Balboától az Alpokig

2013.07.12. 11:42 mgergoo

Szasza már írt pár napja a hétvégi Balboáról. Ő mondjuk egy másik pályán focizik, nem elég neki a közel 900m szintkülönbség 19 kilométeren, ezért duplán futja a lelkem, hogy aztán gonosz kis manóként azzal demoralizáljon, hogy az így kialakult majdnem 41 kilijét 2000+ szinttel is 4:30 környékén karcolta. Pffff.

Nekem kicsit mást jelent a Balboa, mint Szaszának. Nem mondom, hogy egy rettenetesen nehéz útvonal, pedig mondhatnám. A hozzám hasonló kezdő terepfutóknak ez egy rettenetesen nehéz pálya, de inkább úgy fogalmazok, hogy nagyon, de nagyon kényelmetlen.

Nincs három perc, amikor egyenletes tempóban lehet futni. Vagy emelkedő, vagy lejtő. Síkon úgy vagyok, hogy felveszek egy ritmust, amiben kényelmesen tudok zakatolni, a maratonon már az első kilométereken felveszem a kiírt 5'20" környéki tempót és gyakorlatilag végig tartani tudom. A terepfutás szerintem azért nehezebb műfaj, mert nem engedi meg a tempóállandóság luxusát. Nem tudsz ráállni egy tempóra és utána megfeledkezni mindenről és lemenni alfába, hogy aztán valamiféle pszichózisban fuss akár egy maratont, vagy hat órát, vagy bármit. A terep kizökkent a tempóból, nem tudsz egyenletes erőfeszítéssel futni. Vagy felfelé szenvedsz, vagy lefelé száguldasz pattanásig feszült figyelemmel. (Bennem fel sem merül, hogy zenét, vagy bármit is hallgassak futás közben.)

balboa.jpgEz volt a második Balboám. Az elsőt Ulrikkal és Bagi Ernával futókirándultuk végig, sokat fényképezve, nyugodt tempóban 3 óra környékén. Most arra készültem, hogy felmérem magam, arra gondoltam, hogy derüljön ki, hogy egy jó futással hova kerülök a terepfutas.hu örökranglistáján.

A Balboa a hozzám hasonló tájékozódási analfabétáknak nem egy könnyű pálya, nagy segítség, hogy az ilyen közösségi futások alkalmával fel van szalagozva és a benézhető pontokon is segítők irányítják a futókat. Nem is volt elkeveredés, meg tudtam futni ami bennem volt. A visszafelé ágban 4-5 kilivel a cél előtt utolértem Fejes 'iramszarvas" Lacit, aki beültette a bogarat a fülembe, hogy meg lehet 2:20 alatti idővel. Mivel előtte valamiért a 2:30 környékét gondoltam reálisnak, ennek nagyon megörültem. Utólag kiderült, hogy Laci valamit elszámolt és egy kilivel rövidebbnek gondolta a távot, de addigra én már nem voltam a közelében. Elhittem, és ha már ott voltam, tényleg kihajtottam magam. A kivételesen emelkedőt jelentő utolsó pár száz méter után beérkeztem a célba és egy hatalmas harci üvöltéssel konstatáltam az órámon látható 2:19'53"-as eredményt.

Nyilván ez egy olyan idő, amin a jövőben lehet még javítani, csak pár hónapja merészkedtem a terepre, sokat kell még tanulnom. A gyaloglós meredek részeknek és a lefelé száguldásnak is meg van a technikája, próbálom ellesni a profiktól a trükköket, de kell még terepkilométer a lábamba, hogy egy ilyen terepen ennél lényegesen jobbat fussak.

A tanulásra remek alkalom egyébként, hogy Lőrincz Olivér kifejezetten kezdő terepeseknek tart edzőtábort az Alpokban, ezen belül az ausztriai Prablich-ban. Az edzőtábor a festői környezetben augusztus 16. és augusztus 20. között kerül megrendezésre, hogy ne kelljen szabadnapot igénybe venni (augusztus 20. idén keddre esik, augusztus 19. így munkaszüneti nap lesz, amit a következő szombaton kell majd ledolgozni).

alpesi.jpg

Olivér arról, hogy mitől edzőtábor:

Attól, hogy ott leszek és nem nézem majd jó szemmel ha valaki lustálkodik. Ez nem egy kéjutazás lesz éjszakába nyúló táncos, iszogatós bulikkal... Megszervezzük ki kivel, mennyit fut / túrázik. Segítek átbeszélni, bemutatni a terepfutást és járulékos dolgait. Megyek veletek, mindig más csoporttal. Felfedezzük a környéket úgy, hogy senkit ne kelljen altatni este. Az edzéseket erőnléttől függően osztjuk be csoportokra. Délelőtti rajttal 2-5 óra terhelést adunk a szervezetnek. Ennek erőssége megint csak annak függvénye ki mit bír, mi a célja. Alapvetően állóképességi könnyebb, de hosszabb meneteket érdemes tenni. Délután sebnyalogatás, regeneráció, szabadprogram, szocializálódás, fejtágítás. Aszfaltos futócipő is elég, de a terep persze jobb. Minimum övtáska, de még jobb egy 5-10L-es futózsák.

Árak, fotóalbum, további kérdések és válaszok, valamint jelentkezési lehetőség az edzőtábor Facebook eseményénél!

25 komment

Címkék: edzőtábor terep alpok dk

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr665400042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adam182 2013.07.12. 13:13:06

ha valahol le lehet menni alfába, akkor az a terepfutás. majd rájössz....

angelday 2013.07.12. 14:15:11

Szerintem kifejezetten fogyott. Gergő, mennyi most a súlyod?

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2013.07.14. 15:39:54

@adam182: nekem sem tűnt eddig soha alfásan futhatónak egyik terep verseny sem, rohadtul kellett ügyelni arra, hogy el ne nyaljak... :)

nagykrisz_2 2013.07.15. 12:35:25

szerintem az átlag futó számára érdektelen lett ez a blog. külföldi (terep)futóversenyek, mrgergoo lelkivilága, kb ennyi.

Gyűrött Papír 2013.07.15. 13:39:28

@mgergoo: vagy nagyon jó pillanatban lettél lekapva vagy tényleg ütősen változol!
Ha a zsírkát elkezdted izomra cserélni, akkor a mérleg már nem úgy mutat utat, lehet sose leszel már 85kg. :))

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2013.07.15. 15:34:47

@nagykrisz_2: Ki az átlagfutó? Meg tudod határozni? Illetve mi az amit az átlafutót érdekelhet?

tankista cica 2013.07.15. 17:59:05

Én vagyok az.
Szeretek futni.
Kb. félmaratonig. Utána már csak visz az akarat. Kicsit.
A maraton még álom, de azért küzdök.
Sose fogok ultrát futni.
Sose fogok külföldre utazni futóverseny miatt.
Sose fogok együtt futni. A hideg ráz tőle.
Utálom a szigetet az egész kirakatfutós-megmutatós-facebookrarakós-jajj te is ott vagy, majd bejelöllek-puccparádéval, de sokszor nincs más.
Elmondjam mi érdekel?
Futóútvonalak. Kütyük. Cipők (és nem, nem a kötelező Nike reklám, attól már kollektíven hányunk, higgyétek el). Ruházat, öltözködés.
Szoftverek. Endomondo, Sports-tracker, Runtastic.
És főleg az emberlépték.
Az mostanában kicsit hiányzik.
De ezt ne vegyétek a szívetekre, csak lássuk be, mostanában tényleg jól elszakadtatok az átlagos futóktól.
Akik viszont idejárnak olvasgatni és kommentelni. Mint én...

angelday 2013.07.15. 18:05:27

@tankista cica: tegnap futottam 4 km-t. Megfájdult a bal lábfejem és a jobb térdem utána. 36 éves vagyok, kripli.

nagykrisz_2 2013.07.15. 18:15:04

@szasza75:nem tudom kik ők, és mi érdekli őket. csak azt tudom, hogy mrgergoo küzdelme az emelkedőkkel, a gondolataival meg a pulzusával, vagy a sok határon túli terepfutóverseny mintha nem hozná annyira lázba az olvasókat.

Ted Striker 2013.07.15. 20:33:12

@nagykrisz_2: Pont a napokban fogalmazódott meg bennem hasonló; visszanézve valahonnan onnan indult a blog hogy fussunk le egy margitszigetkört a bátrabbak kettőt...most meg ultrafutókkal készített interjúkkal meg maratoni terepgyilok-távos beszámolókkal van tele az oldal.

Biztos sokat fejlődött a társaság így együtt - amiben nemkis szerepe van ennek a közösségnek - és már nem azok a kérdések fogalmazódnak meg, foglalkoztatnak minket, mint a "hőskorban", amikor egy félmaraton vagy maraton még lehetetlennek tűnő célként lebegett szemünk előtt

Az egyszeres félmaratonisták táborát erősítve, azon kaptam magam hogy az elmúlt időben egyre kevésbé lapozgatom ezen oldalakat; ésbár minden tiszteletem a sokadik ultrafutónak akit mikrofonvégre kaptok, meg Angelnek, hogy már nem küzd a 30-as idővel, meg a duplaszigetkör futással, de férfiasan bevallom nekem hiányoznak Winkler, meg DaMartian emberközelibb írásai.

Ez nem kritika akar lenni csak egy gondolat, biztos sokan vannak akik most vagy épp ezért találnak rá erre a blogra; ami úgy látszik sikeresen fejlődik a sporteredmények terén, de ezt az iramot már nem minden jól bejáratott olvasó kedveli meg bírja; mások meg most kapnak rá, és látják meg saját tempójukat benne...

Mindenesetre ha nem is minden cikket olvasva és sok mindenre nem is reagálva de maradok hűséges futóblogpólóviselője a csapatnak

angelday 2013.07.15. 21:05:27

@Ted Striker: a Futóblog pólón dolgozunk… remélem nem hiába!

Ted Striker 2013.07.15. 21:10:11

@angelday: Nekem még a mindenkibenvanegykicsiDaMartian-féle (fekete színű; neonzöld és fehér tipográfiával) vagyon, és semmi pénzért nem válnék meg tőle :-)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2013.07.16. 05:38:03

@nagykrisz_2: , @tankista cica: én meg mostanában kezdtem visszaszokni, mert megint kezd társaságibb lenni a blog. az igaz hogy Szasza ultraterepjeihez hozzászólni nem nagyon tudok, de nem érdektelen amit ír.
Egyébként van még kb 50 futós blog, lehet őket is olvasni. :) Mi mondjuk most éppen kicsit lustálkodunk, gödöllői erdei félmaraton beszámolóval három hete lóg Lemúr Miki, de azért posztolgatunk átlagos futásokról, témákról.

angelday 2013.07.16. 06:35:23

@rrroka: mi a listája ennek az 50 blognak? Engem érdekelne.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2013.07.16. 07:12:33

@angelday: a blogunk oldalsávjában van a teljesség igénye nélkül 30, a többit guglizd ki. :)

Sz.Lacc · http://fusslaci.blog.hu/ 2013.07.16. 12:44:04

@rrroka: eppen hangot is akartam adni elegedettlensegemnek! Durci leszek, aztan nem kattintok am többet feletek! Akkor aztan megnezhetitek magatokat! :-)
Winkler es DaMartian irasai nekem is hianyoznak, nagyon jo stilusban irnak. De tudom, valtoznak az idök...
@angelday: Hurra-hurra! :-) Tavaly ugy sem volt polo, iden AKAROM! :-)

BGy · http://babosi.blog.hu 2013.07.16. 13:07:07

Nekem az tetszik, hogy mindig jönnek újak, üstökösként vonulnak át felettünk, aztán teljesen eltűnnek. Gergő igazi célközönsége sem itt van, hanem a saját blogján lenne, de oda már alig ír. Igaz az is, hogy sokan a Facebookon élik ki hozzászóló szenvedélyüket. Ez a hosszabb, jobban kifejtős hozzászólások terepe lehetne. Miként volt is. Benézek ide minden nap, a Google Analytics-en az egyik nyíregyházi pötty én vagyok. Ha még van keménymag, akkor én a kibaszott keménymag vagyok. :)))A blog.hu-n 5 év alatt 2954 hosszászólásom volt, aminek szerintem 90%-a itt landolt. Rendesen osztottam az észt. :))))

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2013.07.16. 13:30:54

@Sz.Lacc: bocs, keveset is futunk mostanában. :) olvasd el többször az UB beszámolót, az legalább hosszú. :)

@BGy: megnéztem ezt a statisztikát, és rájöttem, h túl sokat netezek... :)

2013.07.16. 14:19:34

@rrroka: unalmamban végigolvastam a blogotokat 2x, aztán visszafelé is 2x, most éppen google fordítóval tolom le izlandira (Long Fjarlægð blog)... szóval ezt már igazán nem akarhatjátok, inkább írjatok :P

2013.07.16. 15:56:33

@rrroka: erre mindjárt keresek valami izlandi káromkodást :D)))

Gőz Eszter 2013.07.17. 10:49:13

sziasztok futótársak! Eladnám olcsóbban a 15 ezer ft-os nike vásárlási utalványomat. 20 8088738

Gyűrött Papír 2013.07.20. 01:16:03

@Ted Striker: "nekem hiányoznak Winkler"

Mikor hagyta itt a blogot? Legalábbis a blog meghatározásából hiányzik a neve. Tényleg kár, jó írókája van.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása