Fegyencedzés újratöltve

2012.11.09. 10:41 mgergoo

Januárban olvastam el a Fegyencedzés című könyvet, ami csak arra volt jó, hogy megint befészkelje magát a gondolat a fejembe, hogy nem elég, hogy futok, de valamit kellene kezdenem az izmaim állapotával is. Ráadásul az izomzat nem csak esztétikai kérdés, nagyon fontos szerepe van a futóteljesítmény javulásában is.

Nyár elején sorakozót fújtam a fegyenceknek, de a lendület nem tartott sokáig: túlságosan belezavarodtam abba, hogy volt olyan első szintű gyakorlat, aminél semmit nem éreztem, egy másikat meg nem tudtam megcsinálni, annyira nehéznek találtam. Szépen lassan el is ment a kedvem az egésztől, de persze megmaradt a tüske az agyamban, hogy kellene ezt a fegyencedzést tolni, hogy jobb legyek.

Most azért merek írni róla, mert már *khm* két hete csinálom, gyakorlatilag majdnem minden nap. A titkom most az, hogy nem akarok sokat markolni, csak két dologra összpontosítok: fekvőtámasz és hasizomgyakorlat. A húzódzkodáshoz nincs megfelelő infrastruktúrám, egy derékmagasságban lévő rúd, vagy nehéz asztal kellene (van ajtókeretre rögzíthető rudam, de nem tudom magam felhúzni, meg egyébként is az már a sokadik szintű gyakorlat lenne). A lábizmok fejlesztését meghagyom a futásnak, jelen pillanatban azt gondoltam, hogy nem akarom külön gyakorlatokkal kínozni magam. A fegyencedzésből fennmaradó másik két mozgásforma (híd, fejenállás) csak fekete öves fegyenceknek való, szóval még nem aktuális. 

Tehát a fekvőtámasz és a lábemelés. A fekvőtámaszból a harmadik szintű gyakorlattal (női fekvőtámasz) kezdtem, de megfájdult a bal vállam, ezért visszaléptem a második szintre. Ebből a gyakorlatból 3x10-es sorozattal kezdtem, most 5x10-et csinálok. A lábemeléseknél is a második gyakorlat vált be, az első szintű hasizomgyakorlatot nem tudom normálisan megcsinálni. Itt is 3x10-zel kezdtem, most 5x15 a napi adag.

Azt tervezem, hogy mindkét mozgásformában 10x30 környékén fogok szintet lépni. Kíváncsi vagyok mikor alakul át annyira a zsír-izom arány, hogy mások által is felismerhető legyen a változás, bár a lényeg már megvan: én már érzem.

A gyakorlatok:

(A lábemelés úgy van a könyvben, hogy nem kell kinyújtani a lábat a 90 fokos helyzetben, szóval én úgy csinálom)

A "fekvőtámasz":

7 komment

Címkék: izom dk fegyencedzés

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr614897976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zime 2012.11.09. 11:04:20

Én is belelkesedtem nyár végén, de aztán lecsengett, mert a futás, jóga és kettlebell mellett ez már kicsit soknak tűnt. De azért bennem is ott van, hogy folytatni kellene. Nekem a húzódzkodás a nagy ellenségem.

alanz.why 2012.11.09. 17:25:02

Én egy hónapja kezdtem el, leginkább a 17 éves fiam hatására, kettőnk közül ő fut, én csak a fogyásom utáni súlytartás nyomán mozgolódok, ( ami 110kg fogyás után nem is olyan könnyű), de vicces, hogy én is a fekvőtámasz/húzódzkodás/lábemelés vonalat ragadtam meg. Nagy arccal a fekvőt az ötös szinttől, aztán hamar visszavettem :) az első szint haladó fokozatát csinálom naponta általában öt sorozattal. Egy hónap alatt látható/érezhető a hatása, sok szempontból is.

rhubarbjelly 2012.11.11. 12:12:21

A húzódzkodás-fejenállás nálam is mumus, de pl a hidat szerintem nem érdemes kihagyni, az alap gyakorlatok nagyon jók a gerincnek-hátnak.

slythug 2012.12.22. 00:42:45

nem ám elpunciskodni, ne kábítsd itt az embereket, hogy nem kell 6 gyakorlatot megcsinálni, mert mindnek van 1 és 10 szintje.... haladj a könyv szerint mert úgy a jó szerinte, én mivel magam feje után menő vagyok minden gyakorlatot más szinten csinálok.

fekvőből megy a 7szint a 2x10 de szoktam még 10 est rádobni hogy legyen. nagyobb szintet még nem próbáltam

guggolás 1 lábbal csinálom, 2 kezem addig székeken mert egyensúlyom nincs mellé :D ajánlom kipróbálni, ha nem tudsz feljönni dőlj hátra. izmokat azért melegítsd be mert itt ha ropp akkor futásnak annyi egy időre.

húzószkodás az nekem se megy 3. szint félét csinálnám de ahogy ráállhatok az már majdnem fekvő lenne, inkább azt csinálom hogy ha a székre felállok akkor állam rúd felett. és lábbal segítek, szóval kb guggolok aztán karból annyit húzok amennyit tudok, óriási csalás, de mégis csak ajánlani tudom mert ha követnétek a jó magaviseletet akkor tudnátok hogy ezzel bemelegíted a lábodat a guggolásra ami ezután következik, a másik hogy ha odafigyelsz ezzel is lehet komoly kifáradásod. nekem alsó pozícióban van a legtöbb gondom talán, ott is az eleje megindul, de rögtön valami gát van, nem tudja valaki melyik izom gyengesége ez? (mert hogy KGből kell le az egyértelmű :D)

hasazásból most földön fekve tolom mert kint nincs kedvem annyira lógni ilyen mínuszba főleg hogy este edzek, a húzószkodást még bevállalom, de emezt nem. sikerült megcsinálni ebből is a mestert, de végén már nem ment 90 fokba :D földön arra figyeljetek hogy a végén kicsit 90 fokon túl húzzátok hogy a csípőd elemelje a segged, a hatás nem marad el.

híd is egy érdekes, falsétát próbálgatom, de nem az igazi, kinyomni meg nem bírom magam mert gyenge a karom, csak 5-10 centire szoktam magam lebegtetni úgy a földtől, és nem is érzem annyira a fáradást a hátamon, de valamit csak ér :D

fejenállás fekvő, egyértelműen durva, próbáld előbb csak úgy hogy csak a negatív szakaszt csinálod, szal csak leengeded magad a fal mellett, térdednek párnát készíts hogy ne verd szét. vagy elején csak tartsd magad úgy. másik könnyítés módszerem ha egy mit tudom én 1-1,20 as valamire beakasztod a lábfejed (nálam ágy széle pont jó magasság) és ha nyújtott kézzel vagy akkor olyan mintha guggolnál csak fejjel lefelé, meg nem a talpadon van hanem a lábfejeden :D mivel az ágy elvesz pár kgt így könnyebb kinyomni magad

remélem segítettem valamit, olvasd el a 2. könyvet és nyomd keményen mint férfihez illik ne itt kiválasztasz ami tetszik és azt csinálod!

gregorystone000 2013.02.04. 01:46:06

én innen néztem magamnak egykét infót bár frisithetnék is
mozogj.com/fegyenc-edzes

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2013.02.05. 07:51:35

@Bozót: izé... most megint pihenőpályán van a fegyencedzés egy kicsit...

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása