Dönci a Staten Island-i félmaratonon

2011.10.19. 10:28 angelday

Át is adnám neki a szót, versenybeszámoló következik. Élvezetes írás, adjatok neki időt. — Józsi

Tavaly futottam először a Staten Island Half-Marathonon (weblap), akkor avattam fel a "donci" feliratú Futóblogos pólót, és még címlapra is kerültem vele. Itt konstatáltam, hogy az öt NY-i félmaraton közül ennek a versenynek a legjobbak az adottságai, lapos pálya, száraz hűvös októberi idő, a New York City Marathon előtt négy héttel, vagyis az erőnléted csúcsán vagy; itt fogok jövőre új saját félmaraton csúcsot (PR-t) futni. Ezt egy éve döntöttem el, csak hogy szemléltessem, hogy a hosszútávfutó nem egy kapkodó állatfajta. :)

A RunnersWorld cikke alapján továbbfejlesztettem az eddigi étkezésem. Ennek röviden a lényege: a verseny előtt három nappal térj át kizárólag szénhidrátra. Semmi zsír, semmi hús, semmi rost. Csak kevés zöldség, a gyümölcsöt is csak hámozva. Ellenben rizs rizzsel, fehér kenyér, tészta és süti. Reggelire zabkása mézzel, mazsolával, délben tészta, uzsonnára palacsinta. Napi 2500 kalória csak szénhidrátból úgy, hogy közben már nem is futsz - durva.

Nekem nagyon bejött. Egyrészt három napon át csak vigyorogtam a világra, nem kell kokó, csak fuss sokat és egyél sütit. :) Másreszt a verseny reggelén tök üres volt a gyomrom, mert az előző kora esti tésztát könnyen megemésztettem 12 óra alatt, de mégis tele voltam energiával, remek érzés! De ehhez több nap tankolás kell.

Staten Island az ötödik kerülete New York Citynek, ahova egy 24/7/365 (így írják itt az egész évben minden órában működő dolgokat) ingyenes komppal lehet eljutni.

A járat különlegessége, hogy közvetlenül a Szabadságszobor előtt megy el, végig gyönyörű kilátással Manhattan felhőkarcolóira és a Brooklyn Bridge-re. A verseny különlegessége pedig, hogy mindezt pont napfelkeltekor történik, vörös fényben úszik az öböl, pazar látvány. Egyike azon pillanatoknak, amikor azt gondolja az ember, hogy kiváltság ebben a városban élni.

A pálya a vízparton megy, előttünk tornyosul végig a Verrazano Bridge, ami a világ legnagyobb függőhídja volt építésekor húsz éven át, két szintes, 12 sávos, nagyobb mint a Golden Gate Bridge. Egy hónap múlva itt fogunk vacogni a novemberi hidegben a NYC Marathon rajtjára várva, most csak átfutunk alatta, de szerintem mindenki megborzong közben egy kicsit az izgalomtól. A felkelő nap vörösre festi a hidat is, ahogy vasárnap hajnalban az álmos Staten Island kihalt promenádján trappolnak a cipők csendben a flaszteren.

A teljesítményem értékeléséhez előrebocsájtom, hogy idén nyáron olyan kegyetlen meleg es pára volt végig, hogy nem tudtam jól edzeni, muszáj volt lassan futni. A tavaszi idényben lazán mentek a 4:30 alatti tempók 10k felett is, de ilyen sebességet mar fél éve nem láttam, ezért szkeptikus voltam az új csúcsomat illetően, ellenben pedig atom fitt vagyok.

A versenyem dióhéjban: tökéletes volt. Képzelj el egy autót, aminek a max fordulatszáma 9000. Nos, ha a futamot 8900-on tolod végig, majd a finish után három méterrel kifogy a benzined, kidurran mind a négy kereked, letörik a gázpedál, de befejezted, és megjavítottad a körrekordot, akkor az hibátlan performansz. :)

Ez kocsival egy dolog. Viszont úgy futni két órán át, hogy épp csak az ájulásküszöböd alatt legyen a pulzusod majd erről még gyorsítani az utolsó két km-en addig, hogy a végső kétszáz méteren már két combod is görcsöl, de már látod a célt és nem lassítasz... az kemény.

Most nem kellett nyúl, egyedül futottam, a nyári hosszú edzéseknek köszönhetően egy kétórás verseny már rövidnek tűnik, nem volt hullámvölgy, csak push-push-push. Dolgok, amik segítettek fejben egyben maradni:

  • csávó fut mellettem egy V169 (értsd: gyök 169) táblával, a félmarcsi ugye 13 mérföld, de ezzel elvoltam egy darabig :)
  • hatvanéves bácsi három labdával zsonglőrködve futott végig, jogglingnek hívjak a műfajt
  • nagydarab fekete szurkoló bekiabál 17 km-nél: "How can you be so fast and look SO good??"
  • a Karate Kid III kulcsjelente, amint lepörög a fejemben 19 km-nél, a végső sprint előtt (Daniel a torna döntő pontja előtt fekszik a földön kínok közt, mire Mr Miyagi kiabálva: Daniel San! Focus!! (majd finomabban) Your best Karate still inside. Now time let out.

És akkor 178-as pulzusnál még elkezdtem tolni neki...

Nem törtem be 100 perc alá, 1 óra 41 lett, de picivel jobb, mint a korábbi időm, tehát megvan a PR (PB). Itt a limit most, kihoztam a vasból minden lóerőt, hibátlan verseny volt. Egy tanulság máris van: a második tíz km-en a felkelő nap hátulról sütött laposan, így láttam magam előtt az árnyékom és rácsodálkoztam, mennyire csúnyán fut ez a srác, csak úgy veri oda a lábait és görcsösen tartja a vállait.

Menet közben változtattam, lazábbra vettem a mozgást, szebben emeltem a térdem, sarkam és kevesebb energiával gyorsabb lettem (bámulatos mikre képes figyelni az ember ájulasközeli pulzuson). Magyarországhoz képest a Central Parkban gyakrabb látvány a kenyai es etióp futok edzése. Mint a gazellák! Van a mozgásukra egy jó angol szó: effortless — erőlködés nélküli.

A téli edzéseken majd ezen dolgozunk. Egyelőre három hét múlva New York City Marathon, a negyedik maratonom. Izgalom, öröm, tisztelet, félelem...

Game ON!

38 komment

Címkék: new york beszámoló dönci félmaraton

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr493313877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BGy · http://babosi.blog.hu 2011.10.19. 10:52:58

Gratulálok! A beszámoló is jó.
Ha egy feka csávó engem is szépnek látna, tuti, hogy rekordot döntenék én is. :)))

Lemúr Miki · http://hosszutav.blog.hu/ 2011.10.19. 11:24:50

Nagyon fasza! Kár, hogy amikor NY-ban laktam, még nem futkároztam... Nagy álmom egyszer lefutni a NY maratont.

helga84 · http://lhrunner.blogspot.com/ 2011.10.19. 12:48:24

Nekem is! Csak ne lenne olyan kurva draga... :( BGy, LOL, nekem is csak a feka hodolo hianyzik a PBhez!

katizsuzsi 2011.10.19. 13:15:19

Jó kedvre derített, köszönöm! Gratulálok és kitartást a maratonhoz is!

rhubarbjelly 2011.10.19. 14:01:18

Gratula!

Viszont a címben helyesen: Staten Island-i

doncii · http://doncii.blogspot.com 2011.10.19. 15:22:11

Koszi a kedves kommenteket es angeldaynek a szerkesztesert.

Drukkoljatok, mar csak 17 nap a NYC Marathonig es a celom G.W. Bush megverese, aki -hiszed vagy nem- 46 evesen futott egy 3:45-os marathont...!

Tréning Atya 2011.10.19. 15:27:20

Sok sikert, toljad neki! Éltem arrafelé (New Jersey), jó volt olvasni egy futó élményeit. Én annak idején a Cape Cod Marathon-t futottam le, rohadt jó volt.

pannonfunk 2011.10.19. 15:35:50

@doncii: Szorítunk, szorítunk, persze! Az új pólón bazinagy a fiúnak a teste, pont belelóg a mellkasra, jól ragaszd le a mellbimbódat!

Melyik Bush? Az idősebbel lehetett együtt futni '90 környékén a Népstadionban, amikor erre járt.

doncii · http://doncii.blogspot.com 2011.10.19. 17:21:18

@pannonfunk: G. H. W. Bush az oreg, G. W. Bush a fiatal, szoval a fiatalabbik es most megneztem, 47 eves volt es 3:44 volt az ideje a fenebe is :)

Ha kell valakinek egy kis motivacio a kov. marathonra, itt egy celeb marathon idoket tartalmazo oldal, valassz egy melto ellenfelet: running.about.com/od/famousrunners/tp/celebritymarathonrunners.htm

korpaZASZ · http://korpa.blog.hu/ 2011.10.20. 10:12:30

@doncii:
Kinéztem már Armstrong jobbik idejét 2012-es célként (épp tegnap találtam meg ezt az oldalt én is).

Amúgy remek beszámoló, gratula, a fekete srác nyújtotta motívációra külön most nem térnék ki, többen már megtették :)

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2011.10.20. 10:18:46

Gratulálok a versenyhez is és a beszámolóhoz is!

@BGy: @korpaZASZ: Azt honnan tudjuk, hogy a "fekete szurkoló" csávó volt? :)

korpaZASZ · http://korpa.blog.hu/ 2011.10.20. 10:23:16

@csiripiszli12: akkor úgy értettem, hogy Amúgy remek beszámoló, gratula, a fekete asszony nyújtotta motívációra külön most nem térnék ki, többen már megtették :)

BGy · http://babosi.blog.hu 2011.10.20. 10:59:24

@csiripiszli12: igazad van! Nem csak a csákók nagydarabok már, hanem a csajok is. A motivációt ő is megadná. Bár nem is tudom...a kocsmában lehetne vele hencegni. :)))

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2011.10.20. 22:33:28

A 3. képen hősünk -biztos, ami biztos- bemutatja az ujjast :-)

doncii · http://doncii.blogspot.com 2011.10.21. 05:14:31

@Sekiwake: Igazabol azon csodalkozom, hogy ilyen soka szurta ki valaki :) De aljas ragalom! Ha megnezed a 4. kepen is ugy all a bal kezem kozepso ujja, ugyanis akore tekerem a fulhallgatom zsinorjat h ne legyen utban :) A jobb kezemmel valoban valami hardrock jellegu kemenyvagyok jelet mutatok, azt nem tagadom, de a bal kezem artatlan :)

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2011.10.21. 09:21:47

@doncii: A 4. képen is feltűnt, úgyhogy gondoltam, hogy valami izomgörcs, vagy esetleg ördögvilla valami egyszarvú ördögre utalva :-)

korpaZASZ · http://korpa.blog.hu/ 2011.10.21. 10:08:20

Megnéztem a verseny teljes végeredményét és az tűnt fel, hogy 1:20szal az ember 15. tudott lenne 5300 futó közül? Ez lehetséges lenne? Vagy nagyon nehéz volt a pálya...

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2011.10.21. 10:13:24

Tudom ez kicsit off, de ha valaki ismer valakit aki USA-ban él vagy kijut és tudna nekem hozni cipőt onnan az tök jó lenne.
Az a szitu, hogy a méretemben csak ott találok és ki is nézem egy konkrét típust, de nem szállítanak USA-n kívül. Ezért csak olyan módot tudok, hogy valaki behozza nekem. Van egy haver aki jön jövő hét csütörtökön, de lehet nem jön össze a dolog. Uncsitesóm is próbálom elérni, aki kinn él, de ez is elég bizonytalan.

A beszámolót becsszó elolvasom, de azt már most tudom, hogy baromi irigy vagyok amiért ott futhatsz! :)

2011.10.21. 10:36:08

@Raиdoм_: amazon.co.uk-t nézd meg! Ők simán árulnak UK14-es cipőket (EUR49-49.5), és kb 7GBP postaköltséggel elhozzák, de előfordul, hogy még így is simán egál/olcsóbb mint a hazai ár. Valamint mivel EU, ezért vám sincs természetesen.
Egy szintén csónakban utazó haverom rendszersen a brittektől szerez be mindenfélét, mert ott az XL feletti méretekből is van készlet, és választék. Persze, lehet, hogy ennél is nagyobb cipőt hordasz :)

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2011.10.21. 11:01:42

@viito: Megnézem és elég gyenge a választék, 4 cipő amiből csak 1 adidas és az se pont az amit kinéztem. A színről már nem is beszélve.
Az adidas hivatalos USA oldalán van, csak a postázás gond. Megnézem amazon.com-on még.

2011.10.21. 11:12:59

@Raиdoм_: nem tudom, hogy csináltad, de nekem 149db-ot dobott ki 14-es méretű futócipőből, és több mint 60-at 14.5-esből :)

Amazon.com-mal vigyázni kell, mert a magyar vámosok előszeretettel kapják el a csomagokat, és akkor még vámot is kell fizetni (ami ráadásul az áru+postaköltségre rakódik).

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2011.10.21. 11:15:33

@viito: úgy, hogy terepfutó cipőt keresek pl.

2011.10.21. 11:22:48

@Raиdoм_: mindig csak az igények az igények... vegyél egy marék 6-os facsavart is :D

Zime 2011.10.21. 14:42:42

Nekem meg egy Garmin FR305-öt hozzon valaki az USÁ-ból lécci! :)

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2011.10.21. 14:51:57

@Zime: Az kapható itthon is, nem hiánycikk. :P

2011.10.21. 14:52:58

@Raиdoм_: kint viszont féláron van :((

Zime 2011.10.21. 15:24:29

@viito: hát ja, és a nyomorék amazon nem szállítja ide...

2011.10.21. 15:36:35

@Zime: én az amazon.co.uk-n nézegetem pár hete, mióta irigylem, hogy a többiek milyen jól tudnak pl távolságot, meg adatokat nézni. Náluk kicsivel drágább volt mint az amerikaiaknál, viszont a postaköltségen és a vámmentességen megtérül szerintem.

cindbl 2011.10.22. 00:41:24

@Sekiwake: ismerem a sracot 10+ eve, mindig igy all a keze >:)

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2011.10.24. 22:47:56

Gratulálok a PB-hez és a beszámolóhoz, valamint szurkolok a maratonra.

b.fruzsi · http://kmkovek.blog.hu/ 2011.10.25. 09:27:51

Jó volt a beszámoló, csak ügyesen a maratonnal! Jövőre én is szeretnék rajta részt venni (ha kisorsolnak és összejön rá a pénz...), arról is írj majd pls! :-))

doncii · http://doncii.blogspot.com 2011.10.31. 17:39:42

@korpaZASZ: Jogos a kerdes, ahogy irtam a Staten Island-i palya szuper lapos, a legjobb terep a vilagon. Viszont oktober tele van nagy marathonokkal szerte a vilagban es az elit versenyzok azokon nyomulnak ilyenkor, nem egy NY keruleti felmarcsin. Nekunk amatoroknek negy hettel a NYC Marathon elott ez jo trening, de ok mashol jatszanak.

Azert nezd meg a NYC Half 2011-es eredmenyeit a nyrr.org -on, azon a felmarcsin ott van a fel vilag futoelitje, a _15._helyhez_ Meb Keflezighinek (korabbi NYCM gyoztes) 1:02-re volt szuksege, es ez a verseny egy teljes kort tesz a Central Parkban, amiben harom emelkedo is van.

Futottam mar en is rajta, anno Gebrevel egy mezonyben. O sajnos feladta feluton, de en beertem ;)

korpaZASZ · http://korpa.blog.hu/ 2011.10.31. 17:42:52

@doncii: Gondolom épp akkor, amikor a 7 mérföldes jelzésnél tempót váltottál és azt nem tudta már átvenni :)

doncii · http://doncii.blogspot.com 2011.10.31. 18:30:52

@korpaZASZ: En nem tudom, a rajt utan csak toltam ami kifer a csovon oszt 13.1 merfoldnel felneztem es nem volt ott. A tobbiek mondtak mi tortent :))

doncii · http://doncii.blogspot.com 2011.11.19. 16:42:20

Ahogy igertem, itt a beszamolom a New York City Marathon 2011-rol: donci.blogsome.com/2011/11/13/new-york-marathon-2011/

A kepek pedig: picasaweb.google.com/daniel.varga12/NYCMarathon2011 es megint a Futoblogos poloban toltam, az uj naracsban :)

A verseny elotti delutan tartott palacsintabulin volt szerencsem megvendegelni Bohak Andrist Pestrol, Foldi Julit innen NY-bol, majd osszefutottam meg Hegyi Attilaval, Bakai Matyassal is a verseny elott. Jovore remelem meg tobb magyar futo jon el lekvaros meg nutellas palacsintakat pusztitani. Jo buli volt!

Perrito 2011.11.21. 16:29:03

Szép lenne az első Maraton-t NY-ban lefutni:-)))

csétomi 2011.11.21. 17:07:36

@doncii: nagyon tetszettek a képek, meg a beszámoló is, köszi! Így azért egy kicsit más, mint amit az élő közvetítésből látni.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása