Átálltam

2012.01.23. 07:59 Winkler Róbert

Világéletemben erősen hittem abban, hogy én egy esti futó vagyok. Valahogy úgy alakult. Szónokolni is tudtam róla, miért jó. A reggeli futás tagadhatatlanul rockysabb, de eleve hogy van már az, hogy étlen-szomjan megyünk el futni? Vagy reggelizünk, de akkor várni kell másfél órát, mire leülepszik.

Nem tudom pontosan, hogyan jött el a megtérés pillanata, de szerepe lehetett annak, hogy barátommal és életmód-tanácsadómmal, Gáborral hétvégén délelőttönként jártunk el futni, mert az még nem rontja el a nap tagolását és megfelelő ívét (ebéd-döglés-kultúrprogram-egyéb).

Hétköznap 10-re kell beérnem a gyárba, az út nagyjából szintén tíz perc, úgyhogy ha negyed tízre befejezem a futást, az pont jó. Ha elkések, az sem feltétlenül baj, hiszen az újságírásban azt jelenti a kötetlen munkaidő, hogy néha még éjfélkor is valami aktuális cikket kell túrni, viszont nem veszik fejünk, ha negyed tizenegykor támolygunk be.

Most már nem is értem, miért nem futottam eddig reggelente. Az átállás sikeréről mi sem árulkodik ékesebben, mint hogy radikálisan megváltoztak a távok. Az esti futásoknál 10 kilométer körül volt a maximum, de szívesebben futottam hetet-nyolcat. Most az van, ami néhány napja reggel is volt: nem bírok a véremmel, és 16 kilométerig meg sem állok, mert olyan szép az idő a Duna-parton. Ráadásul ilyenkor télen kincset ér minden perc napsütés, mert akkor nem úgy nézek ki, mint egy zombi valamelyik protézisragasztó-reklámból. És akkor most röviden összegezném az eddig általam levont tanulságokat.

A reggeli futás hátrányai:

  • korábban kell kelni
  • a napi két fürdéstől vízköves lesz a hátunk

Előnyei:

  • még a legsötétebb decemberben is futhatunk napsütésben
  • egész napos buddhista lelkiállapot
  • a futást nem követi bulímiás roham
  • előttünk az egész este, dögölhetünk, ahogy jól esik
  • mivel nem vagyok utána igazán éhes, a lehető legrockysabb turmixokat lehet utána inni

30 komment

Címkék: motiváció időpont előnyök akik futnak

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr773708955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BGy · http://babosi.blog.hu 2012.01.23. 09:31:05

Hétközben este futok, hétvégén a hosszúkat pedig reggel. Alig bírok elindulni, a kis testem is még húz vissza az ágyba. Utána viszont bazi jó dögleni és olvasgatni a hétvégi sajtót abban a tudatban, hogy este már nem kell menni futni. Hétközben viszont nem megy a reggeli futás meló előtt. Ahhoz korán kellene kelni, pedig magam ura vagyok az időbeosztást illetően. Mégsem megy.

Jesselton 2012.01.23. 09:47:58

Csak egyetérteni tudok. Arról nem beszélve, hogy nem egész nap azon pörögsz, hogy "ma még edzenem kell valamikor" :)

e_easy 2012.01.23. 10:21:48

en is reggel futok - 6kor mondjuk meg nem sut a nap (viszont latom a napkeltet) uh a hetvegen ha lehet akkor napkozben megyek.
Egyszeruen jobb ugy nekivagni a napnak h semmi sem tesz keresztbe a futasnak.
Amire figyelni kell az az esti sorozes es h mindig legyen valami amit hajnalban kepes vagyok megenni.

SzumóNé 2012.01.23. 10:39:20

Én régen - amikor még sportoltam :( - esti bringázó voltam. Bár a munkába mindig, évekig bicajjal jártam, akkor tapasztaltam ugyanezt a flasht, amit Robi a reggeli futásnál. Mennyei érzés a kelő Nap fényénél a Dunaparton lecsorogni a Lágymányosi hídig, felpörög a napi meló, sokkal frissebben érkezik az ember, munkába, hazafelé pedig levezethető a stressz.
Aztán a hobbiszintű, de sportszerű bicajozáshoz ez már nem volt elég, így esténként sokszor jártam a Margitszigetre pluszban a kirándulások és egyéb hegymászások mellett. Volt, hogy 11-kor kezdtem körözni (időre, pulzusra, stb.) Így a menetrend úgy alakult, hogy gyárból haza, otthon 1,5 óra alvás, vmi könnyű vacsi, majd este bringa. Télen is, -10°C-ig voltam kalibrálva, utána görgő. Hát mit mondjak... Néha nehéz volt. Nyáron jobb volt, több lehetőség adódott kirándulni hosszú távokat, télen a hóban néha elég volt a szigetig elcsupálni. :)
Aztán jött Életem Párja az életembe és minden megváltozott... :)))

Viszont én is szeretnék most futni és abszolút a reggeli futáson morfolok! Azt nem tudtam eldönteni, h érdemes-e vmit enni/inni előtte (reggelire csak tejeskávézom), vagy utána egy falat akármit, mer' ugye fogyni kellene, szóval óvatosan lennék duhaj.

Brevis 2012.01.23. 11:06:23

A reggeli futás fogyás szempontjából is jobbnak tűnik elméletileg ha éhgyomorra futsz, mert akkor a tartalékaiból égetsz, nem amit pár órával ezelőtt ettél, hanem amit 8-10 órával ezelőtt.
Valóban felpörgeti az ember napját, de egyúttal megnyugtatja is, csak eljutni nagyon nehéz odáig. Ezért kell előző nap kikészíteni a futós cuccot, hogy még kevesebb legyen a teendő ébredés után.

Eperszemke · http://sportmano.blogspot.com/ 2012.01.23. 11:16:25

Hú nekem is erre kéne rá állnom, de annyira nehéz 5 kor felkelni. Néha sikerül és akkor mindig eldöntöm, hogy okés akkor most már csak így...
Meg a gyomrom nem bír ilyenkor semmit, szóval igen éhgyomorra kell.

BeeTm · http://beeproject.atw.hu 2012.01.23. 11:16:46

Nekem nem jött be a futás,utána úgy fájtak a térdeim,mint egy reumás öregembernek,pedig Air Max-ban futottam

anyahajókabinajtóhajtogató 2012.01.23. 11:35:22

karate edzőtáborban reggel futunk 1 órát aztán reggeli, pihi és 3 óra edzés majd ebéd után pihi megint és 2 óra edzés. Nem szeretek futni de ha már muszáj akkor inkább ez a reggeli éhgyomros verzió jön be de azért egy pörgető valamit pl egy hot blood-ot letolok előtte.

egyensúlyban · http://apaegyensulyban.blog.hu 2012.01.23. 12:09:35

reggel nagyon sokat kell utaznom melóba, szóval esélytelen a reggeli/hajnali futás. nekem ez most megoldhatatlan lenne.

RollDuke 2012.01.23. 12:19:39

Én is kipróbáltam a reggeli futást, de nekem pont ellenkezőképpen, inkább este ment jobban. Akkor lazábban, könnyebben ment ugyanazon táv, bár nekem a reggel inkább délelőtt, mert én 10 körül kelek........lehet, hogy ez is számít. Reggel egyszerűen gyengébbnek érzem magam, pedig nem adtam fel többször is megpróbáltam, talán pszichés oka van. Maradok esti futó.

BGy · http://babosi.blog.hu 2012.01.23. 13:03:59

Szerintem éhgyomorral elindulni egy 10+ km-s futásra nem biztos, hogy jó. Én 8 km környékén ilyen esetekben eléhezek. Nem a fogyókúrás, önsanyargatós időszakról beszélek, hanem a "jótömegű", valamilyen hosszabb távra készülő korszakról.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2012.01.23. 13:28:06

@BGy: ha ettől előző este nem vagy éhgyomorra, az alvás szinte semennyi glikogént nem merít...mondjuk én a7végi hosszú előtt iszom egy ilyen varázsitalt: www.milli.hu/images/stand_alone/jegeskave.jpg

M.Islander 2012.01.23. 13:43:59

télen én is a délelőtti futást preferálom, de nem hajnalban. mivel 21 km-t futok, inkább korán harapok valamit és 11:00 körül megyek futni, de teljesen megértem a reggeli futókat.

yyeti71 2012.01.23. 15:00:26

Az a jó a reggeli futásban, hogy télen még általában fagyott a föld, nincs sár, nyáron hűvös van, nem döglök meg. A gyerekek miatt is csak hajnal 5-kor tudok menni futni, egyben a kutyasétáltatás is meg van oldva. Éhgyomorra 20 km-ig nincs probléma.
Azért az éjszakai futásnak is van szépsége, de utána nehezebb elaludni.

193 2012.01.23. 15:14:00

Féléve már, hogy kora hajnalban 04:10-kor kelek.
Így futok heti 4-5 alkalommal majd munka, család, gyerekek, köz-és magánügyek.
Csak így jut idő mindenre és mindenkire. 6 órát alszom és így érzem jól magam.
1 éve nem hittem volna, hogy erre képes vagyok de Robi szavaival átálltam.
Jól tettem.

Ui.: A Buddhista lelkiállapot nálam is meg van a szív szútrát futás közben recitálgatom!

Winkler Róbert 2012.01.23. 16:57:43

Érdekes, az üres gyomor nálam se okoz gondot akár 20 km-ig. Este sokkal jobban rám jön a bulímia. Valahol azt olvastam, teljesen egyénfüggő, kinek melyik jön be, a reggel vagy az este. Talán Bear Grylls könyvében volt róla szó, de majd kivonatolom az érdekességeket, mert jókat mond a futásról. (nem kell megijedni, nem pondrókat és sáskát ajánl a frissítőpontokra )

pannonfunk 2012.01.23. 17:53:33

És hol van a két csóka a szövegbuborékokkal?

Én egyébként úgyszintén reggel futok, és közben még dolgozom is :)

daikini 2012.01.23. 20:04:47

Én is az esti futókhoz tartozom, reggel lenne időm futni, mert csak 7-kor kelek, de egyszerűen nem tudom rávenni magam, pedig 8 éve heti 4-5 alkalommal futok. Este indulok, amikor a gyerekek lefeküdtek kb fél 10-kor, egy órát szoktan futni néha egy kicsit többet. Már annyira beálltam erre, hogy amikor futás után nyitom a kaput már nagyokat ásítozom, és utána nincs gondom az alvással ahogy leteszem a fejem már alszom is! Hétvégén kora délután szoktam futni hosszút, amikor szintén alszanak a gyerekek. Az esti futás egyetlen hátránya, hogy ha hazajövök melóból nyáron a nagy melegben nem tudok lehúzni egy fél literes jéghideg fröccsöt, mert azt imádom!:) De sajnos utána nem esik jól a futás, már próbáltam párszor, így inkább a futást választom! A fröccs marad azokra a napokra amikor nem futok!

devilv8 2012.01.24. 07:45:12

Reggeli edzésen ami nem megy nekem a résztávozás. Egyszerűen reggel nem akarja a szervezetem. Én úgy szoktam, hogy ha 10en kilométer a terv akkor egy müzliszelet. 20on kilométernél, 2 müzliszelettel indítom a napot, utána fél óra toalett, és egyéb készülések, és már megyek is. Ha hosszabbat futok, akkor már szoktam enni előtte rendesen.

devilv8 2012.01.24. 07:53:57

@Winkler Róbert: Bear Grylls könyve van a kezemben, hát 30-40 perc futásnál hosszabbat nem szabad szerinte mert sérülés veszélyes, ha meg ennél kevesebbet futunk nem tartjuk elég magas szinten a pulzust
no comment
(most elindulok egy órácskára futni, remélem túlélem, na jó ez túlzás, de én sok vicces dolgot találtam már a szavaiban) Persze nem véletlenül olvasom a könyvét, mert azért mond okosságokat.

Mondjuk tényleg nem semmi lenne egy versenyen Bear-féle frissítő pontok :-)

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2012.01.24. 09:56:49

@devilv8: ha reggel résztávozok, közel sem jönnek azok a pulzusértékek, mint amit este produkálok :-)

Stikli0406 2012.01.24. 10:57:22

Kezdő futóként én is eleinte az esti (sötétben) futást preferáltam. Elég hülye oka van:D Falun mit szólnak már, ha fut valaki...BOLOND..
Hétvégente meg egyszerűen nem bírtam ellenállni a decemberi napsütésnek, ki kellett mozdulnom, és mondhatom nagyon jó volt nappal futni. Ma már úgy vagyok kit érdekel, hogy ki mit gondol, futok amikor jól esik és napsütésben tényleg nehéz leállni, egyszerűen üdítőő:)

Perrito 2012.01.24. 11:44:46

Reggeli futó vagyok. Amikor csak tehetem, reggel megyek vagy délelőtt. Egész napra feltölt, energikus vagyok és szépnek látom a világot. Előtte egy tejeskávé, 10 km megy ennyivel. Este "testileg-agyilag" használhatatlan vagyok. Tanulni is inkább hajnalban tudtam, inkább felkeltem 4-kor vagy előtte, 6-ig tanultam, utána irány a meló.

devilv8 2012.01.24. 19:06:49

@szasza75: Emlékszem is ezt beszéltétek Bükkábrányból hazafelé Carlossal, hogy a reggeli résztávozás nem egyszerű.

pannonfunk 2012.01.24. 20:41:36

Ááá, ez egy jó kifogás lesz, hogy miért nem fogok résztávozni. Amúgy is utálok :)

DaMartian 2012.01.25. 12:22:32

Én reggel és este is szoktam menni, mert egyrészt a szervezetet szerintem mindkettőhöz szoktatni kell (a versenyek ált. délelőtt vannak, így nem jó mindig csak este futni, bár azt jobban szeretem) másrészt mindkettőnek megvan a maga szépsége (ha reggel letudod a futást, utána előtted az egész nap és estére már csak a lustulás marad). Viszont hétköznap reggel csak korán tudok menni, mert meló van, és ilyenkor 10kilinél többre általában nincs idő. Az éhgyomorra futással nekem semmi bajom, ellenben 10 kilinél többet reggel amúgy sem tudnék menni, mert rendszerint 6-8 kilométer körül az anyagcserém is felébred, és sokszor a végén már így is spuriznom kell haza : )
A hétvége más, akkor van idő 2 órával indulás előtt reggelizni, letudni az eü dolgokat és elmenni egy jó LSD-re : )

Kantorandy 2017.05.13. 17:59:37

Olyan jó olvasni ezeket a commokat, de én még csak kacérkodom a gondolattal. Már eljutottam oda, hogy menni kéne hiszen 47 éves leszek és rohadtul nem akarok lenyanyásodni. Viszont a lustaságom még győz azt hiszem hozzájárul még egy adag pánik is. A koránkeléssel nincs bajom mert mindig úgy kelek csak....... :D

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása