Mumus a Terep Százason

2014.05.13. 09:36 bitliszbá

Vannak az embernek mumusai. Nem olyanok, amiket legyőzhetünk egy varázsigével, mint Harry Potter, és nem is a szekrényben bújnak el. Nekem most a Vadállóköveken bújt el a mumus, és beleharapott a jobb sípcsontomba.

De kezdem előről a Terep Százas kalandjaimat. Jól felkészültem, minden úgy indult, ahogy kellett. Szépen, nyugisan, a rajt előtt mindent elintézve, és semmit sem elfelejtve vágtam neki a távnak. A depo cuccokat, (lámpa, váltópóló, zokni, fejpánt, gélek fele, és 2 db 2,5 dl-es sör) időben leadtam, WC, rajtszám, a cuccok a zsákban (gél, ISO, telefon, kabát, magnézium ampullák, koffein és sótabletta, ja és egy csomag goldbarchen gumicukor). Sok-sok ismerős, és jött a rajt.

T100Rajt.jpg

Szépen nyugiban indultam, de az iPodot csak kb. egy perccel később indítottam el. Nyugodtan, komótosan mentem, ahogy meg van írva, nem elrohanva az elejét. Remete szurdok után, Nagy-Szénás felé a közelemben futott Palibá, Lőw Andris, Sznupi, Gusztos Peti, és szép nyugodtan meneteltünk előre. Aztán jött Lupus, akivel kicsit beszélgetve Piliscsabáig gurultunk lefelé.

Kezdett jó meleg lenni, csak a szél vett vissza kicsit a hőérzetből. Piliscsaba és Piliscsév között az erdei út most nem porzott úgy, mint ahogy emlékeztem. Az eső megtette hatását. Piliscsévnél volt az első frissítőpont, gond egy szál se. Miért is lenne?! Irány fel Dobogókőre! Ez most sokkal jobb volt, mint két éve. Akkor, ezen a szakaszon már kezdett beállni a derekam. Most semmi, sőt még előzgettem is. Én, aki felfelé nem vagyok nagy spíler - hogy szerényen fogalmazzak.

Dobogókő: friss víz a zsákba, iso a kulacsba. Egy magnéziumampullát még a frissítőpont előtt felhajtottam megelőzésképpen. Mire befejeztem a depozást Kapszula is odaért, és együtt gurultunk lefelé Dömösre. Dömösön Razo vígan itta korsóból a Kozeljét. Megint kijött a sérülése, a térde már nem az igazi. Hoka ide vagy oda. Itt egy dupla adag magnéziumot, sót és egy fél gélt toltam az arcomba, mert a Vadállókövekre kellett a tartalék. Kapszula többször bejárta stopperrel a terepet, és a P85-höz képest elég jól emlékezett is. (a P85-ön kb. 4 hegyre mondta, hogy a Kopárig ez az utolsó emelkedő).A vadállókövek előtt.jpg

A Vadállóköveknél nagyon sok kiránduló volt, és főleg szembe jöttek. A lefutott maraton után, még kiváló állapotban voltam. Az apró köves részen még nem volt gond, de a szikláknál éreztem, hogy itt a mumus. Megtámadott egy olyan helyen, amire nem számítottam. A jobb sípcsontom előtti rész görcsölt, húzódott? Nem tudom, de a jobb lábfejemet rántotta magával. Nem értettem, mert eddig itt még soha sem fájt. A sziklákon ez megismétlődött még kb. háromszor, és utána már az erdei emelkedőn sem esett jól a felfelé menet.

Egy népesebb csapat ért utol, és amíg ők fényképezkedtek a Prédikálószéken, én megpróbáltam kicsit kimasszírozni a lábamat. A Kisrigóig nem volt gond, de az összes emelkedőn jött a fájdalom. Sétával fájdalom nélkül ki tudtam húzni az emelkedők egy részét, a többi meg ment simán. Végig tartottam a frissítés ütemét, fél óránként ISO, óránként gél+víz, és ittam amikor szükség volt rá. A felénél jártam. A Kisrigóban Emese, Rodriguez lesték kívánságainkat. Ettem (inkább ittam) egy levest, és gondolkoztam, hogy mi legyen.

Két éve itt hagytam abba. Többen most is a kényelmes gyepet választották a továbbmenetel helyett. Szabó Kriszti megsérült és bíztatott menjek csak, jó lesz. Gondoltam, hogy ha kilépek a kapun, már többet teljesítettem, mint két éve. Hát az ajándékkör első két kilométere nem esett jól. Aztán sokáig lefelé mentünk patakon át és vissza, de hiába volt a lejtő, az átkelések lassítottak rendesesen.

Gyönyörű volt a tavaszi völgy, csodásak az illatok, imponzáns az erdő ereje, és ahogy megmutatja a tavasz, hogy itt vagyok, csodáljatok, újraéledtem. Ez adott egy kis erőt. Hárman, négyen haladtunk itt látótávolságban egymástól, és hol egyikünk, hol másikunk volt előbbre. Visegrád előtt volt még egy kisebb hegy (nekem kicsit nagyobb), de végül csak felértem oda is.

Visegrádi pihi.jpg

Nagyon jó hangulat volt, kb. négyen depóztunk, aztán megindultunk. Nekem a kálvárián, és utána is meg kellett állnom pihenni. A mumus velem marad végig, ezt már itt tudtam. Arra gondoltam, hogy visszamegyek a pontra. De aztán erőt merítve egy hazatelefonálásból mentem tovább. A Nagyvillám után felfelé már csak gyalogoltam, lefelé és síkon meg toltam neki (Fussál b+ ha már futóversenyen vagy! - mondogattam magamnak).

A Pap-rét előtt a szintúton, úgy éreztem nem lehet már nagy gond, mert tényleg nagyszerűen éreztem magam, és lendületesen tudtam futni. Végül csak visszaértem a Kisrigóba. Innen kb. 9-kor indultunk tovább, hárman-négyen lehettünk. 5 óra volt még a teljesítésre. Jó sok ez 27 km-re. A Lajos forrás előtti emelkedőn elment az egyik srác, neki az emelkedők mentek, a lejtők nem igazán. Elment végül, de nagyon. A Lajos-forrás utáni emelkedőn elment a másik fiú is (vele sokat beszélgettünk, de neki nem volt baja a fáradságon kívül), de láttam még a csobánkai frissítőponton (szerintem ő lett az utolsó, aki szintidőn belül végigment). Aztán az emelkedő utáni lejtőn, úgy zúgott el mellettem az addig jóval mögöttem jövő srác is, mint a gyorsvonat. A kavicsos-köves úton én nem mertem tolni, de amint futhatóbb volt megindultam én is. Ennek ellenére, se előttem, se mögöttem senkit sem láttam.

Amikor kiértem az asztfaltos útra Csobánka előtt, és megnéztem a még egyetlen működő kütyümet (az iPod nano volt az) nem hittem volna, hogy odaérek a pont zárására. Na akkor mutassuk meg ki a f.sza gyerek! Nyomtam neki az aszfalton, aztán próbáltam az emelkedőt is nyomni az erdőben, és a sík részeken meg mentem, mint az állat, hogy a szintidőre beérjek.

Egyszercsak felbukkant előttem az a srác, aki egy jó félórája megelőzött. Sétált, én meg elfutottam mellette. Király! Jucus örült nekem a ponton. Megkérdeztem mennyivel vagyok szintidőn belül. A válasz: egy perccel! Paff!! Az előző 12 km 2 óra és 40 perc volt. Ebből érzésre 1 óra 45 volt az 500 m szint kigyaloglása. Van még 14 km ugyanennyi szinttel, de csak 2 óra 10 percem. Abban a fizikai állapotban ezt képtelen lettem volna kivitelezni. Döntöttem. Megállok, emelt fővel, és szintidőn belül hagyom abba. Nem feladom, mert abban a benne van, hogy nem vagyok képes befejezni, abbahagyom. Be tudnám fejezni, fizikai erő megvan, fejben is erős vagyok, de akkor nem lenne  emelt a fejem, ha kifutnék a szintidőből. Ebben most ennyi volt. És ez sem kevés.

A verseny után.jpg

Nem tudom ki rejtette el a mumust nekem a Vadállóköveken, vagy miért pont engem támadott meg, de az biztos, hogy engem többé nem fog megtámadni. Megtalálom a módját. Többet engem nem győz le a Terep Százas mumusa!
Commikulus!

13 komment

Címkék: beszámoló mumus bitliszbá Terep Százas

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr1006155919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2014.05.13. 10:09:50

Gratulálok, a mumussal kihoztad a maximumot, makacs egy dög ez! Amikor a nike+-on láttam a 89 kilit, abban bíztam csak lemerültél. Hogyan tovább? Mi lehetett a fájdalom oka? Vajon csak terepen jön elő, tehát az UB-n békén hagy? Gondolom ezek a kérdések neked is megfordultak a fejedben.

BGy · http://babosi.blog.hu 2014.05.13. 10:36:59

Gratulálok, ez sem kutyafasza teljesítmény! A mumusok most elemükben voltak ezen a versenyen. Féltávtól én is küzdöttem velük, de az 50 km kismiska a 100-hoz képest. A Magnézium ampulla érdekel. Nincs kedvem guglizni, írjatok róla! Nekem 30 km környékén a lefeléken beállt teljesen a lábam a sok fékezéstől, utána pedig olyan volt, mintha botokat rakosgatnék előre. A Mg ennek az ellenszere?

bitliszbá 2014.05.13. 10:37:02

@pantomimes: Simán terepes baj volt. Ahogy írtam is síkon, és lejtőn akkor sem volt gond, az erő is ott volt. Tegnap futottam egy tízest aszfalton, és emelkedőn se volt gond, sőt a végére bőven 5:00 alatti kilométerek jöttek.. uh. az UB-s beszámolómat már most rakom fejben össze. Ha a Harry Potternél maradok, akkor a címe az lesz:

A csíny letudva :)

Andrea Kutvölgyi 2014.05.13. 10:44:13

Ahogy olvastam,végig az volt az érzésem,hogy jövőre mehetnénk együtt legyőzni a mumusod...persze csak ha nem kell pòtvizsgáznom az UB-n . ;) Gratulálok a teljesįtményedhez és az írásodhoz is !!! :)

bitliszbá 2014.05.13. 10:44:29

BGY: MagneB6 ivóampulla. Gyógyszertár 10 db kb 1000HUF

bitliszbá 2014.05.13. 10:47:00

@Andrea Kutvölgyi: Francot kell pótvizsgázni! Már Jucus is bejelentkezett a jövő évi T100ra :)

bitliszbá 2014.05.13. 10:47:48

@BGy: MagneB6 ivóampulla. Gyógyszertár 10 db kb 1000HUF ( az előbb nem linkeltelek...)

BGy · http://babosi.blog.hu 2014.05.13. 11:02:09

@bitliszbá: ettől az ampullányi Mg-től nem merevedik le a lábam? Vagy csak többet kellene edzenem? Nekem még a víz hiányzott nagyon, a 13-14 km-es etapokra összesen 1 lityó folyadékom volt. 4 liter is kevés lett volna a felfeléken. :))

bitliszbá 2014.05.13. 11:11:08

@BGy: izomgörcs nem jön az ampullával, ha megvan az edzés. Pótolja, és gyorsan felszívódik.

A fiam szerint az a nagylábujjat és a többi lábujjakat is mozgató izom görcsölt be nekem, ez pedig a hegymászással, meg a mezítlábas futással is fejleszthető. Eddig nem csináltam, most fogom...

Vízből sztem én is kb 6l ittam meg közben (mondjuk ha így nézem akkor 10l-t párologtattam és izzadtam ki..)

iramszarvas 2014.05.13. 13:32:19

Gratulálok, kemény volt! Én amikor visszagondolok, mindig az jut eszembe, hogy botladoztam az utolsó 10 km-en – pedig csak 40 volt mögöttem, nem 90, és még világos volt. Szóval szerintem jól tetted, ha sérüléssel nem erőltetted.

haanchee · http://haancheefut.blog.hu 2014.05.13. 14:41:08

Legközelebb vágd pofán azt a hülye Mumust, ennyi! :D

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2014.05.13. 15:58:35

Kemény menet! Köszi az írást!
Nagy hajrá az UB-n, majd pacsizzunk, legalább a rajtban mielőtt elhúzol :)

MiksaFut 2014.05.14. 23:23:52

Gratulálok a döntésedért, sokat tanultam belőle. Mindenesetre ez a poszt is megerősítette bennem, hogy jövőre ott a helyem a T100-on. Váltani fogok a K100-ról.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása