Meddig tart az új ragály?

2011.09.29. 12:30 Winkler Róbert

A Nike félmaratonon még biztosan nem volt semmi gond. A Spar futófeszten se lett volna, ha benevezek. A Just30-at viszont már passzolnom kellett: bekaptam ezt a rohadt, semmi extra-influenzát. Nem nagy dolog, nem fekszünk tőle élet-halál között, de nem esik vele jól a mozgás. Tegnap is elmentem a bankba, elnéztem az emeletet, kicsit bolyonganom kellett a plázában, és máris éreztem, hogy nem jó ez így, direkt jól esett, hogy fél órát üldögélhettem a sorszámommal. Pedig előtte már határozottan azt terveztem, hogy este elmegyek futni.

Megvan valakinek a kór? Írtam már nyáron a Sziget-kórról, azt megúsztam, de ez a szeptemberi megszivatott. Munkanéven nálam egyelőre pedagóguspestis néven fut, de csak mert a csajom az első tanítási héten elkapta a gyerekektől. Nagy erőkkel dolgoztam rajta, hogy cseppfertőzéshez jussak, de semmi: a vitaminok egy ideig elbírtak a kórokozókkal. Aztán volt egy-két csípős reggel és bermudás robogózás, a légutak megkapták a hideget, amitől az immunrendszer lokálisan meggyengül, kiépültek a vírusok (baktériumok) hídfőállásai, és szevasz, harmadik tanítási hét.

Egy nap tudtam otthon feküdni, kettőt talán jobb lett volna, de így adta ki. Viszont, ami a legidegesítőbb, hogy most van minden idők legjobb futóideje. Mert most tényleg, lehet ennél jobb? Bágyadt napsütés, enyhe este, és micsoda esték! A futást gyakorlatilag ilyen időjárásra találták fel. Oké, szép kihívás a kánikula, hangulatos a mínusz 10, de ez az igazi. Vagy nekem legalábbis ez lenne.

Van valakinek tapasztalata a pedagóguspestissel? A hivatalos propaganda természetesen hallgat, de én tudom, hogy járvány van, hiszen naponta találkozok tünettársakkal. Nincs láz, csak két-három nap tüsszögés, aztán a takony, a takony és a változatosság kedvéért egy kis takony. Nálam már bőven megvan az egy hét, de mikor lehet ezzel futni?

21 komment

Címkék: betegség ősz influenza

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr193262403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BGy · http://babosi.blog.hu 2011.09.29. 12:50:13

Nekünk nem vitték, hanem hozták a gyerekek a taknyot az oviból. Itthon mindegyik a képembe tüsszent, köhög, aztán reggel már karcol a torkom. Sikerült még a hídfőállások kiépülése előtt eltakarítani napi 1 gramm C vitaminnal. 2-3 nap alatt helyrejöttem.

Jancsa Jani · http://burger.blog.hu 2011.09.29. 13:33:34

nálam is ugyanez, utoljara a nike felmaratonnal, de most ujfent, minimalis hoemelkedes, takony, kis torokfajas, kohoges, és baromi idegesito, hogy nem tudok vele mit kezdeni...

malacvágta 2011.09.29. 14:27:15

Detto! 5 napja varom, hogy vegeterjen. Persze dolgozni azt lehet vele :-) En a gyerektöl kaptam, o meg az oviban. Es mire vegeter biztosan esni fog.

effe 2011.09.29. 14:32:41

sajnos nálam is a mai program a futás helyett a fülészet :(

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2011.09.29. 14:54:15

Jobbulást mindenkinek !! Én mindig azt mondom: fokhagyma nyersen, az mindent megold.

2011.09.29. 14:55:25

@pantomimes: az a galóca nyersen, ami mindent megold, a fokhagyma inkább csak a légúti betegségekre jó ;)

madnessness 2011.09.29. 15:04:32

en is megkaptam es most vasarnap szeretném futni életem első maratonját :(

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2011.09.29. 15:41:03

Én még ebből kimaradtam, kedden viszont az asztmám látogatott meg egy kicsit futás közben. (Utoljára kb. tavaly ilyenkor adta jelét a létezésének.) Szaporán kellett venni a levegőt, de szerencsére a tervezett 8 km-emet azért nem bírta legyilkolni. A maratonra viszont vinnem kell a fulladás elleni spray-t, mert 42 km-t ilyen hiányos oxigén ellátottsággal már aligha bírnék lenyomni.

rhubarbjelly 2011.09.29. 18:59:22

A legkisebb gyereknek már van ilyenje, nekem még nincs, elég sokáig szoktam húzni betegség nélkül.

pannonfunk 2011.09.29. 19:48:54

Mindenkinek jobbulást!

Egyszer egy virológus kislánnyal beszéltem erről, hogy ha ősszel jön a hideg, akkor megbetegszem, ő mondta, hogy elképzelhető, hogy ezek olyan vírusok, amelyek szépen beépülnek a genomunkba, és ott vannak tünetmentesen. Aztán környezeti hatásra aktivizálódnak. Így valószínűleg nem is egymástól kapjuk el (kivéve, amikor először fertőződünk meg), hanem jön a hideg, és előjön a betegség. Olyan, mint a herpesz. Azt is egyszer elkapod, utána ott marad a szervezetedben, és bizonyos hatásokra előjön.

Virusölő készítmények segítenek, jó minőségű vörösbor, tea, ilyenek. A nagy adag C vitamin, echinácea a tüneteket enyhíti, de erről megoszlik a szakirodalom véleménye. Ami persze tücsök-bogár össze-vissza, mert azt nézi, hogy mennyire hat a C vitamin a 'common cold'-ra. Mivel a náthavírusból van vagy 200 faj, az egyiket meg sem érzed, a másik meg levesz a lábadról, el lehet képzelni, milyen komoly statisztikai vizsgálatok lehetnek, ahol az egyik csoport placebót kap, a másik meg C vitamint. Aztán ha a placebós csoport kapta az enyhe vírust, a C vitaminos meg a brutált, akkor kijön, hogy nem hogy használ a C vitamin, de még árt is...

Szóval mindenkinek magának kell kitapasztalnia, hogy rá melyik szer hat, mert csodaszer nincs, de tapasztalatból mindenki össze tud állítani egy jó kis koktélt magának. Vörösbor, tea, C vitamin, echinácea, kakukkfű, bodzalekvár, zsálya, mentol, eukaliptusz, hagyma, fokhagyma, erőspaprika, ezekből érdemes válogatni...

norcsifut · http://norcsifut.blog.hu 2011.09.29. 20:18:11

Pedagóguspestis! Hát ez jó, még nem hallottam, pedig pedagógus vagyok és mily meglepő: mostanában nekem is hőemelkedésem van, főleg reggelente, fáj a torkom. Általában egy ilyen pici megfázás nem tart vissza a futástól, de hétvégén maraton, úgyhogy no kockáztatás...

Steff76 2011.09.29. 21:18:05

Én pont a futások hatásának (is) tulajdonítottam, hogy a nagy influ. járványokból kimaradtam. Pedig a kollégáim hetek óta teleköhögik az irodát és a p. pestist is hozzák haza a gyerkőcök oviból, isiből egyaránt.

Azért tényleg király, hogy még mindig nyári cuccban lehet futkorászni. Bár asszem gyors váltás lesz megint, a rövid gatya után elő lehet venni a téli futócuccot..... (káááár - káááááár)

himmelhergott 2011.09.29. 21:26:08

én már két hete pörgetem, plusz achilles gyulladás. kész fájdalom a tétlenség. kétszer annyit alszom mint egyébként mégis fáradtnak érzem magam.

diceMan 2011.09.30. 10:10:44

múlt péntek óta nyögöm. a maratoni felkészülést hátráltatta, de rájöttem, hogy tudok azért futni. csak utána ülnöm kell egy darabig, mert néha megszédülök.
láz nem volt igazán, max 38, torok / nátha.
házipatika már nem segít...

Perrito 2011.09.30. 10:21:01

Én múlt héten kb. 5 napig voltam ilyen tünetekkel. Ami segített: mézes-citromos tea, csipkebogyó tea, VÖRÖSBOR, bodza tea. Ennyi. Érdekes, mert ettől függetlenül futottam, és utána sokkal jobban voltam. A legjobb idő tényleg most van a futásra, kellemes, langyos, a Nap is süt...jobbulást mindenkinek!

pannonfunk 2011.09.30. 11:21:05

@Perrito: Ugye, hogy használ a vörösbor? Mindenkinek ajánlom vírusos betegségekre. De csak a reduktív technológiával készített vörösborok a jók, amiben a polifenolok nincsenek kioxidálva. Azok csapják ki a vírus fehérjéit. Ha a vírus RNS nem tud becsomagolódni a fehérjekapszulába, nem tud tovább fertőzni. A tea is jó, az is tele van polifenolokkal.

Perrito 2011.09.30. 11:32:36

@pannonfunk: Elhiszem, hogy így van:-)

Eperszemke · http://sportmano.blogspot.com/ 2011.09.30. 12:42:58

Engem csak kóstolgat, de eddig megúsztam. Mondjuk mindenki ide jár be hadokolni... :/

Viszont sztem próbálj meg egy kicsit futni, nekem volt már hogy helyre rakott.
Ha meg nem jön be azt hamar megérzed és feladod.
De hajrá hátha sikerül gyorsan ki izzadni a kórságot, jobbulást!

cselas 2011.09.30. 12:56:52

Múlt héten voltam nagyon szarul, ami persze kitartott erre a hétre is.
Kis köhögés még van de ma már elmentem egy körre, és sokkal jobban vagyok mint mondjuk tegnap.
Szóval érdemes elmenni futni, ha enyhe a betegség akkor ki lehet űzni egy jó futással.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása