Navixaf: Siófoki Balaton Maraton beszámoló

2010.12.29. 17:14 angelday

Terveim között szerepelt, hogy még a 2010-es évben feldolgozzuk és a nagyközönség számára bemutatjuk Navixaf és azilinha beszámolóit a Siófoki Balaton Maraton versenyről. Mivel ma december 29 van, azt hiszem sikerült a tervem arcelhagyás nélkül véghezvinnem! Először Navixaf beszámolója következik, holnap pedig azilinha jön! — Józsi

"Barátaim unszolása ellenére úgy határoztam, hogy megírom ezt a regényemet beszámolómat. (Az életből merítve.) Barátaim ugyanis arra unszoltak, hogy ne foglalkozzam olyasmivel, amihez nem értek."

— Rejtő után szabadon

A tavasszal az idei évre a félmaraton két órán belüli teljesítését terveztem be, a célverseny pedig a siófoki Balaton Maraton és Félmaraton volt.

A terv füstbe ment, a kedvezőnek ígérkező időjárás miatt elindultam a Nike félmaratonon is, és már ott megpróbáltam a 2 óra alá beférni. Szerencsére minden klappolt és jóval a tervezett időn belül, 1:53:07 alatt célba értem. Adott volt a kérdés, mire gyúrjak Siófokon? Rövid gondolkodás után úgy döntöttem, tovább kell lépnem: át kell törnöm az 1:50-es álomhatárt. A felkészülés bő két hónapja alatt sokszor eszembe jutott, hogy célszerű lett volna kicsit jobban átgondolni a dolgot – például amikor először álltam fejre a "3 km 4:40-4:45-re" vége felé.

A Nike Futóklub, azon belül Vajda Zsuzsi segítségével készültem fel. Heti három edzést tudtam bevállalni, így Zsuzsi személyre szabott edzéstervet adott, mindig 2-3 hétre előre (azilinha szerint elég lazsálós edzéstervem volt, pedig így is folyamatosan lógott a belem). 1:48-at céloztam meg, ami 5:08-as átlagtempónak felel meg. A tempó edzések ezért 5 perc körülire voltak belőve — igaz a legfontosabb 3 db 15 km-esből csak egy jött össze: egyik egy cipőteszten, a másik pedig az ELLENfélmaraton(tm)-on vérzett el. Az egyetlen lefutott pedig "nagyhalállal" ért véget, a végére totál kidöglöttem, nem tudtam volna változatlan tempóban még egy szigetkört menni.

Verseny előtt egy héttel rászántam magam, hogy megvegyem a cipőteszten kiválasztott Nike cipőt, a Saucony-ban már közel 1000 km volt, lényegében kiszolgálta az idejét. Sikerült az Allee-ban megcsípni az utolsó -20%-os hétvégét, így az árát a "cipőért ennyi pénzt nem adok" szintről sikerült az "elképesztően drága, de egye fene" szintre mérsékelni. Az utolsó 10 km-es tempó edzésen és a verseny előtti hét viszonylag könnyebb edzésein végig az új cipőben futottam, így sikerült megfelelően bejáratni. (Tényleg jó választás volt, cipőteszt rulez!)

A tavaszi szekszárdi versenyhez hasonlóan Siófokra is családdal és barátokkal érkeztünk, a versenyt megelőző napon. Az alvás most sem sikerült jól, rajt előtt is hoztam a szokásos parázós formámat, végül mégis sikerült bemelegítve beállni a megfelelőnek gondolt rajtzónába, valamivel az 1:50-es tábla elé. Sajnos a futócimborámmal elvesztettük egymást, így csak a fordítónál találkoztunk.

Nem esett az eső, de minden nyirkos, hideg volt, a levegő párával teli, igazi novemberi időjárást kaptunk.

A versenyre az volt a koncepcióm, hogy az első két klityón (a szerző írta így, nem én javítottam át — Józsi) 5:10 körüli tempón bemelegszem, majd 5:00 körülre megyek, amíg csak bírok, de legalább a 16. km-ig, aztán meg valahogy majd csak elszédelgek a célig.

A versenyt Saci néni indította, én kicsivel több, mint 2 perc alatt jutottam el a rajtvonalig:

Az elején a szokásos módon sokat kellett kerülgetni, nem tudom, hogy én, vagy az a száz másik ember állt be rossz rajtzónába, de még a parton is voltak olyan helyek, ahol nehéz volt előre jutni, feltartottak, lassítani kellett.

Az első körön jó pár klikken sikerült 5-10 másodperccel 5 percen belül maradni, és a részidő alapján is úgy nézett ki, hogy megcsíphető az 1:45-ön belüli teljesítés is, ezért elkövettem az alaphibát: a versenyen módosítottam a célidőn. Most vagy soha alapon megpróbáltam 1:45-ön belül célba érni, ehhez a második körön is hozni kellett az 5 perces kiliket. Ezzel sikerült az amatőr futás ismérveit újabb paraméterrel bővíteni, eddig ugyanis csak a "zenére fut" és az "autóval jár futni" volt meg.

15 km fölött egyre nehezebb volt tartani a tempót, a mélypont 17-18 km körül jött el, ahol komolyan megfordult a fejemben a belesétálás gondolata, pedig időarányosan még mindig versenyben voltam az 1:45-ön belüli időért. Valahogy itt is sikerült rendre 5 perc körül menni, 19 km-nél meg már tudtam, a hátralévő távot végig fogom nyomni.

Nem tudtam nagyot hajrázni, de azért picit sikerült fokozni a tempót (4:31 volt az utolsó kili) — itt derült ki, hogy az egyik szekszárdi emelkedőn mért 187 helyett igazából 194 a maximális pulzusom (valamiért az elejétől magasabb volt a pulzusom a szokásosnál, 176 lett az átlag!). Fejben kalkulálva a nettó időmet szinte biztos voltam, hogy sikerült 1:45-ön belül beérnem, a hivatalos vége egészen pontosan 1:44:12 lett! A célban legalább 10 percig tartott, mire összeszedtem magam, közben megettem a banánt és a csokit és megittam másfél liter jéghideg vizet is!

Később találkoztam még bitliszbával, vele váltottunk pár szót, valamint Dáviddal és a jéggé fagyott Zsuzsival is (aki a nők között második lett), de velük csak egy rövid gratuláció erejéig beszéltünk, ugyanis Zsuzsit sürgősen el kellett vinni kiolvasztani (hiába, jóval előttem ért célba).

Íme az én befutómról készült kép (nem baj, ha nem ismertek fel a karhajlatban):

 

Az előkészületeknél, rajtnál és az útvonalon készült képeket többször átnéztem, de nem találtam magam sehol.

Persze lehet, hogy egyszerűen Futóblog pólóban kellett volna indulnom, akkor lett volna rólam ilyen szép kép (egyébként nem mertem volna melegítő + rövidujjú technikai kombóban belevágni):

17 komment

Címkék: beszámoló siófok amatőrök félmaraton befutó saci néni

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr452546462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BGy · http://babosi.blog.hu 2010.12.29. 18:39:23

Gratulálok! Egy mp-vel rosszabb az én ECS-m. :)) Rólam is ilyen jó képek készültek (illetve nem készültek) a Nike félmaratonon. :))))

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.12.29. 19:19:15

klassz idő, gratulálok! a verseny előtti para szerintem alap, ha teljesítményt is akar az ember. a "klityó" szerintem mindet visz.
A szerkesztőnek meg ejnyebejnye a nagy késésért! :)

laciii79 2010.12.29. 21:12:02

Bravo! A verseny közbeni célidő módosítás pedig téged igazol. :-)
A végig magas pulzus lehetett a benned lévő drukktól, a nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvástól és még sok minden mástól is persze.

Mylady 2010.12.29. 21:36:03

Jó ez a fotó, ilyen célfotót gyakorlatilag bármikor tudok én is prezentálni magamról, pedig még sosem indultam versenyen :D
de azért elhiszem, és gratulálok.
Nekem ez álomtáv és álomidő :)

bellone 2010.12.29. 22:43:22

Gratulálok! Nagyon szép teljesítmény, és nagyon jó beszámoló.:)

Navixaf · http://ennyirefutja.blog.hu 2010.12.30. 01:31:46

@Mindenki: Köszönöm!
Az a szép a futásban, hogy a mi szintünkön a teljesítményt a saját fejlődésünkhöz is mérhetjük, így viszonylag könnyen jön a sikerélmény. Mi tagadás, elégedett voltam az eredménnyel :-)

@angelday: köszönet a publikálásért és a szerkesztésért!

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2010.12.30. 10:04:30

Hát, ez nagyon jó cikk volt! Elhatároztam, hogy megcsinálok egy melót, és csak utána olvasom el, de nem bírtam ki, és nem is bánom. Teljesen átérzem, mi zajlott le benned, és ezt remekül visszaadod szavakkal. Csak így tovább - mind a futást, mind az írást.

eleonora05 2010.12.30. 10:27:05

Gratulálok a nagyszerű teljesítményedhez, csak így tovább;)

angelday 2010.12.30. 10:27:30

@Navixaf: gondoltam, hogy valahogy kihegyezem arra, hogy téged nem érhet a kamera fénye valamiért és csinálni kellene belőled egy ilyen misztikus figurát, de aztán eszembe jutott, hogy a korábbi videóban már szerepelsz, akinek éles a szeme könnyedén bebizonyítja ennek ellenkezőjét. :D

pannonfunk 2010.12.30. 11:01:24

Gratula! Ez egy álomidő nekem is, bár a táv remélhetőleg már nem csak álom lesz jövö év közepére :)

Mikor lesz az első tavaszi félmaraton Budapesten?

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2010.12.30. 11:05:15

@pannonfunk: Miért ragaszkodsz Budapesthez? Nem tudok róla, hogy tavasszal lenne ilyen a fővárosban, de vidéki versenyek közül sokat tudok ajánlani, ha érdekel.

effe 2010.12.30. 11:36:45

@pannonfunk: @azilinha: szerintem a vivicitta lesz az első, április 10-én. most már félmaratonnal is bővült a kínálat.

és lesz időmérés is a 12 km-es távon (gondolom, a félmaratonon is).

én már neveztem (csak a 12 km-re), jan 10-ig lehet irtó kedvezményesen :)

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2010.12.30. 11:43:52

@effe: Ja, tényleg! Itt az ideje végignézni a futónaptárat és bejelölgetni, hogy melyik versenyre szándékozunk menni. Vivicittá lehet, hogy nekem is csak 12 km-es lesz, mert félmaraton van csomó másik, és kell a változatosság.

pannonfunk 2010.12.30. 16:34:09

@azilinha: Merő lustaságból és logisztikai okokból :)
Épp most nézegetem a futas.net-et, és egyébként sincs nagyon sok futóesemény a vivicitta előtt, Debrecenbe lehetne menni félmaratonra, de az sok utazás nekem... A Vértesi terep félmaratonnal incselkedem, valakinek van tapasztalata, hogy az mennyire nehéz? A 3.5 óra szintidő nem tűnik vészesnek úgy első hallásra.

szaszit 2010.12.30. 22:50:07

Gratula!
Blogos pólóban meglett volna az 1:40 is, sőt még le is fotóztak volna! :)

www.futanet.hu/galery/1158/ppic_HW3V2862.jpg

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása