Őrségi kiruccanás

2012.02.22. 10:02 szasza75

Volt már olyan veletek, hogy képzeletben már valahol futottatok, vagy csak képzeltétek, hogy szeretnétek ott futni, aztán egyszer csak valóra vált?

Úgy adódott, hogy a hétvégén az Őrségben jártunk. Persze tisztában voltunk vele, hogy február közepe nem éppen a legjobb alkalom egy hétvégi kiruccanáshoz, de reménykedtünk, hogy vagy nagy hó lesz és megcsodálhatjuk az Őrség szépségeit, vagy napsütéses tavasz, és ülhetünk a kertben a napon.

Szálláshelyünknek Magyarszombatfa egyik panzióját szemeltük ki, amely a szlovén határtól mindössze 2 km-re fekszik. A péntek esti 300 km-es utazás után már nem volt lelki erőm futócipőt húzni, inkább azt találtuk ki, hogy szombaton a pénteki edzés pótlására kombináljuk a havas téli terepfutást és a péntekre kiírt tempósabb futást. Persze szakmailag nem éppen a legkiforrottabb ötlet volt, de reméltem a kivitelezésben nem lesz zökkenő.

A Budai-hegységhez szokott lábamnak meglepő volt az Őrségi domborzat. Éppen csak egy kis hullám, közel sík erdőben futottunk. Talán csak az 5 cm-es hó és a Nike Vomero párosítás nem volt ideális. Furcsa érzés volt pár kilométeren keresztül a hajdani vasfüggönyt jelző oszlopok mentén szaladni.

Ahogy Kercaszomor településre beértünk eszembe jutott, hogy miért nem szeretek ismeretlen, kisebb falvakon szaladgálni: minden házhoz tartozik legalább egy kutya és vidéken a porták kerítései vagy zárva vannak vagy nyitva. Utóbbi esetben, ha kutya is van a portán, és a gazdi sincs a közelben, kezdődhet a lassabb futás, majd a séta, gondterhelt fejvakarás, szememmel a köveket keresése. Szerencsére támadás nélkül teljesítettük a napi adagot, így megérdemelten ebédeltünk a környék legjobb Halászcsárdájában.

A szombati "békés" futástól felbátorodva kitaláltam, ha egy falut akadálytalanul vettünk, akkor fussunk még pár falun keresztül. Balázs ebben már nem volt társam, 5 km után utamra engedett. És itt jött el a tavasz első fuvallata, érzésre +6-7 fok lehetett, napsütéses, fenséges.

Teljesen egyedül voltam.

Autók is alig, talán 5-6 mozgásban lévőt láttam. A vasárnap reggeli magányos szaladás közben volt időm elmélkedni. Régóta vágytam az Őrségbe, még sose voltam itt, pláne nem futottam. Most itt vagyok egyedül egy harmadrendű országúton, zsebemben egy ezressel, egy térképpel, egy telefonnal és azt sem tudom mi vár rám az úton. Az ismeretlentől (leginkább kóbor kutyáktól) való félem végig izgalomban tartott. Sokkal nagyobb biztonságban érzem magam egy erdőben, falvaktól, emberektől távol.

Mikor a kisebb nagyobb településeken elhaladtam, volt bennem egy kis csalódás. Tudtam, hogy az Őrség sík, tudtam, hogy Nemzeti Park, gazdag vadállomány, madarak, ritka növények gazdagítják a természetet. A porták, házak látványa viszont lehangoló volt. Titokban ékszerdobozra számítottam, viszont a rendezett kerteket, gondozott házakat csak elvétve találtam. A futásom érzelmileg ott töltött fel, ahol a civilizációt hátrahagytam. Furcsa volt az egész, ambivalens. A futás viszont jól ment.

Te hova mennél el futni szívesen?

21 komment

Címkék: beszámoló futás őrség

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr234157992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

angelday 2012.02.22. 10:15:12

Szasza, maga a táj egyébként hogy tetszett 1-től 10-ig?

bitliszbá 2012.02.22. 13:13:50

Ezt az útvonalat pontosan ismerem. Szentgyörgyvölgy Velemér felőli végén van a Gó-Na szabadidőközpont kétszer is voltam ott. Gódor Misi meg a felesége Gódorné Nagy Marianna csinálták. (öreg sport és kézilabdabarátok biztos emlékeznek ezekre a nevekre) Nyáron nagyon jó! A fiammal ezt az útvonalat bringával csináltuk meg de akkor kb 11 éves volt - mármint a fiam.

doncii · http://doncii.blogspot.com 2012.02.22. 15:35:06

En mar kepzeltem, hogy ott futok az UMTB-n a havas hegygerincen napfelkelte utan kicsivel, csak jo lenne ha egy helikopter tenne ki es nem egesz ejjel kene felfutni.

Kepzeltem mar azt is, hogy Malibu strandjain futok a Baywatch lanyokkal... nade megyek is ki, se csajok es az eso is zuhog, de nekem ma ez jutott. Azert ha veszek a baratnomnek egy olyan piros furdorucit es melleteszek ket repjegyet LA-be, szerintetek asszisztalni fog?

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2012.02.22. 16:06:07

@angelday: Erős közepes, nyilván ha az természet is zöldebb, menne ez az érték feljebb is.

daikini 2012.02.22. 17:54:15

Csodálkozva olvasom amit írtál, mert bár régen jártam azon a környéken , az van bennem, hogy csodálatos vidék szép, ápolt településekkel!

karma.koma 2012.02.22. 18:21:58

@daikini:
Ekkora sebesség mellett nem csoda, ha Szasza nem látta pontosan :-)

cindbl 2012.02.22. 18:56:41

@karma.koma: nekem is ez tunt fel :D 4:30-as ezrekkel az embernek ideje sincs korulnezni, mar el is hussant :)

HelloJozsi 2012.02.22. 21:30:07

2 éve voltunk erre nyáron. Kicsit észak-keleti irányban. Arra gyönyörűek a falvak és a táj is. Szerintem túlságosan a tájegység szélén sikerült kalandoznod. Egy kutya elől én is bevetődtem a csalánosba botot keresni, szerencsére nem alakult ki komolyabb küzdelem. :)

fran7 2012.02.22. 22:51:34

Falun élve a kutyáktól nem félnék annyira, ugyanis általában területet védenek és csak addig kergetnek míg a területén vagy. Kivételek a pulik, ugyanis ők végigkergethetnek a falun, mert hát terelő kutyák.
Kint az erdőben meg arra kell nagyon figyelni, hogy lezárt helyre ne menj be, meg ahol ki van táblázva, hogy tilos a bemenet. Ha meg kiszórt kukoricát látsz, kezdhetsz kiabálni, hogy a vadász ne tévesszen össze valamivel.
Falun kívül veszélyesebb kutyával találkozni.

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2012.02.23. 09:41:05

@NJoco: Tavasszal vagy nyáron vissza fogok menni, szeretném látni a változást. Az egyértelmű, hogy a csekély autóforgalom miatt bejárom bringával az egészet.

rodriguez 2012.02.23. 11:18:23

@szasza75: Az egyik őrségi kirándulásom májusban volt, akkor volt a legszebb.... Az a kis 'csücsök', ahonnan át lehet menni Szlovéniába és Ausztriába is (Felsőszölnök, Apátistvánfalva, Kétvölgy) az dombosabb rész, jókat lehet bringázni (is).

Hiver · http://42195.blog.hu/ 2012.02.23. 20:20:34

Szerintem se sikerült az igazi, autentikus őrségi helyeket megtalálnod. Nekem az egyik legszebb futásom az Őrségben volt, cimborákkal (Tapír, Ákibácsi, KBalázs, Larzen), nyáron, többek között belvizes földeken bokáig cuppogva a vízben, nagyon jó volt.

193 2012.02.24. 09:05:58

Kutyák.
Ha kutyás helyen futsz, megéri beruházni egy ultrahangos kutya risztóra!
2 régebbi, hetekig gyógyuló harapás ”élményem” okán vettem egy ilyen kütyüt.
Megérte az árát!
Sötétben, falkában, 4-5 acsargó, csattogó fogsorral a bokád körül!
Hát, vannak élményeim (eddig: német juhászok, vizslák, pincsik egy boxer és keverék kutyák sokasága)!
Volt, hogy éreztem a leheletét a bokámon de ultra hanggal nem kellettem neki.
Csak akkor lehet gond ha a kutya süket, vagy lemerült a készülék 9V-os eleme ( elég évente cserélni ) de akkor maximum majd hozzá vágom.
Évszaktól, napszaktól függetlenül soha nem indulok el riasztó nélkül futni!

b.fruzsi · http://kmkovek.blog.hu/ 2012.02.25. 16:48:31

@193: A családban nálunk is van ilyen ultrahangos kutyariasztó. Szuper beruházás volt, szeretnék végre egy sajátot is. A tavalyi zempléni szabadságom alatt egyedül futottam a hosszúkat, és a riasztót mindig magammal vittem! Nagyon hatásos! Én is csak ajánlani tudom mindenkinek!

b.fruzsi · http://kmkovek.blog.hu/ 2012.02.25. 16:51:37

Én Chamonix környékén futnék szívesen, de a Transgrandcanariára is elmennék. De alapvetően futás közben sokszor képzelek magam köré hegyeket...:-D

angelday 2012.02.25. 16:59:03

@b.fruzsi: a blogodon nem látom a kedvencek között felsorolva a Futóblogot, nem tudom, lehet-e a hétvégém ennél szarabb. :(

b.fruzsi · http://kmkovek.blog.hu/ 2012.02.25. 17:03:42

@angelday: Pedig ott van...csak a tesóm átírta Nike Futóblogra. :-)

angelday 2012.02.25. 17:07:00

@b.fruzsi: tényleg, akkor bocs, nem szóltam. A hétvégém újra pompás lett hirtelen!

b.fruzsi · http://kmkovek.blog.hu/ 2012.02.25. 17:12:09

@angelday: Nem kell neked sok a boldogsághoz ;-)

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2012.02.26. 16:43:46

@193: Mondjuk a te kedvenc útvonalad kifejezetten "fertőzött" kontrollálatlan kutyákkal. Jó, hogy működik a riasztó, de vigyázz, mert akkor nem hatásos, ha a kutya úgy érzi, hogy a saját területét védi.

193 2012.02.27. 07:07:31

@Sekiwake: Ez így van!
Csak akkor van még közöttünk egy kerítés is! Ilyen helyzetben az esetek felében valóban hidegen hagyja őket az ultrahang Egyébként nem haragszom a kutyákra!
Ha kutya lennék és futkosnának körülöttem én is megkóstolgatnám és kipróbálnám gyorsabb vagyok-e mint a futók.
A pórázat kezükben lóbáló, a támadáson jól szórakozó gazdáikra viszont igen!

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása