Csütörtök reggel 6:32

2014.01.14. 08:00 mgergoo

Sötét van, csak az utcai világítás pislákol, amikor a műholdak bejelentkezését várom. Megjöttek a műholdak, elindulok dolgozni. Szokás szerint futva, lassan már másfél éve. Írtam már róla, de nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy mindenki legyen kedves 16 másodpercet rászánni arra, hogy végiggondolja, hogy a saját napi rutinjába, munkahelyi környezetébe hogyan lenne beilleszthető ez az instant futóedzés. Esélytelen, hogy én a tavaly összeszedett 3000 km tört részét is összeszedtem volna, ha nem futnék a munkába, vagy onnan vissza.

A város már ébredezik, megindulnak a tömegek a munkahelyek felé: van aki buszon, van aki az autójában várja, hogy haladjon a forgalom. Én a Boráros-térről a Szabadság-hídig futok, át a zebrán, éppen zöld a lámpa. Ki kell használni az ilyesmit, a gyalogos átkelőhely a városi futás kriptonitja, megöli a tempót, megöli a pulzust. Sokszor van, hogy spontán újratervezek egy-egy szakaszt egy jól irányzott zöld lámpa miatt.

WP_20140109_002.jpg

Az elmúlt hónapokban a futóedzésem sormintája aránylag kiszámítható volt: hétköznap sík futás aszfalton, hétvégén szintes futás terepen. Olivér közben valahogy ráeszmélt, hogy a Hármashatár-hegyhez közel dolgozom és elkezdett olyan vicces edzéstervet írni, amik alapoztak erre az infóra. Lassan-lassan azon vettem észre magam, hogy a heti 4-5 edzésem 80 százalékában szerepel az emelkedő, vagy a domb kifejezés. A hétköznapi edzések mindazonáltal a munkába járás jegyében teltek, szóval nagyságrendileg elfutottam a Szépvölgyi útig, ott fel az aszfalton, amíg az edzésterv kívánta. Pár hét után rájöttem, hogy el lehet kerülni az aszfaltot és a Mátyás-hegy és a Remete-hegy megmászásával felfutni.

WP_20140109_004.jpg

A hétvégék továbbra is a terepfutas.hu és a teljesitmenyturazoktarsasaga.hu eseményeinek látogatásának jegyében teltek. Szépen lassan azon vettem észre magam, hogy vannak olyan részek a budai hegyekben, amik már ismerősként köszönnek rám. Tudom már, hogy a Szépjuhásznétól melyik útvonal megy a HHH tetejére, hogy a gercsi templomból hogyan jutok el a Fenyőgyöngyéhez. Szép lassan érlelődött bennem a gondolat, hogy talán nem a rakpart felől kellene közelítenem a Kolosy térhez, hanem fentről a hegy felől.

WP_20140109_010.jpgAttila út.

Kezd világosodni. Innen már nem sok a Szilágyi Erzsébet fasor, aztán a Pasaréti út. A Pasaréti út végén kezdődik majd az élet. A BUÉK, a Gercse15 és a HavaZoo túra is erre futott. Minden irányból megfutottam már ezt az útvonalat, ennek ellenére a Nagybányai lépcsőt elsőre eltévesztem, de aztán sikerül megtalálnom.

A máskor szép kilátással csábító Apáthy-szikla alatt most csak a ködtengert látni. Továbbfutok, be az erdőbe, innen már otthon érzem magam, bármennyire is furcsa. Sosem gondoltam volna, hogy ez így lesz. Pár hete amikor először jártam erre, még megzavart egy kutyasétáltató hölgy, és felé vettem az irányt, de most már tudom, hogy a kis erdei lépcső felé kell tartanom.

Teljes biztonsággal maradok a lassan kanyargó úton. Kicsit sáros a talaj, ezzel nem kalkuláltam, nincs a munkahelyen váltócipőm, a rakpartos futások után nem kellett eddig. Tudom, hogy lassan itt az Árpád-kilátó. Sajnos mindig egy drogosokról szóló dokumentumfilm jut eszembe erről a helyről, akik életvitelszerűen laktak itt.

Felfutok a kilátóba és majdnem frászt kapok, amikor tényleg ott fekszik valaki a sarokban egy hálózsákban. Gyorsan továbbállok. Innen a kék jelzés mutatja az utam, a Fenyőgyöngyéig. Az órámra nézek, közel 300 méter szintkülönbség, tudom, hogy innen már nem nagyon lesz több. A Fenyőgyöngyéhez közeledve már jön szembe pár futó, biccentek, biccentenek. A Fenyőgyöngyétől aszfalton futok lefele, így is túlfutottam az edzéstervet, de máskor szerintem még innen is begyűjtöm a Remete-hegyet és a Mátyás-hegyet. Most sietek. Lefelé futok két 5 perc alatti kilométert és 308 méter szintkülönbség. 16,5 kilométer után már benn is vagyok a munkahelyen.

Mi az: kék és korán reggel bevisz a munkába? A kék túrajelzés.

WP_20140109_013.jpg

Az edzés adatai pedig erre.

36 komment

Címkék: hhh dk munkába futás

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr615753533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt Kovacs 2014.01.14. 09:01:13

Szuper !, ügyes vagy nagyon. suuntora váltottál ? ..írtál már róla ?

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2014.01.14. 09:22:27

@Zsolt Kovacs: Nem váltottam Suunto-ra, egyesével konvertálom a Garmin edzéseket Movescount alá. Terepes dolgok jobban átláthatók, szűrések jobban működnek és Olivér felé is könnyebb a heti riport, mert ő is ezt használja.

@BGy: Holnap is ezt tolom majd :-)

KicsiGyík 2014.01.14. 09:54:30

De klassz! Szerencsés vagy, hogy "munkába menet" ilyen útvonalat is követhetsz :-)

Én épp a múlt héten próbáltam ki,milyen az irodából egyenesen hazafutni. 9 km, Városmajorból Ferencvárosba. Irtó jó volt, valahogy olyan "hardcore" futó érzésem lett tőle :-D úgyhogy rendszeresíteni szeretném, oda-vissza (bár még a logisztikát ki kell találnom, váltóruhák, zuhany, stb)

Kilfish · http://www.kilfish.com 2014.01.14. 09:59:36

Minden elismerésem ezekért a napi szinten megfutott kora reggeli kilométerekért, viszont nagyjából novembertől márciusig - ha éppen nincs erősebb szél - hétköznapokon a legmocskosabb szmogos levegőn futsz keresztül. Az időkép szmogtérképén most is simán az egészségügyi határérték (már ha egyáltalán van értelme bármiféle szennyező értéket egészségesnek venni) felett van a légszennyezés, pedig a mai csak egy átlagos téli nap. Ez nem zavar téged?
Számomra nem jelent problémát sem hőségben, sem fagyban vagy esőben futni, de ebben az időszakban nehezen tudom lelogisztikázni a futásaimat úgy, hogy minél inkább elkerüljem a mocskos levegőjű részeket. Többiek, akik Budapesten rendszeresen futtok hogyan oldjátok ezt meg?

Ppix 2014.01.14. 10:04:27

Mázlista, én 3 km-re lakom a melóhelytől...
Mindkettő belváros ráadásul :(

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2014.01.14. 10:21:16

@KicsiGyík: A logisztika szép feladat, hogy tudjam tartani ezt az edzésmódszert. Egy közeli iskolával sikerült megegyeznem, hétfőnként beviszem a heti munkahelyi ruháimat és reggelenként ott öltözhetek és zuhanyozhatok. Péntekenként hazaviszem a szennyest. Mindenképp kell egy munkahely közeli zuhanyzási lehetőség. Ez lehet egy sportpálya, iskola, fitnessterem, ahol esetleg olcsóbban, vagy szívességből engednek lezuhanyozni.

@netgyerek @Kilfish: : a szmogkérdés engem is foglalkoztat, de sajnos nem tudok vele mit csinálni. Futás szmogban, vagy nem futás? Én a futást választottam.

@Ppix: Én sem az optimális úton futok :) El kell tekeregni másfelé, hogy meg legyen az 1 óra edzés. Persze valamiért frusztráló érzés, de az edzés a lényeg.

KicsiGyík 2014.01.14. 10:34:09

@mgergoo: Azt már kiderítettem, hogy én is szerencsés vagyok, mert van zuhanyzó az irodában és a cuccaimat is be tudom hozni pár napra előre.
A reggeli befutáshoz még gyűjtenem kell némi (lelki)erőt :-)
A szmog aggasztó, de nem tudom,mennyire veszélyes...

Kilfish · http://www.kilfish.com 2014.01.14. 10:52:25

@KicsiGyík: www.idokep.hu/szmog
scrolloz a lap aljára, szerintem a Légköri aeroszolok (szálló por, PM10) rész a lényeges

BGy · http://babosi.blog.hu 2014.01.14. 11:30:47

Gyalog 10, bringával 2 percre lakom az irodámtól. Ebből az következik, hogy ötször olyan gyorsan megyek keróval, mint gyalog. Na, de nem ez a lényeg! Én azt szoktam csinálni, hogy néha szabin vagyok délelőtt, vagy délután és megyek az erdőbe futni. Irodai számom a mobilomra átirányítva, nagy baj nem lehet. Azt megfigyeltem, hogy mindig olyankor hív valaki, ha hegymenetben vagyok. Ha nem bírom a lihegésemet palástolni, elmondom az igazat. Aztán vagy elhiszi, vagy nem. :)))

kepenyes 2014.01.14. 11:52:09

Én reggel a gyerekeket viszem oviba / isibe, utána meló, a reggeli futás így nekem az ötkor kelést jelenti, hát nem mindig jön össze.

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2014.01.14. 12:08:15

én 35 kilométerre lakom a munkahelyemtől. Talán nekem is váltanom kéne :)

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2014.01.14. 12:23:13

Grat Gergő! Tök jól csinálod!

nagykrisz_2 2014.01.14. 15:16:47

szmog ellen maszk. megszűri a levegőt, ráadásul rengeteg elismerő pillantást lehet vele begyűjteni.

RabiMiki · http://ittfutok.blog.hu 2014.01.14. 15:37:37

Minden elismerésem. Én ezt tuti nem bírnám csinálni, két okból sem. (1) Ennyire korán én még egyszerűen nem működök. (2) Nem tudnék a városi futásban annyi örömet találni, hogy abba ne hagyjam pár alkalom után. Gyalogosok, piros lámpák, füst, zaj... Nekem ez sok lenne.

nagykrisz_2 2014.01.14. 15:50:58

amúgy tök jók a tavaszi kollekció első darabjai. a téli fekete-fehér-zöld világító förtelem után pláne. az szerintem az utóbbi sok év legrosszabb design-ja volt.

Zöld_Dani 2014.01.14. 20:06:02

@KicsiGyík: A szmog veszélyes. Egy csomó káros anyagot nem is mérnek. Egy csomó káros anyagra nincs is határérték. Amire van, arra jóval alacsonyabb szinten kellene meghúzni. És olyan még nem volt, h egy káros anyagról kiderüljön, mégse veszélyes - ellenben a fordítottja rendszeres.
A mozgás miatt a veszélyes anyagok kis része ugyan jobban kiürül, de a nagyobbik része nem, az benn marad, és a zihálás miatt jóval nagyobb mennyiségben.
Szóval komolyan kell venni.
A nem futó pesti átlagpolgár életéből egyébként átlag három évet vesz el a szmog.

Zöld_Dani 2014.01.14. 20:08:32

@Zöld_Dani: Ja, és akkor azt még nem is néztük, h a mérők három méter magasról veszik a levegőt (szemben velünk, vagy pláne szemben a gyerekekkel). Meg időnként hosszú hetekre elromlanak.

2014.01.14. 20:59:23

@mgergoo: Nagyon klassz, hogy egyre bátrabban tekeregsz a természetben! Az jóóó!

És gratulálok a kitartásodhoz!

@Kilfish: @Zöld_Dani: @netgyerek: Azt írja, ahol tud, hegyen-erdőben kerül, szerintem kihozza a legjobbat belőle.
A szmogot meg nem ő csinálja, hanem mindenki, aki azért nem fut-teker, mert parázik a szmogtól, és be v. felül egy gépjárműre... pl. Te? :D

Kilfish · http://www.kilfish.com 2014.01.14. 22:10:47

@saaby.: Ha garmin connecten csekkolod Gergő futásait, és összeveted az időkép szmog térképével, akkor láthatod, hogy szinte minden hétköznap végigfut a város legrosszabb levegőjű részén, ráadásul elég forgalmas utak mentén. “Ahol tud, hegyen-erdőn kerül”, ebből az erdős rész a vége felé pár kilométer, olyan 2-3 körül.
Válaszolva kérdésedre én nem járok autóval hanem tömeg közlekedem, leginkább pont amiatt, hogy azt látom sokkal többen ülnek kocsiba mint ahánynak valóban szüksége lenne rá.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2014.01.15. 07:49:55

Rászántam a 16mp-et és megállapítottam, hogy én nem tudnék melóba futva menni, amikor home-office akkor azért, amiko coworking akkor azért. :)

@Kilfish: szerinted károsabb egy órát futni a szmogban, mint egy órát tömegközlekedni+gyalogolni? Nagy a gyanúm hogy kb ugyanaz. :/

hideg123 2014.01.15. 08:14:00

@nagykrisz_2: Valld be, hogy csak az frusztrál, hogy a téli kollekciónak tépőzáras, és nem cippzáros volt az iPad-tartó zsebe...

hideg123 2014.01.15. 08:14:00

@nagykrisz_2: Valld be, hogy csak az frusztrál, hogy a téli kollekciónak tépőzáras, és nem cippzáros volt az iPad-tartó zsebe...

Kilfish · http://www.kilfish.com 2014.01.15. 09:20:47

@rrroka: Egyrészt ha az ember tömegközlekedik, akkor annak csak kis részét teszi ki a gyaloglás, inkább csak ül a járművökön, másrészt pedig ha felteszel egy pulzusmérőt futáskor és gyalogláskor, láthatod az átlagpulzus különbségeket, ami szerintem arányos a beszívott levegő (és káros anyag) mennyiségével, szóval szerintem nagyon nem ugyanaz.
Tudom, fel lehet hozni a tömegközlekedés ellen, hogy a buszok is mennyire szennyezik a levegőt, és ezen szerintem is sokat kéne javítani, de több felmérés is bizonyítja, hogy alapjában véve a tömegközlekedés használata az autózással szemben kevésbé szennyezi a levegőt.
Engem ez a probléma évek óta foglalkoztat mert télen sem szeretnék úgy futni, hogy közben többet ártok az egészségemnek mint amennyit használok, ezért is kérdeztem rá, hátha van valakinek használható ötlete a leszarjuk-a-szmogot-akkor-is-futunkon kívül.

KicsiGyík 2014.01.15. 09:34:15

@nagykrisz_2: és hol keressek ilyet, tudsz segíteni?

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2014.01.15. 09:52:26

Van-e olyan maszk, ami alkalmas arra, hogy fussak benne. Kb. egy éve volt egy átfogó társadalmi vita a facebook falamon és akkor bringások egyik része egyöntetűen állította, hogy a városi bringázásra készített maszkok alkalmatlanok a futásra. A bringások másik része azt az álláspontot képviselte, hogy feleslegesek a maszkok és inkább trendi cucc, mint egészségügyi segédeszköz. Bizonyítékként volt valami videó arról, hogy bringával valaki a nyakába vitt légszennyezettség mérőt és a városi forgalomban bringázott és tört részét mérte az egészségre ártalmas értékeknek. Nem biztos, hogy jól emlékszem, de ilyesmi maradt meg bennem.

Ennek ellenére persze én sem vagyok nyugodt. Szóval ha esetleg valaki ajánl egy olyan maszkot, ami alkalmas lehet a futásra, akkor nagyon szívesen tesztelném és írnék róla itt.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2014.01.15. 10:07:40

@Kilfish: és ha járművön csak ülsz akkor nem szívod be a szmogot? vagy akkor nem annyira káros? :)
én maximálisan tömegközlkedés párti vagyok, engem tényleg az érdekelne, hogy ha ugyanyannyi ideig vagy tovább nem fut az ember, akkor több vagy kevesebb szart lélegzik be.
Az autózást már nem is értem hogy keverted ide...

Egy megoldás van a pesti szar levegő ellen: nem ott kell futni.

Sz.Lacc · http://fusslaci.blog.hu/ 2014.01.15. 10:10:38

76km-re lakok a munkahelyemtől, így a napi oda-vissza kb. 150 kili lenne. Ezzel az edzés-mennyiséggel simán hoznám az UB-t egyéniben... :-)

Kilfish · http://www.kilfish.com 2014.01.15. 10:31:45

@rrroka: Ha ülsz, de még ha állsz is, akkor még alacsonyabb a pulzusod mintha gyalogolnál, szóval kevesebb szart lélegzel be szerintem.

Nekem egyébként eddig ezeket sikerült kitalálnom szmog esetére:
- hétvégén csakis HHH
- futások helyett több úszós és core training edzés
- hétköznap este Fenyőgyöngyénél van pár utca közvilágítással, itt hill repetitions futások (sötétben nem szívesen vetem be magam az erdőbe)
- konditeremben futógép, bár ezt még nem próbáltam

Maszkteszt tapasztalatok engem is érdekelnének, bár mintha olvastam volna olyasmit, hogy a legveszélyesebb porszennyeződések olyan apró szemcsék, hogy minden szűrőn átmennek, örülnék, ha ez mégsem lenne igaz.

hidegchaco 2014.01.15. 10:59:17

@Kilfish: "a legveszélyesebb porszennyeződések olyan apró szemcsék, hogy minden szűrőn átmennek, örülnék, ha ez mégsem lenne igaz."
Pedig igaz, épp azért a legveszélyesebbek, mert átmennek minden szűrőn... :) Viccet félretéve: kerékpáros munkatársam elmondása szerint a komoly szűrők rengeteg káros részecskét felfognak, de az ilyen maszk már közelebb van a katonai gázálarchoz, mint a műtősmaszkhoz. Ilyenben futni nem is láttam még senkit.
Ennek ellenére szerintem az egyszerű orvosi maszk sem lehet teljesen haszontalan: a súlyos immunbetegségből felépülőben lévők is ilyet hordanak az utcán (még ha elsősorban a baktérium-fertőzések ellen is).

BGy · http://babosi.blog.hu 2014.01.15. 15:16:02

Katonaságnál menetgyakorlaton pofáztunk, ezért elkiáltotta magát a főtörzs, hogy "gáááz". A következő két km-t gázmaszkban tettük meg. Ne akarjatok abban futni. :))))) Ja, a membránt nem vettük ki, mert ellenőrizte a kis köcsög.

nikarágja 2014.01.22. 22:53:35

@mgergoo: jól emlékszel, azok futárok voltak Londonyban és aggódtak a tüdejük, meg egészségük miatt, de nem kell annyira, mint annak aki nem csinál semmit, csak sétálgat. A kocsi-/ buszlégkondi sokat kiszür a szmogból annak, aki bennük ül. De mi van a házkéményekkel és a Diesel és a Benzin-hatással? Csikós írta, lehet a benzinesek is legalább oly veszélyesek!: totalcar.hu/magazin/kozelet/2010/02/10/karosabb-e_a_fustolos/ Konklúzió: Erdöben fussunk!

szabfila 2014.02.15. 07:30:53

@mgergoo: szia! abban tudnál segíteni, hogyan tudom az edzéseket konvertálni tcx fájlból MXACTIVITY segitségével, mert nekem nem akar sikerülni. köszönöm

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása