Beneveztem a Senior Atlétika Világbajnokságra!

2014.02.21. 09:17 Szuflavéder

Soha nem indultam még világbajnokságon. Igazolt versenyzőként esélyem sem volt. Később, a triatlonos években viszont egészen közel voltam a dologhoz. A főiskolás triatlon OB-n az első négy (vagy öt?) helyezettet vitték ki a VB-re. 1991-ben hetedik, 1992-ben pedig nyolcadik lettem, így a VB szereplés kimaradt az életemből.

November végén tudtam meg, hogy 2014-ben, március végén Budapesten rendezik meg a Senior Atlétikai Világbajnokságot. A részvételnek nincs különösebb feltétele, nincs szintidő sem. Bárki elindulhat, aki befizette a nevezési díjat, tagja egy egyesületnek, és érvényes sportorvosi engedéllyel rendelkezik. A nevezésemet a 8 km-es mezei futásra és a félmaratoni távokra adtam le. A pályatérkép:

Képernyőfotó 2014-02-20 - 21.27.29.png

Megírtam az edzéstervet, és novemberben elkezdtem az alapozást. Teljes izgalomban és kilométergyűjtéssel telt az első két hónap. A januári estéimet és a hétvégéket Szekeres Ferenc futónaplóinak olvasásával töltöttem és ez sok erőt adott a monoton futásokhoz. A csepeli futóútvonalakon futva sokszor elmerengtem, hogy itt meccseltek a régi nagyok: Szekeres, Babinyecz, Kárai, Bula, Vörös, Játékos, Madaras, Cseperkáló ... és még sorolhatnám. Ezek után a hagyományok szellemében a Csepeli DAC-hoz igazoltam le. Kézhez kaptam a kék könyvemet és hamarosan a sportorvosim is meglesz.

A felkészülést minden eddiginél komolyabban veszem. Még akkor is, ha a mezőnyben a tervezett időim alapján a korosztályomban az utolsó helyek egyikén vagyok (mindkét távon). A jelenlegi állapotomban még a tervezett időimet sem tudom teljesíteni, de azt még nem is most kell. A futások csak az edzések kb. felét teszik ki. A többi időben erősítek, lépcsőzöm, nyújtok, lazítok, futóiskolázom, kádazok, úszom.

Január 1-től étrendet is váltottam. Már a decemberi hónap is azzal telt, hogy visszafogtam a zsíros kajákat, az esti zabálásokat. Az étrendem teljes optimalizálásához egy sporttáplálkozás-szakértő tanácsát kértem ki. (Nem diéta, ez teljes étrendváltás!) Eléggé féltem tőle, de az új étrend végül szenvedések nélkül épült be az életembe. Végülis csak olyan dolgokat eszem, amiket szeretek, naponta ötször. Ez volt a tegnapi kajaadagom:

Étrend.jpg

Egyébként egész más a közérzetem, sokkal jobban érzem magam, de erről majd egy másik posztban. Hiányoznak a reggeli illatos péksütemények, a friss, fehér foszlós kenyér, a sült szalonna – és természetesen a sör is. Csábítanak az asztalon fekvő karácsonyról még megmaradt szaloncukrok, édességek. Március végéig ezek számomra nem létező dolgok.

Nagyon kíváncsi vagyok, hogy az étrendváltozás fog-e érezhető javulást hozni a teljesítményemben. Legtöbb nagy futónk múltja nem erről tanúskodik, de úgy gondolom ezzel nem veszíthetek. Amit viszont már nyertem vele, az az, hogy január 1. óta 3 kg-t fogytam. A kis pocaknak is hült helye már. Folyamatosan alakul át a testem, talán már nincs is zsír rajtam. A végén még a versenyre újra futóalkatom lesz!?

Február közepén fejben egy kicsit összeomlottam, de végül a múlt hétvégi pusztaszabolcsi negyedmaraton teljesen helyrerázott.

A mezei távot 25 év után újra szöges cipőben fogom teljesíteni. Már három hete aktívan használom és lassan újra hozzá is szokom. Ők ketten most az új barátaim:

IMG_6565.jpg

Az edzésekkel kapcsolatban volt futóedzőmmel, Madaras Istvánnal, folyamatosan konzultálok. A mester állandóan óvatosságra int, de sajnos nem mindig tudom visszafogni magam.

Egyébként nagyon várom már a doppingvizsgálatot. Állítólag bárkit ellenőrizhetnek. Már előre látom az újságok főoldalán a cikket: “Szuflavédert futás közben a Margitszigeten pisiltették meg a VB szigorú doppingellenőrei” – vagy valami ilyesmi. :)

Összességében ezt az egészet, egy óriási kalandnak élem meg. Üde színfolt ez a negyedév a sportéletemben. Ha nem hazánkban rendezik a VB-t, biztos, hogy el se megyek, de így, hogy itthon lesz, egyszerűen nem hagyhatom ki. Tét tehát nincs, csak tervek, így a kiscserkészek nyugalmával állhatok majd a rajtokhoz.

Három erős hét van még hátra és végre újra ifjú atlétának érzem magam! Kívánom mindenkinek ezt az érzést!

19 komment

Címkék: verseny étrend felkészülés senior VB

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr345824695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BGy · http://babosi.blog.hu 2014.02.21. 09:56:52

Pár éve itt volt Nyíregyházán ez a VB, nekem is megfordult a fejemben, hogy az első maratonomat azon kellene lefutni. De nem voltam egyesületi tag és akkor még senior sem. Segítőnek pedig öreg voltam.

tankista cica 2014.02.21. 10:39:10

minden tiszteletem
de tényleg!
Mondjuk én azt a szakértőt, aki a sört száműzi az étrendemből azt lehet hogy némi tűnődés után bántalmaznám egy kicsit...
Hát nooormááális???

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2014.02.21. 10:53:45

@tankista cica: helyesbítek: Az alkohol fogyasztásról egyáltalán nem beszélgettünk, mivel nem is szerepelt a megadott étrendben. Én gondolom úgy, hogy ebben az időszakban még az egészségesnek gondolt mennyiséget is kihagyom. De a befutás után biztos legurítok egy sört :)

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2014.02.21. 10:59:24

@BGy: Nyíregyházán volt? ezek szerint csak bizonyos kor felett vesszük észre, hogy vannak Senior versenyek is ;-)

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2014.02.21. 13:07:12

Egyébként nem tudom van-e szimbolikája a dolognak, de ha megnézem a poszt első fotóján a mezei táv térképét én azt látom, hogy két szivecskés lufi van hozzákötve egy fekvő pulikutyához, akinek égnek áll a farka. Remélem egy szimbólumszakértő ezt meg fogja erősíteni ;-)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2014.02.21. 15:18:21

@Szuflavéder: hajrá! amikor elkezdtem olvasni, hogy mezei futás egyből a 15mm-es szögek jutottak az eszembe, látom meglesznek! :)

aktatáskarádió 2014.02.21. 21:43:08

@Szuflavéder: kátfarkú kutyapárt? :)
egyébként hajrá, várjuk a beszámolót az eseményről!

Darpi 2014.02.22. 11:09:01

Tudnál egy kicsit bővebben írni a táplálkozásról? Én is szívesen kipróbálnám, és elbúcsúznék a kis pocakomtól. Köszi!

nedus65 2014.02.22. 18:20:57

Akkor mind a két versenyen találkozunk !!! További jó felkészülést kívánok !! :) ( én a szögest kihagyom , valahogy sosem szerettem )

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2014.02.22. 20:44:41

@nedus65: hajrá! majd amikor lekörözöl drukkolok! :)

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2014.02.22. 20:50:33

@Darpi: lehet, hogy írok róla majd, de szívesen elküldöm privátban, hogy nekem személy szerint mit állítottak össze. Mindenről kifaggattak, a heti futott km-ek stb. még a vércsoport is számít. Lehet, hogy neked ez nem lenne jó, más lenne az ideális összetétel.

Darpi 2014.02.23. 16:24:58

@Szuflavéder: Köszi a választ. Ha elküldenéd az arpad.devai@gmail.com címre, szívesen elolvasnám, és esetleg az elérhetőségét is a specialistának ha publikus. Előre is köszi, és hajrá a VB-re!

Burgermeister 2014.02.23. 18:19:20

@Szuflavéder: Mondanál több infot erről az étrendről? Előre is köszi. Burg.

heimdall 2014.02.24. 13:44:01

OFF
Az jópofa, hogy mindig vannak design változtatások a blogon, de nem lehetne ezt a fekete alapon világos betű dolgot megváltoztatni?
Kiégeti a szemet.

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2014.02.25. 11:53:59

@Burgermeister: mivel többen érdeklődtek, ezért lesz róla majd egy külön poszt.

Gyűrött Papír 2014.03.31. 22:13:37

www.masz.hu/images/stories/pdf-anyagok/2014/Versenyek_2014/veteran_fedvb/wmaci_hungarian_team.pdf
1940-es rajtszámmal Te vagy a listán?
Gondolom lesz majd hamarosan egy poszt is. Gratulálok! Ahogy elnézem erős lehetett a mezőny.

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2014.03.31. 22:41:22

@Gyűrött Papír: igen :) lesz poszt, ne is nagyon aludj ;-)

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása