Hány kilométeren át magányos a hosszútávfutó?

2008.12.31. 12:19 Winkler Róbert

Valamelyik karácsonyi nagybevásárláskor szokás szerint végigtúrtam az ezer forint alatti DVD-konténereket. Egyetlen érdekeset találtam, leszámítva persze a Sherlock Holmes visszatér-sorozatot, amit most fondor módon külön csomagoltak, be is szoptam két lemezt, amik már egy más kiadásban megvoltak. Az érdekesség viszont A hosszútávfutó magányossága, amire egyrészt Futóblog-alapon csaptam le, másrészt a 60-as évek fekete-fehér filmjei általában jók.

A szarokat ugye már elmosta az idő árja, nagyjából csak a java maradt, mint például Az angyal-sorozat. A hosszútávfutó magányossága szép hosszú snittel kezdődik, Tom Courtenay fut. De milyen rondán! Oké, filmekben ritkán ábrázolnak sportot korrektül. Illetve bármit korrektül ritkán ábrázolnak. Egyszer Flaschner műköszörűs mérgelődését hallgattam, mennyire idegesíti, hogy filmekben még a séfek is teljesen szarul, hiteltelenül fenik a kést. Stallone ugye bokszolói körökben közröhej tárgya a béna bunyójával, a Ronin autós üldözései pedig látványosak, de minden vágásnál tudjuk: azért vágtak, mert azzal a tempóval azt a kanyart nem lehet bevenni, az az autó bizony becsattant a körforgalomba, cut, új BMW-vel üldözés folytat.

Aztán az is lehet, hogy A hosszútávfutó magányossága sport-szempontból igazából korrekt, hiszen épp arról szól, hogy a főhős sose tanult futni, és épp azért került a javítóintézetbe, mert nem futott elég gyorsan a zsaruk elől. Tehát direkt fut csúnyán, és volt a stábban csúnyafutás-szakértő.

Vannak jelenetek, melyekbe jobb nem belegondolni, például így 46 év távlatából is melegen remélem, a forgatás alatt egyetlen szereplő sem kapott tüdőgyulladást. Pamutpólóban, klottgatyában plusz 5 foknál láthatóan nem melegebb időben futották izzadtra magukat. Az egyik jelenetben Courtenay edzését figyelhetjük, ami lényegében annyit tesz, hogy kiengedik a fiatalkorúak fegyintézetéből, fusson, amerre lát. Szépek a képek, deres gallyak az erdőben, patakon hártyásodó jégkéreg, mellé ugyanaz a mély csönd, amit mi magunk is hallunk erdei futás közben - néha azért üdítő dolog, hogy nincs filmzene. És ebben a láthatóan hideg atmoszférában Smith, a főhős a szokásos szerkóban, klottos, póló. Egyszer kiönt valami dzsuvát a cipőjéből (sajnos nem mutatják közelről, miféle), aztán fut tovább. Stallone legalább szétizzadt egy kapucnis felsőt. 

Kell-e mondanom, hogy A hosszútávfutó természetesen nem a hosszútávfutásról szól, hanem a '60-as évek stílusában arról elmélkedik, beilleszkedjünk-e bizonyos előnyök kedvéért a rendszerbe, legyünk-e birkák, vagy inkább kapják be a gyökerek. Ez a fajta didaktikus hozzáállás már hál'isten mintha kikopott volna a filmművészetből, ettől függetlenül nagyon jó kis film ez. Na de, amiért a posztot írtam, ki mit gondol, mekkora ez a bizonyos hosszú táv, amiről a film a címét kapta? Na?

Én eddig tudat alatt olyan 20-30 kilométerekre gondoltam - azért csak tudat alatt, mert konkrétan sose gondolkoztam a távon, csak úgy nagyjából ennyiket képzeltem, ha szóba jött. A filmben szerencsére méterre kiderül. A betörésért bekasztlizott Smith-nek egy mezeifutó-versenyen kéne legyőznie a konkurens gimnazistát, a táv 5 mérföld. 5 mérföld?! Ötször egy az öt, ötször hat az harminc, az annyi mint 8 kilométer. Nem kevés ez egy kicsit magányos hosszútávnak? Ennyi alatt még zene nélkül se kezdünk unatkozni.

Egy furcsán hosszú és lassú trailer-szerűség:

Az elítéltek egy klasszikus brit zsoltárt énekelnek, ami Monty Pythonokban is gyakran hangzott el, mint angol toposz, a címe Jerusalem:

És lazításként egy vicces Maiden-imitátor zenekar elcsúszott hanggal játssza az Iron Maiden The lonelyness of the long distance runner című számát:

62 komment

Címkék: közösség film brit videó trailer 60 as gondolatok edzés közben középtávfutás

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr67850132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

potyesz 2008.12.31. 13:09:21

winklair,
nagyon jó kis eszmefuttatás volt így szilveszter napján, köszönjük. A pontosság kedvéért 1 angol mérföld (mile) =1609,3 méter, ayay a táv (5 mérföld) 8, 045 km. :)
Nem láttam a filmet, csak hallottam róla, én maratonra gondoltam a cím kapcsán. BÚÉK.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2008.12.31. 13:40:16

Azért berakhattad volna az igazi Maiden dalt. :)

Amúgy én most keverek két filmet. Úgy emlékeztem, hogy ez a film arról szól hogy a srác mindig bepisilt éjszaka, és az anyja mindig kirakta a pisis lepedőt az erkélyre, hogy égesse szegény gyereket, ezért a gyerek mindig gyorsan futott haza a suliból hogy levehegye az erkélyről a lepedőt. Ezek szerint ez egy másik film??

repecs 2008.12.31. 13:44:20

Egy psichologus veszett meg a Robiban. (nem birom a piát)

BGy · http://babosi.blog.hu 2008.12.31. 14:33:23

Nekem nincs ilyen táv. Én imádok egyedül futni. Éppen ezt élvezem benne. Csak én és az elemek (föld,víz, tűz, levegő (ez néha kevés)). Magányosnak soha nem éreztem magam, mert vagy a madarakat hallgatom az erdőben, vagy a Deep Purple-t. :))
Boldog Új Évet, futótársak!

angelday 2008.12.31. 14:36:17

repecsnek megajánlom az Év Kommentje díjat.

bodlac 2008.12.31. 14:38:48

Még jó hogy hosszútáv az 5 mérföld, minden hosszútáv ami >=5km. Bár a maratoni vált szent grállá a hobbifutók körében, ennek nem az az oka, hogy az ennél rövidebb távok megvetendően könnyűek (ha rendesen csinálja az ember), hanem mert a hobbifutók olyan lassúak, hogy muszáj a sebességet távval kompenzálni, hogy úgy érezhesse az ember, kitett magáért.
A cím nyilván nem azért tartalmazza a loneliness szót, mert 5 mérföld már annyira hosszú, hogy elunja magát az ember alatta, ha a filmből nem esett le, el kell olvasni könyvben, keresd: Alan Sillitoe.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2008.12.31. 16:54:46

Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy további futós filmeket ajánljak pihenés idejére:

Forrest Gump, de ezt úgyis vágjátok.

Tűzszekerek - ezt viszont lehet, hogy elfelejtették már sokan, jó nyál zenéjét azonban mindenki azonnal megismeri.

A legjobb:
Hosszú futásodra mindig számíthatunk - Gazdag Gyula 69-es dobozos filmje, látszólag az eredeti Schirilláról, amúgy meg... ha valaki látja valahol, KÖTELEZŐ megszerezni.

angelday 2008.12.31. 17:58:07

efes, ezt a Gazdag Gyula tartalmat milyen formában tudnád eljuttatni a szerkesztőségbe? Komolyan.

Németh Laci 2008.12.31. 18:08:38

azert ezek az imitatorok nem is olyan rosszak... na jol azert ami teny az teny, de egyebkent egesz kosher...

Ja es jott egy hirtelen otletem ma delutan.

EN ATFUTOK AZ UJEVBE.

Ami itt a Balkanon lehet hogy kicsit veszelyes lessz, mert hogy errefele mindent lovoldozessel unnepelnek... de majd felhuzom a golyoallomat... :)

Laci

kekut 2008.12.31. 22:08:57

Azt hittem már, nem írod le, hogy ez a film teljesen nem a futásról szól. :) De leírtad, és ráadásul jól is. De fényezés helyett inkább a kérdésedre válaszolnék.
Én éreztem már a magányosságot. Ami most beugrik, az két dolog.
1. Régen, még srácként (kb. 15 évesen) futottunk olyan 12 km-eket, de este, télen, ködben, valahol ott, ahol most az aquincumi madaras tecso van, ott akkor csak sínek voltak, füstszag, és kutyaugatás. Meg pár sötéten imbolygó alak valahol a látható tartomány szélében. Olyankor érzetem azt, hogy valami teljesen társadalom-idegen dolgot művelek, ami végül is magányosságot jelent.
2. Már felnőttként, amikor a Margitszigeten 5 kör fölé mentem (nem sokszor volt ez bevallom). Mert a Szigeten sokan futnak, és amikor lemész 1-2 körre, látod a többieket, sokat szemből, és veled együtt ugyanúgy ők is 1-2 kört mennek, így találkoztok párszor, aztán még viszonylag frissen hazamész; szokványos dolog. De ha 5 körnél többet nyomsz, akkor az ismerős arcok eltűnnek, újabbak jönnek, és még újabbak. Több turnusnyi "szokványos" futó fejezi be a programját, mialatt te még mindig csak körözöl. És közben azért változol is (én szoktam...), szóval a 6. körben már nem vagy olyan hobbyfutó kinézetű friss alak, hanem egy küzdelmes harcos (szánalmas alak...). Így a 3. turnus szembejövőt már nem is magadfajtaként szemléled, hanem valami távoli, társadalmilag elfogadott, sztenderd jelenség képviselőiként, miközben te meg átmentél a magányos hosszútávfutóba.
De persze ez függ az illető képességeitől, mert a Kropkó nyilván kiröhögne, hogy a 6. körben már mosott szarnak érzem magam. :)
Remélem segítettem. ;-)

palyi 2008.12.31. 22:10:19

Film: Gallipoli, igaz háborús, de a futó téma is elég erős benne (és egyik személyes kedvenc)

Dora The Explorer · http://doratheexplorer.blog.hu 2008.12.31. 23:12:41

Huhú, egyik kedvenc filmem. Egyébként most jöttem vissza a futásból. Lehet, Calgaryban van vmi látens óévbúcsúztató futóhepöning, mert tömeg volt a parkban. Nem voltam magányos. Lehet, a napsütés, a meleg (-5) és a az első hóesés mentes nap az oka. Mindenkinek BUÉK, nekem még vagy 9 órám van 2008-ból.

palyi 2009.01.01. 10:15:53

@Dora The Explorer: BUÉK :) kb most volt nálatok
A többieknek is BUÉK!

adam182 2009.01.01. 11:36:45

először is BÚÉK mindenkinek és km-ekben gazdag 2009-et minden sportembernek.

nem tudom nem megosztani veletek, hogy mekkora élmény volt nekem tegnap a futás.
a szokásos egerszegi szilveszteri hegyimaraton szervezők szerinti 24km-es, gmaps szerinti 26,6km-es távján próbálkoztam. 440 m-es szintemelkedés, azaz 3 tisztességes domb és -5 fok nehezítette a dolgunkat. az eddigi tapasztalataim, a nehéz pálya és a hideg idő miatt 6 perces km-eket tűztem ki célul. 2:30-as idővel már nagyon elégedett lettem volna. egy nálam tapasztaltabb futó mellé álltam be az elején. kicsit gyorsabban is mentünk a tervezettnél. közepén a távnak féltem is, hogy elfogyok a végére. de sikerült frissen tartanom magam. az utolsó nagy domb előtt 15kmnél benyomtam életem első géljét. na ez vagy csodaszer, vagy rohadt jó placebo a hiszékeny embereknek. mindenesetre gond nélkül futottam fel a meredek hegyre. az utolsó frissítő utáni sík 3km kezdetekor még meglepő módon tök sok erőt éreztem magamban, így fokoztam a tempót. még egy kis futóverseny is kialakult két másik sráccal. végül 2:14.45-el futottam be messze az elvárásaim felett. a gmaps szerinti távval számolva 5:03min/km. a nagy hajrá ellenére úgy feldobott a jó eredmény, hogy utána egész nap pörögtem, szinte fáradtságot sem éreztem. az októberi plusz maraton mellett ez az eddig legjobb futóélményem, nagyon jól éreztem magam. örülök, hogy szeptember óta elkezdtem rendszeresen futni, s ez a blognak is köszönhető.

potyesz 2009.01.01. 12:43:55

BÚÉK, most jöttem vissza az első idei futásból. Installáltam azt a nike+-os chipet, az eredmény, hogy a garminom szerint 10.59 km-t, a chip szerint 9,75 km-t futottam. Újra fogom kalibrálni, mert szerintem ez eleg nagy különbség. De az idő nagyon szép, gyönyörű napsütés és -2 fok van Kijevben. Szóval terv szerint indul az új év :).

zsolababe 2009.01.01. 13:27:34

BUEK mindenkinek :) En most indulok a Szigetre az idei ev leglassabb 2 koret megfutni :) ..volt tegnap 3koncert, hangom semmi szoval beszelgetni nem fogok a tobbiekkel kozben..de sebaj hatha nem fazik meg a torkom :)))))

.com 2009.01.01. 16:38:40

Boldog Ujevet mindenkinek!
Megvolt az idei elso Radnoti kor ( 13,6km ) -5-ben, remek volt. kulon orom, hogy szabalyos csucsforgalom volt a toltesen, hiaba a gyoriek kemeny (vagy nem ivos) gyerekek

verthed 2009.01.01. 21:21:52

@kekut: tetszett a kommented
@adam182: gratulálok!
@mindenkinek BUÉK!

Németh Laci 2009.01.01. 22:26:25

De jo hogy ennyien futottunk vilagszerte...
Vukovaron, Horvatorszagban is a -5ben kiraly volt atfutni az uj evbe... es higgyetek el igy lattam a legtobb tuzijatekot...
A panelek tetetjerol RENGETEGET lottek fel... en meg korbe futottam a lakotelepi reszt...
ALLAT VOLT. mint Augusztus 20 odahaza... csak itt nem volt vihar... es volt nehany Kalasnyikov sorozat is... :)

Laci

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.01.02. 14:54:59

nekem torokfájást, meg taknyot hozott az új év, néha még talán egy kis láz is, uh jövőhétig pihenek. pedig tervezzük a januári 100 kirit. ami nem sok, de az nyer akinek a legkevesebb edzésből lesz meg! :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.01.02. 18:36:21

ha már ugyis szezon van, kinek mi a csodaszere-házipraktikája a fenti tünetegyüttesre?
én szedek időnként egy kalmopirint, iszom a sok citronyos-kamillás-hársfás-mézes teát. így nem rosszabb, nem jobb.

potyesz 2009.01.02. 18:49:37

@rrroka: nekem a neocitrán segíteni szokott. Vagy bármi patacetamol tartalmú szer. Magyarországon én is betaknyosodtam, biztos a hirtelen melegtől :). Nekem meg a térdeim fájdultak meg a tegnapi futástól.

zsolababe 2009.01.02. 19:02:23

kriplik! :)))))))))))))))) ok ok who am i to talk? :))))) a 100km nekem biztos meglesz januarban annak ellenere hogy 6an mutenek es ket hetig csovek lognak belolem es agyban leszek :)

potyesz 2009.01.02. 20:20:04

@zsolababe: nekem is meglesz a 100 januárban... Bár felét Koh-Samuin futom majd :).

adam182 2009.01.02. 21:18:24

@rrroka: múltkor megfáztam két nappal szilveszteri futás előtt. egy délután 5 liter tea, 5200 mg C-vit, 3 coldrex, 3 neocitran, 1 magneB, 1 multivit
másnap semmi bajom nem volt:)))

zsolababe 2009.01.03. 10:52:06

@potyesz: miert csak a felet? 5 napig leszel ott csak ?:)))) en most indulok lassan a szigetre, hogy meg hatodika elott azert szedjem ossze a kmeket de vegul is anap reggel ugy megyek mar a klinikara, hogy meglesz januarban 40km ..szoval nekem meg lesz :) mondjuk eddig olyan 250-300 volt a havi atlag :( majd a mutet utan visszahozom :)

boibo 2009.01.03. 11:21:23

@zsolababe:
És lesz majd nálad laptop a kórházban? Nem bííírjuk ki két hétig Nélküled. (Nem csúfolódok, komolyan: lesz?)

potyesz 2009.01.03. 12:34:07

@zsolababe: :-))). Most jöttem vissza futásból, én is gyűjtöm a kilómétereket. A 100, az a minimum, de szerintem több lesz. Thaiföldön 11 éjszakát leszünk, tervezem, hogy reggelente lazázok majd a tengerparton :).
Most viszont elég vicces volt futni, a sapka bederesedett a fejemen, illetve a kesztyű is a kezemen. -8 fok volt-van, és enyhe szél fúj.
DaMartian@, illetve akinek van ez a nike chipje... segítsegetek már nekem ebben a kalibrálásban, mert csak nem akar közeledni a valósághoz. Ma 10.48 km-t számolt 11.81 km helyett. Hogyan lehet pontosítani a kalibrációt? Újrakalibráltam ma is a futást, de nem lett jobb. Köszi előre is.

zsolababe 2009.01.03. 14:26:36

@boibo: csak egy napot leszek a klinikan... masnap hazaengednek a belolem logo csovekkel egyutt :) (tiszta amerika :P) es elvileg ha 5-6nap utan ki tudjak venni a csoveket mar mehetek a Szigetre eloszor meg csak setalni de mindennap megyek majd es igy szepen lassan visszahozom magam :)
@potyesz: hat asszem' kar volt visszamenj :P itthon csak -1fok volt viszont ragyogo napsutes, szelcsend es sokan voltak a szigeten... kocogtam szep lassan 2kort es egybol feltoltodtem es a tegnapi koktelok, amiket elfogyasztottam kb a 4. kilometernel mar eltavoztak(legalabbis a mergek:D) a nike chiphez nem ertek :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.01.03. 15:16:44

a megfázásra való tekintettel futni nem futottam, de egész délelőtt tűzifát rámoltunk a -3 fokban. jobban leizzadtam mintha futni mentem volna. :) biztos jót tesz...

@adam182: nagyon durván nyomod. azért az 5x mennyiségű Cvitamin az ká sok! hosszútávon vesekő, azt gondolom hallottad már.

nekem még sose volt 100kiri perhó. mert csak heti két futás jön össze. azért mondom, hogy súlyozzuk azzal h hány alkalomból van meg. :)
tavaj összesen 38 kirit futottam, ebből augusztustól decemberig 350et. akkor az olyan 70 km/hó átlag. nem túl sok. most száz, SZÁZ!!! ááááá! :DDD

potyesz 2009.01.03. 18:06:52

@zsolababe: igen, a hideg szempontjából "bebuktam", itt most elég hidegek lesznek, de nincs mit tenni. No money, no funny, ahogy mondják. Neked ezek szerint jól mér ez a kütyü, vagy meg sem nézed, mit mér? Ha jól mér, csak mondd el, hogy kalibráltad. pl. nem 400 métert, hanem 1000 métert, vagy mittudomén :))
rrroka@, meglesz a 100!

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.01.03. 19:21:56

Megvolt az első 10 km az idén. Nem volt rossz, de a friss porhó néhol érdekes mozgásra késztetett. Azt hittem, délelőtt 10 körül egyedül leszek az erdőben a szűz hóban. Hát nem! A lábnyomok alapján már tízen végigmentek a szűzön. :))) De legalább sikerült 4:49-es km-eket futni a csúszkorálásokkal együtt. Legutóbb ez 4:38 volt, hó nélkül.
Prágai félmaratonra valaki jön? Én már a szállást is lefoglaltam.

bodlac 2009.01.03. 19:24:16

@BGy: Mikor van a prágai félmaraton?

adam182 2009.01.03. 21:11:38

@rrroka: természetesen nem minden nap nyomom így, csak válsághelyzetben:)) egy évben max két-három nap, mikor elkap valami. attól talán még nem lesz bajom. hiszek a vitaminok és az immunrendszer igazában a gyógyszerek felett.

zsolababe 2009.01.03. 23:23:21

@potyesz: nekem nincs nike chipem ..sima championchipem van az a sarga szinu:) en a Garmin forerunner 305-t hasznalom..annak semmi baja :)

potyesz 2009.01.04. 14:14:32

@zsolababe: azt hittem valamelyik hozzászólásod alapján, hogy van. Bocsi. :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.01.04. 16:44:09

@adam182, én is, de ha már láz va akkor baj van, be kell tolni vmit, sajna. :(

@potyesz: nincs vhol atlétikai pálya, rendes 400 méteres? ott kéne bekalibrálni. vagy googlemapon kinézel vhol a közelben pont egy kirit. 100% pontos sosem lesz, de tulképp nem is tudhatja az ember, h mihez mérje a távot, hisz a gmapen lemért távok sem 100%osak sose.

@BGy, te nagyon jól nyomod, vagy az edzesonlineon is?

mennék már holnap futni... menjek?

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.01.04. 17:14:55

@BGy: mi megyünk prágába, de még nem neveztünk. azt néztem hogy a BSIben még mindig a tavajig érvényes 35€ért lehet nevezni +1000 kezelési ktsg. hol laksz majd? mivel mész? mettől-meddig?

potyesz 2009.01.04. 17:40:46

@rrroka: menjél holnap futni, én is megyek :). Függetlenül attól, hogy holnapra napközbeni -15-t mondanak :)
Arra gondoltam, hogy a garminnal fogom kalibrálni, azaz a gamin alapján futott 400 méter lesz az "etalon", de holnap nem fogok ezzel foglalkozni. Tegnap is vacakoltam a kalibrálással, kezem majd lefagyott... :)

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.01.04. 19:02:14

@rrroka: a családdal megyek, nagymamástúl, mert a lányaimat le kell kötni és amíg futok, a feleségemnek egyedül már sok. :)) A szálloda nevét fejből nem tudom, de 50 juró egy éjszaka öt fő részére reggelivel. Közvetlenül szállodát nem sikerült foglalni, csak a maratont is szervező cégen keresztül, mert ők lekötöttek egy csomó helyet. A nevük CTE Group Travel. Én közvetlenül a szervezőknek utaltam ki a 35 + 1.5 eurót. Az utóbbi a biztosítás.
edzesonline-on nem vagyok, csak egy kis táblázatba (OpenOffice) írogatom itt magamnak. Vágyam, hogy 4:30-as kilométereket fussak 10 km-en. És hogy ősszel meglegyen az első maratoni táv is Kassán.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.01.05. 05:16:29

@BGy: nem reklámnak mondtam, egyébként. :) ez a 45 perces 10kiri sem tűnik elérhetetlennek. a maratonra mennyit tervezel?

@potyesz: hát lehet h el is megyek, mert mostmár döntse el ez a rohadék megfázás, h ágynak dönt, vagy elmúlik, mert tök unom a taknyos-félkómás mászkálást. dolgozni tudok, de jól nem vagyok. ez a legrosszabb kombó. reggelre itt is -15el riogattak, de itt pest környékén nem jött össze.

zsolababe 2009.01.05. 11:08:44

lehet nevezni a Toparti-futopartyra
www.futas.net/topartifutoparti/onlinereg/
tok jo hangulat.. ha tudunk menjunk minel tobben ...remelhetoleg mar futoblogos poloban :)

potyesz 2009.01.05. 11:35:03

@rrroka: most értem haza futásból... -6, -7 fok, esik a hó és fúj a szél. Érzetre olyan -15-nek gondoltam, de aztán bemelegedtem. Remélem futsz Te is és jobban leszel.

zsolababe 2009.01.05. 12:19:09

en most indulok futni.. haat.. nincs az a szar meleg:) remelem nem fazom meg a holnapi mutet elott :)

potyesz 2009.01.05. 13:45:03

@zsolababe: Hajra zsola, kuldj meg egy-ket szigetkort ma, aztan holnapra meg egy kalappal. Aztan gyogyulj meg hamar.

DaMartian 2009.01.05. 15:48:45

@zsola: szorítunk holnapra!
@potyesz: mit használsz iPod-ot, vagy SportBandet? Mert másképp kell őket kalibrálni!
Én mennék Prágába!!! Nem 100%, de nagyon valószínű! Főleg ha lenne társaság is, egyedül nem szívesen vágnék neki!

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.01.05. 16:52:07

Én ugyan kisbusszal megyek Prágába, de már tele van. Nagy a család. :)))
Zsola által ajánlott Tóparty futópartit is meg kellene célozni, így "testületileg", nem? Blogos pólóban!

bodlac 2009.01.05. 18:18:02

Tópartyra én is beregeltem.

potyesz 2009.01.05. 19:13:05

@DaMartian: iPod nano-t használok. Azt nem értem őszintén, hogy a kalibrálásnál a gép mondja (mutatja), hogy mikor érem el a 400 métert. (vagy csak tök hülye vagyok ehhez...)

bodlac 2009.01.05. 19:25:13

Kijevben biztos lankásabban gömbölyödik a Föld, mint Cupertinoban. :D

zsolababe 2009.01.05. 22:52:01

En direkt ugy idozitettem, hogy hazaerjek a toparti-futoparty elott.. szoval en ott leszek :) holnap reggel megmutenek...kivancsi vagyok mennyi ido utan tudok ujra futni...de csak nem lesz olyan nagy gaz :)

2009.01.05. 23:24:16

@zsolababe: Holnapra egy kalappal, aztán gyors gyógyulást kívánok!

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.01.06. 08:47:46

huhh, végül nem mentem futni, mert a takonykórhoz már fejefáj is társul. elgondolkodtam BGy drasztikus gyógykúráján... haza is megyek, nehogy lefertőzzem itt az énekeseket.

@potyesz: szerintem vmi nem jó így. kikérdema cimbit hogy is csinálta. nem volt egyszerű annyira mint gondolná az ember. vagy kérdezd ki DaMartiant!

prága félmaraton: mi kocsival megyünk elvileg, és előtte utána ott töltenénk 1-1 napot, pláne h vmi sörpartit emlegetnek a félmarcsi utánra a szórólapon...
a tókör, már ha ez velence, gondolom, az nekem még sok, de majd írjatok beszámolót!

potyesz 2009.01.06. 10:04:21

@rrroka: köszi, ha utánakérdezel, szerintem sem olyan egyszerű. DaMartian is biztos ír majd valami hasznosat. Végül is nem létkérdés, de ha egyszer már van, akkor mérjen má' jól :).

zsolababe 2009.01.06. 10:33:07

@rrroka:
a tokor az csak 27km alig valamivel tobbmint a felmaraton :) es 21nel is abba lehet hagyni.. sot van lehetoseg 14km-t is futni az olimpiai probakhoz mert 7kmnel van egy visszafordito... es szerintem egyutt le tudjuk futni..senkit nem erdekel az eredmeny ott csak az hogy korbefusd :) asszem nincs is idomeres csak egyenileg :) szoval gondold meg :) .... en mar a klinikan vagyok es varom hogy altassanak de mar olyan almos vagyok hogy ha egy kicsit varnak nem kell az altatoorvos sem :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.01.06. 10:38:32

@zsolababe: először is szép álmokat és jó ébredést! :D
tóparti: le tudnánk 27 kirit tolni a cimbivel szerintem (arról szó sem lehet, h közbe kiszálljunk), ezzel nincs is gond, de egy héttel a prágai után kicsit húzósnak tűnik. persze addig még ezer dolog történhet. meglátjuk. felvetem az őrsi gyűlésen. :)

DaMartian 2009.01.06. 11:06:39

Tópartira én is neveztem már, ott leszek, ha valaki majd akar jönni, van még hely az autóban. Prágába az utazással nincs gond, oda is kocsival megyek, szeretek a magam ura lenni mozgásilag, de nem szeretnék egyedül utazni! Utoljára elkísért édesapám és a párom, de most egyikük sem tud..így ha valaki szeretne menni Prágába, hozzám be lehet társulni!

DaMartian 2009.01.06. 11:22:11

potyesz, akkor valamit félreértettél a kalibrációt illetően!
Amúgy tök egyszerű a dolog. Amikor bemész a kalibrálási menübe, ki tudod választani, hogy 400m-en kalibrálsz (atlétikapálya) vagy hosszabb távon. Mivel chip csak a bal cipőben van, és egy futó kb. 1,5-2 métereseket lép, így eleve 3-4 méterenként van impulzus, ami a 400m 1%-a így ennyi hibát helyből bele tudsz rakni a mérésbe attól függően, hogy az utolsó lépésed előtt vagy után állítod le a kalibrációt! Ezért érdemes inkább hosszabb távon kalibrálni, de persze ki az a hülye, aki mondjuk 15 kilit fut emiatt? Nos a lényeg, hogy miután beállítottad, hogy milyen távon kalibrálsz, FUSD LE AZT A TÁVOT!!! Tehát NE annyit, amennyit a gép mér (mert a kijelzőn közben persze mutatja a távot) hanem amiről TE TUDOD hogy annyi (pl. 2 kilométerkő között vagy az atlétikapályán) és amikor a végére érsz, állítsd le a futást, függetlenül attól, mennyit mutat az iPod. Innentől kezdve az ő mérését hozzá fogja igazítani az általad ELŐRE megválasztott távhoz. Pl. Belövöd a kalibrációt 800 méterre a tekerővel. Futsz 2 kört az atlétikapályán majd leállítod a mérést. A kijelző azt írja, hogy szerinte 720m-t futottál, de onnantól kezdve 10%-kal felszorozza majd a futásaidat, így lesznek pontosak ezután a mérések. Szerintem az volt a baj, hogy eddig amikor kalibráltál, a kijelző szerint futottad a távot. Ezt a gép úgy érzékelte, hogy tök pontosan mér, ezért nem módosított semmit az algoritmuson, és továbbra is ugyanúgy (pontatlanul) mért. Így már világos? Lehet hogy leírva bonyolultnak tűnik, de amúgy hót egyszerű, és két kattintás az egész a masinán. Ja és FONTOS!!!! UGYANOLYAN TEMPÓBAN FUSD A KALIBRÁLÁST, amiben a rendes futásaidat!!! 400 méteren nehéz 5-10 km-en megszokott sebességgel menni, de gyors futásnál változik az átgördülés és a lépéshossz, így ha gyorsabban mész, mint szoktál, akkor megint csak nem lesz pontos!!! Tehát ha 5 perces ezreket mész általában, akkor 2 percre lődd be a futópálya kört, akkor is, ha 1:20-al is le tudnád futni! Ja, és ha atlétikapályán kalibrálsz, akkor annak az 1-2 körnek az erejéig sz@rd le hogy a gyorsak anyázni fognak és ne mássz le a belső pályáról, különben megintcsak nem lesz pontos a mérés! : )

potyesz 2009.01.06. 11:57:44

@DaMartian: köszi szépen, így már teljesen értem. Jól látod, ott rontottam el, hogy az ipod által mutatott 400 méterre kalibráltam. Na majd holnap újra-kalibrálok :).

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása