Maraton két órán belül

2014.12.13. 09:36 SeSam

Idén futottam életem eddigi leggyorsabb és leglassabb maratonját is. (Sajnos a sorrendben is stimmel, úgyhogy van hová fejlődni.)

Mindenesetre motivációként végre én is elolvastam az amerikai Runner’s World szuper Snow Fall cikkét arról, hogy milyen tényezők együttállásával lehetséges teljesíteni a két órán belüli maratont. A jelenlegi világrekord az idei berlini versenyen született: 2:02’57”. A feladat adott: ezt a majdnem három percet kellene lefaragni valahogy és meglenne a 120 percen belüli idő.

Egyes, futással kapcsolatos tényezők viszonylag egyértelműek lehetnek annak, aki valaha is próbált futni. Például, hogy a két órán belüli maraton egy hűvös napon fog történni. Egy top versenyző nagyjából kétszer annyi hőt generál a futás során, mint egy átlagos futó. Ennek a leadásában nagyon sokat segít az alacsony külső hőmérséklet.

Az sem meglepő, hogy a világrekordok unalmas, egyenes pályákon születnek. Az ideális maratoni útvonal nem tartalmaz sok éles kanyart, és viszonylag sík talajon fut. Szükség lesz továbbá iramfutókra, akik élő falat formázva fogják a menetszelet a rekorder elől, és diktálják az egyenletes tempót.

A külső tényezők mellett a futó személye lesz döntő. (Tudom, sokkoló!)

A VO2 max, vagyis hogy mennyi oxigént képes a versenyző az izmoknak juttatni adott idő alatt, talán ismertebb mérőszám. Ez edzéssel fejleszthető, de a kutatások szerint a profi futók már alapból jó képességekkel bírnak ilyen téren. Egy másik aspektus viszont a futás hatékonysága, azaz, hogy az izmok mennyi oxigént "fogyasztanak" adott sebesség fenntartásához. A hatékonyság növelése éppannyira fontos az edzések során, mint a VO2 max emelése. A cikkben egy ultrafutó kapacitását kombinálva egy világrekorder félmaratonista hatékonyságával ki is jön a két óra alatti maratont megfutni tudó – szuperember.

Talán kevésbé egyértelmű, hogy a kistermetű futók előnyben vannak, mivel a testsúlyhoz viszonyított testfelületük nagyobb, így arányaiban több hőt képesek leadni. Hiába tud nagyobb felületen izzadni a magasabb futó, ha a testtömege miatt a hőtermelése nagyobb mértékben nő. Az alacsony termet ellenére a lábak azért legyenek hosszúak persze.

És végül ami a legjobban tetszett, a hozzáállás kérdése. Én is mindig mindenkinek mondom, aki nem hisz abban, hogy képes futni: nagy része fejben dől el. Nos, pszichológusok szerint profi szinten sincs ez másképp. És ehhez jön az a szuper grafikon, ami a Kentucky Derby rekordjait veti össze a maraton világcsúcsokkal. Az emberek ugyanis a lovakkal ellentétben képesek megváltoztatni a hitüket abban, hogy mi lehetséges és mi nem. A versenylovak nem is fejlődtek semmit az utóbbi negyven évben.

sub2-marathon-02.jpg

Ehhez tartozik még, hogy a rekorderek egyre fiatalabbak lesznek. Bár a hosszútávfutásról én is azt szoktam hallani, hogy bizonyos kor és érettség előnyt jelent, profi szinten úgy tűnik a félelmet nem ismerő fiataloké lehet a jövő.

Már csak az a kérdés, mennyit kell várni, hogy a világrekord egyessel kezdődjön. Tippek?

4 komment

Címkék: sebesség maratoni elméleti munka VO2 max

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr906978047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BGy · http://babosi.blog.hu 2014.12.14. 12:56:01

Átfutottam (ha már futóblog) az eredeti cikket, nagyon látványos az oldal.

Amit én hozzáfűznék, mert szemérmesen nincs róla szó. Lovakra nehezebb doppingszert fejleszteni, mert:
- Nincs szóbeli feedback.
- Fenntartásuk drágább, mint egy emberé, nem mernek kísérletezni Ráróval.
- Minden szart maguktól nem esznek meg.
Hirtelen ezek jutottak eszembe.

enne mi? 2014.12.14. 20:36:47

poszt: "a két órán belüli maraton egy hűvös napon fog történni. (...)
Az sem meglepő, hogy a világrekordok unalmas, egyenes pályákon születnek. Az ideális maratoni útvonal nem tartalmaz sok éles kanyart, és viszonylag sík talajon fut. Szükség lesz továbbá iramfutókra, akik élő falat formázva fogják a menetszelet a rekorder elől, és diktálják az egyenletes tempót."

És akkor azt az alacsony futót, aki ilyen feltételek mellett megfutja 120 percen belül a maratont, majd jobban kell tisztelni, mint azt a nem-olyan-alacsony futót, aki melegben, kanyargós útvonalon, neadjisten dimbes-dombon csak 126 perc alatt teljesíti a távot?

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2014.12.15. 05:38:13

@BGy: mondjuk a lovak azt nem tudják mondani, hogy "Mamádba szurjál kokszos szurit!"... :/

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása