Három. Harminc.

2013.10.21. 10:24 mgergoo

Pár hete, amikor elképzeltem tíz évvel idősebb önmagamat, Ultrabalaton teljesítést, Spartathlont, UTMB-t, 6-12-24 órás versenyeket, és csak a Futókarma tudja mennyi mindent láttam lelki szemeim előtt. Úgy kellett volna magamat megerőszakolni, hogy ne öt, hanem tíz évet írjak. Ahogy az élet más területein, a futásban is türelmetlen vagyok, türelmetlenek vagyunk. Az egész világunk erre épül, ide mindent, azonnal. Most.

Úgy akarunk egy-egy félmaratont, maratont, mintha egy csúcsmobil, táblagép, egy presztízstermék volna, amivel villogni lehet. És tényleg az. Futók között a belépőszint 10 kilométert futni, de igazán ember csak akkor vagy, ha már teljesítetted a félmaratont, igazán menő dolog persze a maratoni táv teljesítése. Tömegek, felkészületlen futók ezrei loholnak a félmaraton felé. Aztán persze rádöbbennünk, hogy a maraton már a nem futó ismerősöknek is mond valamit, negyvenkét kilométert már nem kell magyarázni, egyből tiszteletet ébreszt. Lefutjuk hát, akkor is ha beledöglünk, minél hamarabb, csak túl legyünk rajta, hogy megmutathassuk, hogy megcsináltuk. Egyszerűen mert villogni akarunk vele, mint egy új telefonnal, kocsival, bármivel. A fogyasztói társadalom rabjai vagyunk és a maraton egy megszerezhető presztízs.

Sok futót látok, sokatokat ismerek. Korán, felkészületlenül futunk félmaratont, de amint megvan a félmaraton, már rohanunk a maratonra, hogy szenvedve még sokkal felkészületlenebbül, sántikálva, hatalmas gyötrelmek és kínzó kilométerek után valahogy teljesítsük. Ha évek alatt 4:30-hoz, 4 órához közeli maratont futunk, már a ultratávok, az Ironman, vagy valami nagyobb, még őrültebb kihívás felé vesszük az irányt. Mint a drogos, akinek mindig nagyobb adag kell, hogy ugyanazt a hatást érezze. A futás a mi drogunk? De hova sietünk? Biztos, hogy egy 4 órás maraton teljesítése után már révbe értünk futóként? Álljunk meg egy kicsit!

Egy éve indultam el ezen az úton, és amikor Olivér kérdezte, hogy mik a céljaim futásban, akkor azt válaszoltam, alapozzuk meg, hogy tíz év, húsz év múlva is futó lehessek, élethosszig. Türelmet mutattam, de magamat is becsaptam. Legbelül csak arra vágytam, hogy minél hamarabb túl legyek a maratonon, hogy mehessek tovább a láncon. A tavaszi maraton előtt, fél évvel a közös munka kezdete után még egy checklist-et is kicsikartam Olivértől:

  • 6 órás feltétele – 3:45 maraton
  • 12 órás vagy UB párban feltétele – ha a 6 órás 60 km vagy jobb
  • UB egyéni feltétele – ha a 12 órás, 100 km vagy jobb
  • Spartathlon feltétele – ha az UB 30 óra, vagy jobb

Tavasszal aztán az akkori maratoni eredményemen csaknem 40 percet javítva könnyedén futottam a maratont 3:46 alatt. Pár hete Kassán nagyon felkészületlenül, formán kívül, újra jelentős túlsúllyal (184 cm, 93 kg) is 3 óra 48 perc alatt teljesítettem a maratoni távot. Ne értsétek félre, de nem érzem kihívásnak a maraton teljesítését 3 óra 50 perc környékén és nincs ez így jól.

Gondolkoztam.

Célok persze kellenek. Nekem legalábbis kell, hogy lássam, hogy merre vezet az út, de nem mehetek így tovább. Úgy érzem, hogy a továbblépéshez szükséges szint nem lehet az, amit fél évnyi komoly edzés után 93 kilósan meg tudok csinálni. Nem szeretnék kapkodni, nem szeretném úgy érezni, hogy a házamat homokra építem. Komoly, felelősségteljes döntéseket kell hoznom. Hosszú évekre szeretném megalapozni az erőnlétemet, nem kockáztathatok sérülést. Élvezni szeretném a futást, akkor is ha esetleg majd növelem a távot.

DSZZS20130920008.jpg

Lassan itt a tél. Vár a város, a jéghideg reggeli és a sötét esti futások. Nagyon motiváltnak érzem most magam, hihetetlen módon inspirál, hogy 2014-ben arra teszek majd kísérletet, hogy egy őszi maratonon 3 óra 30 perc alatt fussam le a távot.

43 komment

Címkék: tél maraton dk

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr975589952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rag 2013.10.21. 10:43:11

"Hosszú évekre szeretném megalapozni az erőnlétemet, nem kockáztathatok sérülést."

Sokszor, (túl) sokszor hajtom magam énis azért, hogy hamarabb elérjek egy olyan teljesítményt, amire igazán büszke lehetek, de mindig a fenti mondattal hűtöm le magam (Hasonló túlsúllyal futok egyébként (183/90)). Számomra nem éri meg tönkretenni magam, mindig attól félek, hogy majd később már nem tudok futni, annak ellenére hogy X idő alatt futottam maratont. Minek, ha utána már nem lehet, mert tönkretettem a lábam, bokám, akármim... ?

6. alabardos · http://hatodikalabardos.blog.hu 2013.10.21. 10:48:45

Gergő, engem meg sokan hülyének néznek, hogy olyan erőnlétre törekszem, hogy az első maratonom, 3:30 körüli legyen, lehetőleg belehalás nélkül...
Szeretném azt hinni, hogy azért, mert a minőséget és nem a mennyiséget céloztam meg.

Hogy a futásnak megmaradjon az élvezeti értéke. :)

ulrik · http://ulrik.blog.hu 2013.10.21. 11:20:27

A maraton nem mindenkinek presztizs-kérdés, nem feltétlenül az időeredményről és másoknak való villogásról szól. Nagyon széles a motivációs skála.

Lehet többféle motivációt is látni benne párhuzamosan vagy időben változik ez.

Nálam is kettős a dolog. Van egy futáshoz markánsan köthető "sportszakmai" cél: mondjuk egyszer 4 órán belül megcsinálni. Mármint ez lenne nekem A futás.

Ehhez nyilván keményen kell(ene) edzeni. Hajt efelé is a vérem, de tudom, a jelenlegi életembe most nem tudom beépíteni.

Másrészről (és talán pont a fizikális felkészületlenségem miatt) olyan szinten tud kizsigerelni ez a táv, hogy testileg és szellemileg is nagyon mélyre kerülök. Fáj, kínoz. Ez nyilván nem jó, nem vágyom magára a fájdalomra, de az utána jövő euforikus újjáéledésre igen. Ha a maraton nem lenne kihívás, minden bizonnyal hosszabb távokat keresnék, hogy ezt a katarzist megkapjam. Még úgy is, hogy tök utolsóként, szintidőn túl érjek célba. Nem, marhára nem vagyok rá büszke, nem kiabálom bele a világba. Sokan meg tudnák csinálni. Sokan ennél sokkal jobban meg is csinálják. De nekem ezek az órák adják a megtisztulást. Számomra egyfajta "spirituális utazás" ez. Én így futom ki magamból a hétköznapok bajait és így töltöm fel magam a következő hetekre, hónapokra.

Természetesen megértem azokat, akik számára az időeredmény jelenti a minőséget és csak bizonyos, kellően jó időeredmény reális esélyével vágnak csak bele.

Másképp látjuk a dolgokat és ez így van rendjén :)

_z_ 2013.10.21. 11:36:15

Sziasztok!

15 ev nem futas (meg most is elenk emlekkent el bennem ahogy altalanosban tesioran februarban futni kellett a parkban, es a hidegviz az elso lepesnel elaztatta a kinai vaszon tornacipot, majd onnantol kezdve minden lepesnel cuppogott a labujjaim kozott) iden majusban kezdtem neki a futasnak. Odaig jutottam, hogy a 14-15km nem kulonosebb gond (a gond: szabadidot talani ra), szombaton futottam 19-et, de az utolso 5km-en mar 4x bele kellett gyalogolnom, meg meg ma is erzem kicsit a labaimat. Tudom, egyertelmuen tul sok volt. Kerdeznem a hozzaertoket, tapasztaltakat, hogy ilyen indulasrol nagyon meresz terv a kovetkezo?
2014 tavasz: Felmaraton
2014 osz: Maratoni valto 2-3 szakasszal, vagy 30km
2015 osz: Maraton
Az idoeredmenyek nem erdekelnek, nem nagyon motival, hogy gyorsabb legyek, csak hogy messzebb erjek...
Egyebkent cel nelkul nekem sem megy. Eddig a Tatai-tavi 14km-re keszultem, de miutan megvolt, nagyon leeresztettem, nem volt kedvem futni, most beneveztem itt a kozelben 10km-re (ami kicsit keves, de ez volt), es most ujra van kedvem futni.

z

_z_ 2013.10.21. 11:40:43

Ez kimaradt:
Kosz a blognak (foleg Winklernek es Gergonek), hogy ennyi ido utan lett kedvem futni!

z

zzmouth peangp 2013.10.21. 12:50:57

Mennyiség kontra minőség.
Kinek mi az értékmérője. Van egy haverom aki gyíknak néz mert nem futok maratont, inkább egy 39 perces 10.000 métert, vagy egy 1:30-on belüli félmaratont. Én meg őt nézem gyíknak, mert kizárólag azért fut, hogy behúzhassa a strigulát, kerül amibe kerül (általában négy és fél órába). Persze nagyon jóban vagyunk ennek ellenére. Nekem a 4óra vagy e feletti maraton nem futás. Tisztelem a kitartást, de a futás nálam valahol 4:30 perc/km körül kezdődik.

Yama Cunemoto 2013.10.21. 13:08:35

"Pár hete Kassán nagyon felkészületlenül, formán kívül, újra jelentős túlsúllyal (184 cm, 93 kg)"

Ha akarnek (soha nem akarnek!) se tudnek 93kg-ra lefogyni (2m/110kg) pedig iden mar megvolt az UB ~fele meg egy 105k +4000m terep is. Szoval "nemkicsit" vicces a fenti iromany. Szerintem csak fussatok. Felesleges gorcsolni a szamokon, kilokon, pulzuson!

Kilfish · http://www.kilfish.com 2013.10.21. 13:13:54

@mgergoo:Ahogy követtem itt a blogon a fejlődésed - ami mindenféleképpen tiszteletreméltó teljeseítmény - nekem is feltűnt ez a túlfokozott tempó és a számomra félig érthetetlen célválasztások. Azt értem, hogy téged is elkapott a gépszíj, azzal nem értek egyet, hogy a futó fejlődés miért csak annyit jelent, hogy minden évben hosszabb versenyeken kell indulni, az addig megtett távok pedig csak pipa, belépők egy hosszabb versenyre. Egy hosszabb táv természetszerűleg jelent lassabb átlagkilométereket, és bár 3:46-os maratoni idő nagyszerű idő, ez mégis "csak" 5:21-es kilométereket jelent, ami azért egy rövidebb távon (10k, esetleg félmaratonon is) eléggé laza, középtemós iram szerintem. Számomra a futás élményéhez feltétlenül hozzátartozik az is, hogy érzem, hogy "hasítok", ezért a céljaim megválasztásakor nem csak a megtett táv hossza motivál, hanem a lehetséges minél gyorsabb sebesség is. A futás az végül is maradjon szerintem futás és ne mennjen át erőltetett túramenetbe. Pl. Vivicittán még mindig a 10k-s távon szoktam indulni, egyrészt évtizedes megszokásból, másrészt pedig azért hogy lássam, egy "középtávnak" számító versenyen hanyas kilométereket tudok tolni. Neked ez az élmény megvan, vagy pedig csak az egyre nagyobb kilométerszám tudja megadni azt az elégedettség érzést ami miatt a legtöbbünk fut?
Örülök, hogy ebből a posztodból az derül ki, hogy ezen te is elgondolkodtál, és kicsit ebbe az irányba módosítod a kitűzött céljaidat, mert azt jól látod, hogy nagyon sok friss futónál szintén arról szól az egész, hogy minél előbb minél hosszabb távot megtegyenek, a futás minősége, az hogy a futás valóban futás maradjon pedig csak másodlagos szempont.

Kilfish · http://www.kilfish.com 2013.10.21. 13:17:54

@zzmouth peangp: megelőztél a kommenteddel, a fogalmazás és írás tempómon még van hova fejlődnöm:)

nagykrisz_2 2013.10.21. 13:24:36

a cég aminek írtok, általában csak ennyit mond erre a kérdésre:
3:30. nincs kifogás. fuss!

brutalfitnessz · http://brutalfitness.blog.hu/ 2013.10.21. 13:46:27

"...egyszerűen mert villogni akarunk vele, mint egy új telefonnal, kocsival, bármivel." - azért egy futótáv teljesítése nem ugyanez a kategóra. Egy maratoni befutót nem lehet pénzen megvenni, mint egy új telefont. A munka, az elszántság mindenképp benne van és ez vitán felül érdemel némi tiszteletet, függetlenül attól, hogy a túlzások hajszolása tényleg nem vezet jóra.

" Tisztelem a kitartást, de a futás nálam valahol 4:30 perc/km körül kezdődik." - lol, ez meg a hónap demotiváló kommentje.

RabiMiki · http://ittfutok.blog.hu 2013.10.21. 14:02:58

Az nem elég célnak és egyben motivációnak, hogy élvezed? Miért kell a célnak számokban kifejezhetőnek lennie?

Ezt magamtól is gyakran megkérdezem, egyébként.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2013.10.21. 14:12:10

Tényleg nagyon mohó nagy léptekkel akarsz haladni, de ha megint futsz 1700 kirit fél év alatt, akkor a 3:30 nem biztos, hogy olyan nehéz cél mondjuk jövő ilyenkor. Az UB és a spárta a jelenlegi súlyoddal kb láb gyilkosság, oda szikáran kell menni.

_z_ 2013.10.21. 14:22:25

@zzmouth peangp:
Akkor en egyszer mar majdnem futottam 7,5 km-et :). Az, hogy futasnak nevezzuk, vagy nem, egy dolog, de az ido/sebesseg epp ugy mennyiseg mint a tav, es az 1:30-as felmaraton ugyan ugy tud kipipalas/villogas lenni, mint egy megvan-vagy-nincs maraton, felfogas kerdese az egesz. En pl. hetkoznap 7,5 km-eket szoktam (szoktam?) futni, es inkabb azt erzem kipipalasnak, hogy na, arra a hetre is megvolt az egyik, de elvezet nem sok van benne. Viszont ha elmegyek egy olyan tavra, amit meg nem futottam, vagy olyan helyre, ahol meg nem futottam, akkor az elmeny, es elvezet. Mivel ezt a vegtelensegig ugysem tudom csinalni, remelem, hogy ez menet kozben atalakul, es valami masban fogom az elvezetet megtalalni futas kozben. Szerintem nincs ezzel semmi baj, amig az ember jol erzi magat, es nem serul le.

Kilfish · http://www.kilfish.com 2013.10.21. 14:26:00

@RabiMiki: Számomra a futás azért nagyon tiszta sport, mert a számok benne egyértelműen megmutatják, hogy milyen az állapotod, éppen mit tudsz, hol tartasz. Amikor az ember edz, akkor annak szerintem is leginkább a futás öröméről kell szólnia, fogcsikorgatva végigcsinálni hosszú időszakokat nincs sok értelme, de a versenyek szerintem felfoghatók vizsgaként és olyankor bizony, nagy jelentőségük van a számoknak. Legalább is olyankor ha valaki legalább minimális szinten veszi komolyan a futást.

zzmouth peangp 2013.10.21. 14:56:15

@_z_: Nem a szám a lényeg, ezzel csak azt akartam érzékeltetni, hogy én a "minőségi" futás híve vagyok. Nekem az esik jól ha magamhoz képest egyre gyorsabb vagyok és ezzel a gyors tempóval minél hosszabb távot tudok futni (akár a maratonig). És természetesen élvezve. Ez az egyik oldal.

" Tisztelem a kitartást, de a futás nálam valahol 4:30 perc/km körül kezdődik." - lol, ez meg a hónap demotiváló kommentje

Ezt meg igazán nem annak szántam és ott van, hogy NÁLAM. Mindenki fusson úgy, ahogy neki jó! písz

_z_ 2013.10.21. 15:05:05

@zzmouth peangp:
Ezesetben egyetertunk, csak felreertelmeztem a kommented hangvetelet. Mea culpa.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2013.10.21. 15:30:26

@zzmouth peangp: ez a 4:30as tempóhoz ragaszkodás elég fura edzésmódszer, nem úgy szokás edzeni, hogy megy a 4:30 10 kirin és ezt próbálom tartani egyre tovább, 11, 12, 13 stb kirin, hanem hogy megy a 4:30 tizesen, akkor megy 5:30 huszason, ebből lehet faragni a tizes tempója irányába.

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2013.10.21. 16:06:55

Ha betartod Olivér edzéstervét és taktikai tanácsait, szerintem hamar el fogsz jutni egy 3:30-as maratonig. De nem mondom, hogy könnyű, mert ha már fizikailag képes vagy rá, akkor is nagyon kell taktikázni, hogy ne fusd el az elejét. Most is nézegettem a maratonisták félmaratoni részidejét, és jellemzően _sokkal_ hosszabb volt a második fele, mint az első. Ez valószínűleg biológiai folyamatok eredménye: 3 óra után már más az energia-felhasználás. Ennek a hatásmechanizmusát fel kell ismernünk, és eszerint kivitelezni a maratont, rendkívül odafigyelve a frissítésre. De ezt Olivér biztos ezerszer jobban el tudja magyarázni, valamint te magad is tudod, és hamarosan meg is lesz az áhított szép szám. :-)

baloo784 2013.10.21. 19:36:27

"Marathon runners? They are suburban Everesters" - Nick Bitel, a London Marathon főszervezője.

zzmouth peangp 2013.10.21. 20:39:07

@baloo784: Szó sincs 4:30-as ragaszkodáshoz, az általad vázolt edzésmódszerről meg főleg. Lehet, hogy én nem bírok érthetően írni, minden általam mondottal csak azt akartam érzékeltetni, hogy engem inkább a "gyors" futás, mint sem a minél hosszabb táv érdekel. Magyarul: több mint 8 éve kezdtem el futni újból. Heti öt alkalommal edzek. Jelen pillanatban 38-39 perces tízezret, 1:30-as félmaratont tudok, de eszembe sem jut maratont futni, amíg nem megy 3:00-3:15 között. És az már nem tréfa. a 4-5 órás maratonoknak SZÁMOMRA nincs értelme.
Azzal nem értek egyet amit a tempó és táv tekintetében írsz. Én csak úgy értem el eddig mind minőségi (tempó) mind mennyiségi (táv) javulást ha a tempót fokoztam, azaz résztáv, gyorsítás stb. Ha egy rövidebb távot minél keményebben meg tudsz futni akkor a hosszabbat már sokkal könnyedebben zsigerből kifutod. Ha a táv oltárán feláldozod a tempót, akkor jó messze elmész és megtanulsz lassan futni. SZERINTEM

Joe. · http://futonaplo.blogspot.com 2013.10.21. 22:19:22

Elsősorban szeretni kell futni, a többi jön szerintem magától.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2013.10.22. 05:43:08

@zzmouth peangp: nem baj ha nem értesz egyet az lsd módszerrel, attól az még nagyszerűen működik. sokkal hatékonyabban is edzhetnél, ha már ilyen szorgalmas vagy, de nekem tényleg mindegy, te dolgod.

Kilfish · http://www.kilfish.com 2013.10.22. 10:08:24

@rrroka, @zzmouth peangp:
Sebesség vs. hosszabb távok kérdése az utóbbi időben sokat foglalkoztat engem, úgy látom, hogy mindkét tábor érveiben sok igazság van. Régen, a huszas éveim első felében úgy edzettem, hogy szinte minden edzésemen maxra mentem mint a hülye kb. 4 perc/km körüli átlagtempókkal, így vivicittas 12 km-eken 3.45-ös km-ek jöttek ki, félmaratonon pedig 1:25 volt a legjobb időm. Mai fejjel, mostani állapotomhoz képest ezek már elérhetetlen eredmények, és ezeket a versenyeket majdnem mindig úgy is fejeztem be, hogy ilyent soha többé mert annyira szétfutottam magam, de az erdeményekből látszott, hogy nálam működött az a módszer, hogy edzésen egy adott szintnek itélt tempó alá soha nem lassúltam, hogy a szervezetem rutinból tudja tolni a gyors tempót.
Jött pár év szünet, lassú, fokozatos újrakezdés, és amikor újból félmaraton verenyekre merészkedtem 1:52 körül voltak az eredményeim, viszont nem haltam bele a végén, de az is ide tartozik, hogy immár 15-20 évvel idősebb vagyok mint az 1:25-ös állapotomban voltam. Az idei évemet az életem első maratonjára készülésére koncentráltam, és pár éve ugyan már pulzuskontrolos módszerrel edzek, így hozzá voltam szokva a tudatos lassú tempóhoz, de idén képbe került a rengetek hétvégi lsd futás is, és bár hétköznapokon sűrűn csináltam intervalos gyorsulásos edzéseket, engem is meglepett a Nike félmaratonon futott 1:40-es eredményem, ami 12 perces javulást jelentett egy év alatt, ráadásul úgy, hogy végig kellemesnek éreztem, az utolsó 2 km-t még meg is tudtam tolni egyre gyorsulva. Azt kell mondanom, működik a pulzuskontrolos, lsd-s módszer is, csak türlelem kell hozzá.
A dilemmám per pillanat az, hogy szeretnék rövidebb távokon (10k/félmaraton) még tovább gyorsulni (mostani állapotomat figyelembe véve 4:10/4:30-as min/km-re), amihez szerintem továbbra is rengeteg intervalos gyorsító edzés kell, de közben el szeretném érni azt is, hogy a szervezetem komfortosnak érezze és megtanulja azt a "lassú" tempót is, amivel a következő maratont fal nélkül tudom majd lefutni. A két célra készülés közötti edzéstervek között érzek némi ellentmondást, ezért ha vannak tapasztalataitok hogyan lehet ezeket mégis csak összehozni, kommenteket szívesen fogadok.

Joe. · http://futonaplo.blogspot.com 2013.10.22. 10:26:01

A pulzuskontrollos edzés nem egyenlő a lassúval.
A max pulzus 80%-án menni a 20-25kmt szerintem nem lassú futás (bárki önmagához) :) Na ez épít.

Jozsef · http://road2boston.blog.hu 2013.10.22. 10:39:25

@zzmouth peangp: "Tisztelem a kitartást, de a futás nálam valahol 4:30 perc/km körül kezdődik."
Csak úgy mondom: a Fal meg 32km-nél kezdődik.. :)

blas83 2013.10.22. 10:40:09

Azért a cikk utolsó 3 sora is megérne egy misét. Gergőn kívül motivál valakit még a sötét, a hideg, az eső és a szél? Mert nekem e közül a 4 közül 1 is bőven elég, hogy gyorsan meggyőzzön meló után, hogy "ez az egy edzés kimaradhat ma" :)

RabiMiki · http://ittfutok.blog.hu 2013.10.22. 10:46:47

@blas83: Igen, engem. Fejlámpával futni a vaksötétben miközben havazik olyan, mint amikor az Ezeréves Sólyom belép a hiperűrbe.

Jozsef · http://road2boston.blog.hu 2013.10.22. 10:48:14

@Kilfish: Ha "komolyabb időt" (hogy pontosan mindenki értse: egyéni képességeid határait szeretnéd megközelíteni) szeretnél maratonon, akkor a Pfitzinger Advanced Marathoning c. könyv edzésterveit ajánlom, nagyon sokat lehet belőle tanulni, hogy hogyan kell összehangolni a minőségi és mennyiségi edzésmunkát. De alapvetően neked kell kitapasztalni, hogy számodra mi a legmegfelelőbb.

Jozsef · http://road2boston.blog.hu 2013.10.22. 11:00:31

@zzmouth peangp: " Én csak úgy értem el eddig mind minőségi (tempó) mind mennyiségi (táv) javulást ha a tempót fokoztam, azaz résztáv, gyorsítás stb. Ha egy rövidebb távot minél keményebben meg tudsz futni akkor a hosszabbat már sokkal könnyedebben zsigerből kifutod."
Sajnos, ez nem így működik a maratonra, az általad leírt edzésmódszer nagyjából addig működőképes, ameddig elraktározott szénhidrát kitart (max. 25-30km).

Kilfish · http://www.kilfish.com 2013.10.22. 11:32:05

@blas83: egyetlen egy időjárási tényező van, amikor nem szabad futni, a szmog. Minden más egyéb nem lehet indok a futás ellen.
Én Bear Gryllsnek szoktam képzelni magam amikor téli minuszokban hózáporos ellenszélben kűzdöm magam előre :)

Kilfish · http://www.kilfish.com 2013.10.22. 11:34:34

@Jozsef: köszi szépen, Amazonon megtaláltam, el fogom olvasni.

BGy · http://babosi.blog.hu 2013.10.22. 12:44:44

Pont a második bekezdésben leírtak miatt léptem ki a Terepfutás és a Futótársak facebook csoportokból.

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2013.10.22. 20:17:18

Én már legyintek mindenre és csak élvezem a futást. Őszintén szólva nem érdekelnek a "skalpok", szeretek futni és rájöttem, hogy a jobb eredményekhez szigorú edzésterv, fartlekezés kell, ezeket pedig nem élvezem és így nincs értelme. Persze elmegyek versenyekre, mert néha jó felmérni mit tudok. Most a terepfutás nagyon tetszik, mindig is egyedül szerettem futni, én és a gondolataim, az erdőben pedig még magányosabb lehetek végre :) Gergő, te is belekóstoltál, de úgy látom végül nem ragadtál le a terepnél, miért?

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2013.10.22. 21:19:27

@pantomimes: nem kategórizálom magam egyik fiókba sem. Nem is nagyon értem egyébként ezt a terepfutó/aszfaltfutó megközelítést a mi szintünkön, pedig nagyon gyakori ez a megközelítés. Ez is megérne egy cikket... A magam részéről továbbra is imádok terepen futni, de a hétköznapi edzéseket a városban futom.

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2013.10.23. 16:52:17

@mgergoo: szerintem sem kell kategorizálni, csak korábban volt 1-2 terepfutásos bejegyzés, aztán azóta nem volt ilyesmiről szó. Hétköznap én sem tervezem feladni a városi futást, annak is megvan a maga szépsége akárki akármit mond, hóesésben felfutni a Citadellára, lenézni a városra, na annak nincs párja.

eLzsÉ 2013.10.24. 03:09:10

16 perces PB-javítás egy egyébként nagyon tisztességes 3:46-hoz képest az nagyságrendileg 24 mp/km-es tempó javulást feltételez.
Az nekem nagyon komolynak tűnik.

Kívánom, hogy sikerüljön, de ez ebben a korban és ebben a súlyban (korábban azt fogadtad meg, hogy őszre 85 kiló leszel és valóban, miért nem lettél annyi?) elég komoly fejlődés lenne.

Talán ezért mennek a futók egyre nagyobb távokra, mert ha az állóképesség megvan,akkor ott megint nagyot lehet fejlődni. És minél hosszabb a táv, annál nagyobbat.

És valamiért mindenki hatalmas fejlődéseket akar.

Vannak, akik ilyenek, vannak, aki leszarják az időt, de legyen meg a táv és egy dolog közös bennük: egyik sem érti meg a másikat:)

Most volt osztálytalálkozónk és az egyik ember (nem merem mondani, hogy srác, pedig nekem még 30 év után is az:) mondta, hogy hát jövőre 50 éves lesz, hát csak lefutná a maratont.
Kérdezem: futsz amúgy?
Hát nem, de focizik.
Mondtam: sok sikert...:)

BGy · http://babosi.blog.hu 2013.10.24. 08:44:31

Szerintem nyugodtan lehet kategorizálni, hogy terepfutó, vagy aszfaltos. Más műfaj, miért is ne tennénk. Kategóriáknak van értelme, csak annak nincs, ha egyiket a másik fölé helyezzük. Sokan néhány domb megmászása után terepfutónak vallják magukat, megveszik a színes hátizsákot, terepcipőt, egyéb csiricsáré kiegészítőket és ezzel fel is ültetik magukat a faszagyerekség trónjára, aztán onnan osztják az észt az aszfalton futóknak. Terepversenyeken gyakran találkozok azokkal, akik más fórumokon fényképek és rajtszámok mutogatásával bizonygatják, mekkora terepfutók, eljutottak jólhangzó külföldi versenyekre. A Mátrában pedig a lejtőkön is gyalogolni látom őket. Nevetséges...vagyis inkább szánalmas.

Joe. · http://futonaplo.blogspot.com 2013.10.24. 11:21:14

@BGy: Sokan meg egy maraton lefutása után menőnek :D Kár ezen rugózni...

Jozsef · http://road2boston.blog.hu 2013.10.24. 12:29:18

@eLzsÉ: "Talán ezért mennek a futók egyre nagyobb távokra, mert ha az állóképesség megvan,akkor ott megint nagyot lehet fejlődni. És minél hosszabb a táv, annál nagyobbat."
Szerintem, más az ok. Egy futó ismerősöm mondása szerint, amivel nagyjából én is egyetértek, maratonon 10 mp-cel gyorsabb km-kénti átlagtempó egy klasszis ugrást jelent. Pl. maratonon 03:30-ról lemenni 03:23-ra (4:59/km 4:50/km-re) bizony 20-30%-kal több edzésmunkát igényel. Erre vagy megvan, de inkább nincs meg az akarat, idő, lehetőség stb. Sokkal egyszerűbb kb. ugyanabból az edzésmunkából elmenni ultrázni.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2013.10.24. 12:33:20

@Joe.: egy maratont lefutni tényleg MENŐ! :D

SimonyiBalázs 2013.10.24. 16:46:42

bocs, nem olvastam el a hozzászólásokat, csak a posztra reagálva (egyetértve, árnyalva): külső szemmel, több helyszínről néztem végig (tán először) egy maratont. Félelmetes volt, hogy mennyi felkészületlen, aluledzett ember vág neki nagy reményekkel a távnak, és kínlódja végig a felétől jó esetben. Ugyan hipotézisem szerint mindenki meg tudja csinálni a maratont (akár a ¾-ét legyalogolva), még egy ilyen kevésbé nagyvonalú szintidővel, mint a pesti, de tényleg érdemes elgondolkodni, hogy az ember "csak" teljesíteni akarja vagy sportértéket is akar adni a dologhoz. Amúgy minden tiszteletem a (maraton)futóké, ez csak egy személyes észrevétel.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása