Maraton előtti kérdések

2012.10.02. 10:05 szasza75

Egyik barátom maratonra készült. Nagyjából meg is van a felkészülési időszakkal, verseny előtt viszont eszébe jutott pár kérdés. Mivel még nem volt soha szervezett körülmények között futóversenyen, megosztom kérdéseit és természetesen válaszaimat. 

- Milyen egy start?

- A verseny előtti pillanatok mindig felemelőek és várakozással teliek. Olyan mint egy vizsga vagy egy érettségi, ahol számot kell adni addigi tudásunkról. Teljesen normális, ha megemelkedik az ember pulzusa, van némi gyomorideg, ezért is tanácsos verseny előtt "kiüríteni" a szervezetet rendesen. :-) Általában szól valami zene, visszaszámlálás, végül eldördül a startpisztoly (aztán séta a rajtvonalig a tömeg miatt). 

- Mire kell figyelni?

- Magadra a társakra, ez egyéni. Fontos talán, hogy a saját tempódnak megfelelő zónába állj be, ne nagyon előre és ne a mezőny legvégére.

- Mennyi idő alatt oszlik el a tömeg, illetve mennyire érdemes az elején előzgetni, hogy meglegyen a tempó?

- Ez versenytől is függ. A Párizsi maratonon 10 km-nél is borzasztó nagy tömeg volt. Szerencsés helyzetben, és a ha nem nagyon állsz hátra, 1-2 kilométer után már nem nagyon kell kerülgetni az előtted haladókat. Előzgetni csak annyira érdemes, hogy nagyon ne kelljen lassan futni. Első versenyen, de talán még az első néhány esetén, az első 1-2 kilométer jellemzően a tervezettnél gyorsabban sikerül mindenkinél. Elszabadulnak a lovak, nehéz visszafogni a lábakat. Erre ügyelni kell, komoly önkontrollt igényel. Érdemes a rajtnál szélre állni és szélen futni.

- Miként teszi ezt egy profi?

- A profik elől futnak, nekik nem kell kerülgetni, hamar ráállnak a tempójukra.

- Amikor felveszed az italt, jól látom, hogy utána simán eldobhatod a vizespalackokat?

- Általában vagy műanyag pohár van, vagy palack. Ezeket természetesen el lehet dobni, a verseny rendezői összeszedik őket.

- És amikor az energia zselét megeszed azt is eldobod?

- Aszfaltversenyeknél így szokás, de terepfutó versenyeken nem. A zselét praktikus a frissítőpont előtt pár méterrel bevenni, a pontnál a szemetesbe eldobni a tasakot és utána inni rá rögtön.

- Menet közben a pálya széléről adhatnak be inni vagy enni? Ruhát is?

- Igen.

- Ilyet ér csinálni vagy ezért kizárhatnak?

- Ezért nem zárnak ki.

- Milyen taktikával fussak? Lassan az elején és aztán próbáljam felvenni a tempót?

- Ilyen hosszú távoknál mindenképpen óvatos kezdést javaslok. Az első 8-10 kilométer olyan könnyű legyen, mintha nem is futnál.

- Hogyan tudod megállni, hogy ne kezdj el versenyezni és ezért túl nagy tempót futni?

- Ez nehéz, nagy önkontroll kell hozzá. Jusson eszedbe, hogy nem a következő pár kilométeren dől el a verseny.

- Öltözet?

- Nem kell melegen öltözni, és talán az a legideálisabb idő, ha a rajtnál kicsit fázik a futó, utána úgyis kimelegszik. Érdemes a mellbimbót leukoplaszttal leragasztani. 

- Mit érdemes enni pár nappal előtte, egy nappal előtte, aznap?

- Ne nagyon próbálj ki új kajákat előtte, csak a megszokottakat. Előtte való nap érdemes valami tésztát, pizzát enni. Nagyon ne igyál alkoholt. Aznap reggel egyél rendesen, kb 2 órával a rajt előtt. Mézeskalács, lekvároskenyér, stb. 

- Mi arra az esetre a menetrend, ha nem bírod és kiállsz? Hogy éred el a hozzátartozókat, ha nincs nálad telefon, kinek kell szólni?

- Nem kell aggódni ezen. Előbb utóbb úgy is beérsz, ők meg úgy is megvárnak. 

- Egyáltalán mi olyan van, amire nem is gondolok, neked meg már rutinból megy?

- Ha esik az eső nem kell pánikolni, semmi nem fog változni. 30 kilométer felett egyre nehezebben esik a futás, ezen se lepődj meg. Ami a legfontosabb: 42195 méter a táv. Minden egyes lépéssel, akár futsz, akár gyalogolsz, közelebb kerülsz a célhoz. Csak idő kérdése, ami most másodlagos, egyszer úgy is célba érsz. Hajrá!

1 komment

Címkék: tippek maraton felkészülés

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr54810492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

193 2012.10.02. 14:01:08

Rengeteg időd van a célig.
A kezdeti feszült percek után legyél nyitott és felszabadult!
Így ne csak befelé figyelj!
Vedd észre az ősz színeit, a város szép épületeit, a szurkolók a gyerekek mosolyát, lelkesedését, az idősebbek őszinte bíztatását, hiszen fiatalságukat látják az előttük futókban.
Érezd, hogy itt a futókat, így téged is ünnepelnek!
És mosolyogj, hiszen ez az első maratonod!

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása