Hármashatár-hegyi jéghelyzet

2009.01.19. 09:02 szasza75

Keserves dolga van az embernek mostanság. Először a különböző szmogriadók miatt kell aggódnia, hogy milyen kárt tesz a szervezetében pusztán a lélegzéssel. Aztán az is gondot okoz, ha rosszul választ autórendszámot a tulaj, de pl. mi van akkor, ha a rendszámom a nicknevem szerepel szám nélkül. Figyelmeztetésben sem részesülök? Ez páros vagy páratlan? Na de ez a múlt, eljött a következő csapás. A jég.

Vajon a jég a futóember szemszögéből mit is takar? A hét közepén, amikor jött a piros riasztás nem futottam. Szombaton már kimerészkedtem a szigetre pár kör erejéig. A szigeti futófelület rendben volt, de az utóbbi időben elszoktam a körözgetéstől, fejben gyenge vagyok ehhez. Gyilkos 17 km-t bírtam, azt is csak úgy, hogy barátokkal kellemesen futva, beszélgetve. Vasárnap viszont, a Pilisi Parkerdő és egyéb TV csatornák figyelmeztetése ellenére, egy barátommal szintesebb terepre vágytunk. Sajnos Budapest környéke nem bővelkedik hosszú és egyben forgalommentes, a perverzek kedvéért némi emelkedővel bolondított aszfaltutaktól (persze a Pilisben van pár sorompóval lezárt, jó minőségű út, de oda most nem mentünk), így maradt a jól bevált Hármashatár-hegy és környéke. A Fenyőgyöngyétől felkocogtunk a szintútig és ez várt a Hármashatár-hegyi szintúton:

 Hát igen, nem voltak éppen ideálisak a (futó)viszonyok. Szinte összefüggő jégpáncél, max. a két szélén lehetett találni némi havat, vagy fagyott avart, amibe a cipő talpa megkapaszkodhatott. Mit lehet ilyenkor tenni? Francba az egésszel, inkább menjek a szigetre, vagy egy fitnessz terembe futópadra? Kockázat nélkül nincs élmény, ugyan a fotón látható, futókörökben csak szintútként ismert utat kihagytuk, de kerestünk egy kevésbé jeges ösvényt. Csodák csodájára esés nélkül megúsztam. Nem úgy, mint pár héttel ezelőtt, amikor is megismerkedtem a curlinggel. Na ez az a sport, amit soha nem játszanak melegben, így a meleg öltözéken kívül indokolt még némi forralt bort is bekészíteni kézközelbe. 

Mint a sportággal ismerkedő természetesen jó párszor odavertem magam. Mondhatni nem voltam a játékhoz "esetlen". A fájdalmak enyhítésére többször menekültem a forralt boros kancsóhoz. Szürcsölgetés közben a "helyiek" elmesélték a magyarországi csúszókorongos helyzetet. Van szövetségük, saját bajnokságuk, és talán 150-200 fős rendszeresen curlingező játékosuk. Egyszóval mind nagyobb teret hódít el ez a sport, ami nem csak szórakoztató hanem kifejezetten átmozgató jellegű (pl. a sepregetés része). Nem vicc nyilván a technikai hiányosságomnak köszönhetően pár méteres sepregetés után alig kaptam levegőt. Akaratlanul is a futással próbáltam valamilyen párhuzamot találni. Egyáltalán nem sikerült. Kizárólag csapatsport, esélyt sem adva az egyéni versengésnek, ellenben kiválóan lehet a barátokkal közben eszegetni, iszogatni.

Az estét meghatározó curling-próbálkozásaim és csúszkálásaim ismét meggyőztek arról, hogy nagy szerencsém van, mert azt a sportot, amit a legjobban szeretek szinte bárhol, bármikor művelhetem. Persze klassz dolog a curling, lehet izgulni, hogy a köveink jó helyre menjenek, kellő erősséggel sikerüljön csúsztatni őket, no de a futás kapcsán elért - inkább belső - sikereim csak tőlem függnek és nem mástól, mondjuk a csapattárstól vagy az ellenféltől. 

Remélem a közeljövőben jön egy kis enyhülés (előrejelzések szerint ez következik), vagy havazik egy nagyot. Csak valami legyen már, ami ezt a jégpáncélt eltünteti. Szöges cipő nélkül futhatatlan, egyenesen életveszélyes most a hegy. 

16 komment

Címkék: tél hhh curling hegy jég esés

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr27885236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

angelday 2009.01.19. 09:09:36

Ismereteim szerint a magyar celebek közül Béres Alexandra egy curling imádó.

zsolababe 2009.01.19. 09:31:18

jo sport a curling... de, amihez nem jar napfeny azt en kihagyom... imadok vizisielni, wakeboardozni..de snowboardozni nem fogok.mondjuk nem is probaltam, mint ahogy a sielest sem... en biztos nem megyek sehova, ahol hideg van:)

angelday 2009.01.19. 09:43:41

A téli sportoknak is megvan a maguk feelingje. Idén valószínűleg nem jutok el a pályákra. Talán valami kis rövid. Egyszerűség.

Ted Striker 2009.01.19. 09:55:56


Én vagyok az egyetlen, aki 0 fok Celsius alatt átvált korizás-úszás-síelés kombóra? :-)
(bár a sífutás még érdekelne, de itthon ez szinte lehetetlen - irigykedve hallgatom keresztapámat amikor arról mesél hogyan is nyerték meg az országos bajnokságot [váltóban] a Mátrában!)

chrono 2009.01.19. 10:32:15

Szasza csak betűből nem álhat a rendszám, minimum egy számnak lennie kell benne, a 0 pedig párosnak számít

tvk · http://kodzaj.blog.hu 2009.01.19. 10:40:27

Érdekes hogy amikor jégen futok sokkal kevésbé botladozok mint amikor ugyanott gyalogolok. Továbbá van egy olyan elméletem, hogy jégen lehet tökéletesíteni a futótechnikát vagy legalábbis a futási fegyelmet. Pl. hamar kiderül hogy valaki túlzottan előredől, csámpázik, vagy nem dinamikusan mozog, mert azonnal elkezd csúszkálni. Persze lehet hogy ez marhaság.

A szintutat tegnap 10 percig bírtam, de inkább visszafordultam mert nem volt szórakoztató. A jég fejben is fogyaszt.

boibo 2009.01.19. 11:22:56

Jégen futni... :-(

Szerdán, amikor az ónoseső esett, nem voltam kint. Csütörtökön esett rrá egy kis hó, ami el is kezdett olvadni -> latyakban lehet futni, csúszik ugyan, de nem vészes. Viszont pénteken!!! Ami addig megolvadt, az újra visszafagyott, tükörjég volt minden. Megcsináltam a "rendes"b távomat, sőt, "rendes" időn belül megcsináltam, de úgy elfáradtam mint a kutya. Kinyúltam teljesen. Ha egyszerűen nincs min kitámasztani? Ha nem tudsz mitől elrugaszkodni?? Hát normális vagyok én egyáltalán???

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.01.19. 12:03:22

@boibo: megnyugtattál, hogy a "rendes" távot "rendes" idő alatt jégen futva el lehet fáradni. Én is így jártam tegnap, a végén már csak a túlélés volt a cél.

boibo 2009.01.19. 12:44:31

@BGy:
Te is megnyugtattál :-) Ezek szerint nem csak nekem ment el az eszem :-))
Az az érdekes, hogy nem kerültem még csak elesés-közeli szituációba se. Viszont péntek délután, mikor a legtöbben vannak, a pláza előtt olyan gyönyörűen elestem az elméletileg jégmentesített járdán kiscsizmában, szoknyában három szatyorral, hogy kiszakadt a térdemen a harisnyám és a lyukon át szivárgott a vérem.
:-S :-(

xhege 2009.01.19. 15:04:45

@boibo: Szerdán én sem futottam, de csütörtökön és pénteken igen. Lefutottam a rendes távom (kicsit többet, de innentől ez lesz a rendes távom), de szerintem az időm (nem mértem) nem lehetett átlagos. 5-5.30 közötti kilométereket szoktam futni, de ettől messze lehettem, mert valóban nem lehetett kitámasztani és elrugaszkodni rendesen. Ellenben én pénteken majdnem estem is, amikor hazaérve megpróbáltam megállni a ház előtt :)
Most meg, hogy levert a betegség, ez a hét úgy tűnik sajna ki fog maradni :(

kartárskám 2009.01.19. 20:07:57

Csak azért kukkantottam be, mert kíváncsi voltam, rajtam kívül más is nekiállt-e jégen futni. Tök jó érzés, lehet, hogy nem is vagyok lökött?
Amúgy, szerdán a házból sem tudtam kijutni és csütörtökön is hálát adtam, hogy ép bőrrel hazaértem. Még a hétvégén is pont úgy nézett ki a pálya, mint a képen, sőt vasárnap talán még rosszabb volt. Ma viszont már üdítő latyakban tocsoghattam.

DaMartian 2009.01.20. 11:09:50

Mi most jöttünk meg egy hosszú hétvégi Boardozásból...a havas Alpok és a jó levegő csábított még este egy futásra, cuccot is vittem, de az egész napos csúszástól úgy kinyúltam, hogy már csak szaunázni volt erőm..most meg olyan izmaim fájnak, amiknek eddig a létezéséről sem tudtam..

tvk · http://kodzaj.blog.hu 2009.01.21. 10:11:39

Ha valakinek esetleg van kedve egy kis esti csúszkáláshoz:
www.oliworld.hu/?id=10794
:)

adam182 2009.01.21. 21:18:02

@pcjuzer: az oldaladat böngészgetve találtam ezt a videót.

www.dailymotion.com/video/k15Xpq7vuOExs1nL4Y

ha nem gond, megosztottam a többiekkel, mert fantasztikus. kezdem azt hinni, hogy az emberi test számára nincsenek határok....

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2009.01.21. 21:32:29

Döbbenetes.
@pcjuzer Te voltál csúszkálni?

boibo 2009.01.22. 01:01:32

@adam182:
Én meg még tovább adtam, más fórumon. Nem is találok megfelelő szavakat. Még ezt a rövid klippet végignézni is felemelő volt. Hát még átélni milyen lehetett...!

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása