Erdélyi Zsófia Las Vegas-i Rock'n Roll

2011.12.07. 13:38 angelday

Sport Géza: Eléggé meghaltam futás közben, ez a rock'n roll

Erdélyi Zsófia vasárnap élete első maratoniját futotta Las Vegasban, a 24 éves futónőnek hiába nem volt tapasztalata a távon, rajt-cél-győzelmet szerzett. Az első helyért járó ezer dollárt azonban nem tehette el. Ha minden úgy megy, ahogy tervezi, már a londoni olimpián is ott lehet. (...)

"Eléggé meghaltam futás közben, eszméletlenül hideg volt és nagyon száraz a levegő. Ennek ellenére élvezni is tudtam a futást, a maratoni valóban Rock'n Roll verseny. Rengeteg zenekar játszik az utcákon, az emberek partiznak, és részegek is szurkolnak a futóknak” - mondta Erdélyi Zsófia a Las Vegas-i maratoniról.

Érdemes elolvasni a teljes cikket. Kérdéseim, amik nem derültek ki (lehet, hogy az én hibám):

1. Miért nem tehette el az 1000 dollárt, ha nyert? (Olimpiai A-szintnél jár csak? Nem volt elég jó az ideje?)

2. Ő most akkor magyar versenyzőnk hazai színben, vagy amerikai karrierjét építgető, magyar származású versenyzőnk?

14 komment · 2 trackback

Címkék: hír las vegas maraton akik futnak

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr183445397

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Miért fontos a mesehallgatás? 2011.12.07. 17:09:43

Share: Facebook Online mese A gyermekek épp úgy tele vannak problémákkal, gondokkal, mint a felnőttek. Számos kérdés foglalkoztatja őket, köti le figyelmüket és teszi kicsi lelküket

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sarah Locke 2011.12.07. 14:41:56

"Az egyetemi csapata nem biztos, hogy támogatja az olimpiai kvóta megszerzésében. Nekik fontosabb lehet, hogy országos bajnoki címet szerezzen a University of Southern California színeiben. Az egyetemi sport szigorú szabályok szerint működik, őrzik az amatőrszellemet. Erdélyi ezért sem vehette át a maratoni győzelméért járó ezer dolláros pénzdíjat." -- a linkelt cikkben

káosz 2011.12.07. 14:46:49

Szerintem a cikkben vannak a válaszok.
1. "Az egyetemi sport szigorú szabályok szerint működik, őrzik az amatőrszellemet. Erdélyi ezért sem vehette át a maratoni győzelméért járó ezer dolláros pénzdíjat."
2. "Nekik fontosabb lehet, hogy országos bajnoki címet szerezzen a University of Southern California színeiben." "Erdélyi még egyszer megpróbál olimpiai A-szintet futni. Ha sikerül neki, a már kvótás Kálovics Anikó és Rakonczai Beáta mellett ő lehet a harmadik magyar női maratonista a 2012-es olimpián."

Másik cikk az origón.
www.origo.hu/sport/egyeb/atletika/20111206-ures-kezzel-tavozott-a-las-vegasmaraton-megnyerese-utan-erdelyi-zsofia.html

egyensúlyban · http://apaegyensulyban.blog.hu 2011.12.07. 21:59:50

válaszok:
1. amatőr amerikai csapat tagja, az amatőr státusz miatt nem vehette át a pénzt, a klub nagyon kényes erre.
2. amerikában élő/edző magyar versenyző. remélem, nem csak még. :)

szancsurrr · http://egyensulyt.blog.hu/ 2011.12.08. 00:34:53

"Az egyetemi sport szigorú szabályok szerint működik, őrzik az amatőrszellemet. Erdélyi ezért sem vehette át a maratoni győzelméért járó ezer dolláros pénzdíjat."
2. kérdésed passzolom...

szancsurrr · http://egyensulyt.blog.hu/ 2011.12.08. 00:36:19

jaj, nem mutatta kommenteket, jól leírtam negyedszer ugyanazt...

bitliszbá 2011.12.08. 15:35:43

Az álszent amcsi "amatőr" beállítás. Lehet, hogy az egyetemi csapat felkészülésére annyi pénzt áldoznak, mint itthon egy nagyobb város éves költségvetése, de a versenyző közvetlenül ne kapjon pénzt (1000 dolcsi azért, nem olyan nagy pénz..). Én mellesleg úgy vettem ki a különböző médiumok megnyilvánulásaiból, hogy kint tanuló, de alapvetően magyar lányról van szó.
Mellesleg a búvár retekklub úgy adta elő, hogy: " A VILÁG LEGNAGYOBB MARATONJAINAK EGYIKÉN MAGYAR GYŐZTES!!" - ami ugye mókás a 3500 körüli befutónál.
De minden tisztelet Zsófié, mert
1. első maratonját megnyerte
2. a szintes pálya ellenére nem rossz idővel
3. ellenszélben is lehet pisilni :)

Jozsef · http://road2boston.blog.hu 2011.12.08. 15:49:02

@bitliszbá: Miért lenne álszent?! Szerintem meg a világ egyik legjobban kitalált rendszere.
NCAA ösztöndíjjal 65 ezer hallgató tanul, soknak ez a lehetőség adódik egy boldogabb életre. A legtöbb sportágban a világ legjobb edzőit képesek megfizetni, és közülük a legjobbak adják egyben utánpótlást a profi sportnak. Ráadásul, a rendszer önfenntartó, a piacképes sportágak: amerikai futball, kosárlabda stb. tévés díjbevétele és a merchandising képes finanszírozni az egész rendszert.

bitliszbá 2011.12.08. 16:13:21

@Jozsef: Az álszentség a pénz körül van. Nem a rendszert szidtam, mert az irígylésre méltó, hanem azt, hogy a hosszútávfutók - kevés kivételtől eltekintve - nem fognak a futásból meggazdagodni. Míg a kosárlabdázók, jégkorongozók, vagy az amerikai focit játszók, valóban olyan nevelést kapnak, hogy kamatostul megkeres(het)ik azt a pénzt, amit az egyetem rájuk költött, addig az úszók, atléták, birkózók, judo-sok, tornászok - bár ők is a legjobbat kapják, max egy-egy aranyéremmel lesznek gazdagabbak, a bankszámlájuk nem ebből fog növekedni.

Egyébként azért gondolom álszentnek a rendszert, mert hangoztatják, hogy "AMATŐRÖK VAGYUNK" de a szegényebb országok profijaira nem költenek annyi pénzt mint itt az amatőrökre, és az "amatőr" sportösztöndíj is tulajdonképpen fizetést jelent. Ennek ellenére a pénzdíjat nem veheti fel, mert az már konkrétan a sportért felvett összeg lenne...

2011.12.08. 16:45:24

@bitliszbá: vannak ennél egyértelműbb dolgok is, pont pl az említett kosárlabda/amerikai football/baseball triónál (de talán főleg a kosárnál és a focinál) rengeteg is a botrány ebből a rendszerből.
Ugyanis hivatalosan egy játékos semmilyen juttatást nem kaphat az ösztöndíjon felül azért, hogy a egy egyetemre menjen, ott szerepeljen, valamint managerekkel sem tárgyalhat, nem szerződhet előre, nem ígérhet semmit a jövő profi karrierjére nézve.
Így aztán trükkösebbnél trükkösebb módszereket eszelnek ki a rendszer megkerülésére, például a játékos nem kap semmit, bezzeg a családja, vagy ajándékok formájában kap pénzt, vagy valami érdekes címen kap, pl étkezési hozzájárulás vagy tankönyv vásárlási segély ami meghaladja egy 4 tagú család éves bevételét, etc...

Mondjuk annyiban különböznek az amik ezen a téren mondjuk tőlünk, hogy ott legalább ha kiderül, akkor komolyan megüti az illető a bokáját (az is akit korrumpáltak, de főleg aki korrumpált), nem csak legyint mindenki egyet, esetleg megmagyarázza, hogy az miért nem is nem volt illegális juttatás, és miért is amatőr az, aki több tízezer dollárt keres ezzel (meg úgyis mindenki ezt csinálja, ami a személyes kedvenc indokom).

angelday 2011.12.09. 09:00:12

@káosz: bocs, benéztem az első pontot — mondjuk nem értem, mert kifejezetten kerestem a választ, mindegy

DaMartian 2011.12.09. 10:55:29

Az ideje mennyi lett?

Bernadett Lajos 2012.12.23. 13:38:08

Szerintem aranyos ez a lány!Kár,hogy az Olimpián csak 92 lett :( több van benne

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása