Amikor a futás a pihenés

2013.03.20. 15:00 szasza75

Most hétvégén szombaton egy hirtelen ötlettől vezérelve el látogattam a szomszéd fitnessteremben található Boot Camp edzésre. Valójában már régóta terveztem, amióta egyszer a hegyen futottam Temesi Danival, aki edzőként tart Boot Camp edzéseket.

Mi a Boot Camp?

A Boot Camp napjaink legnépszerűbb, és leghatékonyabb edzésmódja a tengerentúlon. A US Army újoncokat kiképző tematikájában alkalmazott fizikai módszerek adaptációjáról van szó, mely a hétköznapi ember számára is elérhetővé teszi azt a fittségi állapotot, mellyel a résztvevők mindennapi életük során megnövekedett teljesítőképességet érhetnek el.

A helyszínen meglepődve vettem észre, hogy míg a futásnál túlnyomó részt fiúk vannak többségben, itt teljesen kiegyenlített a férfiak és nők aránya. Alapvetően teljesen kedvesen fogadott a látszólag összeszokott társaság. Mivel a bal térdem mostanában nem a legjobb, felsőtestre meg évek óta nem dolgoztam, így mentsvárként elvittem a fényképezőgépemet is. Talán jól jöhet még. :-)

IMG_6193-1.jpg

Az egész olyan volt mint egy iskolai testnevelésóra bemelegítése, csak nem a szűkre méretezett 45 perces óra első 10 percében tartott, hanem másfél órán keresztül. Olyan érzésem volt, hogy ennek soha nem lesz vége.

Jól indult: fogócskáztunk, mint a suliban. Intézményesítettük a másik nem érintését, így ki is alakult egy testi kontaktus. Belegondolva jobb lehetőséget ad az ismerkedésre, mint egy szórakozóhelyen. Kiszemelünk valakit, kergetjük, megfogdossuk, de még a nevét sem tudjuk igazából. Kicsit ellenkezik, aztán beadja a derekát. Persze ezt a randit megtöri a közösen végrehajtott négyütemű fekvőtámasz. Ebbe a násztáncba szolidaritásból mások is bekapcsolódhatnak. Mint "új fiú", jelentős szerepet vállaltam az üldözött és az üldöző szerepéből. Igyekeztem beilleszkedni, de azt hiszem, a legtöbb fekvőtámaszt én csináltam.

IMG_6203-2.jpg

A foglalkozás jól elkülöníthető 5-6 blokkból állt. 2-3 blokkban a terem két végében hajtottunk végre különböző testnevelő gyakorlatokat: fekvőtámasz, felülés, gyakorlat plankolás közben, négyütemű fekvőtámasz stb. 10 ismétlésszámról indult a sorozat, azaz 10 fekvőtámasz, kocogás a terem másik végébe, 10 felülés, megint kocogás, aztán 9 fekvőtámasz.

Én matekból elég jó voltam, de ilyen körülmények között nem ment a számolás, 10-9-8 ig egész jól követtem, aztán találomra jöttek a számok, majd a többieket figyeltem mennyiénél járhatnak, akkor én ráváltottam ötökre majd négyekre, aztán amikor mindenki abbahagyta, én is. A 2. feladatsornál már megborultam, a kitöréseket még mosolyogva, de a fekvőtámaszoknál "kampec doloresz", a számolásban nem jutottam el egyig. Egyszerűen annyira elfáradtam, hogy Dani lelkesítő kiáltása sem emelte meg a testemet. Menthetetlenül elbuktam.

IMG_6232-3.jpg

A következő blokkok a köredzésekről szóltak. Időre kellett különböző gyakorlatokat csinálni. Volt TRX, némi súlyzózás, "sittelés" és még sorolhatnám. A lelkesedésem eddigre már nem volt olyan magasan. Azt vettem észre magamon, hogy eljött az ideje, hogy egy-két képet is készítsek a társaságról. Ez a rész egész jól ment!

IMG_6274-4.jpg

A társaság egész jól bírja erővel. Különösen egy Nóri nevű lány alázott rendesen. Valójában minden gyakorlatsorban gyorsabb volt szabályosabb, erősebb és kitartóbb.

IMG_6288-5.jpg

A Boot Camp (vagy hívhatjuk akár felnőtt tesiórának) kiváló edzésforma csoportok kellő átmozgatáshoz. Nemcsak erőnlétet ad, hanem bőséges izomlázat is. Télen terembe kényszerült a csapat, de jó idő esetén (talán már jövő héttől) a Hajógyári-szigeten tartanak erőnléti szeánszot. Én elképzelhetőnek tartom, hogy a szombati szigeti futásaimat úgy időzítem, hogy pont becsatlakozzak a fogócskába.

A rám csatolt pulzusmérő eredményei.

És egy kis zenés összefoglaló zárásnak.

1 komment

Címkék: videó testnevelés Boot camp

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr495138952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manor 2013.03.21. 20:12:40

Ahol én futok, ott is szoktak edzeni nyaranta bc-sek. Én mindig meglepődöm, hogy mennyi lány van köztük, tényleg fele-fele lehet az arány.
Jobban tűrik a szenvedést, nem vitás :)

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása