Fejben, vagy testben dől el?

2013.04.02. 09:58 mgergoo

Szombaton hajnali egykor futottam másfél órát. DaMartian szokásos "Vissza a jövőbe" futása jó poén, de most ahhoz különösen hülyének kellett lenni, hogy ebben a zuhogó esőben és pár fokos hőmérsékletben útnak induljunk az éjjel közepén.

Valahogy ez mégsem kérdés már, ott vagyunk, elindulunk. Zuhog az eső, csurog a víz az arcunkon, a szemüvegen keresztül semmit nem látok, ezért inkább zsebreteszem. Megszoktam már ezt a belvárosi kerülgetést is szeretem, hogy mindig figyelnem kell a lábam elé, de most a sötétben nem látni sem a tócsákat, sem azok vízmélységét, rendszeresen toccsanok bele bokáig az olvadt hó levébe. A fagyos víz a Vomero belsejébe áramlik, az adrenalin az agyamba.

Megérkezünk a futásból, beszélgetek egy kicsit a többiekkel, aztán továbbindulok. Van még fél óra a szombati edzéstervemből, a többiek kicsit elborzadnak, hogy hajnali három (illetve négy) felé még mindig továbbindulok. Ez van. Hülyék között is ott vagyok a top-on, az edzésterv teljesítése nem kérdés. Az edzésterv másfél órát ír, benne az alábbi mondattal:

az utolsó 20 percben gyorsulj fokozatosan 160-as pulzusig.

Újra az Andrássy-úton vagyok, immár egyedül. Fülemben Ossián zakatol. 160-as pulzussal falom a kilométereket miközben a város alszik. Órámon 5 perc alatti tempó kilométereken keresztül. Már csak kevés vér keveredik az adrenalinomba, egy állat vagyok, legszívesebben üvöltenék...

Ti is éreztetek már hasonlót, mint én pár napja? Éreztétek már magatokat legyőzhetetlen szuperhősnek? Az edzésterv fontos, de mennyit számít a mentális őrület a teljesítményünkben?

Az áprilisi, mai MindenFutás Egyeteme ezekre a kérdésekre keresi a választ. Vendégünk két amatőr futó lesz, akik egyúttal szakértői szemmel is néznek a futásra, a sportra. Egy jót beszélgetnek majd arról, hogy fejben vagy testben (edzésmunkában) dől el egy-egy verseny. Mi és hogyan (de)motivál minket a hétköznapokban a futással kapcsolatban.

Menczel Zsuzsa pszichológus, a "Fejben dől el" című könyv egyik szerzője, beszélgetőpartnere Lukács Béla lesz, ultrafutó, Ironman és a DK Team egyik edzője. Zsuzsa amikor nem sportol, kutatja, mindez milyen hatással van mások testi-lelki egészségére. Béla filozófiája: Az “Enjoy” – futás vagy sportolás az örömérzetet jelenti, arra emlékeztet, hogy igent mondtunk rá amikor elindultunk aznap. Közben pedig átéljük és kiélvezzük mindazt, amit kínál. Lehet ez egy kellemes, kényelmes edzés, vagy egy feszes, sportos teljesítmény. Minél tapasztaltabbak vagyunk, annál kreatívabb megoldásokat hozunk, és annál kevésbé “drámázunk”. Amatőr sportolóként ez nem vérre megy. Persze van az a táv, hegy, amin zárt fogsorral mantrázgatod magadnak, vagy ha kell mondd a melletted sportolónak hogy: “Enjoy!”

plakát_mfe7.jpg

1 komment

Címkék: flash fuss vissza a jövőbe Mindenfutás Egyeteme

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr755187303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DdB (törölt) 2013.04.02. 10:37:37

Éreztem bizony! Vasárnap, amikor a szakadó esőben futottam és tegnap, amikor életem első 20 km-es futását megcsináltam :)
És nagyon jó érzés!

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása