni... kár, hogy igaz lett. most majd vigyázz! :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.10.10. 13:49:44

@Ted Striker: srácok, nem normális dolog száz ropit adni egy futóóráért, akármit is tud.

Ted Striker 2010.10.10. 13:55:15

@rrroka: egyébként nem futó hanem alapvetően cangaóra, de igaz ami igaz, még száz sósperec is sok érte :-)

BGy · http://babosi.blog.hu 2010.10.10. 14:42:02

@rrroka: nekem 48 rugó + áfa volt, áfát vissza tudtam igényelni. Polar RS800, kifutó modell volt, és akciós. A Polar RS800CX tényleg 100 rugó. Ammán sok píz!

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.10.10. 17:19:57

@BGy: szerintem itthon a 48ért is agyonütnének, megjegyzem jogosan! :)

eLzsÉ 2010.10.10. 17:29:08

Polar esetében figyeljetek arra, hogy szarakodik a mellkaspánt, azonnal el kell vinni szervizbe, mert a garancia az órára akármennyi, a pántra csak fél év, mert az tartozék szerintük.

Ami viszonylag röhej, mert egy pulzusmérős óra hogyan tudná ellátni a tőle elvárható alapvető funkcióját, ha a pánt nem működik, de mégis így van.

Nekem szerencsém volt, mert pár nappal a fél év előtt szántam rá magam, hogy elvigyem, ki is cserélték szó nélkül, de akkor szembesültem azzal, hogy ha pár nappal lustább vagyok, akkor az 4.500 forintomba került volna...

Ras · http://futo.blog.hu 2010.10.10. 18:26:49

@rrroka: nem csesztem szét magam szerencsére, már ha orvosilag nézzük. Ráadásul a gond pont hogy a kevés edzés volt :), csak egy hónapot futottam előtte rendesen. Igazából 4 órás maratont akartam futni és sikerült is :) 3:54 lett, csak nem éreztem magam jól közben. Az idő reális, a 62-72-90perces harmad leosztás ami hülyeség volt részemről...

@BGy: Hogy 50ropi egy óráért sok vagy kevés eléggé relatív, nekem egy évben elmegy egy pár csuka az 15-25 mátyás, ha összedobom az elmúlt 5 évben mennyi futóruhát vettem, amiből igazából csak a zokni fogyóeszköz akkor bőven hat számjegyű lenne az összeg. Ehhez képest egy 50-100ezres óra ami legalább 10 évet kibír szerintem nem vészes. tudok régebbi fajta Polar órákat amiket még 20 év után is napi szinten használnak.

Bár úgy tűnik a futás sem annyira olcsó sport egy (nem is olyan túl magas) szint felett...

Ras · http://futo.blog.hu 2010.10.10. 18:51:03

@Ras: javítás: "Bár úgy tűnik, a futás..."

kisbalogh 2010.10.10. 20:25:03

A poszt hatására elkezdtem én is nézelődni. Erről valaki tudna véleményt mondani:
www.pixmania.hu/hu/hu/00040380/art/garmin/forerunner-205-tura-gps.html# ? Ha jól látom ehhez nem jár pulzusmérő, ami engem nem különösebben érdekel. Thanks!

bitliszbá 2010.10.10. 20:36:27

@kisbalogh: 1 éve ezzel futok. Csak a pulzusmérő miatt cserélném le Fr 305 vagy 310XT-re. Sztem tök jó!!!!

kisbalogh 2010.10.10. 20:43:20

@bitliszbá: köszönöm! akkor lehet sort kerítek a futókarrierem legdrágább beruházására :D

ponyva máté · http://ponyvamester.hu 2010.10.11. 02:24:44

Hobbi futó vagyok, havi max. 100-150km. Versenyből max. félmaraton. Eddig még eszembe sem jutott órát venni hozzá. Meg tudja valaki mondani, hogy mire jó ?
Stresszelitek magatokat, hogy hány perc egy km ? Még itt is ? Hol marad a szabadság ?

Emlékszem, még gimnáziumban, naponta volt 90 perc futóedzésünk, télen-nyáron, esőben-hóban. Míg a többiek hógolyóztak, mi magastérddel a hóban futottunk. Élveztük ugyan, mert csapatban minden jó. Volt, hogy április 1-én háttal futottunk vidéken faluköröket. :) Az óra mire jó ?
Vágytunk emellett az örömfutásra. Amikor csak futunk, nincs tétje, közben csevej, élvezzük a tájat, a levegőt. Ezt lehet órával is ? Pulzust méricskélve ?

ponyva máté · http://ponyvamester.hu 2010.10.11. 02:26:11

@ponyva máté: A gimi bentlakásos volt, csak hogy értsük a minden napot.

monerd2 2010.10.11. 05:24:27

@AG: mellkaspánt ügyben, én is pár nappal (2) a gari lejárta előtt mentem el a boráros térre. kicserélték szó nélkül :) ez az a textiles fajta, ami könnyen meghülyül. sajnos a műanyag fajtában meg nem cserélhető az elem. normális a polar? azóta garmin 305-öm van :)) meg van beurer pm25 is a fiókban tartaléknak. amúgy mind a 3 óra jó állapotban van, persze nem használtam egyiket se évekig bár a garminnak van rá esélye! :)

monerd2 2010.10.11. 05:27:15

@ponyva máté: miért kéne hogy stressz legyen az óra? :) ha erre gondoltál esetleg hogy órával elkezdesz aggódni hogy jaj elég gyors vagy-e, hát én nem így gondolkodom, számomra soha nem az a lényeg, hogy ma gyorsabban futottam-e mint tegnap, hanem hogy az edzésterv tempóját vagy pulzuszónáját tartsam. ez pedig nem stressz. ja, ha pulzusra futok akkor a tempót általában a PC-n nézem meg utólag, mert a pulzust tartom a tempó meg az ami akar lenni és kész. (vagy ha hazafelé utazva nagyon unatkozom, akkor megnézem az órában :)) )

PS: irigyellek a napi 90 perces edzésekért! bár engem is elvitt volna vki futóedzésre gimiben!

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.10.11. 05:46:42

@ponyva máté: az óvodában napi 26 óra futóedzésünk volt. míg a többiek körteformáztak a homkozóba, mi békaügetésben repülőztünk hegynek fel. élveztük, mert csapatban minden jó. április és május elsején arcon csúszva futottunk, néha másodikán is.

Mylady 2010.10.11. 07:04:15

@ponyva máté: Nem értem. Milyen sportág az, ahol napi 90 perc futóedzéssel kell terrorizálni a fejlődő szervezetet? Nagyon komoly szaktekintély lehetett az edzőtök. Már bocs.

És milyen edzésetek volt még emellett? mert csak futásból egyetlen sportoló sem él meg (még a futó sem)

Első gondolatom az volt, hogy ez biztos valami katonai vagy rendőr középiskola lehetett, de azok nem gimik.
Szerintem féééék.

2010.10.11. 07:04:35

@ponyva máté: így már értjük minden szavadat.

én személy szerint sajnálom

2010.10.11. 07:05:26

@rrroka: és egy cipősdobozban laktatok? :D

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.10.11. 07:39:26

@viito: egy jugoszláv adidas mezeifutó szöges dobozának a fedelében.

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2010.10.11. 08:33:56

@rrroka: gondolom minden hegy tetején egy királynő volt és ügetettek a csókért, az arcon futás napok meg jutalom napok voltak, azt követően visszatértetek a tarkóra. Tudom miről beszélsz....

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.10.11. 08:45:01

@szasza75: Ezek a mai fiatalok meg nem hisznek el nekünk semmit.

watergate71 2010.10.11. 09:23:08

@bitliszbá: Én megnéztem ezt az órát, de nem is értem rajta ezt a sok számot...Bazi öreg vagyok már.
Az enyém csak az időt számolja, de mostanában azt sem látom, mert párásodik a szemüvegem...

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2010.10.11. 09:30:07

@watergate71: a legelső órám egy kézre szerelhető homokóra volt, csak hát a sok kézmogástól sose értem a végére...

2010.10.11. 09:45:22

@szasza75:most arra vágsz fel, hogy kvarc órád volt?

mi még a nap állása alapján tájékozódtunk, csak 8x1.000km sprinteknél volt gond, amikor átszaladsz a nappalból az éjszakába.

Ted Striker 2010.10.11. 10:21:43

Ehehe, ilyen sztorikat a görbelábú megyekettes focisták szoktak mifelénk a talponállóban mesélni: hogymikor megyeegyben jött a Guszti bá (Mezey doktor egykori jobbkeze csak összevesztek), az olyan edzőtábort vezényelt Erdőbényén, hogy napi 10x1km kellett futni az erdei pályán, ésha egy valaki is három percen kívül ért be, akkor kezdtük elölről az egészet - egészen addig hajszolt minket míg szó szerint véreset nem pisáltunk, "A vérnek meg kell jelennie a vizeletben különben, nem hajtottál eléggé" mondta mindig.
Abban az évben veretlenül jutottunk volna fel az NBIII-ba, ha nincs az elnök, aki egy Zsiguliért lepaktált a szomszéd falu téeszelnökével, hogy ők jussanak fel - persze a Guszti bá nem ment bele ki is raktár a bajnokság felénél, mi meg (némi házipáleszért, meg néhány egyéb apróságért) egyhuzamban elvesztettük az uccsó öt meccsett...

Zime 2010.10.11. 10:32:32

Ejjó, még órás/rengetegetfutokmezítlábjégen vicceket! :D

Nekem egy Polar m32 van már vagy 6-7 éve, a pántja néha nem akarja a "munkát felvenni", de ha beindul, akkor fasza. Azért egy RS800CX-re csorgatom a nyálam:
veddvelem.hu/deals/160

azazello 2010.10.11. 13:15:18

RS200-as 2007 tavasza óta. Kb 500 óra használat. Elemet kellett benne cserélni, tökéletesen működik.
Régóta szemezek egy Timex Ironman vagy Marathoner órával, de ezek után eszembe sem fog jutni...

Mylady 2010.10.11. 19:40:11

@Ted Striker: Na most, tisztában vagyok vele, hogy az előzmények után ez kicsit furcsán hangzik, de: nekem volt szadista tesitanárom, még általánosban. Amikor ideges volt, és nem akart velünk foglalkozni, simán végigfuttatta velünk az órát. Kettes oszlopban, közepes iramban, pisszenés nélkül. Ha különösen rossz napja volt, a dupla órát is végigfutottuk. És azok az állóképesség-fejlesztő órák!
Igaz, véreset sosem pisiltünk, de előfordult párszor, hogy a wc-re konkrétan nem bírtunk leülni. Meg olyan is, hogy valaki elhányta magát az óra közepén. De abból sem volt gond. Felmosatta vele a folyosót, aztán visszaállította a sorba. És kiselőadást tartott arról, hogy ő megmondta, hogy ilyenkor nincs reggeli. (azért megnézném azt a 10-12 éves gyereket, aki keményen végigdolgozza a 90 percet úgy, hogy előző este evett utoljára)
Jaj, régi szép idők...

Ted Striker 2010.10.11. 22:45:06

@Mylady: az én tesitanárom bár nem volt szadista, de futásoknál mindig kivételezett velem: míg mások csak úgy simán futottak nekem mindig kitalált valami nehezítést hozzá...valahogy tőlem mindig többet követelt, pedig akkora kiugró tehetség semmiben nem volt, mindenben csak "szimplán" jó, mégis állandóan nyüstölt: dehát így jár az akinek a saját apja a tesitanár :-)

watergate71 2010.10.12. 09:18:01

Mondjuk az én tornatanárom konkrétan szadista volt.
De legalább nem volt az apám...

Ted Striker 2010.10.12. 09:29:59

@rrroka: egyébként a mérnöki diplomám mellé játszásiból megcsináltam a tesitanárit is, na ott azért láttam pár betonagyú, medicin labdákkal álmodó delikvenst, akikben a szadizmus csirája már kezdett kihajtani...

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.10.12. 09:47:20

@Ted Striker: és ilyenkor nem beszélgettek el velük, vagy vmi? ha megvolt a kettes diploma mehettek gyerekeket trancsírozni?

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2010.10.12. 10:19:46

A legtöbb Polar óra egy hulladék technológiai szempontból.

Ezer éves technológiával, limitációkkal,(ha a legjobb triatlonos órájukhozhoz veszel GPS-t max 29,9 km/h-ig mér - nehogy már bringához is ezt akard használni felkiáltással) nevetségesen körülményes, béna infrás adatátvitel 2010-ben.

Egy timex trail runnerem van, (olyan mint az ironman de mér szintet is). Ez annyiból jó, hogy magáét az órát gyakorlatilag soha nem kell tölteni, max elemcsere X évente.

Amúgy ha most vennék garmint-t vennék.

Ég és föld, 10 év hátrányban van az összes polár ora a csúcs garminokhoz képest. (de lehet hogy 12)

HelloJozsi 2010.10.12. 10:41:02

Ahh az örök téma!
Ismét összecsapnak a prémium/olcsó/semmilyen óra hívők :)
Gramin FR305 külföldről egész jó áron beszerezhető, gyakorlatilag nem sokkal drágábban, mint a Szasza számára felajánlott csereóra, tokkal-vonóval. Persze ehhez kell egy ismerős aki behozza.
Én egy nem túl ismert márkájú G-Sat koreai GPS-es kütyüt használok legalább 3 éve. A Garminnnak felébe kerül itthon is, kint meg még olcsóbb és kb ugyanaz a tudása, mint a 3005-nek csak csúnyább. A PC-s szoftvere elég gatya, de az óra teljesen rendben van.
Főleg GPX export része hagy kívánnivalót maga után. Ha megnézitek a futoterkepes útvonalaimat, lehet látni, hogy 100-120 km/órás futásokat produkálok. Na ez azért van, mert az export rész nagyvonalúan egy tizedessel odébb rakja le a pöttyöt :)
De ezzel azért együtt tudok élni.

De hogy a timexek ennyire vacakok, az azért meglepő.

BGy · http://babosi.blog.hu 2010.10.12. 10:55:37

@WITCH: egy picit indulatból írtál véleményt a Polarról. Az IR adatátvitel szerintem ide pont jó, mert semmilyen előzetes, félórás azonosítás és jelszóbaszakodást nem igényel. Biztos jó a Garmin is, de ott az érződik, hogy a GPS világából jöttek, a pulzusmérést is csak azért tették bele, hogy erre a piacra is be tudjanak törni. A Polaron viszont érezni, hogy honnan nőtt ki. Nem elavult technikának nevezem, hanem inkább kiforrottnak, leteszteltnek. Az űrben 486-os PC-k is dolgoznak, éppen azért, mert ott megengedhetetlen a meghibásodás és azokat le tudták tesztelni minden tesztvektorral. Az iPhonnál és a naponta kiadott új kocsiknál és kütyüknél látszik, hogy a marketingesek nyomják a dolgot, a fejlesztőknek nincs ideje rendesen letesztelni, végiggondolni a dolgokat.

Ted Striker 2010.10.12. 11:52:47

@rrroka: jól szétoffoltuk ezt a posztot is :-)
Kérdésedre válaszolva, egyrészt ez elsősorban a tanarak dolga másrészt meg egyikük se akart tanítani csak a diploma kellett nekik - pro tertio hamár a tanárra sem hallgat, akkor a saját csoporttársára sem fog: csak megvonja a vállát hogy a klubban meg a kondiban is azt mondják "ami nem öl meg az erősít".
Nekik aztán magyarázhatod a Pestalozzi-féle nevelési elvet, hogy "Nem táncosnőt kell nevelni, hanem táncolni tudó nőt" nem igazán fogja érteni a különbséget...

Ted Striker 2010.10.12. 12:06:32

@BGy: Az Airbusokban (még az A380-ban is!) 486-os CPU-k dolgoznak - az utolsó egyébként amely megkapta a MIL szabványt, egyszerűen azért mert még mindig ez hibázik a legkevesebbet

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2010.10.12. 12:06:36

@BGy:

Inkább markánsabb véleménynek mondanám, mivel semmilyen érzelmi kapcsolatom nincs a pulzusmérő órákkal, és igazság szerint nem is tervezem hogy létesítsek egy ilyet.

"Az űrben 486-os PC-k is dolgoznak."

Az űrben nem dolgoznak igazándiból 486-os PC-k (főleg nem tudatos döntés alapján, főleg nem mostanában). Kivéve néhány elvetemült trehány megoldásban, ahol a nagyobb fogyasztású, és bugosabb 486 maradt benne - szimplán ökörségből - pl. a Hubble-ben, lett is botrány a Nasanal belőle. Ja, és a 486 a backup gép benne. Szóval attól hogy valami régi, még nem jobb.

" mert ott megengedhetetlen a meghibásodás és azokat le tudták tesztelni minden tesztvektorral."

Te amúgy elég sok CSI-t nézel a tv-ben nem? Persze, mert a i486-os az legendásan olyan k*rva megbízható - persze... :)))

Az autós témába meg tényleg ne menjünk bele, mert ez nem ilyen fekete-fehér.

Viszont amíg az emberek 4,5 millióért vesznek hitelre (nota bene > 5 millió) ezerkettes új szuzukit, egy (ötször jobb) 2,5 milliós használt helyett, ne várd a tendencia megfordulását. Igénykielégítés van. Az igények meg olyanok amilyenek.

Onnantól hogy a polar dedikáltan triatlonos órájához NINCS 30km/h felett mérő GPS, az egész cég kínálata tárgytalan a számomra.

A másik pedig, hogy nem vagyok hajlandó a gépbe berakni egy ezer éves infra portot, és azon letölteni mondjuk tizenöt óra mérési adatot egyszerre, de egy DS,DD floppy-t sem szeretnék beüzemelni.

bellone 2010.10.12. 12:50:56

Nem tudom, melyik a jobb, vagy rosszabb, de a Polar G3 (tudtommal) 200 km/h-ig mér sebességet. Az infra tényleg fapados egy csúcskategóriás termékhez képest.

BGy · http://babosi.blog.hu 2010.10.12. 13:39:47

@WITCH: nem mondtam, hogy a régi jobb, hanem hogy ennyi idő alatt már minden baja kijött, tudni lehet, mire számítsunk.
A Polar G3 200km/h-ig mér.

csétomi 2010.10.12. 13:46:18

@WITCH: Nem lehet, hogy valami félrehallásból adódik ez az egész "hulladék-polár" dolog? Már eleve gyanúsan hülyeségnek hallatszik egy tényleg triatlonosoknak ajánlott óra ami max 30km/h-val mér... Ráadásul nem is igaz. Ahogy bellone is írta a G3 - de a régebbi G1 is - 200-ig mér (pontosabban 199-ig).

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2010.10.12. 15:23:11

@csétomi:

Igen a kib*szott gps az mér 200-ig, csak a polar legjobb triatlonos órája(725x) nem kompatibilis vele csak 29,9-ig.

Gondolom minden féle sz*r kiegészítőkkel tudsz vele triatlonozni, pl. lábra szerelhető kutyű futáshoz, aztán külön sebességmérő bringára, csak ez mennyire nem kóser már egy garminhoz képest ahol az _órába beépített_ GPS-en egyet nyomsz, aztán tök mindegy hogy futsz, bringázol, repülővel mész, delfinháton, vagy bármivel...csak mér, mér és mér.

Ted Striker 2010.10.12. 15:48:22

Úgy érzem elérkeztünk a hitviták szintjére :-(

ponyva máté · http://ponyvamester.hu 2010.10.12. 16:11:07

@monerd2: Totálisan fakultatíve történt a dolog. Igazándiból ez volt nap legjobb része :)

ponyva máté · http://ponyvamester.hu 2010.10.12. 16:12:55

@Mylady: Nem volt terror. Mi akartuk, mi mentünk és két év alatt országos bajnokok lettünk korcsoportban rövid és középtávon, egyéniben és csapatban. Örömforrás volt ez, nem katonai terror. A gimi mellesleg egyházi volt. A sportot kifejezetten ellenezték felsőbb szinten. Max. séta.

ponyva máté · http://ponyvamester.hu 2010.10.12. 16:16:30

@viito: Nem értem ezt az ellenségeskedést. Én csak annyit mondtam a hosszászólásommal, hogy lehet plusz 100.000 Ft befektetés nélkül is élvezni a futást. Lehet enélkül is mérni a teljesítményt.

ponyva máté · http://ponyvamester.hu 2010.10.12. 16:19:31

@Mylady: Nem fake. A 90 perc pedig miért lenne sok ? Valóban ritkábban járok felnőtt fejjel futni, mert a munka mellett nem tehetem meg, de ha futok, az másfél 2 óra legalább. A futás része, plusz kötelező bemelegítés, levezetés.

Nem értem a szaktekintélyesdit sem. A maga korában országos magasugró bajnok volt. Már ha ez bármit is számítana. Volt megfelelő képzése, szerettük, tiszteltük egymást.

Már ha ez jelent valamit feléd, abból kiindulva, ahogyan reagáltál.

Jozsef · http://road2boston.blog.hu 2010.10.12. 17:03:27

@WITCH: Mielőtt tovább húznád magad, a már jóideje POLAR-nak nincs dedikált triatlonos órája, a 725/625x lassan négy éve kifutó termék.

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2010.10.12. 22:32:57

@Jozsef:

Ja tudom, ez amúgy ez még külön rossz pont.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.10.13. 05:33:38

@WITCH: és különben sincs rajta sapka! :)

BGy · http://babosi.blog.hu 2010.10.13. 06:05:16

@WITCH: a Polarnak a neve is szar. Mi köze a sarkokhoz? Megy egy gömbnek (Föld) hogy lehet sarka?

2010.10.13. 08:31:12

@BGy: "és így jöttek rá, hogy a Föld banán alakú"

Mylady 2010.10.13. 09:15:50

@ponyva máté: Testnevelés tagozatos általános iskolába jártam. Heti 5-6 tesióra + hetente 2x 2 óra edzés kötelező. A többi szabadon választott. Én folyamatosan két sportágat űztem, az 4 edzés volt hetente.
De nem volt mindennap 90 perc futás. Viszont nagyon kemény volt. Kicsit szadista volt a tanár.
Az eredmények?
Nekem 13 éves koromra tönkrement a térdem. Aki komolyan vette és tényleg járt a kötelező edzésekre is (nálunk kicsit már enyhült a szigor, a pár évvel idősebb tesóméknál még keményebb volt), annak mindnek ízületi problémái lettek. Volt olyan osztálytársam, nem is egy, akit műteni kellett. Még általános iskolás korukban.

DaMartian 2010.10.13. 10:53:00

@viito: "Fantasztikus hol tart ma már a tudomány... Elmondanád mégegyszer hogy lehet birkavesével földrengést megelőzni?"

ponyva máté · http://ponyvamester.hu 2010.10.13. 20:58:09

@Mylady: Nekünk pedig ez volt az egyetlen kikapcsolódás az akkor pia, cigi, drog, utcán lógás helyett, ami a korosztályban jellemző.

Természetesen nem futás volt minden alkalommal. Csak futó/atlétika edzés. Alapozás inkább télen, rövidtávok, sprintek, hosszú távok, technikai edzés, erősítés. Beosztva, ahogy az évszak megkívánta.

Nekünk nem ment tönkre a térdünk. Ezt csak 14-5-6 évesen kezdtük el ennyire aktívan. Gimi. Nem ált. isk.

Kötelező sem volt, de nem egészséges az a tizenéves, akinek nincs igénye mozgásra.

Térdedre ajánlom a chondroitin-szulfátos tablettákat és az erdőben futást. Mi sem aszfalton tettük. A tabi tényleg használ!!

Izületi gondra: puha talajon futás! Mi vidéken űztük ezt. Betonon valószínűleg mi is ráfaragtunk volna.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.10.14. 06:09:04

@ponyva máté: "Amikor azt mondtam: ház, egy földbe vájt lukat értettem rajta, szakadozott vászonnal beborítva. De nekünk, az ház volt!"

ponyva máté · http://ponyvamester.hu 2010.10.14. 13:57:09

@rrroka: El vagy tévedve. A Pannonhalmi Bencés Gimnázium minden, csak nem amit te vázoltál. Ez nem elmecsiszolás itt, hanem szánalmas beszólogatás részedről. Köze sincs a futáshoz.

DaMartian 2010.10.14. 14:38:03

@ponyva máté: Nyugi srácok! Mi már ismerjük és értjük rrroka sajátos humorát. Jó gyerek ő, de persze aki újonnan szembesül vele annak elsőre durva lehet...
Nézd meg az idézőjelet a kommentjében és értsd! : )

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2010.10.14. 15:09:57

@ponyva máté: rokának legalább szerecséjük volt, volt vászon a lyukon, mi falevelekkel fedtük be, de ha jött a szél mind elfújta őket :-)
mondjuk ha lett volna ponyvánk a ponyvamesteről :-)

jaj...az egész csak vicc ez egy jó régi humor...angolos...
www.youtube.com/watch?v=Xe1a1wHxTyo

káosz 2010.10.21. 10:25:16

Sziasztok! Nekem egy aldigazdaságos órám van kódolatlan övvel. Az ilyen órák teljesen használhatatlanok versenykörülmények között?

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.10.21. 12:32:44

@káosz: @DaMartian: nem teljesen, csak ha van vki a közelben ugyanolyan kódolatlan órával. :)

DaMartian 2010.10.21. 14:12:58

@rrroka: káosz versenykörülményt írt... Ezt én úgy értelmeztem (lehet rosszul) hogy versenyen többszáz ember között vagyunk. Akkor sanszos, hogy lesz ott olyan, akinek a kütyüje bezavar. Nem tudom pontosan mennyi a rádiójel hatósugara (néhány méter biztosan) ami azt jelenti ha 10-20 méteren belül találkozol valakivel akitől szintén jel sugárzik, akkor máris lehet interferencia...

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.10.21. 15:34:40

@DaMartian: én is pont erre gondoltam. lehet h rajtnál a szomszéd pulzusát is méri, de táv közben szerintem használható lehet, vagy legalábbis jobb, mint a semmi.
kivéve persze a múltkori natúr csávót, aki szerint fos aki órával fut.

2010.10.21. 15:54:45

@káosz: egyébként biztos, hogy kódolatlan az öv? attól, hogy egy rádiós eszközt nem kell párosítani még nem biztos, hogy kódolatlan, csak ebben az esetben az egyik fél hibájánál dobhatod ki az egész cuccot, mert csak a gyártónál lövik őket össze. Mamár szerintem azért elég kevés olyan rádiós eszköz van ami még valami primitív megoldással sincs felvértezve.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása