Nem könnyű az újrakezdés

2011.01.20. 09:18 szasza75

Futásról már régen írtam. A válasz egyszerű: az október végi Piros 85 után úgy éreztem, eljött a regenerálódás időszaka. Kicsit éreztem a bal térdemet is, emiatt igen visszafogottan kocogtam, azt is ritkán, hetente egy-két alkalommal pedig átmozgató spinning órákra jártam. A karácsony előtti vacsorák és a karácsonyi sütemények végleg betették a kaput: nemcsak mérlegreálláskor kámpicsorodott el a szám, hanem az egyre romló erőnlétemmel is szembesülnöm kellett.

Az új év számomra új fogadalmakat, új célkitűzéseket hozott. Ennek csak egy része vonatkozik a futásra, a többi fogadalmam pedig előnyös lehet futással kapcsolatos fejlődésemre. Most már csak csinálni kell. A novemberi 85 km és decemberi 50 km azért nem tűnik acélosnak. Persze innét szép felállni. Január első napjaiban egyre gyakrabban húztam futócipőt. Erőnlétem javulását egyelőre egyáltalán nem érzem, így kíváncsi vagyok mikorra várható a nagy come-back. 

Szombaton 4 barátom társaságában futottunk egy FGY-Jánoshegy és környéke útvonalat. A 3. óra végére nem mentek a megszokott emelkedők futva, kénytelen voltam belegyalogolni. Eléhezve, elgyengülve értem vissza az FGY parkolójához.

Ha már erőnlétileg nem vagyok toppon, vajon mit tudhatok sebességileg? Tegnap volt egy szabad órám, így kiszaladtam a Margitszigetre. Sötétben a sűrű buszjárattal színesített belső úton futottam egy tempó 5 km-t. Ugyan nem maxon toltam, de a végére elfáradva 22:20 alatt húztam be a karikát. Belegondoltam, hogy 4 hónapja km-ként 15 másodperccel futottam gyorsabban félmaratont. Persze mindez nem "sírás", csak tények, és tudom, hogy ez az állapot átmeneti. Már csak hetek kérdése az egész. :-)

A tél most kegyes hozzánk, az időre nem lehet panasz, napközben bőven 5-10 fok között vagyunk, simán ki lehet menni futni nem túl beöltözötten. Csak csinálni kell és menni fog, egyben magamat is bíztatom. És már a cél is megvan...

Bizonyára ti is megéltétek a kihagyás utáni újrakezdés nehézségeit. Mik voltak a tapasztalatok?

28 komment

Címkék: beszámoló motiváció újrakezdés fogadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr692595301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2011.01.20. 09:35:09

Nekem október-novemberre jött el egy nehezebb időszak, egyszerűen elfáradtam. Fáradtnak éreztem magam egész nap, erőltettem a futásokat, de nem mindig estek jól. Beiktattam egy kis pihenőt a siófoki félmaraton előtt és után. A decembert már tele energiával és futáséhséggel kezdtem, egész jól is sikerült, most a január még jobb lesz. Néha kell egy kis szünet, még akkor ha az embert hajtaná a kilóméterhiány.

BGy · http://babosi.blog.hu 2011.01.20. 10:22:17

Én pont tegnap gondolkodtam ugyan ezen. 8 km-t futottam lassabb tempóban, mint a legutolsó félmarcsimat és teljesen elfáradtam. Bár akkor nem volt rajtam három réteg cucc és nem esett a havaseső. Pufibb is vagyok, de nincs kedvem diétázni. Tévénézés közben valamit enni KELL! Mostanában csoki jégkrémet, mert az tényleg diétás kaja. :)))

tvk · http://kodzaj.blog.hu 2011.01.20. 10:30:25

Nálam nem volt kihagyás, viszont ha jól értem az a mennyiség amit Szasza "kihagyásnak" ért, nálam -meg talán másnál is- a normál futásmennyiségnek felel meg. (Nem km-ben mérem, havi 10 óra.)

Ebben a nem túl felemelő időjárásban kicsit nehezebb elindulni, de C vitamin bevitele javít a lelkesedésen, úgy vettem észre magamon.

paklis 2011.01.20. 10:38:00

Szasza, mosolyogva olvastam a cikked, te mikor súlyos formahanyatlásban és futódepresszióban vagy akkor is jobban futsz az emberek 99,99% ánál:))) Persze mindenki saját magához mérje magát kivéve ha profi, de mikor a 3. óránál kifáradtál és szinte elképzelem, hogy emiatt könny szökik a szemedbe:)))) Ez valahogy elég vicces. Viszont kitartást a még jobb formához idénre.

rodriguez 2011.01.20. 10:45:10

Hát, ha az lenne a legnagyobb problémám, hogy kihagyás után a 3. órában bele kellett gyalogolnom az emelkedőkbe - boldog ember lennék...
Egyébént meg kihagyás után kb egy éve küzdök, hogy tudjak olyan távot futni, mint korábban... Ehhez képest meg csak az megy, hogy rövidebb távot km-ként 1 perccel lasabban futok, mint anno félmaratont (ami pillanatnyilag nem is menne). Szóval kihagyás és kihagyás között is van különbség - bár azt hiszem ezzel nem mondtam túl nagy bölcsességet..

pannonfunk 2011.01.20. 12:50:09

Szerintem két dolog fontos: legyen kitűzött cél, és nem szabad elkeseredni. És hát csatlakoznék az előttem szólókhoz, szívesen cserélnék Szaszával. Lehet, ő is örülne, hogy milyen könnyű az 1:04:32-es két szigetkörön javítani :) Kár, hogy a futótudás elcserélése kicsit nehezebben megy egy névjegykártyacserénél... :P

DaMartian 2011.01.20. 13:38:10

Szinte szó szerint leírhattam volna ugyanezt a postot DaMartian szerzőnévvel... Pontosan ez történt velem is a szeptember végi Spar óta. Január elején határoztam el, hogy vége a punnyadásnak, és estem neki a kőkemény edzéseknek. Az első 2 hét a frusztráción kívül nem sokat hozott, most 3 hét után kezdem érezni a pozitív változásokat, és kezdek bízni benne, hogy hamar visszanyerem majd az eredeti formámat. Nagy vízválasztó lesz a jövő heti 20-30-40-50 mert még korainak érzem a felkészültségemhez és lesérülni sem akarok, de nekiesek, ha az idő olyan marad, mint az elmúlt hetekben, akkor talán lehelletnyivel könnyebb lesz, mint tavaly 30 centis hóban : ) Meg ha a 4 futásból legalább kettőt társasággal futok, akkor talán még könnyebben fog menni... : )

DaMartian 2011.01.20. 13:39:53

@pantomimes: Jó taktika, én is szoktam ilyen szándékos éheztető szüneteket beiktatni és mindig jól működnek! Utána a motivációm az egekben, a szervezetem regenerálódik, a pár hét kihagyást meg néhány edzés után visszahozza a szervezet.

DaMartian 2011.01.20. 13:43:47

@paklis: Azért hidd el borzasztó érzés, hogy tegnapelőtt 10 kilométeren harcolnom kell azért, hogy 5 perces ezrekkel bírjam, míg pár hónapja ennél gyorsabb tempóban maratont futottam...

Eperszemke · http://sportmano.blogspot.com/ 2011.01.20. 14:38:44

Nekem novemberben a Férjemnek combnyaktörése volt, így egy kis ideig(1-2 hét) míg próbáltam mindenütt helytállni sehogy nem fért bele a futás, pedig rám fért volna az tuti. Na akkor azt éreztem mintha elölről kezdeném, igen elkeserítő volt az a vissza esés. De volt olyan 4-6 napos pihim, amitől meg úgy szárnyra kaptam, hogy öröm volt nézni.:)

Ted Striker 2011.01.20. 15:13:03

@Eperszemke: a klasszikus edzéselméleti makrociklus szerint 3 hét edzés után 1 hét pihinek kell jönnie (a pihi általában a profiknál nagyon laza "átmozgató" jellegű edzéseket takar minimális intenzitással)

bangush 2011.01.20. 15:54:53

nekem már egy megfázás miatt vagy a munkám miatt kihagyott hét után is nehéz a visszatérés.

bangush 2011.01.20. 15:55:51

@DaMartian: az 50-re benevezek, bitliszbá-val már egyeztettem

doncii · http://doncii.blogspot.com 2011.01.20. 20:26:13

Bitliszba kitartas, jon meg telre tavasz :)

En egesz jol tartottam magam a telen, minuszokban is toltam a 12-15k-s lassu futasokat de most harom hetig beteg voltam, kihagytam, h meggyogyuljak. Sikerult, de most szombaton meg jon az elso felmaraton, a Manhattan-Half. Reggel nyolckor van a rajt es -10 fokot irnak! Legalabb nem lesz hoeses, elvileg. En meg 3 hete nem futottam. Szopo lesz.

Dr. Fire 2011.01.20. 21:37:48

Hétfő. Kinézel, köd. Visszafekszel. Szkander a párnával, majd holnap kezded a felkészülést.

Kedd. Kinézel. Nem esik. Kár. Pedig holnap volna a legjobb kezdeni. Visszafekszel.

Szerda. Kinézel, tegnap el kellett volna kezdeni. Most jobb lenne. Nem esik? Na rajta. Rossz a pulzusmérő?

Csütörtök. Kinézel. Levelet írsz a nyugdíjasklubnak, hogy ne eresszék már ki a tatákat reggel futni, mert kisebbégi érzéssel nem lehet elkezdeni a felkészülést. Márpedig mind elrobog melletted.

Péntek. Kinézel, a cipő is kinéz valahogy, de futni kell, mert sétálni nem lehet, nem engedik a sajgó izmok. Az ÁNTSZ kiment a nyuggerekhez, valaki bejelentete, hogy H1N1 gyanúsak.

Szombat. Ki se nézel, elhatározod, hogy az evés lesz a te sportod.

Vasárnap. Hosszú futás. Tíz kilométer. Hétfőre otthon vagy.

fran7 2011.01.20. 22:09:17

Én csak egy élményemet szeretném elmesélni, ami egy hosszabb 3 hetes kihagyás után rávett a futásra. Nem olyan sok kihagyás ez, de volt rá esély, hogy hangulatom miatt akár egy elég hosszú kihagyás is következhetett volna. Szóval egyik este nézem a neten kedvenc csapatom kupameccsét, sikerült otthon 6-0-ra kikapnunk, s ezen annyira felhúztam magam, hogy elmentem futni. Nem esett jól, de azt mondtam legalább legyen valami haszna ennek az estének.

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2011.01.20. 22:23:15

Én most hagytam ki, két hetet betegség miatt, meg utána még ezt a hetet ki akartam hagyni, nehogy túl korán fussak és visszaessek. Erre ma délután éreztem, hogy be vagyok rozsdásodva, gondoltam, átmozgatom magam, csak egy kicsit ... aztán nem bírtam tovább, az átmozgatást kineveztem bemelegítésnek, és mentem futni. Csak egy kicsit és lassan, de jól esett :)

effe 2011.01.20. 22:59:19

@Dr. Fire: hát ez nagyon jó! :D

én hétfőtől kezdem újra.
de azért nem rozsdásodtam be teljesen, futás helyett volt spinning, korcsolyázás, síelés, síelésre felkészítő aerobic és comberősítés.

M.Islander 2011.01.21. 08:04:28

a melegebb ruházattal, taknyos-nyálas időben, hegynek fel lassabban fut mindenki, ilyenkor szokás "gyűjteni a kilométereket", azaz nem a sebességről szól ez az időszak.
én nem panaszkodnék, a heti egyszeri futással múlt hét vasárnap sikerült 4:45 perc/km átlaggal lefutni a 21km-t :o)

HelloJozsi 2011.01.21. 11:17:14

Én nem tudok egyelőre nyilatkozni az újrakezdésről, mert sajnos október óta nem sikerült igazán újrakezdenem. Nem tudom mi van, de évek óta nem volt ekkora motiváció hiányban részem, pedig egy-két telet már átkínlódtam.

soksörutánkapitány · http://www.facebook.com/Golem.Sorfozde 2011.01.21. 16:03:53

Nekem az újrakezdéshez/kezdéshez kapcsolódóan lenne egy kérdésem. Az idei Spar maratont tűztem ki magamnak célul, úgy, hogy 1 éve futok. A kérdés, hogy tudnátok-e ajánlani valami olyan kórházat, rendelőintézetet vagy valamit, ahova beutaló nélkül, csak úgy jelentkezni lehet egy jó kis vizsgálatra, ahol megnéznénk, hogy egyáltalán bírni fogja-e a szervezetem? Igazából a vérnyomásom ami elég magas, és nem tudom, hogy egy ilyen hosszú távon ez akadály lehet-e. A félmaraton rendben lement. Előre is köszi!

szami69 2011.01.21. 18:14:48

@soksörutánkapitány: Én a "fittkontroll"-nál csináltattam. Asszem Dózsa Gy.út 53

soksörutánkapitány · http://www.facebook.com/Golem.Sorfozde 2011.01.22. 12:31:34

@szami69: ilyenre gondoltam, és még közel is van hozzám. Köszi!

laciii79 2011.01.22. 19:20:39

No, én kényszerpihenőn vagyok egy sérülés miatt. November végére datálódik, amikor egy sérülés első jeleit tapasztaltam.
Kihagytam 10 napot, majd újrapróbálkoztam, majd megint kihagytam, ismét futottam. Decemberben 5 futás jött össze. A problémák folytatódtak januárban is. Alighanem egy jó kis makacs csonthártyagyuszi van a háttérben. Én meg hülye, türelmetlen vagyok, és mindig hamarabb kezdem újra, mint kéne.
Jobban jártam volna, és ebből most igyekszem tanulni, ha mondjuk november végén azt mondom, hogy vesszen a december, ha jelez a szervezet, akkor pihenni kell, és pihentem volna, de nem, én erőltettem, így még most sem vagyok rendben.
Viszont most januárban már biztos nem futok többet, a futást meg igyekszem más mozgásformával kiváltani, de ez a nem egyszerű....

pannonfunk 2011.01.22. 20:55:52

@laciii79: Nekem is volt egy lovaglóizom-húzódásom november végén, karácsonyig nekem is ki kellett hagynom a futást. Ráadásul éppenhogy elkezdtem két szigetköröket futni, nem akartam, hogy az a kevéske állóképességem is essen vissza, így nagysúlyzós aerobikoztam (6 kg-os súlyzókkal...), főleg karra, és törzsre, de néhány lábemelést, gugolást is beleraktam. Próbáljad ki, az állóképességedet szinten tudod tartani vele, ha heti 1-2 alkalommal 1-1.5 órát csinálod.

DaMartian 2011.01.23. 17:36:22

Én a héten 3 edzést "lógtam el" Egy hosszú futást egy lépcsőzést és egy úszást. De azért még így is megvolt 9 edzés benne 32kili futással szóval nem lustálkodtam csak nem tudom hogy lesz ebből jövő héten 150K és 2 hónap múlva Balaton... : ( A hét tanulsága számomra: amit ma leedzhetsz ne halaszd holnapra. Ki tudja nem kapsz-e pluszmunkát nem kavarják-e át a jól megszervezett programodat és nem lesz-e sokkal rosszabb az idő? Mondjuk a jövő héten bármilyen cudar idő van végig kell csinálni!

pannonfunk 2011.01.23. 17:47:52

@DaMartian: És a vidékiket is meg kellene előzni a challange-ben, mert még mindig le vagyunk maradva.. Úgyhogy azt a 150K-t told be a Nike+-ra is mert nagy szükségünk lesz rá!

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása