Pulzusmérés 2.

2012.02.15. 12:17 szasza75

Az előző részben a maximális pulzus és a nyugalmi pulzus meghatározásáról volt szó. Miért is van erre szükség? Mert ezen pulzusadatok alapján lehet besorolni, hogy az egyes pulzusértékek a teljes pulzustartományt nézve nagyjából mekkora terhelést is jelentenek szervezetünknek.

  • Regeneráló jellegű edzés: 50-60 %
  • Könnyű intenzitás: 60-70 %
  • Közepes intenzitás: 70-80 %
  • Magas intenzitású: 80-90 %
  • Maximális, maximális közeli intenzitás: 90-100 %

Ez így persze nagyon általános. Jó közelítő értékeket ad, de egyénenként nagyon eltérő értékekkel találkozhatunk. Sokat számít pl. a sportoló neme, kora, genetikai háttere, edzettségi állapota stb.

Pulzusérték = (Maximális pulzus - nyugalmi pulzus) * %-os zóna értéke + nyugalmi pulzus

Az egyszerűség kedvéért az edzésonlinenak van egy pulzuskalkulátora.

Érdemes tudni, hogy a terhelés során a szervezet oxigént éget el. Növekvő terhelés esetén nem elegendő a szervezet számára a rendelkezésre álló oxigén, így ún. oxigénhiányos állapot lép fel, aminek hatására tejsav képződik. A tejsav nem rossz dolog, teljesen normális élettani folyamat eredménye. Képesek vagyunk lebontani, ugyanakkor magas tejsavtermelődés esetén csökken a teljesítmény, azaz hosszú távon nem fenntartható.

Van egy "elhajlási pont", az anaerob küszöb, ahol is ugrásszerűen megnövekszik a tejsavtermelődés. Ennek a pontnak a legegyszerűbb mérése a Conconi-teszt.

Nem kell más hozzá, mint egy pulzusmérő óra és egy futópad. A futást lassú tempóval kell kezdeni, esetleg sétával, majd rendszeres időközönként, pl. 2 percenként emelni kell a sebességet, mondjuk fél km/h-val. Jó, ha van mellettünk egy segítő, aki pontosan tudja regisztrálni a két percenkénti sebességet és átlagpulzust. A pulzus kezdetben a terhelés növelésével lineárisan, egyenletesen növekszik, majd lesz egy pont, ami felett a pulzus kevésbé növekszik, azaz a görbe ellaposodik. 

Az alábbi tesztet egyedül hajtottam végre. Az órát rátettem a futógépre és kis bemelegítés után 9 km/h-nál indítottam el az órát. Minél kisebb mértékben emeljük a sebességet annál lineárisabb görbét kapunk. Én elég alacsony tempóval kezdtem el a futást, majd 2 percenként percenként 0,8 km/h-val emeltem a sebességet, így 9,0; 9,8; 10,6; 11,4; 12,2; 13,0; 13,8; 14,6; 15,4; 16,2 km/h tempókkal futottam, minden egyes állomáson 2 percig. Az 20 perc végére 171-hez érkezett el a pulzusom, tapasztalatom szerint ez már bőven anaerob tartomány nálam.

Az alábbi pulzusgörbére ráhúztam egy egyenest. Nagyjából 164-es pulzusnál lehet látni, hogy a pulzusom kezd laposodni, illetve távolodni az egyenestől.

Természetesen a Conconi-tesztet nem csak padon lehet végezni, hanem szabadban is. Fontos, hogy szélcsendes helyen fussunk, esetleg tanácsos körpályán, ahol biztosan sík a felület. Persze így remek tempóérzék szükséges hozzá, és egyenlő időközönként egyenletesen kell emelni a tempó. Szerintem nagyon nehéz feladat. Érdemes megkérni egy tapasztaltabb, jó tempóérzékkel rendelkező futót, hogy vezessen nekünk.

Következő részünkben a terhelés alatt ujjbegyből vett vérből mérünk laktátot.

30 komment

Címkék: elmélet pulzus conconi teszt

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr214098745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BGy · http://babosi.blog.hu 2012.02.15. 15:16:36

Klassz! Nagyon jól látszik a sebesség növelésekor a szervezeted válasza a szokásos túllövéssel. Érdemes lenne még vizsgálni azt is, hogy a terhelés növelésekor mennyi idő után áll be a rendszer egy állandó szívfrekvenciára, azaz a szabályozó folyamatról kapnánk valami kis képet. Ez ugye annál jobb(?), minél kisebb az időállandója, azaz hamar beáll valami egyensúlyi állapotba a szíved. Egy mondatban a fentiek, a szívünk szempontjából: Mi van, bammeg?(túllövés) Ja, csak ez! (beáll egyensúlyi állapotba)

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2012.02.15. 15:31:55

@BGy: Jól látod. Én is vettem észre, hogy magasabb intenzitásra felpörög a szív kezeli a "sokkot" aztán felveszi az üzemi ritmust, aztán ketyeg szépen.

bicskeib 2012.02.15. 21:33:33

Nekem egy hónapja csináltak egy ilyen conconi tesztet, kerékpáron, ekg-val, pulzussal és vérnyomás méréssel egybe kötve.
Csak így lehet pontosan megállapítani a max pulzust és az anaerob küszöböt, sajnos az általánosan elfogadott (220-életkor fiúknál) nem fedi a valóságot. Nekem 184 lenne a max pulzusom, ehelyett 193 lett...és így egyből mások lettek az intenzitás zónák.
Szerintem akinek van lehetősége, csinálja meg (akár magának is) a conconi tesztet, :)

Pepinke 2012.02.15. 22:13:46

Lenne egy kérdésem.
Szeretnék pulzusmérő órát venni. Láttam már 6 ezerért is, meg 80-ért is.
Mik a különbségek? Megteszi egy olcsó is, vagy azok pontatatlanok?
Köszi, ha valaki tud válaszolni!
:)

Kis-Szölgyémi Ákos 2012.02.16. 07:26:26

@Pepinke: Pontosságban nincs különbség egy 10-20e forintos óra is ugyan annyira pontos (sok esetben pont ugyan azt a mellkaspántot használja mint egy 100e forintos). Ha ez lesz az első pulzusmérő órád, szerintem vedd meg a legolcsóbbat annál a márkánál amelyik szimpatikus, és kielégíti a mostani igényeid.

Amint elkezded használni, egy idő után kitapasztalod, hogy mely fejlettebb funkciók hiányoznak, addigra már tudni fogod a pontos igényeid és akkor ruházz be egy komolyabbra. Mert egyrészt az elején úgysem fogod tudni kihasználni az összes fejlett funkcióját, másrészt ha belövöd, hogy xy-ra úgyse lesz szükségem, ezért "csak" egy 70e forintosat veszel, de azután rájössz, hogy basszus pont az a funkció mégis hiányzik, akkor 70e-et "dobtál ki".

A legolcsóbb (15e Ft körüli kategória) nagyjából 3 dologra képes:
- méri és kijelzi a pillanatnyi pulzusod
- pittyeg, ha kilépsz az általad beállított pulzuszónából
- mutatja a végén az átlagpulzust

Kezdetben bőven el lehet ezzel is lenni fél-1 évig, mire kitapasztalod az igényeid, azaz hogy mik hiányoznak a következő funkciókból, amik ahogy mész felfele árban, jelennek meg nagyjából ilyen sorrendben:
- köridő mérés
- több célzóna beállítás
- az egész edzésre visszamenőleg megmutatja mikor mennyi volt a pulzusod
- automatikus célzóna meghatározás
- különféle kiegészítőt kapcsolhatsz hozzá (ütem/lépésmérő, biciklis sebességmérő, pedálerő mérő, GPS vevő)
- kijelzi a fejlődésed, a szived edzettségét
- számítógépre letöltheted az edzésket és kielemezheted
- beépített GPS vevő és az azzal kiegészített pulzusértékek letölhetősége (speciel ez eléggé megdobja az árát az órának és főleg kezdetben egy GPS-es okostelefonnal bőven kiváltható, igaz nem olyan elegáns, mert egy plusz kutyüt kell vinned, de simán össze tudod nézni utólag az értékeket, mindössze egyszerre kell elindítanod őket :))

Pepinke 2012.02.16. 07:35:29

@Kis-Szölgyémi Ákos: :D Köszi a részletes választ!
Kb. 3 hónapja futok, de igazából nem nagyon fejlődöm.
Szóval az az érzésem, hogy egy kicsit tudatosabban kéne futnom, szeretnék eljutni addig, hogy 5 km-t le tudjak futni egybe. Tudom, hogy ez nem túl acélos az itteni futókhoz képest, de nekem egy kis győzelem lenne.
:)

angelday 2012.02.16. 07:58:47

Nekem az a tapasztalatom az olcsó órával, hogy még arra sem jó, amire eredetileg szánják. Nem mér, nem pontosan mér, nagyon pontatlanul mér, nincs szinkronban, zöldség számokat mutat.

Hiába kerül 15 ezer forintba, ha semmire nem jó, akkor nulla forintot ér.

Kis-Szölgyémi Ákos 2012.02.16. 08:30:48

@Pepinke: Nagyon szívesen :)

@angelday: Nem tudom milyet próbáltál ami nem működött jól, de speciel én az alábbi órát használom és teljesen jól mér:
zerge.info/polar-ft1.html

Mindig méri a pulzust, soha nem veszítette el a jelet, azonnal reagál. Stabil terhelés alatt nagyon pontos értéket mutat, hirtelen terhelésnél meg értelem szerűen csak közelíteni tud, hiszen ha ülő helyzetből elkezdesz rohanni, és fél perc alatt felmegy 60-ról 120-ra a pulzusod, akkor nem tud mindig pontosat mutatni, mert folyamatosan változik a pillanatnyi pulzusértéked is.

Gondolom a két szívdobbanás között eltelt idők átlagából számolja az értékeket a mellkaspánt jelzése alapján, ami meg közvetlen a szíved elektromos jelei alapján továbbítja a jelet az órának. Így nem is igazán látom okát miért ne lenne pontos a belépő szintű óra, hiszen pontosan ugyan az a mellkaspántja mint a 70e-es órának. Vagy a 15e-esben direkt el lenne rontva az átlagolás, hogy használthatatlan legyen? :)

angelday 2012.02.16. 08:37:06

@Kis-Szölgyémi Ákos: több olcsót (2 vagy 3) is próbáltam és azt láttam, hogy nem stabil tempóban mutatja a jelet, tehát ha lassítok és már nyugodtabb vagyok, akkor is magasabb az érték, gyorsításnál szintén lassabban reagál.

Egy több tízezer forintos órával soha nem tapasztaltam ilyesmit, ott mindig valós idejűek voltak az adatok.

Nekem az a véleményem, hogy a jó méréshez jó eszközre van szükség (értsd: 40 ezer forinttól).

Kis-Szölgyémi Ákos 2012.02.16. 09:04:56

@angelday: Azt nem tudom mennyivel gyorsabban reagál egy 40e Ft feletti óra, mert nekem még csak ez az olcsó volt :)

De azt továbbra is tartom, hogy ha valaki most ismerkedik a témával, akkor ez bőven jó tanulóeszköz, mert amíg valakinek, aki csak pár hónapja fut, és még most alkalmazkodik a terheléshez a szervezete és még a félmaraton lefutásába is beleborzong, annak tök mindegy, hogy 5-10 másodperces késéssel látja a pillanatnyi pulzusát, vagy valós időben, mert az elején annak is örül ha sikerül lefutnia az aktuálisan kitűzött edzéstávot :)

Arra viszont tökéletes, hogy lássa, ha túl magas a pulzusa (vissza tud venni a tempóból), vagy túl alacsony (mert elmélázott valamin és lassabban megy mint tervezte).

Ha pedig ezt már kinövi, és meg lesz az igénye arra, hogy azonnal lássa és vissza tudja elemezni a teljes edzést, akkor már pontosan tudni fogja milyen funkciók kellenek neki az órában és így már nyugodt szívvel tudja megvenni pontosan azt a drága órát ami kell neki, és a másikat meg oda tudja ajándékozni olyannak aki csak most ismerkedik a futással. De lehet nem is lesz a komolyabb tudásra szüksége, mert csak kedvtelésből fut, akkor meg bőven elég ha bepittyeg az olcsó óra amikor elszaladnak a lovak, hogy megóvja a túlterheléstől magát.

(Én speciel október óta használom és még egyáltalán nem érzem hiányát a fejlett funkcióknak, mert csak akkor nézek le az órára, mikor érzem, hogy nehezebben kapom a levegőt, hogy nincs-e túl magasan a pulzusom, vagy ha bepittyeg mert túllépte a beállított tartomány határát. Illetve a végén leírom az átlagpulzus-idő-táv triót, amiből szépen látszódik, hogy ugyan olyan távokat vagy egyre alacsonyabb átlagpulzussal, vagy egyre gyorsabb tempóban kb. ugyan olyan átlagpulzus mellett tudom teljesíteni, azaz megnyugtatja a lelkem, hogy lassan de biztosan alkalmazkodik és fejlődik a szervezetem. De ami a legfontosabb, hogy meg tudom így előzni a túlterhelést.)

Nakhchivan 2012.02.16. 12:08:45

@angelday: Ez élettanilag természetes, hogy a pulzusváltozás késésben van a terhelésváltozáshoz képest. Az is lehet, hogy a pontatlanabb órák hosszabban átlagolnak (bár a Polar, Suunto, stb. nem fog szándékosan gyengébbet gyártani a 15 ezres kategóriákhoz, csak funkciókat hagy el). De akkor sem értem, hogy mire kellhet a realtime változásfigyelés, szerintem semmire.

BGy · http://babosi.blog.hu 2012.02.16. 12:19:32

@Pepinke: ha el vagy eresztve lóvéval, vagy valami baj van a szíveddel, vegyél egy Polar órát. Ha nem, akkor szerintem semmi értelme egyelőre. Ha már egy éve futsz és még tetszik a dolog, akkor egy Polar RS300X már megmozgatja a kütyübarátok fantáziáját. Én négy év futás után vettem egy Polar RS800-at, mert az bővíthető, minden részegysége külön elemről megy, nem áll le egyszerre az egész. Kifutó modellként 60 ropi volt. A mellkaspántja is nagyon jó, finom, puha. A drágább Polar órák EKG pontosságúak, az enyém folyamatosan jelzi az aktuális és a megelőző szívösszehúzódás között eltelt időt milisecundumban. Elég gyorsan reagál, de nem tudom, hány másodpercnyi adatból átlagol. A jeladója 2.5 GHz-en működik, nem zavarodik meg felsővezetékek közelében, kódolt, úgyhogy csak az én órám látja és versenyen nem zavarják egymást. Szóval, klassz!

rhubarbjelly 2012.02.16. 13:40:55

@Pepinke: hatezrest semmiképpen ne vegyél. Nekem volt olyan, 2 hét múlva vettem inkább egy Polart, azzal meg vagyok elégedve, igaz nem volt 40 ezer, csak 28. :-D

Pepinke 2012.02.16. 19:41:59

@BGy: @rhubarbjelly: Köszönöm nektek is a választ! Rendesek vagytok.
Akkor mérlegelek...
:)

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2012.02.16. 23:08:13

@Pepinke: Megerősítem, hogy 5-6 ezrest ne vegyél, az nem kódolt, vagy a te pulzusodat méri, vagy valami mást... Én sajnos ilyet vettem, most gyakorlatilag stoppernek használom. A következő óránál már jobban odafigyelek majd, azóta már tapasztalatom van arról is, hogy mit szeretnék, hogy tudjon.

Pepinke 2012.02.16. 23:13:25

@csiripiszli12: egyelőre úgy tűnik, érlelem a dolgot.
Tényleg csak a tudásvágy hajt: ezek a pulzus-zónák, ahol vagy zsírt égetsz, vagy ez, vagy az... Szóval ez teljesen komoly tényeken alapszik, vagy csak hellyel közzel igaz?
Én személy szerint fogyni is szeretnék, tehát érdemes a késöbbiekben erre energiát fektetnem, hogy figyeljem, jó tartományban futok-e?

Nakhchivan 2012.02.16. 23:16:27

@csiripiszli12: Ha egyedül fut akkor miért szempont, hogy kódolt legyen?

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2012.02.16. 23:18:28

@Nakhchivan: Hátha szeretne elmenni versenyre vagy közös futásra másokkal (előbb-utóbb erre sok futónál sor kerül). De sajnos akkor se mér jól, ha egyedül futok, egyik pillanatban mondjuk 90, másikban 230 - ez azért nem hihető...

Kis-Szölgyémi Ákos 2012.02.17. 07:35:43

@csiripiszli12: Akkor a titok nyitja lehet tényleg a jeladó kódoltságában rejlik, mert bár az enyém is belépő szintű, viszont kódolt jeladós és eddig semmi sem zavarta össze :)

szancsurrr · http://egyensulyt.blog.hu/ 2012.02.17. 15:39:12

Nagyon hasznosak ezek a posztok Szasza, köszönjük:) A Jézuska hozott nekem pulzusmérős Garmin Gizit, de egy sérülés miatt még ki se tudtam próbálni, na de most már legalább nem leszek tök hülye hozzá:)

pirosmate 2012.02.20. 10:13:45

Conconi-teszthez nagyon hasznosnak találtam ezt az oldalt:

www.brianmac.co.uk/coni.htm

cindbl 2012.02.20. 14:25:25

@Pepinke: en negy ev semmitteves utan kezdtem megint futni, gyakorlati tapasztalatom, hogy amig be nem all egy normal versenysuly, addig, felesleges figyelni a szivritmust a fogyashoz.

gyakorlatilag hiaba figyelem a pulzust, egyszeruen egy adott tav utan nem tudok annyira lassan futni, hogy csokkenjen szamottevoen a pulzusom. ehhez egyszeruen setalnom kell, es kesz. ugyhogy inkabb futok :)

Nakhchivan 2012.02.20. 14:39:26

@cindbl: Az élettani folyamatok szerintem testsúlytól függetlenül ugyanazok és fogyás szempontjából biztosan nem mindegy, hogy pulzustartománytól függően az energiaigény 85, 50 vagy 15%-a megy zsírból.

cindbl 2012.02.20. 22:29:13

@Nakhchivan: bocsi, rosszul fogalmaztam. amig nincs meg a megfelelo allokepesseg, nagyon nehez az alacsony pulzust tartani olyan hosszu ideig, ami mar tenyleg a zsirhoz nyul hozza.

en legalabbis keptelen vagyok jelenleg ;)

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2012.02.21. 09:39:35

@cindbl: Én nem tudom hogyan lehet a futástól fogyni. Volt olyan nap, hogy 4-6 ezer kalóriát zsírégető tartományban és egy dekát nem fogytam.

rhubarbjelly 2012.02.21. 13:06:40

@Kis-Szölgyémi Ákos: az én hatezer forintos órám kódolt volt, és adott útvonalnak mindig ugyanazon a pontján őrült meg. Tehát vagy ott laktak az ufók és amióta a Polarral futok, azóta elköltöztek onnan, vagy az olcsó óra nem ér semmit, hiába kódolt (állítólag). :-D

cindbl 2012.02.21. 14:14:00

@szasza75: egyszeru, dagadtnak kell lenni :D

--Pierre-- 2012.02.21. 17:51:39

@szasza75: én se fogyok futástól sose, ez alkat kérdése. Mi soha nem leszünk 60kg-osak. :) Nekünk az étkezésre kell odafigyelni. Tegnapelőtt futottam 140 percet (32km) az aerob zónám alján, a súlyváltozás -1.5kg. Ha frissítenék, még ennyi se lenne. Nyáron egy ilyen edzés lehet -5kg is, persze ez szinte teljes egészében folyadékveszteség, amit viszont pótolni kell.
(Ja, persze nem azért futottam, hogy fogyjak, csak kíváncsiságból néztem, mennyi megy le egy hosszabb edzéstől.)

Pepinke 2012.02.21. 20:09:01

@cindbl: Köszönöm neked is a választ.

Én speciel fogytam a futástól, pedig még nem mérek pulzust, vagy ilyesmit.
Jelenleg 85.1 kg vagyok, 175 cm magasság mellett. Én személy szerint szeretnék 80 kg alá menni (azt hiszem az ideálsi lenne), de nem azért futok elsősorban, hogy fogyjak, hanem mert szeretem az egészet.
:)

cindbl 2012.02.22. 09:41:18

@Pepinke: en is fogytam a futastol, raadasul hasonlo magasak vagyunk, csak en 96+ voltam ket honapja. most vagyok 89 korul, en is kb 78 korulre lottem be a celt.

en vilag eletemben utaltam futni, inkabb kosarlabda, gorkori meg fallabda ment. viszont az kiabrandito, amikor a 3 eves fiam 15m-es elonyrol indulva hatrafele rohogve rohan elolem, es kb masik 15-20m-t tudott meg futni, mielott elkaptam :D na itt dontottem el, hogy nem szamit, hogy utalom, futni fogok. azota futok, es mar nem utalom annyira :)

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása