Így készült a Tóth Gyula poszt

2015.03.10. 23:25 Szuflavéder

Tavaly januárban fejembe vettem, hogy megírom a magyar maratoni csúcstartók részletes sportélettörténetét. 2014 telén megjelent Szekeres Ferenc sportpályafutását összefoglaló posztsorozat. Ezzel a munkával nagy szerencsém volt. Szekeres Ferencnek szinte az összes edzésnaplója megvolt, cikkek, fotók, érmek, kupák, minden ott volt a lakásán és nekem csak jegyzetelnem, fotózgatnom kellett. Nem kellett máshová mennem hiteles információkért. (Igaz, így is egy hónapig dolgoztam vele.)

A következő választásom a '60-as, '70-es évek futólegendájára Tóth Gyulára esett. A legjobb eredményei és az Ózdi atlétika és szabadidősport története című könyv kivételével róla szinte semmi információm nem volt. A poszt vázát 2014 májusában írtam meg. Akkor kicsit szkeptikus voltam, mert sem a wikipédián, sem pedig az all-athletics.com-on  nem volt róla használható anyag. Csak egy eredményfelsorolás volt a birtokomban, az is meglehetősen hiányosan, nem voltak idők, helyszínek stb.

Kutakodtam az edzésnaplói, fotói, kézzel írott beszámolói, korabeli cikkek, vele kapcsolatos sztorik iránt, de nem találtam semmit. Később kiderült, hogy néhány 1967-es feljegyzésén kívül nincs más fennmaradt naplója. A lánya Londonban dolgozik, a felesége már meghalt, élettársa valahol Paks mellett lakik. Kicsit zsákutcába kerültem. Aztán jött a nyár, majd az év végi hajtás, és sajnos nem volt időm belemélyedni a posztírásba.

Január első napjaiban viszont újra elővettem a témát. Elsőre az Ózdi Teknőcök sportegyesületet kerestem meg személyesen, mégis ott ismerik őt a legjobban. Nagyon nagy szeretettel fogadtak, jó volt látni, hogy még mindig él a Tóth Gyula iránti hatalmas tisztelet. Sütemény, kávé, ásványvíz várt az asztalon, még a honlapjukra is kiírták, hogy a témán dolgozom. Vanczák Attila az ózdi sportszervező iroda vezetője és ifj. Vass Tibor helyi sporttöténeti kutató fogadtak, sok új információhoz jutottam.

img_2273.jpg

Bejártuk a stadiont és környékét, és a maratoni pálya egy részét. Megnéztük a márványtáblát, amit a város tiszteletből a kiemelkedő sportolóinak emelt. Természetesen végig fotóztam.

dsc_9340.jpg

dsc_9336.jpg

Nekem valahogy ott kellett lennem azokon a helyeken, ahol megfordult, hogy kicsit én is átérezzem azt a környezetet, ahol élt, mozgott, sportolt.

Innen átmentünk a városi sportmúzeumba, ahol külön kis vitrint kapott Tóth Gyula néhány személyes holmija. Ott csatlakozott hozzánk az ország legfiatalabban megválasztott (24 évesen) atlétikai szakosztály vezetője (Ózdi Kohász SE), az egykori atléta Kormos József, aki Gyula jó barátja és olykor edzőpartnere is volt. Egy órát mesélt a közös élményekről és számos személyes, Tóth Gyulához kötődő tárgyat hozott nekem fotózásra. Nagyon nagy tisztelettel beszélt róla.

wp_000670.jpg

Hirtelen újabb kapuk nyíltak meg előttem: már Ózdról hazafelé menet fogadott Salgótarjánban jó barátja és egykori edzőtársa Mecser Lajos (5000 méteres országos csúcstartó, nemzetközi klasszis futónk), akivel majdnem két órát beszélgettem. Rengeteg információt kaptam tőle is. Adott egy dedikált példányt a saját könyvéből ("Miért, kiért fut a hosszútávfutó?"), amire azt mondta, hogy nem fogom tudni letenni – tényleg nem tudtam. Egy közös fotó:

dsc_9390.jpg

Pár nappal később a lányával, Tótha Edinával is sikerült beszélnem, aki pont Magyarországon tartózkodott. Élettársát Klárikát is meglátogattam a fényképezőmmel Paks mellett, ennek köszönhetően készült egy egész nagy méretű képgaléria is. Végül a 75 éves húgával is sikerült beszélnem a család rövid történetéről. Szép lassan összeállt az anyag.

Videókat egyáltalán nem találtam róla. 1972-es müncheni olimpián a rajtot követően ott fut valahol a tömegben, de nem találtuk meg. (Több órán át néztem a korabeli YouTube videóanyagokat.) Nem tudom elképzelni, hogy az 1966-os budapesti EB-ről nem készítettünk mi magyarok videófelvételt. A sportmúzeumnak nem volt anyaga, és az MTVA-nak sem, legalábbis ezt mondták.

Már csak az volt hátra, hogy a Széchényi könyvtárban az évkönyvekben szereplő eredményekkel összevessem a birtokomban lévő adatokat. Néztem mikrofilmeket is hátha találok róla még cikkeket.

img_8487.jpg

 

Csiki György nemzetközi sportstatisztikussal is egyeztettem, aki teljesen önzetlenül, szeretettel segített. Végül elkészültem.

Tavaly is biztos voltam már benne, hogy elkészül a poszt, de azt nem hittem, hogy egy száraz anyagnál több lesz belőle. Végül három posztban sikerült összefoglalnom sportélet-történetét. Nagyon nagy élmény volt számomra ez az intenzív kutató és szerkesztői munka, nagyon sok erőt tudtam belőle én is meríteni. Örök élmény, emlék marad. (Remélem nektek is.)

toth_gyula_igazolvanykep.jpg

11 komment

Címkék: beszámoló Így készült Tóth Gyula

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr757257657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2015.03.11. 06:22:19

Kemény meló! :) blogposzthoz képest óriási melót raktál bele.
A könyvet kölcsönadod? :D

BGy · http://babosi.blog.hu 2015.03.11. 09:23:41

Le a kalappal! Ez egy igazi kutatómunka volt.

KicsiGyík 2015.03.11. 09:50:54

Nekem nagyon tetszett mindkét eddig bemutatott élettörténet! Látszik,hogy alapos kutatáson és elhivatottságon alapulnak, szívesen olvasnék még ilyet, sőt akár szívesen segítenék is :-)

bellone 2015.03.11. 10:31:32

Nagyon köszönjük és gratulálok! Remélem majd még olvashatunk ilyeneket két, a blogszférára jellemző "hogyan fussunk okosan", "hány centivel lett hosszabb" és "zenével, vagy anélkül" című poszt között.:)
(A "Tóth-Mecser edzőtábor" folyton az eszembe jut: a Bükkről, a paradicsomlevesről, a postáról és szinte mindig, ha futás van...)

metszo_ollo · http://hozamkorlat.blog.hu/ 2015.03.11. 16:40:17

nagyon jó kis cikkek voltak, köszi!

brutalfitnessz · http://brutalfitness.blog.hu/ 2015.03.12. 14:07:33

Köszönöm, hogy ennyi időt és munkát beletettél, annyira jó ilyeneket olvasni és ezt az elhivatottságot látni.

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2015.03.12. 14:23:55

Én is köszönöm mindenkinek a kedves szavakat. Jól esnek.

TBetti 2015.03.12. 20:28:59

Szia, nagyon tetszett a cikk! Szívesen olvasnám én is Mecser Lajos könyvét, esetleg pdf formátumban nem lehetne közzé tenni?

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2015.03.12. 21:04:37

@TBetti: nem, de a könyv megvásárolható. Sőt közvetlen a szerzőtől a salgótarjáni emlékfutáson áprilisban.

Zöld_Dani 2015.03.13. 08:39:19

Tényleg öröm volt olvasni, - látszott, hogy készíteni is az volt!
A szerzőt pedig szerintem támogassuk azzal, (ha lehet) hogy megvesszük a könyvét, nála biztos jó helyen van az a kis pénz.

TBetti 2015.03.13. 18:04:36

@Szuflavéder: Szívesen megvenném, tudsz segíteni, hol tudom megrendelni? Salgótarján sajnos kicsit messze van:)

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása