Egy testben az ellenséggel

2013.04.18. 23:22 szasza75

Szeretek kísérlezetni, kipróbálni ezt-azt, de néha, azt hiszem csinálok hülyeséget is. Persze ne gondoljon senki hardcore dologra. Nem csinálok olyat, hogy nem eszek egész nap estére meg bármit, mert az tényleg durva, hanem inkább csak olyan könnyedebb kísérletek jutnak eszembe.

Április 27-én kerül megrendezésre a Mátrabérc-Trail elnevezésű terepfutóverseny. A táv 58 km és a Mátra gerincén halad végig. Korábban már futottam rajta, méltán sorolják a legkeményebb pályák közé. Gergővel és Csétomival a minap szaunáztunk és felmerült a váltóban indulás gondolata. Persze azonnal rávágtam: miért is ne? Baráti beszélgetésből kiderült, hogy Balázs-Jakus-Lúdtalp trió és élezi magát, így előreláthatólag nagy versenyzés van kilátásban. Mivel csapatverseny, tapasztalataim szerint ilyenkor azok a rejtett erőtartalékok is felszínre kerülnek, amikről tudomásom sem volt, egyszóval mindent bele fogok adni.

És itt jön a kísérlet része: benevezem egyéniben is.

Adott egy 58 km-es táv, amelynek az első 20 km-én, csaknem 2 óráján át, súrolom határaimat. A váltóbot átadásával kezdődik számomra a kaland, aminek a kimenetelét még most sem látom, csak sejtem. Úgy hiszem, az első pillanatokban lemerült energetikával, kissé dehidratáltan, beállt lábakkal támaszkodok majd a frissítő asztalon, és megkérdezem magamtól: ezt most miért kellett? A dolgokat fejben teszem helyre: a szintidőből van még 7 óra. 7 óra sok mindenre elég, 38 km-re meg elég lehet. Szépen feltöltekezem, eszem iszom és nekiindulok a több órás Hattyúdalnak.

Hogy miért jó ez?

A hosszútávfutás véleményem szerint jórészt mentális erőpróba. Idén tervezek néhány nagyobb kihívást, így egyfajta mentális tréning a szélsőséges helyzetek szimulálása. Mint korábbi posztban említettem, határaink tapasztalatainkkal szélesednek. Másrészt ez egy hosszú edzés is lesz, amibe tartósan felmerülnek nehézségek, ezeket kell majd saját erőből megoldani.

Persze ez egy tánc pengeélen. Lehet, hogy leesem és a nem teljesítés a személyes kudarcommá válik. Remélem nem így lesz. Valaki támadt már fel elcsigázott állapotából verseny közben? Érdekelne. Építkeznék belőle. Van-e feltámadás? Erre keresem a választ.

5 komment

Címkék: elmélet egyéni mátrabérc

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr965216354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

negrog · http://szaladunk.blog.hu/ 2013.04.19. 13:00:18

Murakami Haruki ír valami ilyesmiről azzal kapcsolatban, h amikor a 100km es versenyét futotta és már a végét járta az erejének, akkor hírtelen feltámadt, megszűnt minden fájdalom és ilyen transszerű állapotban futotta végig az utolsó 20 km-t
linkek:
www.geopen.hu/files/public/media/PtnD_mirol_beszelek_belelapozo.pdf
és
www.libri.hu/konyv/murakami_haruki.mirol-beszelek-amikor-futasrol-beszelek.html

ubp 2013.04.19. 20:30:42

Már valószínűleg jobb lesz a talaj, mint a múlt héten a MátraBérc túrán a mély sár és hó. Szép kihívás :)

Aroon 2013.04.20. 09:02:24

Csak egy könnyedebb kísérlet... Kíváncsi leszek a tapasztaltaidra, főleg a Kékestől. :)

doncii · http://doncii.blogspot.com 2013.04.24. 17:13:21

Szerintem van feltamadas. Ahogy mondod, 7 ora tok jo sok ido, aludhatsz is kicsit. A kulcs a fejedben van, mennyire eros a hited.

Amivel lehet segiteni, szerintem, ha rengeteget alszol elozo heten es pozitiv emberekkel talalkozol. Feltoltod lelki raktaraid. Es persze segit, hogy mar most tudod: En ott padlon leszek. Lefekszem es fel ora mulva feltamadok. Igy nem er meglepeteskent, mert igazabol az veri tonkre az embert, amikor nem szamit ra.

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2013.04.24. 18:04:54

Szasza, ha beérsz Sirokra, akkor visszaadom a törülköződ!

Ez elég motiváló? :P

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása